Guest HelmiQ

Supistelu

225 posts in this topic

Vähän asiasta ja asian vierestä...

 

Mulla oli kauhean kivuliaat menkat aikoinaan. Särkylääkkeet ei menkkakipuihin auttanu ja ne päivät meni kiemurrellessa sängyssä/lattialla. Luulin, että synnytyskivut ei olis yllätys, mutta kyllä ne menkkakivut oli ihan pientä verrattuna synnytyssupistuksiin. (Tosin synnytys käynnistettiin.)

 

Pakko todeta ot:nä myös, että mulla oli aivan sama. Niin kipeet menkat olleet aina, että mä vedän aina vähän tujumpia särkylääkkeitä mut kiereskelen pari ekaa päivää silti vessan lattialla tai sängyssä, pyörtyilen ja muuta. Ja musta menkkakivut on ihan hirveitä mut tosiaan synnytyssupistukset yllätti pahasti vaikka mä olin varautunut et se sattuu enemmän :blink: Ja synnytys oli käynnistetty, et rajumpi. Voipa olla siis (yritän ainakin uskoa näin), et seuraava synnytys ei välttämättä oo ees pahempi kuin ne menkkakivut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viime yönä tunsin että nyt on pakko mennä vessaan sen isomman hädän takia. Kun tulin vessasta takas sänkyyn huomasin että masu oli tosi pinkee ja kova, odotin supistuksen laukeavan mutta se vaan jatkui ja jatkui...lähes tunnin! Kuinka kauan supistus voi kestää?!? Olin tosi huolissani ja soitin synnäripäivystykseen, sanoivat että jos on kipeä olo tule sinne, mutta ei mulla kipua olut. Koko loppuyön tuntui maha välillä tosi oudolta ja selkeesti ne varmaan oli supistuksia. Täytyy varmaan neuvolaan soitella..

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mulla oli just tuollaisia pitkäkestoisia supistuksia silloin raskausviikolla 16. Tuntui, että supistuksista puuttui se korkein kärki ja supistus vain jatkui ja jatkui eikä lauennut ollenkaan. Kävin tuolloin lääkärissä. katottiin pissa, mahdollinen hiiva sekä streptokokki-B. Mulla löytyi silloin tuo streptokokki- B. Sain siihen antibioottikuurin ja sairaslomaa. Supistukset loppuivat kuurilla ja pääsin taas töihin. Nyt rv 30 nämä supistukset alkoivat taas samanlaisina. Arvasin heti, että tuo streptokokki oli taas uusinut. Olen taas saikulla ja lääkekuurilla ja odottelen, että nämä supistukset alkaisivat hellittää

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on ollut tässä toisessa raskaudessa tosi paljon harkkareita. Nyt on vko 24+2 ja varmaan ainakin kuukauden verran olen kiinnittänyt niihin huomiota, viimeiset pari viikkoa ovat olleet kyllä jo aika tuskaa.

Työpäivän jälkeen alavatsa kovettuu ja tuntuu sellainen paineen tunne kun olisi joku puristava "vyö" siinä kohdalla. Mulla se kestää monta tuntia ihan taukoamatta, tänään katsoin että sellaset 2,5h putkeen. Ei ne sillä tavalla satu kuten synnytyssupparit, mutta aika epämiellyttäviä ne on. Käveleminen on kyllä aika hankalaa silloin kun se maha on kivikova.

 

Neuvolassa en oo vielä puhunut, mutta ajattelin että täytyy varmaan soitella kohta. Mulla on seisomatyö niin se on aika raskasta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä rv 24+1 ja luulen bonganneeni ekat supistelut. Mua on iltapäivästä lähtien supistellut ja ei tää kyllä täysin kivutonta ole. Alamahaa juilii ikävästi - välillä kevyemmin ja välillä voimakkaammin - ja kivut säteilevät myös takapuoleen. (Muistan että nuorempana mulla superkipeät luomumenkkakivutkin säteili peräaukon suunnalle.) Mä oon nyt ihan pihalla, kun luulin että harjoitussupistukset on kivuttomia :huh: Olen yrittänyt ottaa rauhallisesti, mutta äsken jo limsapullon (1,5 l) ottaminen jääkaapista sai alamahan vihlomaan. Pitäisiköhän tässä olla huolissaan? Taidan kyllä huomenna soittaa neuvolaan varmuuden vuoksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kannattaa soitella.

