Mimu

Raskausdiabetes

1095 posts in this topic

Mittarit eilen haettu ja tänään on ensimmäinen "testipäivä"... Tää päivä voi mennä vielä harjoitteluna ja viralliset mittaukset voi aloittaa huomenna. Mutta arvot tähän asti ovat olleet hyviä, niin jos loputkin kaksi tänään on ok, niin taidan ottaa tämän viralliseksi testipäiväksi. Paasto-arvo siis oli 5 ja tunti (reilu) aamupalan jälkeen 5,4. Meillä siis sellainen systeemi, että kuusi päivää mittaillaan arvoja kotona ja jos siellä on max. kaksi ylitystä, seuranta voidaan lopettaa, muutoin otetaan toinen kuuden päivän jakso heti perään. Jollei sekään auta, niin lähete sitten eteenpäin.

 

Mä toivon, että selviän tästä kuuden päivän jaksosta puhtain paperein. Mutta käsittääkseni tuo laite jää mulle, niin voisin sitten huvikseen tehdä mittauksia myös sillä, että miten ne herkut vaikuttavat arvoihin. Paastoarvosta voi tulla mullekin kompastuskivi, kun nytkin oli tosiaan 5... Pitänee sitten kokeilla eri mittaisia yöpaastoja...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, hieman ihmetyttää tulokset tänä aamuna. Otin siis paastoarvoa, ja ensimmäisellä yritttämällä en saanut mittariin tarpeeksi verta, joten lisäksin samaan liuskaan sitä. Tulos 6,1... vähän tästä häkeltyneenä vaihdoin liuskan ja tällä kertaa tulos (samasta "reiästä" tosin, en siis pistänyt uutta reikää) oli 5,2 :o  Eli mitähän tästä nyt sitten pitäisi ajatella... Ajattelin, että se ensimmäinen liuska meni jotenkin "sekaisin", kun jouduin verta lisäämään ja tuo toisen liuskan tulos olisi oikea. Mutta mistäs tätä taas tietää...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, hieman ihmetyttää tulokset tänä aamuna. Otin siis paastoarvoa, ja ensimmäisellä yritttämällä en saanut mittariin tarpeeksi verta, joten lisäksin samaan liuskaan sitä. Tulos 6,1... vähän tästä häkeltyneenä vaihdoin liuskan ja tällä kertaa tulos (samasta "reiästä" tosin, en siis pistänyt uutta reikää) oli 5,2 :o  Eli mitähän tästä nyt sitten pitäisi ajatella... Ajattelin, että se ensimmäinen liuska meni jotenkin "sekaisin", kun jouduin verta lisäämään ja tuo toisen liuskan tulos olisi oikea. Mutta mistäs tätä taas tietää...

Hälyttikö laite ekalla kerralla että verta oli liian vähän? Itse olen aina vaihtanut liuskan jos verta ei ole tullut kerralla tarpeeksi koska laite on hälyttänyt erroria. Ja tuliko sulla siitä samasta pistokohdasta ihan hyvin sitten verta siihen toiseen liuskaan ilman että jouduit puristamaan sormea? Jos verta tuli itsestään hyvin toiseen liuskaan eikä veri ollut mitenkään ehtinyt hyytyä tms, niin luottaisin ennemmin siihen jälkimmäiseen mittaukseen :)

 

Nyt kun tänne kerta kirjoitan, niin höpöttelenpä taas hetken omaa napaa... Eilen olin seurantaultrassa ja vauvan kasvu on palannut takaisin keskikäyrälle :) Painoarvio nyt 2,4 kg, eli jos tulos on luotettava niin ehkä tästä ei tulekaan mitään jättiläistä... Vielä viime ultrassa oltiin reilusti yläkäyrällä (tai ylikin), mutta sokerilääkitys on ilmeisesti tasannut kasvua kun arvot on pysyneet loistavina tablettilääkityksen aloittamisen jälkeen. Kyselin lääkäriltä samalla Tyksin käytäntöä vauvan tarkkailusta syntymän jälkeen, ja vastaus oli että sokeriarvoja tarkkaillaan mutta vauvaa ei viedä tablettilääkityksellä olevilta (eikä varmaan niiltäkään joilla lääkitystä ei ole ollenkaan) äideiltä pois toiselle osastolle. Ellei vauvalle tule jotain ongelmia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Laite ei reagoinut mitenkään ei siis antanut tulosta mutta ei piipannut erroriakaan... Oletin, että johtuu siitä, ettei verta ollut tarpeeksi, kun ei lähtenyt toimimaan. Ja mä joudun kyllä vähän puristamaan sormea joka kerran, että saan pisaran ulos, vaikka ei saisi :blush: Koitan puristaa sieltä nivelen kohdalta ja kyllä neuvolassakin terkka sormea puristi, kun testasin laitetta...

