Nadda

Raskausdiabetes

1004 posts in this topic

Nuokin ylitykset todennäköisesti tuli vain sen takia, että söin siihen aikaan tosi huonosti ja paljon herkkuja.

 

Mun mielestä tällä väitteellä ei ole mitään tosipohjaa. Raskausdiabetes johtuu muista syistä kuin siitä, että syö huonosti. Sen sijaan hoitotasapainoon voi vaikuttaa omilla syömisillään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko teillä viisaammilla kokemuksia tilanteesta, jossa raskausdiabetes todetaan vasta rv 33? En itse joutunut seulaan (Bmi 21 ja ei sukurasitetta), mutta kerran aamupissassa oli viime viikolla sokeria ja nyt jouduin sokerirasitustestiin. Huomenna sitten kuulen tulokset ja tietenkin pelkään pahinta :girl_impossible: Olen yrittänyt syödä koko raskausajan todella terveellisesti, vähähiilarisella dietillä, mutta olen kuitenkin sallinut herkuttelua itselleni.. välillä jopa päivittäin :girl_to_take_umbrage2: Olen perustellut sitä itselleni juuri muuten vähähiilarisella dietillä... Kun sitä ei vaan millään meinaa kestää vain yhdellä pienellä herkkuannoksella viikossa :girl_to_take_umbrage2:

 

Olenkohan siis kokoajan sairastanut raskausdiabetesta tietämättäni, vaikka vasta nyt mahdollisesti "kärähdin"? Mitä haittaa tästä mahtaa olla vauvalle ja itselle, muuta kuin vauva on ehkä kasvanut isommaksi..? :girl_to_take_umbrage2:

 

Auttakaa avutonta... :girl_impossible:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viikon tarkka sokeriseuranta kotona onnellisesti takana. Yksikään arvo ei ollut edes lähellä raja-arvoa, joten hyvältä näyttää :girl_dance: Tästä on hyvä jatkaa. Nyt mittaan yhden paastoarvon ja yhden ison aterian jälkeen pari kertaa viikossa jos ei ole mitään poikkeavaa. Niin ja tietysti yritän pitää sokerit minimissä ja vähentää hiilihydraattien määrää.

 

Oma seuranta osoitti sen, että liian pitkä paasto alkoi heti nostamaan sokereita. Tosin pidin yhtenä päivänä 12h paaston ja silti sokeri oli vain 4,9. Ehkä siis se kaikki muukin päivän aikana nautittu syöminen vaikuttaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pajusydän: Mulla huomattiin radi ekassa raskaudessa noilla viikoilla. Sokeria oli ollut pissassa pari kertaa raskauden aikana ja lopulta sitten laitettiin sen takia testiin. Paastoarvo oli ok, mutta kaksi seuraavaa arvoa yli rajojen (niin kuin muissakin raskauksissa sitten myöhemmin). Oikeastaan suurin näkyvä tekijä mulla oli ekassa raskaudessa painonnousu, jota oli noille viikoille mennessä ehtinyt kertyä 12 kg. Vauva oli kasvanut normaalisti. Loppuajaksi ryhdyinkin melko tiukalle radi-dieetille, jonka johdosta vauvan kasvu ei ainakaan kiihtynyt ja omakin paino putosi pari kiloa. Synnyttyään vauvalla oli kaikki hyvin. Ei siis ollut ns. sokerivauva.

 

Eli tuskinpa olet mitään vahinkoa ehtinyt saada aikaan. :girl_smile: Joillakin sokerinsietokyky raskauden aikana vain on heikompi ja siitä tuo radi-diagnoosi sitten napsahtaa. Käsittääkseni radin hoito pitäisi olla ihan retuperällä, että siitä vauvalle jotain tulisi. Yleensä tämä tauti pysyy suht hyvin kurissa pelkällä ruokavaliohoidollakin. Nyt sitten vain entisestään kiinnität huomiota syömisiin. Tärkeintä on pitää verensokeri tasaisena ja välttää suuria annoksia sokeristuvia ruoka-aineita eli nopeita hiilihydraatteja. Täysin kiellettyjä ne eivät kuitenkaan ole, mutta on hyvä pitää kohtuus kaikessa ja jos pystyy olemaan kokonaan ilman, niin ainahan se on parempi. :girl_smile:

