Sign in to follow this  
Followers 0
koran_

Korvaavat tuotteet allergisille

22 posts in this topic

Meillä on nyt ilmeisesti vauvalla maitoallergia ja mä olenkin tässä jo kohta kaksi viikkoa ollut maidottomalla kuurilla. Kovasti tekisi mieli suklaata ja muita kiellettyjä herkkuja ja sieltä täältä onkin alkanut tupsahdella vinkkejä millä korvata mitäkin.

 

Tehtäiskö tästä sellainen ketju kaikille allergisille mistä vois käydä lukemassa hyvät vinkit korvaavista tuotteista? Jos tehdään ketjun lukeminen helpoksi ja omien allergioiden vinkit helposti löydettäviksi niin lihavoidaan allergia ja listataan sen alle korvaavat tuotteet ja mahdollisesti hinnat ja ostopaikatkin (etenkin jos on joku sellainen tuote mitä ei ihan kaupasta saa.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

maitoallergia

 

maito - kauramaito, riisimaito, soijamaito (löytyy ruokakaupasta, hinta: n. 2,5e)

Edited by koran_

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maidottomat (ei maidon osia kuten hera, kaseiini, maitoproteiini..)

 

Margariini: Sininen Keiju

leivontamargariini: Sunnuntain maidoton (ja laktoositon & soijaton) leivontamargariini, löytyy sieltä mistä muutkin leivontamargariinit & -voit

ruokakerma: mm. Oatlyn, Go Greenin ja Keijun kaurapohjaiset, soijapohjaiset, löytyvät yleensä kaura-, riisi, soijajuomien kanssa samalta hyllyltä, EI KYLMÄSSÄ!

kuohukerman ja vaniljakastikkeen kaurapohjaiset vastineet yleensä samalla hyllyllä

suklaat: After Eight (lue silti pakkausseloste, sillä joskus olen tavannut myös maidollista versiota jossain), monet tummat suklaat mm. Brunberg, SAATTAVAT SISÄLTÄÄ MAIDON JÄÄMIÄ! Eli herkimmät voi saada oireita, jos on tarttunut jotain hitusta maidosta tuotteeseen tuotelinjalta

monet karkit on maidottomia (helppo tarkistaa pakkausselosteesta, en ala luetella koska niitä on PALJON)

jugurtit: Yosa (kaurapohjainen, yleensä jugurttihyllyllä), soijajugurtit ja -vanukkaat

piparit: ainakin ANNA's pepperkakor

keksit: mm. vadelma-Ballerina (voi sisältää jäämiä, eli tuotettu samalla linjalla missä maidolliset tuotteet), Muumi-lastenkeksit

joulutortut

 

Leipoessa monet maidolliset tuotteen voi korvata maidottomilla, tai esim. leivoksissa (kuten mokkapalat) maidon voi korvata vedelläkin. Pullan voi tehdä maidottomana ja munattomana. Reseptejä löytyy mielin määrin netistä! :)

 

Tässä jotain, mitä tuli mieleen :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos suklaankaltaisia herkkuja haetaan, eikös Fazerin Wienernougat ja Mignon ole maidottomia? Mä söisin noita aivan mahdottomat määrät, jos tarvisi maidottomalla olla. :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on selvästi ollut huonompi tuuri tuon After Eightin kanssa, mä en ole löytänyt kuin järjestään niitä, joissa on hiven maitoa valmistusaineluettelossa. (Ja oireita tulee.) Mutta onneksi on taas Mignon-aika. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tarkennus: After Eight on periaatteessa maidoton, siis valmistuksessa ei käytetä maitoa (ellei ole se maidollinen versio, silloin lukee pakkausselosteessa selkeästi!), mutta saattaa sisältää maidon jäämiä. Eli on valmistettu samalla linjalla maidollisten tuotteiden kanssa (mikä musta on ihan älytöntä, MIKSI?!?). Herkimmät saanee oireita! Mutta esim. meidän esikko ei reagoinut mun maidon kautta aikanaan, koska kyseessä oli niiiiin häviävän pieni määrä, jos lainkaan. Mutta etenkin ne, jotka voi saada anafylaktisen shokin, eivät saa syödä näitä samalla linjalla tehtyjä tuotteitakaan: se pieni maitoproteiinin hippunen voi turpeuttaa koko hengityselimistön umpeen :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä pikkuveli oli vauvana maito- ja vilja-allergikko. Hänen herkkuaan oli tofujäätelö, mikä maistui myös isosiskolle :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kekseistä ainakin Kantolan kaurakeksit (sinisessä käärepakkauksessa) ovat maidottomia JA kananmunattomia :) Melkein kaikissa tummissa suklaissa, mitä täällä päin myydään, oli maitojäämiä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myös Oatlyn kaurajäätelö on maidotonta, makuina löytyy ainakin mansikka, vanilja ja kinuski.

 

Maidoton ja kananmunaton pulla löytyy pakastimesta: Pirkka vehnäpulla (en muista lukiko tässä, että saattaa sisältää pieniä määriä maitoa tai munaa)

 

Pulla on kyllä helppo tehdä itsekin maidottomana ja munattomana, jättää vaan munan pois ja korvaa maidon esim. kauramaidolla. Tulee parempia pullia kun perinteisellä reseptillä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maidoton on myös Pirkan parhaat minttutäytesuklaa. Siis aftereightiä levynä ja halvempaa. Saa ainakin Citymarketista ja K-supermarketista.

