Sign in to follow this  
Followers 0
Red_Rose

Kihomadot

48 posts in this topic

No nyt on tuotoksetkin tutkittu, eikä matoja löydy, mutta tänäkin aamuna herra herätti klo 6 kertoakseen, että takapuoli kutisee. Mutta jos ei matoja vielä ole, niin mikä ihme siellä kutisee??

Kukaan muu meidän perheestä ei kärsi minkään valtakunnan oireista.

Mutta ehkä mä käyn ne lääkkeet ostamassa....

 

Ja mitä tuohon informoimiseen tulee, niin kyllä ehdottomasti kerhosta pitäisi viestin kulkeutua koteihin, koska jos joku madoista kärsivä on hoitamatta, niin kierre vaan jatkuu.

Meidän pk:ssa onneksi infotaan kaikista tarttuvista "taudeista" tosi herkästi ja tehokkaasti, viime vuonnakin tuli oviin laput täistä ja kun asiasta kyseltiin, niin selvisi että jonkun päiväkotilapsen isommalla sisaruksella oli täitä ollut. Mun mielestä tosi vastuullista varoittaa vanhempia, koska madot ja täit on herkästi leviäviä ja sitkeitä pirulaisia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Käytiin lääkärissä kun oireet meni pahaksi ja ihan vanupuikolla ottivat näytteen, sekä bakteeri-, että sieninäytteet. Sittemmin myös meidän toiselta pojalta löytyi tuo ja molemmat ovat nyt ab-kuurilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä myös tuli kylään keskiviikkona kihomadot. Torstaina haettiin kuuri ja otettiinkin koko perhe sitten se. Nyt on sellanen tunne kuin itellä koko ajan ois niitä matoja, vaikka otinkin ne 5 tablettia. Uloste oli jo punaista perjantaina. En sitten tiiä, mitä tää on, mut eläviä matoja en oo havainnu. Tosin pikkareissani oli tänään ehkä noita kihomatoja 3 kpl:tta aamulla, mut ei oo ollu enää. Et oisko ne ollu vaan kuolleita matoja?? Meillä ei oo ennen kihomatoja ollut, vaikka esikoinen täyttää kohta 7v ja on ollut kerhossakin aikoinaan. Toivottavasti joku vastaisi tähän :)

 

Niin ja perjantaina siivosin koko huushollin läpikotaisin ja pesin kaikki pinnat :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Perheenjäsenemme päiväkoti-ikäisellä lapsella on ilmeisesti kihomatoja. He ovat aloittaneet häätöoperaation ja asia on hiedän osaltaan kunnossa, mutta ensi viikolla on joulu ja meidän on määrä viettää sitä täällä meillä. En tunne asiaa juurikaan, joten kysyn, että mikä on todennäköisyys, että ensi viikolla on turvallista jo kyläillä? Olen vain lukenut, että madoista on hirvittävän vaikea päästä eroon. Meillä on iso talo, ja jouluna täällä on kymmenkunta henkeä, joista kaksi on alle kolmevuotiaita ja lisäksi on tuo meidän kuukauden ikäinen bebemme.

 

On aika karua, jos kaikilla on sitten joulun jälkeen matoja. Hirvittää oikeasti ajatus siitä, että tätä taloa pitäisi alkaa puunaamaan, jos matoja ilmenisi. Mutta aika kauhea on ajatus siitäkin, että he eivät tulisi tänne lainkaan mokomien matojen takia.

 

Mitä tehdä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ennen joulua tyttäreni koulussa oli kihomatoepidemia. Koko joulun olen tarkkaillut lapsiani, mutta onneksi ainakaan vielä ei ole näkynyt mitään oireita madoista. Kammottavaa ajatellakin edes :skilletgirl:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lasten päiväkodissa on kihomatoja, yhdellä lapsella noiden ryhmässä on niitä todettu. Tänään hoitaja sanoi lapsia haettaessa, että pojan pylly on kutissut ja on tuo sitä kotonakin yrittänyt rapsutella. Onneksi saan otettua labranäytteen heti aamulla ja sen mukaan sitten hoito. Mutta voi kiesus jos ne on noin hirveitä piruja mitä täältä oon lukenu, mä en selviä siitä siivoamisesta järjissäni...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei!

