Qia

Mitä suuhusi laitat?

1666 posts in this topic

Valio sanoo, että emmentaalit ovat turvallisia, vaikka ei olekaan pastöroidusta maidosta. Uskaltaisin ainakin itse syödä, sen verran pieni riski. Eri juttu on just nuo raakamaidosta tehdyt ulkomaalaiset juustot (joita on lopulta aika vähän).

 

Lainaus valion sivuilta: "Voiko Valion tuotteissa olla listeriaa? Kaikki Valion valmistamat tuotteet on valmistettu pastöroidusta maidosta lukuun ottamatta Valio Alppi Kreivi® e300 g juustoa sekä osaa emmental juustoja, joiden valmistukseen käytetään ns. termisointia. Termisointi on pastörointia hieman lievempi lämpökäsittely. Kyseiset juustot ovat kovia ja pitkään kypsytettyjä ja sellaisena turvallisia. Valikoimassa on muutama tuontijuusto, jotka valmistetaan pastöroimattomasta maidosta eli raakamaidosta. Nämä ovat Roquefort n.1,4 kg sinihomejuusto (Ranska) ja Parmigiano Reggiano n. 2 kg (Italia)."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei kai auta kuin opetella tekemään hyytelökakkuja ilman tuorejuustoa. dry.gif

 

Mä oon tehnyt juustokakun himoon New York Cheesecakea, joka paistetaan uunissa. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen itse syönyt (ja monista ohjeista käsittänyt) että pastöroitu tuorejuusto on ihan ok jos sen syö max. parin päivän sisällä pakkauksen avaamisesta ja juusto säilytetään kunnolla kylmässä. Olen koko raskauden ajan syönyt pastöroituja tuorejuustoja tuolla edellytyksellä että syön samana tai seuraavana päivänä avaamisesta ja jääkaapin pidän kunnolla kylmänä. Eli kyllä juustokakkua ym voi tehdä ja syödä ihan rauhassa. Ajatus vaan on että tuorejuusto on hyvä kasvualusta listeriabakteerille jos bakteeria siihen pääsee jälkikontaminaation takia. Pastöroidussa avaamattomassa tuotteessa vaaraa ei ole. Myös kaikki kovat juustot ovat ok vaikka ne ei olisikaan pastöroidusta maidosta tehtyjä. Itse siis olen rauhassa syönyt juustokakut, pastöroidut briet, fetat, raejuustot ja mozzarellat ja kaikkia kovia juustoja ihan huoletta. Pitää vaan huolen että säilyttää ne oikein ja ei säilyttele niitä montaa päivää.

 

Enemmän olisin huolissani pakastevihanneksista listerian suhteen tai raa'asta kalasta ja lihasta toksoplasmoosin takia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osaako joku sanoa, uskaltaako Lidlin kreikkalaista jogurttia syödä? Tuoteselosteessa ei mainita, että maito olisi pastöroitua ja alkoi tuo mietityttää :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pellavansiemenet on joissain listoissa kielletty muistaakseni korkeiden kadmium- ja syaanivetypitoisuuksien vuoksi. Tiettääkö joku, koskeeko tämä vain ulkomaisia pellavansiemeniä vai myös kotimaisia?

 

Lisäksi Vantaan kaupungin sivuilla luki, että pellavansiementen turvallinen saantisuositus on max. 3rkl/vrk. Taidan siis jatkaa niiden (kotimaisten) käyttöä jogurtin ja rahkan seassa, kun saanti jää alle tuon. Toimii vatsakin paremmin.

