Sign in to follow this  
Followers 0
Dominicana

Päikkärit

117 posts in this topic

Aloitin nyt ihan uuden ketjun kun noissa muissa uniketjuissa keskitytään lähinnä yöuniin...

 

Meillä on päiväunien kanssa ongelma kun poika ei juurikaan nuku päivällä. Tänäänkin poika heräsi aamulla kahdeksan hujakoilla, nukkui noin puoli tuntia 10.30-11 oli hereillä noin kello 14 asti, nukkui taas noin puoli tuntia ja edelleenkään ei ole unesta tietoa. Todennäköisesti torkahtaa taas hetkeksi kun kohta syödään ja ei sitten nukukaan ennen yöunia ja yöunille mennään yleensä siinä yhdeksän aikaan illalla.

 

Toisin sanoen meidän pojan päiväunet kaikenkaikkiaan on vain noin puolitoista tuntia päivässä ohmy.gif eli ihan liian vähän... Nyt olisi siis hyvät neuvot kalliit. Miten saada poika päikkäreille? Tai millä pidentää noita unia? Ja eroa ei siis ole nukutanko sisällä vai ulkona, lopputulos on sama.

 

Yöunien kanssa ei sen sijaan ole ongelmia. Poika nukahtaa usein itsekseen pinnasänkyyn, eka unipätkä on noin 4-5 tuntia ja sen jälkeen parin kolmen tunnin välein herää syömään, mutta nukahtaa aina samantien syötyään, kunnes kahdeksan aikaan herää ihan kokonaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko poika suht hyväntuulinen ja virkeä? Oon huomannut, että lapsen päiväunisysteemikin menee niin vaiheittain, juuri kun ehdit tottua yhteen, alkaa toinen. Meilläkin tytön unet muuttuu lähes viikottain. 4kk iässä jäi kolmannet unet pois ja molemmat jäljelle jääneet unet siirtyi ulos. Sillon likka heräili tarkalleen 45min päästä, mutta nopeella hytkytyksellä sai nukhataan uudestaan 45minuutiks. Omassa sängyssä tää ei onnistunu, eli vaunu-unet oli senkin takia must. 6kk tienoilla tyttö nukkui hetken niin, että veti sen 1½h x2 heräilemättä, jonka jälkeen tuli sellainen vaihe, että unet oli 30-45min x2. Tälläkin tuntui pärjäävän, mut mun omaa aikaa ajatellen oli aika surkeen lyhyet... mutta onneks nyt taas tuntuu palaavan tohon 1½h-menoon, ekat unet n. 11:30, tokat viim. 17.

 

Muoks. Pointti siis oli, että tuskin voit asialle itse mitään tehdä, rytmi varmasti muuttuu jossain vaiheessa ja lapsi ottaa unta sen minkä tarvitsee. Meidän tyttö on aina ollut hyvä yönukkuja, joten en oo huolestunut lyhyehköistä päiväunista. Mulle on ihan vieras asia, että jotkut vauvat nukkuu yli 2h päikkäreitä :)

Edited by Kaisu_

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin tuo päikkärirytmi on muuttunut jatkuvasti. Juuri tuossa 3kk iässä jäbä veteli ainoastaan tollaisia max 30-40min unia. Sitten siirryttiin vaiheeseen, että unet kestivät tunnin verran ja nyt 7-kuisena otetaan kerran 1,5-2 tunnin päket ruoan jälkeen ja noin tunnin päket 16-17 aikaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä meidän poika useimmiten on hereillä ollessaan iloinen ja virkeä eli ilmeisesti sitten nuo lyhyetkin unet auttavat...

Meillä ei tällä hetkellä vaununukutus parvekkeella oikein onnistu jos on yhtään aurinkoisempi päivä, vaunuissa kun tulee ihan liian kuuma. Eli olenkin lähtenyt pojan kanssa usein kävelylle päiväuniaikaan. Ongelma vaan on siinä että kun poitsu sitten herää vaunuissa, niin minkäänlainen hyssyttely ei saa poikaa jatkamaan unia vaan vaunuista on päästävä pois...

