Nadda

Raskausdiabetes

1004 posts in this topic

tänään oli testi, huomenna saan tulokset jos saan neuvolasta ketään kiinni (miten niin sinne voi soittaa asiasta kuin asiasta. varmasti voi soittaa koska kukaan ei koskaan mihinkään aikaan päivästä vastaa, on soittoaika tai ei.)

 

no anyway. Se testihän oli helppo. Kirkasta, hajutonta, mautonta nestettä ja vain 3dl. Ihan huippua. Ehkä hitusen oli sitruunan makua nesteessä jos jollekin se nyt maistui. ja ei tullut huono olo, ei lainkaan. Tää mun pessimisti ei pety asenne oli hyvä: varauduin 5dl maitomaiseen kokiksen makuiseen nesteeseen ja hirvittävän huonoon oloon ja tylsyyteen. testi olikin helppo, nopea ja mukava, aika lensi siivillä :D (vielä kun ne arvot olisivat hyvät ja mukavat)

Share this post


Link to post
Share on other sites

sain arvot, ne oli oikein hyvät.

 

paasto 4,8

1h 6,9

2h 5,4

 

kaikki oli siis hyvin alle rajojen. terkka oli erittäin tyytyväinen. ja minä itse.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onnea Murielle, että et radia sairasta! Se on varmasti helpotus.

 

Itse olen nyt tyytyväinen kun omat sokeriarvot näyttäis pysyvän ihan ok kurissa tällä hetkellä. Tänään mittasin paaston (taukoa syömisestä n 15h) ja oli 5,3. Raskauden aikana olisi taatusti ylittynyt rajat paukkuen. Eli suht nopeasti onneksi noi sokerit voi sitten normalisoitua. Yritän kyllä jatkossakin syödä terveellisesti!

 

Paino mulla on laskenut älyttömän nopeasti. Tänään kävin vaa-alla ja oli 300g vähemmän kuin raskauden alussa. Että sillain!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pitäisi kaiketi töitä tehdä mutta menin sitten lukemaan koko ketjun :rolleyes:

 

Mulla on diagnosoitu PCOS noin vuosi sitten, kun vauvan yritys otti aikansa. Metformiinin ehdin aloittaa pari kk ennen tärppiä. Olen menossa ensimmäiseen sokerirasitukseen puolentoista viikon kuluttua, tuolloin viikkoja on 12+4.

 

Olen vasta hiljattain havahtunut siihen, että minulla on tainnut olla raskausajan diabetes jo edeltävässä raskaudessa kun kolmosta odotin.

SF-mitta alettiin ottamaan jo viikolla 16 ja huiteli silloin jo kaikkien käyrien yläpuolella reippaasti. Siellä se pysyi loppuun asti.

Raskausaikana pissatestissä oli usein plussaa, mutta neuvolassa ei siihen reagoitu mitenkään <_<

 

Poika syntyi viikolla 40+2 kalvojen puhkaisun jälkeen, sillä runsaan lapsiveden takia ei päässyt laskeutumaan eikä synnytys edennyt luonnollisesti, vaikka ilmeisesti aika olikin hyvin "kypsä".

Poika painoi 4590g, istukka painoi yli kilon......

 

Vasta nyt käydessäni äitiysneuvolassa, ottivat puheeksi että tuo viittaisi raskausdiabetekseen ja että minua aletaan PCOS:n vuoksi myöskin seurata alusta pitäen. Mikä on ihan hieno juttu, en välttämättä toivo tämän vauvan kasvavan samoihin mittoihin.

 

Testiin olen varautunut Muriellen tavoin "pessimisti ei pety" :lol:

Eniten ihmetyttää miten siitä selviää oksentamatta, sillä olen oksennellut muutenkin aika herkästi jos vatsa on ollut tyhjänä..

 

 

MUOKSIS: Tulokset saatu, arvot oli paremmat kuin hyvät ^_^

Kun nyt pysyy samanlaisina, aika alussahan tässä vielä ollaan.

