10 posts in this topic

Olisiko jollain vinkkejä Pietarin matkalle taaperon/lasten kanssa?

 

Me olemme lähdössä huomenna reilun 1,5 vuotiaan taaperon kanssa Pietariin. Venäjää emme osaa, joten selviämme parhaamme mukaan englannilla (tai muilla osaamillamme kielillä). Matkustamme junalla, joten kunnon rattaat tulevat mukaan ja asumme turvallisesti S-ryhmän hotellissa. Suurempia matkasuunnitelmia ei vielä ole, lähinnä on tarkoitus tutustua kaupunkiin, katsella nähtävyyksiä, hieman shoppailla ja saada syödäksemme jotain muuta kuin kansainvälisten ketjujen pikaruokaa.

 

Minä voin käydä sitten ensi viikolla kertoa kokemuksiani, toivottavasti joku ehtii käydä jakamassa jotain ennen sitä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En ole käynyt Pietarissa lasten kanssa, mutta ns. aikuiskokemuksella sen verran, että kannattaa raapustaa hotellin osoite kyrillisessä muodossaan paperille, jos sitä sattuu tarvitsemaan.

 

Ent. miliisi (nyk. poliisi, suuri ero toimintatavoissa :rolleyes: ) saattaa kysellä papereita, joten kopio passista aina mukana, kuten myös viisumista, jos olette liikkeellä viisumia vaativassa reissussa. Vaikka asuttekin S-ketjussa, kaikki vähänkään kiinnostava lukkojen taakse.

 

Siinä pari ensihätään. Karu tosiasia on se, että kaupoista saattaa löytyä joku, joka osaa englantia, tai sitten ei. Myös tämä vinkki Suomi-Venäjä -seuralta:

 

Pietarin vesijohtovesi ei ole juomakelpoista. Juo pullovettä, jota saat kioskeista, kaupoista, hotelleista ja ravintoloista: (voda s gazom = hiilihapollinen, voda bez gaza tai pitjevaja voda = juomavesi).

 

Sen vähäisen venäjänopiskeluni perusteella voin sanoa, että voda = ääntäessä "vada". Muutoin ääntäisin nuo aivan sellaisenaan. Kaupoissa hinta löytyy kaikelle, vaikkei englanniksi, sitten viittoen tai parhaassa tapauksessa laskimella näyttäen...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen Pietarissa käydessäni (ihan aikuisten kesken) pessyt hampaatkin pullovedellä, kun näin ohjeistettiin. Samaten komppaan tuota passin kopion mukana pitämistä. Erityisesti jos miehesi on nuorekas ja lyhyttukkainen ei suomalaisuuden todistaminen ole mitään hätävarjelun liioittelua...

Taskusanakirja tai muutama avainfraasi venäjäksi kirjoitettuna voisi olla myös paikallaan. Joku museon vessavahtina toimiva mummo ei takuulla puhu englantia. Niitä fraaseja voi ainakin keskustelun osapuolet osoitella sormella :)

 

Palatsiaukio on sellainen, että siellä on paljon nähtävää ja koettavaa lapsille. Paluu vanhaan maailmaan.. sitä voisi luulla, ettei tanssivia karhuja enää olisi olemassakaan, mutta kylläpä Pietarista löytyy :rolleyes: Eläinsuojeluhenkisemmät perheet saattavat olla vähemmän innoissaan. Siellä oli paljon katuesityksiä ja muutakin tällaista.

 

Pari linkkiä:

http://blogit.yhteishyva.fi/ala_pelkaa_pietaria/lasten-seikkailuille-on-valinnan-varaa/

http://blogit.yhteishyva.fi/ala_pelkaa_pietaria/kulttuuri-tavoittaa-lapsiyleison/

 

http://www.primatours.fi/travel/fi/PIETARI-1-40/Lasten-Pietari-7-157.html

 

http://www.pienimatkaopas.com/pietari/lapset.html jossa muistutetaan, ettei julkiset kulkuvälineet sovi kovin hyvin yhteen lastenrattaiden kanssa.

 

Ai niin, jos käytte jossain museoissa, niin useimmissa valokuvaus on sallittu mutta salamaa ei sovi käyttää. Jos on tiukemmat säännöt, niin kieltokyltti löytyy varmasti näkyvältä paikalta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos neuvoista Jenny-Maria ja marsa!

