Alya

Rauhallisemmin liikkeelle lähtevät lapset

193 posts in this topic

Sanoi että varmaan tulee olemaan taitava askartelija kun niin hyvä sorminäppäryys ettei liikunta ole ehkä hänen juttunsa...

Saattaahan se teidän pieni vielä yllättää. Itse opin kävelemään jo 7kk vanhana enkä todellakaan ole ikinä ollut mikään atleetti. :grin:

En tiedä että ennustaako tämä vauvaiän motorinen kehitys välttämättä mitään, jos lapsi saa tukea oikeaan suuntaan ajoissa. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niin,toivottavasti...

Tuli kyllä hieman pahamieli kuulla ettei meidän Pikkanen tule olemaan hyvä liikunnallisissa asioissa:(

Itse lähdin taas kävelemään vasta 1,4kk ikäisenä ja aina ollut 10 liikunnassa...että ei kai se aina sitä tosiaan kerro..

Onkos teillä jo menty konttausasentoon vai ryömiten vielä?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1,4kk ikäisenä

Meinasit varmaan että 1v 4kk? :D

Vähän ajattelematonta kyllä fyssarilta laukoa tuollaista mitä kukaan tuskin kukaan voi ennustaa, tulee vaan turhaan huoli ja paha mieli vanhemmille.

 

Meidän tyttö on alkanut hakea konttausasentoa viime päivinä paljon, aluksi pehmeällä alustalla kuten sängyssä ja hoitopöydällä, tänään myös kovalla lattialla. Tuntuu siltä että sillä on menossa joku valtava harppaus motorisissa taidoissa. Katsottiin eilen miehen kanssa kuvia ja videoita tytön matkan varrelta ja muistettiin että se oli jo syys-lokakuussa yrittänyt kovasti päästä ryömimään, tekniikkakin oli ihan hilkulla ettei olisi päässyt eteenpäin. Jotain kuitenkin tapahtui ja taito jäi hyllylle moneksi kuukaudeksi. Veikkaan että puheen kehitys otti tilaa liikunnalta marras-joulukuussa, tyttö myös sairasteli paljon joulukuussa eikä sen takia viihtynyt juuri lattialla. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tirppa on "ryöminyt" päänsä varassa selällään jo pidemmän aikaa, mutta n. 8,5 kk iässä siirtyi kierimään paikasta toiseen. Nyt 9 kk iässä osaa viimeinkin vetää käsillään itseään kohti haluamaansa kohdetta, eli jollain tulkinnalla ryömiä, mutta jalat eivät oikein siihen touhuun taas osallistu. Nousee konttausasentoon useita kertoja päivässä, mutta ei ymmärrä toimintaa siitä eteenpäin. Tukematta istui 7 kk iässä, mutta varsinainen liikkuminen on vähän omanlaistaan. Istumaan itse nousemisesta ei ole oikein mitään viitteitä, kuten ei polviseisonnasta ja muista hienouksista.

 

Joojoo ei saa verrata, mutta katson kateudesta vihreänä Tirpan 2 vk nuorempaa ikätoveria, joka osaa seistä ilman tukea, nousee seisomaan huonekaluja vasten, kävelee tuettuna, kontaa erittäin ripeästi jne... :mellow:

 

Nyt käytössä huonoäidin arsenaalista kävelytuoli, jolla Tirppa meneekin hihkuen eteenpäin. Ihan sama, mitä mieltä asiasta ollaan, mutta Tirppa riemuitsee.

 

Tirppa syntyi 40+1 ja on aika rauhallinen luonne. En tiedä, kuinka hidasta ja hidasta tämä liikkuminen on, mutta vertaan lähinnä tuttavapiiriin, jossa aika moni lapsi käveli tuettuna 8 kk iässä ja 1. ikävuoden täyttyessä lähes kaikki lapset ovat jo kävelleet itse ns. kunnolla.

