Sign in to follow this  
Followers 0
Drusilla

Vauvakinojen elokuvien ikärajat

64 posts in this topic

Hesari uutisoi: Laintulkinta uhkaa lopettaa vauvakinot

 

Ajattelin, että tästä voisi syntyä keskustelua ihan omaan ketjuunsa. Mitä ajatuksia tuo herättää? Pitääkö vauvojen vanhempien ja isosisarusten pidättäytyä katsomasta mitään mediasisältöä, jolla on määritelty ikäraja, vauvan ollessa huoneessa läsnä? Onko tässä enää mitään järkeä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musta tuo on ihan posketonta. On tietysti tärkeää keskustella mediakasvatuksen merkityksestä, mutta nyt jotain rotia.

 

Sitä paitsi mun kokemuksen mukaan lasta pelottaa enemmän piirretyt lasten leffat kuin aikuisten elokuvat, joissa ei ole mitään mikä lasta kiinnostaisi. Meidän vauvakinoilija ainakin yleensä nukkui kuin tukki tai touhusi jotain omiaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun omat ajatukseni ovat hyvin Ottiljan linjoilla. Lasta ei yleensä jaksa edes kiinnostaa aikuisten romanttiset komediat tms. Pokemonit ja vastaavat taas kyllä vangitsevat pienemmänkin katseen ja ovat oikeasti aika pelottavia ja arveluttavia sisällöltään. Koko hommasta tulee "kaikki kiva kielletään" -fiilis ja toivon todella, että vauvakinot saisivat jatkaa nykyisellä mallilla. Kolmosella merkittyjä elokuvia on yllättävän vähän ja niiden kiinnostavuus kotiäitiyleisölle on varsin alhainen. Toisaalta taas K-7 ja K-11 merkityistä leffoista löytyy aikuiseen makuun mielenkiintoisia, mutta silti sellaisia (esim. väkivallattomia) elokuvia, joiden on vaikea kuvitella vaikuttavan vauvaan tämän nukkuessa, imiessä rintaa tai leikkiessä teatterin lattialla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon ollut katsomassa vauvakinossa mm. Black Swanin :D Meillä päin ei ole ilmeisesti väliä mitä vauvakinossa pyörii, koska vauvat joka tapauksessa nukkuvat tai syövät, eivät tuijota valkokangasta.

 

Mutta toisaalta en mä enää tota 1v4kk veisi sitä katsomaa, mutta tuo leffassa käynti nyt on muutenkin tuon ikiliikkujan ja kirkujan kanssa ollut ihan mahdotonta jo pitkään.  Mutta mun ymmärtääkseni Suomessakin noissa käy lähinnä juuri aivan sylivauvoja. M: niin ja siis rajat jo muutenkin siellä olleet tiukemmat.

 

Sääli että nyt sitten loppuvat.

Edited by Lainie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun mielestä se käytössä ollut sääntö on ollut ihan hyvä, että alle 2v saa tulla äidin kanssa vauvakinoilemaan, mutta jos elokuva ei ole S-merkitty, niin vanhempia sisaruksia ei voisi tuoda (siis tyyliin jos on K7, niin 5-vuotias ei saisi tulla). Se pieni vauva kuitenkaan ei sitä elokuvaa katsele ainakaan kovin aktiivisesti, mutta se 5-vuotias sisarus olisi varmaan jo kiinnostunut (ehkä?). Meilläkin tyttö nukkui aina vauvakinossa. Käytiin niissä silloin kun neiti vielä matkusti kaukalossa ja sen sai napattua helposti vauvoineen päivineen siihen viereiselle penkille. Jos tyttö ei nukkunut niin se söi.. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koen kyllä että joku Black Swan ei todellakaan ole vauvakinoon soveltuva, nukku ne vauvat tai ei. Tosin meillä ei kyllä kotonakaan avata telkkaria yleensä ennen iltayhdeksää, ei mikään sääntö mutta tekemistä on päivässä niin paljon ettei ehdi pysähtyä sohvalle :girl_crazy:

 

Musta olis ihan järkevää että pyrittäis valitsemaan S-elokuvia koska joskus olis ihan kiva päästä vauvakinoon näin kahdenkin lapsen äitinä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mua vaan rupes jostain syystä ihan hysteerisesti naurattamaan :grin: Voi toki johtua siitä että pikkukuumehouruissani täällä luen, mutta ihan oikeasti kamoooon. Kyllähän nyt varmaan lähes kaikki (ainakin esikoiset) "katsovat" ihan sylivauvaiässä kotonakin ties mitä leffoja ja TV-sarjoja... ja ainakaan meiän puolivuotiastakaan ei vois vähempää kiinnostaa mitkään aikuisten sarjat kun me niitä katotaan telkkarista. Ei oo tullu kyllä mieleenkään jättää jotain kattomatta siksi että vauva sais siitä jotain traumoja kun se nukkuu sohvalla tai pötköttää lattialla :girl_sigh:

 

Lisäys: siis joo, olen a_paradise_79n kanssa kuitenkin siinä samaa mieltä, että k7-leffaan ei sais/tarviis kyllä mennä yli 2-vuotiaan kanssa. Mutta tossa uutisessahan puhuttiin jo ihan sylivauvoistakin, joita tuskin kiinnostaa edes se Black Swan.

Edited by Ida-Mari

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä tunnustan suoraan katsoneeni imetys ja vauvanhyssytysviihteenä esim. kauden CSI:ta, kun Jäbä oli ihan uusi. Ei tullut edes pieneen mieleen, että sillä näöntarkkuudella varustettu sylissä mönnivä tai vieressä nukkuva vauva menisi siitä joksikin. Niitä yli kaksivuotiaitahan voi sitten jo viedä ihan oikeisiin elokuvanäytöksiinkin eikä niitä taida äitejä kiinnostavat leffat jaksaa viihdyttää vaan pitää olla Salama McQueenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ainakin on katsottu mm. True Bloodia imetysviihteenä ja jos jonkun mielestä on aivan kamalaa että altistetaan vauva (:girl_haha:) tuollaiselle niin nauran. Kun se imetettävä ei ole tajunnut mistään mitään tai edes kertaakaan vilkaissut telkkariin. Nyt kun pienin on 9 kk niin katson yhäkin lapsille sopimattomia ohjelmia hänen läsnäollessaan kun neitiä ei tv kiinnosta ja leikkii toisella puolella olkkaria samaan aikaan. Isompi neiti on melkein 2 v eikä hänen nähtensä katsota mitään vähänkään sopimatonta kun ymmärtää kyllä varsin hyvin telkkaria katsoa. En veisi myöskään vauvakinoon häntä mitään aikuisten leffaa katsomaan. Alle 1-vuotiaan voi minusta periaatteessa viedä mutta omaa harkintaa saa käyttää. Vauvakinojen kieltämistä (tai aikuisten leffojen esittämisen kieltämistä) en tajua enkä tue.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Munkin mielestä toi on ihan naurettavaa! Varsinkin se lause, jossa sanotaan, että on ihan sama, nukkuuko vauva vai ei, hän ei saisi olla siellä. Miten nukkuva vauva häiriintyy jostain romanttisesta komediasta?

Vauvakinoon yleensä mennään vielä todella pienten lasten kanssa, koska ei esim. 1,5-vuotiaan kanssa enää viitsi mennä, kun ei itse saisi nauttia leffasta ollenkaan, kun pitäisi viihdyttää lasta. Tai oikeastaan jo yli 9kk:n ikäisen kanssa voi olla haastavaa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Todella raivostuttava uutinen todellakin, aarrgh!

