Sign in to follow this  
Followers 0
Lacrimosa

Kypros / Ayia Napa

12 posts in this topic

OIlaan lähdössä elokuussa Kyprokselle, silloin tytöllä ikää 9kk.. Ois kiva kuulla kokemuksia lasten kanssa matkustamisesta siellä päin! Varattiin All Inclusive -hotelli, yritetään tehdä lomasta mahdollisimman stressitön ja "helppo". Mitä kannattaa huomioida kun matkustaa lapsen kanssa Kyprokselle?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me lähdetään 10 kk vauvan kanssa reilun viikon päästä All inclusive-matkalle Ayia Napaan. Kuulen mielelläni myös kokemuksia ja voin tulla niitä sitten reissun jälkeen kertomaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me oltiin Kyproksella syys-lokakuun vaihteessa ja silloin oli vielä todella kuuma (yli + 30 päivisin). Tuo elokuu on varmasti vielä kuumempi. Viilennettiin silloin 5kk ikäistä vauvaa kastelemalla hattua usein ja se tuntui auttavan. Me oltiin Protaraksessa, joka on Ayia Napan lähellä, mutta pienempi ja rauhallisempi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Missä hotellissa te Citronella olitte? Me (minä, mummo ja lapset 11kk ja 3v) ollaan menossa kesäkuussa Nausicaa beach-hotelliin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me oltiin vuosi sitten kaks viikkoa 11 kk vanhan kanssa tuolla Nausicaa Beach -hotellissa. Tykättiin tosi paljon! Hotellin sijainti on ihan loistava! Meillä ei sisältyny aterioita, mut käytiin yks ilta hotellin seisovassa pöydässä syömässä (oli hyvää ja monipuolista mun mielestä) ja pari kertaa seurattiin iltaohjelmaa (ihan laadukasta, mulla ei sinänsä ole vertailukohtaa). Muutaman kerran osallistuttiin päivän liikuntatuokioihin. Protaras oli musta loistokohde vauvaperheelle ja busseilla pääsi kätevästi ja edullisesti liikkumaan kauemmaskin (me esim. käytiin sellaisessa isommassa tavaratalossa ruokaostoksilla). Vauvanruokaa ja vaippoja sai hyvin ostettua sieltä. Toukokuussa ei ainakaan ollu vielä liian kuuma, vaan tuuli viilensi mukavasti.

 

Tulee ihan ikävä sinne, kun rupee muisteleen. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oon silloin matkan jälkeen kirjoitellut seuraavanlaisia juttuja muistiin:

 

Matkasta (lapsiperhenäkökulmasta)

 

Me vietettiin kaksi ihanaa lomaviikkoa Protaraksessa, Kyproksella. Hotellina oli Nausicaa Beach, joka oli aivan mahtavalla paikalla ja muutenkin mukava.Sää oli koko loman aurinkoinen, vain kahdesti ripsautti pienesti vettä. Tuuli oli välillä aika kova ja viileä. Ilma ei ollut ainakaan tähän aikaan vuodesta kosteaa, eikä kertaakaan tuntunut liian kuumalta, kiitos tuulen. Ötököistäkään ei ollut vaivaa.

 

Turistikausi oli vasta aluillaan, joten ensimmäinen viikko oli varsin rauhallinen, toisella viikolla oli jo selkeästi vilkkaampaa, mutta ei liian.

 

Ihmiset olivat mukavia ja lapseen suhtauduttiin joka paikassa kivasti. Aika voimakasta äitikautta elävälle 11-kuukautiselle tosin oli pieni järkytys, kun ihmiset tulivat joka paikassa lepertelemään ja koskettelemaan. Yleensä kovin aurinkoinen poika kurtisteli kulmiaan epäilevästi aluksi kaikille.

 

Lähes joka paikkaan oli helppo päästä rattailla. Osaan paikallisbusseista pystyi työntämään rattaat sisään, osaan kuski auttoi laittamaan kasatut rattaat alas tavaratilaan. Bussi maksoi 1e/suunta tai 2e/päivä, ja olisikohan ollut 10e/viikko, en muista, kun ei itse käytetty kuin noita päivälippuja. Ayia Napan ja Paralimnin väliset bussit kulkivat 20 minuutin välein näin turistikaudella. Taksit olivat hieman edullisempia kuin Suomessa. Osa takseista ei pitänyt mittareita päällä, vaikka pitäisi ja saattoivat pyytää ylihintaa.