Edited by Jenny-Maria

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jenny-Maria, teidän pienellä on ihanan omalaatuinen tapa liikkua! :)

 

Tiedän niin tunteen tuosta vertailusta, väkisinkin sitä tulee tehtyä. Muistan kuinka marraskuussa treffattiin suunnilleen saman ikäisiä vauvoja, joista kaikki muut vähintään ryömi ja istui, edistyneimmät seisoi jo tukea vasten. Meidän tyttö puolestaan, no, makasi maassa mahallaan ja sätkytteli välillä lentokoneena. :( Sillon tuli oikeesti vähän paha mieli toisen puolesta ja huoli omassa mielessä kasvoi taas vähän isommaksi. Nyt kun tyttö etenee ja on selvästi tyytyväinen tilanteeseen, ei mua enää hirveesti jaksa hetkauttaa että mitä muut saman ikäiset tekee. Tyttö on kuitenkin sekä lääkärin että fyssarin toimesta todettu ihan terveeksi ja omassa aikatalussaan nätisti kehittyväksi. Mitä teidän pienestä on sanottu neuvolassa? Onko ollut fyssarikäynneistä puhe?

 

Ihan sama, mitä mieltä asiasta ollaan, mutta Tirppa riemuitsee.

Kyllä tääkin on musta tärkeä pointti. Meidän tyttö oli ihan järjettömän turhautunut ja jatkuvasti kiukkuinen viimeiset pari kuukautta kun yritti ja yritti, muttei päässyt mitenkään eteenpäin. En tiedä että onko se kävelytuoli nyt niin saatanasta jos siinä ei lastaan istuta ihan koko päivää. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihana lukea täältä että on muitakin hitaasti liikkeelle lähtijöitä!

Meidän neiti lähti ryömimään vasta 8 kk iässä. Tai oikeestaan vetää itseään eteenpäin, toinen jalka koukussa. :D

En edes odota että neiti oppis kovin äkkiä kävelemään kun ollaan molemmat miehen kanssa lähdetty tosi myöhään liikkeelle.

Mut silti huolettaa fyysinen kehitys, ajattelin ottaa asian puheeksi 1 v neuvolassa jos vaikka pääsis fysioterapeutille ja tää äitikin rauhottuis kun tietäis ettei lapsessa oo mitään vikaa. :D

Vaikka kyllä mä sen nytkin tiedän ettei vikaa ole mutta silti aina välillä tulee ajateltua et jos kumminkin on jotain.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän tyttö on nyt 8kk eikä näy merkkiäkään ryömimisestä. En ole kuitenkaan ollut erityisen huolissaan asiasta, pääsee kuitenkin paikasta toiseen kääntymällä ja kierimällä, joten ei kai koe tarvetta uuden taidon opettelemiseen. Voisin kuitenkin kokeilla My.:n fysioterapeutin antamia ohjeita, jos niistä olisi vaikka apua. Eli siis auttaa vähän ryömimään lähtemisessä ja harjoitella tytön kanssa seisomista ja antaa jalkapohjille pieniä ärsykkeitä. Tänään käytiin 8 kk lääkärissä ja ainakaan lääkäri ei ollut yhtään huolissaan kehityksestä, joten luotan siihen, että kaikki on ihan ok! Tyttö on mielestäni ihan näppärä käsistään ja sellainen rauhallinen pohdiskelija, joka tutkii mm. uusia leluja keskittyneellä ilmeellä silmät suurina. Veikkaan, että meillä opitaan ensin puhumaan ja sitten vasta kävelemään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Kuulostaa ihan meidän tylleröltä. 8 kk tulee tässä kuussa täyteen, mutta liikkuminen ei ihmeemmin kiinnosta, lelujen tutkiminen on paljon kivempaa. Vaikea uskoa että muutamassa viikossa ryömisi. Osaa kääntyä, muttei sitäkään tee edes päivittäin. Mutta tyttö on yleisesti hirmu tyytyväinen ja esim istuu napakasti.