 

Tietenkin yhdestä radi-raskaudesta jää rasite eli radi puhkeaa helpommin myöhemmissäkin raskauksissa ja riski 2 tyypin diabetekseen kasvaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voisin liittyä mukaan ketjuun. Minulla todettiin radi rv:lla 26, koska paastoarvo rasituksessa oli siinä rajalla 5,3. Muut arvot hyvät: 1h 8.2 ja 2h 6.1. Sain db-hoitajalta mittarin kotiin ja mittailin aluksi sokereita 3krt viikossa 8 krt päivässä eli paasto, aamupalan jälkeen, ennen lounasta, päivällistä ja iltapalaa ja näiden jälkeen. Kaksi kertaa arvo mennyt yli rajan, molemmat ennen iltapalaa. Tällä hetkellä mittailen arvoja kerran viikossa.

 

Tässä loppuraskaudessa olen alkanut ihmettelemään, kun aamupalan jälkeinen arvo on parantunut huomattavasti. Syön saman aamupalan pienin variaatioin melkein joka aamu ja aikaisemmin lukemat on näyttänyt semmosta 6.6. Nyt parina viikkona sokerit on noussut vain 5.3. Samoin olen huomannut, että paastot ovat laskeneet. Voikohan tässä loppuraskaudessa arvot parantua? Kun olen lukenut, että raskauden edetessä arvot huononenis.. Samoin ihmetyttää noi sokereiden heitot. Yhtenä päivänä söin päivälliseksi pienen määrän ruismarjapuuroa, joka nostanut aikaisemmin sokerit vain 6 tai vähän yli ja nyt sitten oli tunnin arvo 6.8.:girl_impossible: En voi enää käsittää..

 

Muuten on mennyt onneksi hyvin, mitä nyt välillä tulee herkuteltua, mutta onneksi saan pidettyä määrät kohtuullisina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

maryann, muistelisin diabeteshoitajan sanoneen, että insuliinin tarve lisääntyy monilla huomattavasti raskauden puolivälissä, ja kestää viikoille 30 ja ylikin reilusti. Sitten muistaakseni yleensä raskausviikosta 35 ja eteenpäin tarve taas laskee. En ole ihan varma näistä viikoista, mutta tosiaan loppuraskaudesta kuitenkin insuliinin tarve vähenee.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ En minäkään tarkkoja viikkoja muista, mutta noin suurinpiirtein se menee. :girl_smile:

 

Verensokeriin vaikuttaa myös esim. liikunta eli jos on aktiivisempi saman aterian jälkeen, niin vs voi olla matalampi. Eikä se nyt ihan sama muutenkaan aina ole samanlaisen aterian jälkeen, koska ateriaa edeltäväkin vs-taso vaikuttaa tulokseen. Mä olen pitänyt sellaisia 0,5 yksikön heittoja vielä normaalina saman aterian jälkeen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitoksia vastauksista. Olin itse myös jostain lukenut samaa, mutten ollut varma. Ton liikuntajutun olen huomannutkin, sokerit eivät tällöin nouse samoihin lukemiin kuin, jos makaisi sohvalla syönnin jälkeen. Aikaisemmin en vain ole huomannut, että sama ateria olisi heittänyt sokereita noin paljoa. Onneksi ei ole enää montaa viikkoa jäljellä, kun pikkuinen on maailmassa, tänään 37+2. Pitää vaan yrittää jaksaa viimeiset viikot vielä..

 

Jaksamisia ja tsemppejä muillekin radilaisille!:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mäki voisin ilmoittaa itseni tänne.. Viikko sitten kävin sokerirasituksessa, ja paastoarvo meni yli rajan, mutta vain hieman (5,4). Nyt hain terkkarilta sen mittauslaitteen kotia, ja nyt joudun mittailemaan arvoja muistaakseni 4 kertaa päivässä viikon ajan (tai viikossa piti tulla 4-5 mittauspäivää). Ja sitten on neuvola ja siellä katsotaan arvoja ja mititään miten mittauksia jatketaan.

