Nadda

Raskausdiabetes

1004 posts in this topic

Nadda: eri mallisia liuskoja ovat nää "uudet". Oikeastihan juurikin ne edelliset liuskat oli uusia (uudenmallisia) ja tarkempia, Abbottin ZipWikejä kliks . Nää mitä nyt sain, on niitä Abbottin vanhanmallisia suoria liuskoja, joissa ei noita ZipWik-sakaroita ole. Annoin terkalle palautetta näistä nykyisistä liuskoista, mutta hän ei voi niihin vaikuttaa. Keskusvarastolta tulee mitä tulee. Kerroin, että mielestäni nuo ZipWikit on parempia ja tarkempia. Kerroin myös mittauserosta, jonka sain rinnakkaisilla mittauksilla eri liuskamallien välillä ja hänenkin mielestään tuo 0,6 yksikön heitto on iso ero.

 

Nyt näillä vanhanmallisilla, uusilla liuskoilla ei ole enää tullut ylityksiä, joten en osaa sanoa mitä tuo heittely aluksi johtui.

 

Mittari on mulla ollut käytössä maaliskuusta asti ja uutena sen sain. Liuskat ei ole ehtineet vanhentua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Joo, mulla on nuo uudet myös noita, mihin laitoit linkin. Ehkä ne on sitten tarkempia kuin muut?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ymmärtääkseni myös yksittäiset liuskat voi antaa vääriä lukemia. Jos on paljon mittauksia, niin noita yksittäisiä ylityksiä ei sitten vissiin huomioida.

 

Mulla oli rasituksessa paasto ja yhden tunnin arvot himpun koholla. Kotimittaukset oli noin kuukauden ok, myös pitkäaikainen sokeri oli selvästi alle rajojen. Nyt juhannukselta alkoi paastoarvot kohoamaan rajalle tai pikkusen yli (5.5-5.8). Jostain muistelin, että ton vois estää yöpalalla ja söinkin nyt kahtena yönä porkkanan, jolloin arvot tippu 5.2-5.3 lukemiin. Voinko nyt olla taas huoletta ja jatkaa tuota yöpalaa,vai pitäisikö olla yhteydessä neuvolaan? Seuraava radi-käynti olisi vasta kahden viikon päästä.

 

Nyt rv 31+6.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mulle sanottiin neuvolassa, ettei yöpalaa saisi syödä, että se lihottaa ja siitä tulee nopeasti tapa... no minä kyllä söin kun tuli yölläkin nälkä, päiväsaikaan kun en aina saanut syötyä tarpeeksi. Se yöpala jäi sitten pois aikanaan kun ei enää nälättänyt keskellä yötä. Jos saat sokerit pysymään hyvinä yöpalan avulla, niin miksipä sitä kieltämään? Mulla se yöpalan nauttiminen ei painoon vaikuttanut mitenkään, joten huihai tuumasin terkan mielipiteelle :)

 

