Mimu

Raskausdiabetes

1095 posts in this topic

Hypoglykemia tosiaan on sikiölle vaarallinen, siis silloin, kun se on vielä masussa. Äidin hypogykemiassa sikiön hapen saanti vaarantuu. Mulle ainakin lääkäri sanoi, noista insuliineista, että mielummin (kun ongelmaa vain lievästi paastoissa) yöllä himpun verran kohollaan, kuin että jos menee liian alas. Mulla meinaa arvot käyvät kyllä alhaalla yöllä,mutta alkavat aamuyöstä nousta taas reilu viiteen. Insuliineilla voisi siis mennä liian alas. Ja vastasyntyneen hypoglykemia on yleisempää insuliinihoitoisilla, kuin ruokavaliolla hoidettujen, vaikka insuliineilla saataisiin pidettyä arvot kurissa. Olen lukenut sille selityksenkin, en vain nyt heti sitä löytänyt. Tästä lukee myös käypä hoidon sivuilla. Monestihan insuliineilla olleiden vauvat viedään "varuiksi" lastenosastolle, mutta ruokavaliohoitoisten vain jos siihen on tarvetta, vaikka arvot olisivatkin hieman heitelleet raskausaikana. Mutta se fakta on tullut lääkäriltä (usealta) että hypoglykemia on vaarallisempaa (välittömät seuraukset) kuin korkeat arvot.....

 

Okei, kiva tietää. Itse en äkkietsimältä löytänyt mitään järkevää selitystä sille, miksi hypoglykemia olisi sikiölle vaarallinen. Mutta ilmeisesti kyse on todellakin hypoglykemiasta eikä vain matalista verensokereista?! Tarkoitan siis, että hypoglykemia = liian alhainen vs eli jotain alle kolmosen arvoja.

 

Mulla on tosiaan kokemusta vain ruokavaliohoitoisista raskausdiabeteksista ja mulle aina vain toitotettiin sitä, ettei vs saa nousta liian korkealle. Hypoglykemiaa ei taidettu edes mainita, vaikka välillä oli melko alhaisia paastoarvoja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla aina paastoarvot ollut 3 alkavia ja harvoin nelosella. Et ne pysyy hyvinä. Ihan pari kertaa olen alle kolmosen mitannut ja silloin on kyllä ollut todella tärisevä ja sumee olo. Oon aina oikeen säikähtänyt et mikä mulla on. Alhasista verensokereista ei mullekaan ole ikinä raskausdiabeteksen yhteydessä puhuttu mitään. Mites muuten pähkinät? Onko ne hyvä vai huono juttu radin kannalta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Pähkinöistä saa helposti energiaa jos tuntuu jäävän esim jonain päivänä energiansaanti liian alhaiseksi. Niissä on paljon hyvää rasvaa ja proteiiniakin, eli hyvä juttu ovat vaikkapa välipalana. Määrät vaan kannattaa pitää kohtuullisina niin ei energiansaanti taasen nouse liian korkeaksi :)

 

Mulla on nyt loppuvaiheessa motivaatio ihan hukassa, paino ei ole noussut ja sokerit on kuosissaan ja kalorimäärä pysyy siinä n.1700-1800 mutta se ruuan laatu on kyllä muutamana viime viikkona kärsinyt. Syön taas pastaa ja perunaa, riisiä en juurikaan kun siinä on näistä "höysteistä" eniten hiilaria... periaatteessa ei siis mitään katastrofia ole tapahtunut vaan oon palannut ns.tavalliseen ruokavalioon mutta edelleen on ne jogurtit ja rahkat maustamattomia ja ne maustan sokerittomalla mehukeitolla jne, perusjutut siis kunnossa mutta tuntuu vaan isolta repsahdukselta kun alkuun pysyi dieetti niin tiukkana..

