Mimu

Raskausdiabetes

1095 posts in this topic

^ Mä en ottanut insuliineja, vaikka paastot oli aikalailla koko ajan koholla. Yhdessä vaiheessa jopa siinä kuuden pintaa muutaman viikon. Loppuraskaudessa taas laskivat n. 5.1-5.4. Insuliinit on vähän kiistanalainen juttu pelkästään noiden paastoarvojen takia. Ei tullut isoa vauvaa:)

Mulla on pyörinyt paastoarvot siinä rajoilla joka raskaudessa. Insuliinia en ole käyttänyt koskaan. Ja vauvat ovat olleet isoja (rv 37+1 rv 38+4, 3,1-4,4 kg). Yli nelikiloisen sain silloin kun en seurannut verensokereita ollenkaan. Verensokeriongelmat ovat kuitenkin olleet kaikkein pienipainoisimpama syntyneillä. 4,4 kiloinen oli teholla aivan muista syistä, mutta koska hän oli viikkoihin nähden isokokoinen, hoitajat mittasivat häneltä verensokereita todella aktiivisesti, jotta olisivat saaneet sen liian matalan arvon kiinni, mutta eivät saaneet.

 

Nyt mulla tuli eka raja-arvo paastosokereissa jo rv 21+3. :dash2: Olen kyllä asennoitunut niin, että insuliinilla vähintäänkin pelotellaan loppuraskaudesta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mä en ottanut insuliineja, vaikka paastot oli aikalailla koko ajan koholla. Yhdessä vaiheessa jopa siinä kuuden pintaa muutaman viikon. Loppuraskaudessa taas laskivat n. 5.1-5.4. Insuliinit on vähän kiistanalainen juttu pelkästään noiden paastoarvojen takia. Ei tullut isoa vauvaa:)

 

En tiedä vielä mitä äitiyspolilla sanotaan ja miten tämä kehittyy, mutta olen miettinyt, että uskaltaisinko kieltäytyä insuliineista jos pienillä ylityksillä sellaisia määrättäisiin. Syön kuitenkin järkevästi ja liikun vielä aika paljon, BMI oli ennen raskautta 22 ja tähän mennessä kiloja on tullut 7. Nyt painonnousu on pysähtynyt tiukemman ruokavalion takia. Sf-mitta on alakäyrällä. Että jos tällä mennään, niin tuntuisi aika hurjalta ruveta laittamaan insuliineja. Äh, en tiedä. Kai on kuitenkin myönnettävä itselleen, että jotain ongelmaa sokeriaineenvaihdunnassa on, kun jo ennen raskautta sokereita seurattiin, eivätkä omat tiedot riitä arvioimaan mikä on tarpeen ja mikä ei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Loppuraskaudesta pelkka ruokavalio ja liikunta ei valttamatta enaa riita vaikka nyt sokeriarvot pysyisivatkin hyvin kurissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olisin myös kiinnostunut tosta paastoarvojen lievästä koholla olemisesta + insuliinin käytöstä. Itsellä paastot pysyy kurissa tiukalla dieetillä, mutta esim jos pidän herkkupäivän lauantaisin enkä juurikaan mieti syömisiäni, niin keho palautuu "lauantaishokista" sunnuntain sekä vielä maanantainkin antamalla paastoarvoiksi 5.4-5.6 luokkaa olevat arvot. Ja siis vaikka lauantain jälkeen palaisinkin tiukkaan dieettiin niin tämä tapahtuu. Onko se sitten kovin vakavaa, jos yhtenä-kahtena aamuna viikossa paastoarvo on 5,5 tai enemmän? MITEN se vaikuttaa vauvaan? Vai pitäiskö nyt vaan jättää kaikki herkuttelu pois ja pitää tiukkaa linjaa jatkuvasti...? Dieetin aikana mitatut paastoarvot 4,7-5,3.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ei vaikuta mitenkään, kokonaisuus ratkaisee. Ja mulla ei vaikuttanut vaikka oli lähes aina koholla.

