Sign in to follow this  
Followers 0
Guest Rock

USA / New York

25 posts in this topic

onko vaukkarit matkustanut lasten kanssa usaan? vinkkejä, huomioonotettavaa?

 

meillä on suunnitelmissa syys-lokakuussa matka miamiin ja new yorkiin. matkan kesto on 1,5 - 2 viikkoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen käynyt New Yorkissa 5 kertaa (yhden kerran mukana oli myös lapsi, silloin 5 kk) ja kerran matkaa jatkettiin myös lentäen Floridaan, mm. Miamiin ja Key Westiin sekä Orlandoon.

 

Sinänsä kaksikin viikkoa on aika lyhyt aika, kun aikaero ja lennot vie jonkin verran energiaa ja vaativat palautumista. Melkein suosittelisin jättämään Nykin vain parille päivälle tai keskittymään kokonaan Floridaan, esim. vuokraamaan auton Miamista ja kiertämään Keysejä ja lähialueita, jotka on täynnä vesipuistoja ja todella lapsiystävällisiä kohteita. New York ei ole erityisen lapsiystävällinen (infraltaan siis, esim. rattaiden kanssa liikkuminen) ja voi olla lapselle melko stressaava paikka. Toki ihana, jännittävä ja yksi suosikkikohteitani, ja varmasti teidän esikoinen nauttisi esim. Central Parkista, Natural History Museumista ja Empire State Buildingista tai esim. lautta-ajelusta Staten Islandille. Uskoisin kuitenkin että oman rentoutumisen ja lomasta nauttimisen kannalta parempi olisi melkein pysytellä yhdessä osavaltiossa, ja kahden pienen lapsen kanssa kyllä suosittelisin silloin Floridaa.

 

Matkustimme juuri syyskuussa sen reissun kun mentiin New Yorkista Floridaan (olin 10, ekaa kertaa Amerikassa) ja säät olivat ihanat ja turistikohteet suht rauhallisia paikallisten lomakauden juuri päätyttyä. Aika on hyvää myös New Yorkissa (2 x syyskuussa, kerran lokakuussa käynyt siellä), paljon tapahtumia, hulinaa ja tekemistä - niin kuin toki siellä aina on. Kuitenkin itse koin etten lapsen kanssa saanut kaupungista paljoa irti, vaan seuraava reissu tehdään muksujen ollessa joko yli 5 v tai sitten aikuisten kesken...

Share this post


Link to post
Share on other sites

reissu tullaan tekemään miami - new york järjestyksessä ja ei olla ajateltu varsinaisia "lapsikohteita" eli esim. vesipuistoja kiertää. matka on yhdistetty työ- ja lomamatka, joten pelkkää rentoilua ei ole luvassa :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se on ihan hyvä säästää shoppailuparatiisi viimeiseksi, jos se osuus sattuu kiinnostamaan. :grin:

 

Suosittelen kyllä vuokraamaan Floridassa auton, pääsee kivasti katsomaan eri paikkoja (siis ihan kaupunkeja ja rantoja), jos vaan on aikaa. Keysit on hieno kokemus, mutta vaatii jo yöpymistä jossain siellä päin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

täytyy kysellä miehen aikataulua ja ehdottaa tuota! kuulostaa kyllä houkuttelevalta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me oltiin new yorkissa 10 päivää poikien ollessa 3v ja 1,5v. Kaupunki sopii mielestämme mainiosti perhematkailuun. Suorat lennot menivät ongelmitta videoita katsellen (menomatka oli päivälento) ja nukkuen (paluulento yöllä). Kaupunki itsessään on ihana. Puistoja on useita ja ne on aidattuja ja turvallisia. Mahtavia kiipeilytelineitä, keinuja ja useissa myös lainattavaksi leluja, kuten polkuautoja yms.

 

Deleistä sai ruokia jokaiseen makuun ja me tehtiinkin päivisin yleensä eväsretkiä puistoihin, kun lasten kanssa ei viitsinyt joka ruokaa syödä ravintoloissa.

 

Metro oli aika hankala rattaiden kanssa ja takseissa ei ole turvaistuimia, joten käveltiin tosi paljon. Molemmille pojille oli mukana matkarattaat.

 

Aikaeron takia oltiin jo aina aikaisin aamusta liikenteessä, joten esim. Empire state buildingiin ei tarvinnut ollenkaan jonottaa, kun olimme paikalla heti kahdeksalta kun avasivat ;). Keskuspuiston eläintarha oli mukava paikka, ja juuri sopivan pieni, että lapset jaksoivat siellä kaikkiin eläimiin tutustua. Käytiin myös lasten museossa, jossa lapset saivat leikkiä ja satuttiin sopivasti askartelutuokioonkin.