 

Biorexin vauvabiossa oli viime kesänä Hangover 2, jota kieltämättä jo vähän ihmettelin että miten uskaltavat näyttää niinkin "tuhman" (viinaa, huumeita, seksiä) komedian. Erinomaisen hyvin viihdyimme miehen ja tuolloin 8kk ikäisen pojan kanssa siellä, enkä usko että leluillaan leikkinyt, ruokaillut ja puolet leffasta nukkunut poika tuosta traumatisoitui :P Meidän muksu on ollut niin hidas liikkeellelähtijä ja leffanäytös on yleensä päikkäriaikaan, joten olen käynyt myös isomman kanssa, viimeksi taidettiin käydä n. 1v 3kk iässä. Aion mennä vielä nyt muutaman kerran ennen kuin poika on 2v. koska mielestäni nyt 1,5-vuotiaamme ei katsele kankaalle pahemmin ja jos katsookin niin ei kyllä tajua tapahtumista yhtään mitään. Viime kerralla leffassa kapusi portaita ylös-alas, leikki lattialla autoilla, katseli muita lapsia, söi pienen välipalan ja loppuajan taas nukkui.

 

Viime aikoina on ollut niin tylsiä leffoja tarjolla etten ole viitsinyt maksaa edes sitä vauvakinon edullisempaa lippuhintaa. Leffat ovat enimmäkseen olleet sellaista aivotonta hömppää, mistä en muuten kauheasti edes välittäisi, mutta on niin ihana päästä vähän pois kotoa tuulettumaan! En todellakaan menisi katsomaan mitään koko perheen piirrettyjä tai näyteltyjä elokuvia, ne olisivat kuolettavan tylsiä. Vauvakinossa on mielestäni tarkoitus aikuisen viihtyä, ei lapsen. 2v. ikäraja on ihan passeli mielestäni. Harmittaa toki sitten joskus tulevaisuudessa kun meillä on uusi vauva ja en esikoisen takia voi enää mennä vauvakinoon, mutta ei voi mitään. En todellakaan osaa kuvitella, että nauttisin siitä että kankaalla pyörisi joku Nalle Puh -leffa ja samaan aikaan yrittäisin valvoa leikki-ikäistä ja hoitaa vauvaa :P

 

Finnkinolla on muuten erikseen sitten perheleffapäiviä, kulkee nimellä Lasten sunnuntai ja sinne voi koko perhe mennä katsomaan niitä sallittuja leffoja halutessaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei se kyllä niin mene että S-leffat olis vaan jotain piirrettyjä. Seuraavakin vauva-kinoleffa on S-leffa ja tälläkin hetkellä finnkinossa pyörii ainakin ihan aikuisten S-leffaa.

Minusta on hölmöä että romanttiset komediat on yleensä K-7, itse olisin totaalierimieltä monista ikärajoista, mutta kerta ne on laitettu niin minusta sitten holmöä keksiä poikkeuksen poikkeuksia ettei niitä tarviis noudattaa.

 

Jos muuten jostain elokuvasta vauvalle on haittaa niin siitä on kyllä sillon helposti haittaa myös nukkuvalle vauvalle äänimaailman takia. Onhan niitä tutkimuksia että vanhempien riitely on yhtälailla haitallista hereillä olevan kuin nukkuvan vauvan vieressä.

 

Sunnuntain perheleffapäivästä tuskin on iloa kotiäidin tylsään arkipäivän arkeen ;) Vauhtia ja meininkiä viikonlopuissa riittää kyllä enemmän kuin tarpeeksi ja sillon jos meen elokuviin niin menen taatusti ilman lapsia :girl_crazy:

Edited by Hibi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen kyllä välillä ihmetellyt millaisia leffoja siellä vauvakinossa oikein esitetään... esim. Superclasico oli enemmänkin aikuisviihteen puolella hetkittäin. Se on K12, mutta en antaisi sellaista leffaa katsottavaksi mielelläni edes 15-vuotiaalle lapselleni...