 

^^ Useimmilla vaikeimmat viikot on 28-35 ja viimeisillä viikoilla alkaa arvot laskemaan. Tämä siis yleisintä, joillakin voi toki vain huonontua loppua kohden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oma-aloitteisen, neljän päivän tiukan seurannan perusteella: HUS suositusruokavalio ei toimi minulla, pitää syödä paljon vähemmän hiilihydraatteja. HUS:in suositus on 160-230 g, minä olen syönyt nyt useampana päivänä 110-130 g hiilihydraattia/päivä, ja sillä paastoarvot ovat laskeneet 4,8-5,0:een tuosta 5,5:n kieppeiltä. Vähän pelkään laihtuvani tällä dieetillä ja kuituja en todennäköisesti saa tarpeeksi, vaikka yritänkin vetää hiilihydraatit 100 % täysjyväleivästä yms. Jos tämä ruokavalio lakkaa toimimasta, niin luulisin että insuliineille mennään. Toisaalta jos tämä toimii, niin on jokin keino kontrolloida oikeasti verensokeria. Tähän asti paastoarvot ovat tuntuneet vähän satunnaisilta. Aikaisemmin en siis laskenut hiilihydraatteja ollenkaan. Katsotaan mitä äitiyspolilla sanotaan.

 

Niin ja missään vaiheessa en ole varsinaisesti huomannut, että liikunta auttaisi. Samalla tavalla ne sokerit tuntuvat heittelevän, olin sitten liikkunut viikon ajan lähes joka päivä 1-2 h tai liikkunut koko viikon aikana vaan sen pari tuntia. Mutta ehkä sillä on niin hidas vaikutus, että ei sitä oikeasti näekään suoraan.

 

Kauheasti toivon, että minulla alkaisi tilanne muutaman viikon kuluttua helpottamaan. Sitä on kai turha enää toivoa, että mitään verensokerijuttuja ei olisikaan:) Harmi, kun muuten olisi ollut niin helppo raskaus alun pahoinvointia lukuunottamatta.

 

^Näiden pienten ylitysten suhteen olen miettinyt, että millaisia ne terveiden ihmisten paastoverensokerit sitten yleensä ovat raskaudessa? Vähän eri tavalla miettisi näitä 5,6 ylityksiä, jos tietäisi ovatko normaalit arvot (samassa vaiheessa raskautta) luokkaa 4,0, 4,5 vai 5,3. Niin ja Ruotsissa ja Tanskassa raskausdiabetesta diagnosoidaan samoilla arvoilla kuin ei-raskaana olevien verensokereita. Raskausdiabetesdiagnoosin saa vasta jos paastosokeri on yli 6, muita arvoja en muista. Tosin on kyllä tiukempiakin arvoja on kuin nämä nykyiset Suomessa käytetyt. Käypä hoito-sivuilta tämän tiedon kaivoin, vaikka en nyt jaksa sivua etsiä.

Edited by laulau

Share this post


Link to post
Share on other sites

kuituja en todennäköisesti saa tarpeeksi, vaikka yritänkin vetää hiilihydraatit 100 % täysjyväleivästä yms.

Kasviksissahan on myös hyvin kuituja. Meidän nuorin tyttö söi 1 vuotiaana vain sianlihaa, parsakaalia ja maitotuotteita, sekä pieniä määriä mustaherukkaa. Eli ei mitään viljaan viittaavaakaan. Lääkäri oli huolissaan kuitujen saannista, mutta ravintoterapeutti laski, että kiutujen kanssa ei ole mitään ongelmaa, mutta jodenkin muiden ravintoaineiden kanssa mentiin ihan siinä rajoilla. Joku muu sanoi, että jos suoli toimii normaalisti, on se sen merkki, että kuitujen määrä ruoassa on riittävä.

