Guest HelmiQ

Supistelu

225 posts in this topic

RV 37 ja ei supistuksen supistusta. Ei edes niitä harjoituskappaleita. Tarkoittaako tää nyt automaattisesti sitä, että tässä kärvistellään reippaasti yli lasketun ajan?

 

Onhan täällä muitakin, joiden kohtu ei etukäteen treenaile, mutta tositoimiin on silti päästy lasketun ajan tietämillä? Onhan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei mulla esikoisesta ollu supistuksen supistusta kivutonta tai kivuliasta ennen itse h-hetkeä, tosin poitsu syntykin niin että syntymäpäivänä ois ollu yliaikaiskontrolli käynti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostelen ketjua.

Suppareita on ollut sillon tällön lähipäivinä, mutta eilen ja tänään (rv16+5) on supistanut ihan urakalla. Levossa katoaa, mutta eilen keittiön siivoilu ja tänään pyykkien laitto sai supistelemaan, välillä istuin lepäilemään ja taas jatkoin ja taas supisti. Pitkin päivää on tullut suppareita vaikka olen ihan vaan istunut suurimman osan päivää.. Iltapäivälläkin ruoanlaittokin sai suppareita aikaan.

Tiedän, että periaatteessa harkkasuppareiden ei pitäisi mitään tehdä, mutta pistää mietityttämään kumminkin. Inhottavalta ovat tuntuneet suurin osa.

Edited by -Heidi-

Share this post


Link to post
Share on other sites

^mulla kuulostaa tällä hetkellä samalta :( ja viikkoja jo 34...pitkään kestäviä kivuttomia suppareita, ei nää muuta oo. ei kipuja oikeastaan, mutta maha on kauttaaltaan kova.

 

muoks. alkoivat siis oikeastaan eilen vasta....

Edited by Tuulssi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on molemmissa raskauksissa supistellut paljon ja varhaisilta viikoilta asti. Ekalla kerralla neuvolassa ja muualla vakuuteltiin, ettei ole vaarallista, kun eivät ole kivuliaita ja suurimmaksi osaksi ei säännöllisiäkään. Sillä kertaa kuitenkin kävi sikäli huonosti, että olin rv 24+2 3cm auki ja kaula hävinnyt :girl_impossible: Tytöt syntyivät siitä 2 viikon päästä.

 

Tällä kertaa on supistellut suunnilleen yhtä paljon ja nyt 30 viikon jälkeen aina vaan lisääntyy ja muuttuu ikävämmäksi. Muutamaan viikkoon en ole enää kontrolleissa käynyt (kun ne lopetettiin...) mutta ainakin viimeisimpään tarkastukseen asti on kaikki ollut hyvin. Sentin suunnilleen on kaula lyhentynyt, mutta oli siis reilu 3cm silti ja kohdunsuu kiinni. Mun mielipide on siis näiden kokemusten perusteella se, että ei voi tietää tekevätköö supistukset jotain, jos ei tarkisteta. Useimmiten kivuttomat kai eivät tee (muutenhan keskosia olisi paljon enemmän), mutta ikävä kyllä joillain tekee.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoisesta alkoi harkkasupparit rv 20 tienoilla kunnes sit muuttuivatkin kunnon suppareiksi.

 

Viime yönä tuli ekaa kertaa kunnolla tässä raskaudessa harkkasuppareita, niitä kivuliaita odotellessa. Tietty toivon ettei niitä tule ennen kuin h-hetki lähestyy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on myös supistellut melkein puolesta välistä asti aika paljonkin, mutta kivuttomasti ja epäsäännöllisesti. Kohdunsuun tilanne kuitenkin ollut koko ajan normaali supistuksista huolimatta, mutta pehmeähkö jo varmaan viikoilta 28+.

 

Nyt loppuvaiheessa (35+) on supistellut päivittäin varmaan ainakin 20 kertaa kivuttomasti, aika säännöllisesti ja ihan levossakin. Mutta silti tässä ollaan ja kivuliaita supistuksi toivotaan kovasti jo saapuviksi! :girl_crazy:

Edited by Millaliina

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla LA 3.11. ja kivutytomat supparit alkoivat rv 20(?). Ovat siis sellaisia että niiden tullessa ei varsinaisesti koske, mutta pitää jäädä hetkeksi ottamaan happea. Nyt vasta viime öinä on ollut sellaista menkkamaista jomottelua ja pistelyä enemmän ja viime yönä tuli kipeiden suppareiden uusi ennästys: peräti 2kpl :D

 

Kivuttomat supparit eivät katso aikaa eikä paikkaa enää kuten esim. viime kesänä jolloin niitä tuli jos ei muistanut töiden ohessa levätä tarpeeksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täälläkin supistelee, pääosin kivuttomasti, mutta mukaan mahtuu ikävältä tuntuviakin suppareita. Keskiviikkona näytille neuvolalääkärille, etteivät saisi mitään aikaiseksi. Yhtälailla kyllä huolettaa tuo jatkuva paineen tunne peräpäässä, mistä lie tuo johtuu :girl_sad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Supistelee paljon.. Aina oikeestaan alkaa supisteleen jos koittaa jotain tehä. Kivuliaita supisteluja tulee n. kerran viikkoon suunnilleen 1,5h peräkkäin. Yks sunnuntai makasin koko päivän kyljellään, kun heti jos menin selälleen tai yritin nousta niin alkoi supistella kivuliaasti.