 

Me oltiin matkassa elokuussa, jolloin oli todellinen helle ja ilma oli siis tosi lämmin. Syyskuu voikin olla sään puolesta miellyttävämpi.

 

Hotellia en suosittele ottamaan ihan Times Squaren ympäristöstä, koska siellä on vuorokauden ajasta riippumatta aina menoa ja meininkiä ja todella paljon ihmisiä. Mielummin vaikka vähän alempaa Manhattania tai sitten Upper east tai west sidestä.

 

Ihmiset siellä olivat tuttavallisia ja lapsirakkaita. Lapset otettiin hyvin huomioon joka paikassa.

 

Ja shoppailu... Siitä voisi kirjoittaa vaikka kuinka, mutta todettakoon, että kaikille siellä on jotain ja paljon ;). Kauheasti aikaa ei kaupoissa vietetty, mutta silti sitä tuli shoppailtua ihan sopivasti. Ja Times squaren suuri lelukauppa on kyllä joka lapsen unelma. Sitä meillä muistellaan edelleen :)!

 

Ihana oli matka ja nyt suunnitellaankin ensi talveksi uutta matkaa viisihenkisenä perheenä. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Meillä oli hotelli Upper East Sidellä mikä oli taas ongelmallinen juuri rattaiden takia; kaikkialle oli melkoinen kävelymatka joten piti käyttää metroa tai taksia - toinen hankalaa, toinen vaarallista ja kallista... Suosittelen alakaupunkia, joka on lapsiystävällisintä aluetta omasta mielestäni, leppoisaa ja hyviä rentoja ruokapaikkoja sekä enemmän puistoja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ joo alakaupunki tosiaan paras :). Greenwich willage ja soho on mukavaa aluetta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olin Nykissä pitkän viikonlopun syksyllä silloin 9,5kk ikäisen pojan ja äitini kanssa. Meidän hotelli oli Lower west sidella, tämä Hamton Inn Soho: http://hamptoninn.hi...ctyhocn=NYCMHHX. Nykin mittakaavassa varsin tilava ja todella siisti huone, matkasängystä ei tarvinnut maksaa ja huoneen hintaan kuului aamiainen, mikä on Nykissä tosi harvinaista. Ennen sellaista ei ole kaivannutkaan, kun on ollut kiva käydä eri baagelipaikoissa ym, mutta lapsen kanssa oli kyllä tosi hyvä, kun sai puuron lämpimäksi eikä tarvinnut lähteä etsimään paikkoja. Samoin aamiaishuone oli iltaisinkin auki ja saatiin näin iltapuurokin hyvin tulemaan ja lapsi syöttötuoliin. Tykättiin myös alueesta, tosiaan monia kivoja casual ravintoloita ja kahviloita ja sellaista yleistä tunnelmaa.

 

Kuljettiin tuolta taksilla, tippeineen tuolta Times squarelle oli 9-10 dollaria. Paljon kyllä myös käveltiin. Yleensä aamulla ekana ja illalla vikana otettiin taksi hotelliin. Meillä on Bugaboon Cameleonit ja niillä oli tuolla(kin) hyvä liikkua, niitähän siellä näkee muutenkin aika paljon. Poika nukkui niissä meidän shoppailujen aikana päiväunet. Näppärsti taittuivat taksien takakontteihin siinä kadunkulmassa, kun otettiin taksi lennosta :D

 

Empire State Buildingissä olin käynyt aikaisemmalla reissulla ja muistan sen kamalan jonottamisen yhdestä hissistä seuraavaan, joten sinne en halunnut lapsen kanssa lähteä. Sen sijaan käytiin Top of the Rockissa, josta oli vähintään yhtä hyvä näköala, sinne pystyi varaamaan ennakkoon ajan ja sinne pääsi ylös asti rattaiden kanssa. Suosittelen.

 

Muuten käytiin WTC-muistomerkillä, iltaristeilyllä, MoMassa - sen aikaa kun poika jaksoi - ja yksi päivä vietettiin piknikillä Keskuspuistossa, kun viime vuonna sattui vielä tuolloin lokakuussa olemaan yli + 25 astetta.

 

M: Musta New York toimii ihan hyvin myös lasten kanssa. Ehkä toisaalta johtuu siitä, että asuin vielä hetki sitten toisessa lähes samankokoisessa kaupungissa, joten NY oli vähän kuin "business as usual" :D

Edited by Lainie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vauvan kanssa käytiin Yhdysvaltojen kaupungeista myös Detroitissa, Washington D.C:ssä ja Bostonissa.