 

Mäkin sain lisää vielä saikkua noista suppareista, parin vkon päästä meen kokeilemaan työntekoa ja jos vielä supistaa niin lääkäri sanoi että kirjoittaa sitten loppuun asti sen sairasloman. Ei ne mitään oo mun kohdunsuulla tehneet, mutta lääkäri nyt oli sitä mieltä ettei halua ottaa mitään turhia riskejä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neuvolalääkärissä käyty, tänään siis rv 25+0. Kohdunkaula oli hieman lyhentynyt ja pehmeä. Kohdunsuu kuitenkin onneksi kiinni. Lääkäri tarjosi (muttei määrännyt) sairaslomaa, ja kieltäydyin toistaiseksi. Ei tää supistelu mua vielä niin paljon haittaa että jäisin sen takia saikulle, kun työ on kuitenkin aika kevyttä. Lepoa se lääkäri sit vaan suositteli, ja kehotti välttämään kaikkea urheilua ja rehkimistä. Ja tosiaan illat pitää vaan yrittää rauhoittaa kokonaan, kun kerran päivät olen töissä. Jos supistelu ei tahdin rauhoittamisesta huolimatta helpota, niin sitten sairaslomalle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miten muuten, näkeekö sitä kohdunkaulan ja -suun tilannetta ultralla vai onko sisätutkimus ainoa tapa todeta onko supistukset saaneet jotain ei-toivottavaa siellä aikaan? Kyseessä siis kivuttomat mutta monesti päivässä tulevat supistukset nyt ennen raskauden puoliväliä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Mulla on ainakin ultrallakin mitattu sitä kohdunsuuta että onko se alkanut lyhentyä.

 

Onko kellään ollut supistusten yhteydessä sellasta että ilmaantuu sellanen "kipukohta" jonkin kohtaan mahaa? Tänään käveltiin aika paljon ja maha tuntui aika ikävältä, sitten mun mahan oikealla puolella oli koko ajan sellanen ihme kohta joka tuntui kipeältä, vähän kun lihaspisto mut ei kuitenkaan lihaspisto. Tosi hankala selittää...

Meni sitten ohi kun pääsin lepäilemään. Ihmettelin vaan että mikä kumma lie ollut...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tänään käveltiin aika paljon ja maha tuntui aika ikävältä, sitten mun mahan oikealla puolella oli koko ajan sellanen ihme kohta joka tuntui kipeältä, vähän kun lihaspisto mut ei kuitenkaan lihaspisto. Tosi hankala selittää...

 

Joo, mulla on pari kertaa ollut just tuollainen! Sellainen paikallinen kipu, ehkä n. nyrkin kokoisella alueella vatsan sivussa. Ekan kerran se tuli muutama viikko sitten, kun kävelin vähän reippaammin, kun oli kiire bussiin. Vähän säikähdinkin, kun oli tosi kipeä, mutta se meni sitten levolla ohi. Ei vaan ole tullut kysyttyä neuvolassa tm, että mikä se voisi olla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostan kun olen taas ihan pulassa näiden kanssa. Viikkoja on nyt tasan 34+0. Viikon verran on nyt supistellut tosi kipeästi. Alavatsalla tuntuu jatkuva menkkajomotus ja polttelu, niissä ei ole mitään välejä. Joskus tuntuu että se on koko päivän sellainen jomotteleva. Silloin tällöin tulee ihan kunnon napakoitakin että pistää hengittelemään.