Tehokkaana tästä työpäivästä aika ison osan olen käyttänyt matkavalmisteluihin kuten kyrillisten kirjainten ja joidenkin perussanojen opetteluun ja nähtävyyksien surffailuun :) Kahdestaan matkustaessa jotenkin olin aina niin hyvin perehtynyt kaikkeen reissuun lähtiessä, mutta nyt tuli pieni paniikki kun tajusin, etten ole lueskellut mitään ja nyt kumpikaan meistä ei edes osaa paikallista kieltä. Mutta eiköhän siellä tosiaan selviä ja ihan hyvä ettei ole mitään liian tiukkaa aikataulua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se muuten juolahti vielä mieleen, että en S-ryhmän hotellista osaa sanoa, mutta venäläisessä neljän tähden hotellissa paloi körssi aamiaisella hyvin tehokkaasti joka toisella vieraalla, eli savuttomuus on käsite, jota ei välttämättä löydä hotelliaamiaiseltakaan. Mutta, toivottavasti S-ryhmässä noudatetaan jotain aivan muuta...

 

Varkaista sen verran, että niistä varoitellaan ja luultavasti kesää kohden turistien määrä lisääntyy, mutta meillä kävi hyvä tuuri ja reissu oli ongelmaton. Kai siinä auttaa se perinteinen, että hautaa ainakin sen lompakon mahdollisimman syvälle veskaan ja yrittää näyttää mahdollisimman vihaiselta ja ei-turistilta (hehe) :D

Edited by Jenny-Maria

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ite olen paljon Pietarissa ollut, kovin lapsiystävällinen se ei ole. Esim. kaupunkiin mennessä kannattaa ottaa rintareppu tai liina lapselle. Keskustassa näkee todella harvoin vaunuja ja kauppoihin on vaikea vaunuilla mennä. Isot ostoskeskukset ovat asia erikseen, niissä on yleensä hissi.

 

Metro on nopea ja halpa kyllä, metropoletti maksaa per nokka 25RUB eli noin 0,60e , taksit ruuhka-aikaa kestää matkustaminen ainakin pääkadulla Nevskillä todella kauan ja on hidasta.

 

Metroon ei kannata vaunuilla mennä, ei hissejä ja pitää mennä kärryillä se vajaa 60m likuportaita pitkin alas/ylös.

Ja liukuportaisiin on sellaset poletti portit, olen kyllä nähnyt vaunuja liukuportaissa mutta en suosittele turvallisuusriskin ja ihmispaljouden seassa sinne vaunuilla menemään.

 

 

Lapsista menee myös useasti sama maksu kun aikuisista , Venäjällä ei tunneta lapsialennusta.

 

Pietari on kiva kaupunki ja sielä on paljon nähtävää, jos ehditte vaan niin käykää IIsakin kirkossa, sekin on nykyään museo mutta erittäin kiinnostava sekä Ermitaasi, kuulin kyllä että jälkimmäiseen pääsee vaan ryhmän kanssa joka on matkanjärjestäjän järjestämä. En osaa tarkenmpaa siitä sanoa.

 

Paljon siellä on katteltavaa ja koettavaa. Hyvää reissua :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tosiaan venällä ei hotellit yleensä ole savuttomia... Ja rahoja itse aina venäjällä käydessä säilytän passipussissa ja passipussi on aina paidan/takin alla. Laukustani on kerran varastettu venäjällä lompakko. Ja kyseisellä kerrallakin vahdin kuin haukka, mutta silti joku oli saanut varastettua lompakon eli varkaat osaa joskus olla tosi ovelia...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minäkin olen käynyt Pietarissa useasti mutta silloin aikoinaan, kun lapsia ei vielä meillä ollut. Komppaan edellisiä, että rahat (ainakin suurin osa)kannattaa säilyttää paidan alla sellaisessa kaulassa roikkuvassa pussukassa.

Nähtävää on paljon, jos kulttuuri kiinnostaa. Eremitaasi ja monet muut hienot museot, kirkot jne. Shoppailtavaakin löytyy. Kadunylitys on tuurikauppaa, etenkin pääkatu on hirveän leveä ja monikaistainen, autot eivät kauheasti väistele joten kannattaa olla nopea kun vihreät valot palavat.

 

Englantia ei paljoa kuule, kaupoissakaan harva nuorikaan myyjä sitä puhuu tai haluaa puhua. Tulevat puhuttelemaan venäjäksi (ainakin minua tultiin). Suosittelen sellaisia lettukahviloita, niissä saa lettujen kanssa joko suolaisen tai makean täytteen, hyvää teetä jne. Niitä on mm. pääkadun varrella.

 

Yleensäkin kannattaa näyttää mahdollisimman vähän turistilta, niin välttyy pistämästä silmään. Ei sandaaleja sukkien kanssa :grin: ja muuta perinteistä. Minulla ei koskaan ollut siellä ongelmia, en tiedä johtuiko siitä, että mua on monesti luultu venäläiseksi (siis venäläiset ovat luulleet myös) joten sulauduin joukkoon :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Loma on nyt lomailtu ja hienoa oli! Englannilla ja elekielellä tultiin toimeen, viimeisenä aamuna hotellin respassa oli jopa suomalainen tyttö. Eikä taskuvarkaatkaan iskeneet meihin vaikka rahat oli ihan taskuissa/käsilaukussa kainalossa. Aika hyvin taidettiin sopeutua joukkoon kun pariin kertaan meiltä (ilmeisesti) kysyttiin neuvoa venäjäksi. Ja hotellihuoneessa arvotavarat pidettiin kassakaapissa.

