Miimu85

Millaisia suukkoja lapsille ja miksi?

61 posts in this topic

Aihe tuntuu jakavan ihmiset melko jyrkästi kahtia, mutta kaikillahan on oikeus mielipiteeseensä.

 

Vauvat, taaperot ja alle kouluikäiset lapset. Minkäikäinen lapsesi on?

 

Annatko lapsellesi suukon suulle, poskelle, otsalle, et ollenkaan? Mihin lapsesi suukottaa sinua?

 

Mikäli annat suukon lapsen suulle, miksi?

Mikäli et anna suukkoa lapsen suulle, miksi?

 

Onko äidin ja isän tavoissa eroja tämän kohdalla?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pääasiassa lapsia ei pussata suulle. Jos kuitenkin joskus lipsahtaa tai lapsi varta vasten haluaa oikein suulle moiskauttaa, niin yleensä ei estellä. Suun aluetta vältellään bakteerien leviämisen takia ja vauvaikäisiä ei pussata suulle. Tavallisesti pusuja jaetaan johonkin kasvojen alueille (paitsi sinne suulle), mutta myös muualle kehoon. Vauvaiässä varsinkin on tullut pusuteltua vähän sinne sun tänne. :) Miehellä ja mulla ei ole muuten eroja kuin että minä pussailen enemmän.

 

Minusta pusut on kiva tapa osoittaa hellyyttä ja huomiota. En miellä suuta mitenkään eroottiseksi alueeksi, jos sille nimenomaan pusun moiskauttaa. Suudelmat ovat sitten aikuisten välisiä juttuja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen pojalleni, kohta 3v, antanut aina pusuja melkein kaikkialle, mutta suulle en tarkoituksella koskaan. Pääasiassa pusuttelen poskia. syynä on kariesbakteerin tarttumisen välttäminen. Samasta syystä en esim. anna omasta ruuasta tai juomastani hänelle mitään enkä maistele hänen ruokiaan/juomiaan kesken syömisen. 2vuotiaana tässä kunnassa tarkastetaan onko bakteeri tarttunut, ja pojalle sitä ei vielä silloin ollut tullut. Mulla itselläni on tosta bakteerista ollut riesaa joten en ehdoin tahdoin sitä ala pojalle tartuttaan.

 

Mies pusuttelee poikaa vähempi kuin minä, mutta suulle ei tietenkään koskaan. Poika itse antaa meille pusuja myöskin poskelle. Tarkoituksella aina kääntää päätä että saa antaa pusun sinne :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bakteeriasia on iso syy siihen miks en ole suulle suukottamisen kannalla. Enkä toki lasta pois työnnä jos haluaa suukon antaa suulle, mutta pyrin mieluummin sivuuttamaan suukon niin, että se osuu sitten tuohon suun viereen.

 

Lapset saa suukkoja niin paljon kun tahtovat ja joskus varmaan enemmänkin. En vaan voi sille mitään, mutta se että lasta suukotetaan pääasiassa suulle, niin sen kannalla en ole. Aiemmin mainitsemani bakteeriasia on yksi syy, mutta lisäksi se on mielestäni aikuisten juttu. Onhan ne suukot lapselle ihan erilaisia, mutta silti minun mielestäni lasta ei suukoteta suulle, se on aikuisten juttu.

 

Ja mitä vanhemmaksi lapsi tulee, niin sitä enemmän tuo suulle suukottelu pistää silmään häiritsevänä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ainiin, kunhan saadaan toisenkin puolen mielipiteitä niin, jääkö lapsi mielestänne jostain paitsi, jos hän ei saa suukkoa suulle?

 

Mikä olisi siis perustelu sille suulle suukottamiselle, kun tuo bakteeriasia on niin voimakkaasti sitä vastaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samoilla linjoilla kuin Nadda.