Viikon puolivälissä pääsin käymään lääkärissä ja suppailut olivat aiheuttaneet muutoksia kohdunsuulla. Kohdunkaula oli lyhentynyt 4cm --> 2cm ja kohdunsuu pehmeä. Vauva oli kiinnittynyt aivan alas lantioon. Lääkäri käski vain lepäillä ja sanoi että pitäisi ainakin pari viikkoa pysyä vielä mahassa.

 

No, levosta huolimatta menkkasäryt on aikamoisia. Nyt illalla otin 2 panadolia ja pidin kuumaa kaurapussia mahalla niin vähän helpotti.

 

En tiedä mitä näiden kanssa nyt pitäisi tehdä. Seuraava lääkäri on vasta 3 viikon päästä ja neuvolaan on 2 viikkoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Soita Nessa huomenna neuvolaan... tai ensi yönä synnytyssaliin, jos supistelut ei ala helpottaa (toivottavasti helpottavat kuitenkin)! Onhan sulla viikkoja jo hyvin kasassa, mutta parempi tietysti olisi, että vauva pysyisi vielä mahassa. Olisi siis varmaan syytä tutkia asiaa tarkemmin.. Otettiinko sulta esim. infektionäytteitä, kun kävit lääkärissä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo kyllä se on pakko aamulla soittaa taas sinne neuvolaan. Ei noi konstit vieneet niitä jomoja pois kokonaan.

 

Lääkärissä ei otettu mitään kokeita. Neuvola mulla oli pari päivää ennen sitä lääkärissä käyntiä, siellä nyt otettiin vaan se perus pissa ja se oli ok (emmä kyllä edes tiedä mitä ne katsoo siitä).

 

Mä niin toivon ihan kauheasti että menisi lähemmäs edes sitä viikkoa 37....Mun oli pakko alkaa kattoa jo sairaalakassiakin valmiiksi kun ei tästä nyt ikinä tiedä mitä tapahtuu.

Yritän vaan uskotella itselleni että käynnistykseen tää menee niin kuin niin monella ystävällä on mennyt vaikka on supistellut ja paikat olleet kypsät jo aikaisilla viikoilla :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on nyt viikko 29 menossa, toista odotellaan mutta oon ihan ihmeissäni... Mulla on about vkon ajan supistellut tosi kipeästi(mikäli nää nyt on suppareita)... Esikoisen odotusaikana ei tullut mtn muuta kuin kivuttomia harjoitussuppareita, edes synnytyksen lähellä ja sehän käynnistettiinkin vasta 42+2. Mulla ei siis ole harmainta hajua että onko tää supistelua...

 

Viime yönä meni varmaan tunti, että aina vähän väliä koska vatsaan kuin ois menkat, hirveää vääntämistä alavatsassa, polttelua, yms. Se kesti niin pitkään että ihan alkoi pelottamaan. En mä osaa paremmin erotella noita tunteuksia, kuulostaako tää suppareilta jonkun mielestä?

 

Sais vielä kyllä pysyä tuolla...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä alkoi juuri 33. viikko ja nyt on taas supistellut pari päivää ankarasti. Oikeastaan tuolta rv 25 asti olen kärsinyt supisteluista, kun sairastin influenssan, mutta välillä on ollut rauhallisempia kausia niin, että supparit on olleet ihan kivuttomia vatsan kovettumisia. Eilen supisteli monta monta tuntia menkkamaisesti jomotellen, ja ehdin jo vähän huolestua. Viime viikolla neuvolalääkärissä kyllä kävin, eikä tilanne todellakaan hälyttävä ollut, ulkosuu sormelle auki ja kaula 2 cm ja pehmeä. Siis jotain kypsymistä kyllä, mutta ei kuulemma mitään omituista uudelleensynnyttäjälle näillä viikoilla. En siis osaa pelätä, että synnytys ennenaikaisesti käynnistyisi, tympäisee vaan kun eiväthän nämä mukavia ole. Nuo kivuttomatkin ovat tympeitä, kun mulla nykäisee kohdun kivikovaksi palloksi ihan pienikin liikkuminen. Tällaista en muista aiemmissa raskauksissani olleen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nessa: Kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä vaikka suoraan synnärille!