Edited by marlee

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osaako joku sanoa, uskaltaako Lidlin kreikkalaista jogurttia syödä? Tuoteselosteessa ei mainita, että maito olisi pastöroitua ja alkoi tuo mietityttää :girl_sigh:

 

 

Soitin ehkä kuukausi sitten Lidlin aspaan jonkun heidän jogurttinsa takia ja vastaus oli, että KAIKKI heidän maitotuotteensa ovat pastöroidusta maidosta valmistettuja joten hyvällä omalla tunnolla söin sen jogurtin. Josko tää vähän helpottais sua :)

 

 

Asiasta toiseen, erehdyin syömään parmankinkkua, se on siis ilmakuivattu kinkku, ja nyt selvisi, että sehän on RISKIELINTARVIKE!!! Pikkusenko oon nyt paniikissa että joku listeria tai tokso on iskenut meikäläiseen! Tyhmä tyhmä tyhmä minä kun sitä söin :girl_cry2: En millään haluaisi riskeerata raskauttani mutta tuolle kun en enää voi mitään. Päivystykseen soitin eikä heistä kyllä ollut mitään apua tähän asiaan. Eivät tuntuneet edes tietävän listeriasta yhtään mitään... Kuulemma olis heti syömisen jälkeen tullu ne oireet jos listeriaa olis mutta viralliset lähteet väittää, että itämisaika voi olla kuukausiakin. Tänään oon oksentanu ja ripuloinu eikä se kyllä yhtään hälvennä pelkoa :girl_cry: Kuinkahan nopeasti sikiölle käy köpelösti jos listerian saa? Tämän päivän oireet on tietysti selitettävissä muilla syillä, mahatauti tms, mutta mistäs sen varmaksi tietää?!

Edited by Hannainen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Senverran pakko kommentoida etten kyllä suosittelisi kenellekkään, varsinkaan raskaana oleville äideille ,makeutus aineita,lisäaineita tai mitään kemiallisia säilöntä aineita!!!!

 

Niiden vaikutuksista ei ole tarpeeksi tietoa , sekä kaikki aiheesta löytyvät artikkelit ja tutkimustieto on hyvin ristiriitaista...

 

olen itse ravintola alalla n 10 vuotta työskennelleenä ,joutunut/ saanut työnipuolesta tutustua raaka-aineisiin ja niiden käsittelyyn sekä siihen mitä niihin lisätään...(ruokaan täysin kuulumattomien, lisä aromi, väri, ja koostumus tarkoituksiin käytettyjä kemikaaleja joita käytetään mm. autonrenkaissa ja tuholais myrkyissä, samatavara hieman eri muoto!!)

 

itse pyrin välttämään lihaliemi, makeutus aineita..varsinkin asprtaami!!! valmisteita, einesruokia jotka sisältävät enemmän kuin 2-4 e -alkuista "paranne" ainetta ,valmis marinadi tuotteita sekä kaikkea mikä on pakattu ns vakuumiin, elintarvike muoviin.

 

nämä kaikki ei ihmiselle suositeltavat on liian vähän tutkittu, miten niiden pitkäaikainen käyttö vaikuttaa elimistöön saatika sitten alkion tai sikiön kehitykseen, tai pienen lapsen kasvuun !!

 

turvallisin tapa nauttia ravinnosta on maalais järki, ei kaiken tarvitse luomua olla, mutta jos hieman enemmän nökee vaivaa ravintonsa eteen ja jättää pois pahimmat (valmismarinoidut raaka aineet, makeutus aineet , kemialliset väri ja makuaineet ) ja siirtyy tekemään esim leivät,leivonnaiset,mehut.

 

Pitäkää rakkaat ihmiset huolta itsestänne, ruoka on tärkeä elämän ravinne ja energia se on se millä me hengissä pysymme..

 

Halauksia ja voimia kaikille!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marlee, pellavansiementen alkuperällä ei ole väliä. Niitä ei kannata syödä, koska kotimaisissa on ihan samalla tavalla raskasmetalleja kuin ulkomaisissakin valmisteissa. Valitettavasti. Vatsan toimintoapuja löydät apteekista, jossa osataan neuvoa myös ne raskauden aikana sopivat valmisteet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hannainen: Ehkä sulle tämä asia selviskin, mutta itse vetelin tuota parmankinkkua joulun aikaan kun ei mulle ollut vielä selvillä, että sitä ei saa syödä. Ei tullut mitään. Ja söitkö sitä ihan sellaisenaan vai kuumennettuna (esim. pizzassa)? Jos se on kuumennettu ad 72 niin siitähän sillon katoaa se mahis että listeriaa olisi. Ja vaikka olis tuoretta niin, ensinnäkin siinä ei välttämättä edes ole sitä listeriaa (vain riski noissa tuotteissa on kohonnut), toiseksi vaikka olisikin niin se ei välttämättä ole nyt sulla ja kolmanneksi vaikka saisitkin sen niin se ei tee välttämättä vauvalle mitään. Joten toivotaan että huoli oli turha.