Edited by PinkOlive

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miksi et? Mä en oo nähnyt elokuvaa niin mua kiinnostaa. Onko siinä jotain tosi ahdistavaa, sairaita ihmissuhteita, jotain tosi väkivaltaista tms? Elokuvatarkastamollahan on pari lipsahtamista tapahtunut, kuuluisimpana Autot 2 ja leffojen ikärajat ovat aika hövelit kaikenkaikkiaan (K-7 leffaan pääsee vanhemman kanssa nelivuotias). Vauva taas tuskin mistään parisuhdedraamasta mitään tajuaa tai sellaiseen jaksa keskittyä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Sä et ilmeisesti ymmärrä mitä aikuisviihde on? :rolleyes::lol: Kyllä lähtis kanava vaihtoon, jos meillä vaikkapa kolmetoistavee katsoisi sellaista vanhempien nähden. Ei sitä vauva tajunnut, mutta parivuotias voisi olla jo varsin hämillään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ymmärrän, voi kuule mä ymmärrän :D mutta en pidä automaattisesti seksin näkymistä teini-ikäiselle nuorelle huonona asiana. Aikuisviihde itsessään on turmelevaa, koska kuva seksistä on siinä niin vääristynyt, mutta ihan paneminen panemisena ei musta ole kovin kamalaa. Leikki-ikäiselle se voi olla vaikeampi käsitellä ja siksihän ikärajat on.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musta seksipitoisen leffan oikea esityspaikka ei ole vauvakino, jossa voi olla parivuotiaita. Samoin pahoinpitelyt (esim. yhden elokuvan pitkäkestoiset ja kovaääniset mäiskinnät) esitettiin kyllä väärässä paikassa. Olikohan se leffa Vettä elefanteille vai muistanko väärin... K12 muuten tuokin ja vauvakinossa sen näin. :P Kiinnitimme sitä mäiskintäleffaa katsoessamme muiden äitien kanssa huomiota siihen, että melu on nyt liian kova ja ohjelma kohtuuttoman väkivaltainen yleisöön nähden. Meillä ainakin vauva istui monesti ensimmäisen tunnin katsellen leffaa ja toisen tunnin nukkui.

 

Mitään Disney-rainojakaan ei leffassa viitsi katsella, mutta esim. Rautarouva oli aivan mainio vauvakinoleffa, samoin nuoren äidin elämästä kertonut Kate Reddy.

 

(Superclasicon valintaa ihmettelin senkin puolesta, että sitä ei voinut seurata kuuntelemalla (ellei ollut poikkeuksellisen kielitaitoinen, keskustelu käytiin tanskaksi ja espanjaksi/portugaliksi). Viihdytäpä siinä sitten vauvaa ja lue jokaikinen teksti samalla... :P )

Edited by PinkOlive

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musta seksipitoisen leffan oikea esityspaikka ei ole vauvakino, jossa voi olla parivuotiaita. Samoin pahoinpitelyt (esim. yhden elokuvan pitkäkestoiset ja kovaääniset mäiskinnät) esitettiin kyllä väärässä paikassa. Olikohan se leffa Vettä elefanteille vai muistanko väärin... K12 muuten tuokin ja vauvakinossa sen näin. :P

 

Peräänkuuluttaisin vanhemmilta myös harkintaa. Vauvakinon voi silloin jättää parivuotiaan kanssa väliin, jos kinoleffana on joku korkeamman ikärajan leffa. Äänitaso on sitten jo toinen juttu ja siitä voi mielestäni jo antaa ihan palautetta, että oli vauvakinoon liian kovaääninen näytös.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minusta tuo on oikein, ei voi ajatella että ikärajat eivät koskisi joitain. Vauvan nukkuessa katsominen on eri asia, jos äänet ovat tarpeeksi pienellä, mutta vauvakinoon on saa kuitenkin viedä alle kaksivuotiaan lapsen, ja kyllä meidän lapsi ainakin vajaa kaksivuotiaana todellakin osasi jo katsoa elokuvia tms., vaikkei niitä olisikaan ihan ymmärtänyt.

