Sign in to follow this  
Followers 0
Rusina

Vantaa aikoo poistaa kuntalisän 1,5 - 2-vuotialta lapsilta! Vastaisku.

40 posts in this topic

Vantaan kaupunki kaavailee säästösyistä kotihoidontuen kuntalisän poistamista 1,5 - 2-vuotiailta lapsilta. Joukko äitejä on ryhtynyt vastaiskuun. Toivomme, että kävisitte allekirjoittamassa adressin, jossa toivotaan kuntalisän säilyttämistä. Adressi löytyy täältä: http://www.adressit.com/vantaan_sailytettava_kotihoidontuen_kuntalisa

 

Pitemmän päälle tällainen säästötoimi tuo vain lisää kustannuksia. Ja jälleen kärsijöinä ovat lapset. Ketjuun toivon myös keskustelua aiheesta. Miten tällainen suunnitelma toteutuessaan teidän perheeseenne vaikuttaisi? Omalla kohdalla tilanne on se, että ilman kuntalisää joutuisimme laittamaan lapset aiottua aikasemmin päiväkotiin. :(

 

Olen ottanut yhteyttä Vantaan valtuuston jäseniin sekä tiedotusvälineisiin. Toivon, että kun asiasta pidetään tarpeeksi meteliä, voidaan tämä kelkka vielä kääntää. Asia ratkaistaan lopullisesti loppuvuodesta ja muutos tulisi voimaan vuoden 2013 alusta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

:( Tuo Vantaan säästöohjelma on muutenkin aivan käsittämätön, tingitään kouluavustajista, kasvatetaan luokkakokoja, korotetaan sosiaalihuollon asiakkaaksi pääsyn kriteerejä... Aina puhutaan niin kovasti siitä ennaltaehkäisevästä työstä mutta sitten kuitenkin aina tarpeen tullen karsitaan kaikesta muusta paitsi ihan välttämättömimmistä. Tämäkin "säästö" tosiaan todennäköisesti vain lisäisi kustannuksia pitkällä juoksulla mutta hirveän usein nuo päättäjät tuntuvat ajattelevan että ne jotka haluavat hoitaa lapsensa kotona, tekevät sen sitten vaikka pyhällä hengellä.

 

Muoks. Lisään vielä sen verran että ihan käsittämättömän nopealla aikataulullakin tuo kuntalisä loppuisi! Älytöntä.

 

Itsekin sain juuri kuunnella meidän kunnan päättäjien hehkutusta siitä kuinka taas yhdestä kunnasta, jossa oli lakkautettu kotihoidontuen kuntalisä, oli kuulunut sellaista palautetta ettei se loppujen lopuksi lisännyt paineita kunnallisen päivähoidon puolella ja "tosi paljon" rahaa säästyi. Ja perään seurasi jotain jorinaa kotihoidontuen riittävyydestä jota en edes jaksanut kuunnella. Eipä se lasten etu mitään paina. Missään. Kokeilisipa joku leikata omaishoidontukia samoilla perusteilla niin mielelläni katsoisin nyökyttelisivätkö nämä herrat yhtä innokkaasti mukana.

Edited by ireis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuli muuten mieleen että vielähän kerkeää ilmoittautumaan kunnallisvaaliehdokkaaksi. Mikäpä olisi sen parempi vastaisku kuin lauma äitejä päättämässä näistä asioista. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Allekirjoitin, vaikken Vantaalla asukaan. En kyllä ymmärrä, on kovin lyhytnäköistä toimintaa taas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muistakaa äänestää, ja miettikää tosiaan sitä puoluetta/listaa älkääkä vaan henkilöä... Vantaalla ja aika monessa muussakin paikassa on tulevissa kuntavaaleissa isot asiat kyseessä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Turussa on käynyt niin, että ensi vuonna päivähoitojonot kasvavat huomattavasti yhä pidemmiksi. Kunta ei maksa kodinhoitotukea, vaan tarjoaa palveluseteliä päiväkotiin. Kuitenkin yksityiset päiväkoditkin täyttyvät hiljalleen. Sitten vaan kehdataan ihmetellä kun ihmiset marmattavat asiasta -.- Toivottavasti adressi sun muut huudot auttavat! *allekirjoitettu*

Share this post


Link to post
Share on other sites

Allekirjoitin. Ollaan mitä todennäköisimmin muuttamassa Vantaalle tänä syksynä, ja päätös saattaa vaikuttaa meihin ja siihen, kuinka pitkään lapsi on kotona.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Allekirjoitin, vaikken Vantaalla asukaan.

