Qia

Mitä suuhusi laitat?

1666 posts in this topic

^^ Voi ei, miten mä en ole jotenkin osannut laskea näitä vähäalkoholisia juomia (sima, "limusiiderit") vältettäviksi juomiksi. Nyt pääsiäisen ja vapun tienoilla tuli kyllä juotua simaa useampaankin otteeseen, myös kunnon "kotisimaa" pari lasia. Olen yrittänyt tolkuttaa itselleni etten nyt panikoi ja stressaa turhista, mutta taas löytyi yksi aihe... Onkohan nuo alkoholittomat siiderit ja viinitkään oikeasti ihan alkoholittomia, kun valmistusaineena lukee kuitenkin viini. Tai voiko niissä olevista sulfiiteista olla jotain haittaa?

 

^ Tuohon kuumennusasiaan en osaa sanoa, mutta en uskoisi tuossa olevan mitään vaaraa, jos nyt ei kovin montaa päivää säilyttele ruoanjämiä. Itse olen ajatellut toimia niin kuin ennenkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä join loppujen lopuksi vapun aikaan muutaman lasin simaa. Ärsyttää kuitenkin kun Marlin simassa, jota olen aikaisemmin ostanut ei ole yhtään alkoholia, mutta tässä ostamassani simassa sitä oli. Ei tullut mieleen tarkistaa asiaa kaupassa, kun olen ollut siinä uskossa että kaupan simat on alkoholittomia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alkoholittomissa juomissa on yleensä jonkin verran alkoholia. Määrä on kuitenkin niin vähäinen, että pakkauksen kylkeen on sallittua merkitä 0 %. Itse en ihan periaatteesta juo noita juomia raskaanaollessa, mutta en toisaalta panikoisi, jos niitä olisin jonkun verran juonut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en ymmärrä tätä sima-juttua ollenkaan. Siis mitä ihmettä te luulette parista lasillisesta kotisimaa tapahtuvan?!?! Ranskassa asuneena voin sanoa, että esim. siellä ei ollut mitenkään tavatonta että raskaana oleva nainen otti toisinaan pienén lasin viiniä...jäitä hattuun ja järki käteen :girl_wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ei siitä parista lasillisesta varmaan mitään tapahdukaan, mutta kun Suomessa on nollalinja alkoholinkäytölle virallisissa lähteissä, niin tietenkin pienikin määrä alkoholia pistää miettimään, voiko siitä jotain tulla. Turvallista ylärajaa alkoholinkäytölle kun ei ole voitu osoittaa, niin on selkeämpää, ettei juo yhtään mitään alkoholia - edes sitä tippaa.

Edited by Nadda

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Se nollalinja on siksi, että ylärajaa ei voida määritellä, kuten sanoitkin. Enpä usko kenenkään lääkärin olevan sitä mieltä, että esimerkiksi alkoholittomissa tuotteissa oleva "alkoholi" olisi vaarallista. Luulisi että näitä syömisiä ja juomisia ohjaisi ihmisillä ihan maailaisjärki ja kukaan ei oikeasti alkaisi mitään tomaatteja kuorimaan :girl_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^kyllä minä olen juonut ihan sekä kotitekoista että Kössin Tilan Kotisimaa... En ole edes tullut ajatelleeksi että siinä olisi jotain haitallista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en ymmärrä tätä sima-juttua ollenkaan. Siis mitä ihmettä te luulette parista lasillisesta kotisimaa tapahtuvan?!?! Ranskassa asuneena voin sanoa, että esim. siellä ei ollut mitenkään tavatonta että raskaana oleva nainen otti toisinaan pienén lasin viiniä...jäitä hattuun ja järki käteen :girl_wink:

En mä ainakaan puhunut itse tehdystä simasta enkä alkoholittomasta, vaan simasta jossa ilmoitetaan suoraan olevan alkoholia (vaikka varmaan noissa edellä mainituissakin on). Nadda jo kirjoittikin nollatoleranssista, niin en siihen sen enempää kommentoi. Mun mielestä jokainen raskaana oleva nainen tehköön itse omat päätöksensä alkoholin, juustojen, maksan, raakojen kalojen ym. vältettävien ruoka-aineiden kanssa ja muut sitä kunnioittakoon ilman silmien pyörittelyä, kiitos :)

