Mimu

Raskausdiabetes

1095 posts in this topic

Minut siis laitettiin saman tien seurantaan koko loppuraskauden ajaksi. Mittailen kolme kertaa viikossa neljä mittausta päivässä. Äitiyspolin kanssa en kuitenkaan ole ollut missään tekemisissä radin takia. Kai sinne olisi sitten laitettu, jos noissa kotimittailuissa olisi huolenaihetta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo niin mullakin on mittailut koko loppuraskauden ajan. Sokerirasituksessa siis oli 1 arvo koholla.

Nyt mittailen yhdellä viikolla 4 aamuarvoa + aamupalan jälkeistä, ja toisella viikolla yhen vuorokausikäyrän. Eka kahden viikon jälkeen mun piti raportoida nämä arvot radihoitajalle, ja kun ne olivat ok, niin ohjeena oli jatkaa samaan malliin. Nyt seurailen noita arvoja siis itse, ja jos tulee 2 ylitystä/viikko niin sitten pitää ottaa neuvolaan yhteys. Ja neuvolassa pitää pitää mukana sitä kirjaa mihin arvot merkataan.

Jos arvot pysyy hyvänä, niin voin oman harkinnan mukaan vähentää mittailuja, ja jos alkavat sitten taas nousta niin sitten pitää tihentää.

Edited by macadamia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli paastoarvo rajalla ja mittailin arvoja kotona pari viikkoa, mitään ylityksiä ei tullut. Sain kuitenkin ohjeeksi jatkaa mittailua koko loppuraskauden ajan silloin tällöin, ja sitten kun itse huomasin paastoarvojen nousevan niin mittailin niitä tiheämmin. Neuvolasta meni sitten lähete äitiyspolille kun arvot ei enää laskeneet ja nyt loppuajan otan iltaisin kaksi metformiini-tablettia ja arvot on sen jälkeen olleet ok, mittauksia joka toinen päivä 6 mittausta/vrk (ennen ja jälkeen aamupalan, lounaan jälkeen, ennen ja jälkeen päivällisen ja iltapalan jälkeen).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli ainoa ylitys paastoarvossa (ja sekin oli Puhkulaisen tavoin rajalla, eli 5,3) ja mut määrättiin heti mittaamaan sokereita koko loppuraskauden ajan kahdesti viikossa, viisi mittausta päivässä. Meillä otetaan sokerit ennen aamupalaa, sekä aamupalan, lounaan, päivällisen ja iltapalan jälkeen. Mittarin sain vko:lla 17 joten kyllähän tässä tulee reikä jos toinenkin sormeen pistettyä  :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uusi radilainen täällä hei! Tuomio tuli paastoarvon ollessa juurikin tuo 5.3 ja muut arvot erinomaiset (en muista enää lukuja). Huomenna nlaan hakemaan seurantavälineet... ärsyttää :( ja itsen pistäminen ei houkuttele yhtään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekaterina, mä voin lohduttaa että tähän touhuun tottuu kyllä tosi nopsaan. Mua kans suututti ja ärsytti toi diagnoosin saaminen ihan suunnattomasti ja olin ihan varma, että kerta mun ylitys (eli sama kuin sulla) oli noin pieni niin tää mittailu on ihan hätävarjelun liioittelua. Aika nopsaan mä sit kuitenkin tilanteeseen sopeuduin ja ei se pistäminenkään enää niin kummalliselta tunnu. Tiedätkö muuten joudutko sä mittailemaan loppuraskauden ajan vai onko sulla alkuun joku tietyn mittainen seurantajakso?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tänään käväisin neuvolassa hakemassa sokerien seurantaa varten laitteet. Kuutena  päivänä 4 kertaa pitää seurata (paasto + 3x 1h ruoan jälkeen), ja sitten 11.6. katsotaan neuvolassa kuinka akan käy. Ruokavaliosta ei ollut terkalla mitään valittamista, koska syön jo valmiiksi tosi hyvin. Kaikkein paras oli, että kun terkka otti multa ekan arvon malliksi, ja se sattui olemaan juurikin 1h aamiaisesta, niin hohhoi. Arvo oli 5,4  :rolleyes: Ruoan jälkeenhän sen pitää olla alle 7,8 mmol/l. Joten...  :grin: Terkkakin pyöritteli silmiään ja sano että eipä näillä arvoilla kyllä ainakaan insuliinille joudu  :grin: onneks mun himot on lähinnä ruisleipää, tomaattia ja kurkkua kohtaan, joten näillä mennään. Liikuntaan pitäisi panostaa kyl enemmän...   :girl_sigh: 


Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mulla on kans pyörinyt aterian jälkeiset luvut näinä kahdeksana viikkona joina olen mittaillut välillä 4,5-6,3, ja tohon yläpään lukemaan onkin sitten saanut syödä jo tosi tukevasti sen kummemmin radi-ruokavaliota miettimättä (tyyliin runsas lounas noutopöydästä jälkkäreineen). Helpoiten mulla nousee tosiaan noi paastoarvot, mutta niistäkin korkein on tähän mennessä ollut 5,3. Pitäisi panostaa iltapalassa vähän enemmän proteiinin saantiin eikä latkia pelkkää jugurttia kuten mun tulee usein tehtyä. Toivotaan että sun arvot pysyy jatkossakin kuosissa ja voit lopettaa mittailun tän seurantajakson jälkeen!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli juurikin tuo kuuden päivän seurantajakso, mittaus 4 x päivässä. Ja vaikka siinä kaikki oli ok ja arvot hyvät, niin valitettavasti mittailua joutuu jatkamaan senkin jälkeen. Mua ohjeistettiin, että n. kerran viikossa ottaa nuo neljä mittausta.

 

Toivottavasti sä selviät kuitenkin tuolla kuudella päivällä :) Musta tosin vähän tuntuu, että kun radi-diagnoosin kerran saa, niin sitten siitä ei pääse eroon....

 

Edit. niin ja tossa mun lapussa on, että ennen syömistä mittaus ja 1 h, syömisen jälkeen. Tosiaan ekana aamulla paasto-arvo ja aamupalan jälkeinen arvo ja sitten päivän pääateriaa ennen ja 1 h jälkeen. 

Edited by Artemis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä aloitan huomenna viralliset mittaukset (sopivasti pitsaa ja kolaa iltapalaksi, örps), ja oton huvikseni ka kokeilun vuoksi ekan arvon. En meinannut uskaltaa pistää itseäni! Pahinta on, kun joutuu itse painamaan sen neulan napsahtamaan... kuullostaa tosi tyhmältå, ei mul yleensä oo tämmösiä kammoja :blush: 1h ison iltapalan jälkeen arvo oli 5.6 tai 5.8, alle 6 kuitenkin. Hyvä merkki? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Totaöö, ei paha paastoarvo ku oli 4.3... ja just paastosta mulla napsahti diagnoosi (5.3). :P

 

Ps, olo kuin neulatyynyllä, mut toka kerta oli helpompi pistää itseä. Mut silti inhaa :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekaterina - iltainsuliiniradissani oli se hyvä puoli, että siinä selvisi joka aamu mitatulla leposokerilla ja muutaman kerran viikossa piti ottaa myös aterianjälkeisiä arvoja. Veikkaan, että oli raditilanne mikä tahansa (esim. lääkkeetön), koko raskautta ei välttämättä tarvitse tökkiä useita kertoja päivässä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä kans toivon et selviän tällä tiiviillä jaksolla + satunnaisella seurannalla. Mut saako siis kaikki radilaiset ultran ja synnytysarvion vai vaan ne, keillä tää seuranta osoittaa ylityksiä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä kans toivon et selviän tällä tiiviillä jaksolla + satunnaisella seurannalla. Mut saako siis kaikki radilaiset ultran ja synnytysarvion vai vaan ne, keillä tää seuranta osoittaa ylityksiä?

