Nadda

Raskausdiabetes

1004 posts in this topic

Kävin tänä aamuna sokerirasitustestissä ja aika kurjat lukemat sieltä tuli. <_< Se nyt ei mikään ihme ole, että tässä toisessakin raskaudessa puhkeaa tuo RaDi, mutta että näin varhaisilla viikoilla (13+1) ja kun molemmat arvot litkun juomisen jälkeen olivat huonot. :mellow: Paastoarvo sentään oli ok.

 

Esikoisen aikaan raskausdiabetes todettiin vasta viikon 30 hujakoilla ja silloin sain pidettyä verensokerin hyvin kurissa ruokavaliolla. Olen nytkin muutamia arvoja mittaillut kotona ja ne ovat hyviä. Elättelen siis toivoa, että koko raskausaika menisi pelkän dieetin turvin hyvin eikä insuliinihoitoon tarvitsisi turvautua.

 

Millaisia kokemuksia teillä on raskausdiabeteksesta? Missä raskauksissa on ilmennyt ja millä välillä raskaudet ovat olleet? Onko sukurasitetta? Mikä on ollut hoitomuoto ja mikä ennuste raskauden jälkeen tulevia raskauksia sekä 2. tyypin diabetesta ajatellen? Kärsikö sikiö makrosomiasta tai ongelmista synnytyksen jälkeen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla ei henk koht kokemusta, mutta kiinnostaisi tietää että miten raskaudiabetes oirehtii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raskausdiabetes ei sen kummemmin oirehdi mitenkään. Tai siis normaalioloissa testejä tekemättä et voi tietää, oletko sairastunut RaDiin. Neuvolassa seurataan raskausaikana mm. pissan sokeria ja jos ne on toistuvasti koholla, joutuu sokerirasitustestiin. Samoin testiin joutuu, jos on riskitekijöitä, kuten ylipainoa (BMI > 26), sukurasite, ikää 40 vuotta tai aiemmin synnyttänyt 4,5 kg lapsen. Sokerirasitustesti tehdään tavallisimmin viikoilla 24.-28. Silloin se tehdään aiemmin, jos on runsaasti riskejä tai edellisessä raskaudessa on ollut RaDi.

 

Suomessa raskausdiabetesta seurataan hyvin, mutta monissa muissa maissa raskausdiabetes voi esiintyä odottavalla äidillä usein piilevänä, koska sitä ei osata etsiä eikä äidin olo yleensä ole mitenkään erilainen, vaikka verensokeri huitelisi pilvissä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mulla on kolme raskautta takana;

 

esikoisessa (1999) kävin vauvan hurjan kasvun takia rasituksessa mutta arvot olivat hyvät. esikoinen oli kuitenkin syntyessään (rv 40+1) 4,5kg joten ehkä ne sokerit ei sittenkään olleet ihan kohdillaan.

 

seuraavassa raskaudessa (2006) rasituksessa oli häikkää ja sain kotiseurantamittarin. arvot pysyivät ruokavalion avulla hyvinä ja vauva oli syntyessään (rv37+1) 3,4kg. jos olisi saanut vielä sen 3 viikkoa masussa kasvaa niin olisi ollut noin 4kg syntyessään.

 

kuopuksesta (2008) rasituksessa arvot taas huonot, ongelmana lähinnä paastoarvo. kotiseurannassa en saanut tuota paastoarvoa kuriin ruokavaliolla ja insuliini aloitettiin. sekään ei saanut paastoarvoja mallilleen ja annosta nostettiin koko ajan. pistäminen sujui ihan hienosti ja lopulta pistinkin aamuin illoin pistäkestoista insuliinia. vauvan kasvua ja kehitystä seurattiin äitipolilla viikotain ja kaikki sujui hyvin. vauva syntyi käynnistelyn tuloksena rv 39+1 ja joutui tietenkin sokeriseurantaan. vauvan sokerit eivät kuitenkaan romahtaneet (mikä siis RaDissa riskinä) ja kotiuduimmekin jo seuraavana päivänä. syntymäpaino poitsulla oli 3,9kg.

 

mulla otettiin sairaalassa sokereista vuorokausikäyrä ja olivat ihan ok.