 

En noista ikärajoista sen tarkemmin tiedä, millä perustein niitä laitetaan, ja olen ehkä osittain eri mieltä siitä, mikä ikäraja mihinkin asiaan tarvitaan, mutta jos joku elokuva on päätetty pikkulapsille sopimattomaksi, niin ei elokuvateatteri voi sitä silloin lapsille näyttää. Kotona jokainen voi käyttää omaa harkintaa, mutta ei minusta ole mitenkään järjetön ajatus, ettei vauvan läsnäollessa voi katsoa lapsille sopimattomia ohjelmia. Ei minulle tulisi mieleenkään katsoa aikuisten ohjelmia lasten hereilläollessa, joku musiikki- tai keskusteluohjelma on ehkä ok. Ihan pikkuvauva on ehkä osittain eri asia, mutta kyllä siinäkin täytyy tarkkaan harkita, mitä voi katsoa.

 

"Onko tässä hätävarjelun liioittelua? Pitäisikö myös raskaana olevilta kieltää elokuvissakäynti?"

Tämä oli kyllä hauska ja mielenkiintoinen kommentti, jota olen tavallaan itsekin miettinyt. Syntymä on niin helppo raja kaikelle, mutta oikeastihan se ei ole ihan niin yksinkertaista, että ennen syntymää ei mikään haittaisi ja syntymän jälkeen kaikki olisi haitallista.

Olen miettinyt tätä mm. mennessäni katsomaan jotain jännitys/toiminta/fantasiaelokuvia raskauden loppuvaiheessa, koska kyllähän se vauva kuulee ne äänet sinne mahaan ja tuntee vielä senkin, jos pelkään tms. Elokuvien osalta syntymä onkin selkeä raja siinä mielessä, että ennen syntymää vauva ei näe elokuvaa ja äänetkin kuuluvat paljon huonommin. Mutta joku K-15 jännityselokuva täysillä äänillä viimeisillään raskaana vs. K-7 romattinen komedia hiljaisemmilla äänillä syntymän jälkeen, onko jälkimmäinen välttämättä pahempi?

Enemmän olen miettinyt tätä seksin suhteen, kun raskaana ollessa seksin harrastamista oikein erityisesti kannatetaan, vaikka vauva on yleensä ihan hereillä ja mukana toiminnassa, mutta syntymän jälkeen pidetään paheksuttavana jo sitä, jos harrastaa seksiä samassa huoneessa, jossa vauva nukkuu :rolleyes:

Syntymä rajana on tietysti selkeämpi kuin mikään, joten se on ihan ymmärrettävää, että rajaa on vaikea vetää mihinkään muualle. Lisäksi siinä taitaa olla kyse ihan vanhemman edusta, eikä niinkään lapsesta. Kun raskaanaollessa siitä vauvasta ei pysty irroittautumaan yhtään, olisi liian julmaa kieltää raskaanaolevilta kaikki lapsille vahingolliset asiat :P

Edited by Chimelli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun mielestä jokainen järkevä vanhempi kyllä osaa ite miettiä, että viekö sen 1,5-vuotiaan vauvakinoon jos ohjelmistossa on vaikka se Black Swan tai joku oikeasti aikuisten leffa (vs. se romanttinen komedia [joissa niissäkin kyllä taitaa poikkeuksetta näkyä seksiä]). Jos jonkun alle kaksivuotias oikeasti katsoo kiinnostuneena elokuvaa, niin ei kai kukaan ihminen vie sitä silloin enää vauvakinoon katsomaan k7-leffaa? Kyllähän sen etukäteen tietää mikä leffa pyörii ja jos se on isommalle sisarukselle sopimaton niin sitten ei mennä ja sillä selvä. En siltikään usko että sylivauva traumatisoituu, vaikka se olis hereillä ja kankaalla menis joku aikuisten leffa jos äänet on hiljaisella niinkuin ne vauvakinossa kai useimmiten on.

