Nadda

Raskausdiabetes

1004 posts in this topic

Mitäs muille radilaisille kuuluu? Mä varmaan joudun nyt viimeistään kiristämään tuota ruokavaliota, kun näkyy arvot kohoilevan enemmän kuin ennen. Lisäksi aion mittailla vähän tiheämpään kuin sairaanhoitajan ohje on.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en varmaan ole vielä tänne ilmoittautunutkaan. Eli mulla todettiin RaDi sokerirasituksessa joskus rv 16. Edellisessä raskaudessa mulla oli insuliinihoitoinen RaDi, joten siksi aikainen rasitus. Kyllä mä olin oikeastaan tiennytkin, että tässä raskaudessa on sama edessä kuin viimeksikin, joten diagnoosi ei ollut mikään yllätys.

 

Tähän mennessä mä olen pärjännyt hyvin vaan aamupalan hiilareita reilusti rajoittamalla, ja katsomalla vähän mitä lounaaksi syön, mutta illat mun sokerit on pysyneet kurissa, ja mä olen päässyt vähän herkuttelemaankin :ph34r: (ihan vaan siksi, kun mä tiedän, ettei tätä iloa kauaa kestä). Nyt mä ajattelin myös vähän kiristää seurantaa, kun ilmeisesti juurikin rv 25 on monesti taitekohta, jolloin arvot lähtee herkästi huononemaan.

 

Tässä raskaudessa mä olen ainakin tähän asti kyennyt ottamaan tämän paljon rennommin kun edellisessä. Silloin mä vedin dieetin niin tiuille, että viimeiset viikon mä näin lähes nälkää insuliineista huolimatta. Nyt mun pyrkimys on ollut tehdä vähän pysyvämpiä muutoksia ruokavalioon (eli välttelen ihan tajutonta hiilareiden saantia), ja mä luulen, että se on jossain määrin onnistunutkin. Tosin makeanhimo on yllättänyt mut täysin, mutta siinäkin mä olen yrittänyt pitää yllä mielummin taktiikkaa vähän, mutta useammin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä on käsittääkseni paastoarvoraja 5,1. EN kyllä ole aivan varma.

Mietin tota yöpalahommelia. Että oletteko testanneet.

Syöttekö sitä ja onko sitten seuraava paastoarvo parempi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minun paastoarvo oli ihan tasan tarkkaan koholla söin sitten illalla mihin aikaan tahansa ja mitä tahansa. Sen verran vahva on toi sukurasite täällä. Yöpala ei auttanut, lyhyt paasto ei auttanut, pitkä paasto ei auttanut, proteiini-iltapala ei auttanut ja ruisleipä illalla ei varsinkaan auttanut. Toisaalta se oli helpottavaakin, kyse ei ollu mistään mitä mää tein väärin vaan vain yksinkertaisesti geeneistä.

 

Aterian jälkeiset arvot taas oli oikein hyvät, söi mitä tahansa.

 

Pitkävaikutteisen insuliinin sain rv 28, ja 8 yksiköstä aloitettiin, 16 yksikköön saakka ehti nousta annostus ennenku vauvat syntyi rv 35.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mua kans ohjeistettiin että yöllä ei saisi tulla yli 10 h taukoa syömiseen, ja ainakin itselläni tämä tarkoittaa että täytyy syödä jotain juuri ennen nukkumaanmenoa (mitä en normaalisti tekisi). Varsinkin nyt äitiyslomalla kun aamulla voi nukkua!

 

Sama täällä, 8-10 tuntia saa olla aikaa edellisestä syömisestä kun aamulla mittaa paastoarvoa. Itse aloitin mittailut tänään.

 

 

Eilen tunti lounana jälkeen (päärynä, pitaleipä, tandoorichicken - tsatsikitäytteellä) th mittas ja arvo oli 8.3.

 

Tänään paastoarvo aamulla 4.6, tunti aamupalan (sokeroimaton anansrahka, REAL-leipä, ingmariini + kolme viipaletta kermajuustoa) jälkeen 6.8.

