Qia

Mitä suuhusi laitat?

1666 posts in this topic

Tästä on varmaan jossain ketjussa jo ollutkin juttua, mutta mites silakat jouluna? Nehän on kyllä kypsennetty, mutta ei kuumassa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muistaakseni pieniä silakoita saa syödä kerran kuukaudessa. Isoissa kaloissa enemmän myrkkyjä.

 

 

 

 

Mites saako raskaana ollessa syödä mustaa makkaraa? entä suojakaasuun pakattuja graaveja ja kylmäsavulohia? ei siis vakuumiin...

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

tuohon kotikaljaan piti vielä sanoa, että itse en joisi, sillä monissa kotikaljoissa käymisen yhteydessä siihen on lipsahtanut prosentteja. Joihinkin yllättävän paljon jopa. Jos esim. ostat sitä kaupasta, sekin on muistaakseni 2% alkoholia...

Share this post


Link to post
Share on other sites

No niin arvelinkin. Elätin kuitenkin toivoa, ettei se haittais. :girl_sigh: Voi voi, äiti tekee niiiiiiiin hyvää kotikaljaa ja harvoin. Huokaus. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mites saako raskaana ollessa syödä mustaa makkaraa?

 

No täällä Tampereella ei neuvolassa ainakaan kielletty syömästä mustaamakkaraa eikä sitä siitä suosituslistaltakaan löydy. Ja luulisi että se meidän listoissa olisi jos olisi kiellettyä kun kuitenkin ollaan mustamakkarakaupungissa. Toisaalta, eihän mustassamakkarassa mitään kiellettyä olekaan, muuta kuin että se on aika rasvaista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiellettyjen listalla taitaa myös olla monet homejuustot (kai kotimaiset pitäisi olla ihan ok) ja tuorejuustot (jos ne pääsee seisomaan pöydällä lämpimässä) juuri listeriavaaran vuoksi. Jouluna ainakin meillä on ollut tapana vetää tuorejuustoa, tänä jouluna korvataan se kasvistahna Tartexilla jossa ei vaaroja ole ja joka ei mun mielestä häpeä tuorejuustoille yhtään. Siis vinkkinä vaan, jos joku muukin miettii joulun juustopolitiikkaa.

 

Tartex-kasvistahna-Aurinkokuivattu-tomaatti.jpg

Tältä ne siis näyttää, makuja löytyy vaikka mitä, mun suosikki on toi aurinkokuivattu tomaatti :girl_in_love:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nämä hiivatin juustoasiat mua rassaa kun en tajua mikä juusto nyt on sallittua ja mikä ei... ostin tänään Arlan emmentalia, ja siinäpä lukikin sitten "termisoitu maito" EIKÄ pastöroitu, joten listeriariski lie olemassa pitkästä kypsytyksestä huolimatta? Toinen juusto, joka on ollut käytössä, on Rainbowin Edam, valmistettu Tanskassa eikä sen tuoteselosteessa puhuta pastöroidusta maidosta mitään vaan "pelkkää maitoa", hapatetta jne. Eli onko siinäkin siis listeriariski? En jaksanut kahlata koko ketjua läpi, joten kiitos jos joku vaivautuu paremman tiedon mulle antamaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^

^Mun käsittääkseni kaikissa Suomessa myydyissä tuotteissa pitää erikseen lukea, jos valmistusaineena on käytetty pastöroimatonta maitoa. Eli pelkkä maito on yhtäkuin pastöroitu maito, joten no worries :)

 