 

Protaras on selvästi turistipaikka, paikalliset ovat vähissä. Bussilla pääsi kuitenkin helposti vähän etäämmälle, jossa näki aidompaa Kyprosta. Bussilla pääsi kätevästi myös isoon tavarataloon Orphanidesiin, josta käytiin ostamassa pojalle lisää purkkiruokaa, vaippoja, hoitopyyhkeitä ja sen sellaista sekä ruokaa aamiaistarpeiksi ja välipaloiksi. Iltaisin käytiin ravintolassa syömässä. Hotellissa olisi ollut myös all inclusive -mahdollisuus, mutta ei sitä ostettu, kun haluttiin käydä eri paikoissa syömässä.

 

Hotelli oli mukavalla niemellä pääkatujen toisessa päässä ja sillä oli viehättävä kivikkoranta sekä kolme laituria kalliorannalta mereen. Läheisimmälle hiekkarannalle oli parisataa metriä. Muutama sata metriä oli pääkadun alkuun, jolla siis oli lukuisia ravintoloita, supermarketteja (matkamuistoja, rantakamaa ja elintarvikkeita), pubeja yms., joten mielestäni sijainti oli ihanteellinen. Hotellialue oli melko laaja ja rauhaisa, siellä oli useita matalia rakennuksia, paljon aurinkovarjoja, aurinkotuoleja, palmuja, nurmea... Kaksi pienehköä uima-allasta sekä pikkuinen osittain katettu lastenallas. Toisessa uima-altaista oli toisinaan aktiviteettejä, kuten vesijumppaa ja vesipalloa. Lisäksi oli järjestetty yhteisiä rantalentopallo ja jalkapallopelejä. Iltaohjelma hotellilla oli myös laadukasta. Hotellilla oli myös vapaasti käytettävä kuntosali (en tosin käynyt) ja day spa (pohjoismaiset hinnat).

 

Meillä oli kaksio, mikä oli mukava, kun oli mahdollisuus jutella ja touhuilla miehen kanssa, vaikka poika nukkui. Aamiaista syötiin yleensä parvekkeella, kun silloin siihen ei vielä paistanut suora aurinko. Huone siivottiin 5 kertaa viikossa ja siihen kuului tiskaus. Joka päivä haettiin roskat (Kyproksella on ahtaat viemäriputkistot, joten paperia ei saa heittää pönttöön).

 

Me vietiin Suomesta pojalle purkkiruokaa liha/kalaruokia 15 purkkia, viljaisia hedelmävälipaloja 8 purkkia, marjasosetta 6 purkkia, vauvajugurttia 8 purkkia sekä paketti kaurapuurohiutaleita ja maissinaksuja. Samoin mukana oli paketti vaippoja. Vaikka poika on kaikkiruokainen ja hyvä syömään, halusin varmuuden vuoksi ottaa jokaiselle päivälle yhden tutun ruoan. Painoihan noi kaikki mennessä aika tavalla, mutta olipa sitten tilaa tuliaisille wink.gif

Paikan päällä purkkiruokien valikoima oli tosi pieni, mutta riittävä kuitenkin. Kaupoissa oli Pampersia ja siellä isossa tavaratalossa myös Liberoa. Hinnat vaan oli kaikissa Suomea kalliimmat, joten siksikin oli ihan kiva, että osa tuotiin kotoa. Vaipoissa toki olis ollut jotain paikallisia (tai ainakin mulle tuntemattomia) merkkejä, jotka olis ollu edullisempia, mut päädyttiin tuttuun Liberoon, kun sitä kerran oli. Eipä ainakaan tarvinnut manata sopimattomuutta.

 

Lisäksi poika söi paikallista leipää, hedelmiä, mansikoita, kasviksia ja maisteli jonkin verran meidän lautasilta ravintolassa. Jäätelöä sai myös lähes aina, kun itsekin syötiin (muutamia lusikallisia kerrallaan).

