Mimu

Raskausdiabetes

1095 posts in this topic

Minäkin kuulun tänne.. Rasituksessa viikolla 17 kaksi arvoa oli yli rajan, paasto 5,4 ja 1h arvo 10,4. Rasitukseen jouduin (tai pääsin) näin aikaisin, koska tyttärelläni on diabetes. Osasin jo etukäteen ounastella, että diagnoosi napsahtaa. Jo ennen raskautta, 10kg laihempana, terveellisemmin syövänä ja enemmän liikkuvana, paastoarvot oli jatkuvasti yli 6. Pahimmillaan taisivat olla 6,8.. Nyt onneksi noin korkealla ei vielä olla.

 

Ruokavaliota olen koettanu noudattaa, mutta lipsahduksia on sattunut :blush: . Sokereissa ei ole onneksi näkyny vielä, mutta jos sama tahti jatkuu, niin varmasti kohta näkyy niissäkin. Nyt seurannassa ei yhtään arvoa ole ollu yli rajojen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihan vain itselleni tulen laittamaan muistiin, ja kertomaan, että kyllä ne koko päivän syömiset näköjään siihen paastoarvoon aika hyvin vaikuttaa. Eilen aterianjälkeiset arvot reilusti alle 6 ja tän aamun paasto olikin sitten 5,0, jee :D Jospa mä nyt oikeasti saisin itseäni niskasta kiinni, ja jättäisin ne höttöhiilarit vähemmälle..

Share this post


Link to post
Share on other sites
rouva Tossavainen, no nythän ne paastoarvot on sitten nousseet lisää, eli aika monena aamuna 5,3 eli saattanee olla, että nyt on juuri nuo huonot viikot menossa. Aterian jälkeisetkin on hiukan nousseet, mutta eivät kyllä lähellä raja-arvoa vielä. Eli ongelmani taitaa olla pelkästään paastoarvoissa..

 

Kuinka pitkä paastosi on? Itselläni on kummassakin raskaudessa auttanut iltapalan myöhäistäminen (käytännössä siis toisen proteiini- ja kuitupitoisen iltapalan syöminen) niin, että paasto on jäänyt alle 10 tunnin. Pidemmällä paastolla maksa alkoi purkaa elimistöstä glukoosia, jolloin verensokeri alkoi jossain vaiheessa aamusta nousta, vaikken ollut syönyt tai juonut yhtään mitään.

 

Minulla on siis takana kaksi ruokavaliohoitoista radiraskautta ja tällä hetkellä odotan radiin liittyen elokuuta, jolloin on viimeisimmän raskauden yksivuotiskontrolli eli sokerirasituskoe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mulla on suurinpiirtein 10-13 tuntia se paastoaika. Pitää ehkä kokeilla syödä vielä myöhemmin jotain.. Useimmiten toi 13tuntia, koska en syö päivällisen jälkeen (klo17) mitään, aamupala sitten kuuden aikaan aamulla. Mutta mulla ei vaan ole enää nälkä illalla, niin tuntuu tylsältä syödä.. mutta ehkä pitäisi..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heippa,

 

olen viikoilla 29+6 ja tamperelainen. Taustaa: en halunnut mennä sokerirasitukseen vaan pyysin saada mittailla kotona. Ja arvot ovatkin olleet koholla viikoilta 27 eteenpäin. Nyt olen rukannut ruokavalion ja liikunnat uusiksi ja kohtalaisissa lukemissa mennään. Lääkärille näytin (hieman kaunisteltuja lukuja, koska halusin testata ruokavalion kunnolla ITSE) tuloksia ja hän kehotti mittaamaan vielä tämän viikon. Onneksi näin, nyt viimeisen viikon ajalla olen saanut aamupaastoarvon tippumaan sieltä 5,6-5.9 arvoille 5,1-5,3. Toivon tämän riittävän. Ruoan jälkeen 1 h mittaukset on olleet alle sen 7,8. paitsi niinä päivinä jolloin olen oikeasti halunnut testata hiilareiden merkityksen. Eli iso satsi makaroonilaatikkoa -> 7,8. Paneroitu kalaleike ja perunat -> 7,8. Liha/kana/kala + kasvikset antavat tulokseksi 5.5 - 6.7.

 

Tavoitelukemiin olen siis nyt päässyt VHH-ruokavaliolla. Hiilareita lasken kalorilaskurilla ja päivät lukemat on 60-100 hh. Iltaisin teen 30 min kävelylenkin siinä seiskan aikaan ja viimeisen iltapalan (keitetyn kananmunan + jotain salaattia, juustoa) syön klo 22.30. Aamupala on 6.30 joten tämä paastoaika sopii minulle. Tästä tunti yli niin arvo on jo 5.5 (tämäkin on nyt testattu). Huomenna menen neuvolaan ja toivon kyllä, että saisin vielä liuskoja että voisin itse seurailla. on tämä kuitenkin mielenkiintoista testailla!