 

Neiti.Aurinko: Kyllä nuo suppareilta mun mielestä kuulostaa. Otapas sinäkin yhteyttä neuvolaan/lääkäriin/synnärille ja tarkista tilanne, onko kohdunsuulla tapahtunut muutoksia. :)

 

Dooda: Mulla oli samankaltainen tilanne kuin sulla ja minut passitettiin noilla viikoilla vuodelepoon, koska vauvan pelättiin tulevan etukäteen. En tosin tiedä, milloin vauva olisi oikeasti syntynyt, ellei synnytystä olisi käynnistetty hepatogestoosin vuoksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen ihan hukassa näiden supistelujuttujen kanssa...mulla on ollut sellaisia kivuttomia harjoitussupistuksia 20. viikosta lähtien, niinkuin varmaan suurimmalla osalla. Mutta sitten nyt viime aikoina sellaista ihan tasaista menkkapolttelua, aika kovaakin kipua välillä. Mutta silloin maha ei mene kovaksi. Onko tää nyt supistelua vai ei? Se tunne ei ole mitenkään "aaltomaista" vaan tasaista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nadda: Oho, jännä juttu. Oliko sulla esikoinen kyseessä? Jos se jotenkin eroaa siinä juuri, että uudelleensynnyttäjällä paikat lähtee aukeamaan helpommin...en tiedä. Mulle lääkäri vielä teroitti, että niin kauan kun sisäsuu pysyy kiinni, asia on ok, eli ulkosuu saa ollakin vähän auki mutta sisäsuu ei. kaverilla oli kolmatta lastaan odottaessa monta viikkoa ulkosuu kolmisen senttiä auki, mutta tuli vasta vähän ennen laskettua aikaa se vauva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Eikun uudelleensynnyttäjä olin. Tosin mulla lähti ekassakin raskaudessa paikat kypsymään liian aikaisin ja lopulta sitten tuossa toisessa raskaudessa se sisäsuukin vähän avautui, että varmaan ne sitten painoi vaakakupissa. Mutta olen kyllä huomannut eroja lääkäreiden ohjeissa paikkakunnittain.

Edited by Nadda

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mä olen ihan hukassa näiden supistelujuttujen kanssa...mulla on ollut sellaisia kivuttomia harjoitussupistuksia 20. viikosta lähtien, niinkuin varmaan suurimmalla osalla. Mutta sitten nyt viime aikoina sellaista ihan tasaista menkkapolttelua, aika kovaakin kipua välillä. Mutta silloin maha ei mene kovaksi. Onko tää nyt supistelua vai ei? Se tunne ei ole mitenkään "aaltomaista" vaan tasaista.

 

Siis aivan samanlaista kun minulla! Semmonen tasasen tappava, voimakaskin, menkkajomotus, jossa ei oo huippuja eikä välejä. Mulla kyllä yleensä päivällä ei ihan niin paljon jomota kuin iltaisin ja öisin, päivällä se jomotus voi tulla hetkeksi ja häippästä sitten.

Mulle mahtuu sekaan niitä kovettumisiakin sen jomottelun yhteydessä, mutta enimmäkseen se on vaan sitä särkyä.

 

Kyllä ne ainakin mulla on supistelua koska olivat tehneet töitä kohdunsuulla.

 

Aamulla soitin neuvolaan ja kävin jättämässä labraan vielä kaikki tulehduskokeet. Alustavissa kokeissa ei kyllä ilmennyt mitään, huomenna tulee sitten vielä varmistus.

