Guest Mymmeli

Tyhmät kysymykset odotuksesta - osa 4

1001 posts in this topic

Huomenta! Mä laitoinkin totta alkuraskauden vuodot -kohtaan, et mulllakin tänään aamulla paperiin pyyhkiessä ruskeata vaaleata tuhnua. Argh, mikä paniikki iski. Ehkä mentävä sittenkin ar-ultraan. Passiplussa, oot ihanan tyyni :)

 

Johan oon tässä kaks viikkoo panikoinu enemmän ja vähemmän. Nyt oon alkanu pikkusen rauhottua kun ei toi oo yltyny tuhnuttea kummemmaks. Välillä on jopa yks päivä ettei edes tuhnuta. Eli vaikka näin tuntuu, että tyyni oon niin kyllä tuolla pääkopassa myrskyää :girl_prepare_fish:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko muilla napa ollu kosketusarkaalkuraskaudesta? Mun napa on jääny vielä ihan levälleen ja osittain "väärinpäin" edellisestä odotuksesta ja on ihan törkeen kipee, siis kosketusarka, ei muuten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kävin ar ultrassa tiistaina ja kohdussa oli sikiö jonka sydän löi. Koon mukaan oli 6+4, oviksen mukaan olisi pitänyt olla 7+0. Kovasti nyt sitten mieltä kaihertaa että miksi oli liian pieni.....? Pitäiskö mennä uudelleen ens viikolla tarkistaa onko kasvanu vai liekö vielä normaalia että on päivissä tuossa vaiheessa heittoa? Lääkäri ei oikein sanonu mitään. Ja miten ihmeessä malttaa odottaa sitä nt-ultraa?!? Onko teillä muilla sellainen olo että tekis mieli joka viikko käydä tarkistamassa onko sikiö elossa?

 

Edellinen raskaus loppui keskeytyneeseen keskenmenoon, tuhrutti monta viikkoa ennen lopullista km:ää viikolla 8, ja siksi tässä nyt vähän pelottaa tämänkin kanssa :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Hedelmöityminen voi tapahtua muutamaa päivää ovulaation jälkeen. Lisäksi ar-ultrassa helposti katsotaan alkio pienemmäksi kuin mitä oikeasti on (näin mulle sanoi nt-ultran tehnyt kätilö). Eli ar-ultran mitoista voi ajatella, että alkio on vähintään niin vanha.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noin pieni ero ei tuossa vaiheessa merkitse luultavasti yhtään mitään! Voi tosiaan olla, että hedelmöittyminen on tapahtunut vasta vähän myöhemmin, mutta lisäksi tuo mahtuu ihan mittauksen virhemarginaaliin. Monesti ainakin olen kuullut puhuttavan +-3 päivän virhemarginaalista, joskus jopa isommasta.

 

Täältä joku ketju löytyykin noista mittausheitoista, sieltä toki löytyy myös niistä huonoja kokemuksia, että ehkä ei sitä kannata mennä lukemaan jos pelottaa. Mutta on siellä hyvin paljon tarinoita myös onnellisesti päättyneistä kokoheitoista.

 

Mulla itselläni ekassa raskaudessa ar-ultrassa alkio mitattiin vastaamaan viikkoja 8+0, kun menkkojen mukaan olisi ollut 8+5 ja np-ultran (eli virallisen la:n) mukaan olikin jo 8+6. Terve tyttö syntyi. Tässä toisessa raskaudessa ar-ultran aikaan oli menkoista laskettuna (ja mun mielestä oviksen mukaan aika lailla paikkansa pitävästi) rv 8+4, ultrassa mitattiin vastaavan viikkoja 8+6 ja nyt np-ultran mukaan viikkoja tuolloin olikin jo 9+1. Heittoja siis oli suuntaan sun toiseen molemmilla kerroilla useita päiviä.