 

Lisäksi oon varonut vauvojen käsien suukottelua, siitä kun saattaisivat helposti kariesbakteerit ajautua pieniin hampaisiin (vaikka niistä hampaista ei vielä näköhavaintoa oiskaan), kun vauva imeskelisi omaa nyrkkiään. Tää juttu mua on monesti pistänyt suututtamaan, kun sukulaiset/tuttavat eivät ollenkaan välitä antamistani ohjeista, vaan tyyliin kuolaavat vauvan nyrkkiä omassa suussaan. Mikä siinä on, että se oma hampaittenpaikkaushelvetti halutaan ehdoin tahdoin myös sille lapselle?! Mulle itselleni alkoi reikiä suuhun ilmestyä vasta lukioikäisenä, mutta sen jälkeen kariekseni riistäytyikin ihan käsistä ja multa on jouduttu poistamaan jo 2 hammasta epäonnistuneitten juurihoitokierteitten jälkeen. Samaa en millään toivoisi omille lapsilleni (tai kellekään muullekaan sen puoleen)! Jos vaan mahdollista, niin osoitan pusut muualle kohtiin kehoa kuin suun lähelle tai sormiin, ja jaan hellyyttä paljon muutoinkin. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihmiseläimen suulle suukotteluhan juontaa juurensa niiltä ammoisilta ajoilta, jolloin ihmisapinaemot ruokkivat jälkeläisiään pureksimalla ravinnon itse ensin ja tuuppaamalla sen sitten suusta suuhun.. :) Sitä en enää noista tutkimuksista muista, että missä vaiheessa suulle suutelu on ihmisotuksilla alkanut muuttua hellyyden tai eroottisuuden osoitukseksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lapsella on ikää vähän vaille kaksi kuukautta ja suukottelen. Otsaa pääsääntöisesti, joskus joku suukko eksyy poskellekin. Tenavan osaamispaletti on kohtalaisen rajallinen tässä vaiheessa, eli ei erityisemmin suukottele takaisin. :D

 

En suukottele lasta suulle, koska suulle suutelointi kuuluu minun suunnastani vain mieheni suuhun, ei muualle. Miellän lapsen suulle suukottelun jotenkin luonnottomaksi (ja väittäisin jopa suomalaiselle kulttuurille vieraaksi ilmiöksi).

 

Miehen tavoista en oikein tiedä, en oikein usko, että liiemmin suukottelee tenavaa, lähinnä pitää sylissään pitkiäkin aikoja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Karieksen välttely on ehkä se pääsyy miksi meillä ei pussata lapsia suulle.

Mutta on toinenkin syy, joka on melkein yhtä tärkeä; minusta lapsen pussaaminen suulle ei ole oikein soveliasta. Suulle suukottamisessa on omanlaisensa eroottinen lataus, eikä suukkoja suulle saa muut kuin mieheni. Eli samaa mieltä Miimun kanssa, se on vain aikuisten juttu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kyllä suukotellaan poskien ja otsan lisäksi myös suulle, ensin pelkäsin bakteereja, mutta sitten ajattelin niiden leviävän muutakin kautta. Halitaan ja pusitaan kovasti, monesti päivässä :give_heart: Mieskin suukottelee lasta, se on meidän tapa osoittaa hellyyttä.

 

Tuo, että lasta suulle suukottelu olisi luonnotonta, ei oikein istu mun ajatuksiini.Tavat, miten pussaan lasta ja miestä, eroavat kyllä aika paljon.. Eikä kyllä ole tullut mieleenkään, että kellään olisi mikään eroottinen lataus päällä kun pussaa lasta! (ei oteta nyt kantaa kenenkään pervojen ajatuksiin..). Lapselle suukon antaminen suulle on nimenomaan pusu, miehelle annettuna taas suudelma.

Kunhan lapset kasvavat isoiksi, suulle suukottaminenkin varmasti jää. Itsekin sain ihan pikkuisena suukkoja, mutta jäivät sitten iän mukana vain luonnollisesti pois.