 

Ravintoloissa oli hyvin syöttötuoleja, lisäksi meillä oli itsellä Sack'n'Seat mukana, joka toimi hyvin. Käytettiin sitä pääasiassa hotellilla.

 

 

Palvelut olivat jonkin verran edullisempia kuin Suomessa, kävin itse laitattamassa geelikynnet, mikä maksoi 45e. Myös kampaamohinnat olivat alhaisemmat.

 

Pojan matka-apteekkiin olin varannut särkylääketabletteja, jotka saa liuotettua pieneen määrään nestettä. Olivat siis helppoja ja kevyitä kuljettaa, mutta myös helppoja antaa lapselle. Pamol F oli niiden nimi. Apteekista oli hankkinut myös vauvalle sopivaa aurinkovoidetta (suojakerroin 25, ei sisällä kemiallisia suoja-aineita, vaan toimii mekaanisesti), sekä Gefilustippoja, joissa oli D-vitamiini mukana, eikä tarvinnut säilyttää jääkaapissa (vaikka meillä sellainen huoneessa olikin). Ripulia varten oli lääkettä mukana myös, puhdistuainetta ja laastaria sekä Otrivin-nenäsuihketta siltä varalta, että olisi tukkoinen nenä lentopäivinä. Nasolinissa on nostettu ikärajoja, joten Otrivin oli ainoa, jossa ikäraja oli 1-vuotiaasta ylöspäin ja poikahan on melkein sen. Vieläköhän oli jotain? Ai niin, ainakin nenä-Friida ja suolatipat oli.

 

Muuta ei onneksi tarvittu kuin ekana iltana hammaskipuun särkylääke ja sit päivittäin tietty ne maitohappobakteerit+d-vitamiini.

 

Mulla on aine/ammattijärjestön kautta matkavakuutus, joka kattaa myös pojan. Lisäksi haettiin hänelle Eurooppalainen sairaanhoitokortti, joka siis oikeuttaa saamaan samat sairaanhoitopalvelut kuin paikallisetkin saavat.

 

Olin ostanut kolme settiä uv-asuja pojalle, jonkin verran pidettiin vaaleita pitkähihaisia ja välillä uskaltauduttiin pitämään ihan lyhythihaisiakin, vähän sen mukaan missä liikuttiin ja kuinka paljon oli tiedossa suoraa aurinkoa. Niskansuojaava hattu ja aurinkolasit oli myös. Yritettiin pitää poika pääasiassa varjossa. Uimavedet olivat vielä suht vilpoisia, n. 20-asteisia, mutta poika viihtyi silti rantavedessä leikkimässä niin kauan, että hampaat kalisivat...

 

Meillä oli siis omat matkarattaat, Manduca ja kantopussi mukana. Kantovälineet olivat kyllä ihan parhaat lentokentällä sekä bussissa liikkuessa. Pojalle kun ei yleensä ollut istuinta, tuntui musta turvallisemmalta, että oli jollain kiinnitettynä muhun. Taksissa laitettiin yleensä vaan keskivöihin. Eihän se oikein muuta estä kuin, ettei lennä holtittomasti, mutta kai se tyhjää parempi kuitenkin oli.

 

Hotellissa muuten lattiat olivat likaiset, vaikka ne viidesti viikossa pestiinkin ja konttaavan lapsen housunpolvet olivat heti likaiset... Ärsytti itseäkin, kun jalkapohjat oli hetkessä ihan mustat, eikä koko ajan tehnyt mieli kulkea kengät jalassa. Mut minkäs sille voi, kun hiekkapölyä tuulen mukana tulee ja tietty omissa jaloissa kulkeutuu myös.

 

Mitähän vielä?

 

Me ei käyty järjestetyillä retkillä lainkaan, veneretki oli suunnitelmissa, mutta ei sattunut osumaan aikataulut yhteen. Käveltiin itse pitkin kaupunkia, kuljettiin bussilla ja taksilla. Välillä vietettiin lokoilupäivä hotellilla. Hotellilla oli pieni kirjasto, josta sai lainata altaalle lukemista, joten tuli itsekin luettua muutama hömppäharlekiini biggrin.gif Olis siellä muutakin ollut, mut hömppä tuntui ihan sopivalta.