 

Mulla se aikaisemmin mainitsemani raja-arvo paastosokereissa taisi johtua itsekurin höltymisestä. Sen jälkeen on taas tullut alle 5:n arvoja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esim 1 tyypin diabetesta sairastavilla näihin arvoihin harvoin edes päästään, vaikka olis insuliineilla. Mun tutulla paastoarvo ei ollut koskaan alle 7 ja aterianjälkeiset yleensä 11. Ja ihan hyvin kaikki meni, myös vauvalla. Ja suomessa tosiaan ollaan tosi tiukkoja tän suhteen, kaksi lääkäriä mulle jopa sanoi kun itse arvojen kanssa kamppailin että liian tarkkoja. Hyvä sinänsä, että asiaan kiinnitetään huomiota, on sellaisia, jotka oikeesti tarvivat lääkityksen ja herätyksen elämäntapoihin, mutta että mennään insuliineille jollain 0,1 ylityksellä silloin tällöin niin on musta ihan kummallista. Kun insuliinit taas lisää sekä äidin että lapsen riskiä sairastua siihen myöhemmin plus että insuliineja käyttävät saavat useimmin makrosomisia vauvoja, kuin ne jotka sinnittelevät ruokavaliolla. Ja noi viralliset ruokaohjeet sisältää ihan hirveästi hiilihydraatteja enkä mä ainakaan saanut niillä arvoja alas. Päin vastoin piti tehdä, eli enemmän reilusti rasvaa (joka alentaa vs) ja vähän hiilihydraatteja. Kyllähän siinä paino laski, mikä ei kyllä mua ainakaan haitannut. Nyt 6 viikkoa synnytyksestä ja painoa -5 kg alkupainoon nähden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kuituja en todennäköisesti saa tarpeeksi, vaikka yritänkin vetää hiilihydraatit 100 % täysjyväleivästä yms.

Kasviksissahan on myös hyvin kuituja. Meidän nuorin tyttö söi 1 vuotiaana vain sianlihaa, parsakaalia ja maitotuotteita, sekä pieniä määriä mustaherukkaa. Eli ei mitään viljaan viittaavaakaan. Lääkäri oli huolissaan kuitujen saannista, mutta ravintoterapeutti laski, että kiutujen kanssa ei ole mitään ongelmaa, mutta jodenkin muiden ravintoaineiden kanssa mentiin ihan siinä rajoilla. Joku muu sanoi, että jos suoli toimii normaalisti, on se sen merkki, että kuitujen määrä ruoassa on riittävä.

 

Jos ylimääräinen gluteeni ei pistää pakkia sekaisin, suosittelen vaihtamaan täysjyväleivät ainakin pahimpien radiviikkojen (eli raskauden toisen kolmanneksen loppu ja viimeisen kolmanneksen alku) ajaksi karppileipään, joka sisältää huomattavasti enemmän kuitua kuin täysjyväleipä ja jota voi alhaisen hiilaripitoisuuden vuoksi myös syödä enemmän.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Äitiyspoliklinikan diabeteshoitajan mukaan insuliinit tulisivat, jos kaikki paastoarvot alkaisivat olla 5,5 ja 5,6:sta. Harvemmista ylityksistä ei automaattisesti tule insuliineja, vaan siinä tapauksessa tilannetta arvioidaan kokoultran avulla, eli jos lapsella ei olisi keskivartalolihavuutta, jatketaan seurantaa, ja varmaankin sitten insuliinit, jos keskivartalolihavuutta olisi. Tuntui ihan järkevältä:) Ja oli ihana jutella tunti näistä asioista jonkun kanssa, jolla oli jotain näkemystä asiasta. Mies tai muu lähipiiri ei tietenkään oikein osaa ottaa kantaa näihin asioihin, kun aihe on vieras.