 

Ja vaikka lapsi ei saisikaan suukkoja suulle, niin en usko jäävän mistään paitsi. Perheet ovat niin erilaisia :girl_sigh: eihän kaikissa perheissä edes halita ja silti lapsi voi tuntea olevansa kovinkin rakastettu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän 2kk ikäistä pusutellaan paljon päähän ja otsalle. Joskus pieni hento pusu myös poskelle :) Isä suukottaa myös poikaa päähän ja joskus poskiin. Suulle ei suukotella kumpikaan, mutta jos poika kasvaessaan haluaa joskus itse suulle moiskauttaa, niin tuskin estellään. Oman lapsen pusuttelut ovat kyllä ihan eri luokkaa kuin esim. miehen kanssa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä suukotellaan ympäri kasvoja. Suuta varottiin pienempänä kyllä, mutta nyt kun sama tyyppi saattaa varastaa muiden lautasilta ruokia tai maistaa muiden mukeista juomia niin se taitaa olla jo menetetty tapaus. Lapsi itse tarjoaa suukkoa suulle lähtötilanteissa. Suukko ja heilutus kuuluu aina asiaan. Muuten pussaillaan sitten poskia, nenää, milloin mitäkin. Mitään eroa suukoissa ei minun ja miehen välillä ole. Luonnollisemmin mies tuntuu lasta pusuttelevan kuin minua..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä poikaa suukotellaan poskelle ja otsalle. Minä ja mies molemmat.

 

Suulle suukottelua vältetään juurikin tuon karieksen takia. Ja on siinä vähän sellainen kaiku, että se on vaan aikuisten välinen juttu. Varmasti sitten kun poika kasvaa ja jos hän itse haluaa suulle suukottaa ni ei sitä estellä.

 

Ja suukottelun tarkoituksena on juurikin tuo hellyydenosoitus, joka täällä on tullut jo moneen kertaan esille.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En tiedä, onko tässä sitten jotain eroa omaan perheeseen? Tarkoitan sitä, että omat vanhempani ovat 40-luvun alkupuolen tuotoksia ja muistan pitäneeni todella omituisena sitä, kuinka n. 20 vuotta nuoremmat ystävieni vanhemmat halailivat, pussailivat ja pitivät lapsiaan sylissä, vaikka lapset olivat kuinkapirunvanhoja tahansa (varsinkin isät). Ei sitä hellyyttä ole minultakaan puuttunut, mutta kuvittelisin, että tähänkin teemaan saa jonkinlaista linkkiä omasta perheestä.

 

Luonnottomuus on kenties sanana vähän jyrkkä, mutta väitän ja intän, että suomalaiseen kulttuuriin ei kuulu mitenkään perinteisen olennaisena osana suulle suukottelu lapsen ja vanhemman välillä. Muistan pällistelleeni nuorempana Saksassa nuorten välistä kohtaamista, jossa suukoteltiin ystäviä suulle.

Edited by Jenny-Maria

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä suukottelen tyttöä poskille ja otsalle, mies samoin. Suulle ei suukotella juurikin bakteerien takia. Suukottelu on meilläkin tapa osoittaa hellyyttä, ja tyttökin antaa kuolasuukkoja takaisin. Käännetään pää aina niin että suukko tulee poskelle.

 

Onhan siinä suukossa sekin kaiku tavallaan, että suulle pussailu on aikuisten välinen juttu. En silti kyllä näe mitenkään outona lapsen ja vanhemman välisiä suulle suukotteluja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä pussataan mihin tahansa, ainoastaan ei sukupuolielimiin, kun luulen että se olisi vähän sopimatonta ;) Mies pussaa kai ihan samalla tavalla kuin minäkin. Pienempi lapsista pussaa vielä mieluiten suulle, isompi tykkää kai poskipusuista sekä antaessa että saadessa, mutta tosiaan aika lailla kaikki muutkin paikat on käytössä.

 

Hellyyden osoitushan se tietysti on, ja hellyyden osoituksena miestänikin suulle pussaan, ei siinä pelkässä pusussa mitään kauhean eroottista ole kohteesta riippumatta, kunnon suutelut on ihan asia erikseen.