Nadda, niin ne Abbottilla väittää että nuo ZipWikit, sanon niitä perhosliuskoiksi, on tarkempia ja sama kokemus on mulla itselläni. Ne tarvii paljon vähemmän vertakin kuin ne suorat, vanhemman malliset.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No höpö höpö, yöpala mitään lihota, jos se ei ylitä päivittäistä kaloriensaantia. Eihän se hyvä tapa tietenkään ole ihan hampaidenkin kannalta, ja jos siitä ei raskauden jälkeen pääsekään eroon, mutta jos se auttaa paastosokeria pysymään kurissa, niin minusta kyllä ihan sallittu keino. Mulle jopa sanottiin diabeteshoitajan toimesta, että syö iltapala siinä klo 19-20 ja sitten vielä juuri ennen nukkumaanmenoa hedelmä tms., vaikkei mulla noissa aamusokereissa edes ollut ongelmia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Radi-kontrollissa käyty ja kaikki kunnossa. Vauvan painoarvio oli 2,9 kiloa eli aika lailla keskikäyrällä mennään. Ennustelee 3,6 kilon syntymäpainoa. Ei vaaraa joutua insuliinille näillä arvoilla. Satunnaisten aterianjälkeisten ylitysten takia kuitenkin teen ennen seuraavaa neuvolaa kolmesti kaikkien ateriaa ennen ja jälkeen -arvojen seurannan. Jos niissä löytyy jotain toistuvasti poikkeavaa arvoa, niin sitten uudelleen sairaalalle ja sieltä mahdollisesti naistenklinikalle eksperttien arvioon, josko tarvitaan insuliinia. Eli suoraan paikallisesta sairaalasta en edes saisi insuliinimääräystä. Toki edelleen on voimassa kehoitus tarkkailla syömisiä, sillä satunnaisestikin koholla olleet aterianjälkeiset arvot voivat heikentää sikiön omaa sokerinhallintaa sitten syntymän jälkeen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heipä hei! Nyt olen minäkin sitten virallisesti taas täällä. Sokerirasituksessa paastoarvo oli kunnossa, mutta tunnin ja kahden arvot olivat huonot niin kuin aiemmissakin raskauksissa. Kotona olenkin jo jonkin verran sokereita mittaillut ja ne on pysyneet kurissa. Iltapäivällä saan lisätietoa jatkon suhteen. Mihinkään ruokavalioneuvontaan en kyllä koe tarvitsevani aikaa tällä kokemuksella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juu, no tällä hetkellä sijaisena oleva terkkari aikoo mut väkisin laittaa siihen ruokavalioneuvontaan! :hysteric: MÄ EN HALUA SINNE! En koe saavani sieltä yhtään mitään sellaista tietoa, mitä en löytäisi paremmin netistä tai saisi oman kokemuksen kautta mittaamalla noita verensokereitani. Raivostuttaa! :girl_cry2: Onneksi mulla on vielä yksi neuvola ennen tuota ja juurikin tuolle sijaiselle, joten aion kyllä sanoa, että en mene. Oikeasti vituttaa mennä kuuntelemaan jotain soopaa, jonka tiedän ennestään. Tulee tunne, että ne pitää mua vaan tyhmänä ja haluavat osoitella sormella. :girl_to_take_umbrage2:

 

Osittain tästä johtui se masennuskin edellisen raskauden jälkeen, kun mua kohdeltiin kuin aivotonta. En pidä siitä, ettei mulle edes anneta vaihtoehtoja, vaan aletaan ylhäältä päin sanelemaan, miten pitää toimia. :girl_mad: Osaan kyllä itse pitää huolen ruokavaliostani eikä mikään valistus kuitenkaan sitä ruokaa suuhuni laita, joten sinänsä se on turhaa. Pidän kyllä tärkeänä sitä, että äitipolilla lääkäri katsoo, että kaikki on vauvalla kunnossa, mutta tuo ruokavalioneuvonta on kohdallani resurssien tuhlaamista. :girl_cry2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olin ekassa raskaudessa tässä ketjussa, mutta sain hoidettua radin hyvin ja pidettyä arvot kurissa. Mietinkin siis, että kuinkahan todennäköistä se on, että olen tästäkin raskaudesta täällä...? Jotenkin olen henkisesti ajatellut, että varmaan olen. Neuvolasta en vielä saanut vaan mitään niitä radi-matskuja ja arvatkaapa vaan, löysinkö niitä kotoakaan ekan raskauden jäljiltä... :girl_sad: Onko teillä ollut kaikissa raskauksissa radi? Ja jos ei, mitä olette tehneet toisin eri raskauksissa? Eli onko ns. selvittäviä tekijöitä sille, miksi joskus on ollut radi ja toisella kertaa taas ei?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mulle sanottiin neuvolassa, ettei yöpalaa saisi syödä, että se lihottaa ja siitä tulee nopeasti tapa...

 

Mulle suositeltiin edellisessä raskaudessa (josta ei siis kovin kauan ole), että pitää syödä yöpalaa, että se ehkäisee aamun korkeat sokeriarvot. Kuulemma sokeri voi laskea liian matalalle yöllä ja sitten spurtata, mikä näkyy aamun korkeina arvoina tai sinä, että kun aamulla syö mitä tahansa, pompsahtaa arvot tähtitaivaallisiksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Onko teillä ollut kaikissa raskauksissa radi? Ja jos ei, mitä olette tehneet toisin eri raskauksissa? Eli onko ns. selvittäviä tekijöitä sille, miksi joskus on ollut radi ja toisella kertaa taas ei?

 

Mulla on ollut kaikissa. En keksi syytä, miksei se olisi kaikissa. Olen ajatellut asian niin, että minulla on sukurasite ja lisäksi sen tai jonkun muun asian takia kroppa ei vain toimi raskausaikana oikein noitten sokerien suhteen. Normaalioloissa sokereissa ei ole häikkää, vaikka toisaalta kärsin silloinkin verensokerin heilahtelun aiheuttamista oireista.