 

Ja mulla nyt viikkoja kasassa 17+4... jouduin sokerirasitukseen aikaisilla viikoilla, koska mulla on niin iso bmi. Paino mulla on laskenut n.6kg raskauden alusta. Ja toivonmukaan yhtään kiloa ei tule takaisin, terkkakin sanoi, että nyt ei sais lihoa kun tuo radikin tuoli kuvioihin mukaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muakin pelottaa tää tosissaan, koska meidän suvussa on tosi paljon diabetesta... :(

Mutta toivotaan, että itse vältyn nyt raskauden aikana. Tietty oma ylipainokaan ei ole hyvä asia tämän kannaltakaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse sain tänään aikaiseksi varata tämän raskauden ekan rasituksen. Se olisi 3vko päästä, rv 13+6. Suositus olisi ollut jo rv 12 mutta silloin vaan ei löytynyt sopivaa aamua. Toivon tietenkin että kaikki olisi kunnossa, ainakin vielä. Nyt jälkikäteen ajateltuna edellinen raskaus oli todella stressaavaa aikaa juuri tuon mittauksen, ylitarkan ruokavalion ja insuliinin vuoksi. Monesti tuli itku kun tavallisen kotiruuan jälkeenkin arvot pomppi yli rajojen girl_to_take_umbrage2.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon kyllä hieman pihalla tästä radista... Sen kummemmin neuvolassa ei siitä puhuttu. Työnsivät vain kouraan mittarin ja käskivat mitata. Sen lisäksi kertoivat ruokavaliosta vähän... Mutta vasta jälkeenpäin tajusin, että en muistanut kysyä miten se radi vaikuttaa vauvaan (paitsi että voi kasvaa suureksi) enkä sitäkään, tuleeko jotain ylimääräsiä käyntejä äippäpolilla tuon radin takia.. Tyhmää, että pitäisi itse hoksata kysyä tuollaiset asiat. Terkka tais sen verran sanoa, että yleensä vauvat syntyvät terveinä.... Ja joka kerta neuvolaan mennessä mulla on ollut jotain kysyttävää, mutta siellä sitten pää lyö tyhjää eikä enää muista mitä piti kysyä. Vissiin pitäs kirjottaa paperille... (kai ne pitää tyhmänä, jos paperilta alkaa lukea kysymyksiä? :girl_crazy:)

 

Niin kun olen nyt hieman lukenut tätä ketjua taaksepäin, ymmärsin, että joskus loppuraskaudesta olisi joku ultra tai kontrollikäynti äippäpolilla? Onko näin? Entä jos kotimittauksessa on kaikki arvot olleet mittauksissa hyvät? Onko silloinkin tuo ultra (ilmeisesti kokoarvion takia tehtävä?)...

 

Mulla on mittauksissa sokerit pysyneet kunnossa. Onneksi. Ruokavaliotakaan en ole sen kummemmin muuttanut. Mutta karkkia yms muuta sokerista olen syönyt vähemmän, tai oikeastaan en ollenkaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Martta, kirjoita ihmeessä muistiin kysymykset jos niitä on, tai soita vaikka puhelintunnilla ja kysy silloin. Pidä rohkeasti vaan puoles ja kysy, sulla on oikeus tietoon.

 

Ja mitä tuohon radiin tulee käytännössä, niin paljon riippuu paikkakunnasta jolla olet. Oliko sulla rasituksessa yksi arvo koholla? Silloin mun käsittääkseni mittaillaan verensokeria ja seurataan tilannetta. Yleensä sokerit pysyvät kurissa ruokavaliolla. Sitten jos alkaa tulla huonoja arvoja, saatetaan harkita äippäpolikäyntiä. Raskauden edetessä insuliiniresistanssi kasvaa ja vaikeimpia on viikot jossain noin 28-34 (mulla ainakin oli noi hankalimmat, mutta tää ei nyt ole mikään lääkätieteellinen virallinen kanta). Eli vaikka nyt vielä voisit syödä mitä vaan ja sokerit pysyy hyvinä, ei tartte pelästyä jos myöhemmin ihan sama syöminen nostaa sokereita. EI OLE SUN VIKA, toisten kroppa vaan reagoi raskauteen eri tavalla ja tilanne elää raskauden kuluessa. Siksi ei välttämättä tässä vaiheessa voidakaan varmaksi sanoa, tuleeko poliklinikkakäyntejä, koska ne riippuu niistä sokeriarvoista. Mutta jos se sua mietityttää, niin kysy!

