Qia

Mitä suuhusi laitat?

1666 posts in this topic

Teitääkö joku voiko proteiinivalmisteita syödä. Siis mie olen tottunut käyttämään raskaan punttitreenin jälkeen lasillisen soijaproteiinivalmistetta(soija90). Onkohan siitä haittaa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä mietin sellasta että kun tykkään limpsoista, niin mitä voi juoda hyvällä omatunnolla light verisiona. Ja mielummin sellaisina ettei ne sisällä yhtään hiilihytraattia. Coca Cola:ssa mä tiedän että kaikkien kauppojen kolia ei voi juoda (max. 2l päivä, niin menee vielä sen kofeniinin piikkiin mitä saa käyttää).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mä mietin sellasta että kun tykkään limpsoista, niin mitä voi juoda hyvällä omatunnolla light verisiona. Ja mielummin sellaisina ettei ne sisällä yhtään hiilihytraattia. Coca Cola:ssa mä tiedän että kaikkien kauppojen kolia ei voi juoda (max. 2l päivä, niin menee vielä sen kofeniinin piikkiin mitä saa käyttää).

Muistan jonkun palstalla maininneen, että Coca colan light-versiota ei saisi juoda, mutta zero on ok. Ja Pepsi Max on ok. Nämä rajaukset liittyivät makeutusaineisiin, joista a-alkuiset (aspartaami ja asesulfaami) ovat ok, mutta s-alkuiset (syklamaatti ja sakariini) kiellettyjä raskausaikana (poikkeuksena kuitenkin sukraloosi, joka ok). Mä olen pyrkinyt vähentämään limujen juontia raskausaikana, vaikka en paljoa niitä muutenkaan juo. Hampaat ovat muutenkin nyt suuremmassa riskissä reikiintyä kuin normaalisti, ja limujen happamuus lisää rutkasti hampaiden mahdollista huonovointisuutta.

 

Korjatkaa jos muistin noi light-versiot ihan pieleen :)

Edited by Vanda

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kyllä nuo molemmat Cocikset on tuoteselosteen mukaan makeutettu asesulfaamilla ja aspartaamilla, joten sen mukaan molempia saisi juoda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cokis-lightissa saattaa olla myös sukraloosia, mutta sekin on sallittua. Muistaakseni Fanta Freessa oli makeutusainetta, jota ei suositella (mutta, jos on sitä lasillisen juonut, ei kannata panikoida!). Kannattaa tarkistaa tuoteselosteesta, jos ei oo varma (ja tarkistaa ne E-koodiit vaikka netistä ekaks, kun joissain tuoteselosteissa on vain ne E-koodit, eikä nimiä mainittu).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teitääkö joku voiko proteiinivalmisteita syödä. Siis mie olen tottunut käyttämään raskaan punttitreenin jälkeen lasillisen soijaproteiinivalmistetta(soija90). Onkohan siitä haittaa?

 

Maustamattomia proteiinivalmisteita voi käyttää. Maustetuissa pitää tarkistaa makeutusaineen tyyppi ja määrä. Käsittääkseni monet silti vaihtaa proteiinijauheet ihan rahkapirtelöihin ja muuhun ns "oikeaan" ruokaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cokis-lightissa saattaa olla myös sukraloosia, mutta sekin on sallittua. Muistaakseni Fanta Freessa oli makeutusainetta, jota ei suositella (mutta, jos on sitä lasillisen juonut, ei kannata panikoida!). Kannattaa tarkistaa tuoteselosteesta, jos ei oo varma (ja tarkistaa ne E-koodiit vaikka netistä ekaks, kun joissain tuoteselosteissa on vain ne E-koodit, eikä nimiä mainittu).

 

 

Monissa Lidlin light limsoissa on muistaakseni syklamaattia E-koodin takana, joten ne kannattaa tosiaan tarkistaa ennenkuin hörppää useampaa pullollista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos tosiaan jotkut makeutusaineet ovat vaarallisia raskaana oleville, niin eikö olekin hassua, että miksi näitä makeutusaineita sisältävien tuotteiden kannessa ei voi lukea, että "ei raskaanaoleville" tms.? Sama kysymys koskee kyllä muistakin raskaana olevilta kiellettyjä tuotteita.

