Mimu

Raskausdiabetes

1095 posts in this topic

Niin tai sitten sitä hiilaria vapautuu hitaammin vereen siitä rasvapläjäyksestä, niin sulla ei vapaudu sitä inskaa samallalailla pitkällä aikavälillä tai haima ei reagoi pieniin määriin yhtä tehokkaasti, kun vaikka pullaa syödessä tulee heti täsmä-annos ? Mulla vähän sama juttu sinänsä, et jos syön vaikka hampparin, niin mulla pysyy sokerit kauan ylhäällä, tosin mun ylhäällä ei oo tähän mennessä ollu kun 6 pintaan, mut kun se on rasvasta niin se kestää kaaaaaauan ennen kun se laskee vitoseen, ja sit se jotenkin kasaantuu niihin seuraavan aamun paastoihin jos syö liian nopeesti jotain päälle tai on syöny sen hampparin illalla... Siis oikeen tällanen maalaisjärkipähkäily, ei mitään todellisuuspohjaa :girl_crazy:

 

Jee, paasto tänään ok. Hiton kitudieetti <_<  :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Totta. :) Loogistahan tuo

 

Joo saa yltiörasvaset ruuat kyllä jäädä nyt. Ei niistä tule ku närästys (ja noita rajalla-arvoja.) :D

 

On ollut energisempikin kun on syönyt kasviksia enemmän. Hedelmiä on ikävä, mut kyllähä niitäki aina välistä voi muutaman syödä kun ei ihan liikaa mässää. :)

Edited by Freya

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nyt en kyllä tajua. Ennen ruokailua (edellisestä 4h) paastoarvo 3,9. Oonko syöny nyt liian vähäsokerista? Aina ku luulee osaavansa syödä oikein ni ei sitten vissiin osaakkaan.... (Mitää oireita ei kuitenkaa tuosta noin alhaisesta sokruarvosta ole tuntunut.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle kerrottiin viime raskaudessa, ettei alhaisilla arvoilla ole merkitystä. Ainoastaan jos heikottaa, mutta huolestua ei tarvi.

 

Mulle mun verensokerin heittelyt on vielä mysteeri, oma terkkarikin (joka on neuvolan diabeteshoitaja myös) oli ihmeissään mun tunteja ja aterioita myöhässä nousevista sokereista. Ilmeisesti se liiallinen hiilari sit vaan vaikuttaa viiveellä, vaikka onkin nopeaa hiilaria.. :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alle kolmosen arvot on vasta vaarallisia, koska hypoglykemia vaikuttaa sikiön hapen saantiin. Mut on vissiin aika harvinaista et radilaisella ees laskis niin alas, muut diabetekset on sitte eri taas ?

 

Mulla ei oo kyl koskaan mittaillessa ollu alle 4,5 sokerit . Vau . Mut hiukan hassua et sulla kiikasti rasituksessa Freya justiin se paasto (mitä se muuten oli ?) ja sitten kuitenkin saat noinkin alhasia lukemia, vaiks pitäis periaatteessa tulla ihan päinvastasia lukuja.

 

Urppiksella "kivoja" mysteeriarvoja  :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

No hyvä jos alhaiset arvot ei haittaa. Kyllä se terkkari sitten varmaan sanoo jotain kun katsoo tuloksia, jos nyt siellä jotain sanomista niissä sitten on.

 

Kyllä jo jotenkin odotan sitä että olis jo elokuu ja vauva olis jo kainalossa. (Monista muistakin syistä, mutta myös että tää sokeriarvoralli palautuis normaaliksi.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mut hiukan hassua et sulla kiikasti rasituksessa Freya justiin se paasto (mitä se muuten oli ?) ja sitten kuitenkin saat noinkin alhasia lukemia, vaiks pitäis periaatteessa tulla ihan päinvastasia lukuja.

 

 

No joo alan olla itekki kohta ihan sekasin. (Se paasto oli sillon 5,9. 1h ja 2h arvoissa ei mitään onkelmaa)

 

Sen nyt huomasin että oikein rasvanen ruoka, eli eiliset fajitakset joissa täytteenä halloumia ja jossain hiien öljyssä paistettuja vihanneksia, nostatti aterian jälkeisen arvon jo lähelle rajaa, ja ne arvot laskikin sitten hitsin hitaasti ja antoi aamulle paastoarvonkin 5,4 eli ihan rajalla.