 

Lisäksi radilaisilla voi olla tosi erilaiset ongelmat; mulla on koko ajan ollut vaikeinta saada aamun paastoarvo pysymään alhaalla; toisilla taas ongelma on se ruokailun jälkeinen arvo joka huitelee pilvissä. Jokainen on yksilö, mun neuvolatäti sanoi hyvin että joku voi syödä suklaata mutta ei ruisleipää. Itse asiassa ruisleipä nostaa verensokeria yllättävän paljon.

 

Mulla siis kun oli rasituksessa kaksi arvoa liian korkeita (no toinen rajalla) niin meni suoraan lähete poliklinikalle. Siellä onkin sitten ravattu..

 

Suurin riski tosiaan on tuo että vauva kasvaisi makrosomiseksi eli liian isoksi. Lisäksi vauvan syntymän jälkeen hänen verensokereitaan seurataan tarkemmin kuin ei-radiäitien vauvoja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos siniri sun viestistä :) Kyllä mä nyt oon seuraavalla neuvolakäynnillä aikonut kysyä noita asioita. Pakko siis kirjoittaa ylös, kun tämä pää on niin harva... Ja joo, se paastoarvo oli vain ihan hiukan koholla sokerirasituksessa.

 

Mä muuten huomasin joskus aamupallalla että ruisleipä nosti arvoja yllättävästi. Söin siis aamupalaksi pari ruisleipää leikkeleellä, ja tunnin arvo oli vielä kyllä rajojen sisällä, mutta korkeampi kuin muun aamupalan jälkeen... Kun taas ihan perus kotiruoka pitää sokerit tosi hyvänä, yllättävän alhaisia on olleet nuo tunnin arvot kotiruuan jälkeen. Onneksi!

 

Saa nähä, mihin suuntaan tämä nyt menee, kun nuo vaikeimmat viikot ovat vasta edessä. Noh, kyllä tämän kans elää ja kun muistaa vaan terveellisesti syödä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Käytännöt tosiaan vaihtelee paikkakunnittain ja näin kolmen radi-raskauden perusteella tiedän, että jopa vuosittainkin saman sairaanhoitopiirin sisällä. Kannattaa siis omasta neuvolasta varmistaa, miten toimitaan. Oleellisinta radissa on kuitenkin verensokerin mittaaminen, koska se kertoo eniten. Itse pystyy siis seurailemaan tilannetta, jos käynnit polilla on harvassa.

 

Vauvalle suurin riski radissa on tosiaan tuo makrosomisuus eli kasvaminen liian suureksi. Muita riskejä on olkapunoshermovaurio tai liian matala verensokeri synnytyksen jälkeen. Myöhemmin lapselle voi tulla liikapainoa, sokeriaineenvaihdunnan häiriö tai sydänsairauksia radin vuoksi. Terveellinen ruokavalio on siis tärkeää, jotta lapsen riskit voidaan minimoida. Äidillähän taas on suurentunut riski 2 tyypin diabetekseen radin jälkeen.

 

Tää on kyllä kurja sairaus, mutta itse oon koittanut ajatella, että olen tehnyt voitavani. En usko siihenkään, ettei koskaan mitään hyvää saa syödä tai jokaista suupalaa pitää tarkkailla - normaalioloissa tai raskauden aikana. Mulla nyt vaan on alttius tähän tautiin ja tällä mennään. Tavoitteena on raskauden jälkeen pysyä normaalipainossa ja liikkua riittävästi sekä pitää syömisen perusteet kunnossa. Herkuista en aio kieltäytyä. Jos sairastun tai lapseni myöhemmin sairastuu, niin eihän se mukavaa ole, mutta mulle ruoka on yksi nautinto, jota en viitsi säännöstellä ylenmäärin.

