Qia

Mitä suuhusi laitat?

1666 posts in this topic

Tietääkö kukaan kuinka pitkä aika esim 200 asteisessa uunissa tappaa listerioosit, salmonellat tai vastaavat pöpöt? Leivoin kuoren sisään tehdyn piirakan, jossa oli sisällä tuorejuustoa, kylmäsavulohta ja kananmunaa. Täyte jäi kuitenkin jostain syystä veteläksi ja mietin nyt onkohan mahdolliset pöpöt kuitenkin kuolleet siitä.... Kuinkahan korkeaksi täytteen lämpötila nousee tuollaisen leivonnaisen sisällä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai niin, ja onneksi en muuten kysynyt sushista. Viikko sitten sushin himo kävi sietämättömäksi ja kävin ostamassa kasvissushia ja grillattua ankeriasta...Siitäkin olisin ihan varmasti saanut satinkutia. :girl_to_take_umbrage2:

 

Jos sushi on valmistettu tuoreesta kalasta, joita saa syödä (kts. lista kalat, joita ei suositella) ja ilman levää ympärillä eli nigireinä niin mikseipä sitä saisi syödä?

 

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siis häh? Onko kasvisterolit oikeasti kiellettyjä? Miksei niitä lue missään listassa? Mä olen syönyt ihan tyytyväisenä Beceliä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen pohtinut tätä listeria- ja tuorejuustoasiaa.

 

Onko tuorejuusto oikeasti jotenkin olemuksensa ja koostumuksensa puolesta alttiimpi saamaan listerian kuin joku muu maitotuote? Vai miksi esim. jotkut neuvolat pitävät edelleen tuorejuustoja vältettävien listoilla? Minun järkeni mukaan riski olisi esim. voissa samaa luokkaa kuin tuorejuustossa, mutta toisaalta en tunne noiden valmistusprosesseja.

 

Onko ongelma nimenomaan siis siinä juustossa vaiko vain siinä, että osa juustoista tehdään pastöroimattomasta maidosta ja siksi jonkun tahon mielestä on parempi vältellä kaikkia tuorejuustoja? Suomen pahin listeriaepidemia tietääkseni tuli listerian saastuttamista voinapeista eikä juustosta. Kuitenkaan en ole ikinä kuullut kenenkään vältelleen voita.

 

Ja nyt on siis kyse nimenomaan pastöroiduista maitotuotteista. Ja tiedän, että joillain pienillä meijereillä on toivomisen varaa esim. pastöroinnissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämä on kuulopuhetietoa, eli kannattaa luottaa juuri sen verran. Tuorejuustot ja muut kypsytetyt juustot ovat usein kiellettyjen listalla siksi, että valmistusprosessin aikana listeria voi tarttua juustoon, vaikka maito on pastöroitua. Toki jos valmistusprosessin aikana hygienia on kunnossa, näin ei yleensä käy. Listerialle tuorejuusto on hyvä lisääntymisalusta. Sama pätee myös vakuumipakattuihin leikkeleisiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vääntäkäähän nyt rautalangasta, miksi sanotaan, että parmesania ei saa syödä, vaikka se ei ole pehmeä juusto?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Parmesan on valmistettu pastöroimattomasta maidosta. Ainakaan en ole onnistunut löytämään yhtään parmesan-juustoa, joka olisi valmistettu pastöroidusta maidosta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei koske ei. Kaikki pastöroimattomasta maidosta valmistetut tuotteet on kiellettyjä. Nimenomaanhan se pastörointi eli kova kuumennus tuhoaa mahdolliset bakteerit, ei siihen varsinaisesti vaikuta se tuotteen kovuus tai pehmeys, vaikka pehmeissä bakteerit lisääntyvätkin paremmin.

Ja pastöroiduista tuotteista tuorejuustot on kielletty joidenkin listausten mukaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko ollut puhetta sushista? :unsure:

 

Varmasti on ja se on käsittääkseni kiellossa kahdesta syystä: raakaa kalaa ja merilevää. Kalassa on omat riskinsä kun tuoreudesta ei voi mennä takuuseen vaikka tuoretta pitäisikin sushissa käyttää ja merilevässä on paljon jodia, joka ei sinänsä ole vaarallista, mutta vaikuttaa kilpirauhaseen kiihdyttävästi.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Parmesan on valmistettu pastöroimattomasta maidosta. Ainakaan en ole onnistunut löytämään yhtään parmesan-juustoa, joka olisi valmistettu pastöroidusta maidosta.

 

Totta, mutta eikös tuo sääntö koske vain niitä pehmeitä juustoja?

 

Ei koske ei. Kaikki pastöroimattomasta maidosta valmistetut tuotteet on kiellettyjä. Nimenomaanhan se pastörointi eli kova kuumennus tuhoaa mahdolliset bakteerit, ei siihen varsinaisesti vaikuta se tuotteen kovuus tai pehmeys, vaikka pehmeissä bakteerit lisääntyvätkin paremmin.

Ja pastöroiduista tuotteista tuorejuustot on kielletty joidenkin listausten mukaan.

Espoon kaupungin "vältttävien ruoka-aineiden listassa" mainitaan juurikin, että pastöroimattomasta maidosta valmistettuja juustoja ei suositella (olivat ne sitten kovia tai pehmeitä). Kuumennettuna toki näitäkin voi syödä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jännää miten nämä suositukset vaihtuvat maasta toiseen...

