Ataraxia

Patronyymi

34 posts in this topic

Mun mielestä taas patronyymi on ok, jos joku sellaisen haluaa antaa, mutta juuri tuo Armiannikin mainitsema tapa antaa isän etunimi toiseksi tai kolmanneksi nimeksi se vasta onkin isän korostamista ja jollain tavalla vielä itsekeskeisempää. Isän toisen nimen käyttäminen taas on perinnenimenä aivan eri asia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Meillä Isännän suvussa on periytyny kolmessa polvessa isän etunimi pojan toiseksi nimeksi. Ei mulla kyllä koskaan ole tullu mieleen, että se olis "iskän egobuustaus.."  :huh:

 

Meidän pojalle tuo perinne ei varsinaisesti jatkunut. Isäntä oli sitämieltä, että hänellä on semmonen nimi ettei sitä saa mitenkään järkevästi yhdistettyä - ja tottahan tuo onkin. Mulla oli pitkään ollu suosikkinimi pojan toiseksi nimeksi ja se onkin sattumalta myös Isännän lapsuudenaikainen lempinimi. Ilman Isännän pippelin pidentämistä tuo nimi pojalle toiseksi nimeksi annettiin.  ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ehkä mulla vaan on "lieviä" antipatioita sellaisia tuntemiani ihmisiä (tai miehiä) kohtaan, jotka näin ovat toimineet. Eli siis luonne yhdistettynä tällaiseen boostailuun on värittänyt oman katsantokantani negatiivisen suuntaan. En tietenkään ole tässä tuomitsemassa omien fiilisteni mukaan ketään, kukin nimeää lapsensa kuten haluaa ja on vaikka ollut tapana :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

mun kummityttö on piip piipintytär.samoin hänen 2 siskoaan.kauniit nimet ja sopii mun ajatusmaailmaan paremmin kuin toisen tutun piip piip junior .täysin sama 2 ekaa nimeä kv isällään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toi "joku junior" on kyllä aika jäätävää. Vähän liian amerikkalaista, ainakin mun korvaan. En tykkää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en näistä -poika / -tytär -nimistä tykkää yhtään, mutta ykkösnimivaihtoehtona tytölle tällä hetkellä on mun isän etunimen "feminiininen" versio, toiseksi nimeksi mahdollisesti miehen isän etunimen feminiiniversio. Molemmat ihan OikeitaTytönNimiä kuitenkin  ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse olen myös sillä linjalla, että antaa mieluummin sitten isän/äidin nimen suoraan toiseksi tai kolmanneksi nimeksi. En omalle lapselleni antaisi, mutta eivät ne minusta oudolta tunnu, jos muilla ko. tyylisen nimen kuulen, harvinaisiahan nuo tuntuvat olevan.

 

Tunnen itse kaksi, joilla toisella on käytössä "Matinpoika" tyylinen kolmas nimi ja yksi on "suora juniori". Tämä jr. on siitä mielenkiintoinen, että itse en edes tiennyt näin olevan, ennen kuin näin virallisissa papereissa kerran jr-päätteen, sillä isäänsä kutsutaan aina lempinimellä ja lasta ei, eli tyyliin Matias ja "Matti".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on tytöllä kolmantena nimenä "isäntytär" ja mun sukunimi. Samaa kaavaillaan seuraavalle. Tasa-arvoisesta orientaatiosta huolimatta oli miehelle vähän kova pala tuo sukunimiasia, ja sinänsä tuo on tuntunut hyvältä kompromissilta. Oon tosi iloinen taas itse tuosta sukunimestä, on yllättävän harvinaista että lapsella ois oikeasti äitin sukunimi. Sitten taas toisin päin ois ollut vähän liian pitkälle menevää, että ois annettu "äitintytär", vaikka sitäkin harkittiin miehen sukunimen kans. Oma isäni on ollut etäinen, ja puoliso taas on maailman paras isä, joten en osaa kuvitella että nimi ois aikuisenakaan tytölle epämieluisa. Mutta toki sen saa muuttaa myöhemmin jos se häntä häiritsee.

Edited by Blixen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vielä täydennyksenä, että minusta sinänsä matronyymin käyttö ois jees ("äitintytär"), mutta Se ois tuntunut dramaattiselta kun on niin todella harvinainen. Me jouduttiin melkoisiin tasa-arvotaisteluihin perheittemme kanssa tuon sukunimiasian vuoksi, joten meidän ympäristö ei tuntunut kovin valmiilta tällaiseen. Mutta peukutan kyllä kovasti niitä, jotka matronyymiin päätyvät!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now