Edited by Nadda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tiedä sitten, onko se itsensä pettämistä, mutta mä olen myös ajatellut, että noita riskejä hitusen suurennellaan.

 

Siis jatkuvasti lasketaan raja-arvoja, joilla radi-diagnoosi napsahtaa: Mun lääkärihän väläytteli tyksissä että käypä hoito-suosituksisssa ens vuoden alusta paastoarvo laskettais 5.0:aan. Niin ihan puhtaalla järjellä ajateltuna, jos kohta joka neljännellä odottajalla on radi, ei ne riskitkään voi olla samat kaikille, kun tää on niin erilaista jokaisella. Eikä elämästä pelko persiissä nyt muutenkaan mitään tule. Ja mäkin kun olen koko ajan ollut niin rajatapaus - ensin rasituksessa toinen patologinen arvo oli se raja-arvo 5.3 ja sit sen perusteella mut laitettiin äippäpolille, ja sitten kiikun kaakun sokeriarvoista laitettiin melkein varmuuden vuoksi insuliineille, niin onhan se ihan eri tilanne kuin jos kaikki arvot paukkuis hurjasti koko ajan. Mullahan on kaikissa kontrolleissa lääkäri vaan ihmetellyt että tosi hyvä verensokerit. Ja joka kerta on tietty eri lääkäri. Olen paljon jälkeenpäin pohtinut, olisko kaikki lääkärit laittaneet mut insuliineille vai ei. Omalla kohdalla olen kuitenkin ihan tyytyväinen, varmaan noilla vaikeimmilla viikoilla olis sokeriarvot paukkuneet jatkuvasti ilman insuliineja ja varsinkin se aamun paastoarvo.

 

Mä olen kuitenkin perusterve, hyväkuntoinen, aktiivisesti urheilua harrastava ihminen. Okei, BMI on 27, mutta muuten olen terve kuin pukki. En vaan jaksa pitää itseäni missään hurjassa riskiryhmässä sen kakkostyypinkään diabeteksen kanssa.

 

Hupsan, tulipa avautuminen. Olen ihan tosissani miettinyt, onko radi se seuraava asia jolle naureskellaan 20 vuoden päästä samoin kuin nyt naureskellaan kellon kanssa lapsen syöttämisille, että kaikkea kanssa joskus oli.

 

Muoksis. Martta88, aamun paastoarvo saattaa nousta jos tulee liian pitkä tauko syömiseen. Silloin sokerit käy yön aikana alempana ja kroppa alkaa itse nostaa niitä. Toisilla tähän auttaa jos öisellä vessareissulla nappaa jotain ravintoa, ettei syömisväli tule liian pitkäksi. Aamuisin kehon insuliinituotanto on pienimmillään ja siksi aamupalan jälkeinen arvo usein on hankalin. Vaikeimpina viikkoina mä söin vuoroaamuina munakasta ja maustamatonta jugurttia. Myös pekonia, vaikka se virallisissa ei-kovaa-rasvaa-suosituksissa oliskin kielletty. (ns. karppiruoka pitää usein sokerit hyvinä) Vielä kun piti töissä jaksaa aamupäivä, tuo munakas + pekoni oli paras aamupala, sillä jaksoi. Usein myös söin ensin vähän jotain, odotin tunnin, mittasin sokerit, söin vähän lisää jne. Pienet annokset usein on mulla pitäneet sokerit hyvinä. Pahinta on jos tulee pitkänpitkä tauko syömiseen, hirmuinen nälkä ja sokeri on jotain 4.2 - silloin on aika sama mitä syö, jos syö vatsansa täyteen, mulla ainakin heilahtaa sitten sokerit ylös.

Edited by siniri

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kumpihan sitten on "pahempi": se, että paastoarvot kipuaa tai aamupäivällä on huonot arvot kuin että paastoarvoissa ei ongelmaa ja illalla tulee sitten niitä korkeampia arvoja?