 

mulla ei ole sukurasitetta mutta PCO kylläkin. se lieneekin näiden sokeriongelmien taustalla ja kunhan imetys nyt aikanaan loppuu, aloitan metoformiinit. puolivuotta synnytyksen jälkeen mulla on myös edessä sokerirasitus. 50% insuliinihoidossa olleista odottajista sairastuu 5vuoden sisällä 2tyypin diabetekseen ja mä en ajatellu olla yksi niistä :lol: nyt oonkin aloittanut hurjan liikunnan ja ruokavaliotakin muokkaan sokereille sopivaksi. mulla ei koskaan ole ollut ylipainoa (paitsi aina raskauksien jälkeen vauvakilot ovat olleet tiukassa ilmeisesti juurikin insuliiniongelmien vuoksi). siksi nuo sokerilääkkeet tulevatkin kokeiluun koska ilmeisesti insuliinivaste on huono..mitä ikinä se sitten tarkoittaakin :huh:

 

pissassa mulla ei koskaan missään raskaudessa ole ollut sokeria...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla todettiin esikoista odottaessa RaDi rv:llä 30. Syynä rasitukseen lähettämiseen oli mun kovasti noussut paino, minkäännäköistä sukurasitetta tai muutakaan mulla ei ollut, bmi ihan normaali jne. Ruokavaliolla sokerit pysyivät muuten hyvin kurissa, mutta paastoarvo tuppasi kohoamaan, joten sitä varten sai iltainsuliinit. Lapsi oli ihan normaalikokoinen (3510 g) syntyessään eikä hänen verensokereissa ollut mitään häikkää. Mullakin sokerit palasi heti synnytyksen jälkeen normaalisti, ja pari päivää synnytyksen jälkeen pupelsin sairaalan kanttiinista munkkia ja pullaa ihan huoletta. :)

 

Tässä raskaudessa kävin sitten heti alkuvaiheessa rasituksessa. Paasto oli hieman koholla, mutta ei huolestuttavasti. Kotona olen tehnyt n. kerran kuukaudessa sokerikäyrää neuvolaa varten, ja arvot olivat pitkään ihan hyviä. Nyt, kun on rv 32, on aamupaasto ollut koholla (voi tietysti johtua myöhäisistä syömisistäkin) ja joskus ruokailun jälkeisetkin arvot ovat suuria. Saa nähdä, mitä neuvolassa noista arvoista ensi viikolla sanotaan, joudunko tässä nyt vielä kuitenkin loppuajaksi diabetesseurantaan..

 

Se "hyvä" puoli raskausdiabeteksesta on, ettei raskauden anneta mennä lasketun päivän yli. ;) Tuntuu jotenkin tosi vaikealta ajatukselta, että mä joutuisin ihan itsekseni odottelemaan synnytyksen alkamista kotosalla. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^joo paitsi että tays ei ainakaan kauhean hyvin tuosta pidä kiinni. siis että päästetään lasketunajan ylikin aika helposti...monet muut käynnistävät mielellään jo rv38.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällähän olikin kattavasti jo tietoa. Mites, kun moni on kirjoittanut, että sokeriarvot pysyivät kurissa ruokavalion avulla, niin millaista dieettiä sitten pitää vetää? Nimim. pcolainen joka on ihan varma että sairastuu vielä

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Tavallinen, terveellinen ruokavalio. :) Sokeristuvia elintarvikkeita eli paljon hiilihydraatteja sisältäviä ruokia kannattaa vältellä, mutta toki niitä kohtuudella saa syödä. Kuituja kannattaa popsia. Eli sokeri minimiin ja esim. makeisia ym. sokerimömmöä ei kannattaisi syödä ollenkaan. Myös rasvaa kannattaa välttää. Pienet annoskoot ja säännöllinen ruokarytmi on kaiken A ja O. Myös liikunta auttaa pitämään verensokerin alhaisena.

 

Googlettamalla löytyy lisää. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onkos jollain ollut sokerit koholla rasituksessa, vaikka neuvolan pissanäyteissä ei oo ollu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Onkos jollain ollut sokerit koholla rasituksessa, vaikka neuvolan pissanäyteissä ei oo ollu?