 

Taasen lounaan jälkeinen 4h (jossa välissä välipalana annos luonnonjogurttia, ei lisättyä sokeria) ja tulos ennen päivällistä 3,9 (tuplatsekattu sekin)

 

Nyt vedin päivällisen päälle jälkkäriksi marjamuffinsin ja päivällinen itsessään oli hiilaripitoisempi kuin ehkä olisi saanut joten koettelen ehkä taas onneani. Saa nähdä mitä arvo on tunnin päästä.

 

Vähän pihalla oon tästä vielä ku lumiukko, mutta tuon rasvasen ruoan vaikutuksen nyt ainakin huomasin että se omalla kohtaa vaikuttaa.... Nyt on testissä rasvaton, mutta hiilaripitoinen ruoka, että nostattaako se? (Sitten tietty harmittaa tää oma testikikkailu jos ylitysarvo tulee kun ne sen siellä neuvolassakin noteeraa, mutta pakko on vähän testata)

 

Edit. Hiilari+muffemätön jälkeen arvo 7,4 (kun saa olla 7,8 täälläpäin annettujen ohjeistusten mukaan) Eli omaa "normaalia" korkeammalle sain arvon siis tuolla ravinnolla.

Edited by Freya

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kävin sokerirasituksessa tänään ja käry kävi kahden tunnin arvosta. Viime raskaudessakin oli radi ja nyt sain diagnoosin jo viikolla 14+. Harmittaa... 

 

Mitenköhän hoitokuluvakuutuksen käy? Viimeksi sain vakuutuksen, kun ehdin ottaa sen ennen radi-diagnoosia. Viimeksi pärjäsin ruokavaliohoidolla, vaikka tiukkaa oli lopussa, sai todella miettiä mitä voi syödä. Oletteko saaneet vakuutuksen, jos radi napsahtaa toistamiseen?

 

Toinen, mikä mietityttää on neulat ja liuskat. Viimeksi kun olin samassa tilanteessa v. 2011 ei Turussa saanut kuin yhden paketin liuskoja ja muutaman neulan ja olisi itse pitänyt ostaa lisää, jos haluaa mittailla. Mulla sokerinsieto heikkeni tasaisesti raskauden edetessä ja jokin asia minkä elimistö sieti viikko aikaisemmin ei ehkä seuraavalla enää käynytkään vaan sokerit nousi liikaa, joten mittaaminen oli tärkeää. Pääsin äitipkl:lle perätilaepäilyn vuoksi ja siellä kerroin sokerihuolistani ja sain sieltä käsin todistuksen, että sain liuskoja hakea tarvikejakelusta. Onkohan kukaan kohtalotoveri Turusta paikalla? Pitääkö taas äitipkl:n kautta saada mittaustarvikkeet vai onko Turku muuttanut linjaansa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maiqulle pahoittelut sokerirasituksen tuloksesta, mut tervetulotoivotukset tänne silti :) Ite oon Turun lähistöltä ja kävisin tyksin äpolilla jos kävisin, mut ei oo tietoa kumpaakaan kysymykseen :)

 

Tulin kiroomaan tätä mittailua. Aamulla pistelin sormeen ja mittari näytti 5,7 . Meinasin heittää sen värkin seinään, mut maltoin mieleni ja mittasin kaks kertaa uudestaan -> 4,7 ja 4,8. Miksi hitossa pitää joka aamu mitata ainakin kolme liuskaa et tietää mitä voi uskoa. Ihan varmaan ne on tahallaan tehty tommoseks, et menee liuskat kaupaks. PAH!

 

Tänään meen muuten naapurikunnan neuvolaan kun oma tanttara ei oo töissä. Meinaan hiukan kysellä noista mun sokerirasituksen tuloksista tältä tädiltä, ihan mielenkiinnosta. Et miten ne linjat poikkee 10 km säteellä vai poikkeeko ollenkaan...

