Lilynen

Tyhmät kysymykset vauvan tarvikkeista

356 posts in this topic

Patja kysymykseen vinkkinä kannattaa ostaa patjan päälle se kosteussuoja esim kangaskaupasta saa halvemmalla ja metrin pala riittää peittämään koko patjam lisäksi itse ostin ikeasta petauspatjan joka siis vastaa noin peittoa paksuudeltaan siihen päälle ja sen päälle lakana.. Jos sattuu ohivuotoja pulautteöuja ym, lakanan lisäksi tuo petari imee ja varmemmim suojaa myös patjan ja se on helppo ja nopea pestä, lisäksi eihän tuon suoja frotee pitäisi hikoilla mutta ajatuksena että siihen vaan lakana ja ait vauva ei tuntunut kivalta :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaupoissa myydään myös tencel-lakanoita muotoonommeltuna. Pysyy paikoillaan, ei päästä kosteutta läpi mutta miellyttävän tuntuinen hiostamaton tekstiilipinta. Meidän suosikki, jäi muovifroteet käyttämättä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaikkein hengittävin matsku on ehdottomasti villa :) (ja myös viileähkö muovitettuihin verrattuna!) Ostin aikoinaan villafleeceä, jonka laitoin kaksinkerroin lakanan alle. Nyttemmin ollaan pidetty vaan froteepyyhettä sängyssä, kun ohivuotoja tulee niin harvoin.. Katotaan miten sitten kun yövaippa jätetään pois :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pitäkö nuo tencel ja villafleece kosteuden vai ihan märkyydenkin? Ajattelin jos rinnoista vuotaa yön aikana kunnon lammikoita maitoa.

Edited by Smultron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pitäkö nuo tencel ja villafleece kosteuden vai ihan märkyydenkin? Ajattelin jos rinnoista vuotaa yön aikana kunnon lammikoita maitoa.

 

Se villafleece pitää olla kaksinkerroin, että pitää (samoin kuin fleece). Meillä riitti ihan läpimenneisiin pissoihinkin.. Villa ainakin vetää sitä kosteutta itseensä, sen pito perustuu siihen. Ja sitten tuuletetaan kuivaksi :) Toi pinnoitettu tencel pitää ymmärtääkseni samalla tavalla kuin PUL tai muovitettu frotee?

 

Muoks. Ai kauhee, taisi äiti olla vähän väsynyt taas.. Olin kirjoittanut pinnoitetty ja muovitetty  :girl_haha:

Edited by mei

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lanoliinitettu villa pitää ihan kunnon märkyydenkin. Pojan vaippa laski ohi yhtenä yönä, ja alkamassa oli n. 20-senttinen likomärkä läntti, patjassa ei mitään. Ja meillä on siis ihan yksinkerroin oleva villahuovan palanen käytössä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ollaan mietitty vauvan huonetta ja hoitopöytää. Vauvan huone tulee olemaan yläkerrassa, jossa on myös yksi vessa ja suihku, ja sitten ajattelin että alakerrassa oleva kodinhoitohuone toimisi varsinaisena vaipanvaihtopaikkana, joten erillistä hoitopöytää ei olisi.

 

Kysymys kuuluu: toimiiko tuollainen järjestely?

 

Pitäisikö vauvan huoneessa kumminkin olla se hoitopöytä? Vai pitääkö hoitopöydän läheisyydessä olla hana? (alakerran kodinhoitohuoneessa näin on)

 

Yläkerran vessassa ei ole tilaa vauvan hoitopöydälle/alustalle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Catalina, meillä oli samoin, että yläkerrran vessaan ei mahtunut hoitopöytä ja siellä on muutenkin niin pieni lavuaari, ettei pepun pesu onnistu. Makuuhuoneet meilläkin yläkerrassa. Meillä toimi ihan hyvin se, että hoitotaso oli alakerrassa kodinhoitohuoneessa tilavan lavuaarin vierellä. Siellä kaapeissa säilytyksessä ovat myös kaikki lapsen sisävaatteet.