 

Tänään on ollut vähän parempi ainakin tässä päivällä, katsotaan nyt mitä illalla taas tapahtuu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mulla alkoi kivuliaat supistukset 17+ jotain ja kävin lääkärissä tarkistuttamassa kohdunsuun tilanteen. kiinni oli ja vauva voi hyvin. yritin sitten olla töissä vielä, mutta nyt taas kipu mahassa yltyi (19+0) ja sain puolentoista viikon saikun ja lepokäskyn. paikat on onneks kiinni edelleen.

 

mulla kipu tuntuu menkkamaisena jomotuksena ja välillä kehänä koko alamahan ympärillä. pari kertaa kipu on säteillyt myös selkään ja reisiin. jalat täytyy pitää koukussa maatessa, jalat suorana en voi enää ollenkaan olla.

 

olen kuullut useamman kauhujutun siitä, miten voi joutua kokonaan vuodelepoon, jos ei tarpeeksi ajoissa lepää supistellessa. harmittaa olla töistä poissa, mutta asiat tärkeysjärjestykseen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neuvoja / kokemuksia kaivataan! Rvko 31+1 ja supistelee tosi tiheasti mutta mitaan kipua tai jomotusta niiden kaverina ei ole. Ei myoskaan vuotoa eika verta. Mutta lauantain aikana - yolla ja paivalla - supistuksia tuli varmasti paalle 50!? Voiko olla normaalia? Pari viikkoa sitten oli ainakin kohduunsuu korkealla ja kiinni. Asun Englannissa ja taalla ei tunnuta olevan kovin huolissaan eika anneta mitaan laakkeita. Olen lukenut etta Suomessa saa jotain laakelaastareita mahaan supistuksia hillitsemaan?

 

Supistukset ihan samanlaisia riippumatta liikunko tai lepaanko. Huolettaa kun niita tuntuu tulevan ihan sarjassa... Eikai taa vaan valmistele ennenaikaista synnytysta....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rhia suosittelisin käymään tarkistuksessa, jos supistukset tulevat säännöllisesti ja noinkin tiuhaan, vaikka eivät kipeitä olisikaan. Ei noi vissiin ihan normaaleja harjoitussupistuksia taida olla...

 

 

Mulla on tällä hetkellä lääkitys ehkäisemään supistuksia ja mahdollista ennenaikaistasynnytystä (esikoinen syntyi viikolla 34+6). Mulla ei olleet muuten edes synnytyssuopistukset alkuun ollenkaan kipeitä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minttusalla ; kiitos! Milla laakityksella olet?

Juttelin viikko sitten naista supistuksista eriksynnytyslaakarin kanssa, joka ei ollut niista yhtaan huolissaan ja sita mielta, ettei niita voi hillita / estaa mitenkaan kuitenkaan. Vasta sitten jos synnytys lahtee paalle ja kuulemma tiheatkaan harjsupparit ei valttamatta ennusta synnytysta. Luulen, etta tassa on aika lailla maiden valilla eroja kun Suomessa ollaan herkasti saikulla / jollain laakityksella.

 

Sinullako ei siis ole lainkaan kipuja supistuksissa, laakitys on annettu siis kivuttomiin harjotussupistuksiin? Vai onko kohdunsuulla tapahtunut muutoksia? Jos saan kysya :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla sama homma kun Naddalla ja Doodalla, erona vaan että olen ensisynnyttäjä. Mulla aukes ulkosuu jo viikol 21 muistaakseni, ja viikolla 23 jäin sairaslomalle kun kohdunsuu oli pehmentynyt ja kaula n. 2cm. Mutta ei mua kyllä vuodelepoon käsketty. Töistä pois jääminen auttoi mulla rauhottamaan tilanteen ja nyt on kyllä ihan ok ollut noitten supistusten kanssa tähän asti. huomenna alkaa vko 33+0. :) Mulla oli kyllä sillon just kun paikat pehmeni niin viikonkin verran joka päivä jatkuvaa menkkajomotusta vatsalla ja selässä, mutta en tuntenut mitään kunnollista kovettumista silloin vielä vatsalla. mutta kyllä ne jo aikaiseksi sitten nopeasti saivat kypsymistä, näköjään!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now