 

Ihanaa ja virkistävää oli, ne muutamat lisäpäivät (jos selllaisia olis ollut) olisin käyttänyt siihen veneretkeen, retkeen vuorille ja vielä yhteen rentouttavaan lokoilupäivään rannalla ja hotellilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siellä oli kyllä muutama sellainen liike joka käsittääkseni vuokrasi erilaisia välineitä, mm. sittereitä, turvaistuimia jne. Että jos ois oikein paljon ajellut vaikka vuokra-autolla, ois voinu istuimenkin vuokrata.

 

Mä oisin tykänny käydä vähän tutkimassa saarta vuokra-autolla, mut mies ei ollut innokas ajamaan vasemmanpuoleisessa liikenteessä - ja mä vielä vähemmän.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos Chandalina! Olisiko Citronellalla tai Kuunliljalla vielä lisättävää? :girl_smile:

 

Mies juuri soitti että oli varannut matkan lokakuun alkuun ja hotellina on juurikin tuo Nausicaa beach Finnmatkojen kautta!

 

Mukaan lähtee tasan 4v, 2v8kk sekä 4kk lapset, vilinää siis riittää :gmake:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suosittelen Nausicaa kanssa lämpimästi, meillä oli tosi hyvä reissu :D vauvanruoat kannattaa ottaa omat mukaan, korviketta ei ole kuin jauhemaista (mutta ihan nania kyllä) , purkkivalikoima tosi suppea ja sikakallista. Meillä oli all inclusive ja suosittelen sitä, lapsille oli oma buffa ja joka ruoalla löytyi vaikka mitä syötävää. Jätskiä sai itse kauhoa uima-altaan baarista ja pelkät vedet olisi maksaneet jo maltaita muista juomista puhumattakaan. Vaippoja oli hyvin myynnissä mutta kalliita, kävelyetäisyydellä kyllä Lidl ja siellä halpoja vaippoja. Tyttö viihtyi tosi hyvin bamseklubissa, eli sitä suosittelen yli 3v lapsille. Meillä oli kaksio merinäköalalla ja maaterassilla, pääsi suoraan rattailla sisälle ja nukuttaminen oli helppoa kun oli toinenkin huone. Huoneessa jääkaappi, hella ja mikro eli vauvanruokien lämmitys helppoa, olimme myös ottaneet syöttötuolin valmiiksi huoneeseen. Ravintolassa oli kanssa paljon syöttiksiä. Hotellista saa rattaita vuokralle, olisiko olleet 20€ viikko, olivat sellaiset matkarattaat kuomulla ja menivät makuuasentoon eli 6 kk ->. Vastaanotossa käy joka päivä lääkäri klo 11 eli sairastumisiakaan ei tarvitse stressata. Lapsilleoli ohjelmaa, joka päivä oli pellet viihdyttämässä allasalueella ja bamseparaati hahmoineen. Uimaleluja ym sai tosi halvalla hotellin minimarketista, mikä muutenkin oli ihan ok hintainen ja yllättävän iso, alepa-tasoa. Ostoksille ei lasten kanssa kannata lähteä fig tree bayta kauemmas, eli hotellilta pääse suoraan rantaa seuraamalla isolle rannalle ja siitä kun menee ylöspäin tulee isot ostoskadut. Jos menee aquariumiin kannattaa ottaa taksi kun on koko perhe mukana, bussilla meno oli toooosi tuskaista, ei kannata säästää siinä kohtaa muutamaa euroa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos Chandalina ja Kuunlilja kokemuksista! Meillä on vajaa kuukauden päästä lähtö ja innolla jo odotellaan.. :) Uskaltaakohan muuten tuollaselle 9kk ikäiselle muksulle antaa maistettavaksi noita paikallisia juttuja, hedelmiä ja muuta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidänkin perhe on nyt nähnyt ja kokenut Kyproksen Protaraksen ja minäkin voin kyllä suositella! Aivan ihanteellinen paikka lapsiperheelle! Lokakuun ekalla viikolla oli +32 ja merivesi +27 :give_heart:

 

Majotuimme myöskin Nausicaa Beach hotellissa, kolmio aamupalalla. Aamupalan jälkeen köllöteltiin viereisellä hienohiekkaisella rannalla jossa lapset todella viihtyivät. Itse koin rannan myös helpommaksi koska siellä jokainen vanhempi vahti omia lapsiaan. Uskokaan vaan niin altaalla osa pienistäkin lapsista oli keskenään kun vanhemmat lukivat kirjaa tms. :o Hotellin allasalue oli kyllä muuten kiva! Parina päivänä oltiin isompien lasten (4v ja 2,5v) kanssa polkuveneellä ja kun me vanhemmat menimme vetovarjon kyytiin, pääsivät lapset pappan kanssa sen vetävän moottoriveneen kyytiin samalla hinnalla.

 

Meillä oli vauvalle omat tuttelit ja vaipat mukana, kiinteitä tuo ei vielä syö. Hotellin marketissa oli vaippoja ja soseita tosiaan saatavilla... pikkupaketti Pamperseja 22e ja omena-päärynä sose 1,75e pieni purkki :o Läheisessä (n.300m) marketissa ne samat pampersit olikin sitten vain 9e. Isommille namit/keksit ym olivat myöskin aika hintavia mutta muuten hinnat olivat aika Suomen kaltaiset.

 

Mekin vierailimme Ocean Aquariumissa. Isovanhemmat jäivät vauvan kanssa hotellille ja olimme miehen kanssa isompien poikien kanssa. Menimme bussilla ja sujui oikein hyvin ilman rattaita. Bussi oli jopa modernimpi kuin osa Suomen busseista ja ilmastoitu. Lapset pääsivät ilmaiseksi ja vanhemmilta maksoi 1e/suunta/aikuinen. Eläinpuisto oli siisti mutta loppujen lopuksi aika pieni. Tai sitten se vain tuntui kun meidän lapset eivät niin innostuneet ja kiirehtivät puiston läpi :blush: Itse pidin kovasti, oli värikkäitä kaloja, papukaijoja, krokotiilejä ym. Pingviinit olivat ehdottomasti ihanimmat :girl_pinkglassesf: Hinta puistoon oli mielestäni aika kova 13e/aik ja 7e/lapsi.

 

Lapsille ei oikein iltasin eikä päivisinkään ruoka maistunut kun oli niin lämmintä. Mukavia ruokapaikkoja joissa oli kunnolliset leikkipaikat oli pääkadulla ainakin Diva sekä Paladela. Vähän syrjässä pääkadulta oli Poseidonia. Lapset elivät sen viikon lähinnä omena-tuoremehulla koska eivät hiilihappojuomista välitä. Pääkadulla oli myös ihania jäätelöbaareja joista sai itsetehtyjä jäätelöitä mm. kinder- ja kinder bueno white- jäätelöä!

 

Aurinkorasvasta lapset vetivät joka ainoa päivä siepit joten onneksi oli alemyynnistä vielä viimetipassa ennen matkaa ostanut uv-paidat. Nyt piti siis rasvata vain kasvot, niska, käsivarret ja jalat. Kumpikaan isommista ei palanut kun aamusta laitettiin kerran 50-aurinkorasvaa ja ne paidat. Pienin herra köllötteli vaippasiltaan aurinkovarjon alla vanhan lakanan päällä.

 

Joka paikkaan pääsi rattailla, oli tasaista ja liuskoja hyvin. Ostettavaa ei juuri löytynyt mutta aurinkoa sieltä tultiinkin hakemaan.

 

Kyproksen lentokenttäkin yllätti positiivisesti, oli oikein siisti, moderni ja monipuolinen!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onkos uusia kokemuksia lasten kanssa Kyproksella matkustamisesta? Onko kukaan ollut Pafoksessa ja osaako suositella sieltä päin mukavia lapsikohteita ja tekemistä? Ollaaan menossa syyskuussa 2,5v ja 6kk lasten kanssa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0