Näin luki edellisellä sivulla, eli ilmeisesti Edam on tehty pastöroidusta maidosta. Itse uskaltaisin syödä :) Tuosta termisoidusta en ikävä kyllä osaa sanoa mitään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jees, kiitti :) Kyllä mä olen syönyt myös sitä termisoitua emmentalia. Aikani googlailtuani löysin mitä tuo termisointi tarkoittaa. Siinäkin maito siis kuumennetaan mutta vain 60 asteeseen 15 sekunnin ajaksi. Eli se ei siis tapa listeriabakteeria mutta pitkään kypsytettynä juustona sen pitäisi olla turvallinen käyttää myös raskauden aikana. Luotan nyt Arlan hygieniaan... Ehkei nyt kannata lietsoa itseään listeriahysteriaan kuitenkaan :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kysymys teestä, listassa mainitaan 2 kuppia mustaa teetä tai 5 kuppia vihreää teetä. Yritin netistäkin etsiä, mutta taidot (ja kärsivällisyys) ei riittäny, joten kysyn täältä.

 

Kuinka paljon kofeiinia on yhdessä Liptonin teepussissa? Esim. siinä ihan normiteessä ja vaikka mustaherukkateessä? Oon nyt ihan pihalla kuinka monta kuppia voin esim. tuota mustaherukkateetä juoda.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muistaakseni suurin osa noista erimakuisista teelaaduista on maustettua mustaa teetä, eli silloin ei taida niissä olla hirveästi eroja kofeiinin suhteen..

 

Kotikaljaa join jouluna puolitoista lasillista. Alkoholiprosentti on kuitenkin niin alhainen niissä, että ei siitä kauheasti liikene vereen prosentteja. Raakakypsennetyt kalat, kuten silakat ja sen sellaiset EI ole listerien kannalta ok, koska listeriasta pääsee eroon vain lämpökypsennyksellä. Samoin en söisi mitään suojakaasuun tai vakuumiin pakattuja kaloja kypsentämättä, koska niillä saadaan keinotekoisesti pidennettyä kalojen säilytysaikaa, mutta olosuhteet ovat kuitenkin sellaiset, että se listeria pysyy elossa.. Myöskään pakastaminen ei auta listerian kohdalla. Jouluna söin erittäin tuoretta graavilohta, mutta vain ekana päivänä. Sen jälkeen kun kalat oli kerran jo olleet pöydällä/pari päivää jääkaapissa, nautin niitä vain mikron kautta kuumennettuina.

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Tai siis niin mä muistelisin et suurin osa on :) olisko niin et esim. joku ruusunmarjatee sit taas ei oo..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä taidan nyt jättää kahvin ja teen kokonaan pois vähäksi aikaa tai siirtyä kofeiinittomaan. Olen monesta paikasta lukenut että kofeiinia voisi saada sen 300 mg päivässä mikä mulle riittäisi enemmän kuin hyvin. Join tänään ekaa kertaa raskauden aikana myös teetä aamukahvikupposen lisäksi ja aloin tosi viisaasti vasta juonnin jälkeen googlailemaan tarkemmin kofeiinin vaikutuksista. Wikipediassa oli linkki mm. tällaiseen Tiede-lehden artikkeliin, jonka mukaan pienikin määrä kofeiinia voi lisätä keskenmenon riskiä:

 

http://www.tiede.fi/uutiset/3136/pienikin_maara_kofeiinia_lisaa_keskenmenoja

 

Tuohan on vain yksi tutkimus monien joukossa mutta en ehkä halua ottaa nyt mitään turhia riskejä. Teestä jäi myös tosi kauhea jälkimaku (mulla on ollut tähän asti raskausoireena paha maku suussa) joten sikäli ei tule ongelmaa jättää sitä kokonaan pois...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen tykästynyt vihreä tee + minttu -teehen ja juonutkin sitä muutaman mukillisen tässä viime aikoina. Flunssakin vaivaa, niin sitä on kiva lipitellä.

Nyt eksyin etsimään netistä tietoa, että onko tuo minttu miten vaarallista ja löysin tietenkin ihanan ristiriitaista tietoa. :girl_impossible: Toisten mielestä saa käyttää teenä ja toisten mielestä ei.

Lisäksi näköjään vihreässä teessä on katekiineja, jotka haittaavat verisuonten kehitystä...

