Qia

Mitä suuhusi laitat?

1666 posts in this topic

Pehmis koneet ovat yleisesti tauti pesäkkeitä niinkuin myös jääpala koneet. Itse olen ravintola-alalla ja syön pehmistä myös raskaana ollessa ja pyydän juomani jääpaloilla. Muuten olen kyllä tarkempi syömisten suhteen kuin normaali tilassa mutta ei kaikkea kivaa saa viedä! Ja Suomessa on yleisesti ottaen turvallista syödä ravintoloissa, hygienia tason näkee jo sisään astuessa, useimmiten.

 

Vatsatauti raskaana ollessa ei kuulemma ole millään tavoin haitallista sikiölle kun pieni köllii siellä vedessä turvassa. Jep, soitin paniikissa neuvolaankin :lol:

 

nimim. kolme päivää rajua vatsatautia äskettäin sairastanut

Edited by Maro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kummallista kuinka tässäkin ketjussa syyllistetään niitä, jotka ei halua olla ylihysteerisiä asian kanssa. Listeriaan sairastumisen todennäköisyys Suomess aon tällä hetkellä tosiaan noin 20/ 5Mhlöä eli noin 0,0004%. Ja vaikka listerian sairastaisi raskaana ollessaan niin se ei automaattisesti tarkoita keskenmenoa tai epämuodostumia.

 

Ja edelleenkin mm. lapsivesiseulaan menee tästäkin ketjusta vaikka kuinka moni ihan vapaaehtoisesti joka johtaa 0,5- 1% todennäköisyydellä keskenmenoon. Vähän siis kannattaisi suhteuttaa noita asioita ennenkuin alkaa muita osoittelemaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Löytyihän sieltä sitten onneksi oikeastikin turvallinen salaatti, mutta jotenkin kummastutti, että työntekijät olivat ihan täysin tietämättömiä siitä, ettei raskaanaoleva saa parmesania syödä ja tuntuivat lievästi pyörittelevän silmiään moiselle hätävarjelun liioittelulle. Jäi vähän hassu olo.

Kun tulin kesällä lentäen työmatkalta Finnairin koneessa, ateriana oli tonnikala-tuorepastasalaattia, jossa pastan täytteenä oli jokin tuorejuustoseos. Yritin kysellä stuertilta, sanotaanko ruuan pakkausselosteessa juuston pastöroinnista tai kotimaisuudesta jotain. Sain oudoksuvia katseita kanssamatkustajilta ja stuertilta jotain jupinaa, että kaikkea sitä nykyään hössötetäänkin (mutta tarkisteli kyllä listoista tietoja mulle). Päädyin nälissäni lopulta syömään ruuan, kun pasta nyt kuitenkin oli joka tapauksessa keitetty (vaan oliko keitetty riittävän pitkään ja kuumaksi, kun tuorepastan keittoaika on yleensä vain pari minuuttia...) Minuakin harmitti, että huolenaihettani ei pidetty oikein minään. Tiedot uusista suosituksista eivät varmaan välity muille kuin raskaana oleville ja heidän lähipiirilleen ja siksi meitä helposti pidetään hysteerikkoina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Se on kyllä totta, että ei moni tiedä näistä suosituksista yhtään mitään, toisaalta missä näistä tiedotettaisiinkaan? Ei itsellänikään ollut hajuakaan mitä ei saisi syösä ennenkuin tulin raskaaksi. Ja esim. tuo parmesan-juttu, sen tiedon olen tainnut vasta tältä palstalta lukea, ei sitä kielletä neuvolan suosituksissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kummallista kuinka tässäkin ketjussa syyllistetään niitä, jotka ei halua olla ylihysteerisiä asian kanssa. Listeriaan sairastumisen todennäköisyys Suomess aon tällä hetkellä tosiaan noin 20/ 5Mhlöä eli noin 0,0004%. Ja vaikka listerian sairastaisi raskaana ollessaan niin se ei automaattisesti tarkoita keskenmenoa tai epämuodostumia.

 

Ja edelleenkin mm. lapsivesiseulaan menee tästäkin ketjusta vaikka kuinka moni ihan vapaaehtoisesti joka johtaa 0,5- 1% todennäköisyydellä keskenmenoon. Vähän siis kannattaisi suhteuttaa noita asioita ennenkuin alkaa muita osoittelemaan.

 

Moni itseasiassa nimenomaan jättää väliin lapsivesipunktion tuon keskenmenoriskin takia. Jos on ketju sitä varten, että siinä keskustellaan ruokarajoituksista, ja siitä mitä uskaltaa syödä, ja toisaalta ihminen, joka kokee eriävät mielipiteet aina häntä itseään syyllistäväksi, kannattaa ehkä harkita, onko ruokarajoitusketju sellainen että sitä kannattaa seurata. Jos joka puheenvuoroon pitäisi laittaa loppukaneetti, että "tämän tarkoituksena ei nyt ole syyllistää ketään" eikä toisaalta mistään rajoituksista saisi keskustella, miksi sitten pitää ketjua aiheesta? Aika monta tämä aihe tuntuu sivumäärästä päätellen kuitenkin kiinnostavan, ja moni uskoo mielummin Eviran kuin tuntemattoman nettikirjoittajan mielipidettä riskeistä.