 

Sitten jatko kysymys :)

Oletteko yrittäneet nukuttaa päikkäreille suunnilleen samoihin aikoihin joka päivä vai seuraatteko milloin vauva on väsynyt ja laitatte sitten vauvan nukkumaan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekat päikyt meillä on melkeempä aina samaan aikaan, mutta toisille päikyille poika menee vaihtelevasti. Aina tietenkin väsymyksen mukaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän vauvat on myös 3 kk ja risat. Ennen he nukkuivat aamuisin n. klo 8-9 asti ja söivät silloin "aamupalansa" . Ekat päikkärit tulivat sitten n. klo 12-13 maissa ja kestivät n.3-4 tuntia. Nyt kuitenkin on havaittavissa selkeästi muutosta virkeyden suhteen... Aamulla ei uni maistu oikein enää klo 7-8 jälkeen, mutta on yritetty nukuttaa vielä hetki. Sitten herätään n. klo 10 maissa ja syödään (annos on vähän mitä sattuu vauvalle maistumaan), leikitään ja torkahdellaan tuonne klo 13 saakka, jolloin alkaa pikkuhiljaa olla taas nälkä. Unille päästään n. klo 14 aikoihin (esim. näin tänään, mutta tyttö tosin ei suostunut syömään rinnan jälkeen enää pullosta, joten päikkärit saattavat jäädä todella lyhyiksi...).

 

Todella sekavaa sepustusta, mutta pointtini on siis se, että olisiko tässä 3-4 kk:n iässä tapahtumassa vauvan elämässä jotain "mullistavaa" (esim. käsien löytyminen, jokeltelun alkaminen, näön kehittyminen tarkemmaksi jne.), että se häiritsisi nukkumisrytmiä?

 

Ongelmana meillä on näissä päiväunissa ja niiden epäsäännöllisyydessä (siis että mihin aikaan ja kuinka pitkään nukutaan) se, että vauvoja on kaksi ja heillä olisi hyvä pitää edes jonkilaista rytmiä yllä, sillä hoitaminen on sen verran rankkaa (ts. kaksinkertainen työmäärä). Etenkin jos vauvoilla alkaa nälkä tulla eri aikaan ja unetkin maistuvat miten sattuun, niin kohta olen heidän kanssaan totaalisen pulassa! :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tyttö on pian 7kk, ja nukkuu kolmet päikkärit. Voi kuulostaa paljolta, mutta ei todellakaan ole. Pisimmät päikkärit kestävät max 1h. Tyttö herää aamulla 05.00 pirteänä, mutta kestää vain 2h ja on tosiväsy ja äreä. Yöt on aina olleet rankkoja ja pätkittäisiä, siksikin varmaan väsyttää. Pienempänä otti 4x 1/2h päikkärit.

 

Ekat päikkärit siis vähän jälkeen 08 aamulla. Seuraavat klo.12, vikat 15-16 aikaan ja menee yöunille klo. 19 ja herää siis 05.00. Hieman vaikea on rytmi mutta se on vaan pakko nieleskellä. Moni on sanonut että ei saa nukuttaa päivällä liian monia päikkäreitä, eihän se sitten nuku yöllä. Noh, kaikki on kokeiltu ja sillä ei ole mitään vaikutusta. Herkkäunisuus on varmaan syynä noihin heräämisiin; samoin se ettei tyttö pysty nukkumaan unisyklien yli.

 

Muoks. Vastaus Dominicanalle, kyllä me pyritään nukuttamaan aina samoihin aikoihin, samoin ruokailuajat on vakiot. Tämä on yksi unikoulun perusperiaatteista ja tällaiselle paljon heräilevälle ja levottomalle lapselle oikeasti ainoa toimiva keino ollut... Kyllä meilläkin on parantunut jonkin verran sekä yöt että päivät heti kun alettiin näin toimia. Se vaan. että nyt kun tyttö on vielä pieni niin kaikenlaiset menot pitää vaan raakata kylmästi listalta jos ne ei sovi meidän tytön uniaikoihin. Ja ennenkuin joku sanoo että onpas hölmöä jättää kaikki menot niin toteanpa että kyllä, meillä tämä oli ainoa keino edes hieman parantaa unia ja niiden laatua/pituutta...

Edited by Neiti.Aurinko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä nukutaan kahdet päikkärit.

Rytmi on suunnilleen aina sama päivisin ja aamulla poika kestää virkeänä maks. kaks tuntia ja sit 10.00 aikoihin nukkumaan. Iltapäivän päikkäri aika saattaa pikkasen heittää eli joku 14.00 alkaa toiset.

