Sign in to follow this  
Followers 0
Nadda

Alle kouluikäinen ja raha

8 posts in this topic

Lueskelin tuolta koululaisten puolelta viikkorahakäytännöistä, mutta päätin aloittaa kuitenkin uuden aiheen tälle puolelle, vaikka aihe hyvin läheltä liippaakin.

 

Meidän 5-vuotias on nyt hoksannut rahan. On monta päivää kysellyt rahan perään, kuten "mistä saa rahaa", "antakaa rahaa", "miten paljon se maksaa", "onko se kallis" jne. Kova parku nousi siitä, että isän antamat kolikot olisi pitänyt laittaa possuun eikä saanut laittaa leikkirahapussiinsa. Annoin sitten tytölle ihan oikean rahapussin, johon saa kerätä rahaa ja käyttää sitten sopiviin hankintoihin, jotta oppii tulemaan toimeen rahan kanssa.

 

Puhuttiin myös, että rahaa voisi ansaita "joistakin hommista". Mulla ei nyt kuitenkaan polla säteile, millaisia hommia 5-vuotiaalle voisi antaa tehtäväksi ja vastineeksi saisi rahaa, ja onko tuollainen systeemi edes hyvä. Kotityöt kun kuuluvat kaikille eikä niistä sinänsä kuuluisi mitään maksaa. Mutta mistä sitten noin pieni lapsi saa omaa rahaa, elleivät vanhemmat anna? Ja annetaanko rahaa vain tarpeeseen ja mikä se tarve on?

 

Koko rahakeskustelu nimittäin kumpusi siitä, kun tyttö katseli lelulehteä ja ihastui erääseen yli 40 € maksavaan leluun. Meillä ei ole tapana ostaa leluja muuten vain, vaan ainoastaan merkkipäivinä tai muusta erityisestä syystä. Omaa rahaa säästämällä leluja voisi kuitenkin saada, mutta miten rahan säästäminen tämän ikäisen kanssa kannattaisi hoitaa? Pikkuhiluja ollaan aiemmin kerätty lapsille possuun ja ne on sitten jaettu tasan lasten tilille. Tililtä ei ole kuitenkaan nostettu rahaa lasten käyttöön eikä rahoja ole juuri lapsia koskeviin hankintoihinkaan käytetty, vaan ne odottavat tilillä ajankohtaa X, jolloin rahalle on käyttöä.

 

Itse en ole aikanani saanut viikkorahaa, vaan rahaa koulumenestyksen ja kotitöiden perusteella. Alle kouluikäisenä rahaa tuli tosi satunnaisesti. Haluaisin kuitenkin takoa nyt, kun rauta on kuuma ja alkaa opettaa 5-vuotiaallemme rahan maailmaa. Millä perusteilla 5-vuotiaalle voisi antaa ihan näkyvää rahaa niin, ettei se mene possuun tai tilille?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on lapsilla säästöpossut sekä omat pienet rahapussit.Noihin rahapusseihin laitetaan kun mummot/isomummi antavat pojille ns.karkkirahaa(isommat rahat menee possuihin),ja lisäksi itse annamme silloin tällöin jostain "hyvästä" jutusta kolikoita pojille jotka saavat laittaa omiin pusseihin. Noi hyvät jutut on ns.ihan arkisia juttuja mutta välillä halutaan poikia niistä palkita.Pienin ei tietenkään ymmärrä vielä rahasta eikä keskimmäinenkään mutta esikoinen kovasti opettelee rahoja ja mitä milläkin rahalla saa.Esikoinen on päättänyt haluta säästää rahaa yhteen leluun ja yhteen peliin ja sitten kun hänellä on rahat niin mennää ostoksille.

