Qia

Mitä suuhusi laitat?

1666 posts in this topic

Mulle on tullut keitetystä kananmunasta lohturuokaa. Jatkuvasti on enemmän tai vähemmän huono olo ja kamala nälkä, mutta mikään ruoka ei houkuttele ja suussa on paha maku. Keitetty muna (ja ripaus suolaa tai nokare voita) kuitenkin tuntuu jopa vähän täyttävän vatsaa toisin kuin hedelmät eikä maistukaan pahalta. Onhan siinä monenlaisia hyviä ravintoaineitakin, mutta ei kai niitäkään enempää kuin 1 tai 2 päivässä viitsi tai saisikaan puputtaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tällä hetkellä laitan suuhuni sitä, mikä menee alas ja mielellään pysyy siellä. Aamulla se tarkoittaa kylmää, laihaa mehua ja jotain hedelmää, tähän mennessä lähinnä mandariinia. Päivällä tulee onneksi ihan kunnon nälkä ja saan syötyä lämmintä ruokaa ihan normaalihkon annoksen. Iltaa kohti pahoinvointia tulee taas ja syöminen menee hedelmälinjalle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihan sitä syön, mikä maistuu. Enimmäkseen ihan normaalia kotiruokaa ja mahdollisimman paljon kasviksia ja vihanneksia. :) Makeaa olen nyt vältellyt ja huomasin että se auttaa kun ei ole nyt pariin päivään pahasti närästänyt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minun mielestä on aivan turhaa ressata kaikesta mitä suuhunsa laittaa.. On tietenki ihan hyvä ettei ihan kaikkea syö ja ottaa selvää.. Mutta ajatelkaapa entisaikana, ku esim maito on otettu suoraan tankista, eikä sitä olla mitään pastöroitu. Tai itse tehdyt juustot ja sellaiset.. Ja miten ruoat on säilytetty, kun ei ole ollu jääkappeja ja sen sellaisia.. Vanhammet ihmiset paljon terveempiä ja pitkäikäsempiä ku mitä nykyajan ihmiset..

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Niinpä. Sen lisäksi "vanhoihin hyviin aikoihin" keskenmenot ja imeväiskuolleisuus taisi olla vähän eri luokkaa kuin nykyisin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Huh, kahlasin koko ketjun läpi :grin:. Olipahan hommaa, enkä nyt ainakaan muista, että näistä olisi kysytty aiemmin.

 

Miten on siis mutakakun ja Mövenpicin jäätelöiden laita? Mutakakkuhan on keskeltä kuin raakaa kananmunaa, eikä suomalaista. Toisaalta meidän Espoon neuvolan listassa ei puhuta mitään kananmunasta.

 

Myös suomalaisia, anopin keräämiä pakastemarjoja olen miettinyt. Jos listeria on kuitenkin maabakteeri, ja marjat + hedelmät + vihannekset neuvotaan pesemään ennen syömistä, niin onkohan noiden pakastemarjojen kohdalla nyt samoin..? Eihän niitä ole pesty keräämisen jälkeen, vaan laitettu suoraan pakastimeen. Normaalisti olen laittanut jäisiä marjoja suoraan puuron päälle...

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mutulla mennään, mutta olen saanut sellaisen käsityksen, että listeriaa ei juurikaan esiinny Suomen luonnossa. Tuontitavara on siis se, minkä kanssa kannattaa varoa.

 

Listeria-aiheinen kysymys itsellänikin tavallaan: Onko tuorejuustoissa muuta pelättävää kuin listeria pastöroimattomasta maidosta tehdyssä? Juustokakut polttelee mielessä ja käytän patonginkin päällä mielelläni tuorejuustoja. Useimmat näyttävät olevan pastöroidusta maidosta, joten jos muita riskejä kuin listeria ei ole, niitä taitaa voida syödä hyvällä mielellä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mie saatan olla nyt hyvin väärässä, mutta ihan kuin olisin jostain kiellettyjen aineiden listasta lukenut (joo, epämääräiset on tiedot), että tuorejuustot on kiellettyjä, vaikka olisikin tehty pastöroidusta maidosta.

 

Haa, löysinpäs, eli täältä vaukkareista tuo löytyi, vältettävien ruokien ketjusta.