 

Mulla ei ole koskaan ollut ylipainoa, edellisessä raskaudessa painoa tuli lisää vain 4 kg ja syön suhteellisen terveellisesti. Tietenkin voisin vetää niin tiukille, etten koskaan söisi yhtään nopeita hiilihydraatteja, mutta en näe siinäkään mitään järkeä - siis ilman raskautta ainakaan. Mun kroppa nyt vaan toimii tällä tavalla eikä tälle mitään voi. Luulen, että mulla olisi raskausdiabetes sillä tiukemmallakin ruokavaliolla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla todettiin nyt ekaa kertaa. En osaa sanoa mikä olisi tälla ekrtaa eri tavalla kuin aiemmin, no, ikä tietysti :girl_wink: Ylipainoa mulla ei ole eikä sukurasitettakaan, mutta olen kyllä joutunut kamalan oksentelun, supistusten ja kohdunkaulan lyhentymisen vuoksi ottamaan iisisti tämän raskauden aikana. Tuo oksentelukin oli tällä kertaa ihan erilaista kuin aiemmissa, viikolle 22 se jatkui ja niin pahana, että tipassa piti käydä useampaan otteeseen.

 

Olen vähän pihalla tästä radi-asiasta vielä. Huomenna aika diabeteshoitajalle, neuvoo ravintoasioissa ja antaa niitä liuskoja kotiseurantaa varten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo RaDi-lääkärikin sanoi, että yöpala on ihan ehdottomasti kokeiltava ennen kuin mietitään insuliinia. Mulla vaan näyttää ettei sekään aina auta. Mulla on siis nyt ollut aina välillä muutamia ylityksiä ja sitten taas saattaa viikkokin olla aamun paastoarvot ihan ok. Muut arvot on myös yleensä ok. Nyt aloin epäilemään josko mulla nämä ylitykset tulisivatkin vain stressistä. Aiemmin stressasin työasioita, mutta nyt kun oon kotona niin olen huomannut, että jos nukun huonosti ja stressaan, niin aamuarvot on koholla. Onko muut huomannut samaa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voi hyvät hyssykät sentään että mulla on sitten pöljä terkka. Kieltää yöpalan koska se on "huono tapa, lihottaa, jää päälle" (söin kyllä silti) ja sitten jossain ihan radilääkäri suosittaa yöpalaa. Mäkin olen kyllä kuullut tuon, että yöllä sokerit voi laskea liian alas ja että se yöpala auttais just siinä, ettei se aamun paastoarvo mee liian korkeaksi. En itse huomannut eroa paastoarvossa, söin yöpalaa siksi kun mulla oli vaan niin kamala nälkä öisin siinä vaiheessa raskautta.

 

On tolla mun terkalla muutenkin aika lailla epäjohdonmukaisia kommentteja. Yhdellä kerralla se sanoo, ettei vauva hänestä tunnu käsikopelolla isolta, sitten seuraavalla käynnillä varoittelee, että isoksi voi kasvaa... samoin tuvotuksesta/painonnoususta se kommentoi aivan mitä sattuu. :skilletgirl:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle taas radilääkäri sanoi, että ehdottomasti ei pitäisi yöllä syödä, vaan nakkasi suoraan insuliinille. Ja hänen mukaansa aamuarvon pitäisi aina alkaa nelosella. Siksi nostikin vielä pitkävaikutteisen insuliinin annosta, vaikka kaikki aamuarvot olivat olleet alle sen 5,5. Että aika erilaisia linjoja näköjään...

Share this post


Link to post
Share on other sites

No onpa todella erilaisia näkemyksiä. Mulla ei ole vissiinkään kuin ihan pari paastoarvoa alle viiden ja sekä lääkäri että radihoitaja olivat ihan täpinöissään, että todella hyvin menee??? No, ehkä siihen oli suurin syy se, että vauva on ollut kummallakin kontrollikäynnillä täysin keskikäyrillä (välissä kuukausi aikaa). Jotenkin haluaisin kuitenkin uskoa tuota äitipolin lääkäriä kun niin moni on neuvolassa ja muuallakin sanonut, että tuo on todella hyvä erikoislääkäri näissä asioissa. Ainakin kokoarviot pitäisi olla kohdillaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itseänikin ihmetyttää tuon oman lääkärini näkemys. Ymmärtäisin kyllä, jos olisi jättikokoinen vauva tulossa, mutta viimeisimmän painoarvion mukaan LAna olisi n. 3kg eli täällä mennään keskikäyrän alapuolella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taidankin joutua poistumaan täältä...

