Mimu

Raskausdiabetes

1095 posts in this topic

Minäpäs hyppään tänne teidän kanssa höpöttelemään.

 

Viidettä vekaraa odotellaan meidän perheeseen tulevaksi juolukuun alussa.

edellisessä raskaudessa tupsahti radi diagnoosi tulla ihan puskista 29viikolla ja siitä alkoi insuliini taival ( paastot nousi ihan väkisten tein mä mitä tahansa, kaikki muut arvot oli priimaa)..  poika kasvoi muuten nätisti käyrillä mutta pituus meni 4viikkoa la aikaa edellä =)  lääkärikin kyllä totesi että varmaan isäänsä poika tulossa ( miehellä mittaa yli 190cm) mutta parempi käynnistää kun joskus kuulemma tälläiset pitkänä kasvavat kasvattaa myös mahaa, ilman että se ultrassa paljastuu.. 38+2 sitten käynnistettiin ja pitkä hoikka jätkä sieltä tupsahti maailmaan ( kohta poika on 2v ja ottanut pituudessa 4v isosiskonsa kiinni). 

 

Noh nyt sitten otettiin sokerirasitus jo vähän aiemmin  eli 12+5 viikolla ( 2viikkoo tätä ennen olin alottanu hampaaseen antibiootti kuurin, viikko ennen rasitusta 2 viisuria poistettiin ja ab kuuria jatkettiin..   olin myös rasituksen aikana ihan järkyttävässä yskässä ja flunssassa joka varmaan nostaa sekin sokereita) ja tadaa paasto arvo just yli rajan =/   kotona oon mittaillu jo jonkun aikaa sokereita ja selkeesti nyt muutaman viikon ( hammasjutut + flunssa aikana) on paastot ollu vähän korkeemmat, alle rajan kuitenkin...

 

mut katsellaan miten tilanne kehittyy ja tarkkaa ruokailua koitan noudattaa kun lähtö bmi oli yli 37  ( isoin ikinä)  eli tavoite olla ottamatta kiloja lisää

Share this post


Link to post
Share on other sites

En tiedä oonko sua onnitellut jo uudesta odotuksesta jossain, mut onnea nyt, ihanaa :give_heart:

 

ja tsemppiä mittailuihin, toivottavasti pysyy arvot kurissa!

 

Mulla on edelleen arvot mystisesti parantuneet. Nyt on 31+2 - voiko ne arvot muka jo näin aikaisin alkaa parantumaan takaisin ? Muoks. perun sanani :D Sämpylä on edelleen meikäläiselle liikaa...

Edited by tossavainen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voi apua! Tänään ensimmäinen lomapäivä ja ilmeisesti sen kunniaksi aamupalan jälkeinen verensokeri oli 8.2! Mittasin kolme kertaa kun en meinannut uskoa silmiäni. Vähän pisti kyllä mielen matalaksi. Varsinkin kun aamupala oli täysin sama kuin joka jumalan aamu tähänkin asti: kaupapuuro sokerittomalla mustikkakeitolla ja kuppi vihreää teetä ilman mitään ylimääräistä. Ainoa mitä keksin niin tuo aamupala oli pari tuntia normaalia myöhemmin. Vaikka olenhan mä viikonloppuaamuisinkin mittaillut samoihin aikoihin ja ihan ovat olleet normaaliarvot...

 

Kauhunsekaisin tuntein odotan nyt lounaan jälkeistä mittausta. Mä en kestä jos tää alkaa meneen näin! :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tänään sitten napsahti mullekin, sekä paasto että 1 h arvot koholla :girl_mad:

 

Odotettavissahan tämä oli mutta ottaapa päähän! Mittailut aloitan huomenna ja ilmeisesti sitten tulee kutsu äippäpolille ultraan jossain vaiheessa. Eikös se niin ole että jos kaks arvoa ylittyy niin seurataan myös ultralla, minusta terkkari höpötti sellaista?