 

29+4

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ sori turha kommentti, mutta repesin ihan täysin tolle tanttara-sanalle :D :D x)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^No ku se on niiiiiiiiiiiiiiiiiin ärsyttävä :D

 

Muoks. Jee sain neuvolasta uuden mittarin ja liuskoja ettei tarvii enää ite ostaa. Ja kokoarvio kuulemma kuuluis mullekkin tehdä ultralla keskussairaalassa, joten jee senkin suhteen :)

Edited by tossavainen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Turkulaisena sain ä-neuvolasta lisää mittausliuskoja ihan mukisematta. Ensi viikolla täytyy pyytää uusia neuloja, sitten tiedän miten niiden kanssa toimitaan :)

 

Itseäni ihmetyttää tämä radi-diagnoosi, 2 h arvosta siis sain diagnoosin. Olen reilun kuukauden verran mittaillut sokereita, ja nyt sain luvan siirtyä mittaamaan arvoja kerran tai kahdesti viikossa. Ainoastaan yksi aamupalan jälkeinen arvo on mennyt yli (tuplatarkistin lukeman: ensin 9,4 ja toisella mittauksella 8,8). Tuolla aamupalalla tuli kyllä nautittua hiukan liikaa hedelmiä/marjoja, mitään muuta selittävää syytä en keksi. 2 h arvo samaisesta aamupalasta oli sitten taas 3,9. Terkkari antoi ohjeeksi välillä mitata noita 2h arvoja ruokailusta, niissäkään ei ole mitään ihmeellistä ollut. Nyt siis viikkoja 32+3.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiva kiva. Olin äsken miehen siskon luona kylässä ja tuli juttua tuosta radista ja mittareista. Sitten miehen sisko sano et heidän yhtä poikaa epäiltiin sokerivauvaksi kun tuli kuukauden etuajassa ja oli 3500 g, oli joutunu myös sokeritippaan. Kysyin sitte et oliko sokerirasitukset ollu ok, ni hän sano et joo tai ainakin neuvolan täti (siis tää sama täti kun mulla) sanoi et kaikki ok. Katottiin sitten neuvolakortit, niin hänellä ois kahdessa viimisessä raskaudessa ollu radi arvojen mukaan (eli paastoarvot yli 5.3) mut täti ei ollu sanonu siitä eli hän ei ees tiennyt et hänelläkin on ollu radi ja jopa kaks kertaa. Ihan uskomatonta ! Liekö tuo täti puuttunut kenenkään sokeriarvoihin koskaan ? Mä oon ihan pöllämystynyt...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onkohan tämä nyt vain jotain normaalia vaihtelua vai onko mittausarvot nyt huononemassa kun tänään ovat kaikki 1h aterian jälkeen arvot ovat olleet yli kuutta? Tähän asti ovat lähes aina olleet vitosella alkavia. Toisaalta nyt helteellä on jotenkin paljon helpompi saada se veripisarakin sormesta tulemaan. Pienensin jopa sitä neulansyvyysasetusta kun tulee niin helposti. Voi kai se johtua siitäkin...

 

Minusta tossavainen tuo kuullostaa aika pahalta mokalta miten tuo neuvolantäti on toiminut miehesi siskon kohdalla. Tai siis lähinnä jättänyt toimimatta. Kyllähän tuo jo jonkin sortin hoitovirheen kriteeritkin täyttää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ No niin minustakin. Ihme touhua!

 

Onkos tänään olleet aterian jälkeiset pienempiä ?

