Qia

Mitä suuhusi laitat?

1666 posts in this topic

Juustojauhetta tai ei, guacamole on melko hyvä kasvualusta listerialle. Avaamattomassa purkissa sitä tuskin on, mutta jos sitä sinne pääsee, niin kyllä se siellä kasvaa. Sama koskee kyllä melkein kaikkia muitakin elintarvikkeita, esim. kinkkupakettia ei kannata avoimena säilytellä muutamaa päivää pitempään :)

 

Mä lukeuduin odotusaikana hysteeriseksi listerian ja ruoan suhteen. Neuvolan suositukset ja ruokarajoitukset oli jotenkin ylimalkaiset, liha ja kala kypsänä, pastoroidut maitotuotteet, ei pehmeitä juustoja jne. Toisaalta näillä ohjeilla oliskin ollut "helppo" syödä, mutta tän ketjun perusteella vasta aloinkin miettiin kaikkia ruokia ihan ylitarkasti. Ennen ei ollut tullut mieleenkään onko pakastemarjat ulkolaisia, onko meetvursti turvallista, luetaanko raejuusto pehmeisiin juustoihin. Ja sitten juuri tämä listerian leviäminen jääkaapissa, leviääkö se todella vaikka kinkkupakettiin ja margariinirasiaan, jotka saattavat olla avattuna pidemmänkin aikaa jääkaapissa. Raskaus varmaan "sekoitti" mulla aivotoimintaa, tai sitten se oli vaan niin suuri huoli masussa kasvavan vauvan suhteen, kun ajatteli että jos vaikka kerrankin vahingossa syökin jotain vaarallista". Edelleen raskaudenkin jälkeen mietin tuota listerian leviämistä jääkaapissa. Neuvolassa aikanaan oma terkkani oli rennomman puoleinen ja lähinnä ihmetteli mun paniikkia näiden ruokien ja listeriaa koskien. Kaikista helpointa olikin syödä kotona, kun tiesi mitä syö. Kylässä kun ei koskaan tiennut kuinka kauan elintarvikkeet oli ollut avattuina jääkaapissa ja voisiko niistäkin täten listerian saada.

 

Muoks. kommenttini ei ollut tarkoitettu kritiikiksi kenellekään. Listeriapelosta tuli itselle vaan niin paha peikko raskausaikana, kun en edelleenkään ole saanut vastausta siihen voiko listeria todella levitä jääkaapissa elintarvikkeisiin, siis muihinkin vain kuin hyvän kasvualustan omaaviin pehmeisiin juustoihin. Ja mitkä on todennäköisyydet?

Edited by tiksu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tiksu: Tuo kuulostaa NIIN tutulta. Ihanaa todeta etten ole ainoa, koska tuo teksti olisi voinut olla mun kirjoittama...Oikein kateeksi käy niitä jotka osaavat ruoan suhteen relata.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ainakin eviran sivuilla lukee, että listeria lisääntyy jääkaapissa:

 

Elintarviketuotannon ja elintarvikkeiden säilytyksen kannalta erityisen ongelmallista on, että L. monocytogenes pystyy lisääntymään jääkaappilämpötiloissa. Lisääntyminen on huomattavasti hitaampaa +3-4 C asteessa kuin +7-8 C asteessa. Esimerkiksi kylmäsavukirjolohessa (pH 6,1, NaCl 4,41 g/l) L. monocytogenes -bakteerin lukumäärän lisääntymiseen satakertaiseksi kuluu +4 C asteessa noin 10 vrk ja +7 C asteessa noin 5 vrk. Vakuumipakatulle kinkulle (pH 6,6, NaCl 2,8 g/l, NO2 170 ppm) vastaavat lämpötila-aikayhdistelmät ovat +4 C astetta 20 vrk ja +7 C astetta 9 vrk

 

Boldaus mun tekemä

Share this post


Link to post
Share on other sites
Muoks. kommenttini ei ollut tarkoitettu kritiikiksi kenellekään. Listeriapelosta tuli itselle vaan niin paha peikko raskausaikana, kun en edelleenkään ole saanut vastausta siihen voiko listeria todella levitä jääkaapissa elintarvikkeisiin, siis muihinkin vain kuin hyvän kasvualustan omaaviin pehmeisiin juustoihin. Ja mitkä on todennäköisyydet?

