katjahannele82

Ylipaino ja raskaus

116 posts in this topic

Mielenkiinnolla luen tätä BMI-keskustelua lapsettomuushoitojen osalta. Meillehän annettiin aikanaan julkiselta puolelta vain kehotus, että mun täytyy laihduttaa, vaikka yksityisellä sitten löytyi kuitenkin "vikaa" miehestä. Mielestäni lapsettomien oikeudet pitäisi olla samat olipa kyseessä mikä sairaanhoitopiiri tahansa... Joskushan voi olla helpompi jopa muuttaa kirjoja toiseen kuntaan vaikka hoitojen ajaksi kuin laihduttaa. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itselläni on tällä hetkellä bmi 29. Gynellä käydessäni (sain tällöin terot ja clomit), oli bmi vielä 33 paikkeilla, eikä gyneni sanonut painostani sanaakaan. Olen ajatellut, että yritän painoa hiljallee pudottaa jo oman olon ja jaksamisen takia. Raskautumisen haaveet antavat sopivasti motivaatiota.

 

Kävin muuten vuosia sitten yhdellä gynellä, kun kiertoni heittelivät mitä sattuu. Tällöin ei vielä yritetty lasta, mutta itseä häiritsi, kun kroppa ei toiminut kunnolla. Tämä gyne sitten vain saarnasi painostani, eikä suostunut mitään lääkkeitäkään antamaan. Käski vain tiputtamaan painoa. Yllättävän paljon on siis gyneissäkin eroja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ niin ei kai tuossa mistään "pienten ja isojen ihmisten oikeuksista" ole kysymys vaan hoitoihin liittyvistä riskeistä jotka liittyvät niiden ja ylipainon yhdistelmään! Kukaan lääkäri ei varmasti halua syytteeseen hoitovirheestä, sen takia ettei ylipainoinen lapseton halua laihduttaa, vaan katsoo että hänellä on samat "oikeudet" kuin normaalipainoisilla...

 

 

En oikein jaksa uskoa, että lihavilla lapsettomilla kyse olisi haluttomuudesta laihduttaa. .

 

Mulla ei paino laskenu vaikka mitä tein. Mulla on kilpirauhasenvajaatoiminta. Terveyskeskuksen lääkäri ei myöskään suostunut annostusta nostamaan vaikka mentiin viitearvojen yläpäässä ja tunsin itse ettei lääkitys ole kohdallaan.

 

BMI oli 50 kun kuitenkin luomusti tulin raskaaksi 8 vuoden yrittämisen jälkeen. Kilpirauhaslääkitystä alettiin seuraamaan tarkkaan. Raskauden aikana ei paino sitten noussut yhtään ja raskauden jälkeen sain sitä pudotettua 20 kg. Nyt olen taas raskaana BMI 44.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä yks ylipainoinen esikoista haaveileva. BMI 48 ja rapiat. Vuos sitte todettu pco, pillereitte lopettamisesta kuukautiset ei oo tasottunu täs yli puolesatoista vuodessa. Kahdet luomut on tullu. Tällä hetkellä toiset luomu menkat loppumaisillaan.

Vaik kuinka just tuo esikoisen saanti on haaveessa ja painon pudotus oli tosi iso edistus oviksen mahdolliselle saamiselle ja pco:n "parantumiselle" niin ei. Ei sa paino lähe. Vaan kolme kiloo on lähteny. Ehkä sentään edes se käynnisti mun kiertoni reilu viikko sitten. Edellinen kierto VAAN 175 päivää. <3

Mukana kärsin myös kilpirauhasen vajaatoiminnasta :/

 

Mutta kuitenkin näillä painoilla ei oikeen mitään clomeja anneta kun mun paino on vaaraksi lapsen terveydelle jos satun tulee raskaaski. Näin gyne ilmoitteli vuosi sitten kun pco todettiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä kanssa yksi ylipainoinen kuumeilija. Meille on lääkäri (julkisella puolella) sanonut, että emme pääse hoitoihin ennen kuin BMI on n. 32-33. Taustalla siis PCO ja kilpirauhasen vajaatoiminta +metabolinen oireyhtymä. Joten olen kovasti yrittänyt laihduttaa, mutta vielä on matkaa jäljellä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Toi BMI tieto latisti mut maan rakoon mahdollisista haaveista lapsettomuus hoidosta. Taidanpa mennä mässäämään jotain tähän itutukseen, masennukseen, pettymykseen ja kirsikkana itsesääliin... (Mut ei sun vikas Iridessa mitenkään! Itsehän olen kiloni syönyt. Tsemppiä sinnekkin painon pudotukseen.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Kiitos, kuulin tuosta ohjeesta kaksi vuotta sitten, Ensimmäinen vuosi meni rypiessä itsesäälissä, tänä vuonna olen pikku hiljaa saanut painoa alaspäin n. 10 kg, mutta matkaa tosiaan on jäljellä vielä ainakin 20 kg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mahtavaa että joku onnistuu! Mulla vasta säälittävät kolme kiloo lähtenyt mut toivomukaa lähtis vielkin alemmas. Yleensä ne kilot tulee tuplana takas mitkä on lähteny :<