 

Öööh...hmm. Kinkkinen, mutta veikkaan, että se tarkempi syynäys (poli) tulee vain, jos siinä seurantajaksolla on ylityksiä. Siinäkään muistaakseni pari (?) ei nyt maailmaa kaatanut, varsinkaan, jos itse tiesi, mistä mahtoi johtua, tyyliin söin litran jäätelöä tai muuta, joka tunnetusti jostaisi (omaa) verensokeria.

 

Itselläni tosiaan ruoka-arvot ok, mutta se aamuarvon oleminen kohollaan (0,2-0,5 yksikköä yli ylärajan) johti siihen, että seurantajakson jälkeen äitiyspolikäynnillä tuli insuliiniresepti iltoja varten ja äitiyspolilla rampattiin tiheään, n. 2-3 viikon välein. Niihin aamuarvoihin oli muutoin vaikea taianomaisesti vaikuttaa sillä sekunnilla. Nekin arvot olivat ok vielä rasitusaikaan, mutta se pari viikkoa muutti tilannetta, vaikka mikään muu ei muuttunut kuin raskauden eteneminen pidemmälle. Käytännössä tulokset saattavat vaihdella raskauden mittaan, ts. itselläni aloitettiin minimimäärällä insuliinia, muutaman viikon kuluttua se ei enää riittänyt ja nostettiin pari yksikköä. Lopulta raskauden loppua kohti määrä palautettiin minimiin, kun aamuarvo alkoi olla alarajoilla. Muistan lukeneeni, että sekin on normaalia, ts. arvojen laskeminen loppuraskautta kohti.

Edited by Jenny-Maria

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä tulee automaattisesti kaikille radilaisille äitipoliseurannat, jolloin vauvan vointia katsotaan ultralla. Synnytystapa-arvioksikin kai niitä viimeisiä käyntejä voi kutsua, mutta oletushan kuitenkin aina on, että äiti synnyttää alakautta radista huolimatta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli ylimääräinen ultra viikolla 36 radin takia (vaikka ylityksiä siis ei ollut), ja toinen olisi ollut laskettuna päivänä jos vauva olisi sinne asti pysynyt mahassa.  Mulla tuota ei kyllä todellakaan voinut kutsua synntystapa-arvioksi. Mulla jäi tuon ultran jälkeen pelko, että mahtuuko vauva ulos (painoarvio lasketulle ajalle oli 3,8 kg), kun mun mielestä lantion kokoa ei todellakaan arvioitu (ja olen pienikokoinen ja -luinen). Sisätutkimus kesti n. 20 sekuntia ja mulle siitä ei kommentoitu yhtään mitään. Sain tästä kehitettyä jo jonkinlaisen paniikin aikaiseksi, ja seuraavassa neuvolassa sitten sen vuoksi laitettiin lähete takaisin äitipolille. Ehdin huoahtaa helpotuksesta parin tunnin ajan, kunnes sain soiton äitipolilta että "kyllä se on katsottu että vauva mahtuu tulemaan, ei me oteta sua enää tänne". Siinä vaiheessa aloin varailemaan yksityiseltä aikaa että jos ne siellä suostuisi vähän tarkemmin katsomaan.