 

Mun mielestä on hyvä että lapsi oppii itse säästämään rahaa haluamaansa lelua varten ja sitä kautta ymmärtämään rahan arvoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoinen alkoi kiinnostua rahasta viime kesänä. Silloin aloitettiinkin rahaan tutustuminen niin, että pojat saivat senttejä roskiksen viemisestä ja jostain tavallisesta poikkeavasta auttamisesta. Pikkurahoillaan saivat sitten ostaa jäätelöä kaupasta. Olivat ylpeitä, kun saivat itse päättää kuinka rahansa käyttivät (annettiin esimerkkejä mitä milläkin summalla kaupasta saa). Yllättävän hyvin jopa 3,5-vuotias osasi puntaroida ostaako edullinen tuutti ja säästää loput rahat, niin että saa toisenakin päivänä samanlaisen tuutin vai käyttääkö koko rahan kalliimpaan jäätelöpuikkoon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Säästöpossu on esikoisella ja välillä hän on saanut päättää, että laittaako saamansa rahat säästöön vai ostaako jotain mitä on halunnut. Rahat menevät usein säästöön.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Koko rahakeskustelu nimittäin kumpusi siitä, kun tyttö katseli lelulehteä ja ihastui erääseen yli 40 € maksavaan leluun. Meillä ei ole tapana ostaa leluja muuten vain, vaan ainoastaan merkkipäivinä tai muusta erityisestä syystä. Omaa rahaa säästämällä leluja voisi kuitenkin saada, mutta miten rahan säästäminen tämän ikäisen kanssa kannattaisi hoitaa? --- Millä perusteilla 5-vuotiaalle voisi antaa ihan näkyvää rahaa niin, ettei se mene possuun tai tilille?

 

Ehdotan viikkorahaa, jonka saa "joka tapauksessa". Jos siihen jotain perustetta kaipaa, niin vaikka se, että lapsi oppisi käsittelemään rahaa :) Kotitöistä ei minustakaan kannata maksaa "palkkaa" jos niitä on joka tapauksessa kaikkien tehtävä. 5-vuotias ei vielä myöskään oikein tajua kuin konkreettisia rangaistuksia, eli viikkorahojen menettäminen esim. kiukuttelusta ei välttämättä tunnu missään. Sopiva summa voisi olla euro tai kaksi viikossa, tietysti perheen rahavarojen mukaan.

 

Tuollaisen 40-50 euron summan säästäminen kolikoista kestää sen verran kauan, että vaatisihan se kärsivällisyyttä aikuiseltakin. Lapsen kanssa voisi sopia, että kun vaikkapa 10 euroa tai puolet summasta on kasassa, vanhemmat maksavat loput. Käyttörahat voi säästää joko kukkaroon tai omaan säästöpossuun, mutta kumminkin johonkin sellaiseen paikkaan, missä ne ovat konkreettisesti olemassa, niitä voi välillä yhdessä laskea jne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vaikka sanoitkin, että kotityuöt kuuluvat kaikille, niin voisiko niistä maksaa siltikin vaikka jotain urakkahintaa?

Meillä kotona tehtiin niin, että pitkillä kesälomilla (n.2,5kk), kilpailutettiin kaikki kotityöt. Postinahku (n.1km suuntaansa tiettyyn kellonaikaan mennessä), astiapesukoneen tyhjäys koko kesän, pesukoneen täyttäminen ja pyykkien levitys, mattojen peseminen, pöydän tyhjääminen, tiettyjen puutarhaistutusten kitkeminen jne. Me kolmistaan taisteltiin urakoista ja mietittiin järkeviä hintoja. Toki oltiin vähän vanhempiakin.

Tuo opettaisi lapsille pitkäjänteisyyttä (pöydän tyhjääminen viikon ajan esim.), rahan merkitystä ja että toimeen pitää tarttua, vaikkei aina huvittaisikaan.

 

Yksi hyvä vaihtoehto voisi olla vaikka karkkilakko? Meillä oli karkkilakko käynnissä aina kouluaikoina alkaen n. koulun alusta ja loppuen todistuksen tuomiseen. Kesälomalla oli omansa. Karkkeja sai syödä, JOS oli jotkut synttärit tms. mutta niitä ei saanut ostaa, kinuta isovanhemmilta tms. Kylässä, synttäreillä, koulun luokkaretkellä sai ostaa. Noista sovittiin aina etukäteen. 5v kanssa tuo onnistuisi varmaan 2vkoa kerrallaan. Ehkä tuo helpottaisi kauppamatkojakin :) EDIT: Karkkilakko oli aina vapaaehtoinen. Jos osti karkkia, niin sitten menetti koko summa.

