Guest HelmiQ

Supistelu

225 posts in this topic

~Taateli, sun kokemus on huojennuttava. Mulla alkoi esikoisesta harjoitussupparit vasta ihan loppuvaiheessa, eikä niitä tullu paljoa, mutta nyt rv15 on ollu jo aika paljon harjoitussuppareita ja oon miettiny, kuinka normaalia se on. Toivottavasti eivät vaikuta kohdunkaulaan tai muuten ja voin jatkaa elämää ihan normaalisti :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Edellisessä raskaudessa oli harjoitussuppareita mutta en muista tarkkaan milloin ne alkoi, ehkä puolen välin jälkeen ja ihan satunnaisissa tilanteissa.

 

Tässä raskaudessa harjoitussupistukset alkoivat melko aikaisin, aikalailla varmaan just vko:n 15 jälkeen harvakseltaan mutta puoltaväliä kohti alkoivat kiusata rasituksessa. En jäänyt saikulle, eikä olleet tehneet mitään kohdunsuulla/-kaulalla, vaikka niitä oli välillä tiuhaankin. Terkan neuvojen avulla vähenivät sitten lähes olemattomiksi (kävin jopa salilla normaalisti kunhan lämmitelin ensin maltillisen hitaasti ja kunnolla, sama lenkillä käynnin kanssa, liioitellun hidas aloitus niin pysyi supistukset poissa). Tämä perustui kuulemma siihen että kohdun verenkierto "ehtii mukaan" ja ei sitten tule supistuksia niin herkästi...

Nyt menossa rv 36 ja harjoitussupistuksia tulee välillä, mutta en usko että ihmeellistä tekisivät, tai eihän sitä tiedä kun ovat pelkän vatsan jäykistymisen sijaan alkaneet tuntuakin vähän jo...

Edited by ellije

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekassa raskaudessa harjoitussupppareita alkoi tulla ehkä vk25-> ja kunnon suppareita ehti tulla loppu vaiheessa silloin tällöin. Esikoinen leikattiin suunnitellulla sektiolla, joten sen enempää en niistä ehtinyt nauttia.

 

Toisessa raskaudessa harjoitussupparit alkoivat jo viikolla 20 niin, että todellakin oli pakko ottaa rauhallisemmin kävelylenkkien ym. kanssa ja iltaisin vain köllötellä. Ne eivät kuitenkaan lisääntyneet vaan pikemminkin loppuraskaudesta niitä oli vähemmän. Kunnon supistelut alkoivat 24h ennen synnytystä ja samantien säännöllisinä. Ehkä muutamia oli myös sitä ennen, eivät kuitenkaan merkitsevästi pahempia kuin harjoitusupparit.

 

Tässä, kolmannessa raskaudessa harjoitusupparit ovat alkaneet n. vk15 ja masu supistelee rankan päivän jälkeen iltaisin. Täytyy vaan ottaa hieman rennommin. En ole niistä mitenkään huolissaan.

 

Vaikka harjoitusuppareita oli toisessa raskaudessa melkoisesti eivät ne avanneet paikkoja tai lyhentäneet kohdunkaulaa ja hommia tein ihan normaalisti loppuun saakka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostelenpa tätä, kun itseäni alkaa jo ahdistaan tämä supistelujen - kivuliaiden sellaisten - määrä. Mulla on siis ollut kivuliaita supistuksia tuolta rv 18 alkaen, ja koko ajan niin, että provosoituvat liikunnan myötä (huom. 100 m rauhallinen kävely = liikuntaa...). Soitettuani neuvolaan, sieltä kehotettiin ottamaan rauhallisesti, ja parin tutun lääkärin ohjeiden mukaan kaikki oikea liikunta + rasittava työ on nyt taakse jäänyttä. Kerran olen käynyt tästä lääkärissä, kohdun suu kiinteä ja suljettu. Tarjosi sairaslomaa, mutta en silloin vielä halunnut. Laittoi myös näytteitä. Rv 22+5 sain puhelimitse ohjeen aloittaa antibioottikuurin emätintulehdukseen, josko siinä olisi syy supistuksille. Kuuri parhaillaan käynnissä, mutta supistusten määrä lähinnä nousussa (toisaalta nyt ollut ihan karmea viikko töissäkin). Esim. eilen lähdin töistä suoraan kauppaan ja siellä oli lähes puolen tunnin lähes yhtämittainen supistus. Kotia päästyäni tajusin, että olisihan tuolla oireella pitänyt mennä jo synnytysvastaanottoon tarkistettavaksi, mutta en vaan enää jaksanut lähteä.