 

Päädyttiin sitten vinkkien perustaalla ottamaan mukaan kevyemmät matkarattaat, jotka saa helposti kasattua pieneen tilaan ja oli kyllä hyvä päätös. Kyllä kaupungilla paljon perheitä liikkui rattainen kanssa, mutta suomeen verrattuna todella paljon oli tosi kevyitä matka/sateenvarjorattaita. Ainoastaan kerran eli Eremitaasissa oli Manduca käytössä. Siellä veimme rattaat säilytykseen ja tyttö nukkui päiväunensakin miehen selkärepussa, muuten rattaissa. Kyllä Eremitaasissakin jotkut olivat rattailla liikkeellä, mutta Manducan kanssa pääsi paljon helpommin puikkelehtimaan väentungoksessa eikä tarvinnut kiertää sille yhdelle ainoalle hissille, jotta sai vaihdettua kerrosta. Jalkakäytävät ja kadut olivat meidän mielestä varsin helposti rattailla kuljettavissa, ei nyt ihan yhtä hyvin kuin Suomessa, mutta paljon paremmin kuin esim. meidän viimeaikaisissa matkakohteissamme Tallinnassa, Lissabonissa ja Pariisissa, jossa on paljon enemmän pieniä, kapeita ja parhaimmillaan mukulakivisiä katuja/jalkakäytäviä. Ramppeja portaissa oli todella vähän eli kun vastaan tuli useampi porras niin kannoimme miehen kanssa tytön ja kärryt joko yhtenä pakettina tai erillään. Yksin liikkuessa olisi tietty ollut hieman haastavampaa. Kaupoissa kävimme lähinnä vuorotellen kun toinen odotteli kadulla tytön kanssa, lopulta kyllä aika vähän tuli ollenkaan shoppailtua tällä reissulla.

Rattaat ja koko meidän tavarakasa mahtui hyvin taksin perään asemalta hotellille tullessa ja metroa ei lopulta tullut edes tarpeen kokeilla kun ihan mielellämme hoidimme muut matkat kävellen (mutta me nyt olemme aina olleet melkoisia "kaupunkivaeltajia").

 

Pottaa tyttö kaipasi kovasti, hotellista ja junasta onneksi sellainen löytyi, ettei joutunut olemaan kakkaamatta koko neljää päivää. Muuten ainoastaan eläintarhan vessassa oli pytynpienentäjä, jonka huomasin vasta kun olin tytön vaipan jo vaihtanut.

 

Tupakkaa tosiaan poltettiin melkein missä vain, mutta lähinnä ruokailimme (lasitetuilla) terasseilla tai sellaiseen aikaan, että ravintola oli melkein tyhjä muutenkin eli yllättävän vähän se savu häiritsi. Tuntuivat myös paikat olevan aika hyvin ilmastoituja.

 

Lauantain sadepäivän pelasti toisen S-ryhmän hotellin kylpylä, joka oli ilmainen myös meidän hotellimme asukkaille (oltaisiin otettu huone sieltä mutta savuttomia ei ollut enää jäljellä varausta tehdessämme), oli pakko käydä lähtöpäivänä vielä uudestaan kun tyttö kyseli koko loman takaisin uimaan.

 

Allegro-junaa suosittelen kovasti matkustustavaksi, en ole tainnut tuota Helsingistä itään päin rataa olla itse Suomenkaan puolella ennen kulkenut. Matka sujui tosi hienosti, hieman protestia tuli vain tullitarkastusten aikaan kun olisi pitänyt istua kiltisti omalla paikalla.

 

Monesti paikalliset tuntuivat aluksi melko tylyiltä, mutta usein hetken asioinnin jälkeen tyttö sulatti jöröimpienkin tätien ilmeen hymyyn ja monet ohikulkijat kadulla iskivät silmää tai vilkuttelivat tytölle. Paluumatkalla pohdittiin, että taidamme me suomalaisetkin olla aika samanlaisia myrtsinaamoja ulkomaalaisten lähestyessä meitä...

Edited by leenuliinu

Share this post


Link to post
Share on other sites

^kiva kuulla! Meillä oli raskausaikana aatoksissa mennä kaksin vielä Pietariin (mies ei ole käynyt), mutta se jäi ja nyt meitä olisi sitten kolme, kiva kuulla, että myös lapsen kanssa siellä pärjää :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now