Sign in to follow this  
Followers 0
Jenny-Maria

Lapsuuden pajunköydet vanhemmilta tai omille lapsillesi?

49 posts in this topic

Minkälaista pajunköyttä teille on syötetty pienenä tai mitä olette jatkaneet eteenpäin omalle jälkikasvullenne?

 

Esimerkkinä:

 

-Laita pipo päähän, tai saat aivokalvontulehduksen.

-Älä istu lumessa, tai saat "pissataudin" (=virtsatientulehdus)

-Älä syö lunta, tai saat matoja mahaan.

-Älä katso kieroon, tai ne silmät jää kieroon.

 

Nuo muistan elävimmin omasta lapsuudestani. Oma lapsi ei oikein vielä ymmärrä puhetta, joten en ole voinut syöttää pajunköyttä eteenpäin ;)

 

Tuon viimeisimmän syöttivät kaverilleni tarhan tädit, voi tietenkin olla, että sillä yritettiin jotenkin saada lapset välttämään kaiken lumen syöntiä, lapsi ei välttämättä osaisi välttää sitä keltaista tai ruskeaa lunta...

Edited by Jenny-Maria

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ainakin olen jatkanut niitä perinteisiä "ole kiltisti, tai joulupukki ei tuo lahjoja" ja "pestään hampaat, ettei hammaspeikot muuta sinne asumaan", ja välillä mä hätistelenkin niitä hammaspeikkoja varmimmaksi vakuudeksi. Hampaiden pesu onkin meillä ollut aina tosi helppoa. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon nyt tosikko, mutta kyllähän noilla joillakin lausahduksilla on ihan tosipohjakin. Esimerkiksi ne hammaspeikot todella alkaa jyllätä suussa, jos hampaita ei pestä. Eihän ne toki mitään peikkoja ole, mutta peikkoja tai bakteereja - sama asia. Tai jos likaista lunta syö, niin mahaan menee matoja tai ainakin huono olo voi tulla, kun lumi on likaista.

 

Mä oon kuullut, kun yksi pph komensi hoitolapsiaan pitämään talvella kintaat kädessä. Muuten kuulemma sormet tippuu. :D No joo, voihan siinä niinkin käydä, jos kunnolla kylmettyvät ja kuolioon menevät...

 

Käytän kyllä itsekin tämäntapaisia lausahduksia, mutta mahdollisimman totuudenmukaisesti. Tietenkin lapseen iskee paremmin juuri jotkut hammaspeikot kuin kariesbakteerit, joten lapsen tasolla "pelottelen" näillä asioilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lapsena kuullut jotain tyyliin: "jos et nyt lopeta valojen räpsimistä, niin mittarinlukija suuttuu ja tulee käymään." Ja ihan läpällä heitettyä: "älä syö omenan siemeniä tai alkaa kasvaa omenapuu mahassa". Sitä sitten pohdittiin, että onko sillä omenapuulla kuitenkaan ihan kaikki kasvuolosuhteet kohdallaan siellä mahassa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulle hoettiin jatkuvasti lapsena että näkö menee lopullisesti jos katsoo telkkaria liian läheltä tai lukee liian hämärässä tai pimeässä. Tai jos istuu lähelläkään avoinna olevaa ikkunaa niin altistuu vedolle ja saa flunssan / keuhkokuumeen / korvatulehduksen / silmätulehduksen / lihaskrampin / päänsäryn tai minkä tahansa tai kaikki nämä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En kans nyt käsitä tuon otsikon yhteyttä näihin edellä mainittuihin ... Tottahan noista on suurin osa. Osa tietysti myös ylihysteeristä, mutta kuitenkin totta.

