Guest Noose

Tyhmät kysymykset pulloruokinnasta

331 posts in this topic

Aventin pulloja oli aluksi, nyt ostettiin kokeeksi mam:n pulloja (kun niissä oli kivoja kuoseja) ja niihin kolmostutit. Vielä ei olla testattu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä annettiin vellit Ainun 3-tuteista. ne oli selkeästi liian isoja pelkälle maidolle mutta vellin kanssa justiinsa sopivia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on esikoisen jäljiltä aventin pulloja ja pullotutteja vaikka kuinka ja paljon. Voiko niitä käyttää seuraavalle lapselle vai pitäisikö sille hommata omat? Kuinka usein noita pitäisi vaihtaa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä meinasin uusiokäyttää pullot mutta tuttiosat hankkia uudet. En mä jaksa uskoa, että noissa pulloissa on mitään pahasti vialla, kun ihan samalta näyttävät kuin alunperin. Tutit sen sijaan näyttääkin tosi kuluneilta (voisinkohan mä muuten nyt jo heittää ne pois tuolta kaapista pyörimästä eikä tarvis odottaa toukokuulle? :rolleyes: ) ja ainakin huvituttejahan suositellaan käytettäväksi ihan vaan kuukausi tai muutama.

 

Kuulen mielelläni, jos mun ajattelussa on jotain pielessä. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^mä vaihdoin pullot että tutit. Koska esikoinen oli käyttänyt niitä jo 10 kk (tutteja vaihdettu) niin osa alkoi näyttämään jo "harmaantuneilta". Vähän käytettyjä varmaan käyttäisin. Näitä pulloja käytettään sitten niin pitkään ku tarvitaan tutteja vaihdellen.

Vanhoista pulloista varmaan kannattaa tarkistaa onko BPA-vapaata, jos on niin käyttäisin. Muuten uudet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos Kärpänen ja mOmma. :) Mun luottokauppani Amazon.uk myy näköjään Aventin pullotuttien hinnalla Aventin uutta pullomallia. Taitaa mennä siis sekä tutit, että pullot vaihtoon. :)

Edited by Kasma

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitä haittaa voisi olla siinä, jos kokeilee "omin päin" Nutrilon Pepti 1:tä 7-viikkoiselle?

Alun perin käytössä oli NAN, sitten kokeiltiin Tuuti ja nyt on Nutrilon Omneo, jolla vaivat (ruuan nousu takaisin suuhun, vatsavaivat) helpottaneet vähän. Haluaisin kokeilla onko Pepti se joka tuo onnen. Voiko sillä saada aikaan vahinkoa? Hassua kyllä jos näin olisi kun sitä kerran ihan marketissakin myydään...

Share this post


Link to post
Share on other sites

me löydettiin onni mahavaivoihin disflatyylistä. Kuplaton auttoi kanssa, mutta meille disflatyl oli se juttu. Noihan pilkkoo suolistossa olevaa ilmaa pienemmäksi ja sit se ei satu niin paljoa. Tulee helpommin uloskin. Ennenkuin keksittiin noi, niin vauvan maha oli paisunut ilmasta ihan nälkämaanlapsi-kuvien veroiseksi. Vaikutus näkyi samana iltana. :) 

 

tohon peptiin en osaa vastata, sorry. Mut jos sitä myydään ruokakaupassa ja on tarkoitettu noin pienelle, niin luulis sen käyvän. Eikös sitä muutenkin suositella, että vaihtelis välillä merkkiä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Cuplaton, Disflatyl, Relatipat, jumppa, jne testattu. Auttavat saamaan ilmaa ulos mutta ei vie pois kipuitkuja eikä tuota kurkusta kuuluvaa "hissiä". Kun Omneo tuntui vähän auttavan, tuntuisi jotenkin loogiselta että Pepti olisi sitten vielä parempi. Sitä saa antaa iän puolesta (käy syntymästä alkaen) ja on tosiaan vapaasti myynnissä mutta kuitenkin kyseessä ns. "erikoisvastike". Mutta juu, eipä sitä varmaan saisi myydä kuin apteekissa reseptillä jos sen "turhasta" käytöstä olisi vahinkoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, ikävää, ettei niistä ollut apua. Mutta hyvin te olette osanneet testata melkein kaikkea. Me ei oltu noin viisaita. :) Kuukausiketjussa jotkut oli saaneet lääkäriltä reseptilääkettä vauvan refluksiin.