 

Tämä on siis tuttua touhua, edellisessä raskaudessa oli sama juttu ja samat arvot ylittyi, nyt vähän isommat ylitykset mutta melko samoissa kuitenkin. Silloin syntyi normaalikokoinen lapsi, ultralla silloin seurattiin 2 kertaa kokoa.

 

Lohduttavaa että tämä selkeästi siis liittyy raskauteen ja sen etenemiseen, koska raskauden alussa otetut kokeet oli "puhtaat". Mutta kyllä ketuttaa. Voiko mitään jätskiä syödä?!?

 

Marietta, 26+4

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vastanneille. Sain mittarin ja yhden paketin liuskoja ja 5 vaihtoneulaa. Yhdellä neulalla pitää sitten mittailla 6 viikkoa. (tai ostaa niitä itse lisää) Tuntuu aika hullulta, mutta niin se Turku säästää. Liuskoja saa käyttää 12 viikossa. Nyt, kun sokerit vielä pysyy hyvinä se riittää hyvin, mutta sitten kun ne alkaa nousta herkästi olisi pakko saada mittailla useammin.

 

Maisa85, tulee ihan mieleen eka raskaus, kun yhtäkkiä ei enää se ruoka jota on tuttunut syömään käykään kun sokerit nousee liikaa. Toi voi tietty olla vaan kertaluontoinen hyppäys tai sitten ei. Miten lounaan kanssa kävi? Mulla huononi ekassa raskaudessa ensimmäiseksi juuri aamupalan jälkeiset arvot...

 

Ootteko muuten saaneet jonkinlaista ravitsemusterapeutin ohjausta vai onko ruokavalio-ohjeistus jäänyt neuvolasta jaettuun monisteeseen? Mä koen, että tää diagnoosi on aika raskas, vaikka toinen kerta onkin menossa. Vinkkejä ja tukea olisi kiva saada muutenkin kuin tämän palstan kautta. Viime raskaudessa, kun sokeriarvot alkoivat ajan kuluessa heiketä vaikka tiukensin dieettiä sain kuulla neuvolan tädiltä, että ei kannata mittailla ja sanoi hän myöskin ettei ole ikinä kuullut että sokerinsieto heikkenisi raskauden myötä... Riittää kuulemma kun viikon mittailee kotona sokerirasituksen jälkeen ja jos arvot on sillon ok, voi mittailun lopettaa. Mä itsepäisesti seurailin kotona jatkossakin kun huomasin että arvot heikkenee, ei olisi kuulemma pitänyt... Nyt on eri neuvolan täti, toivottavasti tieto-taito on paremmalla tasolla...

 

Marietta, tervetuloa mukaan, vaikka ei kai tänne kukaan haluaisi. Voithan syödä jäätelöä ja mitata sokerit kotona ja katsoa siedätkö ja jos siedät niin kuinka paljon. Mä tässä vaiheessa voin vielä syödä jäätelöä vapaasti vaikka isommankin tuutin, mutta tilanne on varmaan eri muutaman viikon kuluttua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä tämä nyt pahasti näyttää siltä että sokerin sieto aamulla on heikentynyt. Eilen kaikki muut mittaukset 1h ruokailusta olivat ihan mallillaan ja tänään taas tuo aamiaisen jälkeinen arvo paukku yli. Mitäs nyt sitten pitää tehdä? Vähentää hiilareita aamiaiselta? Olen tosiaan joka aamu syönyt sen veteen valmistetun kaurapuuron (hiutaleita 1dl) sokerittoman mustikkakeiton kanssa. Mitähän nyt sitten kannattaisi kokeilla? En ole neuvolan kautta saanut oikein mitään ruokavalio-ohjeistusta.