Edited by Eva Luna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ilman muuta! Tarkoituksenani ei ollut kritisoida kysymystä, vaan välttää joukkohysteria sima-raukkaa kohtaan! Tässä on hermoraunio jo ilman sima-kammoakin :girl_wink:

 

 

Onko kenelläkään tietoa lisäaineista ja säilöntäaineista? Kun niitä ei kai pienille lapsille kauheasti suositella? Voiko lapsi ylipäätään saada allergioita jo kohdussa, vai syntyvätkö allergiat vasta myöhemmin? En tiedä aiheesta yhtään mitään, mutta olisi jotenkin kiinnostava aihe :girl_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

En tiedä, onko tämä nyt oikea ketju, tälle, mutta kun allergioista oli puhetta:

 

 

Mustaherukka ehkäisee pikkulasten allergioita

julkaistu 11.06.2010

 

Mustaherukoiden siemenöljyn on todettu ehkäisevän iho-ongelmia pikkulapsilla, kertoo Turun Sanomat.

 

Turun yliopiston tutkimuksen mukaan mustaherukan siemenöljy vähensi atooppista ihottumaa imeväisikäisillä ja pikkulapsilla.

 

Tutkimuksen vastaavan johtajan, professori Raija Tahvosen mukaan yksivuotiailla lapsilla, joiden äidit olivat syöneet mustaherukkaöljyä jo raskausaikana, oli atooppisten allergioiden ja ihottumien määrä lähes kolmanneksen vähäisempi kuin verrokkiryhmällä, joka sai lumetuotteena oliiviöljyä.

 

Mustaherukoista uutettua öljyä annettiin raskauden ja imetyksen aikana äidille. Öljyä lisättiin myös lapsen ruokaan kaksivuotiaaksi saakka. Paitsi että ihottumaa esiintyi tutkimuksen mustaherukkaryhmässä vähemmän, oli se myös lievempää kuin oliiviöljyryhmässä. Kaikki tutkitut lapset kuuluivat atooppisen ihottuman riskiryhmään.

 

Tahvonen korostaa, että tulos on elintarviketutkimuksessa poikkeuksellisen selvä, varsinkin kun ottaa huomioon, että myös oliiviöljyllä oli varmasti suotuisia vaikutuksia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hieman sima-aihetta sivuten, itse äimistyin törmätessäni australialaiseen suositukseen: korkeintaan 7 annosta alkoholia viikossa raskauden aikana. Tarkempi tutkimus osoitti, että päiväraja oli vedetty korkeintaan kahteen annokseen (ei siis sentään esim. pullollista viiniä perjantai-illan kunniaksi!), mutta silti ylärajat tuntuivat erikoisen korkeilta suomalaiseen nollalinjaan tottuneena. Eli tähän verrattuna minusta tuntuu, että vappuna simaa nauttineilla äideillä tuskin on mitään huolen aihetta :girl_wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuo Joannan kertoma australilais suositus kuulostaa hurjalle! Olisi mukava tietää että millä perusteella tuollainen määrä? Onko siellä tutkittu enemmän tätä asiaa vai mistä tuo on keksitty?

 

Itse join kotitekoista simaa kunnes yhtäkkiä pälkähti päähän että tässähän voi olla alkoholia! No tehtyä ei saa tekemättömäksi enkä usko niin pienen olevan vaarallista. :girl_smile: Muuten kyllä mennään nyt sitten nollalinjalla! Ajattelin jo muutenkin ennen plussaa että pidän ennen kesää tipattoman, mutta nytpä sitten on vielä helmompaa.