 

Lounasta tehdessä söin vihreän omenan... kohta jatkan syömistä. En siis mittaa muita paastoarvoja kuin tuon aamuisen.

Edited by Hilde

Share this post


Link to post
Share on other sites

No mä oon nyt ensinnäkin rauhoittunut ja toiseksikin insuliineilla. Mulla ei aamun paastoarvo varmaan millään muulla laskis tarpeeks alas. Pistän illalla 8 yksikköä pitkävaikutteista ja aamupalalla 2 yksikköä lyhytvaikutteista. Aamupalalla en voi syödä oikeastaan ollenkaan hiilihydraattia, ruisleipä on pahimmasta päästä, mutta jos syön jugurttia tai munakasta, on tunti aamupalan jälkeen- arvo erinomainen, yleenä alle kuuden. Iltapäivästä voin syödä oikeastaan mitä vaan, kunhan määrät pysyvät kohtuullisina. Näillä on nyt menty pari viikkoa, eikä sitä pelättyä arvojen huononemista ole ainakaan vielä näköpiirissä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pakko tulla vain mainitsemaan että mie poistunkin tästä keskustelusta :rolleyes:

 

Sokeriarvot oli erinomaiset rasituskokeessa. Plussa virtsassa oli siis jotain muuta ja näinkin voi käydä!

 

Tsemppiä teille muille!

 

Itselläni on sama tilanne - tai siis ainakin aiemmissa rasituskokeissa ollut. nyt otan sormenpäänäytettä kotona enkä ole saanut lähetettä uuteen sokerirasitukseen ainkaana vielä. Toivon kyllä kovasti, että pääsisin vaikka synnytyksen jälkeen johonkin tehostettuun ravintotneuvontaan, koska mun omat konstit ei tosiaankaan toimi, ja sentään terveydenhoitajan tyttärenä olen pienestä asti kuullut näitä virallisterveellisiä ohjeita. Myöhemmin kokeillut itse "jotain aivan muuta" eli karppausta, mutta mulla ei toimi mikään. Siis ylipainoon. :girl_cry2:

No niin, tänään oli se aika sinne diabeteshoitajalle, käytiin ruokavaliota läpi, mä kauhistelin kun niillä on paljon enemmän hiilihydraatteja niissa ruokaehdotuksissa kuin mitä mä normaalisti söisin...

 

 

Tätä samaa minäkin mietin, on ollut pakko vähentää hiilareita, jotta saa (sais) verensokerin pysymään tasaisena. Mulla nimittäin migreeni laukeaa jyrkissä mutkissa...

Edited by Hilde

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minäkin pääsen tänään liittymään "iloiseen" joukkoonne. Tätä olinkin aavistellut kun on PCO, ylipainoa ja sukurasite. Ensimmäisestä sokerirasituksesta pääsin läpi rajaa hipoen paastoarvon kohdalta ja nyt meni sitten selvästi yli. Tänään arvot oli 5.5/11.3/8 ja maanantaina saan mittarit sekä ruokavalio-ohjeet.

 

Jotenkin harmittaa, mutta vauvan kannalta olen valmis tekemään mitä vaan. Jospa arvot korjautuisivat vain ruokavaliolla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ymmärrän, että harmittaa, mutta tosiaan älä ole liian harmissasi. On se oikeesti vauvan ja sinunkin kannalta hyvä, että kärähdit rasituksessa ja saat nyt sitten mitä todennäköisemmin sokerit hallintaan oikeanlaisella hoidolla. :)

 

Minä menin ja sairastuin flunssaan. Nyt on aterian jälkeiset sokerit pomppineet korkeimmillaan 11.3 ja niitä tuntuu olevan hankala saada kuriin. Tai siis saahan ne inskalla kuriin, mutta kun aina "tietäisi" sen oman tarpeen. Ateriainskaa oon laitellu ennen flunssaa yleensä sen 4 yksikköä, maksimissaan 6. Tänään pistin 15 yksikköä ja aterian jälkeinen sokeri oli 6.1.

