Guest Mymmeli

Tyhmät kysymykset odotuksesta - osa 4

1001 posts in this topic

Miten te ootte saanu sairaslomaa raskauden aikana?

 

Mua vähän mietityttää, että mitä oikein tekee... Kun eilen oksensin koko päivän (jäin kotiin) ja nyt mietin taas soittoa neuvolaan, koska kivut on sellaisia, että en pääse kävelemään kunnolla. Työssäni olen jaloillani, koko päivän, kannan, nostan, kumartelen..

Kannattaako edes soittaa enää.. Mein neuvolassa tuntuu olevan asenne "raskaus ei ole sairaus, ei sairaslomaa kivuista". No eihän tää sairaus olekaan..mutta kun ei kävelemään kivuiltaan pysty.. :( Tuntuu turhalta ajella 40km (edestakainen matka) vaan todetakseen saman kun aamulla ettei voi olla töissä ja lähteä kotiin... Olenko esittäny asiani aina "väärin" vai mikä on..? Tuntuu todella turhauttavalta mennä töihin kun on kamalat kivut.. Ja vielä turhauttavammalta jäädä kotiin kippuraan..raskauden takia :(

Aiemmin ollu neuvolalääkärin vastaanotolla puhetta näistä mun kivuista ja sano että normaalia on.. Endometrioosikipujen olis kuitenki pitäny jo helpottaa (vielä tuntuu endokipuja kyllä..) ja jäljelle jää laparoskopiat, joista syntyneet kiinnikkeet tuolla vois kipuilla..ja tietty kasvukivut..

Mein neuvolassa olen muutenki jääny aika omilleni, suhteetonta, ajatellen että odotan esikoista ja olen ihan pihalla. Suoraan täytyy sanoa, että ilman tätä foorumia olisin jo monta kertaa ollut hysterian partaalla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teepannu, onko teillä työterveyshuoltoa? Jos on, niin kannattaa yrittää sitä kautta. Mulla on hyvin samankaltainen työ (kuvauksesi perusteella) kuin sulla, ja työterveyslääkäri kirjoitti sairasloman muutamaksi viikoksi raskausviikosta 26 eteenpäin, kun mulla alkoi olla niin paljon supistuksia. Neuvolalääkäri sit jatkoi sairaslomaa, kun sanoin, etten pysty todellakaan jatkamaan töissä, enkä halua että vauva syntyy ennenaikaisena. (Mulla myös stressi tästä asiasta lisäsi selvästi supistuksia)

 

Kannattaa vaan kovasti pitää puoliaan. Raskaus ei ole sairaus, mutta se ei tarkoita, ettei raskaana olevalla ihmisellä voisi olla sairaslomaan "oikeuttavaa" tilannetta (kuka ei-raskaana-oleva ihminen menisi töihin oksentamaan ja kivuista kippurassa???). Ja kyseessä on kuitenkin sun ja vauvan terveys.

 

Voimia sinulle, toivottavasti asia selviää ja saisit levätä kotona edes hetken. Ties vaikka tilanne menisi ohi pienellä lepolomalla. :lipsrsealed:

Share this post


Link to post
Share on other sites

rils <3 kiitos. Olen työkokeilussa, joten ei kuulu työterveyshuolto mulle. Sain ajan 14:00 neuvolalääkärille.. Nyt si jännitän, että mitä siellä sanovat. Heti kun liikkuu, kivut pahenee :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä sain työterveyden kautta viimeisen kuukauden sairasloman, menin koska selkä ja jalka ei kestänyt enää teollisuuden hommia. Pahoinvoinnin takia sain aina 2-3 päivää saikkua tk:sta taikka neuvolasta. Noh, pahoinvoivana elintarviketeollisuudessa seisomatyössä on kyl aivan perseestä. Ja tietenkin tk:ssa oli "aamupahoinvointi ei ole sairaus vaan koita syödä/juoda koko ajan". Helppo niiden on sanoa kun on aivan eri hommissa kuin meikä :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

No silläpä ne ei saikkua anna kun sanovat, että SYÖ JOTAIN TUNNIN VÄLEIN ja ISTU JA LEPÄÄ kun sellainen olo tulee..

Ihan ei normaalityössä tuo onnistu. Kassalla, asiakaspalvelua ja ISOSSA myymälässä juoksee pää kolmantena jalkana ja parhaimmillaan ehtii pitämään vartin ruokatauon, jos on tuuria, saa pitää normitauon. Syöminen koko ajan ei onnistu kun asiakkaita ei palvella suu täynnä ruokaa.. Meillä ei onneks hajuhaittoja ole kun yhdessä välissä, missä on jotain kesätavaroita myynnissä ja sitä hyllyä pystyn välttämään. Mutta joskus jotkut asiakkaat haisevat.. Joskus alko, joskus hiki jne..ja se oksettaa pahasti..

