Guest HelmiQ

Supistelu

225 posts in this topic

^Kiitos rohkaisusta. Ekaa tässä odotellaan, niin ei sit itse tiedä onko sitä ylishysteerinen vai ei, vsikks lääkäri sanookin toista niin itsestä tuntuu ihan päinvastaiselle. Huomenna rakenneultran yhteydessä ainakin otan asian vielä puheeksi ja kuuntelen niiden neuvot. Äpolin ääkäri kuitenkin tekee ultran, niin kuvittelisi sillä olevan tietämystä.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ekasta taisin tuntea ekat kipeät supistukset rv 37-38, toisesta hieman ennen puoliväliä josta ne jatkuivat loppuun asti. Saikulla olin on/off kunnes jäin jo kuukautta ennen äipplomaa pysyvästi. Vauva syntyi 38+

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lääkäri rakenneultran yhteydessä määräsi 2viikkoa saikkua. Helpotti tosi paljon itseäni tuo päätös.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mites pitäis suhtautua seksin jälkeen tuleviin supisteluihin? Nyt on kaksi tuntia kulunut ja supistuksia vaan tulee, voisi sanoa että säännöllisesti. Oon koko tuon ajan maannut vain sohvalla ja äsken huvikseen otin supistusten väleistä aikaa, ja niitä vartin mittailun aikana tuli noin kahden minuutin välein. Alaselkää jomottaa vähän, mutta selkä mulla on kipeä muutenkin. Onko tämä huolestuttavaa? Tai mun mielestä on, mutta mitä pitäis tehdä? Rv21+6

 

Lisään tähän jos jollakin joskus sama tilanne mietityttää.

Soitin illalla synnärrille ja sieltä sain ohjeeksi ottaa gramma panadolia, makoilemaan ja käyttämään lämpöpussia tms jos sellainen kotoa löytyy. Näytille jos alkaa vuoto.

Edited by Sama vieras

Share this post


Link to post
Share on other sites

En aluksi tunnistanut supistelua, joten en voi olla ihan varma milloin ne alkoivat. Sellaiset hieman kipeämmät alkoivat noin raskausviikolla 17. Ja siitä ne ovat sitten vain kiristyneet ja tiuhentuneet. Mitään syytä huoleen ei kuitenkaan ole ollut. Kunhan pitää yrittää ottaa sitten hieman rauhallisimmin kuin oikein pahasti supistaa. Nyt raskauden lopulla otan kyllä hitaammin ja rauhallisimmin kaiken aikaa. Onneksi on äitiysloma, alan ymmärtää mihin sitä tarvitaan jo tässä vaiheessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Äh joka yö tämän viikon ajan on pari tuntia supistellut kipeästi. Alkaa olemaan aikä väsynyt fiilis... Etenkin jos tätä jatkuu vielä loput (6+) viikot... Paikat edelleen tiukasti ummessa ja kohdunkaulaa senttitolkulla, joten synnytyksestä tämä ei enteile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekassa raskauden loppupuolella tuli, ei ollu kipeitä... Tokassa tuli jalkakramppeja/sähkäreitä ja supisteluja n 30 rv lähtien sitä ennen kivuttomia kovotteluja oisko rv 15 lähtien, kolmannen kaa sama juttu....ja nyt neljättä oottaessa rv 16 tuli paljon kun erehdyin hiihtämään, olin saikulla yhen viikon rv 21+ -22+ kun supisteli paljon ja tuntui kipeää painon tunnetta alaspäin (kakatti ja pissitti) aina kun kävelin töistä kotiin... Supistelut rauhottuivat kun olen jättänyt lenkit vähemmälle...nyt rv 26 ja muutaman pieni kovottelu tulee harvoin...Nla-täti sanoi että kohtu kasvoi alussa mulla niin vauhdilla että siitä johtuneet nuo alkuraskauden ja keskiraskauden supistelut

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miten teillä, joilla supisteli jo varhaisessa vaiheessa, lopulta kävi? Aukesivatko paikat ennen aikojaan ja syntyikö vauva etuajassa?