 

Me ei tosin koskaan vaihdettu pissavaippaa yöllä (ei tullut ohivuotoja), ja kakatkin tuli yöllä vain muutaman kerran. Riippunee vauvasta, jotkut voi olla yökakkaajia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Makuasia. Mulle/meille on tärkeintä, että pääasiallinen hoitopiste on hanan välittömässä läheisyydessä (eli meillä kylppärissä). Yöllä voi olla hankalaa, jos hoitopaikalle on kovin pitkä matka, mutta voihan sitä vaihtaa satunnaisesti vaipat muuallakin. Toisaalta me on kuopukselle vaihdettu vaippa ehkä kymmenesti yöllä niin ne kerrat nyt kävelisi mihin vaan (paitsi ehkä jotkut tosi hankalat kierreportaat). Mulle tuo teidän suunnittelema siis kuulostaisi hyvältä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulle olisi tärkeää että yöllä on vaipanvaihtopaikka lähellä ja että siinä vieressä on myös lavuaari. Jos se ei kuitenkaan ole mahdollista niin kyllä sitä muihinkin vaihtoehtoihin sopeutuu. Ei meillä itse asiassa tainnut esikoisen pikkuvauva-aikana olla ylipäätään mitään vaipanvaihtopaikkaa, eikä se kai tuntunut mitenkään erityisen hankalalta, koska oltaisiin kai me hankittu joku jos se olisi ollut kovin hankalaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin makuuhuoneet yläkerrassa ja vaipanvaihtopiste isoine lavuaareineen kodinhoitohuoneessa alakerrassa. Toiminut tosi hyvin, myös vauvojen kanssa kylässä olleet kehuneet. Vaippaa on vaihdettu öisin vain hyvin harvoin ja silloin yleensä ihan vaan meidän sängyllä, kakkoja ei juuri öisin ole tullut. Ehkä 99 % vaipoista vaihdetaan päivisin jolloin on kätevää kun vaipanvaihtopiste pesumahdollisuuksineen on siinä kerroksessa jossa muutenkin oleskellaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo ja siis jos tavallisesti oleskellaan alakerrassa niin tietysti sielläkin pitää olla vaipanvaihtopaikka. Meillä on toistaiseksi ollut vain yksi vessa joten en tiedä kuinka sen järjestäisin kaksikerroksisessa kodissa. Ehkäpä sängyn päällä vaihtaminen riittäisi toisessa kerroksessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos teille kaikille kommenteista! Tuosta mun edellisestä meilistä jäi pois se, että me kyllä oleskellaan enemmän yläkerrassa, koska siellä on olohuone ja keittiö. 

 

Tää on itse asiassa vähän monimutkaista, tai siis en tiedä että miten järjestelyt kannattaisin tehdä. Tällä hetkellä meillä on alakerrassa meidän makuuhuone, takkahuone, kodinhoitohuone ja suihku- ja saunatilat. Yläkerrassa on kaksi makuuhuonetta, joista toisesta tulee vauvan huone, olohuone, vessa (+suihku) ja keittiö-ruokailutila. Talon sisäänkäynti on yläkerrassa.  

 

Vaihtoehdot ovat nämä:

  1. Meidän makuuhuone edelleen alhaalla ja vauvan huone ylhäällä. Vaipanvaihtopaikka alakerran kodinhoitohuoneessa. Onko meidän makuuhuone liian kaukana vauvan huoneesta? (vauva varmaan kyllä nukkuu meidän huoneessa ainakin pari ensimmäistä kuukautta)
  2. Meidän makuuhuone alhaalla ja vauvan huone ylhäällä. Vauvalla hoitopöytä huoneessaan ja käydään pesemässä vauvan pylly vieressä olevassa vessassa 
  3. Siirretään meidän makuuhuone yläkertaan vauvan huoneen viereen. Vaipanvaihtopaikka alakerran kodinhoitohuoneessa.
  4. Siirretään meidän makuuhuone yläkertaan vauvan huoneen viereen. Vauvalla hoitopöytä huoneessaan ja käydään pesemässä vauvan pylly vieressä olevassa vessassa