 

Tuo on hyvin mahdollista, siksihän niitä rasituksia tehdään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sillä sitä koitankin kartoittaa, että onkohan se kuinka yleistä, koska itse en ole kenestäkään kuullut :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^mulla ei oo ikinä koskaan ollu pissassa sokeria mutta rasituksessa on ollut sitäkin enemmän heittoa :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kas, sullahan se tuolla lukeekin jo :). Itse tässä mietin, että koska se määräys tulee - sit jos on sokereita pissassa vai tietyllä viikolla. Taitaa tulla tietyllä viikolla siis.

 

Lisäys: Tai siis vihjaus, että pitäisi mennä, on tullut, mutta ei ole ollut puhetta, että koska.

Edited by heko

Share this post


Link to post
Share on other sites

^jos joku krittereistä täyttyy niin ensisynnyttäjällä passitus tulee viikoille 25-28. joskus lääkäri laittaa jo rv12-14 tienoillekin rasituksen..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli sokeria pissassa edellisessä raskaudessa viikoilla 21 ja 30. Tuon toisen kerran jälkeen jouduin sitten rasitustestiin, koska sokerille pissassa ei löytynyt järkevää selitystä. Viikolla 21 olin syönyt munkin juuri ennen neuvolaan menoa. :rolleyes:

 

Sen jälkeen mulla ei ollut loppuraskauden ajan koskaan sokeria pissassa. Eli aina se ei mene yksi yhteen, että jos on sokeria pissassa, niin silloin on veressäkin. Käsittääkseni kuitenkin voi olla yleisemmin niin päin, että sokeria on pissassa, vaikka rasitustestistä tulisikin puhtaat paperit.

Edited by Nadda

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Noin, ja jos on kerrankin pissassa sokeria niin heti rasitukseen. Sittenkin uusitaan vielä rv 26-28, noilla viikoilla siksi että siinä vaiheessa näitä sokeriongelmia alkaa tulla. Tosin, kun ollaan tehty rasituksia n. rv 12, siinäkin on tullut yllättävän paljon patologisia vastauksia ja jatkossa todennäköisesti tehdään kaikille sokerirasitus heti siinä alussa (http://www.kaypahoito.fi/kh/kaypahoito?suositus=hoi50068, raskausdiabeteksen Käypä hoito -suositus).

Edited by Kerttu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo mulla on se indeksi sen tasan 26, mutta ei muuta. Ekassa neuvolassa kommentti oli että jossain vaiheessa mentäisiin eli kai se on sitten tuolloin puolivälin jälkeen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minultakin on detektoitu sokeria pissasta useampaan otteeseen. Ensimmäisen kerran jälkeen joudun automaattisesti sokerirasitukseen (olisiko ollut rv 25 tjsp), jossa varsinaiset rasitusarvot olivat ok, mutta paastoarvo 0.1 yksikköä yli annetun ohjearvon. Tämän jälkeen paastoarvoa on seurattu muutamaan otteeseen ja se on aina ollut hyvä, vaikka sokeria virtsassa on vaihtelevasti ollutkin. Koska oma painoni ei ole hirveästi noussut raskauden aikana, en saanut neuvolasta muita ohjeita kuin välttää karkkien ja pullien ym syömistä tyhjään vatsaan.

Olen siis samaa mieltä kuin Nadda, että joskus kovalle rasitukselle joutuvat munuaiset saattavat ikään kuin päästää läpi sokereita, vaikka varsinaista ongelmaa ei olisikaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Onkos jollain ollut sokerit koholla rasituksessa, vaikka neuvolan pissanäyteissä ei oo ollu?

 

Ilmoittaudun keskusteluun mukaan! Eli mulla todettiin RaDi n. rv 26 sokerirasitustestissä. Mulla ei ole ollut hitustakaan sokeria virtsanäytteessä koko raskauden aikana, painoindeksi on normaali, jopa alakantissa. En ole lihonut juurikaan raskauden aikana, mutta sain lähetteen rasitukseen koska yhdellä mun sukulaispojalla on tyypin 1 diabetes. Siispä diagnoosi tuli melkoisena yllätyksenä. Nyt olen seuraillut sokereitani tiiviisti eri aterioiden yhteydessä ja tehnyt ns. sokerikäyrää. Äitiyspolilla kävin sisätäutikäynnillä ja siellä todettiin, että mun arvot on kuitenkin aika vähän poikkeavia... siis jos noudatan ruokavaliohoitoa, joten insuliineja ei ainakaan tässä vaiheessa tarvita. Seuranta jatkuu kotona edelleen... Diagnoosina siis DMA.