 

Kaikissa pärjättiin hyvin, nähtiin paikkoja, käveltiin paljon, niin että poika nukkui rattaissaan ja käytiin useimmiten isolla lounaalla ja sitten illemmalla aikaisella pikaisella päivällisellä, jotta oltiin nukkumaanmenoaikaan hotelllissa / yöpaikassa ja koska pojan pinna oli tuolloin päivisin pidempi kuin iltaisin.

Bostonissa kuljettiin myös "trolleylla" eli sellaisella turistivaunulla. Poika oli tuolloin n. 7 kk ja sen kanssa oli hyvä kulkea, kun istui nätisti tuolloin sylissä. Nyt kun iikää on 1v4kk en kyllä just uskaltaisi sen kanssa mennä noihin, kun oli niin avonaisia ja poika ei ole hetkeäkään paikallaan. Mutta varmaan sitten taas vähän vanhemman kanssa olisi tosi kiva kokemus. Boston muuten oli ihana!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me oltiin beben kanssa Nykissä 3 kuukauden iässä ja noh, oli ihan mielenkiintoinen reissu. Mutta siihen aikaan oli, noh, mielenkiintoista kotonakin :D vauva vierasti hullun tavalla kaikkea ja kaikkia ja inhosi autoilua JA metroa (ja huusi taksimatkan molempiin suuntiin JKF:ltä). Me oltiin mun veljen ja miehen kanssa vuokrattu Sohosta asunto viikoksi ja se oli tosi hyvä valinta :) päästiin kävellen suunnilleen kaikkialle ja oma keittiö oli hyvä, koska välillä oli helpompi vaan syödä "kotona". Meillä oli mukana kantoreppu, jossa bebe kulki jos olin yksin liikenteessä. Rattaiden kanssa tarvitsin nostoavuksi miestä tai veljeä. Meidän kämppä oli hissittömän talon toisessa kerroksessa.. Ainiin ja ei se lapsi noihin aikoihin arvostanut oikein niitä vaunujakaan ;) Koska lapsi oli muutenkin vähän rytmitön, yritettiin pysytellä mahdollisimman lähellä suomen aikaa. Noustiin siis paikallista aikaa siinä neljän, viiden maissa. Oli mun mielestä tosi hyvä päätös sillä 5 päivän reissulla, mutta pidemmän päälle ei ehkä olisi toiminut (varsinkin jos lapsi olisi ollut vanhempi).. Syötiin illallinen muiden lounasaikaan ja pystyttiin siten käymään vähän hienommissakin ravintoloissa. Illalla olis voinut olla vähän riskaabelia lähteä lapsen kanssa mihinkään, kun ei ollut mikään ihan helppo tapaus.

 

Me mentiin matkalle sillä ajatuksella, että mennään vauvan ehdoilla ja nähdään ja tehdään mitä voidaan ja ehditään. Mun mielestä Sohossa ja puistoissa oli kiva kierrellä ja ihmetellä maailman menoa. Välilllä käytiin syömässä ja shoppailemassa. Suurin ongelma meillä oli siirtymät. Meillä oli mukana lapselle oma turvakaukalo, koska edelliseltä matkalta oli huonoja kokemuksia turvaistuinten (ja kunnollisten sellaisten) saatavuudesta. Lapsi ei tykkää autoilusta ollenkaan, joten tarkoituksena oli kulkea metrolla ne pari matkaa ylemmäs. Metro oli kuitenkin tosi kovaääninen ja piti hirveää kirskunaa, josta lapsi ei myöskään tykännyt. Mutta se oli noihin aikoihin tosi herkkä muutenkin. Teidän lapset on varmaan ihan ok pienen melun kanssa. Isompi varmaan käveleekin jo pitkiä matkoja? Mukaan ottaisin matkisten lisäksi kantorepun, jos teillä sellainen on, tai saatte jostain lainaan/hankittua. On se kuitenkin paljon kätevämpi joissain tilanteissa, kuin kanniskella niitä rattaita..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juu, Greenwich Villagea ja Sohoa suosittelen minäkin. Ja esim TriBeCakin on yllättävän lapsiystävällistä aluetta. Ja Lainein suosittelema Top of the Rock oli munkin mielestä hyvä vaihtoehto Empire State Buildingille, jo ihan koska ei ole niin suosittu ja muistaakseni yksi "hissivaihto" vähemmän. Näkymät oli ihan yhtä hyvät. :girl_sigh: (Ei tässä mikään matkakuume tule...).