Edited by ohdakkeenkukka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oisin kysyny, et kuinka moni kieltäytynyt sokerirasituksesta ja miten se on mahdollisesti onnistunut? Kolmas raskaus kun on puolessa välissä ja pian olisi taas se kamaluus edessä.. Olen BMI:n vuoksi joutunut sokerirasitukseen edellisissä raskauksissa, mutta koskaan ei oo mitään häikkää ollut. Mulle tulee vaan jumalattoman huono olo siitä litkusta ja koko päivä menee persiilleen niin tekis mieli passata koko juttu.

 

Ystäväni joka on Th kertoi, että uusien neuvolauudistuksien mukaan lähes kaikki äidit joutuvat sokerirasitukseen. Erikoisasemassa ovat alle 20vuotiaat ja sit joku matala BMI, jota en nyt kirveelläkään saa nyt päähäni..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä tiedän erään, joka ei siihen mennyt, vaikka syytä olisi ollut. Ei kait tuo rasitus mitenkään ehdoton pakko ole, kun eihän ihmisiä noin muutenkaan voi pakottaa testeihin. Siten vain sanoo, ettei halua mennä, joten kait asia sillä selvä. Äidin ja vauvan hyvinvointiahan siinä seurataan, joten itse pyysin päästä testiin. Tänään saan tulokset.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ jos et mene rasitukseen, voidaan periaatteessa samat asiat selvittää kotiseurannalla. Tiedän joitakin odottajia, joiden kohdalla näin on toimittu. Selvittää tuo kuitenkin kannattaa, jos minkäänlaista riskiä on :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulla sitten on radi. Pää lyö nyt vähän tyhjää. Mitäs tässä nyt sitten pitää tehdä? Millaista seuranta on? Ruokavalion tiedänkin, mutta miten raskautta seurataan noin muuten? Tuleeko ylimääräisiä reissuja äippäpolille vai mitä? Arvoja pitää seurata, mutta miten? Pitääkö mun itse pistää itseäni, että saan arvoja mitattua?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^SUn pitäis saada neuvolasta mittari ja ohjeet mittaukseen, kysyt kaikkea mikä mieleen tulee ja vaikkei tuliskaan niin kysyt silti terkalta, sen kuuluu opastaa sulle kaikki kädestä pitäen, jos siis haluat. ;) Jos arvot pysyy ruokavaliolla kunnossa, et tarvi insuliinia, etkä välttis mitään ylimääräsiä polikäyntejäkään. JOssain voi saada kokoarvion sokereiden perusteella, mut se on paikkakohtasta. Tsemppiä jatkoon!

 

Mulla on viikon päästä rasitus, sillon eletään 12. rv:ta, joten toivon, ettei ainakaan vielä olis radi puhjennut uudestaan. Yritän kyllä kovasti petrata syömisiä, mutta kovin rankkaan dieettiin en omin neuvoin ilman mittaria rupea. Pahus kun mun mittari on sellanen, mihin ei saa ostaa liuskoja (ei myydä Suomessa ollenkaan), haluaisin niin katsoa noita aamusokereita ite jo hiukan. Täytyy varmaan ma pyytää niitä neuvolasta, jos antavat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tarkoitus tosiaan onkin tentata neukkulantätiä, mutta kun aika on vasta ensi viikolla ja hän on siihen asti lomalla. Tässä nyt joutuu siihen asti pärjäämään omillaan ja keräämään tietoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä kävin molemmissa raskauksissa seurannassa äitipolilla. Niitä oli ehkä kerran kuukaudessa ja siellä tarkemmin ultrattiin vauvan kokoa. Varmasti käytännöt vaihtelee paikkakunnittain. Ja mulla ei siis ollut insuliinihoitoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Arvoja mitattu nyt noin viikon verran ja hyvin on paastot pysyneet kohdillaan. Kaikki arvot alle 5,0 paitsi tänään 5,4 kun söin illalla paljon hiilareita ja voileivänkin vetäisin viellä 12 maissa yöllä, mitä normaalisti en tee. Eilisen mittasin myös koko päivän sokereita ja hienosti meni arvot alle rajan. Ei siis yhtään ylitystä ole vielä tullut. Hienoa, että ainakin tällä hetkellä ruokavalio ja liikunta puree. Paino on tippunut hieman ja neuvolassa vauva vaikutti olevan terkan mielestä ihan hyvän kokoinen viikkoihin nähden. SF-mitta oli tarkalleen keskikäyrällä.

