Jommo

Pottakeskustelua...

22 posts in this topic

Minkälaisen potan olet ostanut lapsellesi ja miksi juuri päädyit kyseiseen pottaan?

Onko mielestäsi potalla väliä, millainen se on, eli kokemuksia eri potista kehiin :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mielestäni tätä pottakeskustelua voitaisiin käydä hyvin myös täällä vauvapuolella...

 

Itse olin ajatellut ostaa pikapuoliin pikkuiset potat ja alkaa harjoituttaa vauvoilla niissä istumista. Esimerkiksi ruuan päätteeksi pikkuiset voisi laittaa aina hetkeksi potalle (ja aluksi on varmaan tuettava selästä/kyljistä, ettei kaaduta) ja sanoa vaikka "pisspisspiss" :P tms. Siinä voitaisiin sitten istua niin kauan, kun lapsi jaksaa tai kun pissi tulee pottaan. Ja jos niin onnellisesti kävisi, niin siitähän tehtäisiin sitten iso haloo ("Jeeee, pissi tuli pottaan, hienoa!" :lol: ).

 

Onko joku muu aikeissa aloittaa pottaharjoitukset jo varhain? (Ts. pottaan tutustumistahan se lienee vain aluksi, tuskin sinne ihan pian mitään tuotosta tulee, ellei vahingossa, heh... ;) )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kopioin tänne tekstini tuolta taaperopuolelta. Maaliskuussa tilanne oli siis tämä:

 

Me ollaan käytetty vauvaa lavuaarin päällä pissalla viikon ikäisestä asti. 5 kuukauden ikäisenä lavuaarilla pissatus alkoi käydä hankalaksi joten siirryttiin suoraan potalle. Aluksi kannattalimme häntä kainaloista ja noin 5,5 kuukauden ikäisenä hän oppi itse istumaan potalla (Baby Björnin pottatuoli). Koska potta otettiin noin aikaiseen käyttöön niin siitä ei ole tullut ainakaan toistaiseksi mikään "mörkö" tytölle vaan istuu siinä mielellään. Istutetaan häntä siinä aina vaipanvaihdon yhteydessä ja useimmiten pissat sinne tuleekin. Noin kuukauden ajan kakat on tehty kokonaan pottaan, osaan jo tulkita milloin se on tulossa. ;) Yläkerrassa meillä ei vielä ole pottaa, joten siellä tyttö käy pöntöllä kainaloista kannattelemalla, samoin tehdään kyläpaikoissa joissa ei ole pottaa.

 

Olen varautunut siihen, että jossain vaiheessa saattaa vielä tulla "pottalakko", mutta tietenkin kovasti toivon, ettei niin kävisi. Suosittelen ehdottomasti yrittämään potatusta mahdollisimman aikaseen, ainakaan minun mielestä siitä ei ole mitään ylimääräistä vaivaa. :)

 

Aivan kuten aavistelinkin niin pottalakko tuli n. 10-kuisena kun aloitimme tytölle hapanmaitotuotteet ja masu meni niistä löysälle. Enää en ehtinyt huomata milloin kakka lipsahti vaippaan. Jostain syystä tyttö lakkasi myös pissaamasta pottaan. Istui siinä kyllä protestoimatta, mutta n. pariin kuukauteen ei siihen saalista saatu. Tuo lakko oli aika turhauttava, mutta yritin silti istuttaa tyttöä potalla joka päivä useaan otteeseen. Nyt taas parin viikon ajan on ruvettu menemään parempaan suuntaan eli pissat saadaan pottaan aika hyvin, mutta kakan kanssa on vieläkin ongelmia sillä maha menee edelleen maidosta löysäksi.