 

Ravintoloissa ihmeen vähän tiedetään raskausrajoituksista. Koska asia kuitenkin koskee kaikkia odottavia äitejä, tuntuu yllättävältä, että siitä ei puhuta koulutuksessa tms. (vai puhutaanko?). Keliaakikon ruokalistatuntuu olevan paljon helpommin tarkastettavissa kuin odottavan äidin.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja vaikka listerian sairastaisi raskaana ollessaan niin se ei automaattisesti tarkoita keskenmenoa tai epämuodostumia.

Ei automaattisesti, mutta yli 50% todennäköisyydellä. Voi sanoa, että listerioosin saaminen vaatii maksimaalista epäonnea, mutta siitä hengissä selvinnyt on vastaavasti todella onnekas.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Moni itseasiassa nimenomaan jättää väliin lapsivesipunktion tuon keskenmenoriskin takia. Jos on ketju sitä varten, että siinä keskustellaan ruokarajoituksista, ja siitä mitä uskaltaa syödä, ja toisaalta ihminen, joka kokee eriävät mielipiteet aina häntä itseään syyllistäväksi, kannattaa ehkä harkita, onko ruokarajoitusketju sellainen että sitä kannattaa seurata.

 

Mä en viitsinyt alunperin edes tuollaiseen ilman nimimerkkiä olevan (provoon mun mielestä) vastata. Eiköhän tuo syyllistämiasiakin ole tullut täällä monta kertaa esille. Jos ei viitsi lukea, niin ei viitsi tuntemattomalle ruveta vääntämään rautalangasta. Asialliset, ketjuun kirjoittaneiden ihmettelevätkin kommentit ovat ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aiemmin oli keskustelua pehmiksestä. Mutta miten jäätelö valmistetaan? Kun useimmissa pakkauselosteissa lukee ihan vaan maito, niin uskaltaako jäätelöa siis syödä? :unsure: Ja toinen on suklaa :rolleyes:. Viikonloppuna mun ei meinattu antaa syödä suklaata, kun pakkauksessa luki maito. Mutta söin silti, sillä mielestäni en missään ole moista kieltoa kuullut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Suomessa kaikissa tuotteissa, mitkä on valmistettu pastöroimattomasta maidosta, pitää se lukea. Eli jos lukee pelkästään maito, niin se on pastöroidusta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suklaa ja jäätelö tehdään aina pastöroidusta maidosta. Listeria ei myöskään KASVA kummassakaan säilytyslämpötilojen takia. Jäätelö säilytetään liian kylmässä kasvulle, suklaa taas niin lämpimässä, että muut pöpöt kasvavat listeriaa nopeammin (lisäksi suklaa on aika hyvin sokerilla säilötty).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vastauksista. Voinko luottaa tuohon valmistukseen pastoroidusta maidosta myös ulkomailla? Esim saanko Italiassa syödä huoletta jäätelöitä? Mutta tuo säilytyslämpötila on varmastikin aivan totta. Jotenkin otan aiheesta varmastikin liian suuren huolen itselleni :rolleyes: .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mites voiko syödä esim. Viola-tuorejuustoa? Se näyttäisi olevan valmistettu pastöroidusta maidosta...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hirchel, itse jätin Italiassa jäätelöt myyjille kun niissä on aina riski. Italiassa ei pastöroida maitoa joten jättäisin väliin. Paikallinen hygienia taso on muutenkin niin eri kuin Suomessa että jätin salaatitkin väliin ettei saa salmonellaa kaupan päälle.

 

Suomessa siis lakisääteisesti pastöroidaan maitotuotteet mutta muualla näin ei ole.

 

Viljatuuli, ravintolakoulussa puhutaan sairauksista jotka vaikuttavat ruokavalioon. Raskaus kun ei ole sairaus (useimmilla) niin sitä ei mielletä varmaankaan tarpeeksi tärkeäksi ja koulutusohjelmaan kuuluvaksi. Olisihan se hyvä että jos asiaa sielläkin käytäisiin mutta ainakin henkilökohtaisesti mieluummin itse varmistelen että kaikki sopii kuin että luottaisin siihen mitä joku tarjoilija kertoo. Tosin kun suositukset vaihtuvat melkein vuosittain niin on niissä vaikea pysyä perässä. Asiaa varmaan auttaisi jos jokin taho (evira tms.) jakaisi lappuja suosituksista keittiöihin. Ehkä joskus tulevaisuudessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hirchel, itse jätin Italiassa jäätelöt myyjille kun niissä on aina riski. Italiassa ei pastöroida maitoa joten jättäisin väliin. Paikallinen hygienia taso on muutenkin niin eri kuin Suomessa että jätin salaatitkin väliin ettei saa salmonellaa kaupan päälle.