 

Täällähän olikin kattavasti jo tietoa. Mites, kun moni on kirjoittanut, että sokeriarvot pysyivät kurissa ruokavalion avulla, niin millaista dieettiä sitten pitää vetää?

 

^ Tavallinen, terveellinen ruokavalio. :) Sokeristuvia elintarvikkeita eli paljon hiilihydraatteja sisältäviä ruokia kannattaa vältellä, mutta toki niitä kohtuudella saa syödä. Kuituja kannattaa popsia. Eli sokeri minimiin ja esim. makeisia ym. sokerimömmöä ei kannattaisi syödä ollenkaan. Myös rasvaa kannattaa välttää. Pienet annoskoot ja säännöllinen ruokarytmi on kaiken A ja O. Myös liikunta auttaa pitämään verensokerin alhaisena.

 

Googlettamalla löytyy lisää. :)

 

Sain Tays:sta paljon tietoa RaDi:sta. Eli tosiaan kaikki sokeristuva pitäisi jättää ruokavaliosta pois tai ainakin syödä niitä sellaisessa tasapainossa kun se oma sairaus seurantojen perusteella antaa myöden. Sokeristuvia ovat kaikki hiilihydraattipitoiset ruuat kuten esimerkiksi peruna, riisi, pasta, vaaleat leivät, puuro, hedelmät, maitotuotteet. Verensokeria eivät nosta liha, kala, raejuusto, rahka... Kohtalaisia ovat juustot ja tuoreet kotimaiset marjat. Eli aika paljon olen joutunut karsimaan, siis ihan terveellisiäkin asioita, ruokavaliostani (puuro, moniviljasämpylät, omenat, maito...), mutta se on tottumis- ja asennekysymyskin miten noiden "sallittujen" ruoka-aineiden kanssa pärjää.

 

Ja tietysti liikunta, raskausaikana omien voimien mukaan, auttaa pitämään verensokerin alhaisena. Mikä kummallisinta, myös rasva hiilihydraattipitoisen ruuan kanssa laskee verensokeria!! :blink: Eli mä voisin kuulemma kokeilla puuroa voisilmän kanssa! :rolleyes: Muutenhan rasvainen ruoka ei tietysti ole terveellistä ja sitä pitää liiakseltaan välttää.

 

Niin kuin sanottu RaDi käyttäytyy jokaisella vähän eri tavalla eri kerroillakin... jos sitä edes tulee! :rolleyes: Joten oma ruokavalio selviää vain kokeilemalla ja seuraamalla!

 

:)

Edited by Pinja Mii

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en ole jättänyt pois hedelmiä, marjoja, maitotuotteita, leipää, puuroa yms. Ne on kuitenkin perusterveellistä, kunhan kohtuudella syö. Melkein kokonaan pois olen sitten jättänyt kaikki herkut eli kahvileivät, keksit, karkit, sipsit yms. Aika vähäiseksi menisi valikoima, jos ihan kaikki viljatuotteet jättäisi pois. Pitäähän sitä kuituakin jostain saada. Nyrkkisääntönä oon pitänyt, että rasvaa ja sokeria välttelen. Limsoja yms. en nyt normaalistikaan juo ja pitsaa, hampurilaisia yms. syön tosi harvoin. Sitten tietenkin vähän tarkemmin katson, että tulee syötyä monipuolisesti eikä niin, että yhtenä päivänä paljon leipää ja toisena jogurttia.

Edited by Nadda

Share this post


Link to post
Share on other sites

^juoksevat maitotuotteet nostaa ihan hitosti verensokeria. siis maito, jugurtti ja viili. taysissa ne tosiaan painotti niiden minimoimista ja kyllä sen kotimittarissa huomasi jos niitä oli syönyt. samoin hedelmät...siksi niitä onkin hyvä syödä kuulemma ruoan yhteydessä eikä niinkään välipalana. mieluummin marjoja mutta tietty ilamn sokeria.