 

Kariesbakteerin tarttuminen on kyllä mietityttänyt, että tarttuuko tuollaisesta pususta, mutta vaikka sen tarttumattomuus tärkeää onkin, niin minulle ei niin tärkeää, että voisin antaa sen rajoittaa elämää liikaa. Monet muutkin elämän ihanat hetket jäisi kokematta sen takia, esim. jätskitötteröiden syönti kesäisin :girl_sad:

 

Syy siihen että pussaan lapsiani suulle on kai se, että minuakin on lapsena pussattu suulle. Siksi se on minulle tärkeä tapa osoittaa hellyyttä. Varmaan se ei kuulu suomalaiseen kulttuuriin sikäli että kaikissa perheissä niin tehtäisiin, mutta kun minun lapsuudenperheeseeni se on kuulunut, niin ei siitä ole niin helppo luopua. Lapsuudenperheessäni iltapusu annettiin suun sijaan vaikka otsalle silloin kun joku oli kipeänä, joten siihen, ettei voi suulle pussata liittyy myös jotenkin negatiivisia mielleyhtymiä, varsinkin kun minua muutenkin ahdistaa kipeänä oleminen tavallista enemmän.

 

En usko että lapsi jää mistään paitsi jos ei saa pusuja suulle, jos se on perheen tapa. Lapsi kasvaa osaksi perhettä ja tottuu perheen tapoihin, vaikka ne olisivat kovinkin erilaisia eri perheissä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä yleisimmin pusuja saa posket ja otsa. Suuta vältellään karieksen takia, muttei nosteta äläkkää vaikka neiti pusun moiskauttaisikin suulle, vaikka yritänkin saada sen osumaan enemmän suupieleen silloin. Ihme oikeastaan, ettei ole vielä apinoinut enempää suulle annettavia pusuja. Myöhemmin en koe sitä ollenkaan outona, vaikka pusuja tulisi myös suulle lapsen niin tahtoessa. En koe pusuja eroottisena, suudelmat on asia erikseen.

 

Yleisimmin neiti antaa pusuja poskelle, mutta yhdessä vaiheessa innostui antamaan niitä kämmenselälle. Ja nyt imettäessäni on pari kertaa antanut pusun tissille. Myös tädit ja isovanhemmat saa pusuja poskille, usein liitettynä vilkutuksiin ovella pois lähtiessä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä pussataan lasta myös aika paljon, sekä minä että mies ja muutkin sukulaiset. Etenkin omassa perheessäni on näytetty tunteita ja hellyyttä aika avoimesti, joten musta on luonnollista että esim. isovanhemmat ja tädit pussailevat poikaa paljon. Useimmiten pussataan poskille, otsaan, päähän, käsiin, varpaisiin, aika lailla mihin vaan (paitsi ei tosiaan sukupuolielimiin :D). Suulle ei juurikaan pussata, mutta poika kyllä moiskauttelee pusuja myös suulle. Chimellin tavoin en osaa nähdä suulle annettuja pusuja mitenkään eroottisina tms., musta ne on puolisoidenkin välillä enemmän sellaisia tervehdyksiä kuin mitään suurta tunteiden paloa. Kunnon suudelmat sitten erikseen, mutta ne on musta aika kaukana nopeista pusuista.

 

Meillä pidettiin eka vuosi suht tiukkaa linjaa tuon karieksen pelossa (paitsi että käsille pussailua en edes tajunnut varoa...), mutta taaperon kanssa se ei tosiaan ole enää helppoa kun muksu saattaa napata aikuisen lusikan tai varastaa jonkun leivänlopun omaan suuhunsa. Niinpä meilläkin on nyt viimeisen vuoden aikana annettu vähän periksi sen kanssa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin pusutellaan paljon ja vähän joka paikkaan. Minä suukottelen lapsia enemmän kuin mies, uskoisin. Suuta vältellään, mutta esikoiselta välillä sen suukon saa suullekin (ja onhan se sillä tavalla vastavuoroisempi, molemmat saavat ja antavat suukon samaan aikaan). Suun välttelyyn syynä meilläkin kariesbakteeri, muuten suukoteltaisiin suullekin, koska ainakin omassa perheessäni niin on tehty (ja ihan tavallisia maaseudun kasvatteja ovat vanhempani, eikä ole tullut mieleenkään, etteikö lasten ja vanhempien väliset suukot olisi normaali suomalainen tapa). Meilläkin lapsuudenperheessäni suukot suulle vaihtuivat ajan mittaan poskelle ja sitten jäivät pois. Nykyään yleensä vain halataan.