 

Hienoa, että sinulla on lääkitys auttanut ja saat pitää vauvankin vierellä :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Kokeile taivuttaa ja/tai ojentaa sormia muutaman kerran, tai sitten ihan vaan laitat käden suoraan alaspäin jolloin verta pitäisi tulla paremmin (jos reikä on kunnollinen). Näitä keinoja käytän itse jos ei meinaa verta tulla riittävästi, kannattaa ainakin kokeilla :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kiitos vinkeistä :) Pitääkin kokeilla. Tajusin, että mulla on aina varmaan käsi vähän ylöspäinkin koukistettuna, kun mittausta tekee, niin ei ihme jos ei vertakaan tule :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mikähän voisi selittää yhden, satunnaisen ruuan jälkeisen arvon nousun? Mulla on tähän saakka ollut se tilanne, että vaikka söisin puhdasta sokeria ja ranskanleipää päälle, en saa aterian jälkeistä arvoa nousemaan yli 6,5. Sen takia olenkin keskittynyt silloin tällöin mittailemaan vain paastoarvoja, jotka nekin on olleet täysin ok. Nyt sitten alkuviikosta (okei, viikonloppuna oli babyshowerit ja muutenkin tuli herkuteltua enemmän) söin normaalin ruuan (kanaa ja riisiä, salaattia, raejuustoa) päälle aika ison palan suklaakakkua ja jätskiä, kun piti tuhota vielä jääkaappiin jääneitä herkkuja. Ajattelin huvikseni mitata aterian jälkeisen arvon pitkästä aikaa ja meinasin lentää pyrstölleni; 7,8 ja uusintamittauksella 9,0! :girl_prepare_fish: Koko ilta menikin sitten kauheassa stressissä, että nytkö nämä aterian jälkeiset arvot on lähteneet nousuun, ja kauhea itsesyyttely siitä, kun olen kuitenkin silloin tällöin ottanut jonkun jälkkärin normaalin ruuan päälle. Seuraavan päivän vedinkin sitten tosi matalilla hiilareilla, korkealla rasvalla ja protskulla, ja tunti aterian jälkeen arvo olikin 4,8/4,9. Eilen mulla oli olosuhteiden pakosta sellainen päivä, että hiilareita taas tuli syötyä (eikä niitä hyviä), ja söin ravintolassa mm. risottoa ja jälkkärin. Vähän jännittikin mitata aterian jälkeistä arvoa, mutta se olikin 5,5/5,9. Tänä aamuna paastoarvo n. 10,5 h paastolla 4,2. Ihmetyttää kyllä ihan älyttömästi toi yksi korkea arvo, joka onneksi on ainoa koko tämän mittausjakson aikana! Tuntuu myös, että arvot ois lähteneet muuten laskuun, kun viime viikolla paastoarvot oli järjestäen n. 5. 

 

Olen nyt siis 33. raskausviikon lopulla. 

 

Niin, ja tsemppiä Artemikselle radin kanssa! Kannattaa tosiaan kokeilla mikä itselle sopii, ja vähän varauksella suhtautua virallisiin ruokasuosituksiin, mielummin vähentää hiilareita ja lisää hyvää rasvaa (ei prosessoitua kasvirasvaa) ja protskua. 