 

Esim. energiajuomissa ja lääkkeissä merkintä kyllä onkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ehkä siks, ettei ne ole kiellettyjä, vaan niitä ei suositella. Tiettyjä makeutusaineita ei suositella, sillä ovat erittäin suurissa määrissä aiheuttaneet syöpää koe-eläimille (rotille tai hiirille, en nyt muista). Näiden makeutusaineiden vaikutusta sikiöihin ei olla tutkittu, mutta niitä ei tästä syystä suositella raskaanaoleville.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jostain kumman syystä on tehnyt mieli syödä terveellisesti :blink: ja hyvähän se tietty on, kasviksia ja hedelmiä menee kiitettävästi. makeaa ja rasvaista ei kauheasti ole tehnyt mieli, ehkä sekin voi vielä muuttua matkan varrella.. mutta mitä terveellisemmin ja monipuolisemmin syön, niin sitä parempaa se tekee tulevalle vauvalle :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen vältellyt ykkössuosikkijuustoani Saint Aguria (ranskalainen sinihome) koko raskauden ajan, mutta tänään googlaillessani huomasin, että itse asiassa juuston kerrotaan olevan tehty pastoroidusta maidosta. Ajatus joulusta ilman lempijuustoani tuntuu melko ankealta; oletteko syöneet tuota turvallisin mielin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen hiukan kahden vaiheilla noiden juustojen kanssa. Sen nyt olen päättänyt, että kovia juustoja aion kyllä syödä riippumatta siitä minkälaisesta maidosta ne on tehty. Nuo pehmeät juustot ovat kai ok kun ovat vaan pastöroidusta maidosta - vaikka onhan listeria periaatteessa voinut päästä sitten valmiiseen tuotteeseen. Ehkä päädyn ratkaisuun "joo, mutta vain suurien juustontuottajien tuotteita" :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Espoon kaupungin nettisivuiltaLöytyy varsin kattava lista vältettäviä ruoka-aineita ja perustelut niille. Siellä sanotaan homejuustoista näin:

 

Pehmeät juustot (esim. home- ja tuorejuustot) Voivat olla riskituotteita. Kuitenkin pastöroidut tuotteet, joiden valmistus ja säilytys tapahtuu tarkasti

valvotuissa olosuhteissa, ovat turvallisia käyttää (kotimaisten, suurten valmistajien tuotteet)

 

Tämän perusteella söisin Aguriakin. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aagh, mun on pitänyt tehdä ensi viikonloppuna jälkiruoaksi tiramisua, ja tajusin vasta, että mascarponehan on kiellettyjen listalla! Tiedättekö, saako mistään pastöroidusta maidosta tehtyä mascarponea? Tai jos sekään ei ole turvallista, niin onko mitään, millä mascarponen voi korvata..?

Edited by Linnea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siis kyllähän listeriariski on myös kovissa pastöroimattomasta maidosta tehdyissä juustoissa. Toi jako koviin ja pehmeisiin tässä asiassa liittyy vain pastöroidusta maidosta tehtyihin juustoihin, kun pehmeät juustot on listerialle hyvä kasvualusta.

 

Ja St. Agur on ranskalaista eli sinänsä ei mee tohon Espoon listaukseen, mutta on ison firman juusto eli tarkkuuden luulisi olevan hyvää.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Aagh, mun on pitänyt tehdä ensi viikonloppuna jälkiruoaksi tiramisua, ja tajusin vasta, että mascarponehan on kiellettyjen listalla! Tiedättekö, saako mistään pastöroidusta maidosta tehtyä mascarponea? Tai jos sekään ei ole turvallista, niin onko mitään, millä mascarponen voi korvata..?

 

 

Itse olen vältellyt tiramisua koko raskauden ajan juuri tämän takia (en sitten tiedä onko ollut turhaa?). Voisiko mascarponen korvata Philadelphialla.. ? Sitä ainakin saa syödä, kunhan ei ole purkki lojunut avattuna pitkään jääkaapissa. Ei se kyllä ihan samanmakuista / rakenteista ole...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun mielestä se perusitalialainen purkkimascarpone ei ole pastöroitua. Voi kun olisinkin väärässä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

No voi itku. Mä oon yrittänyt noudattaa neuvolan suosituksia tooooosi tarkasti. Sen verran olen niistä joustanut että tuorejuustoja oon syönyt jos rasia on parin päivän sisään avattu. Olen siis syönyt myös juustokakkuja ja yksi niistä oli mascarponeen tehty, ei tullut mieleenkään ettei se olisi ihan samalla lailla pastöroitua kuin ne muutkin sen ympärillä kaupan hyllyssä olevat purkit, en siis tehnyt tuota kakkua itse niin en tarkastanutkaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kommenttina vielä, että juustokakkuahan voi tehdä uunissa paistamalla tai liivatteella hyytymällä ja eikö mahdollinen listeria kuole, kun juuston kuumentaa? Eli jos on käynyt uunissa, turvallista syödä joka tapauksessa?