 

Noh, ehkä yksi teepussi silloin tällöin kävisi, kun korvaahan se sitten kahvinjuontia osaltaan, eli vähentää kofeiinin saantia. Pitää pistää rooibos ostoslistalle, sen pitäisi ainakin olla ihan turvallista. Pirkan Rooibos karpalo-kerma on muuten hyvää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ääks! Kaikenlaisista herkuista sitä pitäisi raskausajaksi luopua!

Nyt kun en ole vielä raskaana, taidan syödä varastoon urakalla mätiä, kylmäsavulohta ja lakua! Ja tietenkin juoda kahvia kuppikaupalla girl_haha.gif

 

Mutta tosiaan, järki pitää varmaan pitää kädessä ja kohtuu kaikessa. Hommastahan menee ihan maku, jos pitää "kielletyt"-listan kanssa kaupassa kävellä...

 

Tosin voi olla, että raskauduttuani hurahdan grin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vielä pitää todeta tuohon johannemin laittamaan linkkiin kahvin vaikutuksesta keskenmenoihin, että: hurjaa! Pitääkin tosissaan miettiä, lopettaisiko sen kahvin lipittämisen ihan suosiolla, vaikken ole vielä plussannutkaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuo maksakeskustelu jäi vaivaamaan. Eviran sivuilla sanotaan ihan yksiselitteisesti, että kaikkia muita maksaruokia, paitsi maksamakkara tulee välttää koko raskauden ajan. Nimenomaan siksi, koska esimerkiksi maksalaatikkoa syödessä kerta-annos a-vitamiinia nousee liian suureksi. Maksamakkarallekin on tarkat santirajoitukset.

Duodecimin sivuilla kerrotaan 100g maksalaatikkoa sisältävän 4mg (eli 4000 mikrog) a-vitamiinia ja eviran sivuilla raskaana olevan maksimi kerta-annos kerrotaan olevan on 7500 mikrogrammaa. Pitkäaikaissaanti ei saisi olla yli 3000 mikrog/päivässä. Mikäli olen kaikki oikein ymmärtänyt. A-vitamiinin liikasaannin on todettu olevan haitallista sikiölle. En halua aiheuttaa kenellekään tunnontuskia syötyjen jouluruokien takia, mutta minusta tässä ketjussa oli maksan vaarat kuitattu turhiksi yhden terveydenhoitajan mielipiteen perusteella.

 

Tässä vielä linkki Eviran sivulle Evira - maksan käyttö raskausaikana

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko tuosta vihreästä teestä mitään fakta tietoa? Googlaamalla löytyy vain spekulointia puolesta ja vastaan. Itse juon vain mukillisen päivässä, mutta mietin että tulisiko sekin nyt jättää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Ei tuo minun mainitsema väite vihreän teen katekiineista mitään tutkimustietoa ole. Googlettamalla minäkin sen löysin jostain nettikeskustelusta.

Mutta onhan se niin, että mikä tahansa aine on myrkkyä, kun tarpeeksi käyttää. Mukillinen teetä (mustaa tai vihreää) tuskin haittaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Niin mä muistelin kans et en muista nähneeni mitään kieltoa, mutta nyt tuli vaan mieleen kun olen sitä laittanut teehen. Ja alle 1-vuotiailtahan se on kielletty, mutta ei siis ilmeisesti vielä raskausaikana ole vauvalle haitallista :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ juuri tänään aamulla luin, että raskausaikana voi syödä huoletta hunajaa, mutta vauvalle se ei sitten käy 1. vuoden aikana. Oiskohan ollu vau-kirjanen, mistä luin. smile.gif

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tässä ihan muutenvain tuli katsottua mitä oivariini/Flora margariinit sisältää, huomasin yllätyksekseni että nuissakin on A-vitamiinia lisätty. Onkohan määrä niin pieni, että siitä ei ole haittaa vai onko muut vaihtanee margariinin pois tai käyttäneet jotain merkkiä jossa sitä ei ole, missä sitä ei ole??

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.