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mutta jos verensokerit pysyvät tasaisina, ei pastasta ja perunasta mitään haittaakaan ole - hyvä vain, jos pystyy siirtymään jo loppuraskaudesta lähemmäs "normaalia" (eli hiilarimäärältään normaalilmpaa) ruokavaliota, eipähän tule sitten synnytyksen jälkeen niin äkkinäistä muutosta. Tai siis itse en ainakaan pysty imettämään radiruokavaliolla, energia ei yksinkertaisesti riittäisi ja tulisi herumisongelmia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siis voi hemmetti sentään... Kävin yöllä pissalla ja tarkistin vs:n, oli 5,4, noin klo 4.30. Söin illalla iltapalan klo 21.00 ja tunti sen jälkeen oli 6,4. Söin kermaisen sokerittoman rahkan ja noin 2 dl mansikoita pakkasesta sekä yhden hapankorpun juustolla ja kinkulla. Aamulla kun sitten nousin n. 6.50, näytti vs 6,7!! Eihän se nyt voi noin paljoa nousta parissa tunnissa. Sitten mittasin uudestaan, oli 5,4 ja 6,2.... Hohhoijaa taas sanon minä... Kaipa mä otan iltapalalta(kin) hiilarit pois, jos se paasto vaikka alenis sillä. Ja voishan sitä guaremiakin kokeilla tuon iltapalan kanssa. Saakohan sitä ottaa ns. pienen aterian kanssa, kuten just iltapalan? Mitä te syötte iltapalaksi ja monelta että paasto pysyy hyvänä? Auttakaa epätoivoista....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jee!!! Mä saan hoitaa radiani ruokavaliolla (ainakin seuraavat 2 viikkoa ) :girl_crazy: Olen niin onnellinen kun vain voi olla! Vauva kasvaa keskikäyrällä ja eilen 29+6 painoarvio oli 1480g eli ei ole ainakaan vielä sokerit saanu vaavia kasvamaan. Seuraava painoarvio on sitten viikolla 35 ja soittoaikoina seurataan sokereita siihen saakka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Minä kokeilisin lisätä hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja iltapalalle, vaikuttaa nimittäin siltä, että hiilarit loppuvat kesken paaston ja maksa alkaa purkaa glukoosia varastoista, jolloin verensokeri sitten nousee liian korkealle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eilen leivoin juustosarvia vehnäjauhoista ja teeleipä, joissa puolet vehnäjauhoja ja puolet grahamjauhoja. Enpä tietenkään malttanut tuoreena olla niitä syömättä ja söin molempia yhdet, pelkäsin, että miten sokrut ja vähän vajaa tunti syömisestä sokrut oli 6,6. Olin tosi yllättynyt ja helpottunut. :) Olin ihan varma, et nyt pomppas. Ihana kun tulee näin päin yllätyksiä :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Minä kokeilisin lisätä hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja iltapalalle

 

Mitäköhän olisi hitaasti imeytyvät hiilarit, kun ruokavalio on myös gluteeniton? Mä siis oon oikeasti ihan käsi tässä... Mulla kyllä on aamupaastot pysyneet juuri rajoissa ihan protsku- ja rasvapitoisilla eväillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eilen kokeilin ruisleipää (100% täysjyvää) yhden palan ja päällä tonnikalaa. Vs tunti iltapalan jälkeen 6,4 ja aamulla vielä 6,1. Tänään kokeilen yhden munan munakkaan kinkulla ja juustolla. Täytyy vissiin mennä nukkumaan niin, että vs on lähellä paaston lukemia, jos mulla kerta pysyy yön aika samoissa. AInoat hyvät alle viiden paastot olen saanut, kun olen syönyt illalla karkkia. Ei viitsis joka ilta, silloin paukkuu varmaan 1 h arvot... Ja voishan sitä liikuntaa taas lisätä sikäli mikäli liitoskivut antavat myöten. Tänään aamupalan jälkeinen arvo alkoi 6 ja muut ruuan jälkeiset alkaneet 5. Eli ne pysyy ainakin aika hyvin hanskassa :) . puolentoista viikon päästä ultra ja sitten näkee taas vähän miten kasvu menee, mun neuvolantäti on ollut jo 20 v äitiysneuvolassa ja sanoi, että ei ole vielä ainakaan ison tuntuinen. Jotenkin noihin kokeneisiin käsikopelo tuntumiin luottaa jopa enemmän kuin ultraan.

 

Nyt siis rv 33+5. Kuusi viikkoa vielä matkaa....

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Ootko ihan varma, ettei ne sokerit laske ensin alkuillasta ja sitten nouse taas aamuyöllä, kun maksa alkaa tuottaa sokeria verensokerin laskiessa?