Eli mikä vaihtoehto noista on järkevin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vaihtoehto 1, mukaanlukien vauvan nukkuminen teidän huoneessa alkuun. Siinähän näette toimiiko teillä vai kaipaatteko päivisin yläkertaan hoitopistettä tai makuuhuoneita lähemmäs toisiaan. Ehtiihän sitä sittenkin siirrellä huonekaluja. Öisin tarve on ainakin meillä ollut lähinnä juuri noina ekoina kuukausina. Muuten tarpeet/halut on niin erilaisia. Jotkut vaihtaa vaipat kuitenkin sängyllä/lattialla vaikka hoitopöytä olisikin, toiset käyttää pitkäänkin hoitopöytää.

 

(Tai 4, jos haluatte siirrellä etukäteen, mutta ehtii sitä tosiaan.)

Edited by Kärpänen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on kaksikerroksinen talo jossa makuuhuoneet yläkerrassa ja pieni vessa. Laitettiin vaipanvaihtotasot sekä ylös meidän makuuhuoneeseen että alas kodinhoitohuoneeseen. Ihan pikkuvauva aikana tuli tuota yläkerran tasoa käytettyä, muuten ollaan vaihdettu vaippa alhaalla. Yöllä vaippaa en ole vaihtanut kuin silloin jos on tullut läpi.

 

Catalina, sinuna miettisin jaksatko itse juosta kerrosten väliä yöllä kun vauva herää. Toiset vauvat tosin nukkuvat kokonaisia öitä ihan pienestä asti ja toiset heräilevät usein. Henkilökohtaisesti mä pitäisin vauvan omassa makuuhuoneessani tai sitten ainakin makkarit samassa kerroksessa. Vaipanvaihtopiste on hyvä olla siinä kerroksessa missä oleillaan eniten. Kodinhoitohuoneen tasolle sä voit hyvin ostaa erillisen alusta missä vaihtaa vaipan. Meillä ei ole erillistä hoitopöytää vaan ihan  liimapuusta tehdyt tasot lipaston ja pesukoneen päällä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on kans kahdessa kerroksessa niin, että alakerrassa on "isompi" vessa jossa on pyykkikone, muttei kuitenkaan niin paljoa tilaa että saisi kunnollista hoitosysteemiä vessaan ja taas yläkerrassa vessa on suihkun yhteydessä jossa on kyllä tilaa, mutta se on sitten siinä suihkun alla.. Meillä on nyt alustavasti ajateltu niin, että kun nukutaan vaan yläkerrassa ja lastenhuone on siellä, niin laitetaan hoitopöytä lastenhuoneeseen ja eletään sen suihkuvessassa olevan pienemmän lavuaarin kanssa jos vain kyetään niin yöt ja mahdollisesti päivät jos jaksaa kävellä yläkertaan sitten. Alakertaan vähän ajattelin että ostetaan vaan kunnon pehmut alusta niin voi sitä käyttää sit joko olkkarissa lattialla tai vessassa pyykkikoneen päällä jos on tarvis ja sit vaan joku korillinen hätävaratavaroita johonkin kerta vaatteetkin on yläkerrassa. Ihan tuurista ja tottumuksestahan se tuntuu riippuvan että miten toimertuu, meillä on tuttuja joilla on hoitotaso vain vessassa ja taas sellaisia joilla ei oo koskaan ollut muuta kuin lastenhuoneessa taso ja kaikki on kai selvinneet hengissä. :) Sinänsä toki vähän harmittaa että noi vessat on tollaiset, mutta minkäs teet ja näillä mennään..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyhmä kysymys: millaiset tuplarattaat on parhaat?