Edited by Moose

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, vaikea sanoa, että mikä voisi tuon yhden korkean arvon selittää. Voikohan elimistö esim. hetkellisesti olla niin kovalla kuormituksella sokerin kanssa, että tulee jotain tuollaista. Ja sitten taas toisena päivänä sietokyky on parempi... On noi mystisiä juttuja :o

 

Kiitos Moose tsempeistä :) VHH -linja on kyllä tuttu usemmalta vuodelta jo, nyt vain raskauden aikana ehkä vähän liikaa lipsunut siihen, että viikonloppuisin on tullut herkuteltua (ja ehkä joskus muulloinkin). Varsinkin, kun on kaikkea kissanristiäistä ym. ;) Nyt ovat arvot pysyneet nätisti rajoissa, kun on taas valkoinen sokeri, valkoinen vilja ym. olleet poissa ruokavaliosta. Ja rasvana meillä on kyllä ihan voita, extra virgin oliiviöljyä ja kookosöljyä, täysirasvaista juustoa, ym. Ei läträtä noilla mutta käytetään sitten se mitä käytetään. Ja syödään paljon kasviksia, sekä koitan pitää huolta, että protskua tulee joka ateriakerralla myös.  :)

 

Ruislepää (100 %) olen syönyt vähän ja ainakin vielä elimistö (ja sokeritasapaino) kestää sitä ihan hyvin ja samoin hedelmiä jos syö ruuan päälle jälkkäriksi.

 

Se voipi olla, että näin raskauden aikana mun elimistö ei vain kestä sokereita ja höttöhiilareita. Eli sitten mennään tiukemmalla ruokavaliolla loppuun asti :) Mutta selviää sitten, kun alan testailla niiden herkkujen vaikutusta :D

Edited by Artemis

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kuulostaa juurikin mun ruokavaliolta, jolla ainakin itse olen saanut arvot pysymään hyvinä. Pyrin syömään myös kaksi luomukananmunaa päivässä, niistä saa hyvää protskua. Jos aihe kiinnostaa, eikä ole ihan niin virallisten suositusten kannalla, tässä on hyvää luettavaa: http://www.natural-parenting-advice.com/diabetes-diet-pregnancy.html. Olen aika pitkälle tuota seurannut (en tietenkään ihan pilkuntarkasti, mutta pääpiirteittäin), poislukien tuo turskanmaksaöljy, sillä siinä on vähän sitä A-vitamiinia. Ajattelin sen kyllä tuoda ruokavalioon sitten imetyksen alkaessa :). Kaurahan on yleensä hyvä verensokerinlaskija, mutta tärkeää tässä on se liotus. Olenkin aina aamupuuron laittanut jo edellisenä iltana likoamaan keitinveteen. Niin, olen myös lisännyt puuroon muutaman ruokalusikallisen kookosöljyä ja sit tietty sen voisilmän :). Rasvat ainakin mulla pilkkoo ilmeisesti hyvin niitä kauran hiilareita. Mustikat on kans hyvä keino tasaisiin verensokereihin :).

 

Sehän on ilmeisesti aika yleistä, että VHH-diettiä noudattavat kärähtävät paastoarvosta, sillä elimistö käyttäytyy vähän eri tavalla kuin virallisia ravintosuosituksia noudattavilla. Niistähän itsekin jäin silloin kiinni, mutta eipä ne ole sen jälkeen olleet korkealla. 

Edited by Moose

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Oli mielenkiintoinen linkki. Mustikkaa söinkin (ihan tietämättäni) aamupalalla tällä viikolla enemmänkin. Tosin näin loppuviikosta on mennyt muutakin, eikä aamiaisen jälkeinen arvo ole siitä noussut :) Kaurapuuroa söin eilen illalla ja aamupaasto oli tänäänkin edelleen ihan hyvä :)

 