Helppo joo niiden sanoa..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulla on napakoru ja en tiedä milloin se pitäisi ottaa pois vai onko jotain muuta vaihtoehtoa kun vai ottaa se pois ja odottaa että saa uuden lävistetyksi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

teepannu: Toihan on kamalaa :( Ihmeellinen suhtautumistapa! Pysyt vain tiukkana. Ehdottomasti tuollaisessa tilanteessa on saatava saikkaria. On aivan eri asia istua aloillaan toimistossa ja kyökkiä roskakoriin ja mussuttaa samalla ruokaa, kuin olla asiakaspalvelutyössä ihmisten edessä ja liikkua koko ajan. Itse hain pahoinvointiin saikkaria työterveyshuollosta. Loppuraskaudesta saikkari tuli äippäpolin lääkäriltä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teepannu,itse vaikka sitten huijaisin saikkua (vaikka selkäkipu?) jos on niin paha olla töissä eikä sitä anneta noista syistä!!

Itse viikolle 36 oksentaneena tiedän ettei kukaan voi työtä tehdä jos on yrjö suussa jatkuvasti ja saati sitten jos on lisäksi vielä kipujakin! :( tsemppiä!

 

JansQw,itse otin napakorun pois kun maha alkoi olla jo melko iso ja luovuin siitä kokonaan,mutta on olemassa myös raskausajan koruja joissa ei ole metallia vaan jokin muovinen tms. lanka lävistyksen sisällä. Sillä saa pidettyä lävistyksen niin ettei mene umpeen :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

JansQw: mulla kana napakoru sai lähteä silloin, kun tuntui että alkaa kiristää. Joskus puolenvälin jälkeen muistaakseni. Mitään sääntöä tuolle pois ottamiselle ei ole. Korua voi pitää vaikka loppuun asti jos pystyy. Tarkkailee vaan, että ei kasva ulos. Sitten on vielä erikseen ne raskausnapakorut, mitkä on tehty pehmeistä muoveista. Itse laitoin napakorun takaisin muutama viikko synnytyksen jälkeen, ei mennyt siis umpeen. Eikä ole mennyt umpeen kyllä kavereillakaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla samanlainen kokemus kuin Rils:llä, eli raskas työ ja supistukset. Neuvolasta olisin lääkäriltä eka saanut kaksi päivää saikkua, työterveys kirjoitti suoraan kuukauden, kun lääkäri siellä tietää minkälainen työ on. Eilen kävin neuvolalääkärillä, supistukset on pahentuneet (rasituksessa tulee tiuhaan, rasitukseksi riittää kävely), ja viikon laittoi lisää saikkua, työterveydestä saan ilmeisesti loppuajan kesäloman alkuun asti. Mun kokemuksen mukaan neuvolosat ei oikein saa saikkua, vaikkei noiden supistusten kanssa pysty olemaan töissä ja työterveyslääkärikin onsitä mieltä ettei töihin niiden kanssa ole asiaa. Oon nyt ollut saikulla rv20 asti, nyt menossa rv26..

Samaa mieltä Mimosan kanssa, että vetoat Teepannu siihen selkäkipuun vaikka, jos ei muuten tule saikkua, jos olo on oikeasti se ettet pysty olemaan töissä.

 

JansQw: Mulla lääkäri käski ottamaan nt-ultrassa napakorun pois, ei olis suostunut ultraamaan sen kanssa. Imeisesti oli lääkärin oma henk.koht. mielipide. Otin sen siinä pois enkä laittanut takas. Napakoru on ollut mulla ennenkin pitkiä aikoja (2vuotta) pois eikä ole mennyt umpeen, tuskin menee nytkään. En kyllä olis voinut pitkään pitää sitä, kun napa alkoi pullistumaan ulospäin..

Share this post


Link to post
Share on other sites

teepannu: tiedän, että sä et valita pienistä, mutta lääkärin luona ei saa olla liian reipas. Siellä pitää valittaa tunteella. Usko itseesi ja vakuuta lääkäri. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napakoruasiaa tulin kommentoimaan. Mä otin pois joskus puolivälin jälkeen, kun napa pullahti ulos. Omalla kohdalla olis kyllä varmasti kannattanut luopua korusta jo aiemmin, koska nyt lävistyksen kohdalle tuli aika ruma arpi. Yksilöllistä varmasti, mutta jos nyt voisin tehdä toisin, luopuisin korusta ajoissa. :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sain huikeat kaksi päivää sairaslomaa.. Kerroin tilanteen, lääkäri totesi: "no toisilla on enemmän kipua kuin toisilla".

 

..jäi niin paska maku suuhun, että huh-huh. Huomenna aamulla uudestaan soitto neuvolaan, koska liikkuminen on tosi hankalaa. Lonkka särkee jumalattomasti ja jokainen liike, nouseminen ja istuutuminen sattuu.. Ja päässä kaikuu neuvolalääkärin sanat: toisilla on toisilla ei..

Lääkäri muuten ei edes koskenut minuun..