En sitten ikinä ehtinyt sinne yksityiselle kun supistukset alkoi samana iltana ja lapsi syntyi 1,5 vuorokauden kuluttua, viikolla 38+2 ja kokoa oli 3170 g/50 cm. Eli ei tullut sokerivauvaa, ja mahtumisen kanssa ei ollut mitään ongelmia :) . Ja synnytys oli oikein ihana eikä sattunut :) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Huomaa että touhuaminen vaikuttaa sokereihin. Kävelin ennen aamupalaa pari km päikkyyn, söin ja sit siivosin tunnin. Sokerit 3.4 :D yleensä aamiaisen jälkeen 4.4. Mulla ei oo ollu ainuttakaan yritystä, isoin arvo on ollut 5.3 päivällisen jälkeen, loput alkanu nelosella paitsi tuo äsköinen. Hyvällä mallilla siis :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on nyt tasoittuneet sokerit hyviin lukemiin. Ylityksiähän mulla ei ole montaa mittailuissa muutenkaan tullut, mutta nyt tulee esim. aamupalan jälkeen järjestään matalampia arvoja kuin esim. kuukausi sitten. Ja ihan sen saman aamupuuron edelleen syön joka aamu. Aiemmin aamupuuron jälkeinen arvo vaihteli välillä 5.5 ja 7.0. Nyt viimeisen kahden viikon aikana lukemat on olleet matalimmillaan 4.1 ja korkeimmillaan 5.4. Viimeisen viikon aikana ei yksikään aterian jälkeinen mittaus ole mennyt yli kuuden. Hmm, mystistä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mul on nyt kuuden päivän seuranta ohi, ainuttakaan ylitysrä ei ollut. Isoin arvo 6.3 erittäin hiilaripitoisen lounaan jälkeen, joten... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Tuossa sen huomaa, kuinka satunnainen se rasituksenkin tulos voi olla.

 

Itse joudun viikon päästä mittailemaan tuon saman ajan. Saas nähdä kuinka käy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla tuli ensimmäinen ylitys kotimittauksissa vasta 2 kk:n mittailuiden jälkeen :girl_sigh: Mutta mittailuja kannatti jatkaa koko aika, koska jossain vaiheessa arvot sitten riistäytyi käsistä, eli mun kohdalla rasitustulos kuitenkin antoi viitteen siihen, että ongelmia voi tulla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on nyt tasoittuneet sokerit hyviin lukemiin. Ylityksiähän mulla ei ole montaa mittailuissa muutenkaan tullut, mutta nyt tulee esim. aamupalan jälkeen järjestään matalampia arvoja kuin esim. kuukausi sitten. Ja ihan sen saman aamupuuron edelleen syön joka aamu. Aiemmin aamupuuron jälkeinen arvo vaihteli välillä 5.5 ja 7.0. Nyt viimeisen kahden viikon aikana lukemat on olleet matalimmillaan 4.1 ja korkeimmillaan 5.4. Viimeisen viikon aikana ei yksikään aterian jälkeinen mittaus ole mennyt yli kuuden. Hmm, mystistä.

 

Ihan tyypillistä (varsinkin ruokavaliohoitoisessa) radissa, että glukoosinsieto paranee loppuraskaudessa. Ilmeisesti ruoansulatus hidastuu niin paljon, että se vaikuttaa glukoosinkin imeytymiseen.

 

Parin kuukauden kuluttua pitäisi mennä kontrollisokerirasitukseen, kun edellisestä ja näillä näkymin viimeisestä raskaudesta on kulunut vuosi. :)

 

---

 

Niin ja itse pääsin kokoarvioultraan viime raskaudessa, vaikken ollut äitiyspoliseurannassa eikä lapsesta neuvolaseurannan mukaan ollut tulossa erityisen isoa. Pyysin vain neuvolan terveydenhoitajalta radin ja synnytyspelkoni perusteella lähetteen loppuraskauden kokoarvioultraan.

Edited by rouva Tossavainen

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ No hyvä kuulla, että on tyypillistä. Itselle kun kaikki tämä on ollut uuden opettelua ja totuttelua ja on saanut ihmetellä milloin mitäkin, niin ei aina tiedä, onko normaalia vai ei. Eipä ole aiemmin tullut hiilihydraatteihinkaan samalla tavalla kiinnitettyä huomiota kuin nyt raskausaikana. Vaikka radi ei mikään mukava juttu olekaan ollut, niin ainakin nyt on syömiset olleet hyvällä ja terveellisellä mallilla ja eipähän ole raskauskilojakaan tullut ylimääräisiä. Että onpa jotain positiivista tästäkin on seurannut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now