 

Lapsille tietty oikea taivas on Central Parkin kulmassa oleva F.a.o. Schwarz-lelukauppa (www.fao.com). Samalla reissulla pystyy hyvin yhdistämään esim. Natural History Museumin puiston toisella puolella, sitten puiston läpi kävelyn ja sitten lelukaupan.

 

Mua itseäni otti päähän taksien nousseet hinnat, ajelu oli huomattavasti halvempaa vielä joskus 2007 mutta nyt 2010 kun viimeksi oltiin niin oli jo melkein Suomen hinnoissa. Todettakoon, että taksit on iso osa nykyään SUV-mallisia eli tilavia jos on lapsen ja tavaroiden kanssa liikkeellä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mää alan jo innostua! en ole koskaan ollut erityisen innostunut yhdysvalloista, vaan enemmänkin euroopasta. toki matkailu on mukavaa ja uskon hullaantuvani täysin reissussa.

 

lapset on tottuneita matkaajia, että sen suhteen ei varmaan tule ongelmia. otetaan luultavimmin bugikset ja babyhawk/manduca mukaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

New yorkissa tosiaan aika vanhojakin lapsia näkee kuljetettavan rattaissa. Siellä kun liikenne on sellaista, että muuten jäisi niin muiden jalankulkijoiden jalkoihin ja hukkaan vanhemmistaan kuin suojatiellä autojen alle.

 

Siis lähinnä tämä tuli mieleen tuosta mei:n postauksesta. Meidän 1v4kk ei kulje edes täällä meidän hiljaisella kotikadulla, koska sen meno on aivan päätöntä eikä kädestä saa pitää yhtään, joten luulen, että jossain Nykissä se saisi varmaan olla jotain 4 ennen kuin sen voisi ehkä päästää kävelemään :)

 

Noista SUV:sta tuli mieleen kun tuon iltaristeilyn jälkeen meitä yritettiin saada ottamaan siitä edestä auto, jota mainosti taksina ja "melkein samoissa hinnoissa". Kyyti hotellille olisi kuitenkin maksanut 35 dollaria ja normaalissa keltaisessa taksissa taisi olla 11 dollaria.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oltiin kuukausi sitten 1,5 vuotiaan poitsun kanssa Kaliforniassa ja Coloradossa yhteensä kolme viikkoa. Nykistä aikaisemmin kokemusta, mutta ilman lapsia.

 

Matka meni tosi mukavasti, ainoana ikävänä asiana paluun jälkeinen aikaero (poitsu heräsi klo 2-4 yöllä ja meni pari tuntia ennenkuin nukahti uudestaan), mutta siitäkin selvittiin muutamassa päivässä.

 

Kannattaa varautua lentoihin lelu- ja eväsarsenaalilla. Pojalla ei ollut omaa paikka (sylilapsi), joten ei saanut omaa ruokaa, mutta pyytämällä annettiin ylimääräiseksi jäänyt lentokonepasta-annos, mikä kelpasi. Muuten mukana oli mm. karjalanpiirakoita, avokadoja, mandariineja, rusinoita ja pähkinöitä. Poika on tosi liikkuvaista sorttia, mutta pysyi yllättävän rauhallisena lentojen ajan kun sai touhuta dublojen ja muiden lempilelujen kanssa. Välillä luettiin kirjaa.

 

Perillä tykkäsi lähes kaikesta, erityisesti ihanista isoista autoista ja rekoista :girl_crazy: . Meillä oli vuokra-auto, johon ostettiin edullinen lastenistuin (joka sitten annettiin pois). Säännöt ovat ilmeisesti samat kuin Suomessa, eli ilman lastenistuinta ei saisi matkustaa kuin takseissa ja busseissa, en tosin tiedä onko osavaltiokohtaisia eroja. Eli vuokra-autoillessa kannattaa tarkastaa tuo istuinpakko etukäteen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nosto. Onko kukaan ihan viime aikoina matkannut USAan alle 1v kanssa? Miten lasten ruuat ja maitojauheet on menneet läpi turvatarkastuksesta? Pitääkö kaikki avata ja maistaa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin NYC-Boston reissu edessä 1v1kk lapsen kanssa. Kauhunsekaisella innolla odotan :D. Onneksi molemmat kohteet ovat tutut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me asutaan USA:ssa joten matkustus on tuttua, vaikka nyt ei ollakaan hetkeen Suomessa käyty. 