(paitsi tietysti tuo omenapuu juttu, samaa on itselle sanottu melonin siemenistä) :rolleyes:

 

Itselle (tosin isoveljeni toimesta) on kerrottu, että hissiä liikuttaa/nostaa tummaihoiset ihmiset, mutta niitä ei voi nähdä hissin ikkunasta, koska sielä on niin pimeää ... En tosin ajatellut jakaa tätä eteenpäin :P

 

Muitakin elämäntotuuksiani on paljastunut iänmyötä ihan hölynpölyksi ja meidän äidin pelotteluiksi, mutten tähän väliin niitä muista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No jaa, jos tänne ei parane mitään semmoista luetella, missä on hitunenkaan totuuden siementä (kyllähän niillä yleensä on, koska harvoin ihan ilman perusteita asioita kielletään tai halutaan tehtävän tietyllä tavalla, perusteet vaan muutetaan lapsille ymmärrettävään muotoon...), niin sanotaan sitten vaikka se, että isi perusteli mulle sen, että tummaihoiset ovat nopeampia juoksijoita sillä, että he ottavat niin paljon aurinkoa. Meilläpäin silmät muuttuvat ruudun mallisiksi kun katsoo liikaa telkkua, niin ja kaula tietty mustuu kahvista.

Edited by Ink Q

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä yleisin oli että "ei saa irvistää, koska jos tuuli vaihtaa suuntaa niin naama jää sen näköiseksi". Ei kyllä toiminut kun aina piti tuulella kokeilla jääkö oikeasti :girl_crazy:

Share this post


Link to post
Share on other sites

En uskaltanut pienenä painaa videoiden kaukosäätimestä REC-nappia, koska elin siinä uskossa, että siitä painettaessa se videonauhuri räjähtää (olihan siinä se pahaenteinen punainen pallurakin..). En nyt ihan muista, että miten vanhemmat sen minulle olivat kertoneet, mutta ilmeisen hyvin perille meni :girl_sigh:

 

Edit: tarkennusta

Edited by Murkelo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meitä huijattiin niin että jos kattoo wessanpönttöön niin tulee näärännäppy...sitten että jos naksuttelee sormia niin tulee reuma...tässä pari jotka muistan..

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Meilläkin saattoi saada näärännäpyn silmään samasta syystä.

 

Lapsena kuullut jotain tyyliin: "jos et nyt lopeta valojen räpsimistä, niin mittarinlukija suuttuu ja tulee käymään."

 

Meillä suuttui sähkösetä. :D

 

Sitten ukonilmalla ei saanut mennä ikkunaan katsomaan. En nyt vielä aikuisenakaan tiedä, tai ole ottanut selvää, että onko tuossa nyt joku vaaran mahdollisuus...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pureskelin kynsiä n. 8-9-vuotiaaksi saakka, niin äiti aina väitti, että umpisuoli voi sen takia tulehtua. En tiedä, onko sillä oikeasti vaikutusta, mutta tarpeeksi kuultuani pelotteluja lopetin pahan tapani.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tämmösiä mulle kerrottiin kun olin pieni:

 

se että purkkaa ei saa niellä ettei suoli mee tukkoon. (jostain olen ollut lukevinani että tätä ei tapahdu...)

 

niin ja tietysti se että lapset tulee sillee et ne tilataan jostain kuvastosta (vrt. anttila tai ellos).

 

niin ja mä edelleenkin uskon et ilman pipoa voi palelluttaa pään ja jotkut on sen takia vähän outoja... :blush:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mummo sanoi aina, että ei saa syödä pitkällään tai kasvaa sarvet päähän :girl_haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun kaveri sanoi eskarissa mulle, että jos syö liikaa kiivihedelmää niin kurkku ohenee :) ja pitkään en sitten uskaltanut syödä sitä. :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Ja tuli tuosta mieleeni, että jonkun kaverin mukaan kurkun (siis sen vihanneksen) kannasta kasvaa karvoja suuhun.

 

Mun käsittääkseni ukonilmalla on ihan oikeasti hyvä välttää ikkunoita, tai yleensäkin majailla huoneen keskiosissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paljon on semmosia, joita on jo mainittu, mutta pistetään nyt nekin listalle.

 

Jos katsoo telkkaria liian läheltä tai tuijottaa mikroaaltouunia sen ollessa päällä, tulee sokeaksi.

Jos kulkee ulkona pakkasella ilman pipoa, aivot jäätyy.