Niin mäkin olen ymmärtänyt, että se on tuo aamupaasto, joka saattaa alkaa "tökkiä" VHH:lla... Nyt on kyllä olleet ihan hyvät arvot. Mulla oli myös se 1 h:n arvo koholla rasituksessa mutta nyt ei ole ollut mitään ongelmia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä kävin muutama viikko sitten diabeteshoitajalla ja siellä oli aika paljonkin puhetta aamupalasta. Oikeastan ainoa mitä mulle suositteli, oli mahdollisimman kuitupitoinen ruisleipä ja leivän päälle kaikkea mahdollista. Esim. puuroa en saa syödä aamupalalla, ja sen totesin itsekin aiemmin että se nosti 1h sokerit melko korkealle. Muulloin päivällä puuro on ihan sallittua. Hiilareista oli lisäksi sellaista puhetta, että joka aterialla niitä on saatava, mutta kohtuullisesti. Mulla on taas pysyneet arvot hyvinä vaikka välillä olen joutunut lipsumaan ruokavaliosta kun ollaan oltu kylässä tms, lääkitys kyllä toimii kuin unelma :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osaatteko sanoa, että mihin suuntaan ne arvot näyttää väärin jos sormea joutuu puristamaan että tulisi tarpeeksi iso pisara? Näyttääkö ne liian vähän jos sinne sekoittuu kudosnestettä tms.? Mä joudun yhdeksässä kerrassa kymmenestä puristamaan kun sitä verta ei vaan tule muuten tarpeeksi vaikka miten hieroisin ensin käsiä tai koukistelisin sormia tai roikottaisin alaspäin. Ja voiko ne heitot olla miten isoja? Mä puristan aina tosta ekan nivelen yläpuolelta ja koitan kyllä puristaa mahdollisimman hellästi. Näin muistaakseni neuvolan terkkakin teki kun mittaamista harjoiteltiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Mä juttelin juuri samasta asiasta radi-hoitajan kanssa. Hän sanoi, että yleensä arvo on pienempi jos veren seassa on kudosnestettä, mutta jos sokerit ovat jo "liuenneet" lihaksiin (=lihassoluihin), niin on mahdollista että lukema näyttää myös todellista suurempaa. Kysyin myös, että kumpi arvo on oikeampi jos ottaa kaksi aivan peräjälkeen ja ne näyttävät eri lukemia (olen tehnyt tämän pari kertaa kun eka arvo on ollut yllättävä). Hän sanoi että se joka tulee vähemmällä puristamisella. Mullakin siis on ongelmana että en meinaa saada veripisaraa tulemaan ilman puristelua. Yritän mahdollisimman kauan pitää käsiä lämpimässä vedessä ennen näytteenottoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos Nadda ja macadamia, näin mä olin itsekin järkeillyt. En usko että mulla kuitenkaan mitään hätää on, kun ruokailun jälkeiset arvot on järjestään välillä 5,0-6,0 (siis tuskin se mahdollisen kudosnesteen aiheuttama heitto on kahta mittayksikköä). Pitää yrittää vielä tuota lämpimässä vedessä liottelua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä kanssa useimmiten olen joutunut vähän puristamaan nivelen kohdalta, että saa näytteen. Joskus tulee ilmankin mutta harvemmin. Ja myös meillä neuvolassa terkka puristi sormesta...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minua on nyt mietityttänyt matalat paastoarvot. Mittailut aloitin rv 26+4 ja yleensä paastoarvo on alkanut nelosella, korkeimmillaan on ollut 4.7. Nyt viimeiset neljä paastoarvoa ovat kaikki olleet alle neljän ja tänään sain mitattua 3.4. Onkohan tuo liian matala ja onko siitä jotain haittaa? Kun mistään ei oikein tunnu siitä saavan tietoa, noista ylärajoista vaan puhutaan. Muuten minulla on pysyneet arvot aika hyvin kurissa. Paastoarvoissa ei ole siis yhtään ylitystä, ruuan jälkeisissä on muutama. Valkoinen riisi nostaa minulla sokerit helposti yli rajan, joten sitä en ole syönyt enää ollenkaan. Täysjyväriisillä taas ei ole samaa vaikutusta, joten todellakin on väliä, mitä syö...

 

Vähän olen kokenut huonoa omatuntoa, kun olen muutaman kerran syönyt jätskiä ja sitten söin pari kertaa läksiäisviikolla töissä pullaa, tosin ihan vähän, mutta kuitenkin. Kamala morkkis sitten heti, jos kaksi tai kolme kertaa on saman viikon aikana syönyt herkkua. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm... voiko paastoarvo olla liian matala... en osaa kyllä yhtään sanoa. Onhan se toki mahdollista, että verensokeri laskee liiankin alas. Mutta jos sulla itselläsi ei ole heikko olo tmv. niin luulisi olevan ok.

 

Tuo huono omatunto on vieraana täälläkin jos syö jotain "ylimääräistä" :( Viikonloppunakin söin anopin raparperipiirakkaa ja eilen, kun oli lämmintä, niin pakko oli syödä yksi jätski...

Edited by Artemis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mäkin olen syönyt makeaa. Pitäisi kyllä mittailla makean syönnin jälkeen arvot ja tarkistaa ettei tule ylityksiä. Esikoista odottaessani makea ei nostanut arvoja, vaan silloin sain arvot nousemaan yli rajojen kahdesti: aamupuurolla ja uusilla perunoilla. Nyt olen syönyt puuroa voisilmällä, ja siitä ei ole arvot nousseet.