 

Minusta pottailun aloitus aikaisessa vaiheessa on ollut pelkästään hyvä juttu, joten suosittelen edelleen. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille tuli potta muistaakseni siinä 7 kk paikkeilla, kun ei enää jaksanut pöntölle kakattaa (painoa yli 9 kg) :rolleyes: Ensimmäiseksi potaksi hommattiin Babyidean Kingy, koska siinä on selkänoja ja se on melko matala. Ei ole kuitenkaan ihan paras malli meille: potan istuin on aika laaja, ja Enska istui siinä aluksi melkeinpä pohjalla. Selkänojaa ei meillä tarvittu edes, paras potta-asento on etunoja. Hyötyä tuosta mataluudesta on, koska vauva pääsee helposti pois potalta itsekin. Haittahan se on myös, tosin joka tapauksessa vauva pyrkii jossain vaiheessa pois potalta ja on hyvä, jos siinä hommassa ei mene pää halki :lol:

 

Mm. lastenhoitohuoneista tuttu Orthexin peruspotta on ollut myös erittäin toimiva jo näin "pienelläkin", tosin Enska pitkäjalkaisena on yltänyt istumaan siinä alusta saakka. Aluksi piti tietysti pitää vähän kiinni, ettei kaadu kyljelleen, mutta nykyään onnistuu ilman apuakin.

 

Nyt on meneillään tuollainen kuuluisa pottalakko, ilmeisesti ihan normaalia tämän ikäisillä. Toivottavasti menee ohi ennen pitkää :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuo Orthexin peruspotta on lienee se sama, jota esim. Cittarit myyvät?...

 

Mullakin on tosiaan ideana totuttaa vauvat pottaan jo pienestä pitäen, vaikkei sinne niin paljon tavaraa tulisikaan. ;) Ja koska meillä kestoillaan, niin varmasti muksut siirtyvät ajallaan mieluusti läpimäristä pissi- ja kakkavaipoista potalle. Eli haaveissa olisi tehdä palleroista pääasiallisesti pottailijoita päälle 1-vuotisina. Ei kai ole mahdoton haave? Vai onko? :mellow:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ollaan pottailtu n. 6kk tienoilta. Meillä tuotti tulosta jo toisella istunnolla, mutta toki oli aluksi ihan arpapeliä :rolleyes: Meille paras potta oli Ortexin tuolipotta jossa oli parhaiten tukea istua. Aika nopeasti poika tajusi että kakkaaminen on miellyttävämpää pottaan. n 8kk tuli suurin osa kakoista pottaan. Nyt osaa näyttää kakkahädän ja pyytää potalle (1v5kk). Pissatkin on tulleet kyllä pitkään aika hyvin pottaan, mutta vaatii kyllä paljon pottailemista jos aikoo pitää vaipan kokonaan kuivana. Meillä ei kyllä ole vielä toivoa olla ihan täysin kuivana, mutta pottailu kuuluu meidän päivän ruutiineihin. Meillä on varmaan suurin este se että poika pissaa pieniä määriä ja tosi usein, mutta kyllä tämä tästä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ostettiin orthexin se perus tuolipotta joskus 7kk iässä, satunnaisesti oon siinä istuttanut hetkinä jolloin olen ajatellut että voisi pissattaa. Nyt ikää yli 9kk eikä minkäänlaista tulosta ole ikinä nähty! Kyllä jätkä siinä ihan mielellään istuu silloin kun sattuu malttamaan, mutta ei se sinne (tai minnekään muuallekaan kuin vaippaan) osaa mitään tehdä. Joskus näytti jopa helpottuneelta kun sai vaipan päälleen, näki että heti se sinne pissasi.

Eli pojallamme taitaa olla mielikuva että VAIN vaippaan voi pissata. Ei ikinä pissaa lattioillekaan vaikka annamme sen tuuletella välillä ihan nakuna.

Mitenhän tämän mielikuvan saisi muutettua?

 

Nyt on itselläkin motivaatio jo ihan hukassa pottaharjoituksissa, en useinkaan jaksa/muista sitä enää edes siinä istuttaa... :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä harjoiteltiin satunnaisesti pottailua 5kk alkaen, kun tyttö jo istui aika hyvin selkä suorassa. Pidin sitten vähän kerrallaan tyttöä potalla ja pari kertaa pisu tulikin pottaan. Säännöllisemmin pottailu aloitettiin 7kk iässä, jolloin tyttö jo istui itse potalla. Nyt 10kk iässä pottailu on jokapäiväinen rutiini, vielä ei ole tullut lakkoa tai muita ongelmia.

 

Pottana meillä on Baby Björnin selkänojallinen potta ja on tosi hyvä. Ainut vaan, ettei ehkä sovellu ihan pienimmille pottaharjoittelijoille kun ei jalat yletä maahan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Eli pojallamme taitaa olla mielikuva että VAIN vaippaan voi pissata. Ei ikinä pissaa lattioillekaan vaikka annamme sen tuuletella välillä ihan nakuna.