 

Kuinkahan helposti nuo puuttuvat noihin ylityksiin? Nämä oli nyt ensimmäiset viiden viikon ajalta. Olen ihan masentunut. Juuri kun sain jotenkin hyväksyttyä tämän radi-asian ja herkuttoman ruokavalion :(.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maisa85: Mä silloin ensin vähensin 2 ruisleivästä yhteen ja sitten yhteen karppileivän siivuun ja muistaakseni jouduin jossain vaiheessa luopumaan siitäkin, mut en nyt muista mitä sitten söin. Hankalaa se oli ja paha mieli tuli aina ylityksistä. Tsemppiä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitti maiqu vinkeistä! Ajattelin huomenna kokeilla jos laittaisin riisikakun päälle vaikka keitetyn kananmunan ja sitten kasviksia. Nyt ehtii onneksi kikkaileen kun on kesälomalla. Tiedä sitten miten toimia kun työt taas alkavat.

 

Tänään sitten paukkui päivällisen jälkeinenkin arvo. Tosin uhmasin ja söin makkarakeiton kanssa karjalanpiirakan. En vaan pystynyt vastustamaan :(. Onneksi seuraavaan neuvolaan on vielä yli viikko niin ehdin ehkä keksiä ratkaisun tähän asiaan siihen mennessä. Mä vaan niin pelkään että jossain vaiheessa tämä pelkkä ruokavalio vain ei riitä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paista vaikka munakasta aamupalaksi, tai vaikka rahkaa sokerittomalla mehukeitolla. Tai voit koittaa sitä kaurapuuroa niin et laitat sen illalla jo likoamaan sinne veteen ja aamulla vasta keität ja syöt sen voisilmän kanssa. Jos siis kiikastaa niistä hiilarimääristä niin noi voi auttaa. Smoin jos haluaa jotain leipäaamupalaa, niin rikot jälkkärikulhoon munan, 0,4 dl vehnäleseitä, rkl öljyä, tl kärjellisen leivinjauhoa, minuutiksi mikroon ja sen valmistuneen kökkäreen pistät kahteen osaan ja pistät päälle voit ja päälliset.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No niin, riisikakku kananmunalla, kinkulla, juustolla, kurkulla ja margariinilla toimi aamupalaksi! Lounaankin jälkeen arvot olivat vielä hyvällä tolalla. Päivällisestä vielä jos selviän niin tuleepa hieno rivi mittausvihkoon tälle päivälle! :)

 

Uskaltaakohan tuota kaurapuuroa syödä vielä iltapalalla? Mulla kun vähän on ollut ongelmana ettei vatsa meinaa toimia tällaisella ruoalla niin en puurosta haluaisi luopua. Tai sitten pitää tehdä vierailu apteekkiin ostamaan jotain millä vatsan saisi toimimaan. Onko teillä kokemuksia mitä kannattaisi kokeilla?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Illalla voi kestää paremmin tuota puuroa, mulla ainakin aamupala ja lounas on ne kriittisimmät. Illalla kestän hiilareita paljon paremmin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joopa joo. Teki hirveesti mieli illalla maitoa. Joinpa sitte oikeen 2 lasia ja tunnin päästä sokerit 8.2 :dash2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itelläkii on nyt mittailujen kanssa helpompaa ku tarvii pitää se mittapäivä vaan 2krt/vk. Mutta tääpä toi uuden ahistuksen mukanaan. Vaikka syönkii ihan "nätisti" ja samaan tyyliin ku sillon ku mittailen ni jotenkii on sellai vainoharhanen pelko persiissä että nyt kun en mittaile joka ikinen hetki ni salaa ne sokerit huiteleeki jossain taivaissa ja vauvasta tulee joku megaiso. (No sit aina sillon tällön pitää testata vaikkei tartteis.) Mut on tää jotenki rasittavaa tää radin kanssa puljailu. Ääh.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No aijaa. Ihan samaa mieltä. Varsinkin kun nää näyttää muuttuvan nää mitä voi syödä. Ennen rahkakin on käyny ihan hyvin, silläkin sain nyt 7.6. Voi v*ttu suoraan sanoen. Ei uskalla syödä mitään. Sit on kokoajan tämmönen hemmetin väsypöhnä kun syömisten jälkeen nousee ees lähelle seiskaa sokerit. Saako lopettaa syömisen kokonaan ? Jotain salaatinlehteä ja lihaa uskaltaa mutustaa toistaseks, mut eipä juur muuta. Voi kikkeli sanon minä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun tekee ihan kamalasti mieli herkkuja! Jätskiä, suklaata, keksiä, pizzaa. Oikeestaan mitä vaan! Mansikatkin on vielä niin tautisen kalliita ettei raaski ostaa. Olen jo mielessäni suunnitellut minkälaiset herkut pakkaan mukaan sairaalakassiin. On tämän vain perseestä kun kerrankin kun saisi luvan kanssa paino nousta eikä tarvitse läskistä ahdistua niin tulee tälläinen rajoite!