 

Parin viikon päästä äippäpolilla lääkäri + ultraus. Silloin katsotaan jatkoa. Jos kaikki hyvin, sitten seuraava ultra joskus rv 36, mutta tarpeen mukaan ultra jo aikaisemmin.

Edited by Nuka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon miettinyt ihan samaa, mutta muistaakseni mulla lukee siinä listassa mihin mä merkkailen, että 5,5 tai alle. Eli käsitän sen niin, että ei ole ylitys.

Edited by Johmi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostellaanpas tätä ketjua vähän ja kysellään että onko tällä hetkellä muita odottajia joille olisi pamahtanut radi-diagnoosi?

 

Odotan esikoista ja kävin toissa torstaina sokerirasituksessa painoindeksin vuoksi. Soittelin viime maanantaina neuvolaan muissa asioissa ja sain samalla tietää että kaksi arvoa kolmesta oli ylittynyt. Tällaiset arvot siis olivat (suluissa viitearvot):

 

Paastoarvo: 5,5 (5,3)

1 h:n arvo: 10,5 (10,0)

2 h:n arvo: 5,5 (8,6)

 

Minulla on huomenna neuvolalääkäri ja samalla saan sitten mittarin ja ohjeet kotiseurantaan. Joulun aikanakin olisi pitänyt noudattaa sitä radi-ruokavaliota jonka terkka muutamalla lauseella puhelimessa ohjeisti mutta eihän siitä mitään tullut - en sitten ottanut siitä stressiä kun ajattelin etten viikossa nyt ehdi mitään hirveää vahinkoa saada aikaiseksi - kai.

 

Raskausviikkoja on nyt siis 26+4. Rakenneultrassa kävin rv 20+5 ja siellä sikiö vastasi mitoiltaan päivälleen viikkoja. Samoin ensimmäisessä sf-mittauksessa rv 23+6 mitta oli täsmälleen keskikäyrällä. Viime maanantaina rv 25+4 kävin yksityisellä gynellä joka ultratessa kohdunsuun tilannetta katsoi samalla pikaisesti mitat ja sanoi vauvan vastaavan täysin viikkoja mutta noissa muutamissa kuvissa lukee että viikot olisi 26+3. Alkoi vähän surkuttamaan että jos se sokerivauvan kasvu on alkanut jo nyt. :(

 

Odotan kovasti että pääsen mittailemaan ja näen millaista tulosta ruokavaliolla voi saada aikaiseksi. Nyt etukäteen kyllä vähän ihmetyttää samat asiat kuin monella muullakin täällä että pitääkö aamupuurosta tosiaan luopua ja mitä syödä välipalaksi jos maitotuotteet ja hedelmät ei käy. Mutta luin tämän ketjun kokonaan läpi ja kävi hyvin selväksi että se selviää vasta omilla mittauksilla että mikä itselle sopii ja mikä ei. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Noilla viikoilla vauvan kasvu on nopeinta, joten kannattaa tosiaan nyt panostaa siihen oikeanlaiseen ruokavalioon. :) Jos vauva onkin jo kasvanut radin takia, niin ehdit kyllä vielä korjaamaan tilannetta. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tsemppiä mittailuihin! Mulle tuli yllätyksenä, että itselleni hoidoksi riitti pelkästään se, että muistan syödä säännöllisesti, enkä varsinaisesti joutunut luopumaan mistään. Eli kokeilemalla sen näkee mikä sopii, niinkuin totesitkin. ;) Noissa mitoissahan saattaa muuten olla useammankin päivän heittoja vähän mitasta riippuen, eli ei se vauva välttämättä ole yhtään normaalia isompi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nadda: Kiva jos ei ole vielä peruuttamatonta vahinkoa. :)