 

Mä kokeilisin sit tota peptiä ja jos toimii, niin varmistaisin vaikka neuvolasta, että pitkäaikaisemmalla "turhalla" käytöllä ei ole mitään haittaa. Mut luulis, että kyse on vaan siitä, että ruokakaupat ei halua pitää miljonaa eri merkkiä myynnissä. Varsinkaan jos toi on vähän kalliimpaa tavaraa ja jäis helposti hyllyyn seisomaan.

 

edit. pikkuisen huvitti, kun niiden nettisivuilla sanotaan, että ei suonensisäiseen käyttöön. :D

Edited by Kasma

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Jep, siitä nää vaivat ehkä johtuukin kun ollaan tykitetty Nanitkin kanyylilla. :)

 

Neuvolalekuri viikon päästä. Nyt tuo Pepti testiin ja sitten voi lekurin kanssa käydä läpi asiaa. Ja jos tuo siihen mennessä auttaa niin ehkä diagnosointikin helpompaa. Prisman hinnoilla laskin että tulee 20€ kalliimmaksi kuin sama määrä Omneota (nykymäärillä noin viikon sapuskat). Pulitan tuon ilosta laulaen jos se vaikka helpottaa. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei noiden maitoproteiinipohjaisten erityiskorvikkeiden kokeilemisesta "omin päin" ole haittaa kuin kukkarolle, ilman lausuntoahan niistä ei saa Kela-korvausta. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko väliä, antaako 1 vai 2 korviketta vauvalle? Katselin, että erona korvikkeilla on parin vitamiinin määrät. Voiko noista olla jotain haittaa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pitääkö tuttipullot keittää jokaisen käytön jälkeen vai voiko esim. saman päivän aikana käyttää yhtä pulloa jonka pesee syöttöjen välissä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pitääkö tuttipullot keittää jokaisen käytön jälkeen vai voiko esim. saman päivän aikana käyttää yhtä pulloa jonka pesee syöttöjen välissä?

 

Aluksi kyllä. Tietyn ajan jälkeen riittää tiskaaminen ja sitten keitto kerran päivässä. Se "tietty aika" vähän vaihtelee. Esikoisen aikaan neukkutäti mainitsi sen ajan olevan kiinteisiin siirtyminen, joku tarkoittaa sillä lapsen siirtymistä syömään pölykoiria lattialta ja niin edespäin. Yleisesti ottaen nyt ylipäätään kai tavoitellaan vastustuskyvyn kehittymistä. Meillä toinen lapsi sai kokea vähän esikoista aiemmin vastustuskyvyn testausta, lähinnä kiitos juuri esikoisen, joka muutaman kerran tuuppasi tenavan suuhun sormiaan jne.

 

Mutta joo...meillä joka kerran keittely taidettiin lopettaa toisen kohdalla n. kolmen kuukauden jälkeen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

^Korvikkeissa ykköstä tulisi antaa 6kk ikään asti, koska kakkonen on vieroitusvalmiste jota käytetään kiinteänravinnon rinnalla.

 

"Vieroitusvalmiste ei sovellu alle 6 kk ikäiselle."

Laitoin Valiolle kyselyä, josko tietäisivät, miksi näin on. Kiitos vastauksesta!

 

 