 

Sellaisenkin vinkin terkka antoi muuten tuohon näytteen saamiseen, että laittaa lämmintä vettä pakastepussiin tms, ja pitelee sitä kädessä 10-15 min ennen näytteenottoa. Itse en ole tätä toteuttanut, kun suurimmaksi osaksi mittailen aamulla ja siinä töihinlähtökiireissä ei ole aikaa pidellä muovipussia kädessä :) . Ehkä voisi joku päivä kokeilla. Tai laskee lämmintä vettä lavuaariin ja huljuttelee siellä aikansa... Mulla kyllä kädet on olleet ihan lämpimät nyt viime aikoina näytettä otettaessa, joten en ole varma että miksi se veri ei kuitenkaan sormenpäissä kierrä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No juu, eipä sitä aamukiireessä pidetä mitään pusseja käsissä. Saatikka täällä töissä, kun ennen lounasta ja sen jälkeen mittaa :) Tänään sain hyvinkin verta nyt, kun mittasin lounaan jälkeen. Sitä ennen piti puristaa. Vissiin siis vaikuttaa sekin, että mihin kohtaan sen reiän saa pistettyä... Eilen mittasin kyllä n. reilun tunnin syömisen jälkeen (söin siis jätskin tavallaan "jälkkäriksi) ja sokerit oli ok. pitää muistaa ottaa mittari mukaan lauantaina, että voi ylppärijuhlien syömisten vaikutuksen testata ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Belgemine: Matalasta verensokerista on haittaa siinä mielessä, että olo voi mennä huonoksi ja sitten jos syö nopeita hiilihydraatteja, jolloin verensokeri nousee nopeasti paljon korkeammaksi (vaikka jäisikin viitearvoihin). Tavoitehan on pitää vs mahdollisimman tasaisena ja välttää suuria heilahteluja suuntaan tai toiseen. Itsekin kyllä joskus mittasin noin alhaisia arvoja, joten jostain syystä niitä silloin tällöin tulee.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Aivan, hyvä huomio tuo verensokerin nopea nousu. Aamupalan jälkeiset arvot on vaihdelleet välillä 4.9-5.6 näinä matalien paastoarvojen päivinä, joten ei mitään kamalan suurta pomppausta ole tullut. Olossa en ole huomannut mitään erityistä. Mittaan aina heti kun nousen ylös ja syön aamupalan heti mittauksen jälkeen. Aamupalaksi olen syönyt nyt neljän viljan täysjyväpuuroa, sokeritonta mehukeittoa tai marjoja ja raejuustoa.

 

Aika erikoista muuten, miten erilailla eri paikoissa on ohjeistus, jos sokerirasitus hälyyttää. Minulla oli 1h arvo koholla ja 2h arvo yli rajan. Ilmeisesti jossain paikassa olisi laitettu mittaamaan vain viikoksi ja sitten lopetettu, jos ei ylityksiä? Minulla ei ensimmäisen kahden viikon aikana ollut yhtään ylitystä mittauksissa, mutta sen jälkeen on kyllä tullut ja vähän yllättäenkin. Ylitykset on kaikki aterian jälkeisissä arvoissa, eikä niitäkään ole kuin yhteensä 3 koko seuranta-ajalta. Olen kuitenkin tyytyväinen, että on seurattu, koska en välttämättä muuten olisi tajunnut, miten paljon esim. valkoinen riisi nostaa minulla verensokeria.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Belgemine: vaihtelua tuntuu olevan. Itselläni sokerirasituskokeen 1h:n arvon ylitys johti kahden viikon seurantaan, jossa kaikki oli ok, kunnes toisen viikon loppua kohti leposokeri alkoi nousta, josta kaksi seurantaviikkoa lisää -->äitiyspoli-->iltainsuliini.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä tein ensi alkuun sen kuuden päivän seurannan, jossa kaikki arvot siis hienosti rajoissa ja eilen sain neuvolasta ohjeen mittailla jatkossa n. kerran viikossa sokereita. Ja tosiaan kannattaa mittailla myös sitten silloin, kun on lipsunut ruokavaliosta... Kuulemma välillä sillä ei ole vaikutusta ja välillä voi sokerit nousta ja olla parikin päivää koholla...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now