 

Onko mitään haittaa siitä, jos ehkä pistää insuliinia muutamia yksiköitä "liikaa", enemmän, kuin olisi välttämättä tarpeen? Kuinka tärkeää on löytää "just se oikea tasapaino" insuliinin pistämiselle? Näin tautisena varsinkin on kamalan vaikea sitä kartoittaa.

 

Onko täällä muilla flunssaillessa/muuten sairastellessa miten sokerit pomppineet?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Musta tuntuu, että mulla pysyi flunssan aikana arvot paremmin kurissa. :rolleyes: Eli ainakaan mitään kohoamista ei ole tapahtunut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hömm.. Tällä viikolla tuomion käsi heilahti ja radi tulla paukahti. Se miksi rasitukseen jouduin oli ylipaino (bmi 32) ja ikä. Pissassa ei missään vaiheessa ollut sokeria. Hieman korpeaa, mutta muutamien päivien sulattelujen jälkeen jos mielikin parempi asian osalta.

Ruokailurytmi kovasti pohdituttaa, lähinnä siis työpäivien osalta.

Olen nyt raskauden aikana ollut niin väsynyt, että viikonloppuisin/vapaalla nukun vähintään puolet vuorokaudesta.

Työpäivien rytmi jokseenkin tämmöinen:

aamupala klo 6-7 (maustamaton jogurtti+marjat, leipä)

töissä välipala (hedelmä tms) jos ehdin klo 9.30 maissa

lounas n. 11.15 (mikropuuro/lämminkuppi/joku kevyt vihersalaatti +leipä +jogurtti/hedelmä)

välipala jos ennätän klo 14.30

Kotona sitten päivällinen n. klo 16.30-19, useimmiten siinä viiden aikaan. Ja päivällinen on se päivän "pääruoka" meidän huushollissa. Mikäli päivällinen menee tuohon iltaan, niin siinä välissä saatan ottaa välipalaa jos nälkä on.

Iltapala ehka 1-2 x vkossa (hedelmä, leipä, tms).

 

Iltapala jää usein juurikin sen takia syömättä, että unet alkavat jo n. klo 20.30. Väsymys on jotain ihan kaaottista. Hb on koko raskausajan ollut hyvä, vähintään 133, joten se ei selitä väsymystä...

 

Nyt siis kaipaisin kanssasisaret vinkkejä tuohon ruokailuun, onko ok? Mitä muutettavaa?

edit. Jos joku haluaa jakaa päivän ruokalistansa niin olisin onnellinen!

Edited by viipa

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kokeilemalla tietenkin selviää, mikä sinulle sopii, mutta ensimmäisenä kehottaisin kyllä syömään ne välipalat välissä, ettei verensokeri laske liian alas ja sen jälkeen pomppaa pilviin. Lounaalla voi tulla liikaa hiilareita, mutta kokeile, mitä vs-arvot sanoo lounaan jälkeen. Esim. puuro ja leipä ovat verrannolliset, joten toinen voisi olla hyvä jättää pois/korvata jollain muulla. Samoin jogurtti tai hedelmä jälkkäriksi saattaa olla liikaa - sen voisi säästää välipalaksi. Mutta kokeile. :girl_smile:

 

Mitä syöt päivälliseksi ja kuinka paljon? Alkupäivän syömiset ovat aika kevyitä, jos et syö tukevaa lounasta (siis ns. kunnon ruokaa) ja voi olla, että päivällisellä syöt sitten liikaa. Mutta kokeile sekin. Vaikea sanoa näin suoraan tietämättä syömiäsi määriä. :girl_wink: Iltapalan pois jättäminen voi nostaa paastoverensokeria, mutta aivan varmaa sekään ei ole.

 

Tässäpä siis muutama huomio, jotka voivat koitua kompastuskiveksi, mutta edelleen siis yrityksen ja erehdyksen kautta saa parhaiten tietää juuri itselleen sopivan ruokarytmin, ruoka-aineet ja -määrät. :girl_smile:

 

**

 

Mulla on tänään ollut vs-mittauspäivä ja olen syönyt näin.

 

Paasto: 4,4

 

Aamupala: ruispuuro voisilmällä (ts. Kevyt Becel), rasvaton maito, tee ja 1/3 päärynä

-> 5,1

 

Ei välipalaa, koska olen kotona.