Käytännössä maailma ei kaadu, eikä tenava kuole, jos esim. kaupassa ei ole tarjolla ykköstä alle 6 kk:n tenavalle, silloin sen yhden kakkostetran voi kyllä ostaa ilman maailmanloppua. Kakkosessa on kuitenkin vahvan muistikuvani mukaan ainoana selkeänä erottavana tekijänä raudan määrä, joka on kakkosessa korkeampi. Kulkee käsi kädessä sen kanssa, että tietyssä iässä pitäisi tuupata lihaa ja muita vastaavia raudan lähteitä tenavalle osana ruokavaliota (ja hemppaa tökitään myös neuvolassa). Pidempikäyttöiseksi kakkonen ei alamittaiselle sovi, koska rautaa tulee silloin liikaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jo, kakkosessa on 3 vitamiinia tai hivenainetta enemmän kuin ykkösessä. Se, miksi näin on tai onko ero "tappava", se tässä kiinnostaa. Nimim. Kokeilevaa puistokemiaa? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä yksi 6 vrk ikäisen vauvan äiti jolla jo synnärillä mentiin pulloruokintaan imemisongelmien ja matalien sokereiden takia ja nyt kun pulloilu on lähtenyt hyvin käyntiin ja pystynyt lypsämään omaa maitoa pumpulla (ja imetysopettelu johtaisi hillittömiin tappeluihin ainakin kokeilujen perusteella), niin kaikkien jaksamisen kannalta ollaan päädytty jatkamaan tällä pullosta omaa maitoa + korviketta -linjalla.

 

Ensin tuohon pullojen keittämisasiaan kommentoisin, että ainakin Naikkarilla meille annettiin se yksi pullo, josta sanottiin että voi käyttää vuorokauden ajan samaa pulloa kunhan huuhtelee käyttöjen välissä kylmällä ja sitten kuumalla vedellä. Maito tietty kaadetaan pulloon aina joka käyttökerralla erikseen. Kerran vuorokaudessa sitten pesu kunnolla ja sterilointi. Ollaan nyt kotona jatkettu samalla linjalla, kun tuskin sairaalassa otettaisiin asiassa mitään turhia riskejä?

 

Mutta varsinainen kysymykseni liittyy nälän tunnistamiseen ja korvikkeen määrään. Tuntuu että meidän poika vetää hurjia määriä korviketta. Silti puklua tulee varsin harvoin. Kakkaa kyllä useita kertoja päivässä (vaippoja kuluu noin 10/vrk ja lähes joka vaipassa on kakat) ja pissaa myös hyvin. Eilen laitoin ekaa kertaa määriä ylös ja se oli 740 ml/vrk, tosin yhdellä syöttökerralla tuli melko runsaasti puklua joten todellinen määrä ois varmaan jotain 700 ml. Silti kuulostaa tosi hurjalta, kun ohjemäärä on kai 500 - 600 ml ja meidän poika ei ole mikään valtava, syntyessään 3,2 kg. Tilannetta sekoittaa nyt se, että meidän pitää herätellä syömään viimeistään kolmen tunnin välein, joten suurin osa syöttökerroista tulee ns. meidän aloitteesta eli mahdollisesti poika syö enemmän kuin luonnostaan söisi. Toivotaan että päästään kohta tuosta säännöstä eroon.

 

Mutta se mietityttää, että miten tunnistaa koska lapsi kitisee/itkee nälkäänsä ja milloin jotain muuta ja miten paljon korviketta olisi hyvä tarjota kerralla. Tiedän että jos on rintaruokittu lapsi, niin melkein joka itkusta kannattaa tarjota rintaa mutta olen käsittänyt että pulloruokituilla näin ei ehkä kannata tehdä, koska sitten ravintoa menee helposti ns. liikaa ja imemisen tarpeen voisi tyydyttää vaikka tutilla. Mutta mistä tietää koska oikeasti kannattaa tarjota maitoa (siis ellei nyt ole ilmiselvää että on nälkä, tyyliin ruokailusta useita tunteja?) Ja miten paljon korviketta on järkevä tarjota kerralla, ettei lapsi söisi yli oman tarpeen? Tuntuu että poika söisi useimmiten vaikka kaiken mitä annetaan, mutta jos ei anneta kuin tietty määrä, niin usein tyytyy siihen. Etenkin iltaisin itkeskelee ja saattaa syödä ison määrän (120 - 130 ml) ja puklata osan, sitten yritetään rauhoitella muuten, mutta lopulta kuitenkin maitoa tarjoamalla (ehkä 70 - 80 ml) rauhoittuu nukkumaan. Siis siitä huolimatta, että on syönyt ihan hirveästi ja puklannutkin välissä! Tutilla rauhoittelu ei vaikuta riittävän. Päivisin rauhoittuu kyllä helpommin, mutta illat-alkuyöt ovat haastavia. Tiedän että voi olla pelkästään normaalia iltaitkuisuutta, mutta sitten kun tuntuu kuitenkin että maito on ainoa mikä lopulta rauhoittaa. Toisaalta en haluaisi sellaiseen kierteeseen, että iltaitkuun tuputetaan aina maitoa - tulee mahavaivoja - itketään enemmän - annetaan maitoa jne.