 

Kuulemma virallinen suositus on myös muuttumassa vähähiilihydraattisemmaksi vaikkakaan ei kyllä niin tiukaksi kuin minun dieettini. Hoitaja oli sitä mieltä, että minun ei edes kannata pitää niin vähähiilihydraattista dieettiä, ja voi olla tottakin: eilisen ja tämän aamun paastot olivat taas 5,2 ja 5,3 huolimatta samasta linjasta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uusi mittarin kanssa leikkijä ilmoittautuu... Sain keskiviikkona kuulla radista, keskimmäinen arvo koholla ja hain eilen mittarin neuvolasta. Lueskelin tämän ketjun läpi, tosi hyviä vinkkejä täältä saakin! Mulle on toistaiseksi tuottanut tuskaa saada verta kunnolla tulemaan, vaikka ohjeiden mukaan pesen lämpimällä vedellä ja yritän hieroa varovasti kämmeniä että verta tulisi. Sormenpäät on ihan mustelmilla kun tarvitsee ainakin 3 reikää tehdä eri sormiin, tänä aamuna ei meinannut onnistua ollenkaan. Muistelen että joskus kauan sitten kun lääkärissä/labrassa on yritetty ottaa sormenpäästä verta, sitä ei ole saatu, vaan on pitänyt ottaa ihan kunnon verikoe. Toivottavasti tämä alkaa helpottamaan.

 

Mua jäi myös mietityttämään, mitä tuo tunnin päästä tarkoittaa, jos esim. tänään söin aamupalan niin, että lopetin sen kymmeneltä, mutta join sitten kahvia loppuun vielä seuraavat puoli tuntia, niin alkaako se tunnin laskeminen vasta siitä?

 

Toistaiseksi arvot on olleet kyllä todella hyviä (paastoarvot 3,9 ja aterian jälkeen max 6,3), joten edelleen mietin mikä (muu) tuon sokerirasituksen arvon voisi aiheuttaa, kun ruokavaliota en juurikaan joudu muuttamaan, kylläkin lisäämään ruokamääriä ja erityisesti kasviksia joka aterialle. Lähinnä mietin, että olin kärsinyt mahavaivoista (mm. ripulista) ennen mittausta ja olin syönyt muutenkin mahaongelmien takia todella vähän, voisikohan se vaikuttaa tulokseen. Liikuntakin on pyöreät 0 kun olen supistusten takia sairaslomalla...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän db-hoitaja neuvoi tunnin alkavan syömisen aloittamisesta, eli itse mittaan aterian jälkeiset arvot tunti ensimmäisestä suupalasta :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mulle ohjeistus oli tunti syömisen loputtua.

 

Elkku, oletko saanut jo pienokaisen ulos :) ? Toivottavasti kaikki on hyvin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei,

 

Ajattelin tulla kertomaan, että meille syntyi tyttö 41+2 3620g. Yhden alhaisen sokerin mittasivat, mutta heti seuraava sokeri oli 4,0, joten taisi olla kätilön moka, kun seisotti vauvaa alasti, kun ei saanut piikkiä auki. :(

 

Ei mikään sokerivauva ja pienempi kuin meidän muut. Omat sokerit pysyivät hyvinä dieetillä, satunnaisia ylityksiä (viikottain) tunnin sokereissa, kun joskus tuli syötyä herkkuja varsinkin juhlissa. Paastoissa ei ikinä häikkää, ne pysyivät koko raskausajan siinä 3,0-4,5 välillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän db-hoitaja neuvoi tunnin alkavan syömisen aloittamisesta, eli itse mittaan aterian jälkeiset arvot tunti ensimmäisestä suupalasta :)

 

Mutta mitenkäs silloin toimitaan, jos ateria kestää yli tunnin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mua jäi myös mietityttämään, mitä tuo tunnin päästä tarkoittaa, jos esim. tänään söin aamupalan niin, että lopetin sen kymmeneltä, mutta join sitten kahvia loppuun vielä seuraavat puoli tuntia, niin alkaako se tunnin laskeminen vasta siitä?