 

Yleensä ruokapurkkeja ei ole tarvinnut avata. Muistakaa merkata myös vauvanruoka tullilomakkeeseen! Jos jää kiinni, että on yhtään mitään suuhun menevää ruokatuotetta mukana, eikä sitä ole merkannut, voi saada aika mojovat sakot ja muita ongelmia.

Edited by [email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuo ruokapurkkien avausjuttu on aiks uusi....olisiko nyt talven aika tullut. En tiedä miten noudattavat.

 

Kiitti tulli vinkistä. Eli siihen jonoon jossa lukee "tullattavaa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minkä kenttien kautta te lennätte? Ja mitä tarkoitat tuolla avausjutulla, minkä maan uusi sääntö tämä siis on?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eikai purkkien aukaiseminen mikään uusi juttu ole, meillä ainakin on 1-2 reissulla avattu (ei välttämättä kyllä just täällä jenkeissä, en muista), mutta yleensä ei avata. Useilla lentokentillä ne vaan tsekkaa ne siinä läpivalaisussa ja sen jälkeen tutkailevat ehkä korkeintaan silmämääräisesti tai laittavat siihen koneeseen, joka määrittelee tuollaisen aineiden sisällön.

 

Ei tarvitse mennä erikseen mihinkään tullattavaa-jonoon, mutta siihen paperiin, mikä lentokoneessa täytetään, tulee merkata myös vauvanruoka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En varmaksi tiedä onko uusi, mutta talvella tämä oli enemmän esillä. Finnairin sivuillakin on että tarvittaessa aitous tulee todistaa.

Lähinnä siis vain kyselen onko viimeaikoina jotekin kiristetty turvatark. Lasten ruokien kohdalla ja nimenomaan USAan mennessä, ne kun on tarkempia näissä asioissa.

JFK:le mennään, valitettavasti. En henkilökohtaisesti pidä tuosta kentästä.

Onko sisäisillä lennoilla mitä erityistä mitä pitäisi tietää?

 

 

 

P.S lueskelinkin tuota meidän kk ketjua ja siellä olikin vastaus tähän. Eli yksi äiti oli joku kuukausi matkannut USAn kautta Meksikoon eikä ruokapurkkeja oltu availtu.

Edited by unelma79

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, ei nyt ainakaan sen enempää availla purkkeja täällä kuin muuallakaan.

 

Sisäisillä lennoilla kannattaa varautua siihen, että jos jenkkiyhtiöllä lentää ja matka on pitkä, niin ruokaa ei välttämättä paljoakaan saa, eli jos luulet tulevasi nälkäiseksi, niin kannattaa varata omia eväitä. Tämä koskee muutenkin jenkkiyhtiöillä lentämistä, esim. mies lensi tässä kuussa Pariisiin ja takaisin (reilut 11h suuntaansa), niin alkumatkasta sai jotain ruokaa ja sen jälkeen ei mitään. Sisäisillä lennoilla ei yleensä ole ollenkaan ruokaa, ainoastaan jotain snackia ja juotavaa. Aika iso ero esim. verrattuna Air Franceen, jota me aina suositaan jos mahdollista, koska niillä on aika hyvät ruoat (ollakseen lentokoneruokaa).

Edited by [email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me lensimme Helsingistä JFK:lle. Maahantulotarkastus oli nopea. Kysyttiin vain, että olemmeko työ- vai lomamatkalla ja siinä se. Emme maininneet kuljettamiamme ruokia + vauvanruokia tullilapussa, mutta onneksi emme sitten jääneet haaviin. Meillä kun oli paljon ruokaa mukana lennolla, koska perheessä on allergisia.

Seuraavana aamuna jatkoimme matkaa Floridaan La Guardian kentältä. Tällöinkin palvelu oli hyvää ja lapsiperheenä pääsimme nopeampaan jonoon. Tässä syynäsivät auki ollutta vauvan maitopurkkia (500ml) ihan pipetilläkin, mutta saatiin kaikki takaisin. Lomakohteessa huomasin, että olivat tutkineet myös minun matkalaukkuni, joka oli täynnä vauvan ruokapurkkeja (olin käärinyt ne vaippojen sisään ja näyttivät varmaan läpivalaisussa putkipommilta tms.). Laittoivat vain lapun huomautukseksi tutkimisesta.

 

Miamista kun lähdimme kotiinpäin vauvanruokia vähän katselivat ja laittoivat ehkäpä yhden purkin ja yhden maidon (500ml) siihen määrityskoneeseen. Siinä se. Lontoossa taas olivat aivan hysteerisiä kaikista ruoista...

 

Se oli muuten jännää, että American Airlinesilla ei saanut ollenkaan taaperolle turvavyötä eikä pelastusliiviä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0