 

Tuorejuustoja saa ihan luvan kanssa syödä, kunhan purkki ei ole ollut montaa päivää jääkaapissa auki. Ainakin Philadelphiaa. (Olen tarkastanut asian :) )

Share this post


Link to post
Share on other sites
Espoon kaupungin nettisivuiltaLöytyy varsin kattava lista vältettäviä ruoka-aineita ja perustelut niille. Siellä sanotaan homejuustoista näin:

 

 

 

Tämän perusteella söisin Aguriakin. ;)

 

Eli onko tuo pastorointi nyt se mitä lähinnä tarvitsee tarkkailla ja että valmistaja olisi iso ja turvallinen? Eli uskaltaisiko syödä presidentin valkohomejuustoa kun se on tehty pastoroidusta maidosta? Oisi kyllä ihanaa kun saisi syödä (edes joskus) brietä ilman, että sitä pitäisi kypsentää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noita kovia juustoja ei kyllä käsittääkseni pidetä mitenkään erityisen listeriariskin tuotteina:

 

Riskielintarvikkeita ovat etenkin sellaiset kuumentamatta syötäväksi tarkoitetut tuotteet, joilla on pitkä myyntiaika ja joiden valmistusprosessi ei tuhoa listeriaa. Tähän ryhmään kuuluvat erityisesti tyhjiöpakatut kylmäsavustetut ja graavisuolatut kalatuotteet, pastöroimaton maito ja siitä valmistetut juustot (pehmeät kittipintaiset juustot, homejuustot ja tuorejuustot) tai huonosti pestyt vihannekset. Riskielintarvikkeita ovat myös erilaiset pateet.
Lähde: Evira

 

Riskielintarvikkeita ovat kuumentamatta syötäväksi tarkoitetut tuotteet, joilla on pitkä myyntiaika ja joissa listeria pystyy lisääntymään, varsinkin jos tuotteen valmistusprosessi ei tuhoa listeriaa. Tähän ryhmään kuuluvat erityisesti tyhjiöpakatut kylmäsavustetut ja graavikalavalmisteet, pehmeät kittipintaiset juustot, homejuustot sekä tuorejuustot.

 

Taulukko 4. Listeria monicytogenes -bakteerin esiintyminen elintarvikkeissa Suomessa (Maa- ja metsätalousministeriö ym. 1999).

 

....................................................1996................... ..........................1997

Elintarvike.........................Tutkittu/positiivisia ...%............Tutkittu/positiivisia...%

Tuorejuustot................................64/1...................2................................-........................

Pehmeät juustot...........................20/0 ..................0................................-.......................

Tyhjiöpakatut graavi- ja.............310/46................15.............................59/15..............25

savukalavalmisteet

Ei-tyhjiöpakatut graavi- ja...............- .....................................................42/6................14

savukalavalmisteet

Tyhjiöpakatut leikkeleet,...............30/0...................0.................................-.......................

maksamakkarat

Raa’at broileripalat......................100/35................35................................-........................

Kala ja kalavalmisteet.......................-......................................................52/6................12

Äyriäiset, nilviäiset............................-.....................................................18/3................17

Kasvikset..........................................-.....................................................60/5................8

Leivonnaiset.....................................- ....................................................23/1................4

Marjat..............................................-......................................................16/0...............0

Valmisruoat......................................-......................................................78/2...............3

 

- = ei tutkittu

Lähde: Duodecim 2000

 

Vaikka kuitenkin, suosituksen listeria välttämiseksi ovat melko tiukat. Ei mitään pastöroimattomasta maidosta valmistettua, eikä raskaana oleville (=riskiryhmä) myöskään pastöroidusta maidosta valmistettuja pehmeitä juustoja:

 

Yleiset suositukset

Kypsennä kaikki liha huolellisesti.

Pese raa'at vihannekset huolellisesti ennen syömistä.

Säilytä kypsentämätön liha erillään vihanneksista, kypsennetyistä ruuista ja valmisruuista.

Vältä pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita.

Pese kädet, veitset ja leikkuulaudat käsiteltyäsi niillä edellä mainittuja kypsentämättömiä ruokia.

 

Suositukset riskiryhmiin kuuluville

Vältä pehmeitä kypsytettyjä juustoja (esim. homejuustot).

Vältä tyhjiöpakattuja graavattuja tai kylmäsavustettuja kalatuotteita.

Kuumenna syötävät ruoantähteet ja valmisruoat höyryävän kuumiksi.

Lähde: Terveyskirjasto, Yhdysvaltojen Centers for Disease Control and Preventionin (CDC) ohjeistus

 

Loppujen lopuksi: Jokainen toimii kuten parhaaksi katsoo. :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Eli onko tuo pastorointi nyt se mitä lähinnä tarvitsee tarkkailla ja että valmistaja olisi iso ja turvallinen? Eli uskaltaisiko syödä presidentin valkohomejuustoa kun se on tehty pastoroidusta maidosta? Oisi kyllä ihanaa kun saisi syödä (edes joskus) brietä ilman, että sitä pitäisi kypsentää.

 

Olen kyllä syönyt tietämättömänä juuston merkistä sekä valkohometta että sinihometta juustolautaselta keksien kanssa. Valkohomejuustoa (presidentin tai viherpippurilla maustettua castellon) aion ostaa myös jouluksi. Kun graavi- ja kylmäsavulohesta joutuu luopumaan, niin jotakin herkuttelua on oltava :).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.