Mulla on kihomatoja ja viel 6 kk sit edellisen kerran. Mistä ne tulee, koulustako?

Oonko voinu saada ne koulu ruoasta? Isi ja .äiti vihaa mua ku joutuu siivoo niin useesti :(.

Eilen otettiin vermox mut onko jotain salavaa mikä helppais mua,minkänimistä?

 

-kihomadoista kärsivä

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kihomadot leviävät huonon käsihygienian eli likaisten käsien kautta, eivät ruuasta. Älä siis raavi pyllyä vaikka kutisee, pese kädet huolellisesti aina sen jälkeen kun olet käynyt vessassa tai tulet kotiin ulkoa/kaverilta, äläkä varsinkaan hiero silmiä tai kaivele murusia hampaiden välistä pesemättömillä käsillä. Et näe paljaalla silmällä, mutta ne matojen munat asustelee kynsien alla peffan raapimisen jälkeen ja joutuvat suun kautta takaisin elimistöön.

 

Yleensähän kihomatoja on tarhaikäisillä, ehkä olet saanut ne pikkusisaruksen tai kaverin pikkusisaruksen kautta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me huomattiin esikoisella kihomatoja kakan seassa viime torstaina. Annettiin samana iltana Pyrviniä ja otettiin koko muu perhe myös, vaihdettin lakanat leikattiin kynnet jne. Nyt ollaan pesty käsiä huolella, vaihdettu käsipyyhe papereihin, vaihdetaan alushousut joka aamu. Matoja on kuitenkin ollut koko ajan, ymmärsin että Pyrvinin olisi pitänyt tehota jo kerrasta? Annettiin sitten lapsille toissailtana uudet annokset, mutta tänään illalla tytön kakassa on edelleen niitä matoja :girl_prepare_fish: Eivät ole siis missään vaiheessa lähteneet pois. Olen suht varma että ovat kihomatoja, ovat sellaisia valkoisia, langanpätkän näköisä, n. 0,5cm  pituisia.

Pitäisikö tästä nyt päätellä että tuo Pyrvin ei meillä tehoa?

Outoa tässä on se, että tytöllä on mun mielestä tuohon matomäärään nähden tosi vähän oireita, kerran viime viikolla sanoi että pyllyä kutittaa, mutta esim. nukkuu läpi yön heräilemättä, eikä hereillä ollessaankaan raavi pyllyä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Lääkkeen oton jälkeen seuraavana päivänä pitäisi siivota ainakin kaikki pinnat tosi hyvin. Mä tosin siivosin kun hullu. Kaikki pehmolelut pesin mitä pystyin, osan pakastin. Pestävät lelut pesin kaikki. Kuurasin oikeestaan kämpän katosta lattiaan. Ne pirut elää pinnoilla pitkään. Sit me laitettiin tyynyt ja peitot saunaan tunniksi, koska ei ollut talvi. Niiden pitäs tappaa madot. Mä varmasti liioittelin siivouksen kanssa, mutta mua ällötti madot niin paljon :(

 

Lääkäri pystyy määräämään reseptilääkettä, jonka pitäisi olla tehokkaampi kuin pyrvin. Menisin ehkä hakemaan reseptin ja sitten kunnon siivous...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niin sitä siis lähinnä mietin, että se siivoushan tappaa ne munat, ei kai ne aikuiset madot elä suoliston kehon ulkopuolella? Ja munien kehittymisessä madoiksi menee se kaksi viikkoa. Mutta joo, kai se on haettava reseptilääkettä. Onneksi nuo nyt ei tunnu tyttöä haittavaan, mutta kuvottaviahan ne on.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaikille ei toi Pyrvin sovi, tai siis se ei tapa niitä matoja. Varsinkin, jos niitä tuntuu olevan paljon... Tsemppiä teille kovasti!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Päivitystä tähän, jos joku muu jossain vaiheessa kamppailee saman vaivan kanssa, Pyrvin tehosi meillä sittenkin. Tuon viimeisimmän viestini jälkeen ei ole matoja enää näkynyt, viime viikolla annettiin vielä uusinta-annokset ohjeen mukaan. Luinkin muualta netistä, että Pyrvin ei itseasiassa tapa matoja, vaan saa ne vaan tulemaan ulos. Nyt uskallan jo luottaa että madoista on päästy :)