 

Meillä on rytmit pikkasen vaihdellu kuukausien myötä ja niihin ei ole voinut juurikaan vaikuttaa ainakaan meillä.

 

Mä koitan kanssa rytmin pitää vakiona, ni koko setti toimii parhaiten ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä pähkäilen, että pitäisikö poika 2kk herättää päikkäreiltä vai antaa nukkua niin pitkään kuin nukuttaa?

 

Meillä siis ollut nyt sellainen rytmi, että 20.30-21 käy yöunille, syö 2-3 kertaa, herätys aamulla 8.30-9...

Poikanen jaksaa valvoa noin tunnin ja sitten parvekkeelle nukkumaan ja nukkuisi yli 3h, mutta nyt oon herättänyt siinä 3 tunnin päästä.

Sitten jaksaa valvoa taas sen 30 min-1 h ja taas ulos. Siellä tosin ei nuku tuntia pidempää. Noilta kun sitten herää, on kello jotain 14-16 välillä ja sitten alkaakin jo iltakänttyily eikä suostu oikein torkkumaan edes sylissä. <_<

 

Mitä siis teidän kokemukset kertoo yli 3 h päikkäreistä? Onko yöunista pois?

Jotenkin pelottaa antaa nukkua nyt niin pitkää, jos vaikka sotkee nuo yöunet, mutta toisaalta jos sitten helpottaisi noita iltavänttyjä. :mellow:

 

What to do, what to do?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Nyt kuulostaisi siltä, että teidän yöunet on kuitenkin hyvät ja pitkään nukkuu myös joten mun mielestä silloin ei oo huolta. Meillä oli 4kk ikään sellaista että tyttö herättyään meni tunnin päästä unille. Meillä tämä johtui ihan varmasti aikaisesta herätyksestäkin(05-06) mutta enivei... Iltäkänttyily on mun mielestä normaalia; meillä ollaan megakänttyjä mitä lähemmäs mennään uniaikaa. Sepä voikin olla, että teillä kestää tuota vaihetta tietyn aikaa ja parin-kolmen kk:n kuluttua tilanne on aivan toinen... Meillä vasta 6kk iässä tyttö jaksoi olla hereillä yli 2 h kerrallaan. Tiedän montakin vauvaa jotka nukkuvat päivällä pitkiä unia mutta ei vaikuta yöuniin. Sanoisin, että aikas hyvät unenlahjat teillä... OT, mites masuvaivat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Joo, tässä on nyt reilun viikon ajan nukkumaan käymisestä tullut pienelle miehelle vaikeeta.

Ennen nukahti suurinpiirtein samantien kun johonkin vaakatasossa laski, mutta nyt itketään aina ennen unille menoa.

Nuo ekat päikkärit vaunuihin menee kaikista pienillä itkuilla, sitten toiset itkettää jo vähän enemmän ja iltaa kohden känttyillään sitten vielä enemmän. Huoh.

Maha tosiaan illalla vaivaa jonkin verran, ainakin pojan peppu rupsuttaa kovasti ja masu murisee. Tuntuu myös siltä, että poikanen alkaa tankata yötä varten jo tuossa klo 15 maissa. Sen jälkeen nälkä on jo parin tunnin välein, kun muutoin syödään n. 3-4 h välein.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noose, kaikki kuulostaa tutulta; masuvaivoja myöten! Meillä alkoivat myös hurjat iltahuudot about 1 1/2kk ikäisenä. Ne kestivät tuonne 4kk ikään. Se on vaan jokin vaihe; vauvojen henkimaailman asioita niinkuin joku fiksu on sanonut... Poikahan kasvaa ja virkistyy jatkuvasti ja ainakin meidän tytöllä vanhemmiten nukkumaankäyminen on ollut vaan vaikeampaa ja vaikeampaa. Muista kokeilla tätä: Älä nukuta missään nimessä syliin koska lapsen pitäisi nukahtaa sinne mistä myös herää. Tämä voi vaikuttaa uniin ja uudelleennukahtamiseen. (Teillä tosin unet on hyviä).Meillä oli aika, jolloin tyttö huusi ennen nukahtamistaan (sekä sängyssä että sylissä) eli nukutettiin sitten syliin. Sitten yhtäkkiä ihan mystisesti kun taas koetettiin sänkyyn nukuttamista niin ei enää huutanutkaan. Ikää tuolloin jtn 4kk. Päivällä oli unille meno jossain váiheessa mahdollista ainoastaan ulos; nyt ei nuku enää vaunuissa kuin lenkin aikana. Tiedä häntä mistä johtuu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ei, syliin ei nukuteta, rauhoitetaan vain ja sitten vauva sänkyyn/vaunuihin niin, että tietää minne nukahtaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin tyttö nyt 7kk ja kahdet päikkärit; herää 07, nukkumaan n. 9, nukkuu ehkä tunnin-puolitoista. Toisille päikkäreille sen mukaan, miten ekat on menny ja kestäny, välipalan jälkeen joskus 13-14.30 ja siinä nukkuu n. 1,5-2,5h. Ja ulkona nukkuu taas pitkästä aikaa (välissä oli vaunuprotestikausi). Nukkumaan menee illalla n. 21.