 

Minustakin suukko ja suudelma ovat aivan eri asioita, ja pusuja saa miehenikin ilman eroottista latausta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä pussataan mihin tahansa, ainoastaan ei sukupuolielimiin, kun luulen että se olisi vähän sopimatonta ;)

 

Näin meilläkin. Mieskin pussailee lapsia ihan siinä missä minäkin ja se on minusta aivan ihanaa sillä tiedän ettei hänen lapsuudenkodissa juuri suukkoja tai muitakaan hellyydenosoituksia jaeltu. Meillä taas lapsuuden kodissa suukoteltiin lapsia paljon ja vieläkin moiskautan pusun äitini suulle kun hänet näen. Saatan itseasiassa ystäviäkin pussata suulle ihan silkasta näkemisen ilosta ilman että siihen liittyisi mitään eroottista latausta.

 

Kariesbakteeria ei olla varottu ja minulle ainakin olisi ihan mahdotonta olla suukottelematta lapsia suulle. Suukottelu on minulle tärkeä tapa osoittaa hellyyttä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä meillä suukotellaan myös suulle. Vanhempi poika tulee välillä vastaan huulet töteröllä eikä sitä voi olla suukottamatta :grin: Itse en mitenkään voi ajatella sitä eroottisena asiana. Näähän on mun lapsia, voin todellakin suukotella heitä ihan vaan hellyyden ja rakkauden osotuksena, vaikka suulle. Suudelma on aivan eri asia kun suukko (pusu). Yleinsä kun mies tulee töistä niin hän antaa pikasen pusun sulle. En mä tunne siinäkään mitään eroottista, se on vaan ikään kuin että "moikka". Suudelmat on sitten asia ihan erikseen...

 

Ja mitä tulee bakteereihin, olen samalla kannalla kun Laura, ei niitten bakteereiden leviämistä voi estää. Tai no ehkä voi tehdä parhaansa, kolmen lapsen kanssa se vaan ei enää oo niin helppoa. Meillä vanhemmat lapset juo välillä toistensa mukista, maistaa toisen jäätelöä (samoin meidän vanhempien), vauvan tutti oli välillä nuoremman pojan suussa ja hups taas vauvan suussa etc... Ei sitä mitenkään voi aina kaikkea estää. Näin ollen meillä ei jakseta stressata bakteereita, stressattava kun on muutenkin ihan tarpeeks :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kariesbakteerin tarttuminen on kyllä mietityttänyt, että tarttuuko tuollaisesta pususta, mutta vaikka sen tarttumattomuus tärkeää onkin, niin minulle ei niin tärkeää, että voisin antaa sen rajoittaa elämää liikaa. Monet muutkin elämän ihanat hetket jäisi kokematta sen takia, esim. jätskitötteröiden syönti kesäisin :girl_sad:

 

 

Anteeksi, mä en ymmärrä, mutta miten niin jäisi jätskitötteröiden syönti kesäisin..? Meillä ainakin syödään jätskiä ihan hervottomia määriä, vaikkei aikuiset lapsia suulle pussailekaan :)