Edited by Scarlet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Matoja nähty torstai-iltana kahdella komesta lapsestamme. Pyrvinit syötiin koko perhe tunti havainnon jälkeen. Olen nukkunut to-pe yönä 4 tuntia ja miettinyt vain koko yön, miten selviän tästä siivousrumbasta järjissäni.

Miten kauan ja missä asteessa tavaroita pitää saunottaa? En löytänyt mistään tarkkaa tietoa.

Riittääkö vaatteiden pesu 40 asteessa? Kaikki vaatteet kun eivät kestä 60 asteen pesua.

Piti ekan adventin kunniaksi laittaa joulukoristeita ja leipoa lasten kanssa, mutta tuleva viikonloppu menee kyllä ihan muissa merkeissä :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voihan. :( Minun käsittääkseni tarvitaan 60 asteen pesu, sellaiset vaatteet, jotka ei kestä sitä, voi tietysti pakastaa (olikohan vuorokausi se pakastusaika...?). Olen käsittänyt, että on tärkeä vaihtaa ja pestä petivaatteita ja käyttövaatteita ahkerasti, mutta esim. matoille, sohville, pehmoleluille jne. riittää imurointi. Kihomadon munat kun tarttuvat (käsittääkseni) kankaisiin suoran kosketuksen kautta, eikä hyppimällä/pudottautumalla kuten täit, joiden ilmaantuessa pitää puunata ihan kaikki. Ja lattiat kannattaa luututa kostealla. Voimia siivoukseen!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos tsempeistä. Sauna on ollut aamusta asti päällä, saunotan nyt 2h 70 astetta. En tiedä, mikä olisi oikea tapa... Matot vein ulos, mies saa ne tampata kun tulee. Sohvat olen imuroinut ja sohvasta kaikki irtoavat osat saunottanut. Tänään vielä imuroin ja pyyhin lattiat. Ja pintoja sen mukaan mitä ehdin...

Mietin vielä tuota konepesua, että 60 astetta on varmaan se lämpötila, jossa munat kuolevat. Mutta ajattelisin kyllä, että jos vaatteet pyörivät 2.5h pesuohjelmassa, olkoonkin että on 40C, niin eivätköhän ne munat ole siitä veden mukana huuhtoutuneet? Alushousut vaihdetaan nyt päivässä x 2, vaatekerta päivittäin, samoin yöpuku. Lakanat vaihdan varmaan myös aluksi ainakin päivittäin. Jostain luin, että munat elävät pinnoilla 2 viikkoa. Olen nyt hinkannut ovenkahvoja, pyyhkinyt pintoja ja niitä leluja, jotka eivät kestä saunaa. Ja käsiäni ja lasten käsiä tietysti joka välissä. On tää kyllä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miten teillä Nakertaja meni tuo kihomato-tartunta, tokeniko nopeasti? En muuten osaa sanoa, huuhtoutuuko munat pyykinpesussa, voisi kyllä ajatella, että huuhtoutuu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vaatteet yleensä kestävät kyllä sen, että ne kerran pesuohjeen vastaisesti pyörittääkin 60 asteessa, että itse ottaisin kyllä riskin, jos vaihtoehtona on madot.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kihomadoista ollut päiväkodilta varoitus, ja torstai-iltana tein meidän kaksivuotiaalta havainnon (en ehkä ikinä toivu siitä). Pyrvinit vedettiin tunti siitä, ja siivottu on raivokkaasti siitä asti. Pitää vielä uudestaan lukea tämä ketju läpi, että ei jäisi mitään vinkkejä huomaamatta. Esim tyttöjen alapesuja mietin, että pitääkö ne tehdä jotenkin erityisesti, että munia ei pääse jäämään johonkin piiloon. Ei kyllä uni tullu ekana yönä kun pystyin ajattelemaan vain niitä matoja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0