 

Tänään onneks vähän parempi päivä, mutta vertaistuki alkaa olemaan jo kovin tarpeellista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Emättimeen laitettava antibiootti voi kuulema aiheuttaa supistuksia, näin kertoi minulle farmaseutti kun itse sain muutama viikko sitten vastaavanlaisen kuurin. Tuon lääkekuurin jälkeen supistukset ovat ehkä vähentyneet, en tiedä onko se tuon lääkkeen vai sitten sairausloman ansiosta.

 

Itselläni siis kivuliaita supistuksia on ollut molemmissa raskauksissa, sekä edellisessä, että tässä, mutta onneksi ne eivät kuitenkaan ole saaneet mitään aikaiseksi. Tietysti kannattaa pyytää, että kohdunsuuntilannetta tarkkaillaan ja jos kipeitä supistuksia on paljon niin ei silloin ehkä ole täysin työkuntoinen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla supistellut viikolta 19 asti, siis kivuttomia suppareita. Neuvolan tädille kun mainitsin niin neuvoksi tuli lepo, jätin sitten liikunnan lähes kokonaan pois ja tänään rv 24+5 lääkäri katsoi kohdun tilanteen ja kun noi supparit ei ollu tähän mennessä tehneet mitään niin sanoi että voi olla ja liikkua normaalisti. Kai sitä pitää lääkäriä uskoa ja lähteä taas enemmän liikkeelle :) Jos vaikka pysyis toi painonnousu paremmin hallussa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voiko ennen 20 raskausviikkoa alkaneita supistuksia jotenki hillitä/ehkäistä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ennu, mulla ainakin hellitti ne vähän ikävät (muttei varsinaisesti kipeät) supistukset lämpimän suihkun auttaman rentoutumisen avulla. Ja sen jälkeen, kun on tullut lähinnä rasituksessa supistuksia, on lepo auttanut. Siis ihan vaakatasossa rauhassa oleminen. Mies on saanut jo alkaa ottaa isompaa vastuuta kodista ja lapsista "pahimpina" iltoina. Tyttöjä odottaessa auttoi välillä myös lepo, muttei sitten enää ihan lopussa. Tsemppiä sulle edelleen ja toivottavasti tilanne rauhoittuu!

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Myös nesteen juominen voi auttaa. Mulla auttoi parhaiten lepo ja rasituksen välttäminen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ennu kannattaa pyytää myös tulehdusnäytteet otettavaksi. Mulla supistukset helpottuivat antibioottikuurin jälkeen (tulehduksen oireita ei ollut, lääkäri ajatteli otattaa näytteet vaan varmuuden vuoksi). Ja sain siis palattua rauhallisen liikuntaharrastuksen pariin loppuraskauden ajaksi. Täysin supistukset eivät minulla loppuneet, mutta muuttuivat kivuttomiksi ja vähenivät selvästi. Ja luonnollisesti lepo auttaa - ehkä ei kannata olla niin jääräpäinen mitä itse olin ja ottaa vastaan tarjottu sairasloma...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämä on nyt ehkä maailman typerin kysymys toista kertaa odottavalle, mutta esikoisesta ei ollut harjotussupistuksi ym ollenkaan. Vasta varsinaisena syntymäpäivänä ja nekin tuntui mahassa.

 

Mutta asiaan: eli tänään on nyt 6h sisään kolmisen kertaa tullut tällänen menkkamainen särkeminen alaselkään, menee selvästi aaltomaisesti ja kestää useamman minuutin kerrallaan. Onko se supistelua? Kohtu on kuulemma taaksepäin hiukan kallellaan. Tänään en ole edes tehnyt mitään vaan makoillu sohvalla ja ollu rennosti koko päivän.

Lisäänpä nyt senkin että en juuri kotona rehki, poikaa ei tartte enään kannellakkaan kun tahtoo kaikkialle kävellä itse. Joten siis aika rauhallisesti on menty koko raskaus, meinaan kyllä soittaa huomenna neuvolaan ja kysyä sieltä mitä tehdään vai tehdäänko mitään.