 

Lounas: tonnikala-perunalaatikko kevytkermalla, lanttu-ananasraaste, raejuusto, rasvaton piimä, ruisleipä juustolla

-> 6,2

 

Välipalalla herkkuja. :ph34r:

 

Päivällinen: keitetty peruna, savusiika, kermaviilikastike, lanttu-ananasraaste, rasvaton piimä

-> 5,6

 

Iltapalaa en ole syönyt.

 

Mä huomaan, että kotona vs pysyy paremmin kurissa ja työpäivinä on sitten korkeampia arvoja. En oikein osaa sanoa, mistä se johtuu. Lounaalla syön ehkä tuhdimmin kuin kotona, mutta muuten syön samalla tavalla. Voisiko stressi nostaa noita arvoja?! :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos nadda kommentista!

Päivällisellä tulee varmanakin syötyä liikaa. Jos on keittoruoka niin sitten joku leipä kylkiäisenä. Mutta muuten yleensä aika lailla jotain "peruskotiruokaa" ilman leipää. Salaattia on aina jonkin moista, mutta siinäkin voisi petrata ja monipuolistaa sitä (ihan vaan ettei täysin tylsisty :girl_haha: ).

 

Jogurttina käytän aina maustamatonta ja miel rasvatonta jogurttia, ns. hedelmä-/marjajogurtit on liian makeita mun makuun. Lounaalla epäilenkin että tulee liikaa hiilareita, mutta täytyy tosiaan kokeilla ensi viikolla töissä että minkälaisiin lukemiin vs menee tuolla "vanhalla" syömisellä.

 

Se tuolla töissä on hankaluutena, että aina ei ehdi syödä välipalaa edes "vauhdissa". Sillähän nuo lounaatkin sitten on aika hiilaripitoisia, kun monesti oon ajatellut että esim. omena on välipalalle, mutta kun näyttää siltä ettei ennätä sitä silloin syödä, niin syö sitten lounasaikaan.

 

Jotenkin ihan hepreaa koko asia vielä.. Tosiaan varmaan käytännössä sitten näkee että mikä sopii parhaiten omalle kropalle.

 

Tänään söin

aamulla leipä lisukkeineen ja jogurtti +mustikoita ja ananasta

lounaaksi kana-pasta-salaattia

päivällisellä jauhelihakeittoa +leipästä

(iltapalaksi suunnitteilla hedelmä)

 

Tähän asti arvot olleet suositusten mukaiset... Mutta huomasin olosta kyllä, että lounaan ja päivällisen välissä olisi joku pieni välipala ollut ihan aiheellinen. :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viipa, tervetuloa joukkoon, vaikka kurjaahan se omalta osaltaan on tänne joutua...

 

Välipalavinkki: syö pähkinöitä. Niitä saa pussissa kuljetettua helposti mukana, niistä saa energiaa, eikä ne nosta sokereita juurikaan ainakaan mulla. Isommista kaupoista saa nykyään jo ties minkälaisia pähkinäsekoitus-pusseja. Avokadot on myös hyviä, jos tietyt sokeristuvammat hedelmät pompauttelee verensokereita. Kuten todettua, niin itse sä sitten huomaat, mikä sokereihin vaikuttaa. Mulle tärkeetä on, ettei syömiselle tule liian pitkiä taukoja. Toisilla ongelma on se aamun paastoarvo, toisilla ruokailun jälkeiset arvot..

 

Jos jaksaa paneutua, niin mulle kaikki karppaus.infon reseptit, esim. mantelileipä, on sopineet tosi hyvin. Mun ei tartte varoa rasvaa juurikaan, kunhan vältä hiilareita varsinkin aamuisin.

 

Mä oon tänään syönyt: (ihme jos mä muistan...)

 

Paasto 5.1.

aamupalaksi maustamatonta jugurttia, sekaan mössättynä avokado ja vehnäleseitä joukossa. Yksi kotimainen pieni omena. C-poretabletti isossa vesimukissa, jossa hiukan appelsiinimehua seassa. Kahvia ja kaksi palaa tummaa suklaata 70%.