 

Ne mitat mitä mitataan on niin pieniä tuossa vaiheessa eikä kaikki alkiot kasva koko ajan samaa tahtia, vaikka täysin terveitä olisivatkin. Yksi milli on tuossa vaiheessa paljon. Lisäksi vielä eri lähteissä näkee vähän eri kokoja eri ikäisille alkioille. Sama 21mm näytti meillä ultralaitteessa viikkoja 8+5 ja terkan taulukoiden mukaan se olikin 8+6.

 

Olipas pitkä selostus, mutta yritän sanoa, että huoli pois! Jos ultraajakaan ei yhtään huolestunut eikä ehdottanut uusintaa, ei tarvi sunkaan! 3 päivää tuossa vaiheessa on tosi pieni juttu, vaikka se ehkä ei siltä tunnukaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Hedelmöityminen voi tapahtua muutamaa päivää ovulaation jälkeen.

 

Nyt mua kyllä vähän kiinnostaisi lähde? Itse kun oon törmännyt "joka paikassa" tietoon, että munasolu elää 12 - 24 h hedelmöittymisestä ja itse asiassa hedelmöittyminen ovulaatiosta seuraavana päivänä on jo kovasti epätodennäköistä.

 

Alkuperäiseen aiheeseen liittyen, 6+4:n ja 7+0:n väli saattaa tuntua isolta, mutta eihän se oikeasti ole kuin kolme päivää. alkio kasvaa tuon ikäisenä muistaakseni noin millimetrin päivässä, joten jos ovulaation bongaamisessa onkin vaikka päivän heitto ja sikiön mittaamisessa millimetrin virhe, niin se käytännössä jo selittää tuon eron.

 

Mulle laski lääkäri ar-ultrassa kiekosta että olisin raskaana 6+4 ja ultran mitta (8,2 mm) sanoi 6+5 ja lääkäri laittoi korttiin LA:n tuon 6+4 mukaan koska "päivällä ei ole mitään merkitystä".

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Voi olla, että oikaisin vähän mutkia, mutta mietin sitä ovulaation ajankohtaa, että jos se on esim. ovulaatiotesteillä mitattu, niin silloin siinä on toi parin päivän heitto, sillä vaikka tulee plussa testeillä, voi joskus käydä niin, että ovulaatio onkin vasta seuraavana tai sitä seuraavana päivänä. En nyt muista, mistä olen tän lukenut...

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Ovisplussahan testiin tulee yleensä n. 12-36 h ennen ovulaatiota (testi reagoi lh-pitoisuuteen joka yleensä on tuon vuorokauden, jopa pari, ennen ovista huipussaan). Eli ovistestiin saadun plussan jälkeen on hedelmöittyminen toki mahdollista suunnilleen parin vuorokauden ajan mutta itse ovulaation tapahtumista testi ei siis näytä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihan ensin korjaan itseäni, oon kirjoitellut jotain ihan muuta kuin oli tarkoitus:

 

Nyt mua kyllä vähän kiinnostaisi lähde? Itse kun oon törmännyt "joka paikassa" tietoon, että munasolu elää 12 - 24 h hedelmöittymisestä ovulaatiosta ja itse asiassa hedelmöittyminen ovulaatiosta seuraavana päivänä on jo kovasti epätodennäköistä.

 

Ja toi onkin jo paljon loogisempaa, että se oletettu ovis onkin voinut olla hiukan myöhemmin kuin on kuviteltu. :) Ja tosiaan, kivut, limat, testit ja aamulämmöt yms. ei anna ihan sataprosenttisen varmaa ovishetkeä anna, vaan osviittaa siitä, koska suunnilleen ovis olisi voinut tapahtua.

Edited by Elkku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos jää ennen äitiyslomaa sairaslomalle niin saanko siltä ajalta ihan normaalisti palkan vai maksetaanko siltä ajalta esim. jotain kelan päivärahaa? Ja onko sillä merkitystä kuinka paljon ennen äitiyslomaa sairaslomalle jää?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lintu: riippuu itse kunkin alan TES:in sisällöstä, mitä maksetaan. Itse raskaus ei ole sair.loman peruste, mutta yleensä todistukseen löytyy kyllä jotain koodia.