 

ruisleipääkin on niin kovin monenlaista..mulle ainakin toimi parhaiten ne missä on todellakin sitä ruista paljon. vaalealeipä (ei täysjyvä) on suhteellisen pullaa ja pelkkiä huonoja hiilareita täynnä. pastan ja riisin voi vaihtaa tummaan ja puuron syödä vaikka vaan aamulla. lisäksi kuituja voi vetää kasviksista ruoalla. tai välipaloina..mutta porkkana raakana, ei keitettynä.

 

mutta annoskoko taitaa tosiaan olla hyvin ratkasevassa asemassa..pieniä ja järkeviä aterioita noin 2-3 tunnin välein.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mä en ole jättänyt pois hedelmiä, marjoja, maitotuotteita, leipää, puuroa yms. Ne on kuitenkin perusterveellistä, kunhan kohtuudella syö. Melkein kokonaan pois olen sitten jättänyt kaikki herkut eli kahvileivät, keksit, karkit, sipsit yms. Aika vähäiseksi menisi valikoima, jos ihan kaikki viljatuotteet jättäisi pois. Pitäähän sitä kuituakin jostain saada. Nyrkkisääntönä oon pitänyt, että rasvaa ja sokeria välttelen. Limsoja yms. en nyt normaalistikaan juo ja pitsaa, hampurilaisia yms. syön tosi harvoin. Sitten tietenkin vähän tarkemmin katson, että tulee syötyä monipuolisesti eikä niin, että yhtenä päivänä paljon leipää ja toisena jogurttia.

 

 

^juoksevat maitotuotteet nostaa ihan hitosti verensokeria. siis maito, jugurtti ja viili. taysissa ne tosiaan painotti niiden minimoimista ja kyllä sen kotimittarissa huomasi jos niitä oli syönyt. samoin hedelmät...siksi niitä onkin hyvä syödä kuulemma ruoan yhteydessä eikä niinkään välipalana. mieluummin marjoja mutta tietty ilamn sokeria.

 

ruisleipääkin on niin kovin monenlaista..mulle ainakin toimi parhaiten ne missä on todellakin sitä ruista paljon. vaalealeipä (ei täysjyvä) on suhteellisen pullaa ja pelkkiä huonoja hiilareita täynnä. pastan ja riisin voi vaihtaa tummaan ja puuron syödä vaikka vaan aamulla. lisäksi kuituja voi vetää kasviksista ruoalla. tai välipaloina..mutta porkkana raakana, ei keitettynä.

 

mutta annoskoko taitaa tosiaan olla hyvin ratkasevassa asemassa..pieniä ja järkeviä aterioita noin 2-3 tunnin välein.

 

 

RaDi on kyllä metka sairaus, niin kuin siellä sairaalassa korostettiinkin! Ja se on kuulemma kovin erilainen kuin mikään muu diabetes, varsinkin tyypin 1 DM. Ja mikä sopii kenellekin, selviää vain tekemällä sitä omaa ruokapäiväkirjaa ja sokerikäyrää.

 

^ en esimerkiksi voi syödä ollenkaan puuroa, edes vain aamulla, koska verensokerit on heti korkeat. Samoin moniviljaleivän kanssa (koskaan en ole niitä ihan vehnäpulla-leipiä juuri syönytkään) ja melkeinpä hedelmienkin... ja mulle noi hedelmät on jopa pahempi asia juuri ruuan yhteydessä kuin esimerkiksi joskus harvoin välipalana! :rolleyes: Ja todella RUISleipä sopii mun sokereille mukisematta! Maitotuotteita olen vähentänyt rutkasti, mutta esimerkiksi aamupalalla kun ei ole juuri muuta sokeristuvaa, voin syödä (siis mittareiden mukaan :lol: ) maustamatonta jugurttia tai viiliä... juuri sen ruisleivän päälle. Pastat ja riisit olen myös vaihtanut tummaan, silloin niitä voi syödä pikkuisen enemmän aterialla. Ja kasviksia, lähinnä keitettynä, syön sitten sen edestä. Yritän siis myös syödä diettini puitteissa myös mahdollisimman monipuolisesti, mutta onni on, että olen syönyt myös ihan raskauden alusta asti monivitamiinivalmisteita.