 

Kiitos ja anteeks ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onneks täällä voi purkautua. On tää vaan suoraansanottuna k*sista p*skaa tää sokerien kyylääminen. Eikä sitä helpota myöskään yhtään arvostetun neuvolajärjestelmän (oman terkan) asenne joka on saanu todellakin tuntemaan niin että tässä nyt vain ja ainoostaan saa itteään kaikesta syyttää ku radi on jne.

 

Pitää kai piikittää noilla testiliuskoilla itseään joka elon hetki että saa edes jonkinlaista mielenrauhaa. Kuin voi jostain niin luonnollisesta asiasta kun syöminen tulla tämmöinen ahdistus. :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo. Jos tämmösestä ei saa syömishäiriötä ni ei saa sitte mistään.

 

Voi kiesus mulla kiehuu noitten sukulaisten kanssa. Yks soitti mulle äsken, kun pistin faceen että kivaa, ei maitotuotteita mulle. Hän ei ymmärrä että miksen sitten voi syödä maitotuotteita. Kyllä raskausdiabetesohjeissa lukee että vähärasvaisia maitotuotteita voi syödä. Sit ku selittää, et niin voi syödä jos sokerit sallii, et mulla ne paukuttaa yli arvot. Niin toinen ei tajua. Niin mutta kun siinä ohjeessa sanotaan. Voi vee, pitääkö mun nyt joku apteekki lähtee ryöstää et saan jotain ateriainsuja, kun siis munhan on nyt pakko juoda maitoa kun kerran ohjeessa lukee. VOI KIASUS :dash2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voi apua, tossavainen! :D Itse olen kyllä pysytellyt aika hiljaa tästä radi-asiasta koska en ehkä kestäisi noita kommentteja. Luojankiitos ei ole enää pitkää aikaa. Meidän mukelon pitäisi syntyä rv 39 pelkosektiolla ja nyt jo onneksi menossa rv 31 hyvää vauhtia.

 

Mutta joo, niinkuin freya sanoi niin ehkä vielä tätä ruokavaliota pahempi juttu on tämä radin maine. Jotenkin vähän niinkuin oma vika...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mullakaan sokerit ei oo missään välissä kestäneet maitoa juotuna, vain kahvin joukossa menee vielä laillisissa. Mä olen itse sitä mieltä ett ei sitä dieettiä voi ihan liian tiukille vetää vaan on pystyttävä syömäänkin. Jos tulee silloinkin liikaa niitä ylityksiä, niin sitten vaan läkitystä kehiin. Mullahan on nuo ateriainsuliinit nyt jo kolmannessa raskaudessa. Ilman niitä en pystyisi syömään oikeastaan mitään, kun niiden kanssakin saa olla tosi tarkkana. Paastoarvoissa mulla ei ole ollut missään vaiheessa mitään ongelmaa. Nyt on insuliineilla pysynyt taas paremmin arvot hanskassa, onneksi kun tuo synnytyskin alkaa lähestymään. Viikkoja mulla on jo 38+3. Käynnistys on luultavasti jo tiistaina tai keskiviikkona! Innolla odotan sitä että saa taas syödä vapaammin, on noita sokereja saanut vahdatakin taas ihan rittävän kauan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tänään tuli sitten eka ylitys. Viikkoja 17+1, kuinkakohan tiukaksi saa vielä ruokavalion vetää?! Ja ylitys tuli tietty aamupalan jälkeisestä arvosta, siitä ne viimeksikin lähti huononemaan. Ei sitten voi enää syödä kahta isoa palaa ruisleipää...