 

Ruotsin puolella neuvotaan sushista ja graavikalasta näin:

 

Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjorda eller nyförpackade produkter. Kontrollera förpackningsdatum. (listeria)

Lähde: Livsmedelsverket eli paikallinen elintarvikevirasto

 

Iso-Brianniassa taas juustoista ja sushista:

 

You can eat hard cheeses such as cheddar, parmesan and stilton, even if they're made with unpasteurised milk. Hard cheeses don't contain as much water as soft cheeses so bacteria are less likely to grow in them. Many other types of cheese are ok to eat, but make sure they're made from pasteurised milk. This includes cottage cheese, mozzarella, feta, cream cheese, paneer, ricotta, halloumi, goats' cheese and processed cheeses such as cheese spreads.

 

It's fine to eat sushi and other dishes made with raw fish when you're pregnant as long as the fish used to make it has been frozen first. This is because occasionally fish contains small parasitic worms that could make you ill. Freezing kills the worms and makes raw fish safe to eat.

Sushi sold in shops or restaurants, whether it's ready-made or made in the shop, should be fine to eat. This is because the raw fish the shop uses to make sushi must have been frozen at minus 20C for at least 24 hours.

If you make your own sushi at home, freeze the fish for at least 24 hours before using it.

Some raw fish used to make sushi, such as smoked salmon, doesn't need to be frozen before it's used. This is because smoking kills any worms in the fish.

NHS eli National Health Service

Edited by JackieO

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon ruvennut nyt tässä toisessa raskaudessa kans panikoimaan enemmän. Mistä mä tiedän, onko tuote pastöroitu jos siinä lukee aineksissa, että maito. Ja onko suklaa tehty pastöroimattomasta vai pastöroidusta maidosta? Mies sano aamulla, että voinkohan syödä kinder buenoa kun siinäkin on jotain pähkinää. Haluaa kuitenkin ite syödä kaiken... Mutta siis mites nää on?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon ruvennut nyt tässä toisessa raskaudessa kans panikoimaan enemmän. Mistä mä tiedän, onko tuote pastöroitu jos siinä lukee aineksissa, että maito. Ja onko suklaa tehty pastöroimattomasta vai pastöroidusta maidosta? Mies sano aamulla, että voinkohan syödä kinder buenoa kun siinäkin on jotain pähkinää. Haluaa kuitenkin ite syödä kaiken... Mutta siis mites nää on?

Suomessa maito on oletusarvoisesti pastöroitua. Jos se ei ole se pitää erikseen mainita. Ja pähkinöitä ei tämähetkisen suosituksen mukaan tarvitse välttää, ellei itse satu olemaan pähkinäallergikko. :grin:

 

 

Täällä miljoona sivua aikaisemmin keskusteltu kamomillatee on tarkastettu terveydenhoitajalta: saa juoda kohtuudella. Tätä mieltä on myös HUS.

 

Kamomillauutetta vai mitä lienee pitänee siis kai välttää, mutta kamomillatee on niin mietoa, ettei se ole riski.

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siis mä syön ainakin silloin tällöin caesar-salaattia jossa on siis parmesania. En usko että pienet märät mitään haittaa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä tunnustan myös, että olen muutamaan otteeseen ostanut Grana Padano -juustoa tai parmesania ja syönyt niitä salaatin ja pastan kanssa ilman kuumennusta. Olen myös pari kertaa syönyt vuohenjuustosalaattia, jossa vuohenjuusto on ollut vain pinnalta grillattua.

 

Isänpäivänä puolestaan söin täytekakkua, jonka täytteenä oli myös tuorejuustoa. Sain tosin kuulla asiasta vasta, kun olin kakkupalani jo syönyt. Jos olisin asiasta tiennyt, niin olisin jättänyt väliin.

Edited by Arby

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ No eihän se listeriatartunta oikeastaan sitä katso, syökö paljon vai vähän. Eli jos huono säkä käy, niin voihan sen silti saada. En mäkään kuitenkaan pidä tuota parmesania kovin isona riskinä. Jätinpä silti viimeksi väliin.

Edited by Jolie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samaa mieltä siitä, että listeriariski ei tosiaan määräydy sen mukaan, syökö vähän vai paljon jotain mitä ei raskausaikana suositella, yksi haarukallinen voi huonolla tuurilla riittää.

Edited by Arby

Share this post


Link to post
Share on other sites

Johtuuko mädin syöntirajoitus vain listeriariskistä? Meillä oli töissä muikkuja, joiden sisällä oli mätiä. Muikut ovat siis kypsennettyjä, joten listerian pitäisi ainakin olla kuollut valmistuksessa. Onko mäti siis turvallista kypsennettynä?

 

Mäti on turvallista kypsennettynä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt alko ahistaa... :girl_crazy: Eihän tässä uskalla mitään syödä raskauden toivossa ;) Mä peräänkuuluttaisin maalaisjärkeä vaikka toki noissa listoissa jokin totuudensiemenkin on mukana :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siis häh? Onko kasvisterolit oikeasti kiellettyjä? Miksei niitä lue missään listassa? Mä olen syönyt ihan tyytyväisenä Beceliä...

 

Mutta eihän Becel sisällä noita kasvisteroleja, vaan ainoastaan nuo tuossa luetellut tuotteet, kuten ProActiv, Reducol jne. Mä olen syönyt kaikissa raskauksissa Kevyt Beceliä eikä siitä ole sanottu neuvolassa eikä diabeteshoitajan luona mitään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitä kalaa sitä sitten keksis, kun tuntuu että kaikissa on rajoitukset että kuinka usein saa syödä? Ja mistä sitä kalaa löytyy jos ei itse mene kalastamaan?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.