 

Tänään rv 9 + 2. Eilisiltana veskissä käydessäni luulin nähneeni paperissa hieman verta (meillä Serlan ärsyttävää keltaista paperia!!), mutta en ollut varma, joten annoin asian olla. Tänään sitten alkoi päivällä yhtäkkiä vatsakipu ja kauhea pahoinvointi. Ne helpottivat hieman ja nyt iltasella sitten on taas tuhruvuotoa. Ei taida meille tulla vauvaa... :girl_sad: Huomisaamuna täytyy soitella neuvolaan ja kysyä, että saisiko lähetettä lääkäriin tilanteen tarkastuttamiseksi vai miten edetään. Soitin päivystykseenkin ja sieltä sanoivat, että sinne on turha mennä, kun ei keskenmenolle mitään voi. Mietin vaan, että jos raskaus onkin vaikka kohdunulkoinen, niin voiko se tehdä vuotaessaan ja kipuillessaan vahinkoa, jos odottelen aamuun?!? Noh, jos oikein kipeäksi tulen, niin sitten on kai pakko lähteä hakemaan apuja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Osanottoni. :(

 

 

Minä menin kuin meninkin sinne ruokavalioneuvontaan, koska osastolla kuulosti olevan mukavaa henkilökuntaa. Onneksi tämä ohjaava hoitajakin oli mukava: ei syyllistänyt eikä tuputtanut, koska huomasi, että asia on tuttua juttua ja arvotkin ovat hyviä. Koko käynnillä menikin huikeat 20 minuuttia. :girl_smile: Sain luvan mittailla arvoja kahdesti viikossa ja iltapalan jälkeen ei ole pakko mitata, jos ja kun päivän arvot ovat olleet hyviä.

 

Noottia kyllä pitää silti itselle antaa, etten ole pystynyt tässä raskaudessa niin herkuttomaan linjaan kuin edellisessä. :girl_sad: Paino on tosin siitä huolimatta noussut saman verran eli ei hirveästi, mutta hiukan on huono omatunto siitä, että herkuttelen entiseen malliin. :girl_to_take_umbrage2: Pitää varmaan noitten herkuttelujen jälkeen varta vasten mitata verensokeri, että jospa se "säikäyttäisi" ja osaisin jättää herkut vähemmälle. Perusruokailu mulla on kunnossa eli se harvoin nostaa verensokeria liiaksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä tulin juuri radikontrollikäynniltä. Vauvan painoarvio on tällä hetkellä 3051 g, joka enteilee 3800 g syntymäpainoa laskettuna päivänä. Sokeriarvot mulla on pysyneet kohdallaan viimeisen kuukauden ajan, tosin nyt alan mittailemaan vuorokausikäyrää joka viikko (tähän mennessä joka toinen viikko). Mulla ei ikinä ole ollut aamun paastoarvoissa mitään ongelmaa (joita mittaan 2xviikko), joten koen että on järkevämpää seurata tiheämmin noita aterian jälkeisiä arvoja, ja lääkäri oli samaa mieltä.

 

Tuosta yöpalasta: mua kans ohjeistettiin että yöllä ei saisi tulla yli 10 h taukoa syömiseen, ja ainakin itselläni tämä tarkoittaa että täytyy syödä jotain juuri ennen nukkumaanmenoa (mitä en normaalisti tekisi). Varsinkin nyt äitiyslomalla kun aamulla voi nukkua!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla ei näytä vaikuttavan tuo yötauon pituus paastoarvoihin. Aiemmin taukoa on tullut helposti se 12 h ja nyt 10-11 h tauolla paastoarvo on suurinpiirtein samoissa. Mulla on enemmän ongelmana se, mitä voi syödä, kun aterian jälkeiset arvot heittelee. Tosin tiedän kyllä, mitä voin syödä ja sillä saan arvot pysymään rajoissa, mutta heti kun syö jotain poikkeavaa, niin tulos on arvoitus.

Edited by Nadda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo en mäkään nyt viime aikoina ole laskeskellut noita yötaukojen pituuksia, kun mullakaan ne aamuarvot ei ole olleet poikkeavia.