 

Täällä on niin monta sivua keskustelua etten jaksanu lukea kaikkia läpi, mutta onko jotain konsensusta siitä saako sitä sinihomejuustoa (tai homejuustoja yleensäkin) syödä kuumennettuna? Kun eivät neuvolassa oikeen tienneet ja netissä on kyllä ristiriitaista tietoa asiasta...

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kyllä saa kaikkia maailman juustoja syödä kuumennettuna, myös homejuustoissa riski on nimenomaan se listeria.

 

Pieni tarkennus parmankinkkuun: siinä suurempi riski on toksoplasma kuin listeria. Toksoplasmakin kyllä kuolee kuumennettaessa, eli samat säännöt on senkin suhteen voimassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos pikkuprinsessa ja Kundera. Se parmankinkku oli lisätty vasta paistamisen jälkeen mun pizzan päälle joten ei ollut kuumennettu. Riski saada se lissu on silti kyllä tosi pieni, joten hyvillä mielin eteenpäin. Hysteria vaan iski taas hetkeksi :) Lueskelinkin netistä sitten kun sieltä tietoa löysin, että listeria raskaana olevilla ilmenee usein influenssan kaltaisena kuumetautina ja JOS menee kohtuun asti tulehdus niin kyllä kuumeet on niin korkealla ja kipuja kohdussa ettei kukaan tervejärkinen jäis sitä kotiin potemaan. Eipä ole tuollaisia oireita näkynyt :)

 

Muoks. Toksoa en oikein osaa pelätä, sillä oon kasvanut aikuiseksi asti eläintaloudessa, jossa oli kissoja, koiria, kaneja, marsuja ja kaikenlaisia kotieläimiä. Kissat ainakin on päässy naamaa nuolemaan joten eiköhän tuo tokso oo mulla jo entuudestaan. Varmahan ei tietenkään ikinä voi olla...

Edited by Hannainen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos Kundera! Mulle on neuvolassa annettu hyvin ylimalkasia ohjeita, kun kysyin tuosta homejuustosta. Vastaus oli, että homejuustoja ei saa syödä. Kysyin sitten että voiko syödä kuumennettuna (esim. pizzan päällä) ja terveydenhoitaja sanoi, että ei. Kysyin, että onko niissä sitten jotain muuta kuin se listeriariski, mutta ei osannut siihen sanoa. No yritin vielä tingata, että onko niissä homeissa jotain muuta ja terveydenhoitaja siihen että ole nyt vain syömättä niitä. Ei mun nyt ole pakko kotona sitä syödä, mutta kun olen ruoka-aineallergikko ja joskus sattuu olemaan, että esim. kylässä on jotain tehty juuri mua varten ja siinä on aurajuustoa (kun pidän siitä) niin olisi kiva syödä varsinkin kun tästä raskaudesta ei vielä kovin moni tiedä. Ihmettelin vaan tuota terveydenhoitajan asennetta, jos multa kysyttäis tuommosta omaan työhöni liittyvää kysymystä, niin ottaisin siitä selvän. Ja pitäähän sitä tietää minkä takia kieltää ihmisiä syömästä normaaleja ruokia...(terveisin hankala neuvola-asiakas):girl_wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

