Kat100

Vihkiminen ristiäisten yhteydessä

14 posts in this topic

Lukisin mielelläni kokemuksia vanhempien vihkimisestä avioliittoon lapsen ristiäisten yhteydessä.

 

Itse haluaisin, että lapsen nimen "julkaisuvaiheessa" myös itselläni olisi sama sukunimi (kaikille on siis tulossa miehen sukunimi). Maistraatissa toki voisi mennä naimisiin jo aikaisemmin, ja pappi voisi siunata avioliiton ristiäisten yhteydessä, mutta jotenkin tämä ei tunnu niin hyvältä vaihtoehdolta.

 

Haluaisimme säilyttää juhlan pääasiassa kastejuhlana. Avioliittoon siunaaminen saisi tapahtua siinä sivussa mahdollisimman vähällä huomiolla, joten hääpukua, hääkimppua ja hääkakkua ei ole tulossa korostamaan asiaa. Miten te muut olette hoitaneet asian?

 

Miten ristiäiskutsussa voisi mainita vihkimisestä, ja kuitenkin samalla kohteliaasti ilmoittaa että emme kaipaa häälahjoja? Näillä näkymin ristiäisiä vietetään kotona ihan vain vanhempien, isovanhempien, sisarusten ja kummien kesken. Emme missään nimessä halua yllättää ihmisiä vihkimisellä, joten mainitsisimme siksi asiasta etukäteen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me hoidimme asian juurikin noin eli meidät vihittiin samalla kastetilaisuuden yhteydessä. Vieraille olimme asiasta vihjaisseet, meidän oli tarkoitus yllättää, mutta kaikki arvasivat ja toivat siten lahjatkin. Mutta tilaisuus pysyi intiiminä ja pienimuotoisena ilman suuria ohjelmanumeroita. Kaiketi riippuu myös papista, miten hän "suostuu" asian hoitamaan. Meillä vihkiminen sujui hyvin nopeasti, se hoidettiin ennen kastetta pois alta eikä siihen mennyt kauaa, koska niin halusimmekin. Pääasia taisi meilläkin olla lapsen kaste.

Me laitoimme siis kutsuun pienen pätkän laulusta, josta saattoi arvata meidän aikeista. Mutta jos ette halua asian olevan salaisuus, niin voihan ristiäiskutsussa mainita teidän aikeista ja laittaa tekstin jotenkin siihen tapaan, että ette kaipaa lahjoja vaan suurin lahja on läheisten ja kutsuttujen läsnäolo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostan tätä aihetta... lukisin mielelläni miten/missä teidän vihkiminen on suoritettu, kun se on tehty lapsen kasteen yhteydessä!

 

Meillä on ollut mietinnässä meidän vihkinen kastetilaisuuden yhteydessä. Haluaisin juhlan olevan nimenomaan vauvan eka oma juhla, jonka vuoksi emme ehkä vihkimisestä etukäteen mainitsisi. Näin ollen ei siis olisi hääpukua, -kimppua, -kakkua, -valokuvausta tms. Onko teillä muilla ollut?

Itse haluaisin kirkkovihkimisen, mutta taas kotikasteen... näin ollen tämä tilaisuus olisi meidän kotona, siitäkin syystä, että nyt ei juhlita häitä vaan vauvaa.

Mietinässä on ollut, että juhlisimme meidän avioliittoa hieman isommalla porukalla myöhemmin ja siksi emme haluaisi vihkimisestä etukäteen mainita, koska hääkakkua tarjoiltaisiin toisella kerralla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olin kerran ristiäisissä, joissa vanhemmat myös vihittiin. Juhla järjestettiin vauvan isovanhempien luona, tilaisuus oli ihan lämmin ja intiimi, kun ihmisiä ei ollut paljon ja juhlatilakaan ei ollut suuren suuri. Mielestäni vihkiminen ei mitenkään "varjostanut" vauvan juhlaa, kyllä kastaminen oli siinä kuitenkin pääasiassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Serkku teki noin, eli ensin annettiin lapselle nimi ja sitten hänet ja miehensä vihittiin. Lapsi siirtyi mumminsa syliin vihkimisen ajaksi. Muissa vastaavissa tilaisuuksissa en ole käynyt, mutta tuo oli mielestäni hienosti toteutettu. Periaatteessa voisi itsekin miettiä jotain tuollaista ratkaisua, jos sattuu tulemaan lapsia ennen häitä. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me tehtiin niin, että vieraat (=sukulaiset + lapsen kummit) saivat kutsun kirkkoon poikamme kastejuhlaan. Kummit ohjeistimme istumaan eturiviin, koska tilaisuuden alussa olisi kehtolaulu, jonka jälkeen vasta aloitettaisiin. "Kehtolaulu" osoittautui häämarssiksemme :) Mulla ei ollut valkoista pukua, mutta muutama leikkokukka oli kädessä ja miehen käsivarsilla sitten poikamme. Vihkiminen oli ensin ja sen jälkeen kaste ja koko tilaisuus läpivedettiin reilussa 20 minuutissa. Pappi karsi päällekkäisyyksiä ja sai hienon kokonaisuuden aikaiseksi ja tilaisuus oli ennen kaikkea kastetilaisuus. Mitään loppumarsseja ei ollut, vaan tilaisuus päättyi kehoitukseen siirtyä syömään ja kahvittelemaan. Ainoa mikä jäi sitten kuitenkin jälkikäteen harmittamaan, on se, ettei meillä ole tilaisuudesta mitään hyviä kuvia. Kameroita oli kyllä likimain jokaisella sukulaisella, mutta käyttökelpoista kuvamateriaalia ei käytännössä lainkaan. Eli jälkiviisaana olisin halunnut vaikkapa perhepotretit kirkon upeassa lumisessa maastosta tms... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä alettiin suunnitella häitä viime kesänä Elokuulle 2013, nyt yllättäen tulinkin raskaaksi ja laskettu aika on Heinäkuussa, ajattelimme häämme ja kastejuhlan pitää samana päivänä, mutta molemmat omana tilaisuutenaan.