 

-Kamomilla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minäkin ilmottaudun mukaan. Radi-diagnoosi tuli pari viikkoa sitten. Kärähdin sokerirasituskokeessa paastoarvosta, joka oli 5,7 kun raja-arvo oli (Espoossa) 5,3.

 

Nyt olen ollut reilut pari viikkoa tarkalla ruokavaliolla, paljon ruisleipää ja kaikki hiilarit pois. Olo on ollut kyllä hyvä, kun elimistössä ei ole liikaa sokeria. Myönnän, että alkuraskaus meni aika iloisesti syödessä mitä sattui vaan tekemään mieli.

 

Aamun pastoarvoni ovat olleet tällaisia: 5,1, 4,8, 4,7, 5,5, 5,8 ja 5,3.

 

Hoitajalta saamani ohjeen mukaan paastoarvot pitäisi olla alle 5,5 eli kahdessa kohtaa arvo menee yli. Nyt kaipaankin kokemuksia, että miten pahoja noi ylitykset mahtaa olla? Kaksi korkeaa arvoa (5,5 ja 5,8) tuli maanantaina ja tiistaina, kun olin edellisenä päivänä (sunnuntai) syönyt sokeriherkkuja.

 

Hoitaja soittaa mulle arvoista reilun viikon päästä ja kiinnostaisi jo nyt, joutuukohan tässä vielä äitiyspolille.

 

Lisäksi mietiskelen tuota paastoarvon rajaa, kun rasituskokeessa sanottiin, että se on 5,3 ja tuossa saamassani ohjeessa 5,5. Mutta varmaan se menee niin, että jos rasituksessa saa 5,3, joutuu seurantaan.

Edited by Mrs L

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Tuon paastoarvon raja on tosiaan rasituksessa 5,3 ja kotimittauksissa 5,5. Liittyy jotenkin siihen, että pitoisuudet on erilaiset kyynertaipeesta ja sormenpäästä.

 

Mulla oli häikkää myös nimenomaan paastoarvoissa ja jouduin/pääsin äitiyspolille heti, kun yhdessä mittausjaksossa (mulla 4 aamua peräkkäin) oli kaksi ylitystä (5,6 ja 5,8). Mutta sitäkään ei mielestäni kannata erityisesti pelätä, ainakin itselläni käytiin vielä tarkemmin ruokavaliota läpi ja yleensä raskausdiabetekseen liittyviä asioita. Sen jälkeen olen toimitellut äitiyspolille noita arvoja parin viikon välein.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos Delgada! Sulle ei ilmeisesti kuitenkaan määrätty insuliineja käyttöön?

 

Sitten kysyisin tyhmänä vielä sellaista, että ottaessanne verinäytteen pyyhittekö ensimmäisen veripisaran pois ja otatte arvon vasta seuraavasta pisarasta? Mulla on siinä "pistimessä" isoin pisara käytössä ja silti on vaikeaa saada tiristettyä edes yhtä kunnon pisaraa. Eli mietin vaan, voiko sekin vaikuttaa arvoon?

 

Ilmeisesti tuo ohje on tiukka, että jos kaksikin paastoarvoa menee yli 5,5 joutuu/pääsee äitiyspolille....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Verta ei saa puristaa esiin, eikä saa käyttää sitä ensi pisaraa, molemmissa on mukana solunestettä, joka vääristää tuloksen. Kannatta pestä käsiä pitkään kuumassa vedessä ja hieroa niitä yhteen. Itse mittasin heti kuivaamisen jälkeen, jolloin verta tuli paremmin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siinä voi olla isokin heitto, jos ottaa ensi pisarasta. Kannattaa joskus kokeilla, ottaa ensi pisarasta, pyyhkii sen pois ja ottaa uuden testin seuraavasta. Itsellä ainakin lypsämällä saatu pisara ja ensi pisara näyttivät ihan ihme lukuja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mrs L, ei tullut noilla ylityksillä insuliineja. Mulle sanottiin, että satunnaiset ylitykset eivät haittaa.

 

Ja ohjeena mullakin pyyhkiä ensimmäinen pisara pois ja olla puristamatta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos kaikille hyvistä vinkeistä! Olen alkanut ottaa näytteen siten, että ekan pisaran pyyhin pois. Kuuma vesi auttaa myös sihen, että saan riittävän ison pisaran esiin.

 

Soimaan täällä itseäni, kun eilen ja tänään aamulla paastoarvo on ollut 5,7. Loppuviikosta kahtena päivänä söin suklaata ja eilen pienen kasvispizzan eli ne taisi nostaa sokerit heti kattoon. Nyt on kova tsemppi päällä saada taas arvot kohdalleen.