pikkurinsessa, ei taida sun terkka olla ihan ajantasalla. Moneen kertaan on täälläkin puhuttu, että noissa tuore- ja homejuustoissa on listeriariski, joka kuolee kuumentaessa eli on ihan ok syödä kunnolla kuumennettuna. Sitäpaitsi monien terkat on "antanut luvan" syödä niitä tuoreeltaankin jos on vasta avattuja ja suomalaisista meijereistä. (itse syön vain kuumennettuna vaikka kovasti tekisikin mieli pistää salaattiin tuoreeltaan mm. auraa). Vähän sellainen olo on tullut, että neuvolassa ei olla aina ihan asiantuntijoita näiden ruokasuositusten kanssa. Kerran yksi terkka nauroi mulle, kun kysyin pestosta sen sisältämän parmesaanin vuoksi eli hän puolestaan oli vähän hällä väliä asenteella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Starlite: näin juuri. Se mun terkkari jotenkin hermostuu kun kysyn siltä jostain asiasta tarkemmin ja sitten saa mut tuntemaan itseni hirveäksi nipottajaksi (vaikka olen kyllä oikeasti enemmän hällä väliä tyyppiä ja tässä on pitänyt oikeen opetella tarkemmaksi asioiden suhteen) jos haluan tietää miksi jotakin saa tai ei saa tehdä.

 

Meillä nimenomaan lukee tuossa neuvolan ohjeessa, että tuorejuustot kuumennettuna ja pastoroidusta maidosta valmistettuja voi syödä muutenkin, mutta sitten lukee erikseen homejuustot eikä siinä ole mainintaa tuosta kuumentamisesta ollenkaan (eli niin kuin olisivat kiellettyjä koko ajan). Tästä siis tämä sekaannus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Onkohan meillä sama terkka? Ei tosin taida olla, kun omani antoi sentään luvan pehmeiden juustojen syömiseen. Vakuumipakatuista kaloista se sen sijaan puhui puuta heinää, jotain epämääräistä "sisäisestä elämästä" eikä suoraa vastausta, kun kysyin, riittääkö kuumentaminen. Onneksi muualta kyllä selvisi, että kyllä se riittää.

 

Ärsyttää, kun ammattilaiset ei ole kartalla, vaan täytyy itse selvittää kaikki. girl_mad.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuosta pellavansiemenestä terkka mainitsi mulle muistaakseni, että sitä saa käyttää pieniä määriä kokonaisena, mutta ei esim. pellavansiemenliman muodossa tai pieneksi rouhittuna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tietääkö kukaan saako raskaana syödä maitojauhetta sisältäviä tuotteita (tarkemmin sanottuna kolakastiketta grin.gif)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Varmaa tietoa ei ole, mutta en kyllä näe mitään syytä, miksi ei saisi. Sitähän tulee syötyä yllättävän paljon ajattelemattaan, esim. suklaissa, kaupan leivonnaisissa, monissa ruokavalmisteissa jne. Joten eiköhän tuosta olisi jossain maininta jos ei saisi syödä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä sain juuri neuvolasta sellaisen ohjeen, että pastoröitujakaan pehmeitä juustoja ei saisi syödä ilman kuumentamista. Ja muistaakseni kyllä viime raskauden aikana ne olis ollu sallittuja. Tiiä tässä sitten mitä uskoa... wacko.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Listeria voi tulla niihin juustoihin siinä juuston tekovaiheessa, eli sen takia se pastoroidusta maidosta tehty juustokaan ei ole listeriaturvallinen vaikka astetta pienempi riski onkin vrt. pastoroimattomasta tehtyihin. Tämän vuoksi myös pastoroidusta tehtyjä juustoja kehoitetaan syömään vain yli 72 asteeseen kuumennettuna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miten odottava äiti saisi pidettyä (ruokavalion avulla) kolesteroliarvonsa mahdollisimman alhaalla, jos arvot ovat perinnöllisesti korkeat, kun kerran Benecolia, ProActivia ja muita kasvistanolia tai -sterolia sisältäviä elintarvikkeita ei suositella? Jos liikuntakin jää raskauden myötä vähäisemmäksi, niin pitänee sitten syödä vaan tosi paljon kasviksia, öljyjä ja rasvaisia kaloja, vai? :unsure:

Edited by Lia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Listeria voi tulla niihin juustoihin siinä juuston tekovaiheessa, eli sen takia se pastoroidusta maidosta tehty juustokaan ei ole listeriaturvallinen vaikka astetta pienempi riski onkin vrt. pastoroimattomasta tehtyihin. Tämän vuoksi myös pastoroidusta tehtyjä juustoja kehoitetaan syömään vain yli 72 asteeseen kuumennettuna.