 

Mulla on vauvan allergiaepäilyn vuoksi maidoton, munaton ja viljaton (kotimaiset viljat). Siinä saa jo vähän mielikuvitusta käyttää, etenkin kun maha ei meinaa kestää soijatuotteita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maidottomia ja soijattomia (ja glueenittomia) karjalanpiirakoita löytyy Vuohelan Herkku- nimiseltä valmistajalta, näitä löytyy siis kylmähyllystä. (Olen löytänyt näitä vaan isoimmista Prismoista). Ja maidottomia karjalanpiirakoita on myös Hoviruoka-merkkisenä. Oululaisen hillomunkit on maidottomia. Ja keksejä löytyy oikeasti tosi monia, joissa ei maitoa ole.

 

Ja jos tykkää Arnoldsin donitseista niin perinteinen Pomada ja sitten kanelisokeri on maidottomia.

 

Meillä mennään maidottomalla ja soijattomalla ruokavaliolla, siis taapero, mutta itsekin toki olin imetysdieetillä aikoinani. Tämmöinen ketju olisi silloin ollut tosi tarpeen, nyt on jo vuosien kuluessa oppinut mitä ostaa. Noista kermankorvikkeista jo olikin puhetta, mutta vielä sen verran sanon, että kaurapohjaisista omat suosikkini on ehdottomasti Keiju ja Oatly (jota löytyy mun kokemuksen mukaan ihan pienistäkin kaupoista), mutta GoGreen ei oikein vakuuttanut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ravitsemusterapeutin mukaan nuo GoGreen-tuotteet eivät anna takuuta siitä, että ovat puhdasta, Oatly sen sijaan pitäisi olla. Tuosta Keijusta en muista mitä sanoi, koska meillä ei edelleenkään sovi kaura kuin ihan vähän ja siitäkin oikeastaan vain Yosa-kaurajougurtit (niistäkin käy vain kaksi makua)

 

Dammenbergillä on tosiaan sellaista suklaata, joka kävi meidänkin moniallegikolle. Valitettavasti sitä ei vaan saa mistään täältä, mutta onneksi eräs tuttu asuu Lempäälässä, jossa on ilmeisesti tämä tehdas, ja lähetti sitten meille suklaamunia. Noilla on myös nettikauppa, mutta niiden p-kulut on yhdestäkin suklaamunasta 7€, joten ei kannata ihan vähän ostaa. No nyt kun tiedän, että tuo sopii, niin voin sitten ostaa kerralla enemmän.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuon vielä yhden maidottoman ja munattoman herkun tänne: https://www.k-ruokak...tuotteet/224832 eli Danerolles croisantit, tölkissä valmis taikina. Ei mikään terveystuote :girl_haha: mutta näistä voi muokata jos jonkinlaista herkkua. Sisään vaikka hilloa tai kinkkusiivu. Nam.

 

Sitten vielä toinen. (Lehmän)maitoallergiselle saattaa sopia vuohen- tai lampaanmaito. Halloumia löytyy pelkästä lampaanmaidosta tehtynä (ainakin Filos-merkkistä) ja toki sitten erilaisia vuohenjuustojakin on merkkinoilla aika paljon.

 

muoks. Ja piti vielä mainita, että pakastimen (joulu)torttutaikinat on maidottomia ja munattomia (huom, voitakina ei ole!). Niistä saa kanssa monenlaista hyvää tehtyä. :)

Edited by Tiity

Share this post


Link to post
Share on other sites

En nyt tiedä onko ihan korvaava "tuote", mutta olisiko kellään vihjeitä johonkin joulupipareita vastaaviin, mutta piparimausteettomiin? Ihan vaan mausteiden poisjättö kuulostaa melko tylsältä, kai ne edes jollain pitäisi korvata. Kokeilen täällä nyt näin heti juhannuksen jälkeen niin on aikaa tulla vastauksia ennen joulukuuta. ;)

 

Pointtina siis, että päästäisiin lasten kanssa leipomaan jotain, jota kaulitaan ja painellaan muoteilla, ja taikina olisi edes jotenkin lasten itse mahdollista leipoa (muista leiponeeni muoteilla ainakin herrasväen pikkuleipiä mutta niiden kanssa meinasi aikuisellakin mennä hermo).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Murotaikina sopii hyvin leivottavaksi, tulee kivan näköistä kun tekee piparimuoteilla.

Murotaikinasta saa helposti mahdottoman ja munattoman kun korvaa maidon laktoosittomalla margariinilla ja munan soijajauho+ vesi yhdistelmällä.

Ja jos haluaa gluteenittomana voi vielä vaihtaa jauhot sopiviin gluteenittomiin, mutta silloin leivottavuus hiukan kärsii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pähkinäallergikoille sopivia suklaita löytyy myös Brunbergiltä. Ostin hääkarkkibuffetiin ihan heitä ajatellen mm. Riisisuklaata (josta kävin pitkän selvittelyn tehtaan kanssa) siinä ei siis ole edes jäämiä pähkinöistä! Myös muita makeisia oli heiktä, mutten kuollaksenikaan nyt muista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei iso kiitos Mekku, eiköhän me lähdetä murotaikinaa kokeilemaan! :) Enkä taida edes ihan jouluun odottaa... :P 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun pähkinäallergikkoystäväni oli muuten ottanut fasulta selvää suklaista. Kuulemma perinteinen sininen tehdään omalla linjallansa, missä ei käsitellä pähkinöitä tms. Siihen merkintä pähkinöistä tulee siitä, että samassa tehtaassa käsitellään pähkinää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0