Qia

Mitä suuhusi laitat?

1666 posts in this topic

Mie oon kyllä syöny myös pehmeitä juustoja vähän :) Voihan sen listerian saada vaikka mistä, riski on tosi pieni. Kohta sitä uskalla syödä mitään, jos kaikesta pelkää jotain pöpöjä :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oma raskaus vasta ihan alussa ja kova opettelu kaiken suhteen käynnissä!

 

Ruokavaliosta kun tässä ketjussa on puhetta, niin oletteko syöneet jotain vitamineja raskauden vuoksi? Itse olen syönyt jo ennen raskauttakin Omega 3 sekä D-vitamiinia, pitäisikö syödä vielä jotain näiden lisäksi? Jostain luin, että foolihappoa olisi hyvä syödä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Foolihappoa tosiaan suositellaan. Sitä voi syödä joko ihan sellaisenaa, tai sitten esim. Berokkaa, jossa on myös muita B-ryhmän vitamiineja ja C-vitamiinia.

 

Lisäksi kannattaa katsoa, että saa tarpeeksi kalkkia: jos maitotuotteiden käyttö jää melko vähäiseksi, kannattaa kalkkiakin ottaa ravintolisänä, sillä kalkin tarve lisääntyy raskausaikana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Katselin tänään kaupassa, että Pirkan Pirkka Parhaat vuohenmaitojuusto on valmistettu pastöroidusta vuohenmaidosta, tarkoittaako tämä että sitä saa syödä raskaana ollessaan?

 

Oi toivon niin kovasti että sitä saisi syödä, en tiedä miten selviän raskausajasta ilman vuohenjuustosalaatteja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kyllä mä söisin, kun on pastöroitua ja voi itse varmistua siitä, että avonainen paketti ei jää minnekään lojumaan. Aika äkkiä kuitenkin söisin juuston sen jälkeen, kun paketti on avattu, vaikka se jääkaapissa olisikin ollut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ostettiin itsenäisyyspäiväks ihka oikeaa naudan sisäfilettä, ja murehdin etukäteen (entisenä raa-an lihan ystävänä) että joudunko sitten paistamaan omat palani kuiviksi käntyiksi, ettei niistä vain saa mitään tautia <_< . Täällä joku taisi kuitenkin kirjoittaa ettei medium-liha oliskaan riski, jos pinnat kypsentää huolella..? Aion siis tehdä jonkinlaisen kompromissin ja paistaa pihvini niin, että se on hiukan punertava keskeltä. Saas nähdä osaanko...

 

Myöskään pastöroitujen pehmeiden juustojen suhteen en ole ollut ylettömän varovainen, vaan olen syönyt mozzarellaa ja fetaa, tosin en jos ne ovat olleet useamman päivän avattuina jääkaapissa. Jouluna aion herkutella ihanalla valkohomejuustolla, njammm! :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitenkähän goudajuustot, onko riskiä? Ostin tänään irtopaloja ja tarkoitus oli maistella huomenna linnanjuhlia katsellessa. maistelenko niitä vai jotain muuta...?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen ottanut ruokailun suhteen aika rennosti. Tarkistan etten saa tiettyjä lisäaineita tai keinotekoisia valmisteita ja välttelen suositeltuja maksoja ja kalaruokia, mutta juustojen suhteen olen ollut aika leväperäinen. Se mikä eniten hermostuttaa on viikonpäästä tuleva Venäjänmatka ja se mitä siellä uskallan syödä. Taidan olla hysteerinen ja tuoda kassissa omia eväitä hotellille että saan sentään omat pahoinvointiin helpottavat keksit ja lakut matkaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^Goudahan ei ole pehmeää juustoa, ja se on pitkään kypsytettyä, joten eikös sitä saa syödä ihan turvallisin mielin? Itse ainakin olen syönyt kaikkia "juustohöylällä höylättävän kovia" puolikovia ja kovia juustoja ihan ilman pelkoa. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Periaatteessa paras olisi että kovat juustotkin olisi tehty pastöroidusta maidosta. Kovat juustot ovat kuitenkin vähemmän riskaabeleita tuon listerian suhteen kuin pehmeät juustot. Jokainen miettikööt riskit itse. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tää tulee vähän myöhässä mutta goudat on kypsytettyjä, ei ongelmaa :) Ja usein tehty myös pastöroidusta maidosta, en oo kaupoisssa (suomessa ainakaan siis) törmännyt pastöroimattomiin goudajuustoihin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä käytän aika lailla maalaisjärkeä ruokailussakin. Raakaa kalaa en allergian takia syö muutenkaan, ulkomaalaisia marjoja ei ole ollut tarvis hankkia ja muutoin vältän ainoastaan A-vitamiinin liikasaantia (maksamakkarat jne.) sekä pastöroimattomia maitotuotteita (joita Suomessa aika vähän).