 

Mulla on nyt menossa toisen raskauden puoliväli, ja viikonloppu toi mukanaan aikamoisen liudan supistuksia. Toki niihin liittyi tavallista kovempi rasituskin, se lienee syypäänä. Mulla alkoi ensimmäisessä raskaudessa pehmetä ja aueta paikat kuukautta ennen laskettua aikaa, mutta vaadittiin silti aika liuta todella kipeitä supistuksia, ennen kun ne lopulta antoivat periksi, joten sinänsä en ole huolissani enkä usko näiden tekevän mitään. Olisi silti kiva tietää, miten muilla on käynyt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla alkoi supistelut rv16. Rv19 kaikki kunnossa tarkastuksessa. Rv26 paikat edelleen kiinni ja kunnossa, vain pientä lyhentymistä kohdunkaulassa.

Supistuksia tulee välillä tosi tiuhaan (2min välein) ja tosi pienestä rasituksesta, joten oli helpotus että kaikki oli hyvin viikko sitten.

Nämä vain väliaikatietoja, vielä ei osaa sanoa syntyykö etuajassa vai ei, tuun kertomaan sitten :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla alkoi ekassa raskaudessa kivuttomat, säännölliset supistukset rv 23. Sinnittelin kuitenkin töissä rv:lle 30, jolloin jäin loppuajaksi sairaslomalle. Hiiva- ja virtsatietulehduskokeet otettiin kahteen kertaan, eikä mitään koskaan löytynyt. Kohdunkaula pysyi nätisti kiinni. Mulla meni vedet 35+2 ja lapsi syntyi 35+4 hyväkuntoisena ja -kokoisena. Syytä käynnistyneelle synnytykselle ei löydetty.

 

Nyt, toisessa raskaudessa supistukset alkoivat rv20. Niitä tuli sen verran runsaasti, että neuvolalääkäri suositteli jäämään sairaslomalle loppuajaksi jo rv23. Ovat kivuttomia, mutta kyllähän se ikävältä tuntuu ja pistää puuskuttamaan, kun tuntuu, että vatsanahan alle on tungettu keilapallo. Tänään supistuksia ollut todella paljon. Soittelin jo neuvolaan uutta kohdunkaulan tsekkausaikaa, mutta seuraava vapaa lääkäriaika on vasta heinäkuun puolen välin jälkeen. Kyllähän mä voin tarvittaessa turvautua äitipoliin, mutta harmittaa suunnattomasti tuo oman neuvolan tilanne, ettei sinne kerta kaikkiaan saa aikaa. Kumpi on parempi, antaa viiden minuutin tsekkausaika lääkärille jonnekin väliin vai hoitaa mahdollisesti keskosena syntyvää lasta??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Supistaa, supistaa... 

 

Rv 24+6 ja tulehdus emättimessä, mikä lisää supisteluherkkyyttä. Tänään supisteli tunnin ikävästi ja säännöllisesti 5-10min välein, sitten hiipuivat. Tuossa lopussa olivat jo lähes kivuttomia mutta alkuun olivat kipeähköjä. Mulla ei ole kohdunkaulan tilannetta ole "käsikopelolla" tutkittu sitten rv 14, nyt tänään kohdunsuu oli pehmeä, aukiolosta ei tiedetä (mies on lääkäri, kröhöm.. muttei kyseisen alan :D ).

 

Olikos se niin, että kohdunsuu uudelleensynnyttäjällä saakin olla pehmeä näillä viikoilla vai miten ne menee ? En käynyt siis virallisesti näytillä, kun loppuivat sitten. Supistelujen jälkeen vatsa oli pinkeä pitkään, nyt useiden tuntien jälkeen alkaa levossa helpottaa.   

Share this post


Link to post
Share on other sites

Supistelu alkoi joskus rv 24 ja olin sairaslomalla noin viikot 26-31, kohdunkaula pehmeni, ei lyhentynyt. Laskettuna aikana kohdunkaula oli jo melko lyhyt ja avautunut sormen leveyden. Mutta niin vaan mentiin 13 päivää yli. Itse asiassa sairasloman määrännyt lääkäri sanoi, että kun supistukset saadaan hillittyä lepäämisellä niiden "pahimpien" viikkojen ajan, niin todella usein niitä samoja odottajia sitten käynnistellään yliaikaisina...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen viikolla 17 ja koin ehkä tänään ensimmäisen lyhyen supistuksen. Kouristi ja kiristi erikoisesti selästä vatsapuolelle, vaikea selittää.. Ei se kauaa kestänyt, ehkä viisi sekuntia, mutta vähän pelästytti, ettei mikään vain ole vialla. Sen jälkeen ei kyllä tullut mitään. Mutta olikohan tuo siis supistus vai joku muu juttu? Jotenkin aikaiselta tuntuu, mutta ilmeisesti mahdollista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eilen taas supisteli reippaammin sarjassa, meni ohitse kuitenkin...