 

Mä tein ihmiskokeen (taas :D ). Kun mullehan on sanottu että, sauna alentaa veriarvoja, niin aattelin testata tekeekö lämmin suihku saman. Samalla testasin mitä syntisen sokerinen ja ihana daim-jätski tekee mun sokereille. Mittasin 20 min, 40 min ja 60 min syömisestä. Tuli 6.1, 6,4 ja humps 7,5 sokeriarvoiksi. Eli noushan ne mut kuitenkin rajojen sisällä pysy, ja kaaaameeeee väsymys! Sitte painuin suihkuun vartiksi ja sokerit oli sen jälkeen 5.9 ja 5.4 ! Eli aika railakkaasti ne laskikin :D Eikä väsytä et sekin todistaa ettei mittarit sekoile vaan. Onks joku muu huomannu samaa ? Vai voiko olla et ne laskee muutenkin noin nopsaan sitten tunnin jälkeen ? Pitää huomenna tehä uus ihmiskoe ja käydä aiemmin suihkussa, kattoo jos sokerit nousis sitte vähemmän :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, tänään on aterian jälkeiset arvot ollut taas pienempiä. Onneksi. Hassua että tuollain voivat vaihdella päivästä riippuen!

 

Voi jestas kun alkoikin tehdä mieli Daimia! Tai mitä tahansa suklaata... Olen ollut kokonaan ilman herkkuja tämän kolme viikkoa eikä kyllä helppoa ole. Tosin minusta tuntuu että helpompaa kuitenkin on olla kokonaan ilman kuin yrittää vetää sitä rajaa johonkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mäkin olen Turusta ja ennen insuliinihoitoa sain liuskoja lisää neuvolasta, neulat ois vissiin pitänyt itse ostaa (tosin mulla oli niitä edellisen raksuaden jäljiltä). Sitten kun insuliinit aloitettiin sain todistuksen jonka kanssa saan kaikki neulat (lansetit), lisukat ja kynäneulat sieltä hoitotarvikejakelusta.

Mullakin sokeriarvot ovat tehneet jonkun ihme täysparannuksen, nyt on jotain kummaa tekeillä! :o Mulla on lauantaista asti ollut ihan jäätävän huono olo ja olen laattaillutkin jokun verran. Sokerit ovat pysytelleet koko ajan suht matalalla. Maanantaina jouduin äippäpolillekin kun omat paineet oli taivaissa ja vauvan sykkeet takykardiset; päättelivät että olin kuiva ja sain nesteitä joilla molempien vointi koheni. No tämän viikon olo on ollut kamala, enkä ole (ateria)insuliinia uskaltanut laittaa kun olen pelännyt että alan laattaamaan heti syömisen jälkeen. No arvojen mukaan ei olisi kyllä ollut travettakaan, sillä tällä viikolla ei mikään(!!!) ole nostanut arvoja. Kaikki mittausarvot ovat syömisten jälkeen olleet alta 5,5! En tosin ole paljoa saanut edes syödyksi kun ei maistu tän olon kanssa, mutta esim. tänä aamuna söin vaaleaa leipää joka viime viikolla ois insuliinien kanssa nostanut arvot reilusti liian korkeiksi... No, tänään oli hyvä jos tunti ruuan jälkeen oli arvo edes viittä. Ei voi ymmärtää. Jotain tosi outoa mun kropass kyllä nyt tapahtuu! :o
No, jottei liian helpoksi menisi niin lääkäri soitti eilen äippäpolilta että nyt ois vuorostaan kilpirauhasarvoissa jotain häikkää. Sitäkään en voi tajuta, kun niissä ei ole koskaan ollut mitään. Maanantaina ois polikäynti, jos sinne asti jaksais niin vois saada vähän selvyyttä tähän koko hommaan. Oon ite kyllä niin ulalla nyt. Onneksi viikkoja on jo 36+1, joten ei ole raskausaikaa ihan loputtomiin enää jäljellä. On nä kyllä melkoisia henkimaailman hommia nämä sokerijututkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiva kiva. Olin äsken miehen siskon luona kylässä ja tuli juttua tuosta radista ja mittareista. Sitten miehen sisko sano et heidän yhtä poikaa epäiltiin sokerivauvaksi kun tuli kuukauden etuajassa ja oli 3500 g, oli joutunu myös sokeritippaan. Kysyin sitte et oliko sokerirasitukset ollu ok, ni hän sano et joo tai ainakin neuvolan täti (siis tää sama täti kun mulla) sanoi et kaikki ok. Katottiin sitten neuvolakortit, niin hänellä ois kahdessa viimisessä raskaudessa ollu radi arvojen mukaan (eli paastoarvot yli 5.3) mut täti ei ollu sanonu siitä eli hän ei ees tiennyt et hänelläkin on ollu radi ja jopa kaks kertaa. Ihan uskomatonta ! Liekö tuo täti puuttunut kenenkään sokeriarvoihin koskaan ? Mä oon ihan pöllämystynyt...