 

Vitamiinilisää (Multitabs raskaana oleville) syön päivittäin edelleenkin allergioideni takia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitoksia vastauksista alannee ja syksyn tyttö!

 

Toinen mieleeni hiipinyt kysymys koskee mätiä. Olen lukenut ristiriitaisia vastauksia siitä, voiko mätiä (meillä yleensä tarjolla pakastettua muikunmätiä) syödä. Onko jollain tietoa tästä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen ollut tässä toisessa raskaudessa hiukan huolettomampi kuin ekassa. Olen uskaltautunut maistamaan jopa mätiä. Toki välttelen raakaa kalaa, jos en tuoreudesta tiedä ja pastöroimattomasta maidosta tehtyjä tuotteita. Fetaa, tuorejuustoa yms. olen kyllä syönyt jos pastöroitu. Alkoholia join maltillisesti vielä just ennen plussaa, mutta heti jätin sen kokonaan. Mutta en hirveitä kännejä muutenkaan harrasta ja olin aika tarkkana koska tätä lasta on niin kauan toivottu. Mutta päätin elää normaalisti "kunnes toisin todistetaan". Kuten Anastacia78 sanoi: maalaisjärjellä ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko kenelläkään tietoa, millaisia suosituksia Espanjassa on raskaana oleville? Pitääkö esimerkiksi olla tarkempi raakojen kasvisten ja salaattien kanssa? Pitääkö ravintoloissa osata huomioida jotain, mikä Suomessa ei välttämättä tulisi mieleen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Olen miettinyt ihan samaa. Toisaalta, jos Espanjassa on toksoplasmoosaa enemmän kuin Suomessa, niin todennäköisesti paikalliset ovat sille immuuneja, joten siihen liittyen ei sit ole tarkempia ohjeita (näin on ainakin joissain maissa, joissa otetaan toksotesti aluks ja seurataan tarkemmin niiden raskauksia, joilla ei ole vasta-aineita).

Mä ajattelin yrittää olla tarkempi, kun olen sinne jouluks menossa, mutta ajattelin kuitenkin salaattia syödä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inkiväärihän on nykyään kiellettyjen listalla, mutta tarkoittaako se vain raakaa inkivääriä vai ihan kaikkea? Ollaan menossa syömään miehen kanssa ravintolaan pitkästä aikaa, ja paikka johon haluan, käyttää näköjään paljon inkivääriä ruoissaan: inkiväärikastiketta, inkivääri-kookosmarinoituja katkarapuja... Voinko mä syödä niitä? :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mistä tuo tieto on peräisin?

 

Mä olen vaan jostain lukenut, että mitään luontaistuotteita, esim. inkiväärivalmisteita ei suositella, mutta maustekäytössä olis ok. Ei kyllä ole nyt lähdettä tähän hätään...

 

 

muoks: Jaa no, tässä olis Eviralta Varoitusmerkintä inkivääriä sisältäviin ravintolisiin sekä inkivääriteehen ja sitä vastaaviin juomajauheisiin

 

muoks 2: Näyttää siltä että tuo linkittämäni Eviran juttu on tämän inkiväärisuosituksen "alkulähde". Siinä puhutaan vain ja ainoastaan inkiväärivalmisteista. Otteita tuosta artikkelista (boldaukset mun):

Arviointi antaa viitteitä siitä, että inkiväärivalmisteiden käyttöä samoin kuin inkivääriteen runsasta tai pitkäaikaista käyttöä olisi raskauden aikana syytä välttää.
Koska ravintolisät ovat pienessä annosmuodossa myytäviä pillereitä, puristeita tai kapseleita, niiden suurenkin määrän nauttiminen on mahdollista.
Koska inkivääristä valmistettua tai inkivääriä ainesosana sisältävää teetä on mahdollista nauttia suuriakin määriä,

Kyse on siis tämän perusteella suurista määristä, maustekäytöstä ei puhuta halaistua sanaa. Käyttäisin siis inkivääriä edelleen huoletta mausteena, mutta en mielellään päivittäin.

Edited by alannee

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kiitos. En ole mistään aikaisemmin saanut kunnon informaatiota asiasta, sen vuoksi nyt kyselinkin, että koskeeko suositus myös maustekäyttöä ja ns. vähäisiä määriä. Edellisen perusteella uskallan siis varata pöydän ravintolaan ja nauttia ruoastani hyvillä mielin. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okei, mäkin jo vähän pelästyin että ei kai tässä tarvi piparkakuista luopua :lol: Eiköhän maustekäyttö tosiaan oo edelleen ihan turvallista. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tarviiko raskausaikana linssejä/papuja käsitellä eri tavalla, esim. liottaa kauemmin? Tein eilen miehelle linssikeittoa, nyt vaan mietin voiko sitä syödä kun en liottanut mokomia, pesin ainoastaan... :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.