 

Minun käsittääkseni listeria leviää vain kosketuksen välityksellä. Esim. jos kinkku ja graavilohi ovat pöydässä samaan aikaan ja niitä otetaan samoilla ottimilla. Listeria-bakteereja löytyy elintarvikkeista suhteellisen usein, mutta yleensä niin pieniä määriä, ettei niihin sairastu riskiryhmäläinenkään. Hedelmällisessä iässä olevia naisiakin sairastuu vuosittain vain muutamia.

 

Mielestäni ei kannata liikaa pelätä listeriaa, mutta elintarvikehygienia kannattaa silti ottaa vakavasti. Muutkin ruokamyrkytykset voivat olla odotusaikana hankalia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alkaa mennä OT:ksi, mutta kannattaa ehdottomasti tehdä guacamole itse! Ei niinkään turvallisuuden vaan maun vuoksi logiikalla hyvä maku => onnellinen äiti => tyytyväinen vauva. :P Tulee tosi hyvää ja helposti: pari kypsää avocadoa, pieni sipuli hienonnettuna, pieni purkki ranskankermaa, sitruunamehua, mustapippuria ja suolaa, ripaus haluttaessa sokeria. Ja tomaattia, jos niin haluaa. Nyt on pakko lähteä kauppaan, iski armoton himo... B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse sairastuin juuri lievään vatsatautiin, jossa oireina lähinnä kivuliaat vatsakrampit ja kuume (korkeimmillaan 38 astetta). Oireilua kesti n. 2 vrk. Olen pohtinut ja pähkinyt että mistä kummasta tämän sain, kun niin tarkasti olen yrittänyt kaikkia suosituksia noudattaa. Tänään kuitenkin tajusin tarkistaa viikonloppuna syömieni pakastemustikoiden alkuperämaan. Oletin niin varmasti, että ne ovat suomalaisia, etten edes tajunnut asiaa tarkistaa. Kauhukseni huomasin, että kyseessä olikin PUOLALAISIA pakastemustikoita! Toivottavasti marjoissa ei ollut listeriaa, vaan kyseessä olisi ollut tavallisempi norovirus tms. Kauhea fiilis, eikä neuvolassa tietenkään pitäneet asiaa vakavana. Itselle yritän vakuuttaa, että listeriabakteeri olisi aikaansaanut pahemmat oireet. Mutta eipä sitä varmuutta saa kuin menemällä testeihin. Harmittaa kovasti oma huolimattomuus!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kysymys lohesta: söin sitä joulun aikaan parina päivänä, uskallanko tänään syödä (kirjolohifileetä), kun suositus on 1-2 kertaa kuussa? Mihin tuo suositus lohen kohdalla perustuu ja koskeeko se ihan kaikkea lohta?

 

Olisi vaan niiiin hyvää sitruuna-kermaviilikastikkeen kanssa :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rajoitus koskee Itämerestä pyydettyä kalaa korkean dioksiinipitoisuuden takia. Niinpä mun käsityksen mukaan sillä ei ole mitään väliä syötkö kalaa tässä kuussa kolmasti ja ensi kuussa kerran, vai molempina kuukausina kahdesti. Mutta kannattanee siis suosia norjalaista lohta, niin pääsee tästäkin rajoituksesta.

 

muoks. Eli söisin kyllä sitä lohta nyt ja jatkossa ostaisin mahdollisuuksien mukaan norjalaista.

Edited by alannee

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Kiitos tiedosta! Lohi oli norjalaista, joten aion jatkossakin syödä sitä huoletta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurttis, Listerian oireet ovat alkavat influenssan tyyppisillä oireilla, ei vatsataudin oireilla, eli tuskin kyseessä oli listeria. Vatsatauti ei ole vauvalle vaarallinen, sillä hän on suojassa siellä sikiökalvon sisällä. Tietenkin jos äiti joutuu tiputukseen, niin asiaa pitää tarkkailla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kahvia en oo juonu, mutta en juo kyllä normaalistikkaan ku se ei mun mielestä oo mitenkään hyvää.