 

Kiitos vastauksista <3

Share this post


Link to post
Share on other sites

JansQw: itse otin napakorun pois jo toisen kolmanneksen alussa, kun huomasin ihon alkaneen kiristyä. Reikä kasvoi umpeen alta kuukauden, en ole ikinä ennen ollut ilman korua, lävistys ollut noin 15 vuotta. Korun poisoton jälkeen olen rasvaillut lävistyskohtaa, etenkin kun mahankasvun myötä reiän kohtaan muodostunut pieni x-mallinen jälki ihon venyessä. Tässä vaiheessa iho alkaa olla aika kireellä kun laskettuun aikaan kuusi viikkoa ja mahalla kokoa.

 

Kannattaa varmaan netistä katsoa niitä raskausnapakoruja, jos haluat ehdottomasti yrittää säilyttää reiän navassa. Muistelen joskus nähneeni etteivät ole kovin kalliitakaan, voisi ainakin kokeilla. Tosin voikohan sellainenkin kasvaa ulos?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Kaiketi mikä vain lävistyskoru voi kasvaa ulos, sehän on periaatteessa kehon hylkimisreaktio korulle. Minulla on raskausajan napakoru ollut jo jonkin aikaa, heti kun nahka alkoi kiristyä ja napa muutenkin laajeni, laitoin tuon. Pitää nyt tarkkailla pidänkö sen, kun napa on hieman ulospäin pullahtanut... Ajattelin kyllä pitää loppuun asti, jos ei ihan karun näköiseksi mene. En tosin usko lävistyksen muutenkaan umpeen menevän, yksikään ottamistani lävistyksistä ei ole mennyt umpeen vaikka esim. toisissa korvanrei'issä ei ole ollut korua kolmeen vuoteen..Ja lävistyksen paikka on muuten mulla siirtynyt hieman sivuun, se siirtyi heti navan laajettua!

 

Minua käskettiin myös ottaa ultraamisen ajaksi koru pois, perusteltiin sitä sillä, että ultralaitteen pää voi kärsiä korun metallipallosta. Ihan järkeenkäypä selitys.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ja muistaakseni ultraääni saattaa hieman häiriintyä metallista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voi hitsivitsi teepannu! Nyt vaan sitkeästi jatkat saikun pyytämistä, jos noin pieni tauko ei auta. Ja lääkäreitä on kaikenlaisia, myös urpoja. Älä anna sen häiritä itsees! Häntä pystyyn ja pidä huolta itsestäs. : 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kasma: jeps.. Odottelen että lääkäri soittaa. Terkka sano, että lääkäri arvioi sitten että pitääkö mennä päivystykseen, ku lääkäri ei oo kotikylällä tänään. Saa nähdä mitä sanoo. Kiva oli soittaa töihin, että jään kotiin mutten tiedä saanko sairaslomaa..

Ja eilen tutustuttii mitä on supistukset..huh. Saa nähdä mitä lääkäri siihenki sanoo sitten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Olisko sun mahdollista hakea saikkua ihan normiterveydenhuollon kautta? Luulisi, että kuka tahansa yleislääkärikin kirjoittaisi noilla perusteilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ ohjaavat aina neuvolaan.. Nyt lääkäri vihdoin soitti neuvolasta ja anto kun antokin tämän ja huomisen sairasloma.. Huh.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle lääkärit oli tosi innokkaita antamaan alkuun ihan vaan pari päivää saikkua, mutta kun se ei auttanut, antoivat kyllä pidemmän pätkän päälle. Ei siis kannata ihan vaan naureskella noille pikkupätkille vaan ottaa ne vastaan ja sitkeästi palata hakemaan lisää, kun "yllättäen"  :rolleyes: se minipätkä ei ookaan ongelmiin auttanut. Vaikka se kovin ärsyttävää onkin siellä juosta. :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon viikolla 17 ja kohtu tulee napaan asti. Tänään aamulla heräsin selältäni ja kohtu oli kivikova ja aivan mahan pinnassa, mutta kumma kyllä kokonaan oikealla puolella! Häh?! Siinä se möllötti kauhee paukura navasta melkeen oikeeseen kylkeen. Näytti todella friikiltä. Kun nousin ylös ja liikuskelin, se palasi normaalisti keskelle. Miten se sinne oikeelle meni? Voiko se liikkua noin paljon?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kohtuhan on hemmetin iso loppupeleissä. Ja tosiaankin supistukset voivat olla joko tai..  Vauva.fi:n foorumilla jotain asiasta

 

Itekin muutaman kerran Pikun raskaudessa havaitsin, että yks oli käpertynyt toiselle puolelle mahaa (navan oikealle puolelle). Sielä se oli tyytyväisenä isänsä vieressä (mies istui samalla puolella mun vieressä). Selvästi näki kummalla puolella oli :) (ja voi iho parka!)

Edited by Yazz

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^Mun mielestä supistus voi olla toispuoleinen. Mulla ainakin tosi paljon muiden supistusten joukossa tuota, että vaan toinen puoli kovettuu. Tuntuu muuten täysin samalle kuin muutkin supistukset.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo kyllä mulla oli ekassa raskaudessa toisenpuolisia supistuksia, mutta tää oli jotain ihan erilaista. Se oli sellanen selvärajainen pallo ja vasen puoli oli tyyliin kuopalla.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.