 

Mulla kun on kaikissa raskauksissa ollut juuri niin päin, että paastoarvo on aina ollut alle 4,5 (tänäänkin vain 3,7) ja aamupalan jälkeen ei ole ikinä rajat paukkuneet. Lounaastakin selviän yleensä ihan hyvin, mutta päivällisen tai iltapalan jälkeiset arvot saattaa sitten ylittyä. Oon siis miettinyt, voidaanko nämä radi-tyypit jakaa jotenkin, kun selvästi monelle on ongelmana joko paastoarvo tai sitten aterianjälkeiset - harvoin molemmat.

 

Ja sitäkin kai pitäisi noissa mittauksissa katsoa, paljonko vs nousee aterialla. Mulle ei ole ikinä ohjeistettu mittaamaan ateriaa edeltävää arvoa, mutta onhan silläkin merkitystä, nouseeko vs aterian jälkeen 1 vai 4 mmol.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minkälainen on ollut muiden painonkehitys siitä lähtien kun radi-dieettiä olette noudattaneet? Onko ok, että paino alkaa laskemaan? Oletteko laskeneet päivittäisiä kaloreita ja hiilareita?

 

Mulla todettiin gestaatioDM viikko sitten ja aloitin samantein todella tiukan dieetin. Noudatan nyt ns. hyväkarppausta ja painonnousu on pysähtynyt ja kääntynyt kotivaa'an mukaan pienoiseen laskuun. BMI ennen raskautta 25.3 ja paino noussut nyt 12 kg (viikkoja nyt 30+).

 

Kotimittauksilla kaikki arvot hyviä, yksi 7.4 aamupalan jälkeen. Aamupala sisälsi real leipää, juustoa, maustamatonta jugurttia, kananmunan ja maitoa... Taidan syödä aamupalaa vähän maltillisemmin jatkossa. (tänään sallin itselleni 2 palaa tummaa 70% suklaata)

 

Oletteko jatkaneet dieettiä vielä raskauden jälkeenkin? Ajattelin että hyväkarppaamalla ja näillä kaloreilla (1400 - 1700 kkcal/pvä) voisi raskauskilot sitten karistaa. Mutta mites imetys, sopiiko hyväkarppaus imettävälle (siis ei vaikuta maidon määrään vähentävästi)...

 

Lisäksi vielä kysymys DM-hoitajalla käymisestä. Mitäs siellä tapahtuu muuta kuin ruokavalioinfoa ja sokeriarvojen tarkastamista? Ultrataanko tai otetaanko käyrää? (Kättärille menossa)

 

Olen kahlannut koko ketjun läpi :D, kaikki kunnioitus niille, jotka joutuvat dieettailemaan ja pistelemään itseään.

Edited by Ataraxia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla paino laski pari kiloa ensimmäisessä raskaudessa radi-diagnoosin jälkeen rv 33. Siihen mennessä painoa oli kertynyt 12 kg, kun syöminen oli ollut epäsäännöllistä eikä niin terveellistä.

 

Toisessa raskaudessa paino nousi nopeimmin keskiraskauden tienoilla ja kokonaispainonnousuksi jäi 4 kg, kun olin lähes koko raskausajan syömättä herkkuja.

 

Tässä kolmannessa raskaudessa olen syönyt säännöllisesti, mutta sallinut itselleni myös herkkuja ja tähän mennessä (rv 35) on kiloja tullut 7.

 

En ole laskenut päivittäisiä kaloreita enkä hiilareita, vaan mennyt mutulla. Jos on ylityksiä tullut arvoissa, olen miettinyt mistä johtuvat ja korjannut sitten seuraavalla kerralla.

 

Raskauden jälkeen en ole yhtä tarkkaan jaksanut katsoa syömisiä, koska sen verran rasittavaa tämä raskausajan ruokavalion kyttääminen on ihan jo niiden joka raskaudessa kiellettyjen ruoka-aineidenkin vuoksi. Pyrin kuitenkin siihen, että ruokavalion perusteet on kunnossa, koska onhan se hyväksi itselle ja hyvä esimerkki myös lapsille. Kannattaa muistaa, että imetys lisää energiankulutusta 500 kcal/pvä, kun raskaus lisää sitä 300 kcal/pvä. Samanlainen dieetti ei siis käy imetysajaksi, koska silloin riskinä on se, että ns. myrkyt lähtevät elimistössä liikkeelle ja kertyvät äidinmaitoon. Yleensä imetyksen aiheuttaman energiantarpeen huomaa jo siitä, ettei raskauskiloja varsinaisesti tarvitse tiputtaa, vaan ne lähtevät pikkuhiljaa "itsekseen".