 

"Pastöroidusta maidosta valmistetut pehmeät juustot eli homejuustot, tuorejuustot, feta (listeriariski, paitsi kypsennettynä yli 72 celsiusasteen)

Pastöroimaton maito ja kaikki siitä valmistetut maitotuotteet (listeriariski, paitsi kypsennettynä yli 72 celsiusasteen)"

 

 

Eli kaikki pastöroimaton on kielletty ja pastöroiduistakin nuo tuorejuustot ja muut pehmeät juustot.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Katsos vaan. Katsoin tuota listaa, mutta luin tuon väärin. Kiitos. Ei kai auta kuin opetella tekemään hyytelökakkuja ilman tuorejuustoa. dry.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haa! Keksin juuri, että voisin kuvitella juovani proteiinipirtelöitä. Mitäs niiden tuoteselosteista täytyy tarkistaa? Tietääkö joku, onko niissä jotain erityisesti vältettävää? Makeutusaineet ja A-vitamiini ainakin täytyy tarkistaa.

Edited by Maustekahvi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mutta fetajuustoa voi kuitenkin syödä uunin kautta käytettynä (kuorrutteena/gratiinina/mikä sen nimi onkaan), olenhan ymmärtänyt oikein?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Vähintään 72 asteeseen kuumennettaessa listeria ottaa ja kuolee. Eli hyvin voi syödä fetaa, homejuustoja ja tuorejuustoja uunissa käytettynä! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haa! Keksin juuri, että voisin kuvitella juovani proteiinipirtelöitä. Mitäs niiden tuoteselosteista täytyy tarkistaa? Tietääkö joku, onko niissä jotain erityisesti vältettävää? Makeutusaineet ja A-vitamiini ainakin täytyy tarkistaa.

 

Mä join viime raskaudessa niistä jauheista tehtyjä toisinaan. Tarkistin juuri nuo makeutusaineet (aspartaami tai sukraloosi niissä näyttäis olevan eli ok) ja vitamiinit, ja sitten sen ettei ollut mitään ihmeellisiä ainesosia vaan lähinnä vain heraproteiinia ja makeutusta. Esim. Fast Hera80 oli tämän puolesta ok. Niissä valmiissa juomissa on muistaakseni enemmän kaikenlaista lisäainetta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tästä on ehkä ollut keskustelua aiemmin, mutta en selannut kaikkia viestejä läpi...

 

Onko sukraloosin käyttösuositukset muuttuneet parin vuoden sisällä? Muistan, että edellisen raskauden aikana se oli sallittujen listalla (ainoana s-makeutusaineista), mut nyt näyttää olevan tuolla kielletyissä.

 

Pikaisesti netistä hakemalla sen mainitaan olevan turvallista raskaanaoleville? Esim.:

 

Valio - usein kysytyt

Tampereen kaupungin ravitsemusterapian sivut

 

Huomasin saman, eli sukraloosin kuuluisi olla sallittujen listalla. Linkataanpa vielä teratologinen tietopalvelu: makeutusaineet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä pienen pahoinvoinnin koko ajan kurkkiessa olkapään yli tulee mieluiten syötyä jotain suolaista tai raikasta hedelmäistä. Ostin hedelmäsalaatin ainekset ja aion tänään herkutella sillä. Oikeaa ruokaa ei meinaa kauheasti tehdä mieli mutta sitäkin pitäisi tehdä, että saisi kunnolla mahan täyteen. Ruokiin pyrin myös lisäilemään kasviksia mahdollisuuksien mukaan, ja lisukkeena syön keitettyjä kasviksia, kuten kukkakaalia, parsaa, porkkanaa yms.

 

Jogurttia ei tee yhtään mieli eikä suklaata (=outoa mulle). Viili on IHANAA, samoin appelsiinit, mandariinit jne. hedelmät. :girl_crazy:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen ainakin surutta popsinut fetaa ja mozzarellaa koska ne on pastöroitu. Eikös se pastöroiminen tarkota että se on kypsennetty yli 70 asteeseen???

