Guest Mymmeli

Tyhmät kysymykset odotuksesta - osa 4

1001 posts in this topic

Elkku: Mulla ei ollut vielä synnyttämään mennessänikään hajua siitä, miten päin vauva on. En olisi varmaksi tiennyt edes kumpi pää on alaspäin saati sitten kumpaa kylkeä kohti on selkä. En tuntenut liikkeistä enkä todellakaan saanut käsin mitään selvää. Vasta synnärillä vesien mentyä saattoi ihan nähdä, kummalla puolella oli enemmän vauvaa.

 

Mutta tuo kertoi vaan mun osaamattomuudesta, sillä kokenut terkka selvitti tuon joka kerta sekunneissa. Vauvalla oli kaikki hyvin ja maha juuri sopivan pinkeä. Eiköhän sullakin. :) Mutta jos liikaa huolettaa, soita neuvolaan ja kerro huoli terkalle. Hän varmasti tietää miltä mahan kuuluu tuntua, eikä mene kauaa niin varmaan saisit ajan aika pian.

 

Kivuttomat harjoitussupistukset myöskään harvemmin mitään aiheuttavat mitään, eikä noilla viikoilla kauheasti haittaisi, vaikka aiheuttaisivatkin. Jos rasitus niitä aiheuttaa, lepää vähän enemmän. Muuten ei niistä tarvi välittää.

Edited by Kärpänen

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Mä kävin neuvolassa viimeksi tiistaina, ja täti ei ollut yhtään huolissaan kyllä mun mahan kireydestä (totesi vaan, että mahtaako sua supistaa vähän koko ajan). Ja kuukausi sitten äitiyspolin kätilö ja lääkäri ei saaneet koplattua vauvan asentoa selville ja ultrassa oli kaikki hyvin (kävin siis radi-kontrollissa). Että ehkä mun ei kannattaisi panikoida. Mutta mä oon oikeasti ihan itkuun pillahtamaisillani kun pelottaa. Jos se vauva vaikka kuoleekin vielä. Että lapsivettä on liikaa kun vauvalla on joku hätä. Tai jotain muuta kamalaa. Ja mun puolesta noi supistukset saisi vaikka saadakin jotain aikaan, mutta jos ne onkin vaikka oire jostain kamalasta?

 

Mä en nyt tiedä, että miten mä yhtäkkiä näin paniikkiin jouduin. Senkö takia, että meidän molempien sisarukset viikolla synnytti terveet vauvat (=kaiken todennäköisyyden mukaan meidän raskaudessa tai synnytyksessä menee jotain väärin) ja käytiin tänään katsomassa siskon vauvaa ja se oli ihan älyttömän ihana. Mullla on tiistaina taas radi-kontrolli äitiyspolilla ja kai mä nyt sinne asti maltan odottaa, jos vauva vaan jatkaa liikkumistaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onhan niitä niitäkin tapauksia (aika paljonkin), että tunnustelemalla ei edes huomata perätilaa. Ja silti kaikki on hyvin. Tuskin sulla on lapsiveden määrässä mitään pielessä, mutta vaikka sitä vähän liikaa olisikin, ei se kai aiheuttaisi mitään muuta kuin sulle epämukavamman olon. Ja aika hyviä terkatkin on tuon huomaamaan, jos on vasta kokeiltu, ihan hyvä määrä sitä on. Ja tiistai on ihan kohta. Nyt tosiaan vaan tunnustelet liikkeitä. Jos niissä on häikkää, soita neuvolaan/sairaalaan. Jos ei, vauvalla on kaikki hyvin.

 

Suhun iski todellisuus. Näit ne vauvat ja ymmärsit, mitä sulla pian on ja mitä voisit menettää. Toivottavasti pian helpottaa. Ja onnea tuoreelle tuplatädille! :give_heart:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ ja eikö niissä liikkeissäkin ollut niin, että ottaa makeaa mehua ja tunnin verran kuulostelee sohvalla köllötellen. Jos tulee 10 liikettä, niin kaikki hyvin. (ja jokainen pieni hipaisukin lasketaan). Jos ei tule, niin seurantaa jatketaan vielä toinen tunti. Eli ei niiden liikkeiden tarvi tuntua joka ikinen hetki. :) Se tunti on pitkä aika... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^No näinhän se on, ja jos ei ekan tunnin aikana saa kymmentä kasaan, niin sitten pidetään tauko ja lasketaan tunnin päästä toinen tunti. Hikkaliikkeitä ei lasketa.

