vilpertiina

Tyhmät kysymykset ovulaatiosta, vol. 2

1015 posts in this topic

Lämpöjen mukaan ovis olikin kolme päivää sitten, jäi hyödyntämättä. :( pikkuisen harmittaa, kun ovuloin viimeksi toukokuussa. Sillon lauantaina oli selkeämmät oireet ja isoja ovislimaklimppejä :D :D ketuttaa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kellontarkat kuukautiset on muuttuneet tässä viimeisen vuoden sisällä hieman epäsäännöllisiksi. Ei niin, että kehtaisin vielä mennä kuitenkaan lääkäriin. Mietin vain, että...

 

Onko raskautumisen kannalta jotain haittaa jos päivät ovulaatioon tai päivät ovulaatiosta kuukautisiin venyy?


(Yritän vielä selata ketjua taaksepäin josko löytyis jutustelua aiheesta =)

Share this post


Link to post
Share on other sites

NelliAlisa, minun uumoiluni on että molemmilla on vaikutusta JOS ovat pahasti vinossa.

 

Ovulaation ja vuodon välinen aika eli ns. luteaalivaihe on aika jolloin hedelmöittynyt alkio kiinnittyy kohdun seinämään. Jos luteaalivaihe on liian lyhyt (tähän on erilaisia rajoja), niin alkio ei välttämättä ehdi kiinnittyä ennenkuin limakalvo jo murenee pois. Tähän on lääkehoitoa.

 

Aika ennen ovulaatiota on aikaa, jolloin limakalvo kasvaa. Jos se aika on liian lyhyt, ei alkiolla ole tarpeeksi paksua limakalvoa johon kiinnittyä ensinnäkään. Tähän on myös lääkehoitoa. 

 

Se mikä on normaalin rajoissa on yksilöllistä, ja se että se vaihtelee kierrosta toiseen on myös tietääkseni normaalia. Myös se että jos on vuosia ollut säännölliset ja yhtäkkiä alkaa "hieman" heilahdella niin sekin lienee normaalia. Yleisesti sanotaan, että luteaalivaiheen pituus on suht pysyvä ja se mikä kierron pituutta muuttelee on se aika ennen ovulaatiota. 

 

Sitten jos luteaalivaihe on liian lyhyt/pitkä, tai koko kierto tuntuu olevan toistuvasti/usein liian lyhyt/pitkä niin se voi kertoa jostain ongelmasta joka on hyvä selvittää. Jos et halua heti mennä lääkäriin arpomaan, niin voit kokeilla selvittää asiaa itse tekemällä kierronkartoitusta ovulaatiotestien avulla ja pitää kirjaa vuodosta (minkä päivän on laskenut kp1:ksi, oliko tiputtelua ennen, jne). Jos ei niistä tule tolkkua ja/tai ne näyttävät että mennään normaalirajojen ulkopuolella, niin voi valmiin listan kanssa marssia kuulemaan lääkäriä, joka voi määrätä verikokeita ja ultraa että nähdään mitä siellä tapahtuu. Eli kierronkartoitus. Ovulaation tarkkaa päivää on vaikea päätellä jopa lääkärin avulla, eli listaan kannattaa laittaa vain tarkasti mitä ovistestit ovat näyttäneet minäkin päivinä ja onko muita ovulaatio-oireita milloin ollut. Aamulämpöjen seuraaminen avittaa jonkin verran ovulaation ajankohdan määrittämisessä jälkeenpäin. 

 

Nämä minun tietämykseni, en ole asiantuntija mutta ehkä tästä sait jotain täkyjä aiheeseen. Eli sinuna tekisin jonkin aikaa kierronkartoitusta ja vertaisin tuloksia jostain luotettavasta lähteestä löytyviin tietoihin siitä mikä on normaalia. Nopeammin vastaukset saa tietenkin lääkäristä, yksityisellä nopeiten (ja siellä ei tarvitse nolostella, koska olet maksava asiakas).

Edited by Snapper

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitähän se tarkoittaa, kun kuukautisvuoto (tms)alkaakin heti oletetusta ovulaatiosta joskus kp 20? Yleensä ovuloimaton kierto on tosi pitkä. Mulla oli ovisoireet, limat, lämmöt laski. Mut lämmöt ei noussutkaan, alkoi menkkajomotus ja vuoto. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lotta toi vois olla ovulaatiovuotoa. Kestää yleensä päivän taikka pari. Ei ole mitenkään vaarallista. :) Mulla nousi lämmöt kun vuoto loppui.