 

Niin ja ultrassa kävin vime viikolla (rv 32). Lapsen koko vastasi viikkoja 33 ja 3 päivää. Nyt tietysti pelottaa, että alkaako se kasvaa ihan valtavaksi.

 

Miten muilla menee?

Edited by Mrs L

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kysyisin vielä sellaista, että mitä siellä äitiyspolilla sitten tehdään? Ilmeisesti lähete tulee db-hoitajalle ja lääkärille. Voiko siellä joutua esim. osastolle hoitoon vai annetaanko neuvoja enemmän?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kysymys sokerirasituskokeesta: Meillä on koira käymässä ja mun pitäisi rasitusta ennen aamulla käyttää se puolen tunnin reippaalla lenkillä. Vaikuttaako tuo tulokseen vai voinko tehdä sen hyvillä mielin? 

 

Mä urheilen joka aamu muutenkin, joten sen puolesta toi ei olisi elimistölle kova rasitus.

Edited by Auppis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mrs L: olet ilmeisesti espoolainen, joten HUS:n ohjeiden mukaan mennään? Äitiyspolilla tapaat diabeteskätilön, jonka kanssa käytte ruokavaliota yms vielä läpi. Lääkäri tekee sitten kokoultraa joskus viikon 36 paikkeilla? Näin ainakin minulla. Itse sain lopulta insuliinit sillä, että paastosokerissa oli noin kaksi ylitystä luokkaa 5,5-5,7 viikossa. Ruokavaliolla ja liikunnalla ei saatu kuriin. Laitoin aamulla ja illalla pitkävaikutteista insuliinia rv36+0 alkaen.

 

Vauva syntyi rv 39+6, paino oli 3140 g ja pituus 51 cm. Ei tullut sokerivauvaa:) Lapsen verensokeria seuraattiin sairaalassa mittaamalla verensokereita useamman kerran vuorokaudessa siihen asti, että verensokerit ovat riittävän hyviä (joku hoitaja sanoi, että pitää olla vähintään 2,7, joku sanoi että käytännössä 3,0). Meidän vauvalla oli ensimmäisenä päivänä kaksi arvoa alle rajan, ja hoidoksi annettiin 30 ml lisämaitoa tuttipullossa. Siihen nähden, että senkin jälkeen jouduttiin antamaan muutaman kerran lisämaitoa kun oma maito ei vielä ollut noussut, niin ei kovin paha. Sokeriseuranta lopettiin sitten seuraavan päivän iltana.

 

Minua pyydettiin mittaamaan oma paastoverensokerini 12 tunnin paaston jälkeen heti synnytystä seuraavana yönä. Lapsi syntyi siis aamulla, edellinen yö oli mennyt synnyttäen ja sitäkin edellinen aika vähillä unilla. Yritin ensin paastota, mutta oli vähän liian rankkaa heti ekana yönä. Kävin sitten yöhoitajan kanssa sopimassa, että paastoan vasta seuraavana yönä. Onnistui sitten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos tiedosta laulau!  Kotipaikkana on Espoo.

 

Hoitaja soitti mulle eilen ja sovittiin, että mittaan vielä tällä viikolla 4 paastoarvoa ja aamupalan jälkeistä arvoa sekä lisäksi yhden vuorokausikäyrän, jotka sitten lähetän hoitajalle tämän viikon lopusta. Jos ylityksiä vielä tulee, saan lähetteen äitiyspolille. Tänään paastoarvo oli 5,2. Täytyy toivoa, että muutkin viikon paastoarvot pysyisi hyvinä. Sain muuten hoitajalta tiedon, että myös peukusta saa ottaa näytteen - itse olin sitä vältellyt kun mielestäni ohjekirjasessa kehotettiin välttämään peukkua ja etusormea.

 

Paastoon liittyen mietin vielä sitä, että onko sitten haittaa, jos herää yöllä esim. 1-2 aikaan ja syö jotain ja ottaa paastoarvon esim. klo 8. Eli siis jos ei saa ihan sitä 10 tuntia täyteen. Kun itsellä on aikaisemmin ollut se ongelma, että paasto venyy liian pitkäksi eli yli 10 tuntiin. Ilmeisesti sillä on suotuisa vaikutus, että syö mahdollisimman myöhään illalla?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tulin pikaisesti kertomaan äitiyspolin kuulumisia. Sain tosiaan lähetteen ä-polille, kun paastoarvoissa oli helmikuussa muutama ylitys (luokkaa 5,5-5.8). Polikäynti sujui nopeasti ja hyvin. Maaliskuun arvot on olleet suurilta osin rajojen sisällä. Vauva ultrattiin ja todettiin koon olevan ihan keskikäyrillä. Rv 35 painoarvio oli 2,6. Sain ohjeet jatkaa vs-mittailuja kotona ja olla yhteydessä, jos ylityksiä tulee. Insuliineista ei puhuttu sanaakaan. Sain kiitosta painon laskusta myöskin. Eli itselle jäi positiivinen kokemus ja turhaan jännitin käyntiä etukäteen.