Mitä säästöä tuon on, kun nyt ne lapset, jotka muuten olisivat olleet kotona vielä vuoden tai pari, tulevatkin päiväkoteihin joita ei nykyiselläänkään ole riittävästi? Kuntalisän poistuminen kun vie mahdollisuuden kotiäitiyteen tai -isyyteen aika monelta. Lapset tulevat päiväkotiin -> niitä joudutaan rakennuttamaan lisää -> henkilökuntaa täytyy palkata huimasti enemmän -> isojen laitosten pyörittäminen on varmasti kunnalle pitkässä juoksussa kalliimpaa kuin vantaa-lisän maksaminen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, ei tässä "säästö"toimessa mitään järkeä olekaan. Kiitos kaikille allekirjoittajille. Mielellään saa myös jakaa adressia vaikka fb:ssa. :) Todella toivon, että tämä metelöinti nyt vähän pistäisi miettimään tuon säästämisen järkevyyttä. Mua muuten pyydettiin ehdokkaaksi vaaleihin. Pienin on vielä niin pieni etten nyt pysty kampanjoimaan mutta ehkä sitten neljän vuoden päästä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kävin allekirjoittamassa. Itse olen ollut kotihoidontuella Vantaalla ja sen jälkeen itä-uusimaalaisessa kunnassa, jossa maksettiin 200e per alle kolmivuotias lapsi ja nyt nykyisessä kotikunnassani ei kuntalisää ole lainkaan. Täällä ehdin asua viimeiset 5kk ennen kuin keskimmäinen lapseni täytti kolme ja palasin takaisin työelämään ja kyllä se 200 euron tulopudotus oli hyvin radikaali siinä vaiheessa, kun puhuttiin niinkin pienistä tuloista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Allekirjoitettu! Meille on toinen lapsi tulossa ja ilman tuota Vantaa-lisää voin tuskin jäädä kakkosen äitiysloman jälkeen kotiin vaan molemmat lapset menevät sitten samaan aikaan hoitoon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En ota kantaa säästön järkevyyteen sinäänsä koska se kirpaisee kyllä, mutta Vantaalla on käsittääkseni todella paljon velkaa ja joutuvat sitä silti ottamaan lisää. Käsittääkseni säästökohteita on myös todella paljon. Tilanne on tämä ja se miten tähän on tultu niin ei voida enää vaikuttaa. Mistä sitä pitäisi säästää? Aina se kirpaisee joitakin kuntalaisia jotka eivät sitä ole ansainneet. Kuntaveroa lisätä, joka on nyt jo suuri. On oikeasti hyvä keskustella julkisesti tästä koska Vantaalla on paljon lapsiperheitä joihin tämä vaikuttaa suoraan ja voi myös vaikuttaa kielteisenä muuttoliikkeenä kehyskuntiin. Näitäkin asioita, samoin kuin lisätyövoiman tarvetta on myös varmaan tuossa arvioitu, eikä ajateltu vain suoraan, että kuntalisä pois= säästön määrä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä, Vantaalla on paljon velkaa, huonosti pidetty talous jo vuosia. Mutta tällä "säästöllä" ei todellakaan saada aikaiseksi säästöä, sillä se päiväkotihoito on huomattavasti kotihoitoa kalliimpaa. Lasten hyvinvointiahan tässä ei ole mietitty lainkaan.

 

No, kaikki joita asia koskettaa, voivat laittaa päivähoitohakemuksen sisään siitä päivästä lähtien, kun lapsi täyttää sen 1,5 vuotta. Ja tietysti paikkaa haetaan myös niille sisaruksille. Miettikööt sitten, mihin ne lapset laitetaan, kun jo nyt päiväkodit vat täynnä ja henkilökunta tosi tiukille vedetty. Päteviä työntekijöitähän on nykyään lähes mahdotonta saada. Tämä ei todellakaan hyödytä Vantaata millään tasolla. Mutta ehkäpä Vantaa haluaa, että lapsiperheet muuttavat muihin kuntiin. Olen jo useiden muuttoa harkitseville kanssa puhunut ja tämä tuntuu olevan viimeinen niitti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eiköhän tuo kuitenkin tule kaupungille halvemmaksi, onhan muissa kunnissa tehty vastaavia säästöpäätöksiä. Monimutkainen kokonaisuus. Säästövaikutus perustunee siihen, että työssäkäyvä äiti tuottaa verotuloja kaupungille ja lisäksi moni hoitaa lapsia kotona ilman kuntalisääkin vyötä kiristellen.

 

Koska päivähoitopaikkojen kysyntä voi kasvaa, se aiheuttaa kulut. Mutta ilmeisesti tästäkin huolimatta kuntalisää kannattaa leikata. Toinen kysymys tietysti on, mitä moinen säästöpäätös tekee kaupungin houkuttelevuudelle asuinpaikkana.