Jos on tottelematon, tekee jotain tuhmaa tms. tulee lapsipoliisi hakemaan ja vie lapsivankilaan. (Tämä oli isäpuoleni uhkaus ja lisäksi hän aina jaksoi kertoa omista lapsivankilakokemuksistaan :grin: )

Jos irvistää, voi jäädä sennäköiseksi.

Jos katsoo kieroon, voi silmät jäädä niin.

 

En tiedä vielä mitä näistä viedään eteenpäin omille lapsille. Aika näyttää. Itse en koe traumatisoituneeni noista lapsipoliisi ja -vankilauhkailuista (taisin olla jo sen verran vanha, kun niillä minua huijattiin, että osasin jo epäillä todenperäisyyttä), mutta semmosia juttuja en taida lapsilleni siltikään sepittää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muistan kuulleeni suurimman osan näistä jo mainituista, pipo päähän, älä niele purkkaa jne.

 

Mutta pahin tais olla, tosin tää ei kyllä mikään pelottelu ollu, mutta jäi mieleen :grin: .. kun meillä oli kissanpentuja, niille etsittiin koteja ja kun oli yks jäljellä, mun isä lähti viemään sen jonnekkin. Takas tullessa sanoi, että kun oli pysähtyneet niin varis otti ja vei sen. Mä järkytyin ja uskoin ihan tosi pitkään että näin oli ja surin sitä kissaa, kunnes sitten jossain vaiheessa iän karttuessa tajusin, että se oli aika iso kissa varikselle vietäväks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä muuttui tukka mustaksi jos joi lapsena kahvia, ja vesihiisi vei lapset jotka meni luvatta uimaan. Mielelläni näitä juttuja jatkaisin, mutta samalla lailla kuin vaikka hammaskeijuja ja joulupukkia, että lapsi tajuaa että kyseessä on leikki/satu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle väitettiin pienenä että jos saunassa pierasee niin se räjähtää... ette usko minkälaisen paniikkikohtauksen mä sain kun isoveli ryntäsi kerran saunaan ja pieras oven raosta... :grin:

 

Muita,

-jos ei pese korvanta'uksia rupeaa kasvamaan mustaa karvaa

-jos laittaa pajunoksia uuninpankolle niistä tulee kissanpentuja

-jos ei harjaa tukkaa muuttuu peikoksi ja rupeaa kasvamaan häntä

-jos menee ilman lupaa uimaan, hauki tulee ja puraisee

 

ja toki noita yllämainittuja älä niele purkkaa, katso kieroon yms juttuja. Yritän kyllä olla näitä siirtämättä lapselleni eteenpäin... aika näyttää :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mieheni on melkoinen tarinaniskijä toisinaan. Hän on kertonut lapsille mm. että töpseleihin ei saa koskea, koska seinään muurattu sika suuttuu, jos sen kärsää sorkitaan. Ei siis saa räplätä töpseliä, ettei vihainen sika pure! On myös ihan varma, että jos Enska kysyy jotain 4-vuotiaan mieltä askarruttavaa asiaa isältään (eikä minulta), vastaus on melko mielikuvituksellinen. Esim. pissa tulee siitä, että kun juo, niin vatsassa säiliöauto kuljettaa juomaa eteenpäin. Joskus säiliöauto kaatuu ja kuorma valuu ojaan, ja siitä tulee pissa. Enska kyselee isältään kaikenlaista :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mieheni on melkoinen tarinaniskijä toisinaan. Hän on kertonut lapsille mm. että töpseleihin ei saa koskea, koska seinään muurattu sika suuttuu, jos sen kärsää sorkitaan. Ei siis saa räplätä töpseliä, ettei vihainen sika pure! On myös ihan varma, että jos Enska kysyy jotain 4-vuotiaan mieltä askarruttavaa asiaa isältään (eikä minulta), vastaus on melko mielikuvituksellinen. Esim. pissa tulee siitä, että kun juo, niin vatsassa säiliöauto kuljettaa juomaa eteenpäin. Joskus säiliöauto kaatuu ja kuorma valuu ojaan, ja siitä tulee pissa. Enska kyselee isältään kaikenlaista :lol:

 

Ihan huippu sikatarina! :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0