 

Kauhea opettelu tässä nyt kun yrittää muistella mitä saisi syödä, minkä verran jne. Olen aivan pöllästynyt. Ruokahalukin on suurehko, mutta samaan aikaan pahoinvointia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

enkö osaa varoa tarpeeksi, vai miten musta tuntuu, etten ole tosissaan jotunut jättämään mitään pois? en aiemminkaan polttanut, juurikaan juonut alkoholia, kahvia, äyriäisiä, graavikaloja jne.

onko homejuusto oikeasti ainoa, mistä pitää luopua, vai enkö vaan lue ohjeita tarpeeksi huolellisesti?:girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuo Joannan kertoma australilais suositus kuulostaa hurjalle! Olisi mukava tietää että millä perusteella tuollainen määrä? Onko siellä tutkittu enemmän tätä asiaa vai mistä tuo on keksitty?

 

Itse join kotitekoista simaa kunnes yhtäkkiä pälkähti päähän että tässähän voi olla alkoholia! No tehtyä ei saa tekemättömäksi enkä usko niin pienen olevan vaarallista. :girl_smile: Muuten kyllä mennään nyt sitten nollalinjalla! Ajattelin jo muutenkin ennen plussaa että pidän ennen kesää tipattoman, mutta nytpä sitten on vielä helmompaa.

 

Kauhea opettelu tässä nyt kun yrittää muistella mitä saisi syödä, minkä verran jne. Olen aivan pöllästynyt. Ruokahalukin on suurehko, mutta samaan aikaan pahoinvointia.

 

En usko, että sitä on täällä sen paremmin tutkittu kuin muuallakaan, ja taitavatkin olla nyt päivittämässä tuota suositusta, mahdollisesti tiukempaan suuntaan eurooppalaisten esimerkkien perässä. On näissä suosituksissa eroja, kun vertailee eri maita, osittain kyse lienee ihan kulttuurisista eroista eikä niinkään tutkimustuloksista, varsinkin kun ne ovat niin epämääräisiä. Olen kuullut, että esim. Ranskassa ja Etelä-Euroopassa ei katsota mitenkään kummaksuen, jos raskaana oleva nainen nauttii lasillisen viiniä aterian kanssa. Ehkä Suomessa "alkoholinkäyttö" mielletään helposti humalahakuiseksi dokaamiseksi, jossain muualla enemmänkin ruokajuomaksi. Itse kyllä jätin ruokaviininkin plussattuani ja muutenkin olen ehkä jopa ylivarovainen kaiken suhteen, mitä teen, syön tai juon. Ihan vain varmuuden vuoksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

enkö osaa varoa tarpeeksi, vai miten musta tuntuu, etten ole tosissaan jotunut jättämään mitään pois? en aiemminkaan polttanut, juurikaan juonut alkoholia, kahvia, äyriäisiä, graavikaloja jne.

onko homejuusto oikeasti ainoa, mistä pitää luopua, vai enkö vaan lue ohjeita tarpeeksi huolellisesti?:girl_sigh:

 

Ei niitä rajoituksia loppujen lopuksi niin paljoa ole, ainakaan mulla raskaus ei ole vaikuttanut normaaleihin syömisiin juuri lainkaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ei mullakaan ole juuri normaaleihin syömisiin, mutta heti kun menee kylään tai ravintolaan syömään, joutuu ihan uudella tavalla miettimään, mitäs kaikkea sitä saattoikaan syödä. Monet noista kielletyistä ruuista kun on mulle sellaisia harvinaisia herkkuja, joita olen kyllä syönyt silloin kun en ollut raskaana, jos tarjolla on ollut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla taas on vaikuttanut ihan normisyömisiin tämä raskaus aika tavalla. Mun ruokavalio on aikaisemmin aika lailla koostunut juuri noista raskausaikana kielletyistä ruuista.