 

oliko nää arvot otettu sormesta vai kyynärtaipeesta, se toki vaikuttaa tulokseen. Mutta ihan sama se sille, luottamuspula on jo syntynyt ja tuskimpa sitä enää tanttaran kanssa takaisin saa.

 

 

Mulla meinaa tulla ihan morkkis kun te ootta niin tunnollisia ja mittaatte ja tarkkailette lukemia.... Minä mittaan kerran ja that's it, luotan tulokseen. Toki olen monesti miettinyt pitäisikö ottaa useampi mittaus mutta en ole näin vielä tehnyt. Mulla saattaa lipsua käyrät että aloitan aamulla enkä saa tehtyä loppuun saakka... :unsure:   Pitäs saada skarpattua ihan tosissaan tuon homman kanssa. Ruuanjälkeiset arvot ovat nousseet nyt lähemmäs kuutta tai jopa yli, voipa käydä niin että kun viikot tässä etenee niin ei meekkää niinku strömsössä tämä homma. Nythän peli menee niin että leipää hillitsen mutta en muuta.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Kiva kiva. Olin äsken miehen siskon luona kylässä ja tuli juttua tuosta radista ja mittareista. Sitten miehen sisko sano et heidän yhtä poikaa epäiltiin sokerivauvaksi kun tuli kuukauden etuajassa ja oli 3500 g, oli joutunu myös sokeritippaan. Kysyin sitte et oliko sokerirasitukset ollu ok, ni hän sano et joo tai ainakin neuvolan täti (siis tää sama täti kun mulla) sanoi et kaikki ok. Katottiin sitten neuvolakortit, niin hänellä ois kahdessa viimisessä raskaudessa ollu radi arvojen mukaan (eli paastoarvot yli 5.3) mut täti ei ollu sanonu siitä eli hän ei ees tiennyt et hänelläkin on ollu radi ja jopa kaks kertaa. Ihan uskomatonta ! Liekö tuo täti puuttunut kenenkään sokeriarvoihin koskaan ? Mä oon ihan pöllämystynyt...

 

oliko nää arvot otettu sormesta vai kyynärtaipeesta, se toki vaikuttaa tulokseen. Mutta ihan sama se sille, luottamuspula on jo syntynyt ja tuskimpa sitä enää tanttaran kanssa takaisin saa.

 

 

Ihan siis oikee sokerirasitus, arvot labrasta eikä mistään kikkulamittarista :) Niinkun mullakin. Mietityttää vaan et kuinka paljon näitä on meidän kunnassa...Ja kumma ettei ne sairaalassa sit puutu et on jätetty hoitamatta...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuulostaa kyllä ihan käsittämättömältä tuo tossavaisen miehen siskon tapaus! Eihän tuollaisen terkan ammattotaitoon voi luottaa!

 

Innari, minäki kärähdin 2h arvosta, se oli 8,8. Tosi vähän on pitänyt ruokavalioon puuttua. Lähinnä syödä säännöllisesti ja kohtuudella kerralla. Hirveästi en oo kyllä uskaltanu herkutella, vaikka herkuilla en oo koskaan saanu arvoja ylittymään. Mämmi+vaniljakastike (joo-o), kaks kertaa perunat ja kerran maissi on saanu mun arvot yli. Eka kuukauden mittasin kaks kertaa viikossa, viis kertaa päivässä ja sen jälkeen 1-2 mittauspäivää viikossa + satunnaisia mittauksia oman pään mukaan.