 

Samoin oikeestaan maksa (okei jouluna söin pari kertaa vähän maksalaatikkoa), graavikalat ja sushit ym.

 

Ongelmaks mulla on tullu tuorejuustot. Mä rakastan sitä kun laittaa suolakeksin päälle ruohosipuli tai valkosipuli tuorejuustoa. nam. Voisin vetää vaikka paketillisen niitä keksejä. Ja niihin oon kyllä langennu monta kertaa..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kauhee sushi-himo iski päälle... Joten voiko joitain nigirejä syödä hyvillä mielin? Tonnikalamajoneesi? Entäs ravunpyrstö?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jatin kahvin ja teen pois heti plussan jalkeen mutta kun on tehnyt mieli juoda jotain lamminta olen joulusta lahtien juonut hunaja-vetta, kun googletin hunajan nopeasti aikaisemmin englanniksi ja sanottiin etta voi juoda. Nyt kuitenkin taas epailyttaa...

Siis oletteko nahneet hunajaa missaan kielettyjen ruoka-aineiden listalla? Voiko hunajaa syoda/juoda raskausaikana?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Kyllä hunajaa saa syödä raskausaikana, mutta sitä ei saa antaa alle 1v lapselle. :)

 

Tässä vielä lainaus netistä tältä sivulta: http://www.hunaja.net/tietoa_hunajasta/mik...i_1-vuotiaille/

 

Hunaja on kuumentamatonta elävää ravintoa, joten siinä saattaa esiintyä Clostridium botulinum bakteerin itiöitä. Näitä itiöitä tavataan suhteellisen yleisesti esimerkiksi maaperässä ja pölyssä. Imeväisikäisillä lapsilla ruoansulatuskanavaan päässeet itiöt voivat aiheuttaa sairastumisen, koska ruoansulatuskanavan ja suoliston normaalifloora ei ole vielä kehittynyt.

 

Hunajaa ei tämän vuoksi suositella alle 1-vuotiaille lapsille ja siksi hunajapakkauksissa on varoitusmerkintä: vain yli 1-vuotiaille.

 

Yli vuoden ikäisille lapsille ja aikuisille Clostridium botulinum bakteerin itiöt ovat vaarattomia ja he voivat käyttää hunajaa makeutusaineena päivittäin.

 

Myös odottava tai imettävä äiti voi huoletta käyttää hunajaa, sillä mahdolliset itiöt eivät kulkeudu äidin tai äidinmaidon kautta lapseen.

Edited by enkulipeikko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tein kanttarellikastiketta pakastimessa olleista sienistä, mutta se maistui jostain syystä tosi kitkerältä, joten en syönyt kuin muutaman haarukallisen. Onko tuosta voinut tulla jotain haittaa? Tietääkseni kanttarellit eivät voi olla pilaantuneita, epäilen että kitkeryys johtui jostain muusta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mututuntumalta heitän, että vaikea uskoa noissa olevan mitään sikiölle vaarallista. Ruuan valmistuksessa kuumentaminen kuitenkin tappaa esim. listerian. Veikkaan jotain kohtuullisen harmitonta, jonka pahin seuraus voi olla epämääräinen suolentoiminta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tein kanttarellikastiketta pakastimessa olleista sienistä, mutta se maistui jostain syystä tosi kitkerältä, joten en syönyt kuin muutaman haarukallisen. Onko tuosta voinut tulla jotain haittaa? Tietääkseni kanttarellit eivät voi olla pilaantuneita, epäilen että kitkeryys johtui jostain muusta.

 

Mulla ainakin on makuaisti muuttunut jonkun verran, jotkut asiat maistuvat ihan erilaisilta nyt raskausaikana.