 

Salaatista voi myös saada tokson tietyissä maissa, joihin ainakin Ranska kuuluu. Mun yks tuttu on saanu tokson Ranskassa ravintolassa syödystä ruoasta raskaana ollessaan. Tytär, joka on jo aikuinen, sairastui ja joutui käymään lääkärissä tiuhaan ekan vuoden aikana. Pitkäaikaisia vaikutuksia on näön heikkoudessa toisessa silmässä, mutta onneks vakavammilta vaivoilta sit vältyttiin...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuolla toisessa ketjussa oli tämmöinen kiellettyjen listalla:

Pastöroidusta maidosta valmistetut pehmeät juustot eli homejuustot, tuorejuustot, feta (listeriariski, paitsi kypsennettynä yli 72 celsiusasteen)

 

Eikö pastöroidusta maidosta valmistettua juustoa saa syödä ihan kylmänä?

 

Linkki keskusteluun:

http://www.vauva.info/foorumi/index.php?sh...c=1493&st=0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tästä on useampia näkemyksiä. Periaatteessa pastöroitu on turvallista, mutta tuotteeseen voi tehtaalla tai kotona päästä listeriaa sen jälkeenkin, jos käsittely on huonoa (epähygienistä). Tuorejuustot ym. ovat hyvä alusta listerian kasvulle, varsinkin jos niitä säilytetään pitkään.

 

Monet ovat katsoneet, että kotimaisten isojen valmistajien tuorejuustoissa on riittävän pieni riski, ja uskaltavat syödä. Useampi raskaana oleva kaverini tekee näin (itse en uskalla, mutta tiedostan että olen ehkä vähän ylivarovainen. Viimeksi tänään kieltäydyin ihanasta juustokakusta ja lupasin itselleni sellaista heti laitokselta kotiuduttua...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitenhän on mozzarellatikkujen ja cheddar-täytteisten jalapenojen kanssa? Ravintosisällöltään pelkkää höttöä, mutta ah niin hyviä :P

Olen huomenna menossa kavereiden kanssa syömään ja mieli tekisi kovasti alkupalaksi jompia kumpia. Kuumentuuko juusto yli 72 asteen kun noita valmistetaan?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mitenhän on mozzarellatikkujen ja cheddar-täytteisten jalapenojen kanssa? Ravintosisällöltään pelkkää höttöä, mutta ah niin hyviä :P

Olen huomenna menossa kavereiden kanssa syömään ja mieli tekisi kovasti alkupalaksi jompia kumpia. Kuumentuuko juusto yli 72 asteen kun noita valmistetaan?

Mä arvelisin että kyllä kuumentuu, eikös ne uunin kautta tule. Sitäpaitsi cheddarin luulisi olevan muutenkin turvallista, kun se on ns. kova juusto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^tikut ja muut uppopaistetaan. Olen kyllä itse aikonut niitä syödä kun pääsen ensiviikolla paikkaan josta niitä saa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Luulisi että uppopaistaessakin lämpötila nousee riittäväksi. Eikös se juusto siellä tikun sisällä ole sellaista pehmeäksi sulanutta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ on sulanutta ja tuotteet tulee pakasteena keittiöihin. Uppopaistettaessa öljy on yli 100c (en nyt muista kuin paljon yli) joten kait se tuotekin siinä kuumenee kun on siellä öljyssä 2-3 min. 180 asteessa öljy jo leimahtaa.

Edited by Maro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uu jee, kiitos kaikille! Niin mäkin arvelin että sulanut juusto on tarpeeksi kuumaa, mutten voinut olla ihan varma :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry nyt menee OT mutta oli ihan pakko tarkistaa että muistanko noin väärin. Tässä finfoodilta:

 

Kypsentämislämpötila on 170-180 astetta. Testaa lämpötila vaalealla leipäpalalla. Kun se ruskistuu kauniisti 1-1,5 minuutissa öljy on sopivan kuumaa. Haalea öljy pääsee imeytymään tuotteiden sisään ja kypsyminen on hidasta. Öljyä ei myöskään saa kuumentaa liian kuumaksi (yli 350 asteen), ettei se syty palamaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Jeps mun ajatushärö. Töissä me munkkeja siinä 180 asteessa paistellaan ja eipä ole leimahtanut vielä :lol:

 

Tosin ravintolankeittiöissä ei noilla paistolämmöillä pelata kun kone lämmittää öljyn(onneksi).

Edited by Maro

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.