 

Itse jäin n. kolme viikkoa ennen laskettua aikaa ja palkka tuli normaalisti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. Yritin käydä TESsiä tutkimassa, mutta en nyt ihan päässyt selvyyteen. Osaako kukaan sanoa, mikä on tilanne kaupan alalla? Kuuluuko katsoa ihan vaan sitä kohtaa, jossa puhutaan yleisesti sairaslomatapauksista? Silloin siihen ilmeisesti vaikuttaa työsuhteen kestokin?

 

Muoks. Tarkoititko Jenny-Maria, että jäit sairaslomalle kolme viikkoa ennen äitiysvapaan alkamista?

Edited by Lintu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lintu: juu, jäin kolme viikkoa ennen äitiysvapaan alkamista, todistuksessa oli jotain muistaakseni alaselkävaivoihin liittyvää (istumatyö ja ~60 km ajomatka/suunta eivät tehneet kyllä hyvää), saikku loppui siihen päivään, jolloin, mammaloma alkoi.Tulkitsisin, että kyseessä on samanlainen tilanne kuin ns. normaali saikkukin, kunhan todistuksessa tosiaan on joku vaiva, eikä pelkkä raskaus itse.

Edited by Jenny-Maria

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tässä tulee säälittävän epämääräinen vastaus, :rolleyes: mutta vastaanpa silti. Ei se, että saikku on ennen äitiyslomaa pitäisi vaikuttaa. Joku syyhän siihen saikkuun on, kuten normaalistikin.

 

Ainakin kaupan alalla tosiaan taitaa vaikuttaa työsuhteen kesto. Mulla oli takana pari vuotta töitä, kun jäin ekassa raskaudessa pidemmälle saikulle. Muistaakseni noin kuukauden verran sain palkkaa normaalisti, jonka jälkeen tuli kotiin paperit Kelan rahojen hausta. Joku aika siis siinä kuitenkin on, minkä aikaa saa palkkaa normaalisti ja sen jälkeen Kelalta vähemmän rahaa.

Edited by Kärpänen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos jää ennen äitiyslomaa sairaslomalle raskauteen liittyvien vaivojen vuoksi, siitä maksetaan palkkaa/korvauksia samoilla ehdoilla kuin työssä yleensäkin. Työehtosopimuksesta riippuu kauanko sairauden alusta maksetaan palkkaa ja koska alkaa sitten sairauspäivärahat. Usein tää on jotain luokkaa 10 päivää mutta oma tilanne kannattaa tarkistaa. Mutta raskaus ei siis sinänsä liity siinä vaiheessa asiaan "mitenkään" eikä työehtosopimuksessa mainittane erikseen äitiyslomaa edeltävää sairaslomaa vaan pitää katsoa sieltä sairaspoissaoloja koskevasta kohdasta.

 

Pelkän raskauden takia ei tietenkään sairaslomalle voi jäädäkään, vaan joku muu (mahdollisesti raskaudesta seuraava) peruste on oltava, esim. uhkaava ennen aikainen synnytys, raskausmyrkytys, pahat liitoskivut, jne.

Edited by J A W

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä jäin neljä viikkoa ennen ä-loman alkua saikulle ja syynä oli ennenaikaiset supistukset ja se oli han tuolla koodilla ja nimikkeellä kirjoitettukin saikkulappuun. Palkka tuli normaalisti ja sen jälkeen kun ä-loma alkoi niin sain työehtosopimuksessa määritetyn 3kk:n palkan normaalisti ennenkuin alkoi Kelan rahat. Kyseessä ei ole kaupan alan TES.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vastauksista :) Todennäköisesti saisin sitten viitisen viikkoa palkkaa, jos sairaslomalle pitäisi jäädä. Tämä nyt ei omasta mielestäni ole ajankohtaista, mutta kun terkka väläytti sairasloman mahdollisuutta supistusten takia niin rupesin tätä asiaa pohtimaan. Saa nähdä mitä lääkäri asiasta tuumaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. Yritin käydä TESsiä tutkimassa, mutta en nyt ihan päässyt selvyyteen. Osaako kukaan sanoa, mikä on tilanne kaupan alalla? Kuuluuko katsoa ihan vaan sitä kohtaa, jossa puhutaan yleisesti sairaslomatapauksista? Silloin siihen ilmeisesti vaikuttaa työsuhteen kestokin?