Edited by OltsunÄippä

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla alkoi supistelu eilen, 15+6! Olin puuhastellut todella aktiivisesti koko viikon ja oikeastaan aivan pirun naatti. Ja sitten kun supistus tuli aamupalalla, en siitä sen enempää stressannut vaan jatkoin vaan puuhastelua. Noh... se ei sitten ihan kannattanut, sillä lepoahan lääkäri määräsi. Tosin vain muutaman päivän, sillä supistukset eivät olleet mitenkään kovin kivuliaita ja neuvolalääkäri oli ollut vain muutamaa päivää aiemmin. :) Pitää opetella rauhoittumaan ilmeisesti...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Harjoitussupistuksia kannattaa käydä neuvola/omalla lääkärillä ihmettelemässä, ettei ole paikat alkaneet aueta.

 

Esikoista odottaessa supistelut alkoivat vk 20. Koko ajan olivat epämiellyttäviä joskaan aluksi eivät kovin kivuliaita.

Kohdunsuulle eivät onneksi mitään tehneet.

 

Mulle ei määrätty lepoa taikka nostokieltoa. Liikkumiseenkaan ei mitään sanottu.

Kertaalleen sain myös antibioottikuurin josta ei supisteluihin apua ollut.

Itsellä supistuksiin auttoi kaura/lämpöpussi ja säännöllinen liikkuminen/kävely.

jos onnistui ottamaan nokoset sekin auttoi, pelkkä paikaallaan oleminen ei toiminut.

 

Mulle sanottiin synnytysreissulla, että yleensä on tulevissakin raskauksissa jos aiemmin on ollut. Ei kuulostanut mukavalta =(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on parina päivänä ollut yksittäisiä hetkiä jolloin alavatsalla on tuntunut kevyttä menkkamaista jomotusta. En huomaa mitään aaltoimaisuutta, kiristystä tms. Voiskohan toi silti olla supistelua? Kivuton suppari on ollut kerran, itse asiassa rv 5!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulla on nyt tänään ollut selässä kipua, joka iskee hetkittäin kovempana, kestää hetken ja palautuu siihen inhottavaan paineeseen mikä tuntuu koko ajan. Onko supistuksia? Jos supistukset tuntuvat selässä, kovettuuko maha "yhtä kovaksi" kuin vatsassa tuntuvissa supistuksissa? Harjoitussupistuksia on ollut "vatsan puolella" ja vatsa on silloin kovettunut täysin.. Lisäksi tänään on tuntunut kipua alavatsassa ja häpyluussa. Kovista liitoskivuista olen nyt kärsinyt pari viikkoa, onko edelleen niitä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

lisäys vielä äskeiseen.. kipu tuntuu alaselässä. ja olen ottanu jo tänään 5 500mg panadolia, eikä olo helpottanut yhtään. kävely on yhtä tuskaa. heti alkaa pahempi kipu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä nuo mun mielestä supistuksia voisi olla. Toisaalta lantion alueen kivut lienevät enemmän liitoskipuja. Kuinka pitkällä sun raskaus on? Mulla synnytyssupistukset tuntui nimenomaan selässä koko ajan, eikä maha mun mielestä kovettunut silloin ihan samalla tavoin kuin harjoitussupistuksissa kävi (jotka siis tuntui enemmän mahassa). Vaikea tietty varmaksi sanoa, kun kipu oli sen verran kovaa selän puolella... Synnytykseenlähtöä edeltävänä yönä mulla oli menkkamaista selkäkipua nimenomaan alaselässä ja tosiaan seuraavana yönä tuli sitten lähtö. Avautumisvaiheen aikana en pystynyt yhtään olemaan jaloillani, kun supistukset tuntui heti kovempina ja niitä tuli useammin, joten vietin suurimman osan ajasta keinutuolissa. Toisaalta mulla myös loppuajan liitoskivut oli sen verran kovia, etten pahemmin kävelemään pystynyt, mutta ne tuntui selkeästi lantiossa/häpyluussa, eikä niinkään selässä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen nyt viikolla 30+3. Olen pitänyt tukivyötä, ottanut panadolia, mutta mikään ei tunnu helpottavan kipua selässä. Eilen yritettiin miehen kanssa käydä pienellä kävelylenkillä, pääsimme viereisen talon nurkalle kun poltto paheni ja oli jo pakko kääntyä takaisin. Eilen kellotin supistuksia, tulivat onneksi epäsäännöllisesti. Lyhin väli oli 13 min. Pitää tarkkailla oloa. Kiitos vastauksestasi =)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kannattaa varmaan soittaa neuvolaan tai polille, jos ei helpota. Sen verran vähän kuitenkin vielä viikkoja. Onko sulla koska viimeks pissa tarkistettu? Ettei ole mitään tulehduksia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