Edited by Souls

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mä sanon nyt aivan hirveän kommentin, mikä kuitenkin on totta; Kaikki vauvat joiden kanssa olen ollut tekemisissä, itkevät tietynlaista itkua ollessaan nälkäisiä. Se on sellaista aaltoilevaa "vää, vää, vää"-ääntä. esikoisen kohdalla mulla meni melkein kuukausi oppia tietämään, koska tällä on nälkä.

Eihän tuohon ole mitään varmaa sääntöä, mistä tietää, minkä verran antaa ja koska, kantapään kautta kaikki valitettavasti täytyy oppia esikoisen kohdalla. Lehmänhermoja siihen tarvitaan, että jaksaa tarjota vauvalle säännöllisesti muitakin ongelmanratkaisuja kuin sitä tuttipulloa. Kun esikoinen alkoi 3 kuukauden iässä syödä rinnan lisäksi säännöllisesti pullosta, en tarjonnut pulloa kuin max 2-3 tunnin välein, riippuen siitä, minkä verran oli viime kerralla syönyt. Meillä meni siis yöt ja aamut rintaruokinnalla, päivät ja illat pullosta.

Mutta omiinkin korviin mun mielestä teidän poika vetää hurjia määriä kerralla. Me taidettiin saada neuvolasta jonkinlainen vuorokausisuositusmäärä korvikkeelle ja kyllähän se aika hyvin siinä pysyikin.

 

Rintaruokinnallahan olevat lapset alkavat usein imetysmaratonit illalla/alkuyöllä jaksaakseen yön yli (vaikka syövät yöllä lisää), mahtaisko teidänkin pojan vaistot etsiä jonkinlaista läheisyys-ruoka-maratonia silloin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vastauksesta! Meillä on itse asiassa nyt ruokamäärät tasaantuneet siihen noin 550 ml/vrk mikä on "suositus". Poika taisi vaan tankata rankkojen ensipäivien jäljiltä, kun ei saanut riittävästi ruokaa rinnasta. Myös tutti ja syli on alkaneet kelvata paremmin, kun ei tosiaan varmasti imemisen tarve tyydyty tuolla pulloimaisulla. Ja tuntuu myös siltä että iltaisin ruokaa menee enemmän ja läheisyyttä myös :)

 

Aivan varmasti on se tietty itku joka tarkoittaa nälkää, se pitää vain oppia :) Tunnistan jossain määrin tuon vää-vää-vää-itkun, mutta en ole ehkä oppinut vielä tulkitsemaan sen vivahteita. Kai tässä oppii :) Mekin ollaan nyt vähän yritetty katsoa, että jos on ihan vastikään syönyt niin ei ensisijaisesti ajatella että itku on nälkää. Kai se on vaan se, että haluaisi saada tarpeiden tyydytyksen vauvalle kerralla oikein, ettei esim tarjoa tuttia tai vaihda vaippaa jos vauvalla on nälkä. Kai pelkään että lapsi saa jotain traumoja kun onnettomat esikoisen vanhemmat eivät tunnista vauvan tarpeita :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tässä maailmassa ois jokainen esikoinen traumatisoitunut, jos eivät kestäisi vanhempiensa opettelua vanhemmuuteen :grin: Mutta tunnistan ton pelon kyllä, esikoisen ollessa vauva pyöri aika hurjiakin mielikuvia päässä, nykyisin niille osaa jo nauraa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko tosiaan niin, että Semper1 tetrat on menossa pois myynnistä? Tilalle on tullut valikoimasta poissa ollut(?) jauhemainen Semper 1. Raivostuttavaa. Jauheen kanssa pelleily tuntuu hitaalta ja työläältä. :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now