Mitenhän tämän mielikuvan saisi muutettua?

 

Kun se pikkumies on tarpeeksi kauan (ts. niin kauan kuin on tarvis) ollut nakuna lattialla, niin eiköhän se pissa sieltä lopulta tule! ;) Ja kun se sitten tulee, niin äiti/isä on tietenkin tosi iloinen asiasta ("Jeee, pissa tuli!"). Luulisi, että pikkuhiljaa poika oppii, että myös vaipan ulkopuolelle on ihan ok juttu pissata. :)

 

(Sori, kamalaa kotikutoista "spykologiaa"... :P )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ostettiin Baby Björnin pottatuoli jo tosi varhaisessa vaiheessa, kun kyseinen potta oli Cittarissa tarjouksessa. Tyttöä olen istuttanut potalla 4 kk iästä alkaen. Nyt tytön ollessa reilun 5 kk ikäinen, on pottailun saldo kaksi kakkaa. Eli kovin hyvin ei ole käyntiin lähtenyt. Tyttö mielellään istuu tuettuna potalla, mutta yhtään pissiä pottaan ei ole tullut. Mielummin tyttö pissii hoitopöydälle pottailun jälkeen :rolleyes: . Mutta harjoitukset jatkuvat, ehkä tämä joskus lähtee sujumaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Varmasti lähtee, noin se meni alussa meilläkin. Mutta hyvä kun olet aloittanut sillä tavalla, että vähä vähältä totutellaan. Jotenkin meillä tyttö alkoi tykkäämään potalla istumisesta kun pystyi 7kk iässä vähän jo koordinoimaan omia liikkeitään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä aloitettiin pottaharjoittelu puolen vuoden iässä. Aluksi käytettiin Orthexin peruspottaa, mutta sitten kun likka sai sen nurin ja pissat päällensä, hankittiin Baby Björnin pottatuoli, ja sitä ei olla kertaakaan saatu nurin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eilen aloitettiin pottaharjoittelut ja tänään jo tuli tulosta! Pojalta tuli kuin tulikin pissi pottaan, jeee! :lol: Harmi, että pikkukaveri oli itse niin väsynyt ja itkuinen, ettei tajunnut miksi äiti oli niiiin riemuissaan. :rolleyes: Tytöllä on ollut ummetusta muutaman päivän, joten kovasta änkäämisestä (!) huolimatta pottaan ei tipahtanut mitään. Hyvä alku kuitenkin! ^_^

 

Ja potat on niitä Cittarin "peruspottia" (ilmeisesti Orthexin), vaaleanpunainen ja turkoosi. Noilla mennään alkuun, mutta vahvasti epäilen, että ne saadaan kyllä jossain vaiheessa nurin, niin heppoisia ovat...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tyttö on 2v 5kk ja viimeviikolla aloitti pissaamisen pottaan. Potta hankittu jo ajat sitten ja siihen ollaan yritetty totutella, tuloksetta. Nyt potta on ollut kesästä asti unohduksissa kunnes yhtenä päivänä tyttö keksi potan ja siitä lähti... Kakkaa ei vielä edes yritetä, kun tyttö kärsii ummetuksesta. Ummetus alkoi heti puolen vuoden iässä ja kakkaaminen ollut aina vaikeaa joten luultavasti sekin on aiheuttanut nuo ongelmat potan kanssa. Nyt kun tyttö on saanut lääkärin ohjeiden mukaista hoitoa ummetukseen (päivittäinen levolac) niin kakkaaminen ollut helpompaa ja tuo pottakin alkanut kiinnostamaan. Aikasemmin tyttö suuttu kun ehdotettiin potalla istumista...

Ajattelin kuitenkin kokeilla toisen tyttömme kanssa jo aikaisin pottaa, jos onnistuis vähän paremmin.