 

Mä en ole liikkeitä joutunut laskemaan. Tai siis vauvalla on päivittäin sellaisia myllerrysvaiheita, vaikka välillä on tosi hiljaakin, niin en ole kokenut tarpeelliseksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla ois nyt ihan sellanen kysymys kun heräsin viime yönä monta kertaa ihan järkyttävään kipuun vasemmalla puolella munasarjan lähettyvillä.....pystyin olemaan ainoastaan "sikiöasennossa"....no tänään aamulla sain sitten kaksi viivaa raskaustestiin! Onko muilla ollut näin kovaa kipuilua? Hetken jo mietin yöllä pitääkö lähteä päivystykseen tai jotain...mutta nyt jo parempi olo! Pelkään vaan......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulla ei ehkä ihan noin kovaa kipua oo ollu, mutta kyllä tuntui alkuraskaudessa kipua tuolla oikeassa muniksessa ainakin pari päivää ennen plussaa ja jatkui plussasta vielä noin viikon. Välillä piti mennä vähän kippuraan, kun jomotteli, viilteli ja pisteli. Ilmeisesti aika moni tuntee kyllä jonkinlaisia alavatsakipuja/muniskipuja heti alussa jo. Toki kovat yksipuoleiset kivut voivat liittyä myös kohdunulkoiseen raskauteen, mutta en tiedä alkaisiko ne kivut ihan noin varhaisessa vaiheessa. Toivotaan, että on ihan normaaliin raskauteen kuuluvaa kipuilua :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Keltarauhanen voi ainakin alkuraskaudessa aiheuttaa sellaista viiltävää kipua ja vihlontaa munasarjassa.

Jos kipu pahenee, niin on varmaan ihan järkevää tarkastaa tilanne, ja sulkea kohdun ulkopuolinen raskaus pois, mutta ei sitäkään kaiketi voi selvittää ennen rv5+?

 

Toivottavasti selviäisit vaan säikähdyksellä :)

Kaikenlaiset kivut ja kolotukset kun voi kuulua ihan normaaliin raskauteen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos ihanat vastauksista :give_heart: soitin klinikalle jossa ollaan oltu tutkimuksissa ja "hoidoissa" vaiikka hyvin alkumetreillä "hoidot" eli clomit tuottivatkin nyt tuon vuoden verran toivotun plussan, niin sieltä sanoivat että kivut kuulostaa aivan normaaleilta, mulla kun PCO jyllää etenkin vasemmalla puolella ja juuri tuosta keltarauhasesta puhui! Nyt ei auta kun kaikin voimin toimia että kaikki menee hyvin loppuun saakka! :pacifier: Mun äitille oli ihan pakko soiittaa ja se lupas ultrata mua jo viikon/muutaman päästä (on siis lääkäri) niin saadaan sitten tietää miltä siellä näyttää! :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli tätä tokaa odottaessa ihan järkyttävät alavatsakivut viikon putkeen joskus viikolla n 5+. Jouduin päivystykseenkin kun epäiltiin kohdun ulkopuolista kun raskauden kesto oli epäselvä. Kaikki oli kuitenkin ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä tuun vastaamaan itselleni, että maha voi olla tosi kireä ihan ilman mitään syytä. Vauva on kyllä iso ja lapsivettä on reilunpuoleisesti, mutta kuitenkin normaali määrä. Toisilla kuulemma on vaan paksumpi se kohdun lihas ja siksi maha kiinteämpi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miks mua sattuu, pistää, tuikkii tai jotain oikeaan kylkeen. Siis ylemmäs tohon ihän kylkiluiden alapuolelle tonne ihan sivulle. Ollu nyt pari päivää. Ei tunnu kokoajan päivän aikana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Onko se sellaista kipua, kun voisi tulla esim. jonkun liian urheilusuorituksen jälkeen? Siis kun esim. mulla pistää kylkeen, jos joudun juoksemaan, koska en muuten juokse, eikä kunto riitä. Ja nyt tässä raskaudessa on välillä pistänyt just vähän samalla tavalla ja oikealle puolelle just kylkiluiden alle.

En oo kyllä varma mikä siellä pistää, mutta mutuilen epäilen, että johtuu siitä ku kohtu työntää elimiä eri paikkaan tms. Eli esim. keuhkot litistyy ja sitten aiheuttaa kait jotain muutoksia lihaksistossakin. Ja nämä oireilee tuollaisena, varsinkin jos istuu liian kauan huonossa asennossa eli sellaisessa etukenossa.

Ja tuskin on mitään vaarallista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toi etukeno voi olla avainsana! Tää mun tietokonepöytä on suhteellisen samalla tasolla sohvan kanssa jolloin istun aika huonossa asennossa. Ja kun kerran iltaisin tulee enemmän. Miks en aikaisemmin keksiny.

