Posted August 14, 2011 (edited) · Report post Sarjassamme hankalat kysymykset: eihän kivipiiran (eli linnun lihasmaha) syömisessä ole mitään estettä raskaana? (Ei siinä ainakaan ravintoarvollisesti pitäisi olla ongelmia, kunhan ei joka päivä syö.) Nimim. just vedin naamaani ja vot kun oli hyvää. Edited August 14, 2011 by Chiamaka Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 14, 2011 · Report post Anoppi toi graavattua poronlihaa tullessaan Lapista. Näyttäisi tulleen jostain lihatiskiltä, ei siis ole vakuumipakattua. En varmaan tästä huolimattakaan saa tuota ihanuutta syödä? Maistoin kyllä vähän, vaikkei varmaan olisi saanut . Määrittele graavattu poronliha? Asun siis täällä pohjoisessa juurikin ja itse oon syönyt surutta ihan kaikkea poroa, myös esim. kylmäsavua. Mutta nyt siis en vaan tajua mitä meinaat graavatulla, siis suolalihaa vai kuivalihaa vai mitähä? Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 14, 2011 (edited) · Report post ^Siis en mä näistä porojutuista niin tiedä, mutta tosi suolaista se ainakin oli . Saattoi se ehkä olla jotain kylmäsavustettuakin tai sitten vaan jotenkin suolattua, kuitenkin semmoista raa'an lihan ja kielletyn näköistä. Edited August 14, 2011 by aamuaurinko Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 15, 2011 · Report post Täällä vaihtelee ihan päivittäin., mitä tuo loinen suostuu vastaan ottamaan. Joinain päivinä tökkii kaikki muu paitsi irtokarkit, joinain päivinä kelpaa mikä vaan. Selvästi on hankala tapaus tuloillaan Kahvi ei maistu enää ollenkaan. Alkoholin toki jätin heti plussattuani ja kävin kaupassa ostamassa alkoholittomia versioita oluista ja siidereistä, mutta tällä hetkellä ällöttävät nekin. Pelkkä oluen haju meinaa laittaa oksentamaan. Ruuista kana ei mene alas ollenkaan, mikä on mielestäni jotenkin erikoista. Kaupan pakastepizzat uppoavat parhaiten, samoin kotona tehty makaroonilaatikko. Pääasiassa jo pelkkä ruuan valmistaminen aiheuttaa kuvotusta. Ruokahalu on huomattavasti parempi, jos pääsen "valmiiseen pöytään" (esim. työpaikalla). Jostain syystä mies ei ole ottanut hienovaraisia vihjailujani kovin tosissaan eikä vaivaudu kokkailemaan Fetasalaattia tekisi kovasti mieli, mutta en ole uskaltanut sitä syödä. Joku täällä kyllä antoi hyvän vihjeen, että käyttää sen fetan uunissa ja laittaa sitten salaattiin. Täytyy kokeilla joskus, kun jaksan vaivautua. En ole koskaan kauheasti miettinyt, mitä suuhuni laitan ja nyt, kun pitää tarkkailla kiellettyjä aineita, niin on ilo koko syömisestä kadonnut kokonaan Tällä hetkellä mennään siis sillä, mitä milloinkin tuntuu kurkusta parhaiten alas menevän. Katsotaan, millaiseksi tilanne muuttuu, jos/kun tämä kuvotus vähän hellittää. Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 15, 2011 · Report post ^Siis en mä näistä porojutuista niin tiedä, mutta tosi suolaista se ainakin oli . Saattoi se ehkä olla jotain kylmäsavustettuakin tai sitten vaan jotenkin suolattua, kuitenkin semmoista raa'an lihan ja kielletyn näköistä. Tällä selityksellä väittäisin kylmäsavuksi Se on siis vähän semmoista raa'an näköistä ja monesti tosi suolaista. Ja oon siis syönyt kans. Neuvolassa täällä sanotaan että saa syödä, jos tekee itse/jos joku tuttu tekee ja tietää ettei ole ollut vakuumissa. Samat ohjeet annetaan suolakalan kanssa. Ja toki siis tekotavoissa on eroa, että esim. se kaupassa vakuumipaketissa myytävä graavilohi suolataan eri tavalla kuin mitä me tehdään suolakalaa. Mutta siis, jos ei ole vakuumissa ollutta niin veikkaisin ettet mitään tuhoa ole saanut aikaan. Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 15, 2011 · Report post ^Okei, kiitos . Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 15, 2011 · Report post Kylmäsavuporoon liittyen, eikös siinä vakuumipakatussa ole riskinä listeria, mutta kuumentamattomassa lihassa taas voi olla myös toksoplasmaa, oli ollut vakuumissa tai ei? Eli mä laittaisin kylmäsavuporon samaan ryhmään esim. ilmakuivatun kinkun, carpaccion ja ylipäätään raa'an lihan kanssa, ja noitahan ei toksoplasman takia saisi syödä. Se kai ei suolaamalla kuole? Mutta siis riski on varmaan kyllä aika pieni, että tuskin pienistä maistiaisista hirveää huolta kannattaa ottaa, jos on jo ehtinyt syödä. En muuten tiedä auttaako tuohon toksoplasmaan edes se, vaikka olisi kuinka itse tuoreesta lihasta tehty? Eikös se ole siinä lihassa jos on, riippumatta säilytysajasta ja -lämpötilasta? Mulla ei ole kyllä asiasta mitään varmaa tietoa, löytyisikö joku viisaampi valistamaan? Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 15, 2011 · Report post Tokso ei tosiaan liity mitenkään pilaantumiseen tai pitkään säilytykseen. Se vaan on tai ei. Suomalaisessa lihassa sitä on harvakseltaan, esim. suomalainen meetvursti ei ole kiellettyjen listalla, vaikka siinä (erittäin pieni) toksoriski onkin. Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 5, 2011 · Report post Voi olla, että tätä on käsitelty jo aiemmin, mutta mitä ihmettä ovat "luontaisesti haitalliset aineet". Kun tuossa tälläkin palstalla olevassa kiellettyjen ruokien listassa on luontaistuotteet kielletty noiden luontaisesti haitallisten aineiden takia... Niin siis minkä? Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 6, 2011 · Report post Jaa-a, käsittääkseni luontaistuotteet ovat yleensä siksi kiellettyjä, ettei niiden vaikutuksesta voida olla varmoja. Luontaistuotteitteiden vaikutusta sikiöön ei ole juuri tutkittu, eikä luontaistuotteiden sisällöstäkään ole aina täyttä varmuutta. Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 7, 2011 · Report post ^ Eli "luontaisesti haitallinen" tarkoittaa samaa kuin "tuotteen sisällöstä/sen haitallisuudesta ei ole tietoa"? Onpa outoa. Jotenkin tuollainen ilmaisu "saattaa sisältää luontaisesti haitallisia aineita" kuulostaa siltä, että on jokin määritelty "luontaisesti haitallisten" aineiden ryhmä, johon kuuluvat aineet x, y ja z. Tai tulee mielikuva jostain luonnossa esiintyvistä myrkyistä vrt. joissain sienissä esiintyvät myrkyt. En käytä raskausaikana tai muulloinkaan mitään luontaistuotteita, asia kiinnostaa ihan muuten vaan. Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 7, 2011 · Report post Ei en siis tiedä mitä tuo "luontaisesti haitallinen" vois tarkoittaa, kuulostaa oudolta mustakin. Mä en vaan ole koskaan kuullut tuosta perustelusta, ainoastaan tuosta yllä esittämästäni. Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 8, 2011 · Report post Kysymys: miten ihmeessä saisin vatsani tasapainottumaan? Heti raskauden alkuajoista lähtien vatsani on ollut äärimmäisen ärtynyt, voisi jopa kutsua termillä "sekaisin". Syön maitohappobakteeria neuvolan tädin kehotuksesta ja olen yrittänyt vaihdella ruoka-aineitani, mutta siitä huolimatta muutosta ei ole näköpiirissä. Juustoa ei viitsisi aivan pakettitolkulla vedellä, apua? Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 8, 2011 · Report post Jenny-Maria: Ootko maitohappobakteerien lisäksi kokeillut esim. asidofilus-bifidus -jugurttia? Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 20, 2011 · Report post Kaheli: Mäkin kärsein alkuraskauden Fetasalaatti kuumeesta kun sitä ei saanut syödä, mutta yhtenä kauppareissuna sisuunnuin ja menin kääntämään Fetahyllyn ympäri Löysin http://www.arlaingman.fi/tuotteet/juustot/arla-apetina/arla-apetina-snack-paprika/ Ainakin tuossa paprika maussa sanotaan paketissa, että on pastoroitua Ja pakettikin on sen kokoinen, että tulee kerralla käytettyä, eikä näin ollen jää muhimaan jääkaapin pohjalle.. Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 20, 2011 · Report post ^ Myös esim. Valiolla ja Riitan herkulla on salaattijuustoja, jotka ovat pastöroidusta maidosta. Ja jos haluaa oikeaa fetaa, niin esim. Pirkka-feta on myöskin pastöroidusta (lampaan- ja vuohen-)maidosta tehty. Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 21, 2011 · Report post Mitä raskaus sanoo energia juomien käytöstä? Onko siinä jotain muuta kuin kofeiini määrä mitä ei suositella yli tiettyä rajaa? Mulla olisi pari purkkia guarana energiajuomaa(vihdoinkin löytyi suomesta, enkä voinut vastustaa ostamista) niin voinko mie nyt juoda niitä? Siis toi on ylipäätänsä ainut energiajuoma mistä tykkään. Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 21, 2011 (edited) · Report post ^ Sinebrychoff vastaa energiajuomiensa osalta näin: Millainen varoitusteksti juomatölkissä on? Vältettävä juomasta ennen nukkumaanmenoa. Ei lapsille, odottaville äideille eikä kofeiiniherkille henkilöille. Käyttösuositus enintään 3 tölkkiä päivässä. (Ei lapsille tarkoittaa alle 15-vuotiaille) Miksi lasten ja raskaana olevien on syytä välttää energiajuomien juomista? Lapsien ei ylipäätään pitäisi joutua tilanteisiin, joissa energiajuomaa tarvittaisiin. Lapset ovat herkempiä kofeiinille, jolloin energiajuomien käytöstä saattaa aiheutua sivuvaikutuksia, mm. levottomuutta, vapinaa ja vatsavaivoja. Elintarvikeviranomaiset, mm. Evira ja EU:n SCF, pitävät odottaville äideille kofeiinisaannin turvallisena ylärajana 300mg/vrk. Energiajuomien käyttöön liittyvä suositus lähtee siitä, ettei tätä ylärajaa tietämättä ylitettäisi. Ei ole olemassa näyttöä siitä, että suosituksen ylittäväkään saanti olisi haitallista sikiön kehitykselle. Patrik Borg, UKK-instituutti: "Varoituslauseke on tölkissä varmuuden vuoksi. Kohtuus käytössä!" Ja guaranahan sisältää kofeiinia. Edited September 21, 2011 by Nadda Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 21, 2011 · Report post Joo, eli siis jos katson paljonko siinä on kofeiinia voisin periaatteessa purkin juoda silloin tällöin. Kiitos Nadda. Toi vaan on todella hyvää, ihan siis muutenkin kuin energia juomana, mutta sitähän toi on. Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 24, 2011 · Report post Eli maidosta pitää välttää pastöroimatonta maitoa mutta pehmeistä juustoista ei käy vaikka olisi valmistettu pastöroidusta maidosta?? Tästä oon saanut vähän ristiriitaista infoa vai onko tuo etusivun lista sellainen aivan ehdoton jos haluaa olla tositositosi tarkka? Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 24, 2011 · Report post ^ Juustoa, siis pastöroidusta maidosta valmistettua tuorejuustoa, kai suositellaan joillain tahoilla vältettäväksi siksi, että se on niin hyvä kasvupohja bakteereille. Mutta onko juusto sitten tästä näkökulmasta ratkaisevasti parempi kasvupohja kuin esim. voi, en tiedä. Voistahan niitä listeriaepidemioita, tai ainakin yksi epidemia, on aikanaan alkanut. Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 24, 2011 · Report post ^Ok kiitos vastauksesta. Täytyy varmaan kysyä neuvolasta virallista kantaa. Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 24, 2011 · Report post Mun käsittääkseni riippuu vähän kaupungista, että suositteleeko neuvola luopumaan kokonaan pehmeistä pastöroiduistakin juustoista vai ei. Mä en henkilökohtaisesti usko, että pastöroitu tuorejuusto Espoossa aiheuttaisi listeriaa, mutta Jyväskylässä ei, joten välttelin noita pastöroituja pehmeitä juustoja ensimmäisen kolmanneksen, mutta sen jälkeen olen jokusen kerran niitä syönyt, jos olen ollut varma, että paketti on ollut vasta avattu (eli siis lähinnä kotioloissa, plus omissa häissäni en pystynyt pysymään mozzarellasalaatista erossa ). Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 27, 2011 · Report post Voi kökkö noita juustojuttuja! Minä olen syönyt ainakin parmesaania "raakana", ja olen kyllä syönyt myös sinihomejuustoa, Ricotta-tuorejuustoa, fetaa ja mozzarellaa sekä vuohenjuustoa uuniruuissa. Lähinnä tuo sinihomejuusto nyt alkoi vähän arveluttaa kun joku tuolla aikaisemmin mainitsi, että sen pitäisi olla vielä pastöroituakin, että sitä voisi syödä kypsennettynä. Ei hajuakaan asiasta. Olen ehkä saattanut syödä myös tuorejuustoa kylmiltään, epäilin että sitä oli yhdessä ravintolan sienisalaatissa, mutta en sitten alkanut kyselemään, jätin vaan lautaselle loput. No, se mitä on jo syöty, on syöty, turha kai tässä on hysteriaa ja paniikkia kehittää. Vointi on hyvä ja vauva sen kun molskii mahassa, mutta ehkä taas jatkossa olen sitten tarkempi... Pöh. Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 27, 2011 · Report post ^ Jos ruoka kuumennetaan, häviää listerian ja muidenkin pöpöjen riski. Tämä koskee siis niin maitotuotteita, kalaa, lihaa kuin kasviksiakin. Kypsennettävässä ruoassa ei ole väliä, onko käytetty pastöroimattomia tuotteita. Share this post Link to post Share on other sites