 

Diabeteshoitajan luona yleensä tarkastellaan vain vs-arvoja sekä käydään läpi oikeanlaista ruokavaliota. Äitipolilla voidaan tarpeen mukaan ultrata sikiön kokoa sekä tarkastella napavirtauksia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tänne tupsahti tänään RADI-tuomio :girl_to_take_umbrage2:. Paastoarvo ok 4.0, mutta molemmat 1h ja 2h arvot ylittyivät 0.6 yksiköllä.

Ensiviikolla sitten keskusneuvolaan viemään asiaa niinsanotusti eteenpäin.

 

Oma BMI ennen raskautta 22 enkä kuulu mihinkään riskiryhmään, testeihin sen vuoksi kun ikää yli 25, sitä on 26 :D. Paino noussut tasaisesti, n. 5kg tullut lisää ja nyt rv25. mielenkiinnolla toisaalta odotan koti-mittauksia että heiluuko tosiaan normaalilla kotiruoalla arvot edelleen yli. En edes ole mielestäni juuri herkutellut joten en oikein tiedä miten suhtautua tähän uutiseen, muuta kuin että ketuttaa. nyt pitää alkaa kyttäämään syömistä tarkkaan niin saapa nähä kuinka se vaikuttaa mielialaan ym..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekassa raskaudessa kävin rv 20(?!) sokerirasituksessa. Neuvolasta ko kyselin tuloksia, sanottiin olevan ok, eikä tarvitse seurata. Kunnes sitten synnytyksen jälkeen sain sairaalasta loppulausunnon, jossa ekassa lauseessa luki, että mulla ollu raskausdiabetes. What the?! Eip muuta ko selvittämään asiaa, ja hups, neuvolan terkka sekä lääkäri eivät olleet vaan kiinnittäneet huomiota, että paasto-arvo ja 2h arvo olleet vähän koholla, ja mulle sanottiin että arvot on ok! Jees oikein kiva homma, sokereita ois siis pitäny seurata, vähintään olla ruokavaliolla, ja loppuraskaudessakin raskautta seurattu paremmin... ja mikään näistä ei toteutunut. Ja neuvoloihin pitäisi luottaa...

Jos (jos, jos, jos, jos) oisin ollu seurannassa, meillä ei ehkä olisi nyt vauvaa -tähtenä taivaalla....

 

Pari viikkoa sitten kävin sokerirasituksessa, rv 12+4, ja arvot olivat hyvät, ja tälläkertaa oikeasti hyvät. Uudemman kerran sitten rasitukseen rv24-28.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^saako udella( ymmärrän kyllä jos et tahdo vastata!) että liittyikö teidän vauvan kuolema RADIin? Oon niin ihmeissäni vieläki omasta tuomiosta enkä tiä miten suhtautua, mutta kuulostaa kyllä pelottavalta että sillä voi olla noinkin vakavia seurauksia :girl_to_take_umbrage2:, jaksamisia teille! on kyllä ihme miten on voitu neuvolassa tuolla lailla olla huolimattomia!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kylläpäs mimosankukan neuvolassa onkin oltu huolimattomia :skilletgirl: Uskomatonta, ei tuollaista sais käydä.

 

Voi joulu ja radi... Miten sitä pystyy olemaan syömättä suklaata järettömiä määriä? Oon kyllä pari suklaata ottanut tässä välillä, ja mitannut sokerteita ja ne on olleet ok. mutta eipä tuota silti tarvitsisi varta vasten syödä tuollaista, varsinkin kun ylipainoa on, ja painoa ei tarvitsisi tulla yhtään tässä raskaudessa.