 

Tämä siis tällä viikolla, ens viikolla jotain muuta. :rolleyes:

 

Ja mekin ollaan alettu pitää rytmistä huolta unikoulun myötä. Eli koitetaan ajoittaa samoihin aikoihin joka päivä päikkärit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on päiväunet viimeisen kahden kuukauden aikana vaihdelleet tosi paljon. Tai siis unet alkoivat vähetä kaksi kuukautta sitten radikaalisti. Yöunet heräämisineen ovat olleet pitkään aika vakiot, 11-12 h, mutta päiväunia tyttö nukkuu nykyään 1h - 2,5 h päivässä. Yleensä ekat unet ovat n. 2-2,5 h heräämisestä ja pituudeltaan 40 min - 1 h 30 min, vajaa kuukausi sitten vielä 1h 30min - 2h 30 min. Toiset unet ovat sitten n. 3 h heräämisestä ja pituudeltaan 40 min. Jos ekat unet ovat olleet 40 min, päivään mahtuu usein (ei aina) vielä kolmannet 40 min unet. 40 minuutista tuli maaginen juuri tuolloin kaksi kuukautta sitten eli typy alkoi havahtua unilta aina 40 minuuttia nukuttuaan. Aluksi tytön sai nukahtamaan uudelleen muttei enää.

 

Uniajoista yritetään pitää kiinni mutta turhaan. Edes päivinä, jolloin ekat unet ovat samanpituiset, ei tokien unien ajoittaminen välttämättä toimi eli yhden päivän hyvä rytmi ei enää onnistukaan seuraavana päivänä. 3kk - 6kk iässä päivät vielä muistuttivat toisiaan mutteivät enää.

 

Tänään meillä alkoi unikoulu ja toivommekin, että se helpottaisi päivärytmin pitämistä vakiona. Toisaalta selkeää päivärytmiä pidetään unikoulun edellytyksenä, joten katsotaan, mitä tästä tulee...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän vajaa 5kk ikäisen pojan päiväunet ovat lähestulkoon samaan aikaan aina, mutta kesto vaihtelee. Yleensä nukkuu 10-10.40 iltapäivällä 13-14.30 ja illalla 18-18.40. Joskus yllättää ja nukkuukin jopa kolmen tunnin päiväunet iltapäivällä. Jos ollaan liikenteessä ja laitan kantoliinaan niin silloin nukkuu pidemmät unet mihin aikaan tahansa. Yöunet nukkuu 21.30- 7.30.

 

Meillä tarkka rytmi on auttanut unissa paljon. Esikoinen nukkui koska sattuu ja unet jäivät aina lyhyiksi. Nyt on helpompi pitää rytmistä kiinni, kun esikoisella täytyy pitää päivärytmiä yllä kuitenkin. Ennen yritin kuullostella väsymyksen mukaan noita unia, mutta silloin nukkui sitten huonommin, kun välillä meni ihan ylisäsymyksen puolelle ja välillä taas poika oli ihan pirteä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Meillä on vähän sama juttu eli että nukkumaan vaan samaan aikaan niin uni tulee suht.hyvin. Tänään käytiin päiväseltään Ikeassa ja takastulomatkalla oli täys työ pitää tyttöä hereillä. tiedettiin ettei tyttö nukahda enää kotona unille jos nukahtaa autoon. Ei auttanut äidin temput, laulut ja huidonta. Tyttö nukahti ja nukkui n. 15 min. autossa- Seurauksena päikkäreiden poisjäänti ja äreä ja pahantuulinen tyttö :huh: Äsken nukahti vasta- normaalisti vajaan tunnin päästä alkaisi kolmannet päikkärit jotka tänään siis jäävät pois. Veikkaan myös että nämä unet eivät kauan kestä; yleensä jos unta ei ole saatu päiväsaikaan tarpeeksi niin ei se yökään ole kovin rauhallinen...