Niin, ja tuo pottahan kannattaa olla selkänojallinen niin lapsi jaksaa istua ja lisäks nuo kirjat on todettu hyväks potalle, se pissa ja kakka tulee huomaatta kun lapsen huomio muualla kuin potassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuo nyt oli vähän ohi aiheen, mutta ei kai se niin haittaa... :rolleyes: Hyvään pottaan kuitenkin kannattaa panostaa, meillä halpa Orthexin potta joka menee vaihtoon. Joku tuolimallinen on etsinnässä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jee, meidän pottailut alkaa jo vähän toimia. Kolmet pissat on tullut neljän päivän aikana. Ikää 11kk. Ihan hyvin tuntuu potalla viihtyvän (Orthexin pottatuoli) silloin kun siihen asiaa on..eli aina kun vaippa on ollut kuiva unien jälkeen. Muulloin ei viihdy, enkä tietenkään pakota.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on myös toi Orthexin pottatuoli ja se on ollut aivan ykkönen. Yksi "ylivoimainen" ominaisuus siinä on muihin verrattuna. Siinä saa vanhempi kokeiltua potan pohjaa kädellä onko pissaa tullut, jos ymmärrätte mitä tarkoitan ;)

Ei tartte istua koko päivää potalla ja kiitoksen voi antaa heti. Meillä pissamäärät ovat välillä niin pieniä että ei kuulu mitään lirinää.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Meillä on myös toi Orthexin pottatuoli ja se on ollut aivan ykkönen. Yksi "ylivoimainen" ominaisuus siinä on muihin verrattuna. Siinä saa vanhempi kokeiltua potan pohjaa kädellä onko pissaa tullut, jos ymmärrätte mitä tarkoitan ;)

Ei tartte istua koko päivää potalla ja kiitoksen voi antaa heti. Meillä pissamäärät ovat välillä niin pieniä että ei kuulu mitään lirinää.

 

Kiitos, hyvä vinkki! Mä olenkin muutaman kerran miettinyt että onkohan sinne tullut mitään vai ei, kun ei se pissa oikein vielä kuulu varsinkin jos on muuta hälinää (esim pesukone). Usein sen näkee kun poikaa puistattaa pissan tulo, mutta eihän sitäkään aina huomaa..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko täällä kokemuksia Babyidean Speedy-potasta? Tilasin pojalle (lähes 6 kk) sellaisen, mutta vielä ei olla päästy kokeilemaan. Pitääkö pojan pissat sisällään vai pääseekö siitä suihkimaan yli?

 

Sanovat käyvän aikaisille pottailijoille. On läpinäkyvä, joten siitä näkyy kun tuotos tulee ja voi antaa kehut heti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on pottailtu n. 5kk iästä kainaloiden alta tukien ja sitä tehdään edelleen (ikä 7kk) kun istuminen on vielä hakusessa. Aloittamisesta asti on kakat tehty pääasiassa pottaan, helpottaa ihanasti vaipanvaihtopuuhia, kestoilla kun mennään. Pissat jäävät useimmiten vaipan saaliiksi, vaikka niitäkin on muutamat pottaan tullut. Potalla käydään ruokailun jälkeen ja vaipanvaihdon yhteydessä, sekä silloin jos kakka poikkeuksellisesti ilmoittaa tulostaan muuten kuin syömisen jälkimainingeissa. :D

 

Pottana meillä on Orthexin peruspotta ja toistaiseksi ainakin se on ollut hyvä valinta. Emme (lue: Minä en :P) halunneet selkänojallista pottaa siitä syystä, ettei potalla istumisesta tulisi liian mukavaa. Samasta syystä emme ole ottaneet mitään lukemista Jäppikselle istuntojen ajaksi. Potalla istuminen on tarpeiden tekemistä, ei viihtymistä varten. Toistaiseksi tämä on meillä toiminut, katseltavaa kuitenkin riittää punnerruksen oheen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osaako kukaan suositella mahdollisimman pientä pottaa. Haluaisin jo alkaa pottailemaan, mutta meidän 8kk ikäinen neiti painaa vain vähän päälle 6kg ja kaikki tsekatut potat ovat ihan liian isoja! Pikkuinen peppu siis humahtaa potan pohjalle. Istuminen meiltä jo sujuu mainiosti, joten haluaisin löytää potan jossa on mahdollisimman kapea istuin.

 

Kapein löytämäni on Baby Björnin pottatuoli, mutta sekin on liian leveä, joten kaikki vinkit otetaan vastaan!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now