Mä voin näköjään syödä makeaa ilman että arvot nousee, mutta aamulla ei voi syödä liikaa, eikä liian hiilaripitoisesti - ne näyttää vaikuttavan eniten arvoihin. Yritän nyt nämä viimeiset viikot kiinnittää oikein erityisesti huomiota ruokavalion noudattamiseen, ja hiilarien pitämiseen suhteellisen pienissä määrissä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun on nyt pakko kysyä täältäkin, kun nämä raja-arvot ei nyt vain yksinkertaisesti mene mulle jakeluun (joo, mä olen ehkä "hieman" tyhmä, mutta en keksi mikä logiikka näissä on).

 

Esikoisen sain 2009, ja tuolloin tehtiin sokerirasitus. Silloin paastoarvo oli 5,8 ja muissa ei mitään huomautettavaa (ei lähellekään). Silloin neuvolantäti sanoi, että koska paasto meni nippa nappa yli sen rajan (olisko maininnut rajaksi silloin 5,7), niin joudun seurailemaan arvoja kotona ja saan ruokavalion. Arvot oli aina ihan ok ja lapsikin syntyi 3,4 kiloisena.

 

Nyt tehtiin taas sokerirasitus. Olen seuraillut arvoja kotona koko raskauden, ja ne on olleet ihan ok. Nyt sitten sokerirasituksen paastoarvo oli 5,5 (ja muissa ei jälleenkään lähellekään huomautettavaa) ja se meni kuulemma reilusti yli rajan. Raja on kuulemma 5,3. Eli siis seuranta + ruokavalio jatkuu - sinänsä ihan ok, ei se nyt kummoinen homma ole.

 

Mutta siis mikä logiikka tuossa on? Onko rajat muuttuneet? Onko meidän neuvolassa (ollut) väärää tietoa? Ja miksi ihmeessä kotona 5,5 on se raja, mutta sokerirasituksessa 5,3? En halua mitenkään purnata tms., mutta haluaisin kyllä kovasti ymmärtää...

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ainakin hoitokäytännöt muuttuu ajan ollen. Ilmeisesti kun uutta tutkimustietoa tulee, niin sairaanhoitopiireittäin käytäntöjä muutetaan pikku hiljaa. Myös alueellisia eroja voi olla. Joskus olen kuullut sitä, että ns. diabeteksen riskialueille rajat olisi erit kuin muualla (paikkansapitävyydestä en mene vannomaan). Joskus on myös väärää tietoa liikkeellä. Minä esimerkiksi ihmettelin hetken aikaa edellisessä raskaudessa, miksi mittaankin arvot yhtäkkiä tunnin jälkeen ateriasta ja silti raja-arvo on sama kuin 2 h jälkeen. Myöhemmin tieto sitten oikaistiin ja raja-arvo olikin ihan muu.

 

Tuon eri arvon kotona ja sokerirasituksessa voi selittää se, että verinäyte otetaan eri paikasta, jolloin tulos määräytyy sen mukaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä hajoon tähän girl_cry2.gif

 

Tilanne on oikeasti suht maltillinen, rasituksessa kaksi arvoa hälytti (paasto oli rajalla, 1h hiukan yli). Olen ollut pari viikkoa kotiseurannassa, eikä tässä ole enää mitään järkeä! Ekat mitatut arvot oli tosi hyvät kaikki ja niinpä läksin kokeilemaan, mitä voin syödä, ja ekalla mittausviikolla söin mm. pizzaa, jäätelöä ja suklaata ja 1h ruokailun jälkeiset arvot olivat 5.5-6.6. Nyt sitten ovat arvot lähteneet hiukan heittelemään, yksi aamuarvo oli jo 6.1 ja nyt sitten äskeinen ihan normi iltapalan jälkeinen arvo oli 8.1. Ylihuomenna on aika poliklinikalle ja varmaan saan ainakin sen vuorokausiäyrämittauksen sieltä.

 

Tää on vaan niin hajottavaa, kun aina kun tulee hyvä arvo, mieli on iloinen ja vauvakin tuntuu iloisemalta asialta; heti kun tulee yksikin huonompi arvo, niin mulla hajoo pää vaan niin totaalisesti. En osaa oikein ees selittää että miksi, mutta valtavan stressaavaa ja ahdistavaa tää on. Mä jo pelkään tota mittaria ja ajattelen sitä ihan kauhulla. En saa tähän nyt mitään tolkkua tähän mielialaan ja olemiseen. Ainut ilo on että huomenna ei tartte mitata sokereita eikä ajatella koko asiaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.