Aamupalan jälkeen 5.7. Pistän aamupalalla 2 yksikköä insuliinia ja tuntuu, että oikein pitää mättää ruokaa, että verensokeri nousis ollenkaan. Mulla onkin monesti ollut aamupalan jälkeinen arvo alempi, kuin paastoarvo.

 

Välipalaksi kaksi grahampaahtoleivän palasta oivariinilla ja juustolla ja iso lasi normimaitoa, kourallinen cashewpähkinöitä.

 

Toiseksi välipalaksi elovena-keksi ja vettä.

 

Ennen päivällistä 4.7 (mittailen noita ennen ruokaa-arvoja, koska välillä on tosi hutera olo. Jos vs on alle 4.5, mulla on jo oikeasti huono olo)

Päivälliseksi iso lautasellinen salaattia (jäävuorisalaattia, tomaattia, kurkkua, selleriä, jokirapuja, salaatinkastiketta). Söin tämän satsin juuri ja veikkaan että tunnin päästä arvo on alle 6.

 

Aion tänään vielä syödä ehdottomasti jotain, joka saattaa olla esim. 1% viiliä, paistettu muna, porkkana, leipä, tai jotain yhdistelmää noista. Arvot on pysyneet tosi hyvinä, kunhan en syö liikaa kerralla, joten en ole niin tiukkaan pitänyt kiinni ruokavaliostakaan. Odottelen vain niitä "vaikeita viikkoja" joilla mua peloteltiin jo kolme viikkoa sitten, eikä vielä oo täällä näkyny. Toivotaan, ettei niitä näy tulevaisuudessakaan :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Huh, kylläpä te syötte vähän!

 

Mun peruspäivän syömiset:

 

Aamiainen klo 6.30: 2kpl 100%Ruis-hapankorppuviipaletta, joilla 40% kevytlevitettä, yht 4 siivua ohuita kalkkunaleikkeitä ja 15% juustosiivut molemmilla. Lisäksi maustamatonta jogurttia (rasvaton+rasvainen-coctail), ja tuossa 2tl rasvatonta raejuustoa. Herkkupäivänä lisään vähän omenaa jogurttiin. Juomaksi tee rasvattomalla maidolla.

 

Välipala n.klo 9-9.30: Pieni omena.

 

Lounas n.klo 11: Työpaikkaruokalasta lämmin lounas, pyrin vähän välttelemään hiilareita + salaatti +ruisleipä rasvalla. Lasi rasvatonta maitoa ja lasi vettä.

 

Välipala n. klo 13-13.30: Pieni omena.

 

Päivällinen n. klo 17: Mitä nyt kotona olen edellisenä päivänä lapsille tehnyt. Perusterveellistä kotiruokaa yleensä.

 

Iltapala n. klo 21: Yleensä jotain hyvää, kuten pulla + lasi maitoa tai sitten jos itsekuri pitää, niin leipää (mutta iltaisin aina repäisen paahtoleivällä, olkoonkin täysjyvää tai leseellistä). Yleensä itsekuri ei pidä, mutta olen antanut sen anteeksi, kun mun sokerit on iltaisin myös herkuttelun jälkeen olleet ihan ok.

 

Eli mun ruokavaliossa pätee tällä hetkellä se, että aamulla mun on katsottava jokainen suupala, ja silti sokerit saattaa nousta (viime viikolla täysjyväruisleipäpalan puolikas+juusto+kalkkunaleike+1/2 rasvaton maitorahka+2tl rasvatonta raejuustoa+ n.1rkl ruisleseitä + tee rasvattomalla maidolla nosti sokerit 1h kohdalla ad 8.1), mutta iltaisin pystyn syömään melkein mitä vaan (lapsen synttärijuhlissa viime viikolla: pala synttärikakkua+omenakakkua+kaurakeksi+lohipiirakkapala, ja sokerit 1h kohdalla vaan n.6), ja sokerit on ok.