 

Mutta siis joo vähän samantapainen kun urheilusuorituksessa saattaa tulla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kannattaa tosiaan kokeilla muuta asentoa koneen kanssa. Kuulostaa just samalta ja varmaan johtuu keuhkoista jotenkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on navan vieressä jokin ihme kipeä kohta. Varsinkin noustessa jotenkin kiertäen eikä ihan suoraan sattuu ikävästi. Ei ole varsinaisesti kosketusarka, mutta muuten lähes koko ajan kipeä. Mistäs ihmeestä se johtuikaan vai oliko siihen edes mitään oikeaa syytä?

Jotenkin alkoi vähän hirvittää, kun istukka on ihan tuossa edessä. Eikä aiemmissa raskauksissa ole vastaavaa ollut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Monennella raskausviikoilla teillä on alkanut palautua ruumiin lämpötila normaaliksi? Mulla raskaus vasta alussa, mutta tää kuumeinen olo ja jatkuvat vilunväristykset on välillä vähän sietämättömiä...Helpottaisi jos vois laskea vaikka viikkoja, milloin helpottaa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Namimam: Mulla loppui kylmyys muistaakseni rv 6-7 paikkeilla. Kuukausiketjussa ja/tai päikyssä se jossain lukee, mutta en jaksa kännykällä selata. :girl_sigh: Mutta sen jälkeen tuli jatkuva kuumuus, joka jatkui esikoisesta synnytykseen. Synnytyksen jälkeenkin imetys aiheutti kuumia aaltoja varmaan muutamia kuukausia. Normalisoitumista voit siis odottaa ehkä vuoden päähän :lol: mutta eiköhän kylmyys helpota piakkoin, vaikka yksilöllistähän tuo on.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on ainakin koko ajan ruumiinlämpö koholla (37+), ja ymmärtääkseni se saattaa pysyä korkeana lähes koko raskauden. Herkemmät tietty tuntevat silloin olonsa hieman kuumeiseksi, mutta kai elimistö tähänkin pikkuhiljaa tottuu?

Mulla on nyt alkanut tulla hirvittäviä vilunväristyksiä, mutta uskoisin sen johtuvan ihan vaan siitä, että meillä kotona vetää ja lattiat on kylmät. Ennen näitä pakkaskelejä lähinnä vaan hikoilin, eikä mulla ollut ihan alkuraskaudesta ikinä kylmä, vaan ihan päinvastoin :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Minä myös kyselin tätä lämpöilyasiaa jokin aika sitten. Mulla oli alussa tosiaan jopa reilun asteen verran normaalia korkeammat lämmöt, eli monesti mittarissa oli lukemat 37.2 - 37.4 ja alussa oli vähän sellainen kuumeinen olo ja paleli jne. Yhtäkkiä tuo palelu sitten loppui ja nyt on pikemminkin muuttunut siihen, että etenkin öisin on tosi kuuma jne. Lämmöt on pikkasen alhaammalla kuin tuossa alussa, nyt noin 37, mutta silti reilusti korkeammalla kuin ennen raskautta. Tuo muutos tapahtui varmaan joskus tuossa 7+ viikkojen tienoilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Typreä kysymys...mutta voiko lämmöt muuttua ihan normaaliksi vaikka raskaus jatkuukin. Odottelen tässä vasta varhaisultraa, joten vielä on todella epävarmaa onko kyseessä "oikea" raskaus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ mun ymmärtääkseni osalla palautuu normaalille tasolle pikkuhiljaa raskauden edetessä. En siis olisi huolissani jos mittari näyttää tuttuja lukemia.

 

Ihmiset reagoi raskaushormoniin erilailla :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Mulla laski lämpö normaali lukemiin aika pian plussan jälkeen. Oli koholla ehkä viikon verran plussaamisen jälkeen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vastauksista. Mulla lämmöt ovat olleet pahimmillaan jopa puolitoista astetta koholla! Ei ihme että hieman väsyttää...

Share this post


Link to post
Share on other sites

En vielä odota mutta mun ylipaino mietityttää..

 

http://yle.fi/uutiset/odottavan_aidin_lihavuus_ongelmallista/6367877

 

 

Olen ylipainoinen mutta syön terveellisesti ja liikun paljon. Kaikki veriarvot jne. ovat kunnossa, samaten verenpaineet.

Eli syön todella terveellisesti ja aion niin tehdä myös mahdollisen raskausajan.

Eikö nuo riskit liity yleensä lihavilla äideillä nimenomaan siihen huonoon ruokavalioon ja liikkumattomuuteen?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.