 

Viime lauantaina taas oli hurjan rankka päivä ja pääsin vasta myöhään sänkyyn. Heti kun pääsin pitkälleen niin alkoi niin rajut supparit että luulin synnyttäväni. Ne oli oikein sellaisia "kunnollisia", kramppimaisia suppareita etten happea meinannu saada. Sellaisiako ne on sitten synnytyksessäkin?? Tuntui meinaan hirveeltä, itku tuli melkein mieheltäkin :D

 

Tän lauantaisen jälkeen en soittanut lääkärille, koska to on kuitenkin kontrollikäynti eikä niitä kipeitä ole nyt tuon jälkeen tullu.. täytyy koittaa ottaa vaan rennosti..

 

Niin, taisivat alkaa viikolla 18 ? Ja nyt on viikkoja 22+3..

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. raskaus --> ei supistuksia ennen synnytystä

 

Tämä raskaus: Supistanut tosi aikaisilta viikoilta asti, n. rv.25 tienoilta saakka välillä kivuliaasti. Nyt menossa rv. 32 ja supistelee paljonkin, heti varsinkin jos tekee jotain, mutta iltaisin myös ihan sohvasuppareitakin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täälläkin supistelee, pääosin kivuttomasti, mutta mukaan mahtuu ikävältä tuntuviakin suppareita. Keskiviikkona näytille neuvolalääkärille, etteivät saisi mitään aikaiseksi. Yhtälailla kyllä huolettaa tuo jatkuva paineen tunne peräpäässä, mistä lie tuo johtuu :girl_sad:

 

Täällä on ilmennyt nyt kivuttomien suppareiden lisäksi tota paineentunnetta peräpäässä. :girl_to_take_umbrage2: Huomenna onneksi on rakenneultra, josko siellä pystyttäis samalla tutkimaan kohdunsuun tilanne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voisko joku kuvata, miltä tuntuu

 

- kivulias "paha" ennenaikainen supistus, joista pitää mennä lääkäriin

- normaali harkkasupistus

- kohdun kasvukivut

 

Kun mä en ekakertalaisena ymmärrä miten nämä toisistaan eroavat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mun kokemukset:

-kohdun kasvukivut on olleet äkillisempiä, lähinnä sivuissa ja semmosia viiltoja. Joskus myös jatkuvampaa kipua.

-"normaali harkkasupistus" tarkoittanee yleensä semmosia ns. mahan kovettumisina tuntuvia tuntemuksia, usein tulee esim. rasituksessa.

-supistukset voi tuntua esim. menkkamaisina jomotuksina, kiristyksenä mahan puolella, kipuna mahan tai selän puolella. Itse erotan ne helpoiten mm. siitä, että se kipu/tunne selvästi alkaa ja loppuu.

 

-koskaan ei tiedä, kuka on se, kenelle laimeammat supistukset aiheuttaa jotain ja kelle ei. Useimmille kivuttomat supistukset eivät aiheuta mitään ja uskoisin, että vielä useammille epäsäännölliset eivät. Mulla säännölliset, levossakin ainakin pari tuntia jatkuneet supistukset on ollut syy lähteä sairaalaan (tietty eka soittaa). Ekassa raskaudessa ssnottiin, että on nomrmaalia ja ei kannata hätäillä. Kunnes sit olikin "yhtäkkiä" paikat levähtäneet 3cm auki. Nyt pääsin helpommin päivystykseen ja muutaman tunnin kestäneet laimeahkot supistukset säännöllisinä aiheuttivat kaulan lyhenemisen ja aukeamisen sisäsuuhun asti. Eli sanoisin säännöllisyyden olevan yksi mahdollinen riskitekjä, tosin kaikilla ei edes kipeät, säännölliset tee yhtään mitään ennenkuin on lopussa tosi kyseessä. Eli kannattaa kuunnella jonkun vähän normaalimman tapauksen kokemuksia ja neuvoja :girl_crazy:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se kivun aaltomaisuus on musta aika selkeä supparin merkki. Kipu alkaa, kovenee, kestää, alkaa helpotta ja on ohi. Tai se ei noissa harkkasuppareissa ole välttämättä edes kipua vaan sellasta kiristävää tunnetta, eikä aaltomaisuus ei-kivuliaassa-harkkasupparissa ole edes niin selkeä. Kohdun kasvukivut tai muut epämääräiset kiputuntemukset on mulla ennemmin sellasia, kipu tulee tietynkovaisena heti ja kestää aikansa, minkä kestääkin. Mutta se ei tule kuin aalto kasvaen ja hiljalleen helpottaen.

