Sign in to follow this  
Followers 0
Santtu

Nilkat vinksallaan ja jalkaterät sisäänpäin

4 posts in this topic

2v 3kk neiti kävelee jalkaterät sisäänpäin ja nilkat vinksallaan hiukan laahaten. Tiedän että pienillä lapsilla nilkat rustot eivät vielä jaksa tukea kunnolla ja tämä on yleistä.

 

Neuvola ei ota mitään kantaa. Lapsen isällä on samasta syystä tukipohjallisesta ja tämä voi olla perinnöllistä, joten milloinkohan asiaan kannattaisi puuttua. Jos neidille on tulossa isän nilkat, niin teen kyllä kaikkeni että vaiva korjataan.

 

Sanotaan että paljasjalka on paras, mutta ei sitä aina paljain jaloin voi ulkona kulkea. Pitäisikö hankkia kunnon tukikengät vai "paljasjalkakengät"?

 

Onko kenelläkään kokemusta aiheesta? Mietin vaan että pitäisikö varata aika yksityiselle...

Edited by Santtu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on samankaltainen ongelma esikoisen kanssa, joka on jo 5 vuotta. Jalkaterät ei käänny sisäänpäin, mutta nilkka vääntyy sisään ja jalkaholvi on tosi matala eli ns. lättäjalka. Sanoin asiasta neuvolassa, mutta kuten teillä, niin ei meilläkään oikein otettu asiaan mitään kantaa. Vähän jäi sellainen olo, että no, toisilla nyt vaan jalat on niin. Fysioterapeutille aikoi terkka laittaa lähetettä, mutta eipä sieltä ole mitään kuulunut.

 

Meillä on jonkun verran jumppailtu jalkoja netistä etsittyjen ohjeiden mukaan. Muuten on sitten annettu asian oikeastaan olla. Toisaalta tukikenkäkin vain laiskistaa jalkaa, mutta sitten taas virheasennot voivat myöhemmin aiheuttaa jopa selkävaivoja muista jalkavaivoista puhumattakaan. Ehkä jonkinlaiset tukipohjalliset voisi olla hyvät silloin, kun kenkiä käytetään ja muuten sitten yrittää vahvistaa jalkojen lihaksistoa olemalla paljain jaloin ja kävelemällä eri alustoilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän 5 veellä nilkat sisäänpäin. Me ollaan käyty kahdella eri fyssarilla ja kahdella eri kirurgilla ja sama vastaus kaikilta.... ei tarvetta tehdä mitään, vaikka varpaatkin on virheasennon takia mutkalle kasvaneet ja jossain vaiheessa varpaissa nahkakin kesi kun varpaat hankasivat yhteen.

Mä en siis tyytynyt ennsimmäisen kirurgin mielipiteeseen ja saatiinkin kokeneempi kirurgi kuvauttamaan jalat, mutta kun mitään rakenteellista virhettä ei ole, niin mitään ei tarvitse tehdä, eikä tukipohjallista suositeltu. Paljon vain ilman kenkiä ja liikkumista epätasaisessa maastossa (esim. metsäpolut), jotta lihakset kehittyvät.

Mä sanoisin, että vaatikaa lähete fyssarille tai kirurgille, jotta rakenteelliset virheet saadaan poissuljettua.

Edited by Monnax

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä esikoisella pahat lättäjalat kuten mulla itsellänikin (ja isälläni polvet ja nilkat sisäänpäin, tosin ilman lättäjalkaa. Ei esim. otettu ollenkaan armeijaan sen takia) ja mentiin heti ortopedille kun ikää oli sen verran, että näytti ettei ole vain normaalia pikkulapsen jalan "pulleutta". Lastenlääkäri ei meilläkään sanonut jaloista mitään, tai siis jotain tyyliin lapsilla nyt on erilaisia jalkoja.

 

Itse en ollut lapsena jalkojen takia lääkärissä ja varmaan koska olen aina liikkunut paljon ja monipuolisesti on lihakset kehittyneet sen verran, että mitään sen kummempia vaivoja ei ollut ennen kuin lähemmäs kolmikymppisenä. Silloin tulikin ensin lantio ja sitten toinen lonkka niin kipeäksi, että mikään liikkuminen tai edes oleminen ei meinannut onnistua. Pitkäkestoisen fysioterapian, kipulääkkeiden ja niveliä voitelevan lääkkeen sekä kunnon pohjallisten avulla kivut saatiin aisoihin, yhä satunnaisesti tosin tulee sellaisia pistoksia. En ole edes miettinyt mitä kulumia tuolta lonkkien seudulta tämän vuoksi löytyisi jos alkaisi tutkia... Sain selkeät ohjeet siihen kuinka tulee kävellä (pohjallistenkin kanssa pitää muistaa käyttää niitä omia lihaksia, joita tervejalkaiset käyttävät automaattisesti), lapsi ei tietenkään sellaisia ymmärrä.

 

Meillä esikoinen sai heti pohjalliset ja käy säännöllisesti kontrolleissa, lääkäri sanoi että polviin, lantioon, selkään yms. ei ole vielä mitään vinoumia tai vikoja kehittynyt ja lättäjaloista johtuva virheellinen jalkojen asento on vielä vain pehmeistä ja periksi antavista nivelistä johtuvaa eikä mitenkään peruuttamatonta. Neuvoi käyttämään pohjallisia aina, muuten paljain jaloin niin paljon kuin mahdollista ja suositteli harrastaamaan kaikkea mahdollista urheilua mihin vain suinkin into riittää, silloin on ihan mahdollista että aikuisikään mennessä jaloista kehittyisi ihan normaalit (ja pääsisi sinne armeijaankin :grin: ). Itsellä ei enää ole toiveita normaaleista jaloista mutta sillä nyt ei ole väliä kunhan ei kipuja ole, nyt kun tiedän mihin kävellessä pitää kiinnittää huomiota ja se tapahtuukin nykyään jo ihan automaattisesti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0