 

Nyt täytyy kuitenkin todeta, että on nää sokerijutut tosiaan aikamoisia henkimaailman juttuja välillä. Söin eilen kaksi tortillaa, 3dl maitoa + jälkkäriksi 4 palaa suklaata. Tunnin arvo oli 6,7. Tänään (unohdin eilen merkata yhden arvon niin otin nyt mittauspäivän uusiksi) söin taas päivälliseksi kaksi tortillaa + 2dl maitoa. Tortilloiden täytteissä oli se ero, että laitoin tänään toiseen jauhelihan jatkoksi vähän tonnikalaa kun jauheliha loppui kesken. Luulis, että nyt arvo olis ollu matalampi. Vaan ei! Samaan vuorokauden aikaan, vähemmällä syömisellä, sain nyt arvoksi 7,6. En keksi muuta selitystä kuin sen, että lounas ja etenkin välipala oli tänään pienempiä niin kroppa reagoi ruokaan voimakkaammin sen jälkeen?? Eli mitä tästä opimme: syö niin arvot ovat hyvät. ;)

 

muoks. Mua on vasta nyt alkanut ärsyttää tämä touhu. Haluaisin syödä jäätelöä ja grilliruokaa ilman hirveää pohtimista uskaltaako! Nyt rv 35+2

Edited by familia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle käy pieni pala vaniljajätskiä ja en paljon muuta oo syönykkään kun grillattua lihaa ja makkaraa salaatin kera, ei nouse mitkään arvot :)Mut voi kun sais vaikka valkosipulipatonkia ja perunamuusia ja vaikka pussin toffeeta...yhyhyy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grilliruokia sinällään kestää syödä, muttei niin isoa määrää mitä normaalisti. Ja kyllä munki kestää sokereiden puolesta syödä jäätelöä. Mutta vaikka arvot pysyy sen jälkeen hyvinä, pelkään silti herkuttelun kerryttävän vauvan painoa. En yhtään tiiä onko tää mun ajatus tuulesta temmattu kun en oo tullut kysyneeksi sitä keltään asiaan perehtyneeltä. Jotenki vaan tuntuu, että herkuttelu kerryttää painoa ja JOS se nyt radilaisena kertyy helpommin vauvaankin. Oma paino mua ei stressaa. Esikoisesta tuli (ilman radia siis)19kg, mutta se lähti imettämällä puolessa vuodessa. Ekat 15kg lähti jossain 3kk:ssa. Nyt lähtöpaino oli sama, ennen sokerirasitusta oli sadan gramman ero ja nyt viikko sitten painoin 4kg vähemmän, mitä esikoisesta tähän aikaan. Jotain hyötyä tästä on siis ollut, kun on joutunu miettimään mitä syö. Vaikka syönythän mää oon! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ruokavaliohoitoisella raskausdiabeetikolla ja terveellä äidillä on lähes yhtä suuri todennäköisyys makrosomiseen vauvaan (5%). Insuliinihoidolla todennäköisyys makrosomiseen vauvaan kasvaa 4-5 kertaa suuremmaksi kun edellämainituilla. Jos sokerit pysyy reilassa niin ei pitäis olla kauheen suurta vaaraa isosta vauvelista :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ No hyvä. Keskiverto 3,5kg painavan esikoisen synnytys oli pitkä ja vaikea ja siksi kammoan ajatusta isosta vauvasta. Ultrassa pari viikkoa sitten, silloin rv 33+4, vauva oli keskivertokokoinen. Jopa kolme päivää pienempää vastas mitoiltaan (no, arvio on aina arvio. Esikoisen ultra-arvio kaks päivää ennen syntymää oli 400g vähemmän mitä syntymäpaino oli). Lääkäri sanoi tuolloin, että jos sf-mitta ei pomppaa käyrältä ja jos sokereiden kans ei oo ongelmaa, asiaa ei enää seurata. Että kai sitä pitää vaan luottaa, että alle nelikiloinen vauva sieltä on tulossa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tulin vaan ihmettelemään mun hyviä paastoarvoja taas. Eilen meni taas hiukan makean puolelle kun ei ollu muutakaan saatavilla, mut aamulla oli ihan siedettävät lukemat. Oiskohan sitte kokonais kalorimäärä jääny sit kuitenkin niin alas et tuli kaikki hiiret käytettyä...No, en valita. Mä vaan jotenkin oletin et tälleen 30+ nää sokerit sekois aivan täysin, mut musta tuntuu et ne on vaan parantunu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now