 

Sokereiden mittaaminen tympii täälläkin. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä muistan taas kuinka kovin VIHAAN tuota sokerien mittausta! En meinaa muistaa, en saa sitä verta tulemaan ja muutenkin se rasittaa.

 

Mä en tästä ole kertonut sukulaisille, en jaksa taas sitä taivastelua ja pohdintaa kuin viimeraskaudessa.

 

Terkkari jotain vinkui silloin puhelimessa mutta mulla oli niin huono päivä että sanoin aika äksysti (yleensä aina vaan hymisen terveydenhuollon henkilöille) ja se tajusi lopettaa ja pyysi vaan hakemaan mittarin.

Ei ylityksiä, vaikka söin grilliruon jälkkäriksi sipsejä?! No, huominen paasto voi rankaista.

 

Voi ei maiqu :-/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä sain niitä neuloja lisää neuvolasta terkkarilta sellasen reilun kourallisen, eli näköjään käytäntö vaihtelee neuvoloittain. Niitä jää varmaan reilusti ylikin tästä raskaudesta :)

Täytyy olla kyllä tyytyväinen, että omat arvot ovat pysyneet tosi maltillisina koko ajan ilman suurempia ruokavaliomuutoksia. Ja ainakin toistaiseksi pystyn syömään ihan kaikkea mielin määrin. Tämän takia en olekaan kertonut tästä diabeteksesta kuin muutamalle kaverille. Jo ihan pelkästään raskausajan ruokavalio rajoituksineen on aiheuttanut niin tragikoomisia tilanteita ystävä- ja perhepiirissä, että en halua edes kuvitella, mitä diabetes aiheuttaisi. Minut jätettiin esimerkiksi kutsumatta ystävän miehen valmistujaisjuhliin, koska heidän mielestään raskaana ollessa ei saa syödä lainkaan kalaa ja juhlissa olisi ollut kalapainotteinen ruokailu... No eipähän tarvinnut laittaa rahoja lahjaan! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuinka monena päivänä te mittailette verensokereita viikossa? Itse sain ohjeen mitata 3 pv/vko mutta mietin että riittääköhän se kun muutama ylitys tuossa viimeviikolla tuli. Toisaalta syön kyllä päivästä toiseen tosi samanlailla ja samaa ruokaa. Ihan jo kyllästyttää, mutta ideat on aika vähissä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sama ongelma ettei oikein keksi mitään uutta ja jännää syötävää. Samoja pettuja jyystää....

 

Meillä täälläpäin 2krt/vk mittapäivä. 6mittausta per päivä. Samalla täytettävä ruokapäiväkirjaa.

 

Jos ylityksiä niin 7pv/putkeen mittauksia. Ja jos niissä ylityksiä niin sitten joutuu insuliineille.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun pitäs mitata joka toinen viikko 2x aamuarvot ja 1x koko päivä, joka toinen viikko sitten randomisti arvoja viitenä päivänä. Mua ihan nolottaa, kun nyt pari viikkoa oon ollut niin poikki työharjottelun takia, etten ole mitään edes mitannut. Tai jos olen, niin joko se aterian jälkeinen tai sitä edeltävä arvo unohtuu. :blush: Nyt loppui harjoittelu, joten ajattelin nyt skarpata ja mitata vaikka useamman koko päivän. Painoa ei ole ainakaan tullut lisää, joten sen puolesta oon ihan optimistinen.

Ja mulla ohjeena, että jos tulee 2x päivän aikana ylitys, pitää laittaa postia diabeteshoitajalle.

 

Mä kyllä todella symppaan kaikkia arvojen kanssa taistelijoita!

 

Musta tuntuu, että mulla on aika helppohoitonen tää radi, eilen söin lihiksen nakilla eikä arvot nousseet liikaa. Siitä muutaman tunnin päästä söin vielä vähän puuroa, ja arvot vaan tippui tunnin aikana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now