 

Näistä olen joutunut nyt luopumaan heti kättelyssä, yleensä siis kuuluvat mun normaaliin jokapäiväiseen/viikkoiseen ruokavalioon:

- soijakastke

- inkivääri

- inkivääri tee

- medium pihvi

- pellavansiemenet puuron seassa

- pakastevadelmat puurossa (en halua ottaa näiden kanssa riskiä)

- kahvi (en viitsi juoda ollenkaan, vaikka periaatteessa saisi pari kupposta päivässä)

- salmiakki

- lakritsi

- sushi (merilevä)

- maksalaatikko

- kuha, kraavilohet, kylmäsavukala

- ihanat juustot, mm. mozzarella, brie, feta... (olen näitä käyttänyt salaateissa lähes joka päivä, me loves cheese :grin:)

- punaviini

 

Tuntuu aika haikealta ajatellakaan, että omia ihania herkkuruokia ei saa syödä nyt sitten piiiitkään aikaan. Kahvin kanssa on ehkä eniten tiukkaa.

 

Raskauden myötä nyt joudun sitten "opettelemaan" ns. normiruuan syömistä, yleensä en syö esim. riisiä tai perunaa lainkaan.

En edes viitsi miettiä kyläilytilanteita vielä...

 

Edit. Korjasin soija-ilmaisun täsmällisemmäksi.

Edited by Arby

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Pakko kysyä, että miksi soija on kielletty? Kun ei mun neuvolasta saamissa ohjeissa sitä ole kiellettyjen/vältettävien listalla. Tosin ohjeet ruokien suhteen vaikuttaa vaihtelevan jonkin verran eri neuvoloiden välillä.. :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Soija ei varmaan ole virallisesti "kielletty", mutta siinä on todella paljon suolaa, joten sen takia olen sen jättänyt pois ruokavaliosta. Raskauden aikana suolan ja suolaisten elintarvikkeiden käytön vähentämien on erityisen suositeltavaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on ihan sama kuin Arbylla, eli raskaus on kyllä kääntänyt koko normaaliruokavalioni päälaelleen! Suuri osa entisistä suosikkiherkuista on nyt kiellettyjen listalla, ja kaiken kukkaraksi nykyiset mieliteot kohdistuvat ruokiin, joita aiemmin pyrin lähinnä välttelemään. Jostain kumman syystä kaurapuuroa on ihan pakko saada joka aamu, ja mieluiten mustikkakiisselin kera. Perunoita kaikissa muodoissaan (keitettynä, paistettuna, uunissa, muusina) tekee koko ajan mieli, ja muutenkin kaikkea mahdollisimman yksinkertaista ja lähes mautonta, korkeintaan lapsuuden kouluruokailuista tuttuja ruokia, joita en sen koommin ole juuri harrastanut. No, nyt ne taas uppoavat! Onkohan syy uudessa ruokavaliossa vai missä, kun ekat 12 vk takana ja paino vain pudonnut, vaikka tankkaan ihan jatkuvasti?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Soija ei varmaan ole virallisesti "kielletty", mutta siinä on todella paljon suolaa, joten sen takia olen sen jättänyt pois ruokavaliosta. Raskauden aikana suolan ja suolaisten elintarvikkeiden käytön vähentämien on erityisen suositeltavaa.

Siis puhutaanko nyt soijakastikkeesta, esim. Kikkoman? Ei soijapavuissa ja sen jalosteissa, kuten tofu, rouhe tai suikaleet, luonnostaan suolaa ole.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siis puhutaanko nyt soijakastikkeesta, esim. Kikkoman? Ei soijapavuissa ja sen jalosteissa, kuten tofu, rouhe tai suikaleet, luonnostaan suolaa ole.

Tarkoitin nimenomaan soijakastiketta, sorry epämääräinen asian ilmaisu :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Minäkin mietin, että olenko tietämättäni lappanut hirveät määrät suolaa, kun soijatuotteet kuuluvat jokapäiväiseen ruokavaliooni eikä niistä aiemmissa raskauksissa ole mitään pahaa sanottu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

- ihanat juustot, mm. mozzarella, brie, feta... (olen näitä käyttänyt salaateissa lähes joka päivä, me loves cheese :grin:)

 

Suomalaisten valmistajien mozzarella ja feta on sallittuja, itsekin syön niitä melkein päivittäin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kuin myös. Söin niitä edellisessäkin raskaudessa, mutta silloin ihan omalla luvalla. Tällä kierroksella sai neuvolan siunauksen asialle :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.