 

e: Yade tuohon ehtikin jo väliin tästä kirjoittelemaan. Mä oon kyl 8 vuoden ajan saanut ihan hyvin estettyä sen, etteivät perheenjäsenet syö toistensa jätskitötteröistä, laita toisten leluja tai tutteja suuhunsa tms. Lapset ovat tottuneet siihen, muutaman vuoden ikäisinä ymmärtäneetkin kun syyn heille selittää, eikä oo tuntunut mitenkään vaikealta, stressaavasta puhumattakaan! Mä oon ite bakteerikammoisesta kaukana, enkä esmes kotona käytä desinfiointiaineita ollenkaan, mut mielestäni terveyssyistä tietyt toisten ihmisten pöpöt on ihan hyvä päästä välttämään (niinkuin esim. kihomadotkin, jotka eivät ole pöpöjä, vaan vähän näkyvämpi riesa, jotka myös suun kautta tarttuvat..).

 

 

Vielä tuli mieleen, että mun mielestä myös se, että aikuiset yleensä harrastavat suuseksiä keskenään, on syy olla omia suun limakalvoja laittamatta hirveän läheiseen kosketukseen lapsen suun kanssa, voitte ehkä itsekin kuvitella syitä että miksi (nimim. ite just täpärästi klamydiatartunnalta vuoden sisään välttynyt)..

 

En nyt tarkoita arvostella yhdenkään perheen tapoja osoittaa hellyyttä toisilleen, mut omasta mielestäni tuossa suu-suukontaktin välttelyssä aikuisen ja lapsen välillä ei välttämättä kyse mistään hysteerisestä ja turhasta pöpökammostakaan ole, vaan ihan järkeviä syitä voi sillekin löytyä, eikä sen välttelyn tarvitse mitenkään "julmalta" tai hankalalta elämässä tuntua.

Edited by poimulehti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vielä tuli mieleen, että mun mielestä myös se, että aikuiset yleensä harrastavat suuseksiä keskenään, on syy olla omia suun limakalvoja laittamatta hirveän läheiseen kosketukseen lapsen suun kanssa, voitte ehkä itsekin kuvitella syitä että miksi (nimim. ite just täpärästi klamydiatartunnalta vuoden sisään välttynyt)..

 

No nyt mennään jo rymisten metsään. Siis kyllä, teoreettisesti on varmasti mahdollista tartuttaa joku sukupuolitauti lapselle suun kautta, mutta kyllä ne taudit aika pitkälti ihan muunlaisessa kontaktissa tarttuvat. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Limakalvokontakti on limakalvokontakti on limakalvokontakti, ikävä kyllä, monien eri tautien varmin tartuntareitti. Klamydia- ja tippuri-infektiohan voi pesiytyä myös silmään (niinkuin yhdelle ala-astekaverilleni oli käynyt tippurin kohdalla, eikä tuo pikkupoika ollut seksielämästä varmasti vielä haaveillutkaan)... Myös esim. ihmisen papilloomavirus voi tarttua eri limakalvokontakteissa, ei sen saadakseen tarvitse olla seksuaalisesti vielä aktiivinen. Herpesviruksetkin on lapsilla aika ikäviä (ja saattavat pompata eri puolille kehoa, nähty on), mutteivät mitenkään välttämättömiä, joten mikäli niitten tarttumistodennäköisyyttä pystyy suht helposti pienentämään, niin miksei aikuinen näin tekisi? Mutta ei tästä sen enempää ehkä tässä ketjussa, jos sukupuolitautiasioista puhuminen on sitten syytä pitää erillään lapsiperhefoorumeista?

Edited by poimulehti

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kai täällä saa sukupuolitaudeista puhua siinä missä muistakin aiheista, mutta kyllä itsestänikin on vähän kaukaa haettua välttellä suulle pussaamista sen vuoksi, että (perusterveellä, vakisuhteessa elävällä ja tautien varalta testatulla) vanhemmalla saattaa olla joku klamydia- tai tippuritartunta. Toki on aina mahdollista, että puoliso on käynyt vieraissa ja napannut sieltä mukaan jonkun tartunnan, mutta itse pidän tuota jo niin kaukaisena vaihtoehtona etten hirveästi viitsi muuttaa omaa käytöstäni tuollaisen minimaalisen riskin vuoksi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now