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle sanottiin paikallissairaalassa, että BMI:n pitäisi alkaa kolmosella jos vaativimpiin hoitoihin haluaa, tämän hetkinen lukema taitaa olla hieman alle 50. Clomitkin saan helmikuussa... nyt on vaan primolutit ja metforminit PCO:n takia ja pitää tikutella mahdollista ovista sinne helmikuulle.

Jännästi nää kriteerit vaihtelee paikkakunnittain kyllä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Kyllä, välillä oikein ihmettelen miten näin pienessä maassa on näinkin suurta vaihtelua sille milloin pääsee hoitoihin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olikos se perjantai iltasanoma vai lehti kun julkasi jonkun jutun missä oli että joka kolmas raskaanaoleva ylipainoinen. Kilahti. Mut ehkä suotta. En oo ees viittiny kiukkuni kans lukee otsikkoa enempää aiheesta..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moi!

 

Sopiiko tänne yksi ylipainoinen yrittäjä? Meillä on hoidot menossa ylipainosta huolimatta! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heippa!

 

 

Olen uusi täällä foorumilla, mutta seuraillut sivusta. Myös minulle lääkäri sanoi, että jos laihduttaisit voisit myös tulla raskaaksi, no joo aluksi en ottanut onkeen. Ja eteenpäin samalla kaavalla, kuitenkin kesän aikana myös itseä alkoi ärsyttää oma kroppa ja päätin että tänä syksynä mä alan kuntoilla, kaks iltaa viikosta jumpassa, n. 4 kuukaudessa katos vaivaiset 5 kg pois ja marraskuussa testiin pärähti kaks viivaa!!

 

Tsemppiä ja voimia kaikille!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen itse sen verran ylipainoinen, että hoitoihin ei julkisella puolella päästäisi. Yksityiselle emme halua. Emme ole kuitenkaan harkinneet hoitoihin menoa missään vaiheessa, joten tämä ei ole ollut meille ongelma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse saimme juuri lähetteen julkiselle puolelle yksityisen kautta ja siellä jo hieman "pohjustivat" että tulevat varmasti sanomaan painosta jotain. Jos oikein muistan niin hoitoja ei aloiteta, jos BMI yli 35. Olen sen alle kyllä, mutta 8 kiloa olen tässä vuoden sisään nostanut painoa pikkuhiljaa ylöspäin. Mullakin PCO taustalla ja "turhaan yrittely" saa kieltämättä syömään suruun.

 

Nyt siis odotellaan omaa aikaa ja katsotaan mitä siellä sanovat. Nyt pitäisi ottaa itseään niskasta kiinni ja vaikka karpata tässä muutama viikko, mulla voi karppaamalla pudota 5 kiloa kahdessa viikossa, kun vaan saa aineenvaihdunnan käyntiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Avaudumpa tänne kun niin alko kiukuttaa julkisen puolen toiminta, joo hyvää varmaan tarkoittivat ja säännöistä on pidettävä kiinni, mutta voin kertoa että hieman kiehahti kun kuulin että meidän polilähete oli tullut bumerangina takaisin kun painoni on yli heidän määrittelemän BMI-rajan (35). Eivät siis huolineet edes ensikäynnille tai siis odottamaan ensikäyntiä?! Ja mielestäni epäreiluinta tässä toiminnassa oli se että jos olisin painanut lähetettä lähettäessä 3kg vähemmän, olisi painoni ollut alle tuon 35:n. :skilletgirl:

Olen kuitenkin tässä kesän jälkeen pudottanut painoa kuutisen kiloa niin olisihan varmasti voinut olettaa että se 3kg tästä putoaa odotellessa sitä ensikäyntiä (aikaa 3-4kk). Nyt pitää sitten seurannalla todentaa että paino on laskenut ja mikäli oikein ymmärsin ei riitä, että kun mulla reilu viikon päästä on aika jossa punnataan niin vaikka silloin olisin (OLEN!) alle tuon heidän raja-arvonsa, niin todennäköisesti on odotettava vielä toinenkin punnitus(2-4vk päähän) jolla todetaan painon olevan sitten laskusuunnassa tai vähintäänkin pysynyt lukemissaan.