 

Mie jäin sairaslomalle lopullisesti 5vko ennen kesäloman alkua (joka jatkui suoraan äitiyslomaan, mutta sillä ei ole merkitystä). Ekoilta viikoilta sain palkan normaalisti ja lopuista kela maksoi sairaspäivärahaa (sitä ei tarvinnut hakea mitenkään, vaan meni palkkahallinnon kautta automaattisesti. Oli iloinen yllätys!)

 

http://www.pam.fi/fi/tyo/tessit/Tyehtosopimukset/Kaupan%20TES%20palkkaliite.pdf <- Kaupan alan tes. Sivu 55, löydät tarkempaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä jäin ensimmäisen lapsen kanssa 4 viikkoa ennen sairaslomalle. Sain siltä ajalta palkan, sen jälkeen oli kesäloma ja sitten äitiysloma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos kohdunsuu on alkanut ennakoivien supistusten takia avautua hiukan, sulkeutuuko se enää vai lähestyykö synnytys päivä päivältä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei se kohdunsuu usein enää takaisin kiinni mene. Toisaalta hiukan auennut kohdunsuu ei välttämättä ennusta paljoakaan eikä väistämättä tarkoita, että raskaus ei mene laskettuun aikaan asti. Erityisesti jo noudattaa annettuja ohjeita lepäilystä jne. Lähenee se synnytys päivä päivältä vaikka se kohdunsuu olisi kiinnikin. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tärkeintä on se, onko kohdunkaula kadonnut jo kokonaan. Jos sitä ei ole jäljellä, niin kuuteen senttimetriin avautunut kohdunsuu kuulostaa jo tosi paljolta. Jos taas kaulaa on jäljellä, niin tilanne on hiukan varmempi. Kohdunkaulan pituuskin voi vaihdella. Itsellä ainakin kohdunkaula piteni vuodelevon aikana toisessa raskaudessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En jaksa käydä puhelimella koko ketjua läpi.

Mua on alkanu viiltelee välillä kipeästikin vuorotellen molemmista nivusista. Pitääkö huolestua? Mistä vois johtua?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ suvi09, minulla on ollut nivuskipuja molemmissa raskauksissa ihan alusta saakka vaikka monet niitä tuntevat vasta loppuraskaudessa. Olen aina olettanut että liittyvät kohdun kasvukipuihin. Kipu ei koskaan ole ollut sietämätöntä mutta sellaista tuntuvaa ja välillä haitannut kävelyäkin. Ensimmäinen raskaus meni mallikkaasti, samoin on toinen mennyt tähän asti :) Varmasti aika harmitonta, uskallan väittää, vaikka en tiedäkään mistä johtuu!

 

Tuntuuu että jokainen raskaus on niin kauhean erilainen että aina löytyy joku uusi ja ihmeellinen juttu, varsinkin näissä kolotuksissa, repäisyissä ja jomotuksissa ;) Useimmat jutut taitavat kuitenkin olla huh, helpotusta aika harmittomia (?)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nivuskipuja on ollut mullakin, välillä oikein vihlaisee.

 

Seuraava kysymys: mitenkäs seksin laita kun kohdunsuu on jo himppasen auki? Eikös se nimenomaan loppuraskaudesta voi jopa edesauttaa synnytyksen käynnistymistä? Neuvolalääkäri ei ainkaan kieltänyt seksiä.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.