En ole vielä osannut olla huolissani.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän tyttö taitaa kuulua tähän ketjuun. Oppi kääntymään selältä vatsalle 5 kuukauden iässä, tosin teki sen tuolloin vain pari kertaa ja sitten ei moneen viikkoon kääntynyt laisinkaan. Vatsalta selälle kääntyi, kun oli 6 kk. Enemmän alkoi kääntyillä ja pian kieriä noin 7 kk ikäisenä. Juuri pari päivää sitten oppi ryömimään, ikää 8 kk ja 5 pv. Ei nouse vielä konttausasentoon. 8 kk-neuvolassa kysyttiin vain, että liikkuuko ja miten, mutta ei kommentoitu asiaa sen kummemmin. Pieni huoli minulla oli, kun tyttö ei oikeastaan edes yrittänyt liikkeelle. Tyytyväisenä vain pötkötti. Huoli hälveni vähän, kun alkoi kieriä paikasta toiseen. Eikä pitäisi verrata ja jokainen ajallaan jne. mutta kyllä sekin vähän lisäsi huolta, kun esim. muskarissa monta kuukautta nuoremmat jo kovasti yrittivät liikkeelle... No, meidän tytöllä ei vaan ilmeisesti ollut niin kiire minnekään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, mä olin luullut että belgeminen kertoma "aikataulu" on ihan normaalia, luulin itse asiassa että on erittäinkin keskiarvoista oppia kääntymään 5 kk iässä ja ryömimään 8 kk iässä. Oma esikkonikin teki näin. Onkohan jossain jotain tilastoa missä iässä lapset oikeasti oppivat/tekevät mitäkin? Neuvolakortin takana on vaan muutama vauvaiän etappi ja kääntymisen kohdalla "normaaliaikatauluksi" on merkitty 4-6 kk.

 

Kakkonen oppi meillä kääntymään selältä mahalle 6 kk iässä, ja heti seuraavana päivänä kääntyi myöskin kolme kertaa mahalta selällensä. Näyttää siis siltä että kenties kuulutaan myöskin tähän ketjuun. Toki ryömimään/konttaamaan/kävelemään oppimiset on kakkosella vielä edessäpäin joten saa nähdä näyttääkö tuo kääntyminen osviittaa muuhunkin liikkeelle lähtöön vaiko eikö.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voi olla, että onkin ihan normaali aikataulussa, mutta kyllä noita kuukausiketjuja lukiessa tulee sellainen olo, että myöhään on oppinut...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voi olla että mullakin on väärä käsitys normaalista.  :)

 

Mutta ehkä ne äidit joidenka lapset oppii jonkun asian nopeasti, tuovat sen useammin keskusteluissa esille? Ja ne ketkä oppii "vasta myöhään" ei sitä niin hehkuta.

 

Esimerkkinä, mä luulin että kaikki 2-vuotiaat lapset osaa hyppiä tasajalkaa ja ajattelin että meillä ollaan siinä taidossa pikemminkin jäljessä kun "vasta" vähän päälle 2-vuotiaana (muistaakseni) opittiin. Miehelle kun tästä mainitsin niin jopa hän osasi heti mainita muutaman yhteisen lapsitutun, meidän lapsen ikäisen, jotka ei vielä osaa. Eli ihan turhaan olis taas itsellä ollut sellainen olo että "kun ne kaikki muut jo osaa..."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän tyttö on 1v2kk, mutta ei vielä osaa seistä ilman tukea tai kävellä (tai no, välillä - ehkä kerran viikossa - seisoo pari sekuntia ja sitten käy lattialle). Ja tosiaan vähän huolestuttaa, kun tuntuu että "kaikki" muut samanikäiset ja nuoremmatkin jo osaavat. Tiedän kyllä, että vertailu on ihan typerää, mutta minkäs sille mahtaa. Konttaaminen ja ryömiminenkin tulivat vähän hitaammin kuin muilla, eli sinänsä ihan linjassa menee.

 

Lisäys vielä. Tyttö nousi seisomaan tukea vasten ja kävelemään taaperokärryllä 10 kuisena. Ja nykyisin suostuu kävelemään pieniä pätkiä siten, että pidän häntä vain toisesta kädestä kiinni. Eli vähän vaikuttaa siltä, että taitoa on mutta uskallusta ei.