 

Oliko sienet miten kauan pakastimessa? Olisko niihin voinut imeytyä makua jostain toisesta pakasteesta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sienet oli viime syksynä kerätty eli olivat ehkä 4 kk pakastimessa. Tosin maistuivat myös miehen mielestä kitkeriltä, joten kyllä ne sitä varmaan oikeasti olivat. :P Mutta mitään oireita ei ole tullut joten ehkä siitä ei sen kummempaa seurannut. Ja söin sitä tosi vähän. Luin kyllä että kanttarellit saattavat muuttua kitkeriksi pakastettaessa, ehkä kyse oli vain siitä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ainakin pakastetuista kanttarelleista tehty kastike maistuu aika usein kitkerältä, sienet jää liian vetisiksi tai jotain :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä nyt laitan kysymykseni tähän ketjuun, vaikka ei suoranaisesti otsikon alle kuuluisikaan....

 

Raskaus ja matkustaminen ja ruokailu??

 

Ollaan lähdössä Kreikkaan ja haaveena oli päästä syömään paikallista fetajuustoa yms., no, nyt tämä raskaus pääsi yllättämään ja saan heittää hyvästit ihanille juustoille ja viineille, vai mitenkä se meni?

Viinille nyt tietysti, mutta entäs ne juustot ja salaatit yms., uskaltaako siellä syödä mitään kypsentämätöntä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^En itse ainakaan ole onnistunut koskaan saamaan mahatautia Kreikasta/Kyprokselta. Ruoka onkin kyllä aina ollut todella laadukkaantuntuisista aineksista valmistettua niissä paikoissa, joissa olemme syöneet ja syömme aina nimenomaan paikallisia ruokia (ei mitään pihvejä ranskiksilla). En todellakaan ole mikään asiantuntija, mutta uskoisin, että kreikkalaiset raskaanaolevat naiset syövät fetajuustoa (listeriariski) ja kreikkalaista salaattia (toksoplasmoosiriski) kyllä itse :D Fetajuusto ilmeisesti muuten valmistetaan pastöroidusta maidosta ellei se ole kotitekoista. Meilläkin kesälomamatka todennäköisesti suuntautuu Kreikkaan, joten samoja asioita itse pähkäilen. Tältä foorumilta olen hakenut lisätietoa itse, vaikka tavallisten ihmisten kokemuksiin nuokin vaan perustuu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^itse söin elokuussa Kreikan matkalla saalaatteja yms, vähän tietysti katsoin, että missä ja mitä söin. Nää on tietenkin jokaisen itse päätettävia asioita, syön fetaa muutenkin ja moni raskaana olevahan ei syö sitä edes suomessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
En todellakaan ole mikään asiantuntija, mutta uskoisin, että kreikkalaiset raskaanaolevat naiset syövät fetajuustoa (listeriariski) ja kreikkalaista salaattia (toksoplasmoosiriski) kyllä itse :D Fetajuusto ilmeisesti muuten valmistetaan pastöroidusta maidosta ellei se ole kotitekoista.

 

Välimeren maissa suurin osa ihmisistä on immuuneja toksoplasmoosille kun se on siellä niin yleistä ja sen lisäks niiden neuvolajärjestelmässä (tai mikä siellä nyt sit virallisesti onkaan käytössä) otetaan kaikilta kokeet toksoplasmoosista. Ja käsittääkseni (tästä en oo ihan satavarma, mut on sellanen hyvin vahva mielikuva) kun Kreikka on EU maa, niin siellä pitää jokaisessa feta (tai jossain muussa maitotuotteessa) ilmoittaa onko tuote pastöroitu vai ei...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Välimeren maissa suurin osa ihmisistä on immuuneja toksoplasmoosille kun se on siellä niin yleistä ja sen lisäks niiden neuvolajärjestelmässä (tai mikä siellä nyt sit virallisesti onkaan käytössä) otetaan kaikilta kokeet toksoplasmoosista.

Tää oli mielenkiintoinen tieto! Ja ei ihme kyllä, kun siellä niin paljon kulkukissoja juoksentelee ja lapset niitä silittää...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.