 

Mites uudelleensynnyttäjällä sitten, kun kohdunkaula on pehmennyt ja lyhentynyt (jäljellä 1-2cm) alle 30 viikoilla ? Pitäisi kaivaa jostain tuon kakkosen äitiyskortti ja tsekata, mten siinä meni. Ja ehkäpä alkaisi olla syytä mennä oikeelle lääkärille "omalääkärin" sijaan. Hemmetin neuvolan soittoaika, joka lasten kanssa touhutessa menee aina ohitse...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla supisteli toisessa raskaudessa viikon 16 jälkeen enemmän tai vähemmän, loppua kohden päivittäin. Kävin pari kertaa näytillä, kerran kiireellisesti, sillä supisteli 3 min välein tunnin. Mulla nuo eivät saaneet juurikaan mitään aikaiseksi ja niinhän sitä mentiin 8 päivää yli. Jotenkin jäi sellainen olo, että kroppa oli niin väsynyt siihen supisteluun, ettei niissä loppupeleissä ollut tarpeeksi tehoa ja tarvittiinkin apuja supistusten vahvistamiseksi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla supisteli eilen illalla (rv 26+2) niin, että lähtöhän siinä kipuitkussa sitten tuli synnärille. Synnärille sisään päästyäänkin supisti niin, että seinästä piti ottaa kiinni. Kätilö tsekkas nopeasti vain vauvan sydänäänet ja toi supistustenestotabletit. Neljän tabletin (maksimiannos) jälkeen alkoivat supparit vähetä, muuttua kivuttomiksi ja lopulta loppuivat. Kohdunsuu oli sormelle auki, pehmentynyt ja kaulaa jäljellä kädellä tunnusteltaessa 1-2cm. Suppareiden loppumisen jälkeen jouduin vielä osastolle seurantaan, iltapäivästä kotiuduin. 

 

Osa suppareista oli omituisia, ihan kuin olisi se kiristys jäänyt useiksi minuuteiksi päälle.. Tuntui ikäviltä.

 

Eniten jäi noissa vaivaamaan lääkäreiden erilaiset kannanotot. Yöllä synnärillä lääkäri sanoi, että tämä päivä ainakin seurataan ja sitten sen jälkeen pitää tsekkailla kohdunsuun tilannetta ennen seuraavaa lääkärineuvolaa (joka vasta 10vk päästä). Käski ottaa rauhallisesti jne ja oli jotenkin.. aidosti huolissaan. Tänään aamukierrolla lääkäri oli sen oloinen, että olen siellä täysin turhaan ja mitään riskiä ei ole. Normaalia elämää saa jatkaa ja mitään syytä ei ole tarkastella tilannetta ellei kunnon supparit ala uudestaan. 

Edited by Shuttle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aika erilaisia noi hoidot näköjään on lääkäristä riippuen, mä makoilen nyt jo toista viikko kotona, mulle ne ei antaneet ees mitään tabuja, vaan nestettä täydellä paineella suoneen. Mä suosittelen kyl et otat nyt sit tosi rauhallisesti muutaman viikon.

Mä oon täs öisin herännyt muutamia kertoja siihen et supistaa, kuten nyt tänä aamunakin :( Tuosta "päälle" jäävästä supistuksesta, mulla on saman moisia, ei niin hirveen kipeitä, kuvailisin kuitenkin kipua samanlaiseksi kun menkajomotus. Itse en osastolla ollessani reagoinut niihin ennenkuin ultratessa oli samanlainen menossa, lekuri totes et juu supistaa kunnolla ja nimen omaan tuolla kohdun alaosasss, ( mulla ei oo supparit tuntuneet yläosassa kipeiltä)

Mä tässs oottelen et neuvolasta soitetaan että koska tarkataan seuraavan kerran.

mut omaa mieltäs rauhoittaakses varaa itse tarkastus aika neuvolalääkäriltä parin viikon päähän, ei kannata tuudittautua siihen et kaikki menis ok sinne 36 viikolle asti.

Ja sullakin on viikkoja vasta niin vähän et vaavin olis paras pysyy matkassa viel ainakin se kolme viikkoo ainakin mieluiten tietty se 10 viikoo vielä.