 

Apila: Kiva kuulla että noinkin pienellä voi selvitä. Ajattelin kanssa että voi hyvin olla että tuo viikon takainen mitta ei ole tarkka koska ultrauksen tarkoitus ei ollut varsinaisesti sikiön mittaaminen joten en tiedä kuinka tarkkaan gyne mittasi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kotimittaukset on aloitettu ja heti on tyhmä kysymys mielessä. Kun pitää mitata tunti aterian jälkeen niin onkohan se tunti aterian aloittamisesta vai lopettamisesta? Ja kuinka tarkkaa tuon tunnin kanssa yleensäkin on?

 

En syönyt aamupalaa ennen neuvolaa niin päästiin ottamaan jo siellä paastoarvo ja aloittamaan tänään mittaukset, ja eipä tuo kovin lupaavalta vaikuta...Paastoarvo oli 5.8, kun raja-arvo on 5.5. Olin syönyt 11 tuntia aiemmin ruisleipää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä laskin kotiseurannassa aina aterian lopettamisesta sen arvon, ei tullut kyllä mieleen kysyä neuvolasta, miten se olis pitänyt laskea. Olikos se täällä, kun joku kommentoi, että yöllä noustessa joi mehulasillisen ja aamun arvot pysy sillä kohdillaan. Et kun on tarpeeks pitkä väli ruuasta, maksa kuvittelee, et on nälkä ja alkaa sit päästää sitä glukoosia verenkiertoon. Eli ei se leipä sitä niin kauaa korkealla pidä, kroppa vaan haluaa tankkausta välillä tai jotain?

Täällä eletään nyt niitä päiviä, kun esikoisen odotuksessa toi radi todettiin. Aamupaastot on pysyneet ihan hyvinä, välillä niitä oon tarkastellut, mutten sit enää aterian jälkeisiä arvoja juurikaan. Hiukan mietityttää, et voiko tosiaan tauti jäädä puhkeamatta nyt toisella kierroksella, vaikkei ruokavalio todellakaan oo mikään ihanteellinen? En mä sitä radia kaipaa, mut silti ihmettelen...

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Juu mä luin joulun aikaan läpi tämän koko ketjun ja tosiaan noi korkeat paastoarvot voi johtua siitä että on tullut yön aikana liian nälkä ja maksa on alkanut valmistamaan sokeria.

 

Suurimmat paineet on nyt poissa, heti ensimmäisenä mittauspäivänä on jo kaksi arvoa neljästä yli sallitun eli se on varmaa että tätä seurantaa jatketaan sitten toisetkin kuusi päivää... :rolleyes:

 

Mun ensimmäisen päivän mittaukset oli tällaiset (suluissa viitearvot):

 

Aamulla ennen ateriaa: 5.8 (5.5)

Aamulla 1h aterian jälkeen: 6.6 (7.8)

Päivällä ennen lounasta: 5.1 (5.5)

Päivällä 1h lounaan jälkeen: 9.2 (7.8)

 

Aamiainen oli ruisleipää margariinin, kalkkunaleikkeen, juuston, kurkun ja tomaatin kera, sekä maitokahvia ja satsuma. Aamupalan ja lounaan välillä oli 4,5 tuntia ja lounas oli lanttu- ja porkkanalaatikkoa, ruisleipää margariinilla ja juustolla sekä satsuma. Lounaalla ei siis ollut käytännössä ollenkaan proteiinia, löytyisikö tuosta syypää tuohon korkeaan arvoon.