 

Kiitos tiedosta smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse olen ensimmäistä kertaa nyt odotusaikana alkanut tosissani miettimään mitä pistän suuhuni. Todella kiinnostavan sivuston E-lisäaineista löysin tässä googlettamalla yksi päivä (http://www.ekoodi.com), ja sivusto sai kyllä ajattelemaan uudestaan entistä ruokavaliotani...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niinkun mäkin aiemmin pudistelin päätäni ja naureskelin kavereille, jotka raskaina ollessaan stressasivat joka suupalasta ja ravintoloissa meni ikuisuus, että saivat tilattua jotakin tarpeeksi turvallisen tuntuista. Ajattelin, että moinen stressaaminen se vasta sikiölle vahingollista olisikin, ei niinkään pala fetaa tai tuorejuustokuorrutettua porkkanakakkua... Nyt en ole itse yhtään rennompi, vaikka vannoin olevani!

 

Kauhea ahdistus iski näitä ruoka-ainekieltoja läpi kahlatessa... Siis mitä enää uskaltaa syödä?! Itse en edes asu Suomessa, joten jaottelut "kotimaisiin" ja "ulkomaisiin" tuotteisiin eivät päde kohdallani, suomalaisia tuotteita kun täältä ei edes saa. Omassa asuinmaassani on osittain samanlaiset, osittain erilaiset suositukset, kaikki tuntuu kovin sekavalta... Erityisen hämääviä ovat rajoitukset juustojen ja muiden maitotuotteiden osalta, itselleni oli täysi yllätys, että esim. parmesaania pidetään riskituotteena, eihän se ole mikään pehmeä juusto tai tuorejuusto, eli mikä siinä on vaarana? Jos suunnilleen kaikki italialaiset juustot ovat kieltolistalla, niin mitä ihmettä odottavat äidit Italiassa panevat suuhunsa? Eivätkö japanilaisäidit muka syö raskaana ollessaan sushia? Ilmeisesti yli-kaiken rakastamani chevre on myös kiellettyjen joukossa - paitsi kunnolla lämmitettynä, kuten esim lasagnessa? Entä gelato-jäätelö? Joku jossain taisi aiemmin jo pohtia jäätelön mahdollista vahingollisuutta, mutten löytänyt vastausta mistään - tosin oma äitini ahmi minua odottaessaan valtavia määriä jätskiä ihan päivittäin, joten sen perusteella ei pitäisi olla isompi ongelma... Tai maustamaton luonnonjogurtti, mitä voin enää ottaa aamiaiseksi jos se menee kieltoon? Ei täällä lue maidossa tai muissakaan tuotteissa, onko pastöroitu vai ei, eli olen ihan pihalla niiden osalta.

 

Jostain luin myös, että monet yrtit voivat olla vahingollisia (siksi esim. yrttiteet on kielletty). Itse olen tottunut käyttämään reilusti ihania tuoreita yrttejä ruoassa, ruokalajista riippuen esim. basilikaa, korianteria, minttua, oreganoa, timjamia, persiljaa jne. En ole mistään kuitenkaan löytänyt selvitystä, mitkä näistä mahdollisesti voivat olla vahingollisia ja ovatko ne vahingollisia siis ihan tuoreena, ruoan päälle silputtuna tai kypsennettynä vaiko vain yrttiteessä? Ja millaisina määrinä? Samaten jossain osui silmään, että inkivääri voisi olla haitaksi raskaudelle. Onko kenelläkään tästä tarkempaa tietoa, tähän asti käsitykseni on ollut että inkivääri olisi yleisesti ottaen suorastaan terveellistä?