Vihkiminen kirkossa ja kaste juhlatilassa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin miehen kanssa ois tarkoitus mennä yhtäaikaa vihille kun tuleva yhteinen lapsemme kastetaan. Olen vain miettinyt kovasti sitä miten siinä kuitenkin tulisi selväksi molemmat juhlanaiheet, vauvan ekaa juhlaa unohtamatta ettei sitten jälkikäteen harmita. 

 

Kirkko on valmiiksi jo mietitty, mutta sieltä sitten kahvittelupaikka ei vielä. 

 

Kaikki vinkit otetaan ilolla vastaan. Minkä kokoisia juhlia teillä muilla on ollut? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin tarkoitus mennä naimisin ristiäisissä. Toteutusta tarvii pikkuhiljaa alkaa miettiä. Minäkin vierastan ajatusta hääpuvusta, -kimpusta, -kakusta tms. koska haluan että pääpaino on ristiäisillä. Olisiko jotain ideaa, miten voisi jollain pienellä asialla kuitenkin juhlistaa myös meidän naimisiinmenoa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ei ollut ristiäisiä samalla mutta mentiin naimisiin kotona. Vihkikaava itsessään on suht pitkä, siis siihen menee ilman virsiä 15 minuuttia. Kirkon jäykkyys kotona vihkimisestä kokonaan puuttuu kun niitä semmoisia polvistumisia, virsiä, vieraiden ylös ja alas menoja ei ole :D

 

Mielestäni ristiäiset on juhlan aihe sinänsä ja jos haluaa häät juhlia, niin kannattaa juhlat järkätä erikseen. Ihan vaan sillä, että siinä vauvan saamisen aikoihin on kiirettä ihan muutenkin ja välttämättä ei ole ne omat juhlimiset kuitenkaan päällimmäisenä mielessä. Se ristiäisten järkkääminenkin voi olla työlästä. Jo pelkästään se, että omissa "häissään" haluaa yleensä näyttää hyvältä, ei välttis onnistu heti vauvan saamisen jälkeen.

 

Mutta siinähän se pappi jo on eli jos haluaa naimisiin mennä niin siinähän se samalla onnistuu samalla kertaa. Silloin miettisin, onko ne häät joihin sisältyy kaste vai kaste johon sisältyy vihkiminen. Vauvahan ei pahakseen laita vaikka joku muu shown varastaa :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ollaan ajateltu nimenomana niin päin, että ristiäiset joihin sisältyy vihkiminen. Eikä aiota myöhemminkään mitään erityisiä häitä viettää. Kun oon siis kuullut, että jotkut on menneet naimisiin lapsen ristiäisissä ja pitäneet hääjuhlin esim. seuraavana kesänä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kerronpa nyt meidän tarinamme, kun tällä palstalla kommentteja aiheeseen liittyen aiemmin kysyin.

Meidät siis vihittiin kotonamme samassa tilaisuudessa, kun esikoisemme kastettiin. Ristiäisiin kutsuttiin vauvan isovanhemmat sekä kummit - meille tärkeimmät ja läheisimmät ihmiset. Kukaan ei tiennyt vihkimisestämme etukäteen, vaan kaikki olivat tulossa nimenomaan ristiäisiin.

 

Tilaisuus alkoi sillä, että laulettavien virsien sanat jaettiin kaikille. Samalla pappi kertoi, että aloitamme vihkivirrellä 822, koska ennen kuin lapsi kastetaan, vanhemmat vihitään. Samalla hetkellä tulin toisesta huoneesta hääkimpun kanssa muiden joukkoon ja siinä yllätys paljastui.

 

Minulla oli polvipituinen pitsinen häämekko. Kampaus ja meikki oli ammattilaisen tekemiä. Kävimme myös hääkuvauksessa. Ristiäiskakun lisäksi oli hääkakku ja ainoa 'hääohjelmanumero' olikin hääkakun leikkaus. Hääkimppu laitettiin sivuun kasteen ajaksi. Tyttäremme sai virallisten toimituksien jälkeen päähuomion, kuten oli tarkoituskin.

 

Halusin panostaa hääpäivääni tämän verran, vaikka pienellä intiimillä joukolla juhlittiinkin. Onnistuneen hääkuvan ja sormuksen koin kahdeksi tärkemmäksi asiaksi, joiden kautta tuota ihanaa päivää on kiva myöhemmin muistella.

Kaste & vihkiminen oli klo 13 ja klo 17 oli kutsuttu ristiäisrääppiäiskahveille muutamia muita kavereita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osaako joku kertoa, miten kauan vihkimiseen ja kasteeseen menee yhteensä aikaa? Siis kotona...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Veikkaisin, että puolisen tuntia, ne joilla on kokemusta voivat ehkä kertoa sen pohjalta :) Molemmat toimitukset kun yksinää ovat noin suurinpiirtein 15-20 minuuttia, ja kun on molemmat, voi kuitenkin eri osia yhdistää ja jättää toistoja pois :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now