 

Ai niin ja Miragelle piti kommentoida, että kyllä sairastuminen saattaa nostaa sokereita. Ja siitä jos insuliinia pistää pari yksikköä (huom! vain pari yksikköä, ei kannata kokeilla mitään isoja nostoja, ja sitten pitää osata myös laskea annosta paranemisen tahtiin) liikaa, ei yleensä seuraa muuta kuin huono olo ja liian matalat sokerit, johon on taas sitten varauduttava pitämällä lähellä jotain nopeita hiilareita sisältävää (esim. vähän hunajaa, lasi maitoa). Mulla kävi viime raskaudessa pari kertaa niin, että sokerit meni insuliinista liian matalalle, ja sen kyllä huomasi, hyvä kun jaksoi kävellä olkkarista keittiöön jääkaapille ottamaan syötävää :wacko: .. Eli sen syötävän kannattaa olla koko ajan mukana (esim. sokeripala taskussa tai hunajapussi laukussa).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Linea, rehellisyyden nimissä pitää nyt mainita, että juuri edellispäivänä kiskoin ravintolassa hampurilaisen ranskiksilla, tosin en syönyt annosta ihan kokonaan, mutta kuitenkin. Jostain syystä ei nälkä ole vaivannut, vaikka syönkin selvästi vähemmän kuin normaalisti.

 

Mulla on ihan sama toi että aamulla ei voi syödä oikein mitään ja iltapäivällä melkein mitä vaan. Tuossa aamupalalla voit kokeilla vielä karppileipää ("karppinen" ihan ruokakaupasta löytyy) tai leivän sijaan munakasta (ja latoa sen päälle juustot ja kinkut), ettei aamupalalla olis mitään hiilareita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En minäkään joka päivä syö noin hyvin. Esimerkiksi tänään lapset houkutteli töitten jälkeen pitsalle, joten sokerit meni yli. :girl_sigh: Mutta kun mä en vaan jaksa jo kolmatta raskautta peräkkäin kytätä näitä syömisiä. :girl_cry2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mutta kun mä en vaan jaksa jo kolmatta raskautta peräkkäin kytätä näitä syömisiä. :girl_cry2:

 

Nadda, my thougts exactly!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tsemppihalit teille! Mulla on vasta eka kerta, ja ahistaa jo nyt että tää on sit edessä joka kerta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei kokeneemmat neuvokaahan vähän aloittelijaa. Sain nyt mittarin ja kehoituksen mitata sokereita joka päivä viikon ajan 4-6 kertaa. Yksi niistä pitäisi olla ennen aamiaista-arvo. Tarkoittaako tämä sitä, että joka yö pitäisi olla se 12 tuntia syömättä, että arvo olisi rehellinen paastosokeri :hysteric: Yleensä syön arkisin iltapalan vasta n. klo 22 ja aamupalan ennen töihin menoa klo 7. En mä halua olla nälässä niin pitkään. Ekojen aamujen sokerit ennen aamupalaa on olleet 4.1 ja 3.9 ja siksikin ihmetyttää kun arvot on niin matalat. Vai nostaako se pitkä paasto sokeriarvoja?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lystikki: Ei tarvitse paastota 12h, riittää, ettet vaan laita aamulla mitään suuhusi ennen mittaamista. Pitkä paasto saattaa nostaa aamuarvoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vastauksesta, Linea. Näin epäilinkin asian olevan. Minun tapauksessani näköjään onkin, että sokerit pysyy paremmin aisoissa kun en pidä liian pitkää väliä syömisessä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä kävin ekassa neuvolassa ja totesin, etten aio mennä sokerirasitukseen.

 

Minullahan on molemmissa aikaisemmissa raskauksissa ensimmäinen sokerirasitus aiheuttanut ruljanssin, jossa minut on lähetetty sairaalaan ja olen saanut sellaisen vuorokausiseurantalaitteen selkään kiinnitettynä kolmeksi päiväksi. tämän lisäksi olen mitannut sormesta, pitänyt ruokapäiväkirjaa jne. Ensimmäisen sokerirasituksen jälkeen ei ole ollut mitään vikaa arvoissa.