Edited by Kukka15

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selasin muutaman sivun ketjua taaksepäin, pidemmälle en jaksanut selata kun en tästä aiheesta löytänyt viestejä. Onko täällä jollain tietoa ovisvuodosta, että tuleeko se aina vasta kun munasolu on irronnut, vai voiko tulla ennenkin? Onko ylipäätään ovisvuoto varma merkki oviksesta?

 

Tässä kierrossa mulla tuli ruskeaa tuhrua kp 14. Ei niin paljon että olis suojia tarvinnut, mutta melko iso läntti oli kuitenkin alkkareihin ilmestynyt. Pitäisin ehdottomasti ovisvuotona, mutta samaan aikaan testit näytti mitä sattuu. Kp 11 "medium-vahva" viiva (ei lähellä plussaa kuitenkaan), kp 12-13 haaleaa viivaa, kp 14 tuhrupäivänä nega, kp 15-16 taas keskivahvaa viivaa ja jkv limoja. Mun mielestä tässä ei oo mitään järkevää logiikkaa ja päättelinkin eka että en oo varmaan ovuloinu ollenkaan. Mutta toi vuoto...lieneekö se kuitenkin oviksen merkki. 

 

Siis turhahan tämmöstä toisaalta on pohtia, mutta heitinpä nyt ilmoille kysymyksen jos jollakin on viisaita kommentteja :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^mulla tulee aika usein ennen ovista. Vähän niinku avaa sen tosi hedelmällisen ajan. Eli usein ovisvuodosta menee se pari kolme päivää niin on plussa. Ja siitä vuorokauden sisään ovis.

 

Se on siis merkki vain siitä, että limakalvo hiukka ns falskaa nopeiden hormonivaihteluiden vuoksi. Kun munasolu irtoaa sitten, vuotaa monella naisella verta himan vatsaonteloon tms. Ja se tekee usein ne oviskivut. Mulla aivan infernaaliset.

Edited by Kukka15

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoisen yritykseen määrättiin Clomifen ja silloin jäi muutama pilleri käyttämättä. Ovista ei kuulu eikä näy, mietin olisinko uskaltanut viimeiset ottaa. Niissä on kuitenkin käyt. viim. 4/2016. Uskaltaako?

Share this post


Link to post
Share on other sites

wannabemommy, munasoluhan on hedelmöittymiskykyinen noin 24-48h tuntia ovulaation jälkeen eli kyllä hyödyntää kannattaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovulaatiokivusta ovulaatioon, montako päivää enintään voisi olla? Jos kipu ei ollutkaan vielä ovis?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mistähän johtuu, että toisissa kierroissa tissit kipeytyy heti oviksen jälkeen ja toisissa ei välttämättä kipeydy ollenkaan loppukierron aikana?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anastacia, rintojen kipeytyminen tulee nopeasta (progesteroni-)hormonin kasvusta. Jos progesteronitaso nousee hitaasti/tasaisesti, ei rinnat kipeydy välttämättä. Kumpikin on ihan normaalia ja vaihtelee kierrosta toiseen.

 

Jos luteaalivaiheessa ei rintoja särje, tuhruttaa välivuotoa ja aamulämmöt matelee niin sitten voi epäillä että progesteronia ei ole tarpeeksi.

 

Myös muiden hormonien nopeat kasvut voi aiheuttaa rintojen särkyä, kuten raskaushormonin.

 

Näin minä olen sen ymmärtänyt

 

*****

Sahina: munarakkula voi kipuilla kasvaessaan (erityisesti LH-piikin aikana), puhjetessaan ja vielä sen jälkeenkin rusinoituessaan keltarauhaseksi. Eli lonkalta voisin heittää että kipuja voi tuntea 3 päivää ennen ovulaatiota, ovulaatiopäivänä ja pari päivää sen jälkeen. Vaikea sanoa, itse tiedät parhaiten kun yhdistät kivut, limat, lämmöt ja ovistestit :)

Edited by Snapper

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.