 

Kannattaa muistaa, ettei monessa Suomen kunnassa ole minkäänlaista kuntalisää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Näitäkin asioita, samoin kuin lisätyövoiman tarvetta on myös varmaan tuossa arvioitu, eikä ajateltu vain suoraan, että kuntalisä pois= säästön määrä.

 

Itseasiassa se ajatellaan juurikin noin lyhytkatseisesti. Eli kuntalisä pois = näin ja näin paljon rahaa säästyy. Ja ihan summanmutikassa mahdollisimman helpoista kohteista noita säästöjä revitään. Miten järkevältä ja kauaskatseiselta nyt ylipäätänsä kuulostaa kouluissa oppituntien karsiminen minimiin ja ryhmäkokojen kasvattaminen? Tuohon kotihoidontuen kuntalisään nimenomaan suhtaudutaan nykyään sellaisena "mukavana kädenojennuksena" perheille. Olen lukuisissa kokouksissa kuunnellut sepostuksia siitä kuinka kaikkein tuottoisinta on pitää lapset päiväkodeissa ja vanhemmat töissä. Kuntalisän ei edes ajatella tuovan mitään säästöjä kunnille ja sen takia siitä on helppo luopua heti kun pitää priorisoida. Ja tosiaan aika kova luotto tuntuu olevan siihen että ne jotka haluavat hoitaa lapsensa kotona, tekevät sen joka tapauksessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Valitettavasti kunnilla ei ole paljon mahdollisuuksia valita muitakaan säästökohteita. Suurin osa menoista kun uppoaa juuri peruspalveluihin. Kyllä minä jopa ymmärrän kuntalisästä säästämisen kun ei ole muita kuin huonoja vaihtoehtoja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän kunnassa ryhdyttiin muuttamaan kuntalisää pienemmäksi ja jotenkin vaikeammin saatavaksi. Eikä sitä olisi maksettu vanhemmista sisaruksista ollenkaan. Päivähoitohakemukset rupesivat vyöryämään sisään ja hyvin nopeasti todettiin ettei tämä muutos ole kovin hyvä eikä tuo ainakaan säästöjä kun ei päivähoitopaikatkaan olisi riittäneet, joten tuosta luovuttiin. Onneksi. Olisi meilläkin menneet lapset päikkyyn jo viime talvena.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mutta säästöähän ei synny, jos jo nykyisellään täydet päiväkodit eivät vedä ja joudutaan perustamaan lisää ryhmiä ties mihin tiloihin. Alue, jolla itse asun ei tälläkään hetkellä pysty tarjoamaan kaikille lapsille paikkaa päiväkodista vaan lapsia joudutaan kuljettamaan hyvinkin kauas. Tammikuussa, mistä tämä muutos tulisi voimaan, on paikkojen järjestäminen vielä vaikeampaa, sillä paikkoja ei vapaudu samalla tavalla kuin elokuussa lasten siirtyessä kouluun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mua kyllä vähän mietityttää, kuinka paljon rahaa tässä oikeasti säästyy. Perheen lasten pitää olla kotona hoidossa, jotta lisää maksettaisiin ja sehän kannustaa pitämään myös vanhemmat sisarukset kotona. Eli lisää hoitopaikkoja tarvittaisiin paitsi näille 1,5-2-vuotiaille myös heidän tähän asti kotihoidossa olleille sisaruksille.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Allekirjoitettu. Miksei säästöä haeta jostain älyttömistä (tähän verrattuna!) kulttuurijutuista tai vastaavista. Ihan älytöntä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vantaalla on aiemmin ilmeisestikin alennettu kuntalisän maksuikää kolmesta vuodesta kahteen, joten ehkä heillä on jo kokemuksia siitä, millaisia säästöjä tulee. Miksi säästöjä ei sitten haeta jostain muualta? Varmaankin haetaan, mutta säästöjä on huonossa taloustilanteessa otettava vähän kaikkialta, eiköhän kulttuurikin ole joutunut leikkuriin.

 

Kuntaliiton mukaan yli puolet kuntien menoista on sosiaali- ja terveyssektorin menoja, joista suurimmat menoerät ovat erikoissairaanhoito, vanhusten ja vammaisten palvelut, perusterveydenhuolto sekä päivähoito ja hoidon tuet. Jos kotihoidontuesta ei saa säästää, niin pitäisikö enemmän leikkauksia tehdä sitten vanhuksilta ja vammaisilta vai siitä sairaanhoidosta?

Edited by Josephine

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0