Zemppiä Shuttle sulle lepäilyyn joka tapauksessa, nyt isännän vuoro tehdä kotityöt :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä 23+2 ja sairaslomalla supistusten takia. On tosi huojentavaa lukea näitä kertomuksia, joissa kipeätkään supistukset eivät ole saaneet mitään erikoisemmin aikaan... Ja olisi kiva lukea muutenkin lisää tarinoita vastaavista tilanteista. Lisäksi jos keksitte joitain vinkkejä rentoutumiseen, huolehtimisen lopettamiseen ja supistusten vähentämiseen niin olisivat tervetulleita. Olen koettanut juoda paljon ja käyttänyt jyväpussia, joka jotenkin tuntu rauhoittavalta.

 

Kävin siis toissapäivänä lääkärissä, kun kolme päivää oli tullut erikoisen paljon kivuttomia supistuksia ja tunnin ajan myös hieman kipeämpiä, eikä kohdunsuulla tai -kaulalla ollut vielä tapahtunut mitään. Toinen raskaus tämä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miten teillä, joilla supisteli jo varhaisessa vaiheessa, lopulta kävi? Aukesivatko paikat ennen aikojaan ja syntyikö vauva etuajassa?

Voisin vastata itse omaan kysymykseeni. Eli mulla siis toisessa raskaudessa alkoi supistelu raskauden puolivälissä ja jatkui koko loppuraskauden. Enimmäkseen kyse oli kivuttomista harjoitussupistuksista, mutta toisinaan tuli pari erää oikeasti kipeitäkin. Paikat eivät kuitenkaan sen kummemmin auenneet ja vauva syntyi lopulta rv 39+4. Synnytyksen kestoonkaan ne eivät kummemmin vaikuttaneet, kokonaiskesto oli n. 7 tuntia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla supisteluita oli säännöllisesti parikymmentä päivässä raskauden loppuun asti. Kohdunkaula pysyi kiinni ja "kovana" loppuun asti. Kipeitä suppareita tuli kuusi viikkoa ja kävin päivystyksessäkin niiden vuoksi kolmesti. Lopulta poika syntyi vihreän lapsiveden menon vuoksi käynnistettynä rv40+1.

Edited by Elli1976

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nirppu ja Elli1976, kiitos kovasti teidän kokemusten jakamisesta. Tosi huojentavaa kuulla, että kaikki voi kuitenkin mennä ihan hyvin, vaikka supistuksia tulisi koko ajan. Varmaan kuitenkin ollut turhauttavaa se, kun ei voi tietää vaan aina pitää just uudestaan mennä tarkistettavaksi, että onko se kohdunkaulan tilanne muuttunut!!

 

Jouduitteko olemaan sairaslomalla? Ja auttoiko mikään? Entä pystyittekö liikkumaan (käymään kävelyillä jne.)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olin sairaslomalla ekassa raskaudesaa rv:lta23 ja tässä toisessa rv20 juuri supisteluiden vuoksi. Mulla supisteluja oli myös täysinä lepopäivinä, mutta kyllähän niitä tuli enemmän heti, kun touhusi jotakin. Rv35:n jälkeen aloitin "normaalin" elämän eli en varonut liikkumista tai touhuamista. Supistuksia ehdin kellottaa neljänä viimeisenä viikkona ennen synnärille lähtöä. Vikojen viikkojen supistukset olivat oikeasti kipeitä ja pistivät puuskuttamaan.

 

Esikoisen odotus päättyi rv35+2 vesien menoon ja tyttö syntyi kahta päivää myöhemmin. Supisteluja oli molemmissa raskauksissa yhtä paljon eli mulla on nyt koettuna sekä keskosen että täysiaikaisena syntyneen äitiys.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olin esikoisen kanssa kotona, mutta ei se kyllä mitään lepoa ollut 2-vuotiaan viliskantin kanssa. :lol: Yritin ottaa kevyesti siinä missä pystyin, eli en nostellut ja kanniskellut enempää kuin oli pakko ja kuljin paljon bussilla, kun normaalioloissa olisin kävellyt. Kävelyllä kyllä pystyi käymään, mutta sen jälkeen piti varautua siihen, että oli pakko levätä. Ja esikoisen ulkoilut jäivät aika pitkälti miehen hoidettaviksi. Rasitus ja väsymys selvästi lisäsivät supistuksia ja vastaavasti lepo auttoi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now