Meidän db-hoitaja neuvoi tunnin alkavan syömisen aloittamisesta, eli itse mittaan aterian jälkeiset arvot tunti ensimmäisestä suupalasta :)

^ Mulle ohjeistus oli tunti syömisen loputtua.

 

Aterian jälkeinen arvo mitataan tosiaankin tunti aterian päättymisen jälkeen. Itse olen laskenut tunnin alkaneen siitä, kun olen syönyt/juonut viimeisen energiaa sisältävän suupalan. Sen jälkeen olen saattanut vielä juoda loppuun veden, teen tai kahvin (olen aina juonut teen ja kahvin ilman sokeria/maitoa), koska niillä ei ole enää ollut verensokeria nostavaa vaikutusta, joka olisi pitänyt huomioida siinä tunnin arvossa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tervehdys kaikille radin kanssa kamppaileville!

 

Itse kuulin eilen, että paastoarvo oli nippanappa ylittänyt rajan (mulla siis 5,3) ja huomenna sitten neuvolaan hakemaan mittaria & nuevoja miten tästä eteenpäin. Onneksi oma tilanne vaikuttaa toistaiseksi ihan kohtuulliselta kun muut arvot ovat kunnossa, mutta eihän tä nyt olisi toivonut kuitenkaan... Etenkin näin juuri ennen joulua  :rolleyes:

 

Aappa: Onnittelut tytöstä  :lipsrsealed:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mites pärjäsitte joulun yli? Minä sain diabeteshoitajalta "luvan" syödä jouluaattona mitä haluan, ja täytyy tunnustaa että venähti tämä herkuttelu kyllä vähän pidemmäksi.. :blush: Tosin jostain syystä en jaksa olla ollenkaan huolissani. Eivätpä ne arvot näiden herkuttelupäivienkään jälkeen sen ihmeempiä ole olleet,  paasto 5,6-5,7. Tänä aamuna paastosokeri oli 5,2 vaikka eilen meni kyllä suklaakonvehteja enemmäkin. Toisaalta suklaakonvehteja lukuunottamatta eilinen oli kyllä muun ruokavalion ja liikunnan puolesta ihan oikeaoppisesti eletty, ja rentoutunutkin olen ihan kunnolla, joten niilläkin lienee vaikutus. Ehkä vähän on tullut sellainen olo, että ei tässä kannata yksittäisiä suupaloja tai aterioita niin kytätä. Huomenna palaan kuitenkin arkeen ja hyvä niin.

 

Taas kerran totesin, että kyllä tämä makea vaan minulle maistuu. Luulisi, että näin pitkä sokeri- ja herkkulakko olisi aiheuttanut kunnon vieroittumisen suklaasta ja muusta, mutta heti sitä menee kun antaa vain itselleen luvan. Jotkut onnelliset eivät ole niin sokerihiiriä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

laulau: Meidän perheessä joulun aika tulkitaan joululoman mukaan, joten meillä eletään edelleen ihan täysin herkkujen keskellä  :blush: Itselläkin onneksi arvot on pysyneet ihan kohtuullisesti kurissa eli vaikka en ole juurikaan rajoittanut syömistäni (tosin väsymyksen takia suuri osa perinteisistä jälkiruoista jäi tekemättä) niin paastot on pyörineet 4,6-5,5 välillä. Ja sama fiilis kyllä täälläkin, että yksittäisten suupalojen tai aterioiden on ainakin omassa tilanteessa ihan turhaa stressiä. Saa nyt tosin katsoa, että tuleeko tässä seuraavan puolentoista viikon aikana ennen arkeen paluuta jotain hälyttävää esille... Toivottavasti ei.