 

Ja kalat. Yhtäältä paasataan, että pitäisi syödä kalaa vähintään kahdesti viikossa (ja vaihtaa varsinkin punainen liha kalaan), mutta toisaalta varoitellaan paitsi vakuumipakattujen kalojen listeriariskistä, myös kaloihin kertyvistä raskasmetalleista sun muista myrkyistä. Eli onko kala terveellistä vai ei? Entä äyriäiset? Osterit? Etanat?

 

Eikä tässä kaikki, vaan seuraavaksi eksyin lukemaan kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden kamalista kemikaaleista ja niiden vahingollisuudesta sikiölle. Jos kaupassa yrittää kahlata läpi kaikkien pesuaineiden, shampoiden ja hoitoaineiden valmistusaineita, niin niiden googlaaminen käy jo työstä eikä siltikään välttämättä tule hullua hurskaammaksi. Onko kellään valmiiksi tietoa kansainvälisistä hygienia- ja kosmetiikkatuotteista, jotka olisivat mahdollisimman vähän haitallisia? Kumma juttu, kun länsimaissa on niin kauhea hysteria raskaudenajan riskeistä ja haitallisista tuotteista, niin miksei valmistajat ole heränneet tarjoamaan raskausajan tuotteita, jotka on riisuttu kaikista ylimääräisistä kemikaaleista ja vaaratekijöistä? Kyllä luulisi länsimaissa olevan sen verran paljon naisia, joista iso osa jossain vaiheessa elämäänsä on raskaana ja kaipaisi turvallisia tuotteita - ja olisi valmiita kenties jopa maksamaan niistä vähän extraa. Tämä loputon googlettaminen ja tutkimustyö on paitsi stressaavaa ja aikaavievää, myös pitkälti tuskastuttavan hedelmätöntä, kun käsityksiä ja mielipiteitä on laidasta laitaan... OLISPA ODOTTAVILLE ÄIDEILLE OMAT TUOTESARJAT!

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Virveli, luulisin että tässäkin järki käteen. Suositukset vaihtuu joka vuosi ja Suomessa ollaan aika tiukkoja näiden suhteen vrt. muut euroopan maat. Mä en ole jaksanut stressata oikeen mistään, käytän samoja kosmetiikkatuotteita kuin ennenkin (shampoot, rasvat, meikit). Syömisessä olen päättänyt, että vältän noita pehmeitä juustoja, mutta kyllä mä ihan huoletta olen kaikkia muita "herkkujuustoja" syönyt joulun aikaankin. Tuo chevre on kurja, se on niitä listeriariskiin kuuluvia...mutta voithan sitäkin nauttia esim pannulla paistaen ja laittaa sitten salaattiin. Mä en voi syödä kalaa, joten siihen hankala kommentoida.

 

Ainoa mihin osaan vastata sulle on noi yrtit: Tuoreet yrtit on ok. Siis jos sä syöt basilikaa tms muita niin siinä ei ole mitään vikaa. Usein yrttiteessä yms. juomissa on paljon kaikkia muitakin kuin noita tavallisia yrttejä, eikä niiden vaikutusta tiedetä. Samalla perusteella kyllä normaalisti mausteita saa ruuassa käyttää. Mä sain jostain sellasen "ruokaa raskaana oleville" kirjasen ja siinä laitettiin noita yrttejä kyllä ruokaan... mun mielestä ne ruoka-ohjeet oli siinä kyllä aivan tavallisia ja itse en usko, että liika stressaaminenkaan on hyväksi. Ihmisten ruokavaliot on erilaisia ja vaihtelevat maittain, täällä tuskin tuon gelaton korvaaminen valion jäätelöllä on mikään ongelma, mutta kuten sanoit, ulkomailla tilanne on toinen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.