  1. Vierekkäin istuttavat? Onko ne niin leveät, että esim. kaupoissa ei mahdu mistään välistä kulkemaan? Eivätkä mahdu (pääkaupunkiseudulla) julkisiin?
  2. Päällekkäin istuttavat? Onko tämä vaihtoehto hiukan ketterämpi? Mutta ei kai kovin pitkä systeemi mahdu sekään julkisiin..? Pidetäänkö näissä vauvaa vai isompaa lasta "ylhäällä"? Löytyykö näistä sellaisia malleja, joissa saa vielä isommankin lapsen täysin kallistettuun nukkumisasentoon?

Apua kaipailen - selasin kyllä tuota tuplarattaat-ketjua, mutta kirjoitukset siellä tuntuvat aivan käsittämättömiltä :), kun ei tiedä mistä aloittaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyhmä kysymys: millaiset tuplarattaat on parhaat?

  1. Vierekkäin istuttavat? Onko ne niin leveät, että esim. kaupoissa ei mahdu mistään välistä kulkemaan? Eivätkä mahdu (pääkaupunkiseudulla) julkisiin?
  2. Päällekkäin istuttavat? Onko tämä vaihtoehto hiukan ketterämpi? Mutta ei kai kovin pitkä systeemi mahdu sekään julkisiin..? Pidetäänkö näissä vauvaa vai isompaa lasta "ylhäällä"? Löytyykö näistä sellaisia malleja, joissa saa vielä isommankin lapsen täysin kallistettuun nukkumisasentoon?

Apua kaipailen - selasin kyllä tuota tuplarattaat-ketjua, mutta kirjoitukset siellä tuntuvat aivan käsittämättömiltä :), kun ei tiedä mistä aloittaa.

 

Missä päin asut? Jos asut niin, että alueella on useita lastentarvikeliikkeitä aloita vierailemalla niissä. Joudut varmasti käymään useammassa, jos haluat nähdä useammat, sillä mikään liike ei myy kaikkia merkkejä. Ainakin itseäni auttoi kovasti se, että näin konkreettisesti livenä sen millaisia vaunut, sekä päällekkäin/peräkkäin/vierekkäon istuttavat on. Mitkä sopii teidän tarpeisiin parhaiten on miettittävä mitä ominaisuuksia vaunuilta haluat ja mitä pidät tärkeänä, sillä vähän kompromisseja nuo sisarusrattaat aina on. 

 

Kannattaa pyöritellä vaunuja kaupassa sisällä, ja jos saat mukaasi oman lapsen lisäksi toisen pikkuisen aina parempi. Näin saat käsityksen siitä mitä vaunut todella painavat kun niissä on kyydissä kaksi, tai miltä niitä tuntuu nostella kynnyksen yli ja pyöritellä ympäri ja paikallaan. Jos saat kokeile vaunuja myös ulkona, se mikä tuntuu liikkuvan kivasti kaupassa sisällä ei välttämättä tee sitä ulkona. 

 

Itsellä tärkeimmät kriteerit oli ne, että molemmat pitää saada kunnolla nukkuma-asentoon, koska esikoinenkin vielä välillä nukahtaa rattaisiin, jo tämä rajasi osan pois. Lisäksi halusin vierekkäiset ja kunnollisen tavarakorin, lisäksi matkustan paljon julkisilla, joten eipä niitä vaihtoehtoja hirveästi enää ollukkaan jäljellä. Mutta aloita siis miettimällä mikä sulle on tärkeää, sekä vierekkäisistä , että päällekkäisistä löytyy toimivia. Ja lyhyesti vastaus noihin kysymyksiin, eli a) Osa on, vaihteluväli leveydessä on suuri, mutta ainakin isoimmissa kaupoissa on ne kassat joista pääsee isoimmillakin tuplahyökkäreillä ulos, mihinkään Siwaan niillä tuskin kannattaa mennä, mutta on siis myös kapeampia joilla sopii ihan sieltä mistä tavallisilla yhdistemävaunuillakin. Ja B) Ketteryyttä lienee vaikea vertailla, koska näitä vierekkäisiä ja alekkaisia on niin monenlaisia, mutta kalleimmissa hintaluokissa siinä ketteryydessä ei varmasti juurikaan eroa ole, se on sitten makuasia kumpia pitää ketterämpinä. Ja on myös päällekkäisiä ratkaisuja joissa isommankin saa kunnolla nukkuma-asentoon. :) Tsemppiä ratasviidakkoon! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyhmä kysymys: millaiset tuplarattaat on parhaat?