Ja tosiaan mäkin nyt sitten aloitin karppaamisen jotta saan näytettyä sille hoitohenkilökunnalle närhen munat! :grin:
Tai ainakin tän muutaman päivän on menty kiukulla kohti tavoitetta, eikä lipsumiset ole käyneet pienessä mielessäkään. Toivottavasti paino jatkaa putoamistaan (ja muutoin ei tule mitään ikäviä ylläreitä lisää) niin että ei pääse epätoivo iskemään ja kiusaukset houkuttelemaan koska nimenomaan mun painoni ongelmana on tunnesyöminen, ruokailutottumukset ovat sinänsä ok, mutta kun tunnekuohuissaan siihen mässäilyyn on niiiiiiin helppo turvautua :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Uskomatonta, että voi olla noin pienestä kiinni. Sillon kun me saatiin lähete pollille tutkimuksiin, mun BMI oli jotain 37 paikkeilla. Ensikäynnille kun mentiin polille se oli just alle 35. Mitään ihmeempää saarnausta painon suhteen ei ole ollut. Kehuttiin, että olin saanut painoa hienosti alas ja kannustettiin jatkamaan.

 

Terveyskeskuslääkäri, joka lähetteen eteenpäin teki oli ihan toista maata. Hän oli selvästi sitä mieltä, että meidän lapsettomuuden syy on mun ylipaino ja mitään muuta vikaa ei kummassakaan ole. Olin siihen mennessä jo 5kg onnistunut pudottamaan painoa, mutta hän tuntui olevan sitä mieltä, että ei sillä ole mitään merkitystä. Käynnistä jäi aika pahamaku suuhun. Pelkäsinkin etukäteen polin suhtautumista, mutta siellä oltiin tosiaan todella kannustavia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo en kanssa voi käsittää tuota nillitystä noin pienestä kilomäärästä. Ja meillä tua vissii meni sitten toistapäin, kun meinaan tk-lääkärikin pyöritteli silmiään kun lähete palautui. No toki hoitohenkilökuntahan siellä varmasti voi olla/on ihan mukavaakin, ikävästi vaan tua papereita plärännyt ja palautellut henkilö sai vähän karvat pystyyn että mitä oikeesi tulee vastaan kun polille pääsee.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voi H******tti!!! noin niinko suoraan sanottuna!

Tänään siis käyty neuvolassa ja punnattu paino niin että BMI on 34,5 ja mähän menin sinne voittajafiiliksellä että no nyt saadaan lähete uudelleen matkaan, mutta mitä vielä hoitopalautteessa olikin lukenut että "edellytämme 10% dokumentoitua (ei ilmotettua) painonpudotusta ennen muuhun hoitoon tai jatkoselvittelyihin lähtemistä" ja tk-lääkäri siis meinasi että tämä meinaa sitä että on nyt vielä pudotettava 5kg ennen kuin se lähetetään uudelleen ja siis lähtöpainona ajatelleet tuota mitä painoin viimekuussa kun lähete lähetettiin. Mutta kun sitä ennen oli pudotettu painoa jo reilu 5kg kevään käynnin jälkeen ja siis periaatteessahan mä olen jo nyt pudottanut sen 10% painostani tässä viimeisen 6kk aikana, eikö se tosiaankaan riitä!?!?!?

Ja lukeepa aloituslauseena hoitopalautteessa myöskin: "Potilaan ylipaino selittää munasolun kypsymishäiriön ja muut PCOS-löydökset." Jepjep!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Emilia: Ei voi olla totta!!!! Ottaa kyllä päähän sun puolesta. Ei se nyt voi olla noin vaikeaa päästä hoitoon :(

Tsemppiä/Voimia/ Kaikkea mitä tarvit <3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ikävä kyllä se näyttää olevan juurikin näin vaikeaa, ja sen mä toki ymmärrän että kun heillä raja on niin lähete palautui kun BMI sen yli oli, mutta se että sitä ei muka vielä saisi laittaa uudelleen matkaan kun raja on alitettu, vaan nyt vaaditaan jälleen lisäpudotusta. :hysteric:

Senkin ehkä ymmärtäisin jos terveydessä olisi jotain häikkää, mutta kun ei ole. Edes verenpaineessa ei ole ikinä ollut mitään häikkää ja kaikki veriarvot OK.
Saimpahan neuvolatädinkin hämmästelemään kun löin kouraan tulokset insuliinista ja verensokeriarvosta(2kk): insu 3 (viite 0,3-25), sok. 4,6 (viite 4-6), hetken tutkailtuaan totesi ettei noin hyviä tuloksia ole ennen nähnyt ihmisellä jolla BMI yli 35 :P Samainen täti oli kuulemma paljon isomman kokoista ihmistäkin odottanut huoneeseensa saapuvan, ja yllättyi kun niin pikkanen nuori nainen tuli ovesta sisään :D

 

Sain nyt soittoajan läheteen lähettäneelle lääkärille torstaiksi, jolloin väännetään sitten siitä että pistetäänkö se lappu nyt kuitenkin matkaan. Kun periaatteessahan alkupainoksi on dokumentoitu huhtikuussa paino johon nähden painoa pudonnut jo n.9%. Lienee se ainoa toivoni tällä hetkellä...

Jos meinaavat pysyä siinä että lähetteen aikaisesta painosta pitää vielä saada se 10% pois niin silloin he ovat edellyttäneet minulta 15% painonpudotusta pelkästään lähetteen saamiseksi?! mikä on musta kohtuutonta siihen nähden että muualla jopa hoidetaan suuremmalla BMI:llä olevia henkilöitä. Ja kun tuo 15% on pudonnut BMI mulla jo 32.

Kiitokset sasa85 tsemppauksesta, kaikki tuki on taas kerra tarpeen.

 

 

 

MUOKS. Soitimpa äsken suoraan TYKSiin varmistaakseni että onko asia nyt ymmärretty väärin ja kyllähän se oli, eli kyllä sen lähetteen jo saa laittaa uudelleen menemään kun BMI on alle tuon 35, hoitoja ei aloiteta ennen kuin olen sen 10% pudottanut, tosin sekin voidaan katsoa uudelleen kun lääkäri näkee että lähtötilanne keväällä on jo ollut suurempi (nythän hän tietää vain sen painon joka lähetteessä luki ja ensisijainen hoitokeino on tuo 10% painonpudotus), mutta sinänsä sillä ei nyt ole merkitystä kun tarkoitus sitä painoa on jokatapauksessa pudottaa ja uskoisin että tämän uudenkin raja-arvon alle olen silloin kun ensikäynnille mennään.

Edited by Emilia88

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä kans yksi jolla ylipainoa hieman kertynyt ja käydään Taysissa lapsettomuushoidoissa. Lääkäri siellä jo on kahteen kertaan kysellyt painoni perään sillä BMI on 30. Nyt on itsellä hirveät paineet siitä etten saa painoa pudotettua ja hoidot keskeytetään.. Kovasti kyllä yritän laihduttaa mutta valitettavasti kauheasti tuo pelko hoitojen keskeytyksestä ei motivoi laihduttamaan vaan tartun suruissani siihen karkkipussiin ja asetun sängynpohjalle itkemään :/ 

 

Haluaisin vain tiedustella täältä, että voidaanko hoidot oikeasti lopettaa kesken painon takia? :o

Tuntuu jotenkin väärältä, tosin kyllähän mä sen ymmärrän että se oma painokin vaikuttaa hedelmällisyyteen ja hoitojen onnistumiseen. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla bmi liki 34 eikä tullut mitään sanomista yksityisellä. Sanoi vaan että on alle rajan. Tosin otin itsekin sen puheeksi että pitäisi jokunen kilo tiputtaa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen ihan järkyttyneenä lukenut näitä teidän kokemuksia.

 

Mulla ja miehellä yritystä takana jo 19 kuukautta ja viime joulukuussa saatiin kiireellinen lähete lapsettomuuspolille kun mun endometrioosin todettiin uusineen pahasti ja tuoneen mukanaan myös adenomyoosin. Mun elämäntavat ja veriarvot on aika lailla kohdillaan ja kierto erittäin säännöllinen, mutta painoa on liikaa. Lihasmassaakin on, kiitos saliharrastuksen ja uinnin, mutta ylipainoa on silti reilusti. Bmi on nyt 32,3 ja ensi viikolla on ensikäynti lapsettomuuspolilla Naistenklinikalla. Saa nähdä miten meidän käy, sen verran tuntuu olevan lääkäristä kiinni miten asiaan suhtaudutaan. Huoh.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now