Ei saa olla niin hysteerinen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mä oon myös syönyt pehmeitä juustoja kylmänä, kun oon tiennyt, että ne on säilytetty viileässä eikä niitä oo pidetty avonaisissa purkeissa liian kauan. Vielä ei oo mitään tullut :ph34r:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minäkin olen muutamia kertoja syönyt kotimaisia pastöroituja tuorejuustoja ja pehmeitä juustoja. Neuvolan ohjeessa lukee, että vain pastöroimattomia ei saa käyttää ja niin myös mun terkkari ohjeisti, että pastöroituja saa syödä. Eli tähän viralliseen tietoon ja ohjeistukseen uskon & luotan :) Mutta en mä niitä ole syönyt enää sitten, jos on ollut pitkään avattuna ja/tai lämpimässä.

 

(Lisäys laitettu.)

Edited by *Vanilla*

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen ainakin surutta popsinut fetaa ja mozzarellaa koska ne on pastöroitu. Eikös se pastöroiminen tarkota että se on kypsennetty yli 70 asteeseen???

Ei saa olla niin hysteerinen.

 

Tästä on moneen kertaan puhuttu täällä. Listeria voi tulla myös jälkikontaminaationa. Itse en söisi missään nimessä esim. saksalaisia pehmeitä tuorejuustoja, sillä siellä on useassa paikassa listerian valvonta melko huonosti hoidettu. Samaten kuin mm. suomalaisista leipäjuustoista on löytynyt listeriaa (ei tosin ihan viimeisinä vuosina). Mutta noista ns. turvallisista valmistajista on ollut paljonkin puhetta näissä ketjuissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko cheddar-juusto pastöroitua? Ja eikös se ole kuitenkin ns. kova juusto jota voi syödä vaikka olisikin ulkolaista? Ostan nimittäin usein Stokkan valmissalaatteja ja nyt on ollut hankalaa, kun monissa on fetaa tai vuohenjuustoa enkä halua niitä kypsentämättömänä syödä vaikka niitä rakastankin. Mutta yksi tuorepasta-cheddar salaatti on ja sitä olen syönyt.

 

Entä onko jollakin tarkempaa tietoa rahkasta? Tuolla aiemmin sanottiin että rahkakin olisi ns. tuorejuusto, mutta kuulostaa vähän hullulta ettei rahkaa saisi syödä?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Musta kaikki kovatkin juustot on kielletty, jos niitä ei ole pastöroitu, esim. parmesan... Eli pitää van selvittää, onko pastöroitu. Välillä helpommin sanottu kuin tehty. :girl_sigh:

 

Tietääkö joku, mikä on kuivattujen ulkomaisten marjojen laita? Kun ulkomaiset pakastevadelmat on kielletty, niin mites kuivatut ulkomaiset vadelmat? Mietin, uskallanko syödä Kellog´s Special K Red Berries -muroja? :blush:

Edited by Nebsu

Share this post


Link to post
Share on other sites

^nebsu, mä oon miettinyt pari päivää ihan samaa, kun tässä pahoinvoinnissa ei aamulla mene muu kuin marjoja sisältävä mysli. Mä järkeilin sen niin että listeriabakteeri viihtyy kosteissa oloissa eikä ikinä selviäisi marjojen kuivatusprosessista. En kyllä tiedä onko näin mutta olen silti syönyt tuota mysliä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä mies oli kaupassa käydessään yrittänyt ostaa mullekin sopivaa juustoa ja toi kotiin Arlan Sinileima Emmentalia. Satuin kuitenkin vilkaisemaan tuoteselostetta ennen syömistä. Pastöroidun maidon sijasta siinä olikin termisoitua maitoa. Mietin ja googlettelin, ja lopulta soitin neuvolaan. Sieltä ohjeena oli, että termisoitu on sama kuin ei-pastöroitu, ja mitään pastöroimatonta ei tule syödä.

 

Kävin sitten äsken itse kaupassa tarkoituksenani ostaa jotakin myös mulle sopivaa juustoa, mutta yllättäen kaikki katsomani Mustaleimat ja samantyyppiset edes vähän vahvemman makuiset Valion ja Arlan juustot olikin tehty juuri tuosta termisoidusta maidosta. Polar olisi käynyt, mutta se ei mielestäni maistu juuri miltään - mieluummin olen ilman.

 

Osaisikohan kukaan vinkata mahdollisimman vahvan makuista, laktoositonta juustoa?

Aiemmin mun herkkuja olivat parmesaani ja muut sen tyyppiset, mustaleimat sekä Brie... Vähän periaatteella mitä vahvempi, sen parempi tongue.gif.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.