 

Siis mähän en ole koskaan ollut vauvakinossa, kunhan nyt tungen nokkani joka paikkaan. :grin:

 

Chimellilla kyllä hyvä pointti siitä, että voiko viimeisillään raskaana oleva kattoa jotain toimintajännäriä kovilla äänillä. Ja seksistä kans kyllä hyvä pointti, menee OT mutta mä en ihan henk. koht. ymmärrä miksei seksiä voi harrastaa samassa huoneessa missä vauva nukkuu. Tosiaan huomattavasti vähemmänhän se silloin on "mukana" kuin raskaanaollessa. :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

OT:nä pakko heittää, että eikö ne mahdollisesti äänekkään seksin äänet ole sitten myös pahaksi nukkuvalle vauvalle :grin: Ystäväni naapurissa ainakin harrastettiin vauhdikasta seksiä, josta ei tiennyt teurastetaanko siellä sikaa vai mitä oikein tapahtuu - pelottavia ääniä aikuisellekin :girl_crazy:

 

Aiheesta jatkaakseni, riippuu varmaan paljon lapsen luonteesta katsooko hän minkä verran leffaa siellä salissa. Sellainenkin pointti tuli mieleen, että kotona en pystyisi katsomaan keskellä päivää mitään aikuisten leffaa tai tv-sarjaa, koska lapsi kaipaa seuraa leikkeihin (tulee hakemaan pois sohvalta) tai haluaa katsoa mieluummin omia ohjelmiaan (alkaa painella digiboksin nappeja). Leffateatteri on sen verran harvinaisempaa herkkua, että siellä kapuaa niitä portaita tyytyväisenä (meillä ei ole kotona portaita) ja touhuaa kaikkea muuta ja itse saan seurattua leffaa sentään edes kuuntelemalla, jos joutuu olemaan selin kankaaseen :grin: Välillä mulla on myös ollut extra aikuisseuralainen mukana ja silloin lasta voidaan vahtia vuorotellen. Tykkään vauvakinossa muuten siitäkin, että samalla voi esim. puhua kännykkään tai kommentoida leffaa kaverille, ei se siellä metakassa ketään häiritse :grin: On kyllä sääli, jos näytökset joudutaan lopettamaan...

 

 

edit. Niin ja kävin pari viikkoa ennen synnytystä katsomassa Inceptionin (K-13) ja ei kyllä silloin tullut mieleenkään, että siitä ois voinut olla jotain haittaa sikiölle...

Edited by forgetmenot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiinnitimme sitä mäiskintäleffaa katsoessamme muiden äitien kanssa huomiota siihen, että melu on nyt liian kova ja ohjelma kohtuuttoman väkivaltainen yleisöön nähden.

 

jos leffa on liian kovalla niin kyllähän siitä nyt kannattaa (ja pitääkin) mennä sanomaan henkilökunnalle joka laittaa äänitaso hiljemmalle. Syksyllä olin katsomassa Apinoiden planeettaa ja siinä alkukohtauksessa kun apinat huusivat niin ääni oli hieman liian kovalla. Joku vauvoista sitä säikähti ja eräs katsoja kävikin sitten pyytämässä ääntä hieman hiljemmalle. Ei se ollut mikään ongelma ja kun kyseessä oli tekstitetty elokuva niin kukaan ei edes kärsinyt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voisikohan tämän ratkaista siten, että vauvakinon "ikäraja" laskettaisiin vaikkapa yhteen vuoteen?

Edited by Muttunen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rautarouva oli aivan mainio vauvakinoleffa

 

Olen erimieltä. Turussa ääni oli liian kovalla (henkilökunta sit yritti säätää sitä, en tiedä mikä siinä mätti) ja pomminräjäytykset esti vauvan nukkumisen = mun katsomisen. Sen sijaan musta Piika-leffa oli hyvä: ei pommeja, mutta ajatusta.

 

Mä katsoin 1-2 pv ennen synnytystä kotona action-leffaa. Vauva potki villinä ja siltä meni yörytmi ihan sekaisin, mutta oli kiva tietää beben olevan vielä elossa. Siinä raskauden loppuvaiheessa kun potkujen määrä tipahti dramaattisesti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musta taa koko aihe on jotenkin tosi omituinen. Tuntuu, etta Suomessa kielletaan ihan kaikkki ihan vaan kieltamisen ilosta. Eli juu, koen hatavarjelun liioitteluna voimakkaasti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0