 

Mulla seuranta on niin että nyt ensin kuusi päivää mitataan neljä arvoa päivässä (eli noi aamun arvot ja sitten lounaan tai päivällisen). Mikäli korkeintaan yksi mittaus on yli raja-arvojen niin sitten seuranta lopetetaan, ja mikäli useampi niin seurantaa jatketaan toiset kuusi päivää. Jos taas ekan kuuden päivän aikana raja-arvot ylittyy neljä kertaa, on tiedossa lähete äippäpolille samantien.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^tuo satsuma on saattanut nostaa arvoja. Yhdestä puristetusta appelsiinista saa kuulemma noin 1/2dl mehua joka sisältää 5 sokeripalaa!

 

Mä olen mittaillut nyt reilu kuukauden sokereita kotona ja välillä meinaa usko loppua <_< Viikko sitten sain insuliinin aamupalalle ruokavalion tueksi ja ihan minimiannoksella (4yksikköä) arvot ovat pysyneet paremmin rajoissa. Nestemäiset maitotuotteet ja hedelmät nostavat verensokerin helposti mikä oli itselleni yllätys. Samoin murot, jopa täysjyväiset ovat pannassa.

 

Insuliinin pistäminen ei ollut ollenkaan niin pelottavaa kuin luulin ja nyt olen jopa sitä mieltä että ennemmin pistän insuliinia pienellä neulalla kuin mittaan verensokereita sormenpäästä :lol:

 

On tästä raskausdiabeteksesta ollut hyötyäkin! Muuten ei olisi tällainen ruokavalion muutos onnistunut, nyt on paras motivaattori! Oma paino onkin tippunut tässä raskausaikana sillä tällähetkellä (rv 33+5) painoa on tullut vain 3,5kg! Diabeteshoitaja oli kyllä hiukan huolissaan saanko tarpeeksi energiaa mutta omia läskejä tässä vain olen sulatellut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Söin kuitenkin satsuman myös aamupalalla ja sen jälkeen arvot oli jees. :) Tämä taitaa olla jotain avaruustiedettä. :D

 

Toi mittaaminen ei kyllä ole mitään herkkua, sormenpää on jo nyt ihan hellänä ja siniharmaa. Ajattelin että siirryn sitten huomenna seuraavaan sormeen... :rolleyes:

 

Minkälaisia sinulla Vilma arvot oli kun insuliini päätettiin ottaa käyttöön?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä mielenkiinnolla luen näitä juttuja. Mulla oli viime raskaudessa loppuvaiheessa aina virtsassa sokeri plussalla, mutta verensokeri sormesta mitattuna aina ok neuvolassa käydessä. Sanoivat että loppuvaiheessa munuaiset saattaa päästää sokeria läpi eikä seuraa sen kummempaa. Sokerirasitus ok. Nyt sitten kävin viikolla 7+ neuvolassa ja niinhän se sitten pärähti sokeri virtsassa kahdelle plussalle. Ei ottanut sormesta näytettä. Laittoi lähetteen sokerirasitukseen viikolla 12-16. Vähän puhui vaihtoehdoksi verensokerimittausta kotona muttei sitten kuitankaan antanut mittaria. Pystyn ehkä töissä hieman seuraamaan nuita joten että sitten vähän näkee, mutta mietityttämään jäi. Sanoi nyt että kun olin syönyt just leipää ja vähän banaania ja maitoa niin saattaa munuiset korjailla yönjälkeistä paastoa nostamalla arvoa mutta tiedä sitten, nähtäväksi jää. Mietityttäähän tämä. En sen kummemmin saanut muuta ohjetta ruokavalioon kuin vaan että diabeetikon ruokavaliota olisi hyvä jo noudattaa. Että sitten sokerirasituksen jälkeen nähdään.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.