 

Mä rakastan lanttulaatikkoa, perunalaatikkoa ja bataattilaatiokkoa. Porkkanalaatikkokin on hyvää. Voi, toivottavasti ne ei nosta sokeriarvoja, haluan syödä niitä jouluna!

 

Kotimittauksessa arvot on olleet mulla koko ajan hyvät, ei yhtään rajan ylitystä. Mutta olen huomannut, että olen hieman laiskistunut tuossa mittaamisasiassa... Mun pitäisi mitata ainakin 2 kertaa viikossa. Silti se tuntuu välillä vaikealta. Johtuu varmaan noista hyvistä arvoista... Mutta nyt jouluna on skarpattava ja mitattava tiheämmin ja katsottava mitä pystyy syödä ja mitä ei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paadyinpa tatakin lukemaan, kun itse RaDin kanssa olen nyt mitteloinyt viikosta 28 asti. Hassua lukea kuinka erilaisia ruokailu-ohjeita Suomessa tarjotaan, taalla jorpakon toisella puolella kun tuntuu olevan jotkin asiat aivan eri mallilla.

Itselle painotettiin ruokavalioterapeutilla juuri sita kuinka tarpeellista on, etta jokaisella aterialla syo jotain 'jauhoista' kuten perunaa, pastaa tai leipaa silla se auttaa sokeria sulamaan. Hedelman syontia tulisi rajoittaa kahdesta-kolmeen annokseen paivassa ja mielellaan vain yksi annos kerrallaan. Leivoksia,suklaata tms makeita herkkuja tulisi valttaa, mutta himon iskiessa kahden viikon valein voisi nauttia annoksellisen.

Itsellani oli alkumetreilla ongelmana juurikin hedelmat, enka edes tajunnut ajatella mita sokeripommeja ne ovat. Soin aamulla weetabixin kanssa banaanin ja ihmettelin kun seuraavalla mittauksella oli verensokerit pain pyllya, vaikka edellisena paivana soin saman aamiaisen ja sokerit oli ok. Sainpa sitten siitakin tietaa, etta mita ruskeampi banaani on sita enemman sokeria se sisaltaa.

Nyt on viimeiset muutama viikkoa olleet arvot tosi hyvat, eika haakakkukaan pilannut iloja :) ja ainoa mika on muuttunut on, etta syon vahemman hedelmia ja enemman hiilareita. Ennen seiskan ymparilla joka aterian jalkeen, nyt viiden ja kuuden valilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kävin sokerirasituksessa kolmisen viikkoa sitten (rv 14) ja niinhän siinä sitten kävi, että paastoarvo oli raja-arvo 5,3 ja dg raskausdiabetes napsahti heti. Aluksi ajatus radista ärsytti, mutta nyt, kun olen seuraillut sokerejani kotimittauksin olen ihan tyytyväinen. Olo on parantunut eikä outoa "kännistä" olotilaa enää tule ruokailun jälkeen. Kotimittaukset ovat tuoneet näkyviin muutaman liian suuren arvon ja nyt odottelen kutsua diabeteskätilölle. Saa nähdä, kuinka pitkälle diabeteskätilön tapaaminen menee joulun ym. pyhien vuoksi. No, ei mulla ole kiirettä. Etsin netistä hyvää palstaa radia koskien ja onneksi tämä palsta löytyi :grin:

 

Kaikista järkyttävimmän mittaustuloksen 9,9 sain, kun söin valmiin kanariisiaterian. Ateria oli kaloreiltaan kevyehkö, mutta riisit olivat minulle liikaa. En millään meinannut uskoa mittarin tulosta, mutta uusintamittaus näytti samaa (9,9). Nyt olen siis unohtanut riisit kokonaan... Sen sijaan einesmoussaka ei nosta sokruja liikaa, mutta siinä on taas aika paljon kaloreita. Olenkin siirtynyt töissä pääasiallisesti ruokaisten salaattien syöjäksi.

 

Tällä palstalla on viime aikoina ollut hiljaisempaa kuin aikaisemmin, mutta ehkä aktiivisuutta tulee lisää jatkossa.

Edited by Eemas

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.