noin viikko sitten katottiin pissat eikä sillon ollut mtn tulehdusta. yöt tässä vaikeinta on, kun ei pysty kipujen kanssa nukkumaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siis mä en ala, kaksi tai kolme viikkoa kohta puoliin on supistellut kivuttomasti joka päivä. Ensimmäinen kolmen kivulias ja kuumottava sarja tuli rv15 ja silloin tutkittiin pissa labrassa asti, ei syytä. Nyt alkoi tuossa rv17 vaiheilla kivuttomat supistukset joita tulee ihan joka päivä. Tuntuu maha kovana ja pinkeänä, jos päivän aikana on ollut paljon jaloillaan niin illalla hiukan jomottaakin vatsaa. rv17+? kävin neuvolassa kolmannen kerran jolloin sanoin supistuksista ja ei kuulemma kannata huolestua. Torstaina on kyllä neuvola jossa aijon mainita asiasta uudelleen koska ollaan jo rv20 ja edelleen tulee päivittäin supistuksia.

Järki sanoo ettei tää nyt voi olla ihan kamalan yleistä ja normaalia, vai voiko?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kivuttomat harjoitus supistukset kuuluu asiaan ja niitä saattaakin tulla jo kovvin aikasilla viikoilla, noin rv 16 eteenpäin. Jostain luin että jos niitä kuitenkin on erityisen paljon ja vaikka eivät olisikaan kivuliaita, kannattaa tarkistuttaa asia. Olikohan näin että jos oli 6 harjoitussupistusta tunnissa useaan kertaan päivässä niin sitten on hyvä tarkistuttaa. Selässä tuntuva kipu/jomotus ja supistelu ja paneen tunne alaosastolla myös tarvitsee tarkastusta koska kivuliaat supistukset kypsyttävät yleensä kohdunsuuta/kaulaa.

Jotkut tulehdukset aiheuttavat muös tota kivutonta harjoitus supistelua, itsellä kakkosen aikaan tuli niitä tosi paljon ja mulla olikin joku tulehdus sittenjoka niitä aiheutti. Mitään antibioottia ei kuitenkaan alotettu kun viikkoja oli jo ihan kivasti. Nyt tän kolmosen aikaa rv 18 alko selkäpoltot ja kivuttomat supistelut, pissassa leukkarit 3+ ja proteiinit yhdellä+, mitään tulehdusta ei viljelyssä ollut. Vielä selvitellään mistä tää johtuu...huolettaa tottakai mutta tilanne on normaali eli kohdunsuu kiinni ja kiinteä, eli nyt vaan lepoa (sanoo työläinen yövuorosta.. <_< ). Jospa kohta selviäisi mistä tämä johtuu..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Järki sanoo ettei tää nyt voi olla ihan kamalan yleistä ja normaalia, vai voiko?

 

voi olla, ainakin yleistä, mutta ei välttämättä normaalia... usein toista lastaan odottavilla myös supistelut alkavat aiemmin (siis paljon aiemmin). Kannattaa mun mielestä silti vaatia lääkärikäyntiä, että voi tarkistaa kohdunsuun, joskus ne kivuttomatkin supistukset voivat kypsytellä paikkoja. tsemppiä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kävin yksityisellä tänään kun meidän terveysasema on taas kiinni. Paikat oli kunnossa, tokas vaan ettei äidin yleiskunto taida kovin kummonen olla kun vatsasta löytyy tota rasvaakin :blink: Käski lepäillä pari päivää eikä nostella poikaa, hiiva oli taas hiipinyt kuvioihin ilman tuntuvia oireita ja pitäis kuulemma ottaa oma gyne joka voi sitten tarkkailla tilannetta.. Ei vaan ole vakuutusta ja ilman sitä se ei kovin halpaa lystiä ole vaikkei kovin usein käviskään :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kävin yksityisellä tänään kun meidän terveysasema on taas kiinni. Paikat oli kunnossa, tokas vaan ettei äidin yleiskunto taida kovin kummonen olla kun vatsasta löytyy tota rasvaakin blink.gif Käski lepäillä pari päivää eikä nostella poikaa, hiiva oli taas hiipinyt kuvioihin ilman tuntuvia oireita ja pitäis kuulemma ottaa oma gyne joka voi sitten tarkkailla tilannetta.. Ei vaan ole vakuutusta ja ilman sitä se ei kovin halpaa lystiä ole vaikkei kovin usein käviskään girl_sigh.gif

 

 

huh.gif jaa, olipas ystävällismieleinen lääkäri. No, pääasia että kaikki kunnossa! smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now