Edited by Neiti.Aurinko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän neiti kohta 7 kk on tällä hetkellä sitä mieltä, että päivällä nukkuminen on yliarvostettua. Kahdet päikkärit ottaa, molemmat kestoltaan 30 - 45 min. Ekat joskus vähän ennen puolta päivää, toiset kolmen aikaan.

 

Alkuun neitonen nukku kolmia päiväunia, joista keskimmäiset oli reilut kolmetuntiset, vikat semmosen 30 min mittaset alkuillasta. Jossain vaiheessa se tipautti kolmannet päiväunet pois ja iltaunille meno aikaistui.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eli minkä ikäisenä lapselle riittää vain yhdet päiväunet? Meillä nyt 9 kk:n ikäinen tyttö ja tuntuu, että kaksilla unilla yöunet siirtyy jo ysin korville ja aamulla herätään pirteänä ennen seiskaa. Eikös pikkusten olisi hyvä nukkua n. 12 tuntia yössä?

 

Muitakin aiheeseen liittyviä kommentteja kaivataan :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se on niin lapsi kohtaista. Meillä taidettiin nukkua vielä 8-9kk ikäisenä kolmet päikkärit. Nyt vuoden tienoilla ollaan siirytty yksiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Se on niin lapsi kohtaista.

 

Samaa mieltä! Meidän poika siirtyi vasta ihan hiljattain yksiin päiväuniin. Nukkui siis kahdet päiväunet vielä 1v 2kk ikäisenäkin. Ja nykyäänkin ne yhdet päiväunet on helposti kestoltaan 3 tuntia. Ja yöllä nukkuu 11-12 tuntia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän 11kk vauva nukkuu kahdet päiväunet, toiset 8.30-9.30(10) ja toiset alkaa 12-14, kestävät myöskin tunnin-puolitoista. Yöunille alkaa klo 19-19.30 ja unta riittää useimmiten jonnekin 6.30 tienoille. Sillon kun nukku kolmet päikkärit niin iltaunet veny ysiin saakka ja silti aamulla ei nukuttu kuutta pidempään, joten aikasempi nukkumaanmeno tuntuu takaavan paremmat ja pidemmät unet. Tuntuu kyllä tarviivan nuo kahet päikkärit vielä ihan selkeesti..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä nukuttiin 9-kuisena vielä kolmet päikkärit. Pikku hiljaa siitä kyllä siirryttiin kaksiin uniin ja niitä nukuttiin yli vuosikkaaksi. Yksillä päiväunilla on oltu nyt varmaan nelisen kuukautta ja nyt yöunta riittää 12 h vuorokaudessa. Aiemmin yöunet oli pari tuntia lyhyempiä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on kuopus nukkunut n. 9kk iästä vain yhdet päikkärit, mutta joskus saattaa illalla nukahtaa hetkeksi. Esikoinen nukkui kaksia päikkäreitä vielä yli vuoden iässä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Missä vaiheessa vauvanne ovat alkaneet siirtyä kaksiin päikkäreihin? Jostain mulle on jäänyt tällainen mielikuva, että vauvat tykkäis nukkua juuri kahdet päiväunet päivän aikana ja ne olis kestoltaan sellaisia 1-3 tuntia...

 

Omat pikkuiset on nyt 4 kk ikäisiä ja viime aikoina on alkanut olla semmoista hulinaa, että päiväunet, jotka he normaalisti ovat nukkuneet n. klo 13.30-16.30 (vaihtelevasti 2,5-4 tunnin pituiset päikkärit), ovat ns. jäämässä pois. Eli uni ei maistu ja muutenkin vähän väliä torkahdellaan minne sattuun! Meillä on ollut kyllä selkeä rytmi alusta asti eli aamulla on herätty n. 9 maissa, minitorkut on otettu n.11 maissa aamupäivällä (0,5 tuntia), sitten on nukuttu nuo isommat päikkärit ja taas illalla torkahdettu n. 19 maissa (0,5-1 tuntia). Nyt siis näyttää siltä, että tuo rytmi olis mennyt "rikki" ja jotain uutta olis hakusessa?! :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0