 

Ei ollut kauhean tieteellisesti selitetty, mutta tuo se pointti on. :lol:

 

Mulla nimittäin ainakin tehoaa nimenomaan myöhään syöty kunnon tuhti iltapala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En ole varma enää mistään:(. Yhdessä vaiheessa mulla toimikin niin että söin yöllä ja sit taas yhtäkkiä ei. Seuraavaksi toimi taas pitkä paasto ja sit joku muu.... Vahvasti mäkin olen tota aamunkoittoilmiötä epäillyt, mutta katsotaan nyt;). Voi mä niin odotan päivää kun tämä koko ruljanssi on ohi!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Illalla menin nukkumaan vs 5. Klo 2.00 se oli 5.2 ja seitsemän jälkeen 5,9. Täytyy siis ottaa vaikka pari mandariinin palaa yöllä, jotta vs ei lähtis nousuun. Mutta paras vaihtoehto kyllä on tää proteiinipitoinen iltapala. Aamupalan jälkeen vs meinaa oli 4,7, kun aikaisemmin mennyt yli kuuteen. Syön aamuisin tosi pienen aamupalan ja kympin aikaan toisen. Enkä voi millään uskoa, että tällainen paasto verensokerin "heittely" olisi kovin pahasta, sillä eihän se kerkee olla yli sallitun kuin pari kolme tuntia ja kuitenkin alle 6 koko ajan. Ja huomenna poksuu taas viikot, ihanaa, aina lähempänä palkintoa :lipsrsealed: . Mun mies kysy joku päivä, että kumpaa odotan enemmän, vauvaa vai sitä että saan syödä suklaata ;) . no ehkä se nyt on aivan selvä juttu, mutta kyllä se suklaakin kiva pieni "bonus" siinä on....... Onko teillä muilla isot mahat jo? mulla on ihan hirveen iso, mutta niin oli esikoisestakin ja hän oli vain 3,3 kg, joten yritän olla ottamatta siitä paineita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Minä kokeilisin lisätä hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja iltapalalle

 

Mitäköhän olisi hitaasti imeytyvät hiilarit, kun ruokavalio on myös gluteeniton? Mä siis oon oikeasti ihan käsi tässä... Mulla kyllä on aamupaastot pysyneet juuri rajoissa ihan protsku- ja rasvapitoisilla eväillä.

 

Jos pystyt syömään kauraa, eräs iltapalavaihtoehto on purkillinen kermarahkaa (Valion maustettu rahka "valkoinen") pakastepuolukoiden tai -mustikoiden ja kauraleseiden kera. Marjoista ja leseistä saa hitaasti imeytyviä hiilareita yöksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Enkä voi millään uskoa, että tällainen paasto verensokerin "heittely" olisi kovin pahasta, sillä eihän se kerkee olla yli sallitun kuin pari kolme tuntia ja kuitenkin alle 6 koko ajan.

 

Itse asiassa mulla oli terkka jo laittamassa lähetettä äitiyspolille, kun mulla oli kaksi ekaa aamun arvoa koholla (6,x, ruokavalion harjoittelua) ja yksi raja-arvo myöhemmin sen viikon aikana. Päivällä/illalla ei mitään ongelmia. Kun ne aamun sokerien heittelyt on kuulemma niitä pahimpia.

 

Mutta me seurataan vielä viikko, kun ne kuitenkin alkoi asettua ruokavaliolla. Mä alan henkisesti tosin valmistautua siihen, että lääkitys tulee. Tänäkin aamuna oli meinaan paastosokeri 5,4 ja aamupalan jälkeenkin 7,2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Noihan on ihan sallittuja arvoja vielä. Mulle on hirveän(myös lääkäreitä) moni sanonut, että noille insuliineille laitetaan liian helposti. Ja Suomessa on esim. paljon tiukemmat arvot kuin vaikka Tanskassa ja Ruotissa. Ja nimenomaan se tunnin jälkeinen arvo on se, joka korreloituu eniten tuohon makrosomiaan. Se on jopa ihan käypä hoidon sivuilla kerrottu. Kukaan ei ole mulle tähän saakka sanonut, että paasto on se pahin, päinvastoin. Se kertoo ehkä enemmän äidin riskistä, mutta vauvaan nähden sillä on pienimmät riskit. Varsinkin jos se on sellaista, että se "käväsee" aamuyöstä tuolla raja-arvon yläpuolella. Toki jos ei ole mitään insuliineja vastaan niin helpottaahan se noita syömisiä.... Mua on vaan niin paljon "varoteltu" noista insuliineista, että sen takia vielä yritän taistella. Tänä päivänä noin. 5 odottajaa kieltäytyy sokerirasituksesta, koska täällä Suomessa vouhotetaan niin hirveesti noista pienistä ylityksistä. Tosin, ihan hyvin, että pidetään huolta, mutta kuitenkin.... Ja toki tämä on vain mun oma mielipide ja sotii varmasti vastaan useimpien kanssa. Mä olen ottanut selvää kaiken mahdollisen raskausdiabeteksestä (suomen ja englanninkielisen) ja kyllä on niin paljon tutkimuksia yms, joita ei olla suomen kielelle edes käännetty. Kyllä muakin mietityttää nämä arvojen ylitykset, ja harkitsen toki lääkitystä, jos en niitä nyt ala saamaan kuriin ennen seuraavaa lääkäriä, joka on siis puolentoista viikon päästä.... Toivottavasti mun kirjotukset ei suututa ketään, se ei ole mun tarkoitukseni ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^No niinhän ne on, mutta se on vain ajan kysymys, kun ne on 5,5 ja 7,2 ja sitten terkka passittaa ihan varmasti mut sinne polille. Tää on kuulemma TAYSin ohjeistus, että aamuarvojen on oltava tarkempi.

