Posted November 27, 2008 · Report post Miten on, kotijuustoa (uunijuusto tjsp) syödä? Siis sitä valkoista, mitä on esim. joulupöydässä? Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 27, 2008 · Report post ^ Kotijuustosta (piimäjuusto, uunijuusto tms) on mun mielestä keskusteltu täällä aikaisemminkin, mutta en muista mitä kaikkea siitä silloin sanottiin. Hakutoiminnolla varmaan löytyy. Mä kyllä söisin, etenkin jos se on itsetehtyä. Useinhan siinä ensin keitetään maitoa tai piimää, ja joskus vielä paistetaan lopputuotos uunissa. Jos säilytys on vielä asianmukaisesti jääkaapissa, niin mun mielestä kuulostaa aika vaarattomalta. ^^ Cheddar-siivuista: eikös sulatejuusto ole kovasta juustosta tehtyä, ja sikäli periaatteessa turvallista? Uskoisin että hollantilainenkin cheddar on tehty pastöroituun maitoon. Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 3, 2008 · Report post Kuulin, että jossain savustetutuissa kinkuissakin voi olla toksoplasmaa. Söin eilen kinkkukiusausta, jossa oli sian savuliharouhetta. Kai siitä mahd. toksoplasma kuolee, kun ollut uunissa 200 asteessa kuitenkin? Voiko ylipäätään siihen neuvoon luottaa, että jos on uunissa vaan kypsennetty, niin mahd. listariat ja toksot kuolee silloin. Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 3, 2008 · Report post Ostin riisifrutteja, mutta huomasin juuri, että niissä ei taida olla pastöroitua maitoa, kun lukee pelkästään maito valmistusaineena? Eivät kyllä ole suomalaisiakaan vaan näemmä tanskalaisia. Ei viitsine syödä, vai? Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 3, 2008 · Report post ^ Näppituntumalla sanoisin, että ihan varmasti on pastörisoitua maitoa! Ilokseni huomasin muuten, että ainakin Pittas-merkkinen halloumijuusto on valmistettu pastöroidusta maidosta. Nimim. ähkyssä halloumin ja hummuksen syönnistä. Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 3, 2008 · Report post ^^^ Varmasti toksoplasma kuolee uunissa kypsennetyssä kiusauksessa. Mä en ole edes ihan varma onko toksoplasmariskiä olemassa lämminsavustetuissa lihoissa, mutta ainakin kylmäsavustetuissa se riski on. Silloin ongelma on kai juuri se ettei lihaa ole varsinaisesti kypsennetty, tai se on vaan raakakypsennetty. Mutta jos sen iskee uuniin ja liha kypsyy läpikotaisin, niin tämä ongelmahan poistuu. Mäkin uskon että Suomessa myytävät Risifrutit on tehty pastöroituun maitoon. Ja eikös se ollut niin että jos suomenkielisessä tuoteselosteessa lukee pelkästään "maito", se tarkoittaa aina pastöroitua maitoa, koska pastöroimattomuudesta pitäisi ilmoittaa erikseen..? Ja ihan takuuvarmasti kaikissa EU-maissa käytetään pastöroitua maitoa tuontyyppisiin elintarvikkeisiin. Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 3, 2008 · Report post Mä oon nyt tullut jotenkin tosi araksi kaiken raa'an ruuan syönnin kanssa. Joten voikohan katkarapusalaattia syödä? Siis sellaista, jossa ne katkaravut on pakastealtaasta ostettu ja vaan sulatettu ei mitenkään kypsennetty? Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 15, 2008 · Report post Joulu tulee... Tässä mietin esimerkiksi savustettua kalkkunaa ja lohta, joka kyllä kypsennetään uunissa, mutta sen jälkeen maustuu jääkaapissa, päivän - pari.. Ja jos ostan torilta päivää aikaisemmin savustettua kalaa, tuoreeltaan ja säilytän sen jääkaapissa, sekö on nyt sitten ok? Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 15, 2008 · Report post ^ Mun mielestä on, jos kyse on kypsästä kalasta eikä kylmäsavustetusta. Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 15, 2008 · Report post Miksi savustettua kalkkunaa pitäisi välttää? Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 15, 2008 · Report post Emy. Ei aavistustakaan. Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 17, 2008 · Report post Mä tuun niin hulluksi näiden ohjeiden kanssa! Täältä luin, että silli ja itsetehty graavikala on ok. Tänään terkka oli sitten sitä mieltä, ettei niitä saisi syödä, koska kyse on kypsentämättömästä kalasta. Esikoisesta söin ainakin silliä ihan reilut määrät kesäaikaan... Sitten toinen juttu vielä. Tiedättekö, että onko jossain myynnissä sellaista merilevävalmistetta, jossa jodipitoisuus olisi tiedossa? Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 17, 2008 · Report post ^Arvo Kokkosen sivuilla oli maininta, että jodipitoisuus alle 0,01%. Onkohan tuo nyt alle sallitun..? Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 17, 2008 · Report post Mä tuun niin hulluksi näiden ohjeiden kanssa! Täältä luin, että silli ja itsetehty graavikala on ok. Tänään terkka oli sitten sitä mieltä, ettei niitä saisi syödä, koska kyse on kypsentämättömästä kalasta. Esikoisesta söin ainakin silliä ihan reilut määrät kesäaikaan... Terkkasi taitaa kyllä sitten olla eri mieltä kuin useimmat viralliset tahot. Tuoreessa, asianmukaisesti kylmässä säilytetyssä graavikalassa ei käsittääkseni ole kummempaa riskiä (mm. tuoreen sushinkin syönti on ok), tyhjiöpakkauksissa taas listeria saattaa lisääntyä. Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 17, 2008 · Report post Onko Valion leipäjuuston syöminen (kylmänä) turvallista? Se on tehty pastöroituun maitoon ja valmistusvaiheessa kypsennetty, mutta vaikuttaako sen pakkaustapa (sellaisessa muovipakkauksessa, en osaa sanoa onko se vakuumipakkaus, ehkä..) listeriariskiä lisäävästi? Tietääkö joku?? Nimittäin söin tänään pienen palan kylmänä ja järkeilin että ois ok, mut sitten jälkeenpäin jäin miettimään, vaikuttaako sen pakkaustapa jotenkin... Ootteko te muut syöneet leipäjuustoa kylmänä? Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 18, 2008 · Report post ^ Mä oon syönyt pari kertaa vasta avatusta pakkauksesta. Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 18, 2008 · Report post Graavikalasta vielä... Olikos se niin, että periaatteessa tuoreessa raa'assa kalassakin saattaa olla listeriaa, mutta ollakseen haitallista, bakteeria pitää olla huomattavasti enemmän, mikä taas vaatii esim. tuon vakuumiolosuhteen, jossa bakteeri pääsee kasvamaan rajusti. Mietin tätä, kun esim. Kaksplus-lehden artikkelissa oli Eviran edustaja maininnut, että sushia voi syödä, jos kala on tuoretta, ei-vakuumipakattua ja kylmäketju ei ole katkennut. (Voi olla, että ketjun alkupäässä tästä keskusteltiinkin jo jotain, mutta olen jo pari kertaa kahlannut tuon sivumäärän läpi ja nyt en enää jaksa alkaa samaan puuhaan, kun en ihan tarkkaan muista noita keskusteluja..) Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 18, 2008 (edited) · Report post Periaatteessa totta, mutta ei siihen listerian kasvuun välttämättä vakuumia tarvita. Viileässä se kasvaa jos on tarpeeksi aikaa. Lämpimämmässä piskuinen listeria jää vahvempien bakteerien jalkoihin, ja samalla tavalla myös vakuumi estää listerian kilpailijoita kasvamasta ja tarjoaa sille mahdollisuuden. Kukaan ei oikeasti tiedä miten pieni annos voi riittää sairastuttamaan raskaana olevan, mutta ilmeisesti ei ihan pieni, kun tautitapauksia on niin vähän kuin on. Listeriahan on todella yleinen ympäristössä. Edited December 18, 2008 by sunniva Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 18, 2008 · Report post ^Kiitos, tuo selvensi paljon! Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 18, 2008 · Report post Tyhmä kysymys, eli missä vaiheessa saitte infoa siitä mitä saa, ja ei saa syödä? Millä rv:llä aloitte noudattamaan ohjeita. Mietin vaan, kun ekaa neuvola-aikaa ei kuitenkaan saa heti plussauksen jälkeen, niin pitäisikö itse tajuta esim. näin joulunaikan, ettei saa kaikkia pateita, graavilohia ja kuustoja syödä? Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 18, 2008 (edited) · Report post ^ Meidän neuvolasta tuli kirjeessä infoa noista asioista. Mikä olikin hyvä, koska ekaan käyntiin oli toista kuukautta aikaa. Edited December 18, 2008 by -Jonski- Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 19, 2008 · Report post Joulusta vielä, mites sienisalaatti. Siis sellainen joka on tehty suolasienistä. Täällä eikö jossain ollut keskustelu jouluruuista Edit. Löysin keskustelun jossa puhutaan jouluruuista http://www.vauva.info/foorumi/index.php?showtopic=2162 Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 19, 2008 · Report post ^^ Käsittääkseni joissain maissa suorastaan suositellaan jopa säännöllistä maksansyöntiä raskausaikana, koska se on niin hyvä raudan lähde. Poikkeaa tietysti aika radikaalisti suomalaisista suosituksista (joihin itse nojaan aika vankasti), mutta toisaalta minusta osoittaa, ettei maksa voi järkevinä annoksina mikään kertalaakista tappaja kuitenkaan olla, muutenhan vammautuneita vauvoja syntyisi ko. maissa yhtenään. Itse söin maksamakkaraa oman neuvolani kehotuksesta parin viikon jaksoissa, kun hemoglobiinini oli liian matala ja mahani sietää rautavalmisteita tosi huonosti. Voisin kaiketi syödä vieläkin, mutta ensinnäkin aloin itse hermoilla A-vitamiinimäärien takia (vaikka syytä huoleen ei siis olisi ollut) ja toisekseen löysin viimein rautatabletin, jota suolistoni kestää edes auttavasti. Itse kun kyselin lääkäriltä ruokavaliosta ym., lääkäri kyllä neuvoi välttelemään Buranaa, sushia ja raakaa lihaa, mutta sanoi, että maksaa voi hyvin syödä, kunhan ei jokapäiväistä tapaa siitä ota. Sanoi, että nykyään maksaa ei pidetä enää samalla tavalla haitallisena kuin esim. 80-luvulla. Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 19, 2008 · Report post Terkkasi taitaa kyllä sitten olla eri mieltä kuin useimmat viralliset tahot. Tuoreessa, asianmukaisesti kylmässä säilytetyssä graavikalassa ei käsittääkseni ole kummempaa riskiä (mm. tuoreen sushinkin syönti on ok), tyhjiöpakkauksissa taas listeria saattaa lisääntyä. Mitkä viralliset tahot? Tässä ketjussa aikaisemmin mainittu, että Evira ainakin suosittaa alle kolmen asteen lämpötilaa, jota taas on kotona vaikea pitää. Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 19, 2008 · Report post ^^ Neuvoloiden välttämislistoissa maksaruuat kyllä mainitaan tiukasti edelleen, vaikka -makkarat ja -laatikko sallitaankin pieninä määrinä. Tiedä sitten. On vähän kurjaa, että ammattilaiset eivät pysty pitämään yhtenäistä linjaa, se on omiaan sekoittamaan ja huolestuttamaan varsinkin ensiodottajia. Share this post Link to post Share on other sites