Edited by Daizy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tyttö 5,5 kk eikä käänny eikä edes yritä. Jos tyttöä auttaa, menee kyllä hienosti kyljen kautta mahalleen eli osaisi varmaan kääntyä, jos hoksaisi itse yrittää.

 

Hieman tyttö liikkuu kellon viisari-tyyliin, mutta sekin vahingossa. Tai siis tyttö nostaa itseään käsien varassa, päästää irti, "lentää" ja nostaa itseään käsien varassa vähän sivumpaan ja näin liikkuu. Onko tuo viisarimainen liike vauvoilla "tietoista", ottaako vauva siis esim. tukea lattiasta ja työntää itseään ympäri vaikka lelun perässä tms.?

 

Meillä viime neuvolakäynnillä vilautettiin tuota fyssarilähetettä, jos ei käänny eikä pyöri 6 kk neuvolaan mennessä. Täältä luettuani teidän muiden kokemuksia alan olla sitä mieltä, että ehkä tuo lähete olisi hyödyllinen, koska tuo "lentäminen" on vasta tullut myöhemmin mukaan liikkumiseen ja jostain luin, että se voisi liittyä lihasjännitykseen.

 

Toisaalta meidän tyttö on sormistaan näppärä eli hienomotoriikka on kehittynyt karkean kustannuksella.

 

Täältä sain idean tuohon vaipattomuuteen ja kokeilin ilmakylpyä, mikä tuntui vauhdittavan jalkojen liikkumista. Meillä on melko tuhti tyttö ja rauhallinen luonteeltaan. Molemmat varmasti vaikuttavat, ettei kääntyminen kiinnosta.

 

Leluilla tai kielletyillä tavaroilla houkuttelu ei onnistu, ei näin pieni ymmärrä kielletyn ja sallitun eroa eikä lelun katoaminen näköpiiristä haittaa.

 

En ole hirveän huolissani, kiitos tästä palstasta ja kaikkien kokemuksista! :) Lisää kommentteja ja ajatuksia voi kertoa! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä nyt 10,5 kk ikäinen tyttö, joka oppi 2 pv vajaa 10 kk iässä vetämään itseään käsillä eteenpäin. Tällä hetkellä liikkuu näin yleensä korkeintaan metrin verran jonkin erityisen mielenkiintoisen asian perässä, esim. silmälasien. Vetää siis molemmilla käsillä yhtä aikaa, vasemmalla jalalla potkii hiukan vauhtia ja oikea jalka sojottaa kohti kattoa. Ei tykkää ryömimisestä kun se on niin rankkaa, painoa on vajaa 11 kg ja tekniikka tosiaan vähän puutteellinen.. Alkaa usein itkeä n. puolen metrin matkan jälkeen kun ei jaksaisi enää mutta leluun ei vielä yllä. :( On hytkynyt konttausasennossa jo kuukauden ja osaa varsin näppärästi nousta istumaan, yrittää myös kovasti nousta seisomaan muttei pääse vielä. Tukea vasten tykkää kovasti seisoskella mutta taittaa herkästi lantiosta. Tytön takia toivon että oppisi pian konttaamaan, turhautuu kun ei pääse kunnolla liikkeelle. :( Tykkää kyllä kovasti istuskella, on istunut tuetta 7 kk ikäisestä. Mahallaan ei ole koskaan viihtynyt.