 

Käypä hoito -ohjeistuksesta itse asiassa löytyy seuraavaa:

 

Jos ruokavalioneuvonnan ja sen tehostetun toteutuksen jälkeen veren glukoosipitoisuus on omaseurannassa toistuvasti 5.5 mmol/l tai enemmän ennen aamiaista tai 7.8 mmol/l tai enemmän tunti aterian jälkeen, aloitetaan insuliinihoito

 

Eli siis olennaista olisi sekä aamupaastoarvo että noi tunnin arvot ympäri vuorokauden. Joka tapauksessa mun ongelmani keskittyy aamuun, ja toisaalta hiukan ketuttaa, että en voi kokeilla erilaisia iltapaloja sen pelossa, että aamupaasto onkin korkealla, koska sitten joudun/pääsen sinne äitiyspolille. Ja mun mielestä on hiukan hassua, että jos mulla sokerit pysyy muuten ihan kurissa, mutta arvo heittää kun kokeilen jotain, niin se on terkalle ihan maailmanloppu.

 

Mua on alkanut muutenkin murehdituttaa mun elämä tästä eteenpäin. Ihan hirveän radikaali elämäntapamuutos on varmaan edessä, ja mä en enää koskaan pysty syömään mitään nyt kiellettyä ilman, että mun tulee ihan hirveän huono omatunto. Entäpä, jos mulla onkin diabetes jo nyt? Jatkuuko tuo sokerien seuranta synnytyksen jälkeen heti?

Edited by Elkku

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Minä neuvoisin tuossa tilanteessa kokeilemaan rohkeasti ja olemaan kertomatta th:lle. Kuitenkin tuollaisessa tapauksessa se aamupaastoarvon satunnainen ylitys on selitettävissä ruokakokeilulla eikä glukoosinsiedon yhtäkkisellä heikentymisellä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^No ehkä ens viikon jälkeen, jos tää äitiyspoliuhka väistyy eikä tarvi enää mitata joka päivä. Mittaa "vain" niinä päivinä, kun aamupaastot on yllättäen koholla tai ei ole kamalasti kokeillut mitään...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä kanssa kuulun tähän ketjuun... Olin aiemmin tällä viikolla sokerirasituksessa (nyt jo, koska mulla ylipainoa ja vahva sukurasite diabetekseen) ja paastoarvo ylitti rajan. Se oli 5,4 ja tunnin arvo 8,4 ja kahden tunnin arvo 6,8.

 

Alkavalla viikolla olen menossa neuvolaan saamaan sokerimittarin ja ohjeita. Tosin en tiedä miten kestän tässä asiassa sitä meidän neuvolan terkkaa, joka puhelimessa yhtä aikaa naukuvalla ja lässyttävällä äänellä alkoi valistaa että "suklaapatukoita ei sitten enää saa syödä, kun niissä on niin hirveästi sokeria..." Ai ihanko totta.

 

On tosi hyvä että häikkä sokereissa löytyi jo nyt, mutta mulla on kuitenkin tosi syyllinen olo että olenko aiheuttanut tämän itse (miksi en saanut laihdutettua enempää ennen raskautta, miksi en ole aiemmin karsinut huonoja hiilareita ruokavaliostani ym.) Mutta eipä se enää auta itkut, nyt on tehtävä se mikä tehtävissä on. Ainakin työaikana ruokailut menee uuteen uskoon/omien eväiden varaan, koska työpaikan läheiset lounasruokalat eivät oikein ole vähäisiä hiilihydraatteja suosivaa sorttia.