 

Millaista sun arkisyöminen & -liikkuminen on? (Ei tietenkään ole pakko vastata jos ei jaksa/viitsi/halua  ;) )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pudde: Ei mitään superihmeellistä. Kokeilin hetken hyväkarppausta, mutta se ei parin alkupäivän jälkeen tuntunut toimivan sen paremmin kuin aiemminpi enemmän tai vähemmän suositusten mukainen ruokavalio. Eli syön säännöllisesti ja aika lailla ohjeiden mukaan. Valkoista viljaa tai sokeria vain muutaman kerran viikossa, muuten täysjyvää, kasviksia, kalaa, lihaa, oliiviöljyä yms. Töissä söin ihan normaalilounasruokaloista, mutta en sitten ottanut ollenkaan tai otin vain vähän valkoista riisiä/perunaa/vaaleaa pastaa. Olen yrittänyt liikkua 5-7 päivänä viikossa, käyn kävelyllä ja jumpissa. Vointi on aika hyvin sallinnut liikkumisen. Nyt täytyy katsoa taas uudestaan millaiseksi arki muodostuu, kun työt loppuivat juuri ennen joulua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saako käydä kyselemässä tyhmiä? Mulla siis tilanne, että ekassa raskaudessa en käynyt sokerirasituksessa, kun en olisi pahoinvoinnilta selvinnyt. Enkä hyvin todennäköisesti käy tälläkään kertaa, kun menossa jo 22+ enkä nyt ainakaan selviäisi läheskään 12 tuntia syömättä. Sain ekassa raskaudessa kotiin sokerimittarin ja sillä mittailin, jonkun aikaa säännöllisemmin ja myöhemmin satunnaisesti. Sama olisi tarkoitus tehdä nyt. 

 

Kysymys nyt kuitenkin on se, että vaikuttaako vesi kuinka paljon paastoarvoon? Juon vettä oikeastaan joka heräämisellä yöllä. Aika usein siis, määrällisesti kuitenkin ehkä pari desiä. Kannattaako silti mitata arvot, tai siis voiko ne laskea paastoarvoksi? Vai pitääkö jättää vesikin väliin? Viimeksi sain mittarin vasta, kun selvisin jo useimmiten syömättä, mutta nyt ajattelin, että voisin jo vähän aiemmin kokeilla mittailla.

 

Entä kuinka nopeasti syöty sokeri päätyy vereen? Voinko siis juoda mehua ja heti perään mitata, vai pitääkö mitata jo ennen yhtään ravintoa? Joo se syöminen on tarkkaa tän pahoinvoinnin kanssa.  :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Sokerirasituskokeeseen mennessä pitää tosiaan olla syömättä ja juomatta, mutta eri lähteestä riippuen sallitaan kulaus tai jopa lasillinen vettä. Lasillinen vettä olisi siis sen 2 dl, joten uskon, ettet mene kovin paljon pieleen, jos pienten hörppyjen jälkeen mittaat paastoarvon.

 

Paras tulos tietenkin saadaan, jos ei laita suuhun yhtään mitään. Esimerkiksi jo purkan syöminen voi vaikuttaa, vaikka sitä ei nielläkään. Sitä en kyllä osaa sanoa, miten pian syöty sokeri näkyy veressä. Pitäisi ehkä testata?! Maalaisjärjellä se nyt ei ehkä ihan salamannopeasti sinne humahda, mutta varmaan minuuteissa muutos voi olla jo iso etenkin, jos sokerinsieto on huonontunut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos vedenjuonti alentaisi sulla aamun paastoarvoa niin sehän olis vaan hyvä. Miksi pitäisi olla juomatta kun kerta tavoitteena pitää arvot kurissa. Mä söin aina yöpalan diabeteskätilön suosituksesta kun se mulla auttoi. Viralliseen sokerirasitukseen kyllä pitää olla juomatta mutta ei kotimittauksissa. Mikä vaan niitä arvoja alentaa (jos niissä siis häikkää) niin sitä keinoa vaan käyttämään!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now