 

Meille oli jo 10 kk neuvola varattu mutta sitten kun keksi tuon käsillä eteenpäin vetämisen ja oppi nousemaan istumaan ja polvilleen niin terkka oli sitä mieltä että perutaan käynti. Kävisin kuitenkin mielelläni fysioterapeutilla saamassa neuvoja liikkumaan "opettamisessa", olen miettinyt pitäisikö käydä yksityisellä ainakin kertaalleen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolme päivää edellisen kirjoituksen jälkeen tyttö oppi konttaamaan. :) Se sujuu huomattavasti paremmin kuin ryömiminen, on paljon kivempaa ja tehokkaampi tapa liikkua. Toki edelleen vielä harjoitellaan mutta nyt pääsee jo ihan eri tavalla liikkumaan. Ryömimisen hylkäsi käytännössä saman tien paremman tavan opittuaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä esikoinen nousi ekan kerran istumaan itsenäisesti ilman tukea 10kk ikäisenä, kontannut ei missään välissä vaan ryömi hyvin vauhdikkaasti omin tavoin. Tukien alkoi treenata kävelyä 10kk iässä, mutta seisoi ja käveli ilman tukea vasta 1v 2kk iässä. Missään vaiheessa ei neuvolassa kuitenkaan epäilty kehitysviivästymää, enkä kyllä ihmettele kun tiesivät meidän tilanteemme; nuoret vanhemmat, lapsi ensimmäinen meidän laajassa kaveripiirissä, sekä myöskin kummankin vanhemmille eka lapsenlapsi ja riittihän niitä setiä, enoja ja tätejäkin. Lapsemme pääasiallinen oleskelupaikka oli aina ja kaikkialla syli :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoinen oli hyvin hidas liikkeellelähtemään. Ryömimään oppi 10kk iässä, 11kk oppi itse istumaan könyämisen. 1vuotis synttäreillä vielä ruömi vieraita vastaan ulko-ovelle, sitten saatiinki lähete fydioterapeutille, mutta emme koskaan varanneet aikaa, sillä poika nousi konttaamaan samalle päivälle.

Kävelemään oppi 1v 2kk.

Edited by Henniz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onkos tällä hetkellä muita hissunkissuilijoita? :)

 

Meidän tyttö tuli juuri 10kk ja ryömii minkä ehtii ja nousee useita kertoja päivässä kontilleen heijaamaan.

Kieri aluksi kaikkialle ja Täti luuli ettei osaa ryömiä, mut osas se. Ei vaan viittiny kun oli keksiny nopeemman tavan edetä... :D Nyt odotellaan kuin kuuta nousevaa että lähtis konttailemaan.

 

Esikoinen oli peppukiitäjä ja käveli ilman tukea 10,5kk, niin tämä on vähän vierasta.... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä yksi noin 1v. 4kk, joka ei kävele tai seiso ilman tukea. Taaperokärryllä kyllä jo juoksee, tai siis yrittää juosta. Nyt hauskaa tuntuu myös olevan sohvalla ja sängyllä seisominen niin, että päästää tuesta irti ja kellahtaa lopulta pepulleen. Edistystä kai sekin. Ollaan oltu fyssalla jo kertaalleen kropan epäsymmetrian takia (taapero jätti väliin selältä vatsalleen kääntymisen, ryömimisen ja konttaamisen. Kun oppi istumaan, keksi peppukiitämisen), mutta tulossa on kontrollikäynti. Tuo kävelee kyllä reippaasti tuen kanssa, joskus jopa yhdestä kädestä kiinni pitäen. Silti alkaa vähän rassata, kun ei löydy uskallusta yrittää ilman tukea. Tyyppi on myös hyvin kärsimätön: tuntuu pelkäävän mokia ja loukkaantuu välillä pyllähdyksistä verisesti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä myös vähän hitaampi tapaus. Oppi kääntymään kyllä jo alle nelikuisena ja melkein samantien lähti pyörimään paikasta toiseen. Ryömimään lähti vasta reilu kaheksankuisena, konttaamaan ykstoistakuisena ja vähän sen jälkeen kävi nousemaan tukia pitkin ylös. Vuoden ikäsenä kävi kävelemään tukia pitkin, mutta ei vieläkään kävele tai nouse ilman tukea, ikää kohta 1v2kk. Uskalluksesta ja itepäisyydestä taitaa olla kiinni meidän pojalla. Nyt on keksinyt jakkaran kanssa kävelemisen, mikä on myös tosi hauskaa ja hirmuista kyytiä menee. Kävelee vauhdilla seinästä, pöydän reunasta tms kiinni pitäen yhdellä kädellä ja vaihtaa taitavasti myös tukea esim sohvalta pöydälle. Kävelyttäminen taas ei onnistu jalat heittää ihan makarooniksi jos yrittää :D hassua kun syksyllä kyllä osasi hyvin, ei siis vain tahdo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