 

Ja kiitos tästä ketjusta, olen saanut tämän lukemalla jo vastauksia moniin mielessäni olleisiin kysymyksiin!

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Mä sinuna kokeilisin myös ihan surutta, että mikä voisi toimia ja mikä ei. Ei kaikkia lukuja tarvi th: lle kertoa ;). Ja ymmärrän sun ahdistuksen, koen samoja asioita ja tunteita ja tuntuu että elämä pyörii mittailun ja syömisten ympärillä. Yksi minkä voisit ottaa jos et jo syö on kromilisä, alentaa tutkitusti paastoa. Ja toinen vielä parempi on guarem, 100% kuitulisä, saa apteekista. Estää verensokerin nousua aterian jälkeen ja oikeesti toimii. Sulla on noi pahimmat viikot juuri nyt ja voi hyvinki helpottaa muutaman viikon päästä. Yksi mitä pelkään noissa insuliineissa on se, että mulle lääkäri sanoi että ne lisäävät 1 tyypin riskiä ja se kuulostaa musta paljon pelottavammalta kuin 2 tyypin johon voi itsekin vaikuttaa. käypä hoito sivuilta löytyy kamalan paljon tutkimuksia näistä asioista, ne on siellä piilossa vaan jossain, sen peruslötinän takana ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jee, aamupaasto 5,2. Yöllinen kolme mandariinin palaa ilmeisesti toimi. Täytyy jatkaa ja katsoa pysyykö tilanne tällaisena. Voi kunpa nyt tämä toimis. Ja toivottavasti olen niitä, joilla alkaa helpottaa näillä viimeisillä viikoilla. Tänään 34+0 :lipsrsealed: . Ja yksi murheenkryyni mulla myös ohi, meinaa koulu. Saan tradenomin paperit kahden viikon päästä, sopivasti ennen vauvaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Mulla puolestaan 5,6. Mä alan olemaan entistä vakuuttuneempi, ettei tästä hyvää lopputulosta saada aikaiseksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä yksi, jolla loppuakohden helpottaa. Mulla on yli viikon ollut paastot alle viiden ja eilen illalla uskalsin syödä ruisleivän. Tunnin arvo oli 7.0 :dancegirl:. Tiedän, on sekin korkea, mutta muutama viikko sitten se oli ollut yli 9. Itsellä tuota insuliinin pelkoa lisäsi se, että täällä paikalliselle synnärille ei oteta synnyttämään jos on insuliinihoidolla, vaan joutuu lähtemään 60km päähän. To mulla oli vimppa äpoli. Muksu menee keski- ja yläkäyrillä. Tai siis kaikki muut menee yläkäyrillä, paitsi vyötärö, joka menee sillä keskikäyrällä. Poika ilmeisesti on perinyt isänsä ruumiinrakenteen. Helpotus oli valtava, kun lääkäri totesi, ettei radi näytä vaikuttaneen lapsen kasvuun. Kaikki oli hyvin, painoarviokin jäi alle sen maagisen 4000g :grin:

 

Elkku, kyllä se siitä. Ei tuo 5.6 ole maailmanloppu. Diabeteslääkäri sanoi, että tasaiset arvot ovat kaikkein tärkeimmät, eli VS:n pitäisi pysyä vuorokauden aikana mieluiten 5 ja 7 välillä, kellon ajasta välittämättä. Silloin VS ei vaikuta lapseen. Pahimmat ovat juurikin sellaiset äkkinäiset piikit, eli ennen ruokaa vaikka 4.8 ja ruuan jälkeen 10.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Elkku, olen samaa mieltä. Toi 5,6 ei ole vielä paha. Onhan se juu toki yli rajan (Kanta-hämeessä tai jossain on 5,8 raja), muttei mun mielestä vielä vaadi mitään insuliinia. Varsinkin jos vain silloin tällöin.... Kokeile vielä eri tapoja, mitkä voisi toimia, mullakin ollut enemmän ja vähemmän paastot rajalla tai koholla koko ajan ja vaavi kasvoi ainakin viimeksi keskikäyrällä, oli jopa siro.

 

^Ihanaa lilli, olet loppusuoralla. Pikkuinen voi siis tulla milloin tahansa. Tule kertomaan, miten meni ja minkäkokoinen sitten tulee. Mukavaa, että sulla on arvot tasaantuneet.... Kohta saat jo syödä normaalisti!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now