Toisessa raskaudessa vuorokausikäyrä antoi selvän viitteen siitä, että stressi nosti arvojani.

 

Ekassa raskaudessa melkein "pimahdin" ja vahtasin jatkuvasti sokereita, laihduin niin kauan, että kiellettiin. Eli homma meni minulta yli. Toisessa raskaudessa otin hieman höllemmin osittain siksi, että voin pahoin loppuun asti. Tarkan ruokavalion noudattaminen oli vaikeaa.

 

Nyt kolmannessa raskaudessa päätimme miehen kanssa, että sanon neuvolassa skippaavani sokerirasituksen ja mittailen kotona heti muutaman kerran viikossa. Tekisin sen kuitenkin. Neuvolan täti oli ymmärtäväinen ja näin sitten sovimme.

Tarkkailen kotona ja jos jotain muuttuisi niin sitten sokerirasitukseen.

 

Ja arvot ovat siis pysyneet hyvinä.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei kokeneemmat neuvokaahan vähän aloittelijaa. Sain nyt mittarin ja kehoituksen mitata sokereita joka päivä viikon ajan 4-6 kertaa. Yksi niistä pitäisi olla ennen aamiaista-arvo. Tarkoittaako tämä sitä, että joka yö pitäisi olla se 12 tuntia syömättä, että arvo olisi rehellinen paastosokeri :hysteric:

 

Mulla ohje on, että 8-10 h pitää olla syömättä ennen paastoarvon mittausta. Ja kuulemma kannattaa syödä ruisleipää viimeisenä illalla, se pitää arvot tasaisena.

 

Ja vastoin kaikkia ennakko-odotuksia: Söin eilen pannaria, kirsikkahilloa ja luumurahkaa joskus kl 19-20, unohdin iltapalan ja tänään aamulla sain arvoksi 4,9. Kun tähän mennessä kolmena peräkkäisenä mittausaamuna arvo on ollut yli sallitun.

 

Olen siis syönyt iltapalalla liikaa, koska usien on mennyt puolukka-tofu-pirtelö joskus klo 19 ja ruisleipää vielä klo 22-23. :girl_sigh:

 

Mun täytyy sanoa, että vaikka mittaus ja seuranta on omalla tavalla rasittavaa, niin tämä on toisaalta myös mielenkiintoista. Mulla ei ole ongelmaa niinkään itsekurin kanssa, vaan painonhallinnassa olen epäonnistunut siksi, etten oikeasti välillä ymmärrä, mitä ja miten paljon pitäs syödä jotta a) sais painon tippumaan B) verensokeri ei menis niin alas, että migreeni iskee. Tää on siis todellista tasapainoilua! Kokemuksen mukaan nyt 4,8 arvo verensokerissa saa jo tunteen, että migreeni iskee..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joku kyseli stressistä. Minä ainakin huomasin, että mulla paastoarvot nousi vain ja ainoastaan stressistä. Lähinnä oli ongelmia aamuarvoissa, mutta joinakin päivinä kun piti tehdä ärsyttäviö työhommia, niin myös päivällä saattoi ennen ruokaa olla hieman yli raja-arvon olevia lukuja. Sitten kun jäin äitiyslomalle, niin kaikki arvot oli todella hyviä. Vauva syntyi viikon lasketun ajan jälkeen reilu kolme ja puolikiloisena, eikä hänelläkään sokerit olleet liika alhaisia.

 

Eli todennäköisesti mulla ei ees oikeastaan ollut ihan täysiverinen raskausdiabetes, vaikka se nykyään heti sokerirasituksen kahdesta ylityksestä diagnosoidaan. Nuokin ylitykset todennäköisesti tuli vain sen takia, että söin siihen aikaan tosi huonosti ja paljon herkkuja. Onneksi tuo diagnoosi herätti ja sai minut takaisin terveelliseen ruokavalioon (tyhmä minä kun ajattelin, että herkkujakin saa syödä kahden edestä girl_wink.gif )

 

Ai niin huomasin, että joskus myös ruoasta stressaaminen nosti mulla arvoja. Tosi fiksua stressata, kun se vaan pahentaa tilannetta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.