 

Miten muilla radilaisilla sujuu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä sujuu ainakin hyvin :)

 

Paastoarvot on yli 5, jos syö herkkuja, normiruualla alle 5. Aterianjälkeiset on järjestään alle 7, joskus jopa alle 6. Lähete kokoarvioon on mennyt, mutta vielä ei oo kutsua tullut.. Lääkärissä viime keskiviikkona (rv35+3) lekuri meinasi, että tämä kaveri olisi jo isompi kuin esikoinen syntyessään (3075g/47,5cm), mikä on sinänsä jännä, kun mun maha on pienempi ja painoa tullut vähemmän kuin esikosta..

Share this post


Link to post
Share on other sites

tälläinen kummajainen,todetiin sokerit koholla mutta en kertakaikkiaan pysty itse pistää.perheenjäsenet ei voi pistää sain lähete äippäpolille mitenhän ne ymmärtää tämän ja hoitaa ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Hei carcs 95! Tarkoitatko, ettet saa itse verensokerin mittausta varten pistoa sormeen tehtyä? Voin lohduttaa, että itseäni kanssa inhotti pistäminen (ja veren näkeminen) alkuun tosi paljon, mutta siihen kyllä tottuu. Saitko mitään opastusta esim. neuvolasta / terkkarilta pistämistä varten? Kannattaa ainakin huuhdella sormia ennen pistämistä kuumalla vedellä. Ja äitiyspolilta ainakin itsellä on tosi positiivinen kokemus, lääkärit ja hoitajat oli mukavia. Kannattaa siis rohkeasti mennä sinne ja pyytää apua ja kysyä kaikkea mitä mielessä on. Paljon tsemmpiä sinulle!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kopsaanpa tännekin jos joku osaisi vastata. 

 

No voi pee, neuvolasta tuli soittoa ja tuo "virallinen" (ei siis pikatesti) paastoarvo nyt sit meni kuin menikin vähän yli, 5,5 oli kuulema kun 5,3 on raja  :(. Muut arvot kirkkaasti alle rajojen. Nyt sit edessä viikon kotimittailut, ja neuvolantäti koitti vielä lohduttaa et tässähän voi käydä niin hyvin että vielä pääsee vauvaakin sit ultraan moikaamaan jos meinaa tulla sokerivauva. Ei kyllä paljoa lohduta..  :( Onko muilla kokemusta noista rajojen ylityksistä (täällä ketjussa varmaan onkin)? Voiko toi olla vain väärä hälytys vai onko tässä nyt edessä radi-diagnoosi. Harmittaa kyllä kun kuitenkaan ei pitäisi mihinkään riskiryhmään kuulua, ja oikeasti syön tosi maltillisesti hiilareita/sokereita. Jotenkin oon tosi huolissani ja peloissani, ja tuntuu ettei neuvolantädiltäkään saanut mitään järkevää vastausta tai neuvoa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Yhden arvon ylityksestä täällä meillä joutuu neuvolan sokeriseurantaan, kaksi arvoa niin saa lähetteen diabeteshoitajalle. Eli käyt neuvolassa ohjauksessa ja saat mittausvälineet kotiin. Jos kotona arvot pysyy hyvinä, voidaan mittausjakson jälkeen seurantaa hiukan harventaa. Aamupaastosokerin kuriin saamiseksi kannattaa ottaa ne ruokavalio-ohjeet käyttöön ja muistaa aika myöhäinen iltapala. Nää on mun tietääkseni kotikonstit aamupaaston hallintaan, muu on kropan reagointia pitkään yönaikaiseen paastoon. Mun käsittääkseni yhdenkin arvon ylitys rasituksessa tarkoittaa radi-diagnoosia.

 

Mulla aamun paastoarvot ovat olleet nousussa, kun syöminen on ollut epäsäännöllistä ja välipalat on unohtuneet, mutta palautuneet kauemmas raja-arvojen alle kun olen parantanut taas tapojani :blush:

 

Eipä tuo yhden arvon ylitys tarkoita sokerivauvaa. Ainoastaan tarkempaa seurantaa ja ennaltaehkäisyä ettei vauva kasvaisi liian isoksi. Ja tuohon ennaltaehkäisyyn voit itsekin vaikuttaa ruokavaliolla ja säännöllisellä mittailulla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mrs l :Kiitos oli aivan ihana hoitaja polilla,neljä vuotta kun kulunut niin sain ihan erilaisen kynän ja todella ohut neula,Joten yritän kovasti tsemppaa että tää onnistuu  :grin: 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Hieno juttu! Neula tosiaan on ohut ja kun on pari kertaa pistänyt siihen tottuu. Tsemppiä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now