iiki, jotenkin lohduttavaa kuulla, että muitakin on. Meillä ei edelleenkään kävellä tuetta, saati nousta ilman tukea seisomaan. En sinänsä osaa vieläkään olla huolissani asiasta, kun tuo selvästi osaa kävellä. Turhauttaa tämä kyllä jonkin verran, kun on niin pienestä kiinni. Ulkoilu on nyt kyllä tehnyt terää, heppu konttaa ulkovarusteissaan peppukiitämisen sijaan :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tosiaan kiva kun on muitakin vähän hitaampia liikkujia, aina välillä kun tuntuu siltä että kaikki on vaan tosi aikasia liikkujia. Ja nykyään asiasta kysytäänkin tyyliin eikö teillä vieläkään kävellä.

 

Nyt pojalla ikää 1v ja 3kk tuetta oppi nousemaan seisomaan parisen viikkoa sitten ja ensiaskeleet otti suunnilleen samoihin aikoihin. Siis yhden askeleen :D eilen sitten otti jopa kolme, mutta ei tuotakaan uudelleen ees yrittänyt. Sinällään edistystä, että nykyään kävelee yhdestä kädestä taluttamalla, etenkin jos on muita pieniä lapsia paikalla. Hauska esim leikkipuistossa kun kahdestaan ollessa konttaa menemään, mutta kun on muita lapsia niin kävelee ja seisoskelee :D huomaa kyllä että kävely on kiinni vain pojan tahdosta, mikä on sinällään turhauttavaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostelen ketjua! Kirjailen oheen vauvamme liikkumisesta jos tämä helpottaisi tulevaisuudessa jotain huolestunutta vanhempaa ^_^ tarina on vielä kesken joten jännä nähdä kuinka rauhallinen vauveli lopulta on.

5,5 kk kääntyi selältä mahalle

7 kk kääntyi masulta selälle ja nousi ensimmäisen kerran suorille käsille. "Lentokoneilee", kierii muutaman metrin ja nostaa peppua. Päivää vaille 8kk iässä alkoi pyöriä napansa ympäri viisarina.

8 kk istui ilman tukea, alkoi ryömiä eteenpäin.

9 kk ryömii kauheaa vauhtia ja istuu itsekseen.

10 kk lähtee itse istualtaan liikkeelle ja nostelee jatkuvasti suorille käsille ts. punnertaa :huh: nousi polviseisontaan ja kontilleen tukea vasten (rappunen jne).

Edited by Charlottenburg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin taitaa olla hiukan laiskanpuoleinen liikkeellelähtijä. Esikoinen oli niin nopeasti kehittyvä, että en tiedä, mikä tahti on normaalia :D Mutta tämä poika täyttää juuri 7kk ja oppi pari viikkoa sitten kääntymään selältä vatsalleen ja viikko sitten vatsalta selälleen. Pyörii viisarina, mutta ei ryömi. Ei nouse konttausasentoon, mutta välillä yrittää nostaa peppua ylöspäin. Ei osaa istua ilman tukea. Siskonsa oli tässä iässä jo jonkin aikaa kävellyt tukea vasten :D

Kiva lukea teidän vauvan kehityksestä @Charlottenburg. Josko meilläkin olisi kuukauden sisään edistystä luvassa. Tosin en ole pätkääkään huolissani nyt kun vähän jo tunnen pojan luonnetta. Hän ei ole hötkyilijätyyppiä, vaan hyvin rauhallinen ja pohdiskeleva. Olen vaan iloinen, kun ei vielä tarvitse niin vahtia toisen liikkeitä :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now