 

Suppareissa mulla selkeästi myös erona se mahan kovettuminen eli kädellä koittaessa vatsa on oikeasti K O V A. Ei siis sellanen kova, mitä se on normaalisti esim. selälään maatessa vaan ihan oikeasti kivikova. Niinkuin kuukausiketjussa joskus selitin, että kuin ois ilmaa täyteen pumpattu, niin että ois lähellä repeemistä.Eikä se kovuus helpota ennenkuin se suppari on ohi.

 

Mutta nähän on tosi henkilökohtaisia ja jokaisella varmaan tuntuu erilailla...

Share this post


Link to post
Share on other sites

mä taas muistutan, että mulla meni supparit suoraan selkäkivuiksi. Luulin, että mulla on iskias :girl_to_take_umbrage2: Nyt kun kärsin välillä iskiaksesta, niin tiedän ettei ollut. Mutta silloin selkäkipujani pidettiin ihan normaalina raskauteen kuuluvana. Mitään erityistä vatsan kovenemista en tajunnut. Kunnes päädyin vertavuotavana rv 32 synnärille kohdunkaula hävinneenä ja suppareiden väli 2 min. Mä vaan ihmettelin, synnärillä, että onpas teillä hyvät lääkkeet kun veivät selkäkivun pois. Kätilö tuumasi, että mä supistelin 2 min välein ja lääke on supistuksen estolääkettä :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siis tiedän että noi harkkasupparit on periaatteessa vaarattomia ja vain ikävän tuntuisia, mutta onko se ihan normaalia että niitä tulee vuorokauden ympäri ihan koko ajan? Eli ei tarvi muuta kuin vessaan kävellä/nousta sängystä/kääntää kylkeä. Ihan sama onko yö vai päivä, paitsi että nyt uutena on että yöllä ei pysty oleen ku kyljillään, heti kun kääntyy selälleen niin supistaa ja siihen liittyy sellainen särkevä kipu (selällään oloon). Ei kuitenkaan ole kramppimainen kipeä suppari.

 

Onneksi huomenna on lääkäri, mutta kyllä on karseeta jos ei pysty muuta tekeen ku makaan kyljellään? Viime yönä jo tuli selkä kipeeks ja lonkkia särki.. Nyt siis rv 22+5.

 

Neuvolantäti sanoi että pitää tahtia hiljentää ja mitään kummempaa liikuntaa ei kannata edes kokeilla enää, mutta harj.supparit ei siis lopu, vaikka kuinka lepäisi..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Penni, oliko sulla siis nuo säännölliset supparit (jotka sut avas) kipeitä vai kivuttomia??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mullahan supisteli esikoisen raskausaikana puolesta välistä synnytyssupistuksiin asti. Vasta synnytyksen alkaessa paikat alkoivat aukeamaan, eli mun kohdalla kivuttomat eivätkä edes kunnon supistukset aiheuttaneet mitään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Penni, oliko sulla siis nuo säännölliset supparit (jotka sut avas) kipeitä vai kivuttomia??

Kivuttomia. Tytöistä oli kerran säännöllisenä (levossa) rv 21+ lieviä menkkajomosupistuksia, mut ei varsinaisesti kipeitä. Sen jälkeen se seuraava kontrolli oli 24+2 jolloin oli jo rutkasti tapahtunut kohdunsuulla. Tällä kertaa noi säännölliset oli semmosia laimeita taas, siis ihan selkeitä supistuksia mut ei varsinaisesti kipeitä. Mun mielestä harkkasupistusten pitäis mennä levolla viim parin tunnin sisään pois, jos siis tulevat säännöllisinä. Etenkin kaksosmasun kanssa kannattaa olla tarkkana. Joillain paikat kestää enempi ja kipeämpiä supistuksia säännöllisinäkin, joillain ei. Ja kaksosraskaudessa kohtu kasvaa niin rajusti just tossa puolivälin jälkeenkin, että supisteluherkkyys on helposti ihan toista luokkaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla kovettui vatsa viime yönä ja jouduin vaihtamaan asentoa. Ei ollut kivulias, mutta epämukava. Oliko tämä supistus vai mistä kyse?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulla alkoivat kivuttomat harjoitussupistukset rv 18. Viikolla 28 huomattiin äitiyspolin kontrollissa, että kohdunsuu oli lyhentynyt 3cm->1cm ja kohdun sisäsuu avautui hieman painettaessa. Tämän vuoksi jouduin osastolle 10 päiväksi, jonka jälkeen olin vuodelevossa viikolle 34 asti. Tämän jälkeen liikuin hieman enemmän (tähän asti jääkaappi-sohva-vessa-suihku-sänky -väliä) ja viikolta 36 liikuin normaalisti. Levolla kohdunkaula piteni hieman ja vauva syntyi onneksi vasta 38+5.

Eli kivuttomat supparitkin kannattaa ottaa vakavasti, jos niitä tulee paljon, ja ainakin pyytää päästä tarkistuttamaan, kypsyttävätkö ne paikkoja...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kannattaa noissa pitkään jatkuvissa supistuksissa ja aikaisilla viikoilla muistaa tarkistuttaa myös tulehduksen mahdollisuus. :girl_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now