  1. Vierekkäin istuttavat? Onko ne niin leveät, että esim. kaupoissa ei mahdu mistään välistä kulkemaan? Eivätkä mahdu (pääkaupunkiseudulla) julkisiin?
  2. Päällekkäin istuttavat? Onko tämä vaihtoehto hiukan ketterämpi? Mutta ei kai kovin pitkä systeemi mahdu sekään julkisiin..? Pidetäänkö näissä vauvaa vai isompaa lasta "ylhäällä"? Löytyykö näistä sellaisia malleja, joissa saa vielä isommankin lapsen täysin kallistettuun nukkumisasentoon?

Apua kaipailen - selasin kyllä tuota tuplarattaat-ketjua, mutta kirjoitukset siellä tuntuvat aivan käsittämättömiltä :), kun ei tiedä mistä aloittaa.

 

Meillä on ollut vierekkäin istuttavat, kapea malli. Se mahtui kaikista ovista ja kaupassa oli ok käydä. Pääkaupunkiseudun julkisista en osaa sanoa, mutta tavalliseen bussiin kyllä menivät. :) Tykättiin kovasti ja lapsetkin tykkäsivät kun molemmat saivat olla näköalapaikalla (sitten kun vauvakin kasvoi) eikä tarvinnut olla "alakorissa". Rattaiden alle jäi sitten tilaa tavaroille. Edessä oli pienet pyörivät renkaat ja takana isot. Tuo oli tosi kätevää, rattaat liikkuivat TODELLA ketterästi, kaikki vieraat työntäjät aina ihmettelivät että voiko tuplarattaat olla näin kevyet ja helpot työntää. :D Me tykättiin hirveästi myös siitä, että molempia istuimia pystyi kääntämään/liikuttamaan erikseen. Ensiksi toisella puolella rattaita oli vaunukoppa, toisella istuin työntäjään päin. Kun lapset kasvoivat, esikoinen vaihdettiin kasvot menosuuntaan ja kuopus istuinosaan kasvot työntäjään päin. Istuimia oli myös helppo säätää erikseen makuuasentoon sen mukaan kuka nukkuu. Minulle oli ehdotonta, että rattaat ovat vierekkäiset, koska päällekkäisissä saa "ojentaa käsiä" , että ylettyy työntämään (kun ei voi askeltaa jaloillaan rattaiden alle/taakse jossa istuu toinen lapsi), joten vierekkäisten työntäminen on minusta kevyempää. Mutta tästä on varmasti monta mielipidettä. :)En millään muista meidän rattaiden merkkiä, mutta näytti lähes tältä http://www.strollermanufacturers.com/double-pram.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

onko jollain hajonnu libero-vaippoja käytössä? meillä purkautuu sisämateriaalia ulos reunasta..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tulee usein yövaippaan "kiteitä" eli vissiin sitä imuosaa jotenkin falskaa iholle kun ovat täynnä. En ole saanut aikaiseksi ihmetellä sitä liberon suuntaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siis miten hitossa Teutonian rattaisiin kiinnitetään hyttyssuoja? Miks siinä on vetoketju, mihin se tulee kiinni? Meillä siis Spirit S3.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now