 

Komppaan miinasta tuossa puoliksi säästämisessä. Porukat harrasti myös sitä että vanhempana säästettiin puoliksi. Joskus lomamatkoille, toisinaan kielikurssille, joskus mopoon jne.

 

Muuten meillä palkittiin tarpeeksi hyvistä todistuksista. Viikkoraha oli käytössä, kun huone oli siisti. Viikkoraha ei ollut muistaakseni kovin iso eli sen motivointivaikutus oli aika minimaalinen.

Edited by ingenjoor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juu, ehdottomasti me vanhemmat maksaisimme noinkin kalliista hankinnoista osan, koska siihen summan karttumiseen menisi iäisyys. (Toisaalta noin kalliita ei välttämättä hankita ihan sen vuoksi, että minusta raha menee niissä monesti ihan hukkaan. Nytkin ko. lelu on jo painunut unholaan.) Ajattelin, että jos aloittaisimme ihan pienillä summilla: muutamilla euroilla tai korkeintaan vitosella. Ensin voisi kerätä niitä kolikoita omaan rahapussiin ja kunhan on hiukan kasassa (esim. se 5 €), mentäisiin yhdessä katsomaan, mitä sillä kaupasta saa.

 

Tällä hetkellä ollaan annettu tytölle 5 snt/homma, kun on tehnyt jotain erikoisempaa kuin siivonnut oman huoneen tms. jokapäiväistä itselle kuuluvaa. Karkkilakko tai minkään etuuden kieltäminen ei meillä oikein onnistu, kun karkkia ei juuri syödä (vain erityistapauksissa yksi tai kaksi). Ehkä viikkoraha voisi olla hyvä juttu, mutta paremmin se varmaan toimisi isomman lapsen kanssa. Ja myöhemminkin olisi ehkä helpompaa maksaa siitä, että jotain on oikeasti tehty kuin joka kerta erikseen patistaa kotitöihin ja maksaa, vaikkei niitä olisi juuri tehtykään. Vaikka orjallinen kirjanpito tehdyistä hommista tuntuu toisaalta hirveän typerältä, niin toisaalta siinä on heti mustaa valkoisella, mitä on tehty. Nytkin ollaan laitettu paperille ylös hommia, joita tyttö voisi tehdä ja aina homman tehtyään on paperiin laitettu merkki. Rahaa ei siis saa joka välissä, vaan välillä on aina "palkkapäivä".

 

Tämä on jotenkin hankala asia, kun itsekin on vähän kahta mieltä eikä kunnon mielipidettä ole. :D Lisää kokemuksia ja vinkkejä saa kertoa! :)

Edited by Nadda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muistelisin olleeni jotain 6v ja sain synttärirahaksi kummilta 50mk. Olin halunnut uusia vaatteita ja sitten mentiin äidin kanssa kauppaan ja sain valita mieleisiäni vaatteita tuolla synttärirahalla. Muistaakseni ostin jokun kollegepuvun tai ainakin paidan. Loput laitoin säästöön.

 

Mietin tuosta rahan hukkaan menemisestä, että lapsellehan voi opettaa vastuullisuutta sijoituspäätöksissä. Käydä juurikin läpi vaihtoehtoja, mitä haluaisi ostaa (ja milloin) ja mitä muuta sillä rahalla saa. Lisäksi kysymyksiä, miksi kannattaa säästää kannattanee käsitellä. Voi myös odotella/pelata aikaa ja odottaa, että lapsi oikeasti haluaa jonkun jutun eikä ole vaan mikään ohimenevä asia.

 

Esikoinen on vasta 2, mutta on keksinyt kolikot. Olenkin miettinyt, milloin voin itse opettaa vastuullisuutta rahan kanssa ja säästämistä jne. Taitaa mennä vielä muutama vuosi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0