 

Jälkiruuat on tosiaan mulle ihan out! Ainoa jälkkäri tai välipala mulle on sellainen, jonka teen tosi pienestä määrästä vispi floraa ja isosta määrästä rahkaa, johon laitan sitten tuoreita marjoja. Maustan kaikki sitten aspartaamilla eli siinä ei myöskään ole yhtään sokeria. Rahkaa kun suositeltiin sairaalassa, se ei kuulemma juurikaan nosta verensokeria... yleensä! :rolleyes:

 

Ja tosiaan kummallisinta tässä oli se rasva-asia!! Mulla oli ruokapäiväkirjassa kolmen viikon ajalta yksi käynti ostosreissun yhteydessä Hesburgerissa. Olin aivan varma, että tämän aterian jälkeen mittaari räjähtää, mutta kokeillaan nyt. Ja verensokeri ei tunnin kuluttua ollut kuin 6. jotain! Siis vaikka join myös vähän limua! :blink: (muutoin en niitä juo kotosalla tai juuri muutenkaan tai sitten otan ainakin light-versiota.) Kysyin tästä sitten Tays:ssa niin sanoivat, että juuri se rasva ja liikkuminen todennäköisesti estivät sokereiden nousun. Mutta siis eihän nyt muuten ole terveellistä syödä rasvaisia aterioita kovin usein.

 

Eli on kyllä miettimistä ja pähkäilemistä syömisten kanssa jos haluaa sokerinsa hyvänä pitää! Mutta mitä ei tekisi oman lapsensa ja tietysti myös oman terveytensä eteen vaikkei se aina kovin helpolta tunnukaan... mutta siihen tottuu! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä taas en ole huomannut, että juoksevat maitotuotteet nostaisi yhtään sen enempää verensokereita kuin muukaan ruoka. Ja mulla tuo rasva on sellainen, että se kyllä saa mittarin huutamaan. Tai ei pelkkä rasva, mutta hiilareihin yhdistettynä.

 

Mä teen nuo mittaukset (ainakin vielä, kun en ole saanut/kysynyt uusia ohjeita) aina 2 h aterian jälkeen ja aamulla otan paastoarvon.

 

Tässä yksi mun esimerkkipäivä:

 

Paastoarvo: 4,3

 

Aamupala: maustamatonta ja rasvatonta jogurttia 2 dl, hiukan sokeroimatonta hedelmäsosetta, 2 ruispuikulaa, teetä

-> VS 4,0 (2 h)

 

Lounas: ruispuuroa 2-3 dl, 2 keitettyä kananmunaa, rasvatonta maitoa 2 dl, kurkkua

-> VS 4,9 (2 h)

 

Välipala: nektariini, ruisleipä, keksi

 

Päivällinen: kasviskeitto 2,5 dl, rasvaton maito 2 dl, 2 täysjyväruisleipää, sulatejuustoviipale (5 %)

-> VS 4,5 (2 h)

 

Iltapala: mansikkarahka 2 dl (rahka + vispattava vaniljakastike 9 %), täysjyväsämpylä, kurkkua, salaattia, tomaattia, paprikaa, teetä

-> VS 4,5 (2 h)

 

Kyseisenä päivänä kävin aamupalan jälkeen metsässä kävelemässä ja päivällisen jälkeen pyöräillen kirjastossa. Liikuntaa tuli siis mukavasti. Yleensä VS-arvot heittelee enemmän, joten tuo oli suht tasainen päivä. Mulla raja-arvot edellisessä raskaudessa olivat paasto alle 5,3 mmol/l ja aterian jälkeinen (2 h) alle 6,7 mmol/l. Niitä olen nyt noudattanut, kun en uusia ohjeita tosiaan ole saanut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oonkin miettinyt tuota, että mistä se kertoo (vai kertooko mistään), että ruokavaliolla arvot pysyvät kurissa, mutta sokerirasitustestissä sitten hurahtavat raja-arvoista ohi. :unsure: Kun järjellä ajateltuna arvojen pitäis olla suht huonot sitten syömistenkin kanssa...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.